Cosmeceuticals, vad är det?

  • | Annica

Cosmeceuticals skincareGod morgon alla fina där ute!

Idag bjuder jag på en intervju som Johanna Furulind på Gazet.se gjort med mig för Gazets räkning. Det handlar om det heta ämnet Cosmeceuticals!

Happy reading!

 

1.Vad skiljer medicinsk hudvård från “vanlig” hudvård?

Medicinsk hudvård är det man brukar kalla för cosmeceuticals som gemensamt begrepp.

Det finns dock ingen nämnd eller dylikt som godkänner produkter för att de ska få kvalificeras under begreppet cosmeceuticals. Det är aktiva ingredienser i produkter som bevisat ger effekt på hudstrukturen och som man kan påvisa genom kliniska tester som krävs för att man ska få hävda att en produkt är en Cosmeceutical.

Det som skiljer vanlig hudvård från cosmeceuticals är alltså att produkter som är medicinsk hudvård (Cosmeceuticals) är alla produkter som innehåller så pass aktiva ingredienser så att huden mätbart förbättras genom kliniska oberoende studier

Ett utdrag på engelska som beskriver de 3 olika nivåerna inom gruppen Cosmeceuticals:

·  Cosmeceuticals are products that impart a visible lasting difference in the skin via ingredients that act to block or correct some of the age-related damaging pathways that occur in the skin’s aging process – i.e. cosmetic products that actually make a difference in the appearance of the skin and do not “go down the drain” with your cleanser.

·  Superceuticals® are the next level of skin rejuvenation beyond cosmeceuticals, based on super bioengineered antioxidants that target aging at the cellularsource – the mitochondria – thereby providing results for both intrinsic and extrinsic aging of the skin.

·  Natureceuticals™ is anti-aging skin therapy using nature’s most potent ingredients – i.e. “natural” skincare formulations – that deliver results typical of the best Cosmeceuticals.”

 

Sen kan det vara väldigt manga märken som inte har gjort kliniska studier men som ändå ger mätbara resultat och extremt goda effekter på huden. Det viktigaste är att men hittar en serie produkter som passar just sin hud.

 

2.Vilka lämpar sig denna typ av produkter för?

Egentligen alla. Produkterna kan ju vara aktiva åt olika håll så att säga. Mätbara resultat på en känslighy, acnehy, mogenhy, torrhy etc. Så att det är aktiva betyder inte att de är starka och att de med känslig hy inte tål dem. De finns cosmeceuticals för känslig hy och som då är extremt lugnande och läkande.

 

3.Vad kan man förvänta sig för resultat?

Som sagt mätbara resultat. Nu går man väl inte runt med ett mät instrument hemma men det ska ge klart synliga resultat under förutsättning att man använder dem enligt anvisningar och under minst 8 veckor. Men beroende på hur länge problemet funnits och hur omfattande det är kan det ta upp till 6 månader innan optimalt resultat.

syra pensling

4.Är det alltid bättre att använda medicinska produkter än de vanliga typerna man finner i varuhusen osv?

Jag skulle säga att man alltid skal gå till en specialist inom området när man ska köpa hudvård. Precis som att man går till apoteket/läkaren för att få sin medicin så går man till en hudterapeut för att få rekommendationer om sin hudvård. Man kan se det som ett recept för huden. Jag bruka alltid, vad gäller allt, titta på vad arbetar de yrkeskunniga med för redskap, råvaror, produkter etc. De är en bra riktlinje om man vill ha bra saker. Numer finns ju vissa professionella hudvårdsmärken i varuhusen. Men generellt sett så är det STOR skillnad produkter som man kallar kosmetik som man hittar i varuhusen och professionell hudvård som säljs hos hudterapeuter. Vill man ha resultat så bör man INTE välja varuhusens kosmetik produkter.

 

5.Vad finns det för fördelar kontra nackdelar med att använda dessa typer av produkter?

Inga nackdelar som jag ser det. Det finns dock de som är riktiga soldyrkare och när man använder t.ex. produkter med A-vitamin eller syror så bör man vara försiktig med solandet och alltid ha SPF. De anser en del konsumenter vara en nackdel. Jag personligen har ju svårt att förstå nackdelen. Man kan ju sola kroppen lite lagom så man får alla nyttigheter som solen ger men låta det känsliga ansiktet vara skyddat. Arbetar man dessutom resten av året med cosmeceuticals innehållande syror och t.ex. vitamin A så är det som att på ett par sommar månader rasera allt man byggt upp och förbättrat på huden under hela året. Det finns så bra BUS nu så man kan ändå se sommar fräsch ut. Solbrännan försvinner snabbt men skadorna i huden består.

 medicinsk hudvård

6.Hur använder man medicinsk hudvård på bästa sätt?

Konsultera en hudterapeut. På skincity.se har vi telefon rådgivning varje vardag mellan 10-15 om man inte har möjlighet att ta sig till en salong. Man kan även göra ett hudtest hos oss och få bra rekommendationer för just sin hy.

 7. Du som provat det mesta, har du favoriter i denna kategori?

Ja, det har jag. Jan Marini är makalöst bra. Deras Bioglycolic Cleanser är outstanding och plockar fram lyster i huden direkt. Peter Thomas Roths De-Spot gör underverk på pigmenteringar och Prioris Cellular Recovery Serum är helt fantastisk på att återställa hudens barriär på en känslig reaktiv hy eller en hud med ärr. Dessa produkter är extraordinära.


8.Finns det något som är extra viktigt att tänka på när man använder medicinska produkter?

Ja, på Skincity.se hudguide där vi samlat viktig info om vad man bör tänka på när det gäller att välja produkter och hur man använder dem. Det finns en del viktiga saker man bör tänka på både vad gäller invänjning av produkterna och om man tar receptbelagd medicin för huden eller salvor eller gjort laser behandlingar och liknande.

hudvård cosmeceuticals9. Många menar att man inte behöver börja med så avancerad hudvård förrän man kommer upp i ca 30-årsåldern då ålderstecknen börjar visa sig på allvar. Personligen har jag alltid tänkt lite tvärt om, att ju tidigare desto bättre då man hela tiden förebygger skador och underhåller sin hud. Vad är dina åsikter kring detta?

Jag är av samma åsikt som dig. Det är alltid lättare att förebygga t.ex. en rynka än natt ta bort en rynka när den väl är där. Med det sagt säger jag inte att man ska börja med anti-age produkter när man är 15. När man är mellan ca 15-25 så lägger man fokus på återfuktande produkter och det i sig ger en anti-age effekt för att man bibehåller god hudkvalitet och hudhälsa. Resultatet blir att huden åldras senare och att den håller sig fin längre. Så anti-age för en ung hud är fukt. Efter 30 så kan man börja komplettera upp med lite mer produkter mot åldrande. Många unga struntar i ögoncreme, vilket är synd. Det är ju ett av de första ställen där rynkor kommer. Men det man inte ser eller har problem av just för stunden är lätt att strunta i.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Cosmeceuticals, vad är det?”

  • (6) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Eva Johnson skriver:

    Jag har ju tänkt börja testa jan marini enligt dina förslag. Hur ofta kan jag börja använda dem när jag nu har Ole Henriksens three little w på gång? Varannan dag eller var tredje? Har ploppat upp några finnar sedan jag började med deras primer (har läst det kan bli så när man börjar något nytt) men det kan både bero på den och på att jag testat en massa olika foundations sista tiden! Sen såg jag du tycker Peter Thomas R har en så bra produkt för pigmentförändringar, men kan den användas samtidigt som Jan Marinis? Har, förutom de senaste produkterna du rekommenderade mig, också den factoraplus kräm som verkar bra för pigment också. Har några fläckar som finns kvar jämt och så några som breder ut sig direkt om jag solar minsta lilla.. solade så mycket tidigare tyvärr! Har en del fräknar men numer blir det hela klumpar av dem. Inte så snyggt. Därför tycker jag det är så intressant med allt som bleker fläckar:-)
    Jättebra blogg! Förstår inte hur du hinner med att prova allt nytt bara!

    • annica skriver:

      Hej Eva, Tack för ditt inlägg och roligt att du gillar bloggen! Just vad gäller invänjning med Jan Marini så kan de se ut så här på ett ungefär:
      Ett invänjningsschema kan se ut ungefär enligt nedan. Sen måste man alltid känna av sin hud och anpassa/justera efter hur huden svarar på produkterna/behandlingen. Känns det för aktivt så bör man backa några steg och ta det lite lugnare.
      Man går bara vidare till nästa steg om allt känns ok
      Vecka 1: Var tredje dag en gång om dagen (endast Steg 1,4, 5)
      Vecka 2 Varannan dag morgon och kväll (Steg 1, 2, 4, 5)
      Vecka 3 Varje dag morgon och kväll (Alla steg. Beroende på hur huden känns så kan man få hoppa över steg 3 tex på dagen och hoppa över steg 2 tex på kvällen för att vecka 4 använda allt både morgon och kväll, detta måste man känna av sin hud)
      Jag tycker inte du ska blanda med PTR´s produkter. Det är två väldigt aktiva märken. Factor A är fantastisk på pigment…även Age Intervention Enlighten! Glöm inte heller solskyddet! Kram Annica

      • Eva Johnson skriver:

        Tog direkt och provade peelingen och vilken effekt den hade! Kändes ungefär lika mycket pirr i huden som när jag varit förut och gjort syrabehandlingskurer på salong. Ändå kan det inte vara samma styrka i denna som t ex i en enerpeel från Synchroline eller i en Exuviance kur eller hur? Känns väldigt roligt iaf att produkterna verkar behandla lite mer än vanliga peelingkrämer. Tack för bra råd!

        • annica skriver:

          Hej Eva, Toppen, härligt att höra att det kändes bra. Salongsprodukter är i regel alltid mer kraftfulla. Men den är riktigt bra den med! Kram Annica

  2. Gunilla Nilsson skriver:

    Du är såååååååå bra Annica trevlig helg kram Gunilla. ps har inte märkt så stor skillnad ännu med nya prod. men jag kämpar på ett tag till.

    • annica skriver:

      Halloj Gunilla! Du är bäst! 🙂 Ge dem lite tid till… hur känns de i känslan på huden tycker du? konsistenser osv? Känns de bra på din hy för övrigt? Stor Kram Annica