Vad är en BB-cream?

  • | Annica

The best BB-cream in the world

BB Cream eller Blemish Balm Cream är för närvarande bland Asiens hetaste skönhetsprodukter och växer starkt i Europa.  Var kom denna produkt, vilka är fördelarna och hur blev det så populärt?

Ordet  BB Cream står för blemish balm och blemish base. Produkten har sitt ursprung i Tyskland. Den formulerades på 1960-talet av hudläkare Dr Christine Schrammek. Hennes mål var att hjälpa sina patienter att läka ärr och ge bra täckning till sin hy efter laserbehandling och kirurgi. 1985 kom produkten till Sydkorea och Japan.

bb-cream-before-and-after

Före och efterbilder från en koreansk blogg. En exempelbild på hur man man uppnå porslinsy med BB-creams

Där är det ytterst eftertraktat att uppnå en perfekt porslinshy och krämen hyllades som hemligheten bakom koreanska skådespelerskors skönhet och produkten blev även snabbt alla koreanska kändisars favorit produkt. Den trend som inleddes i Korea spred sig till Japan, Kina, Sydostasien och har sedan dess gjort sin väg till Europa och USA.

Asienbbcreams

Typisk annons från asien för BB-creams

BB creams är en allt-i-ett produkt som ska ersätta fuktkräm, primer, foundation och solkräm. En bra BB-cream skall uppfylla alla dessa krav

Man kan använda den ensam som en tonad fuktkräm eller över serum och fuktighetskräm som en vanlig bas/foundation. Personligen så föredrar jag att använda den som en foundation och ha mina vårdande produkter anpassad för min hy under. Men för de som vill ha det super enkelt fungerar det att använd endast denna som en allt i ett produkt. Koreanska kvinnor använder den oftast som ett alternativ till foundation då de ofta tycket traditionella foundations kan vara för tunga. Täckningen är ofta mineralbaserade och avsedd att täcka och behandla både acne, pigmenteringar samt verka anti-age, antiinflammatoriskt och lugnande.

Jane Iredale BB-cream Glow Time

Jag har provat bl.a. Jane Iredales Glow Time BB Cream. Glow Time uppfyller såklart alla kraven för en bra BB-cream, den ger ett snyggt lystrigt resultat med en sammetslen känsla.

De snyggaste färgerna på BB-cream!

Bästa BB-Creamen Jane Iredale GLOW TIME

De tre mest sålda färgerna från Jane Iredales BB Cream BB3, BB5 och BB7.

Snabba fakta:

  • Ger ett bredspektrigt skydd mot UVA- och UVB-strålar: SPF25
  • Extrakt av grapefrukt ger ökad lyster, gör att porer ser mindre ut och att fina linjer jämnas ut. Tonar ut pigmenteringar.
  • Extrakt av äpple innehåller antioxidanter som exfolierar och förfinar – hudytan blir mjuk och jämn.
  • Pomeransextrakt konditionerar och ger naturlig doft
  • Solroskärnolja – mjukgörare som är rik på vitamin E.
  • Aloe vera lugnar och lindrar.
  • Extrakt av kaprifol renar huden.
  • Icke-komedogen, hypoallergen, känslighetstestad, kliniskt testad och dermatologiskt testad.

BB-cream för ljushy , BB-cream for light skinBB3 passar en ljus hy. Har lite kall underton.

BB-cream for Medium toned skin

 BB5 för ljus till mediumhy med en varmare under ton. Denna är min favorit.

BB-cream for Medium toned skin

 BB7 För en medium/lite solkysst hy med varm underton.

Har ni provat BB-creams? Vad tycker ni? Vad har ni för favoriter?

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

91 svar till “Vad är en BB-cream?”

  • (91) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Heba skriver:

    Hej !

    Jag har en fråga. Jag är 14 år och har lite finnar och har fet hud och vill ha något som fort lägga på mitt ansikte. Kan du ge mig tips snälla .

    • sakralle skriver:

      Naturlig BB cream – https://tonzes.com/bbcreamse.htm Bra lätt och naturligt utseende plus en hud som känns fantastisk.

    • annica skriver:

      Hej Heba, Jag häjlper dig så gärna att hitta en rutin som passar dig. För att du ska kunna komma så långt som möjligt med din hudvårdsrutin och för att produkterna ska passa din hud får du gärna göra mitt kostnadsfria hudtest. Då får du förslag på produtker skickat till dig och väljer själv vilka eller om du önskar att börja med produkterna. Till hudtestet! Kram Annica

  2. Sara skriver:

    Hej och tusen tack för ett toppeninlägg! Jag har själv funderat på att införskaffa mig en BB-cream. Har inte speciellt mycket acne i ansiktet (lite blackheads som jag tampas med) men har börjat få lite åldersrynkor (är 30 år gammal). Har testat en BB-cream från Sydkorea (fick med mig ett prov) och använder Diorsnow #020 light beige (compact powder; köpte det i Japan) ovanpå, men kommer nog köra på BB-cream från Skincity hädanefter då det kostar så mycket att skicka efter från Asien.

    Min fråga är: går det att ha solskyddskräm med SPF 50 under en BB-cream? Hur blir solskyddsfaktorn i sådana fall? Har du något bra tips på en solskyddskräm i sådana fall som inte upplevs som oljig? Jag använde en från Thomas Roth förut men den tillverkas inte längre och solskyddskrämerna som jag köper på apoteket är inget vidare för min blandhy. 🙁

    Hoppas att jag inte återupprepar en fråga som redan besvarats och jag hoppas verkligen på att få svar. 🙂 Tacksam för all hjälp som går att få, då jag verkligen inte kan någonting om dessa saker!
    Kram, Sara

  3. Hanna skriver:

    Hej! Kan du ge några förslag på sminkmärken som INTE testar sina produkter på djur, och några som gör det??

    /Hanna

  4. Hanna skriver:

    Hej! Jag har ganska nyligen börjat använt bb-cream. Men jag undrar om man måste ha puder för att sätta bb-cream? Innan har jag använt foundation och då har jag haft ett lager puder på för att den inte ska ”försvinna”.

    Mvh Hanna 🙂

    • annica skriver:

      Hej Hanna, det är lite en smaksak. Vill du ha mer täckning och att produkten ska sitta lite längre och bättre så borsta lite puder on top!

      kram Annica

  5. Zabina skriver:

    Hej kan man med fet hy använda en bb cream eller är cc cream ett bättre alternativ?
    MVH En tjej som nästan aldrig har foundation men

  6. Sabina skriver:

    Hej!

    Om jag har en ansiktskräm med spf 30 och sen tar en BB kräm med mindre spf eller ingen spf ovanför den alternativt blandar ut BB:n med något lystergivande påverkas spf:graden på min ansiktskräm då eller kan jag räkna med att jag har spf 30? Hoppas att du förstår min fråga =)

    Kram Sabina

    • annica skriver:

      Hej Sabina, Lägger du på fler produkter ovanpå utan spf eller med en som är lägre så spär du ut din spf. Samma sak om du bara blandar i en lystergivande produkt i din spf, då spär man ut den något. kram Annica

  7. Bodil arbin skriver:

    Hej, tänkte skulle ge mig på denna Jane BB cream, men är osäker på färgen. Spontat såg det ut som b3 men efter kommentarerna blev jag osäker. Bland annat eftersom du själv använder b5. Jag har light medium i ptr cc. Kan du råda ? Tack för en superbra blogg!! Kram

    • annica skriver:

      Hej Bodil, Eftersom du har L/M i PTR´s så hade jag valt B5, nyansen är inte den exakta men B3 blir alldeles för ljus. Faktiskt svårt att översätta PTRs nyanser till den här BB´n. Det betyder dock inte att du inte kan ha den. Tror på B5 : ) kram Annica

  8. Teresa skriver:

    Hej!
    Jag har asiatisk hy, vilken färg på BB créme funkar bäst då?
    Blir superbrun lätt och grågrön på vintern hehe.

    Tack på förhand .

    Massa kram och tack för en bra sida!

  9. Denise skriver:

    Hej! Jag använder en BB creme från Estée Lauder sen en tid tillbaka (http://www.kicks.se/estee-lauder/daywear-bb-creme-spf-35–p19621) men tycker inte att den täcker tillräckligt bra. Har samma problem med mina foundations, Clinique even better samt en från vichy. De är rätt så tunna och antar att det är därför de inte täcker ordentligt. Min acne håller äntligen på att lägga sig men har flera röda ärr på kinderna och ned mot kindbenen som jag och min hudterapeut jobbar på. Dock vill jag hitta en bra foundation eller liknande som täcker ordentligt under tiden! Har du någon med bra täckning du rekomenderar? Som samtidigt är skonsam mot huden! Kram

  10. Mathilda skriver:

    Hej Annica,
    Jag undrar för min mors vägnar hur man på bästa skonsamma vis kan ta bort ålderspåsar som inte sitter precis under ögat?(Hoppas du förstår vad jag menar)tips?
    Tack på förhand!

    Med vänlig hälsning/Mathilda

  11. hanna skriver:

    Hej jag är en 13 år tjej undrar om jag kan använda bb crem på vinteren

  12. Johanna skriver:

    Jag funderar på att köpa lumenes bb creme, vet du om den är bra?
    Jag undrar även om en bb creme är bättre för huden än en vanlig flytande foundation? alltså ger den inga finnar och oren hy osv som en foundation gör? måste man tvätta av sig den eller fungerar den som en vanlig dagcreme?
    Kram Johanna

    • annica skriver:

      Hejsan Johanna, Lumenes har jag inte provat, är dock inte jätte förtjust i deras produkter. Har blivit sminkad med dem någon gång och gillade inte på min hud. Generellt kan man ju säga så menn så finns det också jätte många Foundations i dagsläget som har samma egenskaper som en CC/BB. Alltså du tvättar ansiktet som vanligt morgon och kväll. Kram Annica

  13. Lola skriver:

    Hej!
    Jag har röd och irriterad hy som är snustorr när jag tvättat ansiktet och sedan blir helt blank och oljig så fort jag använder smink. Jag har använt glo minerals pressed base foundation men eftersom jag blir så blank ubnder dagen så måste jag hela tiden pudra på och tillslut ser jag ut som en kaka (+ att min hy blir väldigt irriterad) Jag har därför funderat på att köpa en bb cream istället men dom jag har provat täcker inte min rodnad överhuvudtaget! Jag kan häller inte vara säker på om sminket täpper igen porerna och gör min hy ännu sämre eftersom man inte alltid kan lita på vad som står på förpackningen. Så och du har något tips på vilket smink som kan passa för mig så skulle jag bli väldigt tacksam!
    Kram Lola

    • annica skriver:

      Hej Lola, Först det låter som du har fel hudvårdsproduker. SÅ länge du har det kommer du aldrig bli nöjd med resultatet av din Foundation. Gör gärna vårt hudtest på Skincity.se för att få en komplett rekommendation på en korrekt hudvårdsrutin. Sen rätt Foundation. Kanske Exuviance skulle passa dig bra! KRAMAR Annica

  14. Linda skriver:

    Vilken utav Exuviance foundation går mest åt det gula hållet? Jag är väldigt ljus i huden. Jag har testat Bisque men den blev som en ljusgrårosa mask på mig :S

    Bra blogg , är ofta här inne och kikar!!

    • annica skriver:

      Hej Linda, Är du riktigt ljus typ fairly light-ljus så skulle jag ta warm beige, är du mot light så välj true beige) och är du en medium beige så färgen Honey sand. (nu har jag jämfört med bareMinerals färger. Bästa är ju annars att testa live så du verkligen får rätt ton! kram Annica

  15. Elizabeth skriver:

    Jag skulle så gärna vilja prova BB creams men det verkar bara finnas tre stycken nyanser?? Och så verkar den inte täcka bra… vilket är ett måste då jag lider av acne, ärr och röd hud osv. Men den som du skriver om ovanför verkar bra.

  16. Melissa skriver:

    Hej! Är krämen från H&M bra tror du? Jag har ganska känslig hud och kan inte använda mig av varken H&M’s foundations eller solpuder. Deras puder funkar bra på mig dock.

    • annica skriver:

      Hej Melissa, Nu vet jag inte vilken du menar men jag skulle nog vilja påstå att ingen av crèmerna på H&M är något jag rekommenderar. Tyvärr…. kram Annica

  17. Anna skriver:

    Jag har som ”finnar” eller röda utslag men hittar inget som riktigt täcker helt. Har du något tips?

  18. Asghar skriver:

    hej
    jag skulle fråga om det krämen att tar det bort det fläckar som finns i ansiktet och näsan efter att man använt det

    • annica skriver:

      Hej Asghar, Det är ju likt en vårdande foundation så den gör ju huden jämnare och fläckar mindre synliga när man applicerar den men den tar inte bort permanent. Kram annica

  19. Linn skriver:

    Släpper bb cream egenom sol? Eller blir de fläckar och annat?

    • annica skriver:

      Hej Linn, Det beror helt vilken SPF din BB har och hur mycket du applicerar. Det blir inga fläckar på huden om du har en bra BB. Den är gjord att ha på huden i solen. Kram Annica

  20. […] Om du missat vad BB-creme är så kan du läsa mitt tidigare inlägg om det HÄR! […]

  21. Sara Gustavsson skriver:

    Bästa BB-krämen är Nude från Dior, Diorskin-serien. den är så pass täckande så att jag har inte längre något behöv av att använda foundation. denna sitter hela dagen och fungerar som ”en andra”-hudskänsla och liknar min egen hud. känns heller knappt att jag bär den. känns inte torr, men smälter in i huden så den känns inte blöt heller. fixerar med löspuder och det sitter hela dagen…. helt beroende av Dior´s serie Diorskin!! dyrt, men värt varje krona!!

  22. Sara skriver:

    Hej, och tack för ett superbra inlägg som förklarade massor! 🙂

    Min foundation är just slut och tänkte testa BB-cream. Har därför en fråga: Brukar använda foundation plus MUS wonderpowde (mineralpuder). Ska jag då nu använda BB-cream och sen mineralpudret? Eller räcker det med krämen?

    • annica skriver:

      Hej Sara, tackar kul att du tyckte det!Prova dig fram. Det ska ju räcka med BB men vill du ha lite mineralpuder över så kan du säkert prova det.. torr dock inte du kommer behöva det! Kram Annica

  23. Amy skriver:

    Äntlugen något som är både bra för huden och som jobbar med att göra den bättre samtidigt den täcker under dagen. Verkligen en super produkt. och hellre lägger jag lite extra på en BB cream som är bra än andra billiga BB krämer som inte är äkta.. ! Älskar denna produkt

  24. pernilla skriver:

    Om en bb cream har allt dvs -foundation primer ,serum fuktkräm osv ?! Betyder det att man kan köpa en sån och skippa de olika produkterna man har ? Funkar det för vissa ?

    • annica skriver:

      Hej Pernilla, Svarade en annan som undrade samma sak så här alldeles nyss: Alltså BB är ju tänkt att kunna användas som enda produkt. Dock skulle jag aldrig göra det så jag vill ha mina djupverkande serum, mina dag/nattcremer som är specifikt anpassade för min hudtyp etc närmast min hy. Så jag ser BB som en extremt vårdande foundation.. men jag vill absolut ha min hudvård först. BB-cremerna är ju inte anpassade efter hudtyp. Det är ju One for all liksom:) KRAm Annica

  25. Gerti skriver:

    Hei!

    Jeg vil kjøpe en jane iredale bb cream, men er usikker på BB3 eller BB5.. Flott at du har bilder, det hjelper meg, men kan du hjelpe meg med dette? Jeg bruker bare minerals foundation i fargen medium. Hvilken farge burde jeg da velge i jane iredale bb cream? Takk!

  26. Magdalena skriver:

    Hej!

    Jag är en kvinna på 52 år, jag köpte bb clinique jag tyckte den var sådär. Är den här bättre tror du?

    • annica skriver:

      Hej Magdalena, Jag är ju inte så mkt för cliniques produkter generellt så jag kan nog gå i god föra att denna är mkt bättre kvalitets mässigt. Kram Annica

  27. Linn skriver:

    Hej Annica,
    Jag har börjat oroa mig för rynkor och annat åldrande och undrar vad som är absolut bäst för huden. Är det så att OM man ska ha nån foundation över huvud taget så är BB-krämer det bästa alternativet för huden eller är det så att det bästa för huden är att undvika BB-krämer (och andra foundations också för den delen) och istället bara använda mjukgörande etc? Jag har inga problem med acne etc, däremot är huden extrem känslig och jag vill inte påfresta den mer än nödvändigt (och framförallt jobba förebyggande för bästa resultat framöver), däremot vore det ju underbart om det skulle vara så att det rentav är det bästa alternativet för huden med BB-kräm för man ser ju helt klart snyggare ut.. Hoppas du förstår min fråga :)!

    • annica skriver:

      Hej Linn, Det är absolut inte så att BB-creams är bästa alternativet. Mineralfoundaions är ett lika bra alternativ tycker jag. Vad man gillar bäst är väldigt individuellt. Jag skulle säga ett mineralpuder eller en BB cream eller annan hudvårdande foundaion tex Sensais. Kram Annica

  28. Sandra skriver:

    Jag använder BBcreme från garnier, och kommer aldrig kunna byta igen, den bästa som jag någonsin provat, uppfyller alla krav och ger ett jättefint resultat. Plus att den är prisvärd! Rekommenderar verkligen den till alla! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Sandra, Vad kula tt du har hittat din favvoprodukt! Håll fast vid den, det är svårt att hitta produkter som man upplever helt optimala för sin hy! Kram Annica

  29. Elina skriver:

    Hej igen! Vilket är det bästa att applicera krämen med för att få ett så fint resultat som möjligt?

    • annica skriver:

      Hej Elina, Generellt så gillar jag att applicera med fingertopparna. Tycker man får väldigt bra känsla. Men med pensel kan oxå bli fint och speciellt om man fuktar penseln något så blir den lite mer tunn på huden. Vid näsvingar, på näsa och vid ögonen tycker jag det blir fint att lägga med pensel. under ögonen duttar jag lite sen med finger toppen så produkten riktigt gifter sig med huden. Kram Annica

  30. Elina skriver:

    Okej tack för svar! Men vad är det för skillnad på glow time och golden glow? // Elina

  31. Elina skriver:

    Hej! Jag är jätte sugen att beställa en av färgerna från denna BB Cream men har ingen aning om vilken. Finns det prover på dessa färger att beställa hem? Har ganska ljus skandinavisk hy men är samtidigt lite brunare från en utlandssemester. Och hösten börjar tränga sig på då man ofta blir blekare i hyn.
    Hoppas du kan ge mig ett svar på min fråga 🙂 Allt gott! Elina

    • annica skriver:

      Hej Elina, Tyvärr finns inga prover. Hoppas min lilla färg guide kan hjälpa dig att välja. tror på BB5 om färgen från sommaren är på väg bort. Hellre lite ljusare bas och sen lite solpuder på. För mörk bas blir aldrig snyggt.. Kram annica

  32. Karoline skriver:

    Den där före- och efterbilden från koreanska bloggen känns ju sådär…Som att hennes födelsemärken också försvann?

    • annica skriver:

      Hej Karoline, Ja man kan tycka vad man vill om den reklamen..men det var mer ett exempel för att gestalta reklam på BB från dess hemland. Kram Annica

  33. Marie skriver:

    Hej Annika.
    Jag har Prioris foundation i den ljusaste färgen. Nu undrar jag ifall jane iredales bb crem ( den ljusaste) är mörkare eller ljusare?
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Marie, Jag har själv Prioris puder den ljusaste färgen och tycker JI BB nr 2 är bäst i tonen. Men skillnaden på 1 & 2 är oxå att 3an är mer rosa och 3an mer gul. ÅS det beror vilken ton du har i huden. Kram Annica

  34. Hanna skriver:

    Åhhh tack, ett efterlängtat blogginlägg 🙂 Men har funderat på….vad anser du är bäst för huden (yttorr blandhud) att använda som foundation – BB-creme eller mineralfoundation? Vill ju att min foundation ska täcka lätt samtidigt som den vårdar och inte täpper till porerna! Lite svårt att välja tycker jag…finns ju en hel uppsjö med produkter 😉
    Kram Hanna

    • annica skriver:

      Hej Hanna! Tack! Roligt att det var uppskattat 🙂 Alltså det finns bra och dåliga varianter av alla de olika typer av baser du väljer. Det är lite smaksak vad man tycker om att arbeta med för konsistenser, vad man vill ha för resultat. Det är väldigt personligt vilket man tycker bästa om. Personligen gillar jag både flytande foundations, BB och Mineralspuder. Jag varierar lite efter humör och ändamål:) Kan nog inte ge dig ett bättre råd än att prova dig fram vad du trivs med. Det viktigaste är att du väljer bra produkter inom respektive område. Kram Annica

  35. Josse skriver:

    Hej! Jag hade warm silk när jag en gång fick pure pressed base testad på mig. Vilken färg skulle då passa i denna? bb5 är ju varmare, men är den för mörk? Vill inte att det blir för gult heller på vintern eftersom jag är lite mer neutral i tonen då. Anpassar den sig mycket efter sin egen hudton? Mycket frågor det blev nu:)

    • annica skriver:

      Hej Josse, Om du har Warm Silk så tror jag BB5 är bra. Har själv warm silk i Jane Iredale och tycker BB5 är toppen på mig. Eventuellt kommer jag gå över till BB3 mitt i vintern om jag blir riktigt super ljus. Den smälter bra in i huden och den anpassar sig väl tycker jag! Kram Annica

  36. Petra Ingesson skriver:

    Täpper den till porer ? Funkar den för mig mig känslig hud?
    MVH Petra

  37. Malin skriver:

    Hej Annica, som jag funderat på denna bbcreme och nu efter ditt inlägg har jag bestämt mig för att testa. Svårt bara med vilken färg jag ska ha, velar mellan bb5 eller bb7. Är rätt brun efter månader i utlandet och kommer vara brun rätt länge, skulle du rekommendera bb7? Tyckte den såg lite orange ut? Rädd för att bb5 skall vara för ljus..

    • annica skriver:

      Hej Malin, Spännande att du ska testa :)! Färger är alltid svårt, speciellt att rekommenderar när man inte sett huden ”live”. Kanske hade jag satt BB7 lite tjockt, eller tjockare än vad man har i ansiktet.. men ville att tonen skulle komma fram tydligt. Om du är rätt brun så är nog BB5 för ljus. Jag är ljus skandinaviskt, klassiskt så och tycker BB5 är perfekt på mig. Kanske BB3 mitt i vintern. Så du kanske ska ha BB7 nu och BB5 i vinter? 🙂 Kram Annica

  38. madeleine skriver:

    hej.Jag har använt garniers sen förra året o då den funkar så bra på mig,har väldigt lätt att få utslag, så har jag inte vågat prova nån annan.Jag håller mig till den.

    kram madeleine.