Jag byter deodorant!

  • | Annica

Deodorant eller antipersperant, naturlig deodorant

Jag vet inte hur det är med er men jag har länge känt mig obekväm med att jag använder DEOs som innehåller aluminiumklorid och annat skräp. Har länge funderat på att byta till ett mer hälsosamt alternativ men får erkänna att av ren lathet så har jag inte gjort det. Gjorde ett försök någon gång med tyckte jag luktade svett då så jag återgick direkt till min ”fuldeo”. Dock är det så att när man går över till ett mer naturligt alternativ så kan man uppleva detta just precis i början och behöva vänja in sig lite… inte så kul men kanske värt det.

Hellre någon vecka av en eventuell doft än riskera några hemska konsekvenser i framtiden, som jag faktiskt är lite rädd för. Man får väl duscha två gånger om dagen den första veckan i värsta fall;)

Lite om svett och deo..

Det sägs att 98% av den svenska kvinnliga befolkningen använder någon typ av Deo. Det stämmer säkert. Jag känner då ingen som inte använder Deo.

Svett luktar ingenting. Det är först när svetten kommer i kontakt med bakterier i armhålan, på fötterna eller i ljumskarna som den typiska svettlukten uppstår.

 

Deodorant eller Antipersperant?

En antiperspirant (håller borta fukt) innehåller ett ämne som heter aluminiumklorid som helt enkelt täpper till porerna och inte tillåter svetten att ta sig ut.

En deodorant tar bort oönskad lukt, förhindrar inte svett, eliminera eller maskera lukten som orsakas av bakterier.

Många som finns på marknaden är en blandning av dessa båda.

Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i antiperspiranter och deodoranter. Det råder lite olika meningar hur de påverkar vår hälsa och kroppens reningsprocess. Aluminiumklorid är en kemisk förening som består av aluminium och klor.

När vi använder en Deo så motverkar vi kroppslukter på mekanisk väg, genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svettkörlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem.

Shave

Det som e lite läbbigt är att vi har massor av lymfkörtlar just i armhålan. När vi rakar/Waxar så tar kroppen dessutom upp ämnen som appliceras där extra lätt. Många av dagens deodoranter innehåller dessutom alkohol som går direkt upp i lymfsystemet. Många Deo´s innehåller även kvicksilver, krom och bly som inte heller känns som någon höjdare att stryka på under armarna varje dag år ut och år in.

En liten petitess i sammanhanget är att vissa Aluminium dessutom missfärgar kläderna när de reagerar med järn och kalcium som finns i tvättvattnet.

Man kan ju säga rent generellt att våra kroppar utsätts för oerhört mycket skräp, både från miljön, maten vi äter, luften vi andas etc. Så kroppens funktion att kunna rena sig maximalt känns av största vikt för att vi ska ha en bra hälsa långsiktigt.

Kroppen renar sig genom urinen och våra lymfkörtlar. Lymfkörtlarna behöver svettas ut slagg. Utrensning och transpiration, står för över 50% av vår inre städning. Om kroppens egen rening inte fungerar fullt ut kan det ge biverkningar som trötthet, försämrat immunförsvar etc.

Wow.. vad mycket det blev om detta med deos:)

SALTDEO, Ekologisk deodorant, naturlig deodorant, dermanord

Ja, ni förstår säkert att jag har funderat lite kring detta och har NU bestämt mig för att byta bort alla mina ”fuldeos” (d.v.s. med det jag anser dåligt innehåll), som vissa är av s.k. ”finmärken” till ett ekologiskt alternativ. Har hört mycket gott en Maria Åkerbergs Salt Deo och ser verkligen fram emot att byta till denna (trots eventuell invänjning).

Saltdeo, Maria Åkerberg, skincity.se

En saltdeo med 100% naturliga ingredienser. Den ska vara effektiv upp till 24 timmar, den är helt doftfri och utan alkohol och aluminiumklorid. Den desinficerande effekten gör att den passar utmärkt under armarna även efter rakning.

Denna saltdeo bygger på gammal beprövad kunskap. Den består av det naturligt förekommande mineral, saltet kalium-alun som har goda desinficerande effekter.

Ekologisk deodorant

Man blöter denna lilla saltdeo med vatten och applicerar in under 10 sekunder på nytvättad hud. Efteråt sköljer man av stiftet och låter det torka utan sitt lock.

Andra bra skonsamma deos är Dermalogicas Environmental Conrol och även Maria Åkerbergs Deo Sprayer.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

65 svar till “Jag byter deodorant!”

  • (65) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Vivi skriver:

    Hamnade på detta äldre inlägg av en slump. Låter som man måste byta deo!
    Fråga, är du lika nöjd än?

    • annica skriver:

      Hej Vivi, Fortfarande ett mycket omtyckt alternativ och något jag absolut tycker att du ska testa om du inte har gjort det innan 🙂 Kram Annica

      • Vivi skriver:

        Tillägg en skön torr känsla av saltdeon. 🙂

      • Vivi skriver:

        Tack, provar nu..Den verkar funka än så länge knack, knack. Dock blir den svår i träningsväskan. Finns någon bättre deo (dvs icke fuldeo) du kan rekommendera som funkar då?

  2. Vivi skriver:

    Hamnade på detta äldre inlägg av en slump. Låter som man måste byta deo!
    Fråga, är du lika nöjd än?

  3. Matilda skriver:

    Ny kommentar på gammalt inlägg! Jag har nyss upptäckt saltdeon och har använt den tre dagar. Upplever att den fungerar alldeles utmärkt men är väldigt irriterad i huden i armhålan. Något du upplevt eller något jag gör fel?

  4. Mona skriver:

    Använder saltdeon, tar lite tid att vänja in men sedan fungerar den jättebra. Jag har en liten sprayflaska med vatten som jag duschar i armhålorna och sedan smörjer med MÅ-s saltdeo. Deon håller mycket bättre än när man sköljer under kranen, rinner alltid ned lite i botten som gör att deon förändras i formen.Ett tips bara.

  5. Emsan skriver:

    Det här inlägget är så bra!! Precis vad jag behövde läsa för att bli motiverad att byta ut min deo med aluminiumklorid. Jag beställde en saltdeo och är supernöjd! Nu har jag använt den en vecka och kommer aldrig köra på något annat, ingen svettlukt, oparfymerad som jag vill ha det och inte det minsta jobbig att hantera. Tusen tack för tipset!

    • annica skriver:

      Hej Emsan, Åh vad roltigt att du delar med dig. Denna feedback är så rolig. Så glad att du har hittat något som gör dig supernöjd 🙂 🙂 Kram Annica

  6. Anna skriver:

    Hej!
    Maria saltdeo innehåller Alun som är
    potassium aluminium sulfate.
    Läs dr Mercolas artikel:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/24/parabens-on-risk-of-breast-cancer.aspx

    • annica skriver:

      Hej Anna, Alun är en form av ammonium som hjälper till att hämma bakterier som bidrar till att man luktar svett 🙂 Så ingen aliminium. Kram Annica

  7. Anne skriver:

    Hej Annica, sprang över detta inlägg när jag googlade om finnar i armhålan vid byte av deo. Har, sedan några veckor, bytt till en som heter Deolicious, ekologisk. Har fått finnar, mer som bölder och undrar om du har någon input om detta beror på att kroppen nu gör sig av med all ”skit” som jag lagrat pga tidigare deo med diverse innehåll? Rakar mig under armarna men nu, iom bölderna, så försöker jag raka mer sällan (känns lite ofräscht dock) och tänkte testa vaxa och se om det irriterar mindre. Vad tror du? Vet av tidigare erfarenhet, då med p-piller, att det tog ca 1 1/2 år innan kroppen var i balans igen. Då en rätt jobbig period med mkt finnar i ansiktet. Aldrig mer nåt sånt i min kropp! Tack!!

    • annica skriver:

      Hej Anne, har ingen direkt erfarenhet om detta. Jag skulle höra med leverantören för märket för att se vad de säger. Utrensning i armhålan har jag inte hört om. Hoppas att de har ett bra svara att ge dig. Tillsvidare så kanske du ska låta bli produkten för att se om det är den som påverkar din hud. Tänker även att du nog inte ska lägga på den direkt efter rakning för då är huden extra känslig. kram Annica

      • Anne skriver:

        Tack snälla för ditt svar! Ja kan ju vara deon som inte passar. Ska höra med tillverkaren och testa saltdeon.

        Ha det fint 🙂

  8. Isabella J skriver:

    Suuuperbra inlägg!

  9. […] efter rakning och som after-shave i ansiktet. Läs gärna mer om deon och en utförlig recension här på hudspecialistens […]

  10. Annika skriver:

    Hej!
    Jag kunde inte hitta något kommentera här så jag skriver här istället 🙂

    * * * * * *

    Jag har köpt mitt livs första brun utan sol och hittade då din sida. Men det är några saker jag undrar om det du skriver:
    2014.05.14

    * * * * * *

    1.
    I Nyhetsmorgon säger du:
    1. peeling
    2. återfukta med sin vanliga bodylotion
    3. brun utan sol

    i dina instruktioner skriver du tvärtom:
    1. peeling
    2. Brun utan Solen fastnar snabbast och ojämt på de torra partierna. Sen applicerar man sin vanliga fuktcreme. Detta gör dessutom att resultatet håller längre.

    Så hur ska man göra ?
    -Ha på bodylotion före eller efter?
    Om man tar bodylotion före blir det väl svårare för brun utan sol att tränga in? De flesta krämer har ju nån ingrediens i sig som ska lägga sig som en yta på huden ?

    Om jag smörjer in mig med bodylotion före, ska jag ta brun utan sol direkt eller vänta? Hur länge ska jag i så fall vänta ?

    * * * * * *

    2.
    och vad menas med försiktig vid knän och armbågar?
    Jag tolkar det som att jag ska sträcka ut knät så att det tränger in, om jag böjer knät kommer det inte in ordentligt.
    -är det en korrekt tolkning?

    * * * * * *

    3.
    Hur länge måste man vänta med att klä på sig för att vara säker på att inte färga sina kläder?
    Vad händer med färgen på kläderna? Är den permanent eller går den att tvätta bort?

    * * * * * *

    4.
    Vad är det för någon lukt alla pratar om ?
    När dyker den lukten upp? Kommer någon som står bredvid mig att känna lukten? Hur länge kommer jag ha den lukten? Kommer den lukta konstant?

    * * * * * *

    5.
    Hur lång tid tar det innan man ser solbrännan?
    Hur ofta ska man smörja in sig?
    En gång om dagen ? En gång i veckan? Flera gånger per dag ?
    Kan man smörja in sig mer sällan efter allra första gången?`

    * * * * * *

    • annica skriver:

      Hej Annika,
      1. Tror du missförstod lite. Skriver och säger samma sak. Har förtydligat det på det inlägget. 1 peeling 2 crème 3 Bus.
      2. Dels du måste böja det så huden sträcks ut. Sträcker du ut benen blir knät knöligt. Sen att man inte tar så mkt där utan bara lite lite.
      3. Det går att tvätta bort. Vänta 1h. Men det kan färga ändå lite dagen efter och helatiden med bus.. men det går ju att tävätta bort. När tyget och huden åker fram å tillbaka mot varann så kan det bli lite färg på kläder.
      4. Svår att beskriva men det är när det aktiva ämnet som gör oss bruna reagerar med proteinerna på huden. En del tycker det doftar om vissa cremer och en del upplever mer en doft på huden. En del besväras inte alls. Alla BUS är oxå olika. DOften försvinner på ett dygn.
      5. Lite olika ett par timmar i snitt. SÅ ofta man vill applicerar man men inte mer än en gång om dagen. Beror ju på hur brun du vill bli. Kram annica

  11. Lena Brederfält skriver:

    Hej!
    Jag har börjat och använda min Maria Åkebergs
    Saldeo igen efter jag har läst så mycket om vad
    vanliga deodoranter innehåller.
    Jag upptäckte att det stod ett bäst före datum på den.
    Den gick ut 2008. Hmm… Köpte den 2011.
    Minns dock att hudterapeuten sa något om att
    dom kan användas år in och år ut. Stämmer detta tro?

    • annica skriver:

      Hej Lena, Oj det låter konstigt.. jag rekommenderar eg att du returnerar den där du köpte den. Nu är det ju ett par år sent. Den håller väldigt länge men jag tycker inte man ska betala för saker som gått ut. Kram annica

  12. anna skriver:

    Då måste jag göra dig besviken med att berätta att alun är aluminium

    Du kan läsa här:

    http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/327-beware-of-deodorants-especially-the-safe-and-all-natural-ones.html

    • annica skriver:

      Hej Anna, tack för input!Saltdeon är fri från aluminiumklorid (AlCl). Alun är ett dubbelsalt där Aluminium ingår, men inte kan frigöras. Det finns därför inget fritt Aluminium i Saltdeon. Men MÅ har ju andra deodoranter också och dessa är utan alun. Så det är fritt val! Kramar Annica

  13. Malin skriver:

    Jag använder Dr Hautschkas deo och den är ekologisk, utan aluminiumklorid och jättebra. Kan även varmt rekommendera Rosenseriens deodoranter, även de utan aluminiumklorid men känns inte lika naturliga som Dr Hautschkas.

  14. Anna skriver:

    Hej
    Vill bara upplysa om att alun innehåller aluminium, sen vet jag inte om det är väldigt mkt mindre aluminium totalt i den saltdeon du rekomenderar, men den är alltså inte aluminium fri…

  15. Jan skriver:

    Hej,
    Nu är inlägget ännu äldre men tänkte att det kunde vara av intresse att läsa detta:

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/02/16/aluminum-lurks-in-crystal-deodorants.aspx

    där det framgår att det inte är klarlagt hur det egentligen är med Alun, ifall det aluminium det innehåller verkligen är helt ”inaktivt”.

    • annica skriver:

      Hej Jan, Saltdeon är fri från aluminiumklorid (AlCl). Alun är ett dubbelsalt där Aluminium ingår, men inte kan frigöras. Det finns därför inget fritt Aluminium i Saltdeon. Kram Annica

  16. Jennie skriver:

    Lite gammalt inlägg kanske, men jag tänkte att du kanske ville veta att detta stift är ett rent aluminiumsalt… Det är ganska irriterande att företag försöker luras med ”fri från aluminiumklorid” för att få komsumenter att tro att produkter är aluminiumfria…

    • annica skriver:

      Hej Jennie, Det går bra att kommentera på äldre inlägg också. Nja så är det inte riktigt..Saltdeon är fri från aluminiumklorid (AlCl). Alun är ett dubbelsalt där Aluminium ingår, men inte kan frigöras. Det finns därför inget fritt Aluminium i Saltdeon. Kramar Annica

  17. Paula Goldea skriver:

    Hej!
    Jag använder Marja Entrich sedan 20 år tillbaka och är mycket nöjd! De har även herr-deo, även den med fantastiskt gott doft, brukar använda den ibland när jag är vill ha omväxling. 🙂
    Hälsningar
    Paula

  18. Ingela skriver:

    Hej Annica!

    Ang. deo. Har ni någon deo till killar utan aluminium?
    Tonårssonens vita tröjor får gula fläckar vilket ser ofräscht ut.

  19. Lina skriver:

    Hej superbra inlägg har själv lite mera svettningar och kan besväras av dålig lukt men sen jag började med rodsenseriens deo för män är läget lugnt =)Rekommenderas verkligen!! Den passar oss som inte vill ha en fuldeo men ändå lukta gott!! MÅs deo är bra om man har lite svettningar däremot=)

  20. Annika skriver:

    Äntligen! Har funderat länge på vilken deo du rekommenderar eftersom jag gillar allt annat som ni säljer =). Jag har dock inte hittat nån deo på skincity innan, jag måste letat för dåligt.

    Själv har jag haft soapwallas creme deo ett bra tag nu, den är den bästa organiska deodoranten jag provat hittills men har märkt att just den här sommaren så luktar jag svett efter en dag i alla fall så jag är sugen på att testa något nytt. Försöker även inviga maken i organiska deodorantvärlden, vad vet du om MÅ’s deo är bra för män också?

    • annica skriver:

      Hej Annika, :)) haha vad härligt då… nu har du svaret! Ja den passar utmärkt även för män. Maria berättade själv till mig häromdagen att många killar gillar den mkt då de upplever att vanliga och även dyra märkes deos blir skummiga och lite äckliga men inte denna.! SÅ rekommenderas varmt. Jag håller på att testa för fullt nu och än så länge tummen upp! KRAM Annica

  21. Jessan skriver:

    Tack för bra info! Tränar mycket och använder stark fuldeo men är sugen på att prova Rosenseriens spray-deo, den har fått många bäst-i-test och är fri från kemikalier. Kanske bra som en försiktigare övergång innan man vågar lita på en saltdeo…vad tycker ni som provat Rosenseriens deo?

  22. karolina skriver:

    Detta är något som väldigt få vet om sådet är bra att du lyfter frågan! 🙂 jag hörde talas om aliminium i deos för ca 3 månader sen och bytte direkt, inget att fundera över där! Köpte en från Urtkrem som heter Crystal deo. Den kändes lite kladdig i början men det var nog för att jag var ovan och tg ganska mkt (den är ganska rinnig) den fungerar nu hur bra som helst, håller torrt, samt luktfritt=) utan att innehålla nåt skumt alls, bara naturliga ämnen!

  23. Sussi skriver:

    Hej! Har använt dermalogica sen några månader tillbaka. Det är okej men får många inombordare som inte vill mogna på flera veckor. Är inte yttorr eller irriterad i min blandhy! Tacksam för svar! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Sussi, antar att detta inlägg handlar om ansiktet och inte om just deos.. eller? Du får gärna skriva din fråga lite utförligare så jag hänger med så ska jag hjälpa dig 😉 Kram Annica

  24. Linnea skriver:

    Jag har använt Maria Åkerbergs saltdeo i några månader nu och jag tycker den fungerar riktigt bra. Den tar ju inte bort lukten men det är bara att använda lite parfym och så luktar man trevligt igen!

    • annica skriver:

      Hej Linnea, Kul att du gillar! So far so good säger jag med! För mig har den hållit lukt borta.. men det verkar vara lite olika hur man upplever den.. KRam Annica

  25. Anki skriver:

    Jag har en fuldeo stående ifall att, men den är bra dammig:)
    Slutade med fuldeo i höstas kanske. Körde först med bara citron el lime, men har sedan köpt naturliga från iHerb.
    Lite jobbigt ett par veckor i starten och kan vara vid menstid men bara att gå och tvätta av sig och dutta på igen.
    Ska nog testa en saltis från M.Å.

  26. Malin skriver:

    jag har tidigare använt sån här saltdeo och tyckt att den har vart så jäkla bra, den höll doften borta länge och man kände sig fräsch, men efter ett tag blev jag röd och jättekänslig, vet inte om det berodde på deon eller något annat men jag valde att sluta och har prövat annat, bla rosenserien. Nu har jag använt babors och tycker jättemycket om den, vet dock inte hur den ser ut i innehållet (skäms på mig) men jag är sugen på att prova en av Maria Åkerbergs nästa gång fast då blir den nog en sprayvariant.

    • annica skriver:

      Hej Malin! Har inte hört tidigare att någon fått reaktion mot den men klart sådant kan hända. Kul att du gillar babors och har hittat en som funkar! Kramar Annica

  27. septemberflikka skriver:

    Jag som har lite problem med starka svettningar och har verkligen provat det mesta och ännu inte hittat någon som håller måttet. Tyvärr ej heller den du visar 🙁 När vi ändå är inne på äckelsaker, har du något bra tips på fotdeo/spray som är bra på varma fötter. Jag verkar vara en svettloppa för även där luktar dojjorna urk efter ett kort tag. Inte så kul och man känner sig inte särskilt kvinnlig.

    kram

    • annica skriver:

      Hej Septemberflikka, Förstår.. jobbigt! Ja, jag har hört mkt gott om saltdeon men även en del som den inte fungerat för. För fötterna kan jag varmt rekommendera Elemis SOS Tee Trea både en spray på foten men oxå i själva skon för att motverka lukt! MARIA ÅKERBERG har oxå en fot deo och även babor har en svalkande spray som är härlig. Kramis Annica

  28. Matilda skriver:

    Toppen med såna här inlägg. Använder Rexonas tycker den slår alla dyra, man håller sig torr och luktar gott hur länge som helst. Samt billig. Men nu kanske man bör byta? Man vill ju ta hand om kroppen på bästa sätt och skona den så mycket som det bara går från skit.

    • annica skriver:

      Hej Matilda, Kul att du gillar inlägget! Ja, jag har funderat länge men nu var det hög tid kände jag:) Kram Annica