ANNICAS SOLSKOLA DEL 7: Är SPF25 + SPF25 = SPF50?

  • | Annica

SOLSKYDD Jag vet att det är många som undrar om hur det egentligen fungerar när man tex har en dagcreme med SPF15 och sen ovanpå det en foundation med SPF20. Får man då motsvarande SPF35 på huden?

Idag, del 7 av min solskola så reder jag upp detta med solskydd lager på lager vad får men egentligen för skydd?

Tyvärr måste jag svara nej på fråga ovan. Det fungerar inte riktigt så med solskydd.

Så här är det om du har en dagcreme med tex SPF15 och applicerar någon typ av flytande creme/emulsion ( kan tex då vara en foundation) så kommer det ske en liten spädning av ditt SPF. Rätt självklart eller hur?

Men om den produkt du applicerar på din dagcreme med SPF15 också innehåller SPF så kompenserar det upp spädningen som sker. I vissa fall till en del och i vissa fall kanske det ökar på SPF något.

Därför är det inte fel ( snarare tvärt om) att ha SPF i sin foundation även fast man har det i sin dagcreme. Om man däremot applicerar ett puder  med SPF ovanpå sin dagcreme kan man förvänta sig att solskyddet i dagcremen består eller ökar.  Puder bidrar inte till en spädning likt en foundation. Bäst är då om man verkligen vill skydda sig och använder foundation att välja en i puder form med så högt SPF som möjligt.

Det finns vissa primers som är flytande med SPF. Ofta har de en lite mer silikonbas och ger inte samma spädning som en creme eller foundation men dock något mer än vad ett puder gör.

elizabeth arden PRO

 

Det finns många bra att välja mellan tex  Elizabeth Arden Pro Mineral s Foundation med SPF25. Om du använder rikligt av sin  forundation  så behövs inget annat SPF under. Har man ej sin foundation helt täckt och rikligt på huden bör man ha en dagcreme med tex SPF30 under.

Hoppas ni hängde med resonemanget och att det klargjorde ytterligare några frågetecken i SPF-djungeln.

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

32 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 7: Är SPF25 + SPF25 = SPF50?”

  • (32) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Maria skriver:

    Hej! 🙂
    Vi ska åka till Sicilien snart och jag har införskaffat Rodial Dark Spot som ju har spf 30. Jag har även Decleor´s Energising Smooting Cream som dagcreme och den har ju spf 15. Har även bareMinerals mineralfoundation.
    Hur gör jag för att kombinera dem bäst? Använder jag dagcremen och sen Rodial eller bara Rodial direkt? Och sen mineralpudret efter..

    Sen tänkte jag också fråga om det är farligt att sola med bus på (PC´s bus-droppar på ansiktet och Bm Faux Tan på kropp)? Vet självklart att busen inte skyddar 🙂 men bara undrar om det är ok att ha bus när man solar eller om det kan bli nån reaktion i huden, med och utan spf ovanpå (bränner aldrig benen så brukar hoppa över spf där ibland)?

    Tack för din fina blogg och webbutik!!
    Kram Maria

    • annica skriver:

      Hej Maria, lite beroende på hur du upplever att din hud är i övrigt. Men för maximal fukt och solskydd får ska du helst applicera Decléor cremen, rodial SPF och sist sin barminerals foundation. Även om man inte bränner sig gör solen mer skada än vad man kanske tror. Så gärna en lite lättare spf om du inte blir röd. BUS i sig självt ska inte skapa någon reaktion med solen 🙂 kram Annica

  2. Bella skriver:

    Hej!

    Stämmer det att det tar längre tid att bli brun ju högre SPF man har? Och vad är egentligen skillnaden mellan solkräm och sololja, hur skiljer sig deras egenskaper?

    • annica skriver:

      Hej Bella, den stora fördelen med ett bra solskyddsfaktor är att man inte brukar bränna sig. Så du slipper att bli röd och sen brun 🙂 Det kan vara olika från olika märken men det handlar också mycket om konsistens och vad du tycker om. Kram Annica

  3. Charlotte skriver:

    Hej Annica!
    Vill ha tips på en foundation som täcker om man har mycket skavanker. Gärna mineralfoundation. Har just nu bareminerals, men funderar på att testa någon annan.

  4. Nathalie skriver:

    Hej. Har några frågor som inte har något med inlägget o göra. Men har Mene o Moy under några månader tid. Började sen i Januari och visst, det känns väl bra i huden men hur vet man om huden mår bra av det? För mina finnar kommer och går. Det blir som aldrig bra utan de kommer alltid några, mer eller mindre.

    Funderar på att gå över till Paula Chocies som jag blev rekommenderad av. Och vad är det mest sålda hudvårdmärken på Skincity? Vad är populärast och vad är folk mest nöjd med?
    Blir alltid lika ledsen då jag har testat så många märken som inte funkar. Clinqiue, Exuviance, och nu Mene o Moy. Min hud kanske mår bra av Mene o moy. Men vad ja inte förstår att finnarna alltid dyker upp! Är 21 trodde de skulle va över då men icke det.

    • annica skriver:

      Hej Nathalie, det kan även vara hormonella påverkningar som styr hur huden reagerar. Kosttillskott kan vara ett bra alternativ för att även behandla huden inifrån. Det är väldigt individuellt vilket märke kunderna tycker fungerar bäst. Tillsammans med produkter anpassade efter hudtyp och hudtillstånd och hur man använder produkterna kan man komma långt med många olika märken. De märken som just nu ligger på topplistan är Jan Marini, Paula’s Choice, Exuviance och Maria Åkerberg 🙂 kram Annica

  5. maria skriver:

    Hej Annica,

    Jag behöver hjälp med att välja en nya ansiktsmask 🙂 kört på EXUVIANCE REJUVENATING TREATMENT MASQUE i ca 2 års tid och fullkomligt älskar den. Nu har jag dock gått över till PC och de produkterna ska ju inte kombineras med exuviance. Har du tips på vad jag kan använda för mask istället? Kollade på PCs egna mask, men den verkar vara väldigt tjock och krämig. Detta har jag lite svårt för… Får lätt oren hud och då känns det äckligt att smeta in ansiktet med en allt för tjock mask.

  6. Anna skriver:

    Hej

    jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med,
    jag har köpt Paula’s Choice
    CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA

    och undrar när ska den användas i min rutin??? med mina andra PC produkter har röda serien och serum, så innan serum efter serum, just nu har jag använt den direkt efter BHA exfoliering sen serum över men tror det är fel, då den känns som kräm,
    och sen dagkrämen då?

    skulle uppskatta ifall du kunde skriva typ 123456 steg hur alla ska användas

    Tack snälla

    • annica skriver:

      Hej Anna, det kan vara lite beroende på hudtyp hur du ska använda produkten. Vanligtvis använder man produkten efter rengöring, ansiktsvatten och exfoliering. Du avslutar alltså till sist med din dagcreme om du använder produkten till dagen. Eller så kan du använda produkten som nattcreme.
      1.Rengöring
      2.Ansiktsvatten
      3.Exfoliering
      4.Specialvård CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA
      5.(Serum)
      6.Dagcreme(om du använder CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA till natten behöver du inte applicera serum och annan nattcreme)

      Lycka till!

      kram Annica

      • Anna skriver:

        så inte serum först då den är i kräm form, för det sa dem nyss på eran kundservice att man ska använda serum först sen Clear Daily Skin Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA
        är torr så brukar ha nattkräm över men känns så onödigt mycket produkter, kommer jag se något resultat?!
        det sägs att acne produkt ska alltid läggas först men då det är en kräm 24 kräm så är det konstigt att ha serum över det har jag gjort men känns som serumet inte går in i huden och får inte fukten från serumet, samtidigt som jag vill att Clear Daily Skin Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA ska jobba med mina acne ärr och finnar som kommer då och då

        Tack

        • annica skriver:

          Hej Anna, det går bra att lägga produkten som ett serum eller som en creme. Det är lite beroende på hudtyp och behov. Om du önskar att arbeta på dina ärr rekommenderar jag att du lägger produkten som ett serum. kram Annica

  7. Loppan skriver:

    Hej! Har en lite komplicerad fråga som kanske är svår att svara på men chansar. Har du tips på bra serum med retinol? Har avslutat en Zo medical/Obagi kur med mycket retinol (1%) pga pigmentering och har fått superfin jämn hy som jag nu vill hålla liv i men med lite snällare produkter. Har ganska torr hud och måste alltid tänka på återfuktning oxh exfoliering mycket för att inte få igentäppta porer. Något tips på retinolprodukter som funar för torr hus? Kan gärna tänke mig en kombo med natt och dagserum där t.ex en prodult innehåller retinol.

    Testade förresten kombon Peter thomas roth 24k gold masque och Rodial dragons blood som du skrev om på bloggen för ett tag sen. Haft på maskerna 2 gånger senaste veckan och det var superbra firming för min hud!

    Tack på förhand och keep up the good work 🙂

    • annica skriver:

      Hej Loppan, har du varit på klinik eller salong och behandlat huden med syra eller hudslipning av något slag bör du alltid konsultera kliniken som gjort din behandling om och när du kan börja med denna typ av produkter. Det finns en rad olika alternativ för dig men kan vara viktigt att du väntar ett visst antal veckor innan du kan börja med andra produkter som är aktiva. Vad kul att du testade mask-kombon! Love it! :)))) kram Annica

  8. Adriana skriver:

    Hen Annica, jag vänder mig till dig med en fråga då jag vet att du besitter stor kunskap om huden. Min 9-åriga dotter blev bränd av brännmanet i ansiktet, när hon snorklade på Mallorca för ett par veckor sedan.Brännskadan var ganska kraftig med vattenblåsor, som vi skyddade så gott det gick. Under läkningsprocessen smörjde jag mycket och ofta med en reparerande fuktkcreme, (skyddade under kompresser de första dagarna )och varvade med hög Spf för ansiktet( 50 som jag normalt använder ) brännskadan har läkt fint men några små ärr finns kvar. Eftersom jag är petig med huden och vet att det finns produkter som hjälper, vill jag gärna hjälpa naturen på traven så att min dotter slipper ärr i ansiktet i framtiden. Kan du rekommendera någon produkt? Jag använder själv PTR laserfree resurfacer. Kan det funka? Annars smörjer jag hennes ansikte med Maria Åkerberg face lotion moist. tack på förhand!
    Hälsningar Adriana

    • annica skriver:

      Hej Adriana, du har gjort helt rätt från start vilket jag tycker är toppen. Laser-free skulle jag nog vara lite försiktig med när det kommer till ett barn. Barnen har en otroligt bra läkningsförmåga men om du vill hjälpa på traven tycker jag att du kan använda Cicameds Cicatrix.
      http://skincity.se/sv/product/1372/cicamed-cicatrix

      Hoppas att allt är bra med din dotter nu!

      kram Annica

  9. Sandra skriver:

    Hej Annica!

    Apropå sol har jag en fundering jag hoppas att du kan hjälpa mig med med. Jag har precis blivit mamma för andra gången och tänkte att det nu dags att göra något åt de pigmentförändringar jag fått i samband med graviditeten. Jag har varit väldigt försiktig med solen och smörjt mig med SPF varje dag, men ändå fått lite mörkare områden, framförallt vid tinningarna och i läppkonturen.

    Jag använder Pc:s resist för torr hy och är väldigt nöjd. Nu min fråga, vad ska lägga till för att jobba på jämnare hudton? PC har så många produkter att välja på. Jag har inga markanta mörka fläckar utan mer lite större områden som uppfattas lite mörkare än resten av ansiktet. Någon av dem med c-vitamin kanske?

    Tack på förhand!
    /Sandra

  10. Majsan skriver:

    Jag har en fråga som inte har med solskydd att göra men ställer den ändå. Fick hem min Kanebo sensai sily purifying cleansing balm som jag såg att du hade recenserat. Tog en mängd som en en krona i handen på torr hud och masserade, balmen smälte och jag sköljde bort, smink kvar, gör samma sak igen men icke…Tar en bomullspad och drar och smink följer med! Hade fluid finish och lite rouge som smink så inget vattenfast…Har läst att den ska ta bort smink och orenheter helt magiskt, hehe. Åhhh vad gör jag för fel Annica?

    • annica skriver:

      Hej Majsan, produkten fungerar allra bäst på torr hud precis som du gjorde, så det är helt rätt. Viktigt att man verkligen masserar in produkten i huden och sedan sköljer noga med ljummet vatten. Testa gärna detta igen och gärna med Sensais Sponge cheif. Hoppas du får den att fungera då den är så magisk! kram Annica

      • Maja skriver:

        Tack för svar! Har fått den att funka någorlunda, håller på och tränar då jag inte är van med denna typ av rengöring hehe! Har använt Kanebo sensai emulsion moist men blev väldigt fet i hyn av den och fick orenheter Funderar på att beställa light versionen för fet/blandhy vågar jag det? Är det någon skillnad på dessa två? Inte kul om den är lika fet…Har även kollat på babor puré Daily creme vad tycker du om denna? Har använt PC i två månader som jag blev rekommenderad men jag kände mig bara glåmig o grå i hyn därför är jag ute på jakt efter annat. Önska man kunde ringa dig ha ha ha…Kram

        • annica skriver:

          Hej Maja, ibland kan det krävas lite träning innan man får till det med en ny produkt. Huden behöver oftast två månader att vänja in sig för att sedan kunna bli bättre. Du får gärna ringa till otroligt duktiga hudterapeuter på 08 – 684 00100. De hjälper dig gärna 🙂 Kram Annica

  11. Helen Smedström Svensson skriver:

    Tack för den fina vinsten som kom idag, så kul. Alla produkterna var nya för mig, kul att prova. Återigen stort tack.

    • annica skriver:

      Hej Helen, vad spännande att få testa på nya produkter för dig! Jag kan nästa garantera att du kommer att hitta några nya favoriter 🙂 kram Annica

  12. Marie skriver:

    Hej! Har en fråga som inte gäller solskydd. Jag vill ha tips av dig om det bästa rouget ,har fått såå mycket bra tips av dig, så jag provar igen:)). Jag vill inte ha ett crémerouge och inte by terry (kan ej med doften). Jag vill ha aprikos-rosa-glowigt som ser sådär snyggt naturligt ut…finns det rouget tror du??? Tack på förhand!!/Marie

  13. Frida skriver:

    Bra inlägg,tack! Det är toppen att få lära sig allt om solskydd! Nu hoppas jag bara att solen kommer tillbaka igen i vårt Stockholm. Ha en skön sommar!

    • annica skriver:

      Hej Frida, tack för de fina ordern! Vi får hålla tummarna att det snart börjar spricka upp så vi får lite värme igen. Önskar dig en fin sommar! kram Annica

  14. Anna skriver:

    Hej Annica!!!
    Tycker din blogg är super bra!! 🙂 tycker extra mycket om din solskola, har lärt mej mycket pga den 🙂
    Men kommer du sammla alla solskola inlägg nånstans eller finns det redan någonstans?? Har missat några och försökt söka.

    Sluta aldrig blogga!!! 🙂
    /Anna

    • annica skriver:

      Hej Anna, tack för dina fina ord om bloggen! Du hittar alla inlägg från solskolan under kategorin Kunskapsbanken eller om du söker på ANNICAS SOLSKOLA i sökfältet. Du kommer också att hitta alla inlägg samlade när jag är klar :)) kram Annica