ANNICAS SOLSKOLA DEL 9 – Hudens pigment

  • | Annica

solstol maldiverna

Orkar ni med en till solskola? Många kanske tänker att det var ju onödigt med solskola denna sommar när solen mestadels har lyst med sin frånvaro. Men vad händer vid dåligt väder? Jo, dels bokas det resor till solen och ni som följt solskolan vet ju nu också att solens strålar når oss även mulna dagar. Så onödigt? Nej, detta är alltid lika nödvändig och aktuell information anser jag.  Idag tänkta jag ta och guida väldigt ENKELT om hur hudens pigment funkar. Huden och människan är ju komplex så detta kan bli väldigt tekniskt och invecklat. De flesta tester jag läser om detta ämne är det. Även för mig som utbildad hudis så får man koncentrera sig för att verkligen förstå alla kopplingar och signaler som sker i huden.

Jag tänker inte bli så teknisk. Jag vet att många vill veta typ hur det funkar men inte på doktorsnivå. Så varsågoda vänner lär er lite mer om hur och varför huden reagerar som den gör mot solen så blir det lättare att förstå hur och varför man gör som man gör med skydd.

Den viktigaste kontentan för mig är att det bruna vi ser på huden är hudens sätt att skydda sig mot solen, hudens försvar mot solen. Så när jag ser någon med mkt solbrun ton på huden så tänker jag inte

-åhh vilken fin färg hon/han har. Nej, jag tänker oj vad den huden har fått jobba för att försvara sig mot ett dumdristigt beteende som  ägaren till denna hud utsatt sin hud för.

hudens pigment

Hudens pigment

Hudfärgen påverkas av närvaron av fyra pigment:

  • Melanin – brunt pigment som finns i överhuden
  • Oxyhemoglobin – ett rödaktigt pigment i syresatt blod
  • Hemoglobin – ett blåaktigt pigment i icke-syresatt blod
  • Karoten – gult pigment i huden

Melanin är det pigment som ger de bruna tonerna i hudfärgen. Melaninet bildas av melanocyter, specialiserade celler i överhudens basallager och i hårsäcken. Melanin  hittar man också i några av våra slemhinnor samt i regnbågshinnan i ögat.

Hudfärgen påverkas inte av antalet melanocyter, det är faktiskt ungefär detsamma hos alla människor. Det påverkas av  av hur mycket melanin dessa celler producerar. I en hud som är mörkare produceras mer melanin än i ljusare hud. Melanin har en skyddande roll i huden. Melaninet fungerar som  ett naturligt solfilter och filtrerar bort skadliga ultravioletta strålar, dock med rätt begränsad kapacitet.

Melanin finns längst ner i överhuden. Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin till melanin.

Människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). När melaninet bildats transporteras det iväg och ”injeceras” i keratinocyterna. Keratinocyter är hudceller som finns i vårt översta hudlager. De kan liknas (bildligt skrivet) vid tegelstensliknande byggstenar. Först när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. Keratinocyterna  har då omvandlats till tåliga platta lager, omgivna av ett ”murbruk” och utgör då hudens skyddande barriär. Hur mycket och vilken form av melanin som transporteras bestäms av hud-, hår- och ögonfärg.

läderhud

Solbränna – kroppens försvar

Nästa gång du ligger i solen och jobbar på att få en solbränna kan du tänka på hur melanocyterna står redo för att jobba HÅRT med att skydda ditt värdefulla och fina DNA. UV-strålning är faktiskt den främsta triggern för att sätta igång melaninproduktionen. Andra triggrar kan vara hormonella obalanser och vissa sjukdomar. Det mina vänder betyder att en i mångas ögon åtråvärda solbrännan är kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler orsakat!  Våra fina melanocyter fungerar likt ett skyddande paraply för keratinocyterna och täcker ungefär 36 kerationcyter.

Pigment hud

Omvandlar strålar till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme i huden, precis på samma sätt som de kemiska UV-filtren som vi hittar i solskyddsprodukter. Kroppen är fantastiskt smart och vi har ett fantastiskt inbyggt system. Trots detta räcker det inte hela vägen som skydd då solens strålning är så, så stark.

Som ett exempel så en riktigt mörk hud  motsvarar inte mer än SPF 13 och en riktigt ordentlig solbränna som jobbats upp under en hel sommar motsvarar inte mer än SPF 2. Så om någon av er tänkte för någon sekund.. men då behöver man kanske inte Solskydd.. jo, det behöver man! 🙂

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

65 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 9 – Hudens pigment”

  • (65) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Sara skriver:

    Hej, hur långt tid tar det ungefär om ens översta hudlagret (hela epidermis) har försvunnit tills det kommer tillbaka?

  2. ida skriver:

    Hej! Jag undrar om man tar tillskott av melanin, kan ens hår bli mörkare?

  3. Fiona skriver:

    Hello.
    All peptides are on sales  
    Fast shipping from UK warehouse
    Shipping time: 1days
    Domestic transportation speed returned to normal
    Melanotan2:10mg/vial.6usd/vial 10mg/vial.
    company Web: http://www.classy-peptides.com
    WhatsApp number:+8615738130033
    Regards
    Fiona

  4. Helen skriver:

    Hej! Jag och min bror har samma föräldrar, han blir en pepparkaka bara man nämner ordet sol medans jag blir röd och bränner mig och är i stort sett blek året om. Min pappa var som han och min mamma mer som mig, beror pigmentet helt på arvsmassan och varför slår det så olika när man har samma förutsättningar?

    • Annica skriver:

      Hej Helen, intressant fråga! Som svar så beror pigmentet absolut på generna, men man kan ju få olika genuppsättningar från sina föräldrar, även om man är helsyskon, så man har faktiskt inte samma förutsättningar trots att man har samma mamma och pappa. Kram, Annica

  5. Shela skriver:

    Hej
    Jag har fått gråhår när jag var 25 år och självklart nu är det mer och mer, undrar om det har någon med melanin, pigment att göra, kan man bromsa gråhår, finns kost som hjälper, eller medicin kanske.
    Tack för svaret

    • Annica skriver:

      Hej Shela, hårets färg avgörs av mängden melanin helt klart och när man blir gråhårig styrs till stor del av generna. Men man vet faktiskt en del saker som kan bidra till att man blir gråhårig tidigare som rökning, oxidativ stress och brist på vitamin B12. Så mina bästa tips är att sluta röka om du röker, stressa mindre och se till att få i dig B12 via din kost (finns i kött, fisk och mejeriprodukter) eller via tillskott. 🙂 Kram, Annica

  6. Lowa skriver:

    Hej! Jag har väldigt ljus hy och har aldrig blivit sådär jätte brun som alla andra.. och min fråga är kan jag bygga upp mitt pigment eller kommer jag alltid vara såhär blek? Och isåfall hur ska jag göra för att bli brunare? Detta har påverkat mig och jag har fått sämre självförtroende under de senaste åren, vill verkligen vara lika brun som alla andra!

    • Annica skriver:

      Hej Lowa,

      Det naturliga pigmentet kan man inte bygga upp men du kan förbereda huden inför solexponering så den blir mer motståndskraftig, huden får en högre tolerans för och du minskar att bränna dig, krävs såklart solskyddsfaktor som vanligt.
      Dessa kapslar kan du använda inför perioder då du vet att du kommer vistas mer i solen. Ett annat tips är att använda brun utan sol, det finns jättefina val och jag skulle vilja tipsa dig om en återfuktande lotion som ger en gradvis naturlig ton, kan användas dagligen om man önskar det.

      Kram Annica

      Kram Annica

  7. Stephan skriver:

    Varför sprider du dynga, först skriver du att melanin omvandlar uv ljus till 99,9% värme därefter skriver du att man bara har SPFfsktor 12 inbyggd? Om nu melanin skyddar oss 99,99 % mot uv ljus borde spf factor va 50-100. Detta är en skrämselpropaganda artikel, vad är syftet, sälja med produkter, är du köpt av L’Oréal? Vad för dold agenda har du.
    Och den bilden som du har kopierat från nätet, damen med läderlapp huden… Är ju allt annat än patetisk. Sannolikheten att denna kvinna har varit mycket överviktig vid yngre dagar, och röker/ har rökt är större än att hon har solat sig till slapp hy. Skäms

    • Annica skriver:

      Hej Stephan, vad tråkigt att du uppfattar det så. Mitt syfte är att utbilda människor i rätt solbeteende så att man kan undvika att bränna sig i solen och därmed skada sin hud. Jag tackar för att du uppmärksammade mig på att det var lite otydligt skrivit om melanin – har ändrat i texten nu, så att man förstår bättre att summan av det hela är att hudens eget melanin inte räcker som solskydd om man vistas länge i solen. Tack och hoppas du får en fortsatt trevlig dag! Kram, Annica

  8. Linda norbakken skriver:

    Hej kontakta mig är intresserad av veta varför andra människor har mer pigment i kroppen/ varför det finns vita människor och svarta människor? Är det pigment? Celler? Eller vad?

    • Annica skriver:

      Hej Linda, det är en intressant fråga det där med pigment – anledningen till att vi har pigment i huden är för att kunna försvara oss mot solens strålar. Som en naturlig spf! När människan vandrade från Afrika och norrut ”tappade” vi vårt pigment för att kunna släppa igenom ljus som exempelvis behövs för att producera D-vitamin. Fiffigt va? 🙂 Kram, Annica

  9. Wilma skriver:

    Hej Annica!
    Jag har provat några av dina råd under flera månader men tror jag har för dåligt pigment. Jag kan knappt vara ute 1h med hög spf utan att bränna mig.
    Har du något tips?
    Vad tycker du om Melanotan 2? Ska man använda det? Är det farligt för kroppen? Vad har du för åsikter om det?

    Tack på förhand

    Kram

  10. Ida skriver:

    Innan ni provar Melanotan läs MelanotanGuiden.se Melanotan är idag klassat som hälsofarligt av läkemedelsverket!!

  11. Tora skriver:

    Hej Annica! Inför sommaren undrar jag om man kan kombinera solning med bus (brun-utan-sol)? Min tanke var att jag ska använda bus i början när jag solar så att jag inte behöver ligga helt vit på stranden, men att jag sedan skrubbar bort busen. Funkar det, eller kommer jag då även skrubba bort min riktiga bränna? Finns det för övrigt något dåligt med att ha på bus medan man solar?

    Tack på förhand! //Tora

    • annica skriver:

      Hej Tora, det går utmärkt att göra på detta vis, du kommer inte att skrubba bort din solkyssta nyans 🙂 Tänk på att BUS inte innehåller solskydd så viktigt att använda ett högt spf till stranden även fast du har en fin nyans av BUS. Kan tipsa om en härlig spf favorit,Sport Spray spf 50 Unscented Kram Annica

  12. Tora skriver:

    Hej Annica! Inför sommaren undrar jag om man kan kombinera solning med bus (brun-utan-sol)? Min tanke var att jag ska använda bus i början när jag solar så att jag inte behöver ligga helt vit på stranden, men att jag sedan skrubbar bort busen. Funkar det, eller kommer jag då även skrubba bort min riktiga bränna? Finns det för övrigt något dåligt med att ha på bus medan man solar?

    Tack på förhand! //Tora

    • annica skriver:

      Hej Tora, det går utmärkt att göra på detta vis, du kommer inte att skrubba bort din solkyssta nyans 🙂 Tänk på att BUS inte innehåller solskydd så viktigt att använda ett högt spf till stranden även fast du har en fin nyans av BUS. Kan tipsa om en härlig spf favorit,Sport Spray spf 50 Unscented Kram Annica

  13. Ida skriver:

    Innan ni provar Melanotan läs MelanotanGuiden.se Melanotan är idag klassat som hälsofarligt av läkemedelsverket!!

  14. Angelica skriver:

    Tack Annica! Jag älskar din blogg och alla inlägg i din solskola

    Min erfarenhet av Melanotan 2 Nässpray, jätte nöjd fick en snygg och jämn solbränna

    Sveatan säljer Melanotan 2 Nässpray 10 mg som redan är färdig blandat av hög kvalite och snabb leverans

  15. Angelica skriver:

    Tack Annica! Jag älskar din blogg och alla inlägg i din solskola

    Min erfarenhet av Melanotan 2 Nässpray, jätte nöjd fick en snygg och jämn solbränna

    Sveatan säljer Melanotan 2 Nässpray 10 mg som redan är färdig blandat av hög kvalite och snabb leverans

  16. Elaf skriver:

    Jag har pigment och svarta åmrodet på ansiktet,efter finar och vill gärna stopa o porta de.
    Mvh
    Elaf

    • annica skriver:

      Hej Elaf, pigmenteringar är envisa men det går att arbeta bort! MEN solskydd är A och O för att skydda huden. 🙂 Gör vårt hudtest så hjälper jag och mina fina kollegor dig till en passande rutin för din hud och tillstånd. Kram Annica

  17. A.s skriver:

    Hej ! Jag har varit hos läkaren angående utslag jag fått på ryggen från solsemstern. De sa att det var ngn slags soleksem/pigment , och att det ej finns något att göra mot det. Jag undrar om det skulle funka om jag skulle sola på solarium eller sola som vanligt när man är på semster? Tacksam för svar :))

    • annica skriver:

      Hej A.s, Nu rekommenderas så lite sol som möjligt och högt SPF. Huden har fått en skada från solen och rekommenderas därför lugnande och reparerande produkter. Kontakta gärna mina duktiga kollegor på info@skincity.se med bilder och vad du önskar att arbeta på så häjlper de dig vidare. Kram Annica

  18. ML skriver:

    Hej! Intressant läsning och önskar att fler borde ta del av det och vara mer rädda om sig. Jag använder Image SPF 30 i ansiktet året runt och visst får jag färg ändå. Resten av kroppen skyddar jag oxå, är ändå ingen solstekare. En del vänner tycker det är onödigt med så hög i ansiktet året runt och frågar varför? Då svarar jag: det kan vi kolla om 20 år och jämföra våran hud

    • annica skriver:

      Hej ML, det var ett jättebra svar ifrån dig och det tycker jag verkligen att ni ska göra 🙂 Solskydd är den absoluta bästa förebyggande anti-age produkten!! Kram Annica

  19. Maja skriver:

    Funkar paulas choice ultra moisturizer? För det är den jag har använt nu efter krämen från läkaren. Eftersom jag är utomlands så har jag inte möjlighet att beställa nu och få hem utan får använda dom produkterna jag hade med mig. Tänkte gå förbi ett apotek och köpa aloe Vera kräm där. Kan jag först lägga på antibiotika krämen och senare på dagen aloe Vera och sen fukt eller tar huden bara åt sig antibiotikan då?

  20. Maja skriver:

    Jag har bränt min hud kraftigt i ansiktet. Har fått träffa en läkare här utomlands som knappt kunde engelska och sa att jag skulle använda någon antibiotika kräm för att förebygga inflammation/infektion. Det är i ansiktet på högra kinden där jag har lite tunnare hud pga tidigare eksem och därav receptbelagda krämer under lång tid. Det är en stor blåsa och jag vet inte vad jag ska göra!! Kommer jag ha brännskada för resten av livet i ansiktet eller försvinner den här stora blåsan nån gång och isåfall vad lämnas kvar under då? Mörk/ljus pigment fläck eller värsta ärret? Ska jag behandla med antibiotika kräm eller bara låta det vara utan någon kräm alls?
    Får gärna så mycket tips som bara går för just nu mår jag väldigt dåligt och känns som jag kommer ha en brännskada för resten av livet. (Jag fick det igår av solen för jag inte hade solskyddsfaktor)

    • annica skriver:

      Hej Maja, om du har fått rekommendation från en läkare så skulle jag råda dig till att hålla dig till de rekommendationer. Aloe vera och så lite hudvårdsprodukter som möjligt är bra så att man inte aktiverar huden. Det kan vara svårt att säga hur huden kommer att se ut framöver men tror att så länge man skyddar huden från solen och använder de produkter läkaren har rekommenderat i kombination med mycket fukt brukar huden läka otroligt bra. Huden har ofta en fantastisk förmåga att återhämta sig! kram Annica

      • Maja skriver:

        Hur ska jag göra då? Om jag ska använda krämen från läkare och du tycker jag ska använda aloe Vera och mycket fukt.. Men lite produkter? Får inte riktigt ihop det.. Vill att det ska läka så bra som möjligt. Ska använda antibiotika krämen i 6 dagar 2 gånger om dagen och sen 1 vecka till 1 gång om dan. När ska jag he på mycket fukt och aloe Vera?

        Alltså hur hade du gjort vid brännblåsor?..

  21. Lotta skriver:

    Så intressant läsning som jag aldrig tröttnar på! Jag har sett att du o din familj ofta åker på utlandsemestrar och har mysigt båtliv på sommaren. När du själv ligger på playan i din fina bikini, solar du då mitt på dagen (med spf givetvis) och du blir inte röd eller bränd alls?
    Kram på dig!

    • annica skriver:

      Hej fina Lotta:) Ja visst det blir en hel del resor det är en av mina passioner. Eftersom jag, som du skriver utsätter mig själv för rätt mycket sol och bar hud inte bara på sommaren utan flera gånger om året så måste man vara noga.

      1. Jag bränner mig aldrig. Mitt problem är snarare att låta bli att återapplicera någon liten stund längre för att få Dvitamin dosen som jag gärna vill ha. Nu åker vi rätt mkt så jag tror jag får min beskärda del vare sig jag vill eller inte. Jag har alltid keps eller hatt. I princip alltid, mestadels av dagen iaf och solskydd.
      Jag är sällan i mitt i gassande sol mitt på dagen då jag tycker det är skönare i skuggan men klart att det blir en del då jag har barn och rör mig med dem oxå. Men högt SPF är det som gäller då och som sagt inte varje (eftersom jag är mkt i solen pga resor) men varann dag så avvaktar jag nåååågot längre med återapplicering på kroppen. På kroppen klarar jag 10-15 min utan att bli röd. Men sen måste SPF på. Ibland rör jag mig skugga/sol fram å åter mitt på dagen ett par varv så får jag mina beskärda minuter även om jag inte är 15 min i streck.

      Hoppas det gav svar på din fråga:) Kram Annica

  22. Linda skriver:

    Hej Annica,

    Tack för en superbra och intressant blogg 🙂

    Ska till Mallorca om en vecka och jag undrar vilken solkräm du skulle rekommendera för en mycket torr och lite känslig hud. Sedan undrar jag vad du anser om solskyddsfaktor i form av olja?

    Tack på förhand!

    Vänliga hälsningar
    Linda

  23. Maria skriver:

    Måste tillägga en sak, om du tycker jag ska köpa nån billig solskyddsfaktor typ som nivea.. Går det då att ha min propyless fuktkräm under den eller tappar solskyddsfaktorn effekten då?

    • annica skriver:

      Hej Maria, om du applicerar först din fuktcreme och sedan ditt solskydd i tillräcklig mängd ska det inte ske någon större spädning av ditt solskydd. Kram Annica

  24. Maria skriver:

    Hej Annica!
    Jag är på semester i ett väldigt varmt land och jag använde k ceutic första dagarna som solskydd men min hud reagerade på den som jag förut skrivit till dig i en annan kommentar men sen dess har jag inte vågat lägga på nån solskyddsfaktor i ansiktet för jag nästan vet innan att jag kommer få tillbaka min PD och eksem.. Jag ska nu vara här i en vecka till och det är bara strand dagar i stekande solen så jag har lite panik nu för hur jag ska göra! Om jag ska fortsätta att inte använda solskyddsfaktor utan bara min fuktkräm och gömma mig under en hatt eller köpa nån billig nivea solskyddsfaktor för hela kroppen och våga sätta det i ansiktet men då finns det en risk att allt kommer tillbaka som jag kämpat för och som ser faktiskt okej ut nu förutom att jag har en liten fläck på kinden som är eksemliknande.. Tacksam för hjälp!! Har lite halvt panik nu, vill kunna njuta av resan utan att min hud ska förstöras i ansiktet av solskyddsfaktor.
    Kram och tack för din hjälpsamma blogg! Ursäkta för lång fråga.

    • annica skriver:

      Hej Maria, vad synd att du har fått reaktion på denna produkt då den är så otroligt reparerande och brukar passa utmärkt till PD. Är det en allergi mot ett ingrediens så kan man dessvärre reagera på vad som helst. När man har perioral dermatit kan man rekommenderar vi total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktcremer, peeling, dag och nattcremer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Gärna försöka undvika att pressa och vistas i direkt solljus med ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”. Solskydd är alltid viktigt, kanske du har möjlighet att gå förbi ett apotek och välja en produkt för mycket känslig hud. Annars jättebra om du använder hatt och skugga så gott som möjligt om du känner dig osäker på produkterna. Kram Annica

  25. Emma skriver:

    Hej Annica. Jag har fått ett problem som jag inte riktigt vet hur jag ska råda bot på. Jag sista tiden fått utslag på framför allt bröst och hals samt käklinje, men även lite i nacken och ner mot ryggen. Det blir som röda små prickar med en liten ”varbildning” i varje prick. huden känns irriterad och inget jag provar hjälper riktigt. Det blir värre av feta krämer och när huden blir varm. Har du något råd till mig om vad jag ska göra? Tacksam för svar. Hälsningar Emma

    • annica skriver:

      Hej Emma, en hudvårdsrutin som arbetar just för din hudtyp för att få huden i balans är en bra start. BHA, salicylsyra, hjälper till att lösa upp överflödigt talg i kombination med återfuktande produkter brukar vara en god bit på vägen. Gör gärna mitt hudtest så kan jag och mina fantastiska kollegor sätta ihop en rekommendation åt dig. Det är vanligt att få en utrensning när man börjar med en ny rutin men oftast en period man börja måste försöka ta sig förbi. Lycka till! Kram Annica

  26. Sandra skriver:

    Hej Annica,

    Passar Paula’s Choice Brow-Defining Cream Duo blonda bryn som inte är superplockade men inte buskiga av naturen. jag blir fundersam då det står i beskrivningen att den passar superplockade bryn.

    Är Paula’s Choice RESIST Vitamin C Spot Treatment 25% ett bra val om man vill behandla acneärr? Om så fallet hur använder jag den på bästa sätt? I vilken ordning i hudvårdsrutinen passar den in i?

    Kram Sandra

    • annica skriver:

      Hej Sandra, den passar mycket bra även till naturliga bryn. Toppen att fylla i där det saknar strån eller önskar en intensivare nyans. RESIST Vitamin C Spot Treatment 25% är en av de mest effektiva produkter för acneärr. Applicera produkten på dina ärr som ett sista steg till natten. Alltid SPF till dagen!! 🙂 Kram Annica

  27. Emelie skriver:

    Hej!
    Jag skrev för några veckor sen och frågade om tips på en cc-kräm, och blev tipsad om Biodrogas cc antiredness. Jag beskrev att min hy alltid är röd, att jag lätt får eksem och finnar. Och är supertorr (atopisk hud) men blir ändå ganska lätt fet. Jag skrev att jag börjat använda en cc-cream som jag gillade, men att jag får finnar så fort jag använder den! Det var då jag blev tipsad om Biodrogas. Problemet är dock att jag både får finnar och eksem så fort jag använder den! Väldigt tydligt att det är den som orsakar det. Inte alls vad jag hade hoppats med andra ord, jag trivs till och med bättre med den billiga cc-creamen jag hade från början. Eftersom jag är student är det mycket pengar för mig med biodrogan som jag aldrig använder, och undrar därför om det finns nån chans att skicka tillbaks den? Jag undrar också om du har tips på andra hudvårdsprodukter för mig?:) det enda som nånsin funkar för mig är otippat nog body shops aloe vera-serie, allt annat får jag finnar av! Och aloe vera-serien gör huden fet och fortfarande röd tyvärr, men finnar är det värsta jag vet så det får vara värt det. tack på förhand!! Kram från Emelie, 23 år 😀

    • annica skriver:

      Hej Emelie, denna produkt är bra på att minska rodnaden i huden och täcker det röda bra. Det jag rekommenderar dig är att även använda en hudvårdsrutin under din foundation för att behandla huden. Det är vanligt att man får en utrensning när man börjar med en ny produkt och ibland är det en period man måste komma över för att kunna se en skillnad och förbättring i huden. Du får gärna göra mitt hudtest som finns på SC hemsida och gärna göra en anteckning om att jag ska titta på det. Så hjälper jag och mina fantastiska kollegor dig att hitta en bra hudvårdsrutin och foundation som passar just din hud.

      Om du gillar aloe vera har Jane Iredale en fantastisk foundation. Kolla in denna:
      http://skincity.se/sv/product/1787/jane-iredale-liquid-minerals

      Kram Annica

  28. Mikaela skriver:

    Hej! Undrar hur du ser på de soltabletter som säljs som kosttillskott? De ska ju enligt försäljningsargumenten göra dig brunare och att du tål solen bättre, vad säger du?
    Tack för en riktigt bra solskola!

    • annica skriver:

      Hej Mikaela, detta kan vara lite beroende på de olika kostillskott som finns på marknaden. Betakaroten som finns i de flesta kosttillskott är toppen för det som ofta drabbas av soleksem så det tycker jag är jättebra. Betakaroten är även en antioxidant som motverkar skadorna från fria radikaler och oxidativ stress 🙂 kram Annica

  29. Cilla skriver:

    Hej!
    Tack för bra& informativa inlägg!
    Jag har en fråga gällande Babors kroppsprodukter, undrar om ni har slutat sälja Babors spakit för kroppen som kom i en necessär? Det fanns tidigare tre olika sorter att välja men endast en serie finns kvar på hemsidan, undrar därför om övriga kommer in igen? Väldigt praktiska då de var i mindre förpackningar än originalstorlek och kom bra förpackade- perfekt som gåva. Bra också innan man bestämmer sig för ev fullsize produkter. Vilken av serierna rek du doftmässigt? Undrar äv. om produkterna doftar lika starkt som Elemis spaprodukter, ex Frangipani eller om de något mildare i doft.
    Tacksam för svar, trevlig sommar!

    • annica skriver:

      Hej Cilla, detta var ett parti med kroppsprodukter i necessär som vi fick in på SC som börjar ta slut. Inget som kommer att plockas in igen som det ser ut nu. Men Babor kan mycket väl ta fram samma storlek. Dessa produkter ger ifrån sig en doft men kanske inte lika utmärkande som Elemis Frangipani. Produkterna som heter Relaxing har ju en riktigt avstressande och lugnande doft 🙂 den tycker jag om! Hoppas att du har en fantastisk sommar! Kram Annica

      • Cilla skriver:

        Stort tack för ditt snabba svar! Om man bara ska välja två produkter ur frangipani serien för att få ut maximal dofteffekt, hur hade du valt då? Tänker antingen dushcreme& olja alt olja&bodylotion i serien. Frågar då jag i princip aldrig använder parfym men ändå vill ha en doft som hänger kvar under dagen.
        Tack igen!

        • annica skriver:

          Hej Cilla, då tycker jag att du ska välja deras Body oil och Shwoer cream. Badet är även att rekommendera om du har badkar hemma 🙂 Kram Annica

  30. J skriver:

    Älskar solskola!!
    Jag har försökt hitta bra och pålitlig info om en sak – jag har haft ett malignt melanom som jag idag är botad från. Dock innebär detta en ångest och oro. Hur ska jag bete mig i solen? Jag skulle ju aldrig lägga mig o pressa i solen längre, men utomhus måste man ju vara.. Har små barn som man måste springa efter osv. Kan jag fortfarande bli lite brun, men absolut inte bränd? Är det ok? Ökar detta riskerna? Jag har alltid hög spf och håller mig i skuggan så gott det går…

    • annica skriver:

      Hej J, du gör helt rätt som har hög solskyddsfaktor, gärna minst SPF30, och försöker att vara i skuggan så mycket som möjligt. Det är bra om du försöker täcka huden så gott det går med kläder, då kläder skyddar en hel del. Jag skulle försöka vara så försiktig som möjligt i solen mellan kl 10-15 men att bli brun skadar inte men bra om du inte bränner huden. Kanske perfekt för dig och barnen att ta en siesta. Alltid bra att ta det säkra före det osäkra. Kram Annica

  31. Jennyjenny skriver:

    Vi tröttnar inte på din solskola! Det är superintressant! Tack för att du ger oss argument till att använda solskydd och sola intelligent 🙂
    Kram Jenny

    • annica skriver:

      Hej Jenny, vad bra att du tycker att den är intressant 🙂 Hoppas på att vi ska bli mer medvetna om solskydd och vad solen faktiskt gör mot våran hud och kropp. Kram Annica

  32. Sanna skriver:

    Tack Annica! Jag har läst alla inlägg i din solskolan och oj så mycket klokare jag har blivit. Solskydd är ett måste för mig och mina nära och kära. Tyvärr är min man ff lite”Jag behöver inte”..hmmm där har jag jobb kvarBarnen använder solskydd utan problem i år(-tack för filmer du delade med dig)
    Vi har inte haft många varma dagar men sommar är fantastisk ändå. Familjen,vänner,good mat,bastu och sjö;det är allt jag behöverJag längtar till höstens nya krämer-det pirrar i magen när jag tänker på vad du har för oss..Spännande.
    Kram Sanna

    • annica skriver:

      Hej Sanna, åh vad roligt att du har läst alla inlägg och känner att du känner att du har lärt dig något 🙂
      Filmen är riktigt bra för att man ska få en lättare uppfattning om hur UV-strålningen påverkar huden. Kanske ska visa mannen den ett par gånger? Sitter man med sin familj och underbara vänner gör det mycket och lyser upp. Höst=massa nya fantastiska produkter :))) kram Annica