ANNICAS SOLSKOLA DEL 12: Malignt Melanom

  • | Annica

Malignt Melanom så här ser det ut!

Malignt Melanom, är mina vänner dessvärre nog den den form av cancer som ökar snabbast.

Hur??? Tänker jag.. Hur är det möjligt med all information och kunskap som  förmedlas överallt om solen och vilken effekt den kan ha på huden? Jag förstår inte.

Tittar mig runt  när vi är på stränder i Sverige och utomlands.. Folk kämpar fortfarande för att bli bruna som pepperkakor.  När jag möter  människor  efter sommar eller semester så kläcker fortfarande folk ur sig till mig hur härligt det är att känna sig brun och fräsch. Urk.. tänker jag och ser bara en skadad hud som går runt.

Vad är då orsakerna till att det är på detta viset?

Man menar på att den ökade exponeringen för solens strålar samt nutidens ändrade solvanor är de mest självklara orsakerna. Vi åker iväg 2 veckor någon/några gånger om året till varmare länder  och de flesta vill som sagt fortfarande inte komma hem bleka utan föredrar att jobba på läderväsks looken.

Sen när den svenska sommaren kommer ja då vet ni alla hur det ser ut på uteserveringarna, man kastar av sig kläderna törstandes efter sol.

Malignt Melanom

Det finns flera olika sorters malignt melanom där fyra är dom vanligast förekommande. Varje år får ca 2800 svenskar malignt melanom, diagnosen är lika vanlig bland kvinnor som män. Den kan uppstå var som helst på huden. Även i ögon och på slemhinnor.  Se därför till att investera även i bra solglasögon som skyddar mot UVA/UVB. Solglasögon är alltså inte bara snyggt är utan väldigt vettigt. Du skyddar dig mot ovan och som bonus slipper du fula kisande linjer runt ögat:).

BenStrand

På kvinnor är det vanligast drabbade området på underbenet och på män är det bålen som oftast är drabbat. Slarvar ni med underbenen? Tänker ahh där bränner jag mig aldrig? Gör inte det.

Malignt melanom  är rätt ovanlig före 20 års ålder. Det är dock väldigt  viktigt att upptäcka tidigt för då finns större chans att kunna göra något åt det. Malignt melanom kan sprida sig till kroppens samtliga organ. Intensiv solning och framförallt n’r man bränner sig ökar risken avsevärt för att drabbas.

Kroppen kan ofta ta hand om solens strålning så länge den utsätts i måttlig mängd. Men när huden gång på gång stressas av skadlig strålning skadas cellkärnan i huden permanent. Det är då som pigmentcellen börjar dela sig okontrollerat och malignt melanom uppstår. Risken ökar för varje gång du bränt dig.

Hur ser Malignt Melanom ut?

Bilden ovan är lånad från Aftonbladet.se

Det finns tre former av hudcancer:

1. Basaliom är den vanligaste formen – varje år drabbas 25 000 personer. Det är en godartad hudcancer som utgår från överhudens djupaste skikt.

2. Skivepitelcancer utgår från hudens mellanskikt och uppstår ofta i ansiktet, på handryggen eller vid läppen. Det är viktigt att den upptäcks i tid eftersom den till skillnad från basaliom kan bilda dottertumörer.

3. Malignt melanom utgår från förändringar i till exempel födelsemärken. Ju tidigare den upptäcks desto större är chansen att den inte hunnit sprida sig. Malignt melanom kan uppstå var som helst på kroppen, kvinnor drabbas oftast på underbenen, män på bålen.

Har du fläckar och är orolig är mitt råd att omgående besöka en läkare. Läkaren bedömer hudförändringen och ställer diagnos enligt de så kallade ABCDE-kriterierna: 

A – asymmetri, har leverfläcken en oregelbunden form?

B – irregular borders, har leverfläcken utflytande avgränsning mot omkringliggande hud, oregelbundna kanter?

C – color variation, har leverfläcken en varierande färg inom det bruna och svarta området? Rosa, blått och vitt anses särskilt misstänksamt.

D – diameter, är leverfläcken större än 6 millimeter?

E – evolution, förändras leverfläcken över tid? Ibland använder läkare sig av en metod som kallas den fula ankungen för att upptäcka malignt melanom. Ofarliga leverfläckar brukar i regel likna varandra på en individ men sticker något av dem ut, bör detta granskas närmare.

läderhud

Det bästa sättet att skydda sig mot malignt melanom är att undvika lång direktexponering av skadlig ultraviolett strålning från t.ex. solen. Skugga, kläder och hatt är att rekommendera. Vet du med dig att du kommer att vara mer avklädd under längre exponering så är solskyddscreme bra såvida du återapplicerar ofta.

Ett vanligt missförstånd är att solskydd inte ger en gyllenbrun färg. Det gör den. Den förhindrar bara att huden tar skada så länge du använder solskyddet på rätt sätt. Bättra på solskyddet genom upprepad applicering under den tid du vistas i solen.

Det där sista tror jag ni vet vid det här laget! Ut och njut av värme och SOL… i måttliga mängder!

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

32 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 12: Malignt Melanom”

  • (32) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Mimmi skriver:

    Hur ska jag tänka nu? Har fått malignt melanom och vet att solskyddsfaktor 50 ska användas. Idag använder jag ögonkräm, serum, solskyddskräm, flytande fondation o sen ibland lite olja på extra torra partier.
    Jag är äldre o har torr känslig hud o nuförtiden hudcancer- hur ska jag göra??

    • annica skriver:

      Hej Mimmi, jag beklagar men så bra att det upptäckts så du kan få behandling 🙂 Helt rätt tänkt med spf 50 varje dag nu för att skydda huden optimalt. Om det är i ansiktet du fått malignt melanom rekommenderar jag att hoppa över aktiva ingredienser likt syra, retinol och aktiva antioxidanter så som c-vitamin tills efter behandling och huden är helt läkt. Satsa stället på produkter som ger huden mycket näring, fukt och lugnande ingredienser. Kika på 24hcremen Quench Intense Moisturizer som jobbar just så, utmärkt både under solskydd på dagen och som nattcreme till kvällen. Kram Annica

  2. Mimmi skriver:

    Hur ska jag tänka nu? Har fått malignt melanom och vet att solskyddsfaktor 50 ska användas. Idag använder jag ögonkräm, serum, solskyddskräm, flytande fondation o sen ibland lite olja på extra torra partier.
    Jag är äldre o har torr känslig hud o nuförtiden hudcancer- hur ska jag göra??

    • annica skriver:

      Hej Mimmi, jag beklagar men så bra att det upptäckts så du kan få behandling 🙂 Helt rätt tänkt med spf 50 varje dag nu för att skydda huden optimalt. Om det är i ansiktet du fått malignt melanom rekommenderar jag att hoppa över aktiva ingredienser likt syra, retinol och aktiva antioxidanter så som c-vitamin tills efter behandling och huden är helt läkt. Satsa stället på produkter som ger huden mycket näring, fukt och lugnande ingredienser. Kika på 24hcremen Quench Intense Moisturizer som jobbar just så, utmärkt både under solskydd på dagen och som nattcreme till kvällen. Kram Annica

      • Ulrika skriver:

        Har också fått malignt melanom. Jag såg vad man ska använda för fukt men vad ska man använda för rengöring och solskydd?

        • Anonym skriver:

          Det finns Ju någon studie om att om man har eller har haft malignt melanom så ska man undvika antioxidanter i hudkrämer tills man vet mer….svårt med tanke på att allt innehåller det…..

  3. Caroline skriver:

    Annica, jag älskar din blogg men blev så besviken när jag läste det här inlägget och kommentarerna. Jag är 23 år, har aldrig pressat i solen och endast bränt mig ett fåtal gånger och har ändå fått malignt melanom. Sitter nyopererad just nu faktiskt. Snälla, spä inte på fördomarna om att de som pressar i solen osv är i riskzonen. Alla människor är i riskzonen, framför allt de med ljus hy. Tyvärr handlar det mycket om genetik och framför allt om var i världen man bor. Det tunna ozonskiktet gör att vi får malignt melanom oavsett om vi bränner oss eller inte. Det du skriver i ditt inlägg gör att människor tänker att ”ok, inte pressa i flera timmar och inte bränna sig eller bli pepparkaksbrun”.. Men faktum är att det inte räcker för att skydda sig. Och vi som har hudcancer får hela tiden höra att vi varit oförsiktiga. SPF är enbart ett komplement till de ställen som kläderna inte täcker, ex ansiktet och händerna. Är det något jag lärt mig under mina år med cancer så är det att alla hudläkare är överens om att den skenande statistiken för hudcancer beror mer på det förändrade klimatet än på livsstil. Att peka ut cancerdrabbade som soldyrkare är helt fel och leder till att ännu fler drabbas, eftersom ”sola med måtta” är nog så farligt. Tack för en toppenblogg! Kram!

    • annica skriver:

      Hej Caroline, Jag beklagar verkligen det som hänt dig och jag som hudterapeut är jag väl medveten om att alla som får hudcancer inte pressat i solen. Pratar ofta i mina inlägg om hur olika hudtyper har olika känslighet mot diverse och så även mot solen. Jag tycker dock inte att jag pekar ut någon med cancer som soldyrkare. Bland kommentarerna kan det bli lite svart eller vitt ibland, men det är nog ingen som menar någonting illa och alla är välkomna att kommentera. Som du säger så kan man verkligen lyfta det ytterligare med att klimatet ändrats och genom det tyvärr gjort att fler drabbats även de som ej solat. Jag har nog nämnt hundra gånger i olika inlägg att oavsett om man inte ens solar så ska solskydd på. Jag har det året runt, det är det nog ingen som missat.

      Solskolan har många delar just för att det är ett så stort ämne så allt kan inte täckas in i bara ett litet inlägg. Tycker att normen som många fortfarande idag strävar efter är att desstå brunare är finare. Det behöver lyftas så att människor funderar över sitt solbeteende.
      Klimatet och det tunna ozonlagret gör det extra viktigt att vi tänker till ljus som mörk, tålig som extra känslig. Många som solat solarie och pressat i solen är tyvärr drabbade. Självklart har inte alla solat aktivt, det har du så rätt i och det kan förtydligas. Det jag ville med mitt inlägg var att debattera hur man väljer att sola och om det för den egna delen känns som ett bra sätt.

      Verkligen ledsen om du tyckte att mitt inlägg var missvisande och taskigt mot de som tyvärr drabbats. Har nog nämnt hundra gånger i bloggen att ALLA ska ha solskydd oavsett om man solar mycket eller lite. Det för att vi då skyddar oss på ett bra sätt oavsett hudtyp. Mer tips om hur var när kan man läsa om man söker på sol eller spf. Ett av mina mest kära ämnen.

      Hoppas nu att du har de mest fantastiska läkarna så att du får god hjälp. Tillsammans sprider vi kunskap. Tack för att du berikar debatten med din! kram Annica

  4. Maria skriver:

    Hej mitt namn är Maria undrar om du har några råd till mig det är nämligen att jag har fet hyd och är svårt att hitta solkydd kräm till ansikte som torkar fort och inte bli kletig och även en bra bbcrem mitt telefonnummer 0735806799.Mvh Maria montalvo panezo

  5. Ankan skriver:

    Hej,
    Jag letar efter tips på en ny ansiktsspray – gärna 2 olika prisklasser. Jag har tidigare använt MD fuktspray som varit kanon. Min hud är torr och anses känslig (bla tunn hud). Använder till vardags Exuviance hela serie för dag o natt (restorativ complex, daycreme, vespera serum, etc). Utöver det använder jag ofta Transderma M. Överraska mig gärna med något spännande 🙂 Kram

  6. Frida skriver:

    Jag slutar aldrig förvånas över hur folk envisas att ligga i solen trots all info om hur skadligt det är. Igår var jag på badplats här i sthlm och var som vanlig den enda med solskydd i handväskan…på tal om det är ptr:s puder med spf 45 slutsålt? Hittar den inte på skincity. Kram/ Frida

    • annica skriver:

      Hej Frida, Tyvärr är PTR´s puder slut och man vet inte när det kommer in till Sverige igen. Så snart den kommer så ska jag skriva ut det till hela världen. Produkten är så vansinnigt bra. Inte att använda enbart men som ett bra komplement. Är behovet nu så kika på den här produktens om också har ett bra UV-skydd: http://skincity.se/sv/product/3114/glominerals-gloprotecting-powder-spf-30

      Bra där, att du har med dig skydd till stranden. Återapplicering är lika viktigt som första appliceringen.

      kram Annica

  7. Linda skriver:

    Hej!

    jag har hus i Spanien så därför tillbringar jag mina semesterveckor där och detta året blev det 4 sådana.
    Jag älskar att bada och vara aktiv utomhus men är alltid noga med att smörja in mig. Jag använde Beaute Pacifique 30 på hela kroppen nästan jämt och ibland en SPF 50 för barn. I ansiktet körde jag på Dermaceutic SPF 50 och den är riktigt bra för att motverka fläckar 🙂 Detta året var jag inte noga med hatt tyvärr men det blir ännu bättre skydd nästa år. Även nu hemma så sitter den fina gyllenbruna färgen kvar. den avtar ju sakta men det flagnar inte av 🙂

    Tack för alla bra tips

    • annica skriver:

      Hej Linda, Roligt att du tar till dig av mina tips! Det låter inte dumt med ett hus i Spanien gud så härligt : )) För dig som vistas längre perioder i solen och utomlands gör helt rätt i att praktiskt talat bada i solskydd. Solen ska man njuta av men UV-skydd och att söka skuggan under de mest intensiva timmarna är klokt. kram Annica

  8. Alexandra skriver:

    Jg har tänkt på en grej, om man solar ganska mkt på sommaren men använder solskydd, då blir man inte rynkig i förtid? Vill ju inte se ut som ett russin sen

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, solar man mycket så påskyndar det åldrande ändå även om man har ett solskydd. Dock påskyndar det inte lika mycket som om du hade varit helt utan ett UV-skydd. Det bästa du kan göra för din hud både idag och för framtiden är att inte sola så mycket och alltid ha UV-skydd sommar som vinter : ) kram Annica

  9. Louise skriver:

    Synd bara att man får vänta 2-3 månader för en tid på vårdcentralen… och de skickar ju ändå bara det vidare till hudläkare. Skulle vara betydligt enklare att kolla upp och ev ta bort sina födelsemärken. // Louise

    • annica skriver:

      Hej Louise, Håller med! Vad man kan göra är att kontakta en privat hudläkare. Kan kosta någon hundring extra men så värt det. Vissa har långa väntetider andra korta. kram Annica

  10. Mona Lindström skriver:

    Något man inte får glömma är att inte förlita sig på hög spf och tro att bara man inte bränner sig så är det inte farligt med mycket sol. Mycket sol kan ge malignt melanom trots hög spf. Lätt att invaggas i en falsk trygghet.
    Mona

    • annica skriver:

      Hej Mona, Så sant! Mer info om att sola säkert så som att undvika de värsta soltimmarna etc hittar man här på min blogg. kram till dig! Annica

  11. kajsa skriver:

    Erbjudande på pc:)

  12. Annika skriver:

    ..och ja, jag erkänner. Jag tillhör de som törstar efter solbrun hud. Reser utomlands mer än en gång per år för detta. Dock alltid med Spf i handen. Hade jag råd skulle jag köra spray-tan året om.

    • annica skriver:

      Hej Annika, Bra att du kör spf, återapplicera ditt skydd så minskar du risken för tråkigheter. Älskar att resa jag med men som du med spf i högsta hugg ; ) kram Annica

  13. Annika skriver:

    Hur det är möjligt?
    Min pappa har aldrig varit en solare av rang, tvärtom, men han har jobbat utomhus under många år. Skyddat sig med kläder och keps, men solens strålar har hittat honom ju ändå såklart. När han var barn eller ung för den delen var det inte tal om Spf. I högre vuxen ålder utvecklade han malignt melanom. Det togs bort och inga återfall efter det tack och lov.
    Men, det händer även de som aldrig aktivt steker sig på stranden.

    • annica skriver:

      Hej Annika, Utomhusarbetare löper STOR risk för att utveckla cancer tyvärr. ”Papporna” är i många fall av den generation som tycker att de blir lite röda först men sen bruna så att solskydd inte behövs. Vissa kanske inte bränner sig alls men det betyder inte att de har ett skydd bättre än andra. En keps räcker inte på långa vägar och det är absolut inte bara de som steker sig på stranden som drabbas. På fritiden vistas vi gärna ute om inte på stranden så utsätter man huden för sol. Någon som stekt sig hela livet utan solskydd kanske har turen att klara sig medan någon annan inte solat så mycket tyvärr ändå drabbas. Hoppas att din pappa klarat sig fint trots tråkigt besked, som sagt vi är olika känsliga och vilka som drabbas vet vi inte på förhand. kram Annica

      • Annika skriver:

        Allt verkar ok. Gått många år nu.
        Det var det jag menade med utomhusarbetarna, de är i stor risk. Han som var ung på 60-70-80-talet hade inte samma kunskap om Spf och sen var det försent. :-/

        • annica skriver:

          Hej Annika, Skönt att höra att din pappa mår bra. Hoppas att de yngre killarna på byggena är bättre pålästa eller att manas på av sina UV-skydds dyrkande tjejer : )

          kram till dig! Annica