Frågor och Svar!

  • | Annica

annica forsgren
Idag bjuder jag på några vanliga frågor om peeling, lyster, sol, pigment etc. Som en förlängning av gårdagens inslag på nyhetsmorgon. Så mina vänner lite vanliga frågor och svar…

Peela huden? Blir man inte blek då?

När man pratar om lyster och glow till huden så hur man än vänder och vrider på det så är alltid exfoliering/peeling en av de viktigaste grunderna till en vacker lyster.

När jag säger att man ska peela huden så här strax efter sommaren så brukar jag få reaktionen -men då peelar jag ju bort min solbruna ton. Visst du blir lite ljusare i tonen men jag brukar ta jämförelsen men håret som är så självklart för de flesta, det gjorde jag även igår.

Om man peelar/exfolierar tar man bort gamla torra tråkiga hudceller som gör att huden ser torr, grå, ojämn och trist ut. Och plockar fram en mjuk, jämn och lystrig hud.

Leave on exfoliering vad är det? / Hur verkar de?

Leave on exfolieringar är en typ av peeling som inte tvättas bort. Det är syra baserade exfolieringar, dvs de innehåller inga korn utan istället syror som exfolierar huden. Det finns exfolieringar med olika syror beroende på vilken effekt man önskar.

Exempel:

AHA – anti-age/fukt/ pigment

BHA- Acne, finnar, igentäppt, hud

En del har en komination av flera för att adressera flera olika problem.

Används: Efter rengöring innan serum dagligen (eller ett par ggr/v)

Hur ofta ska man pejla huden?

Det beror helt på vilken exfoliering man har och vilken hudtyp man har. En klassisk peeling generellt 1-2 gånger i veckan. Men en leave on exoliering kan man ha varje dag.

image2På vilket sätt påverkas huden av solen?

Solen gör massa bra saker för vår kropp men inte just för huden.

Solen bryter ner huden, är största faktorn till hudcancer, orsakar förtida åldrande och ger mörka fläckar /pigmentering på huden.

En solbränna (rödhud) är en inflammation i huden, ett akut tillstånd. Bränner man sig upprepat så kan det ge uppkomst till hudcancer.  Tänk på att det tar 10-15 år för skadorna att visa sig på huden.

Solen är en stor bov vad gäller uppkomst av pigmenteringar på huden. Vill man undvika att få bruna fläckar på huden eller vill bli av med dem så ska man alltid använda SPF. Även en molnig dag och på vintern.  UVA-aging går genom glas och finns hela året om.

Om man har mycket pigmenteringar vad kan man göra?

BEHANDLA tex produkter innehållande tex A-vitamin eller AHA-syra. Jobbar man med aktiva produkter och inte använder Solskydd så kan man till och med förvärra tillståndet i huden. 15 minuter i solen räcker för att pigmenten ska göra sig påminda. Huden har ett otroligt minne.

 

image4

Shimmer Bricks vad ger det för effekt?

Jag älskar sk. shimmer bricks! Dessa kan användas egentligen hur som helst, på ögon, kinder, dekolletage eller axlar. Ett Svep över ansiktet så går får huden liv och glow.

Tror många kanske inte riktigt vet hur man ska använda sånna här typ av paletter. Men det är så enkelt och det ger verkligen den där lilla extra glöden till huden.

image3

Torroljor, när behöver man dom?

Istället för body lotions. Ger mer fukt och näring på djupet. Torroljorna är precis som det låter lite torra i sin känsla på huden fast det är en olja. Inte kladdiga i sin formula och funkar även perfekt att ha på topparna på håret eller blanda i lite i sin aniskts/kroppscreme).

Vill man ha en broze och skimmer effekt i ett så älskar jag  By Terrys Tea to Tan  som är tunn som vatten i konsistensen och går direkt in i huden. Perfekt för de som vill ha en BUS effekt fast inte gillar traditionella BUS. Denna tvättas av i duschen.

Vad är egentligen avgörande för en välmående hud?

Vår hud behöver en väl sammansatt kombination av olika ingredienser och produkter. Det finns inte en enda produkt/ingrediens som löser alla problem. Det är kombinationen. Precis som med kost. Broccoli är ju nyttigt men äter vi bara broccoli så blir det inte optimalt förvår kropp. Vi behöver en kombination av olika saker för att måbra.

Hela inköpslistan till det jag hade med till nyhetsmorgon igår kommer här:

GLOMINERALS
 GLOSHIMMER BRICK

JANE IREDALE
 BRONZER SHIMMER BRICK MOONGLOW  & SUNBEAM

CHANEL HEALTY GLOW MULTI COLOUR LES BEIGES

MAC MINERALIZE SKINFINISH GOLD DEPOSIT

YVES ROCHER DUO POUDRE BRONZER ET NACRE

BY TERRY
TEA TO TAN – FACE & BODY

CARITA
GOLDEN OIL

YVES ROCHER MONOI DE THAI PRECIOUS DRY OIL

BIODROGA BODY TINTING FLUID

AFTERSUN SHIMMER OIL

PETER THOMAS ROTH 
UN-WRINKLE PEEL PADS

PAULA’S CHOICE
RESIST DAILY SMOOTHING TREATMENT WITH 5% ALPHA HYDROXY ACID

PAULA’S CHOICE
SKIN PERFECTING 2% BHA LIQUID

JAN MARINI
 BIOGLYCOLIC BIOCLEAR CREAM

BEAUTÉ PACIFIQUE
SUPER3 BOOSTER

JAN MARINI
AGE INTERVENTION RETINOL PLUS

EXUVIANCE
OPTILIGHT ESSENTIAL 6 SERUM

PAULA’S CHOICE
CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT

DECLEOR
SUMMER OIL SPF 30 BODY & HAIR

ELIZABETH ARDEN PRO
TRIPLE ACTION PROTECTOR SPF 50

PAULA’S CHOICE
RESIST SUPER-LIGHT DAILY WRINKLE DEFENSE SPF 30

DERMALOGICA
PROTECTION 50 SPORT SPF50

ELEMIS
LIQUID LAYER SPF 30

CICAMED
CLEANSER ANTIOXIDANT

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

42 svar till “Frågor och Svar!”

  • (42) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Albulena skriver:

    Hej!
    Jag undrar fall accos serie är något du skulle rekomendera?
    Fungerar den väl som hudvård?

    Mvh

  2. Malin Brinde skriver:

    Hej! Jag hittade till din blogg ikväll & gud vad glad jag är för det! Såå himla mycket intressant! Har precis flyttat till Stockholm & börjat min hud- och spa terapeut-utbildning på Elisabethskolan. Räkna med en ny trogen hudis-läsare här! Kram till dig

    • annica skriver:

      Hej Malin, Vad roligt att få inspirera dig och grattis till ditt blivande yrke. Det bästa enligt mig! Vi syns och hörs säkert : ) kram Annica

  3. Sandra skriver:

    Hej Annica,

    Jag tycker mycket om Peter Thomas Roths CC Cream. Tyvärr är den ljusaste nyansen Light perfekt i ljusheten men den är lite för rosa i tonen. Skulle jag kunna mixa Light med Light/medium för att få färgen lite gulare? Eller har du någon annan variant på bokstavscrème som kan passa en mycket blek hud med neutral till gul underton? Måste vara parfymfri.

    Kram Sandra

    • annica skriver:

      Hej Sandra, att mixa de två du nämner fungerar absolut. Det gula i den mörkare neutraliserar det rosa i Light. Annars är Akademiklinikens fin också samt Biodorga MD´s. kram Annica

    • Sandra skriver:

      Oj! Tryckfelsnisse har varit framme! Pyttelite skulle det stå!jag kanske skulle ha skrivit att jag blir i princip aldrig brun om det hjälper dig att få en klarare bild över min hud!:)

      Kram Sandra

  4. Suzanne skriver:

    Hej!
    Jag har beställt PC:s super light Daily wrinkle defense spf 30. Jag har nu hydralight shine free mineral complex men vill ha mer antiage.
    1. Ska på solresa. Fungerar det att återapplicera av PC:s super light Daily wrinkle defense spf 30 varannan timme även om det är en lätt toning i produkten?
    2. Det jag undrar är med appliceringen. Jag läste att solkräm till ansikte ska vara så mkt som 1/2 tsk. Gäller samma rekommendation då också med en dagkräm med solkräm i som PC:s? Tycker det känns som så mkt kräm.
    /Suzanne

  5. Emma L skriver:

    Hur fungerar det i Sverige, i USA har dom ”dermatologist”, tänker att det betyder hudläkare. Verkar vara lättare att gå till en sån i USA som kan ha koll på ens hud, här i Sverige måste man väl gå igen vårdcentralen? Vart ska man gå tex. om man vill ta bort spruckna blodkärl? Hoppas du förstår min fråga 😛

    • annica skriver:

      Hej Emma, vill man ta bort spruckna blodkärl etc så skulle jag konsulter en stor klinik tex http://www.ak.se de kan säkerligen hjälpa dig på ett bra sätt. Vill man söka hjälp om sin hud i andra syften hudsjukdommar, kontroller födelsemärken så går man via vårdecentralen först alt kontaktar en privat hudläkare. Lycka till! kram Annica

  6. Jenny skriver:

    Hej, undrar också var borsten kommer ifrån?

  7. Lara skriver:

    hej
    jg är lite vilse bland dag krämerna med spf, problemet är jag har alltid så otur och köper en kräm som lämnar en vit hinna så man ser ut som ett spöke inte alls fint, eller så blir jag stel och obekvämt på och min torra hud hatar den?
    jag har PC recovery serien undrar vilken dag kräm jag ska köpa då jag hört att den röda blir vit
    resist light är den för torr hud då den är färgad är den lik den från dermalogica från sensitive serien tinted krämen?
    gillar dermalogica krämen som innehåller 50 men så dyrken är den ända som inte blivit vit på mig vilken är mest likt den?
    blev rekomenderad pc resist light men blev lite skeptisk då jag är torr och samtidigt får utlag ufffff jobbigt vilken ska jag köpa?

    • annica skriver:

      Hej Lara, Jag hade kört på Recovery serum och Moisture Boost, på så sätt får du lugn och ro till huden och mycket återfuktning. Hoppas att du gillar kombon! kram Annica

  8. Malin Sjösten skriver:

    Hejsan Annika,

    Under sommaren så har två rätt stora partier med pigmenteringar dykt upp i mitt ansikte (att man inte visste bättre för typ 10 år sedan ang hög spf i ansiktet) Hur som helst så kör jag Paula’s Choice rakt i genom min hudvård, RESIST linjen – rengöring, toner, treatment, exoliering, dag- och nattcrème.
    Jag blev rekommenderad av en vän att testa Exuviance Super Retinol, går den att kombinera med PC förutsatt att man de 2-3 kvällarna i veckan tar borta vissa PC produkter?

    Tack för en grym blogg och instagram!!
    Kram Malin

    • annica skriver:

      Hej Malin, Så himla kul att du följer oss i olika medier!!! Vi är många som önskar att vi hade badat i solskydd sen barnsben…men den traditionen gällde inte riktigt förr tyvärr. Det som är bra är att många idag är mer medvetna så våra barn kommer förmodligen få färre fläckar och slippa drabbas av hudcancer som så många gör idag. Jag hade inte blandat Exuviance med PC, välj istället PC´s Retinolserum:

      http://skincity.se/sv/product/4484/paulas-choice-clinical-1-retinol-treatment

      kram Annica

  9. elisabeth skriver:

    Då är min fråga! Kan jag peela huden med MÅ papaya peeling 1 gång/veckan även om jag har leave on exfolierare varje dag från PC? 🙂
    Ha en fin vecka!

    • annica skriver:

      Hej Elisabeth, Det skulle man kunna göra om man har en tålig och lite grövre hud, men annars så räcker den dagliga peeling som du får från PC´s exfolierare.

      kram Annica

  10. Sandra Nilsson skriver:

    Hej!
    Skulle ni kunna köpa in några av produkterna som finns i den här listan där på Skincity?? http://beautyeditor.ca/2014/07/16/best-natural-sunscreen
    Skulle hemskt gärna vilja köpa dem från ett svenskt företag eftersom det är enklare, speciellt Belly Buttons. De är helt fria från gifter som finns i vanliga spf:er samt att de skyddar fullkomligt mot UVA-strålning. De finns med på EWG:s lista över de säkraste solskydden så man kan verkligen känna sig trygg. Man ska inte tänka på sånt som pengar när det gäller spf för det här är verkligen viktiga saker.
    Hoppas jag inte rört till det nu på något sätt. Uppskattar verkligen er sida men spf är bland det viktigaste
    Kram
    Sandra

  11. Marie skriver:

    Hej! Är så sugen på att klicka hem shimmerbrick fast jag undrar om det är glitterkorn i. Jag vill ha lyster utan glitter om du fattar:)
    En fråga till, hur blir den på en blek vinterhud?? /Marie

    • annica skriver:

      Hej Marie, Jag är som du att jag gillar shimmer men inte glitter. Därför kan du köra på Shimmer Brick!!! Formulan är helt transparent så passar även till de som är mer bleka eller riktigt ljusa. Ger absolut inte någon solpuder-effekt utan bara en fin glow. Beroendeframkallande kan jag tala om : ) kram Annica

  12. Sommaye skriver:

    Hej Annica
    Jag har fått lätt rosacea och har verkligen panik 🙁 jag e väldigt ytorr och undrar vilket märke jag ska kolla på? Som kan hjälpa mig och få ordning på detta. Är 27 år
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Sommaye, Klart du ska få hjälp. Jag skulle säga att tex Exuviance eller Babor skulle passa dig. Gör ett hudtest HÄR! och bifoga en bild så ska du få bästa hjälpen med exakt vilka produkter som blir bäst.

      Det finns jättefin hjälp att få med bra produkter så misströsta inte : )

      kram Annica

    • Kristin skriver:

      Hej!
      Är inte Annica… men har själv samma problem (31 år men fick rosacea för typ tre år sen). Har alltså inte finn-varianten av rosacea med utslagen men blir lätt röd och det kan hetta och är också yttorr. Annica kan ju tipsa om produkter, men andra saker är väldigt viktiga också:

      – Tvätta inte ansiktet i för varmt vatten. Ljummet!
      – Drick inte varm dryck för snabbt (drick den helst inte tokhet heller). Mkt koffein gör det värre så dra ner på kaffe/te.
      – Skrubba inte ansiktet med handduk utan pressa handduken försiktigt mot huden.
      – Direkt solljus fungerar inte under längre perioder, du blir röd om huden blir så varm. Och använd solskydd!
      – Stress gör också att man blir rödare… Försök att inte jobba med andan i halsen.

      Har iofs generella råd ang produkter…:
      – Använd inte scrub-peeling och var försiktig med annan peeling också (jag kör bara med dermalogicas microfoliant)
      – Viss parfym i produkter kan göra att man reagerar. Välj helst oparfymerat. Undvik trollhassel i produkter! (which hazel)
      – Produkter för ”alla hudtyper” är ofta inte lämpliga för rosacea.

      Mot yttorrheten kör jag fuktmask varje kväll! Låter överdrivet men inget annat fungerar för mig. Maria Åkerberg och Paulas Choice har bra masker. Toppen är MÅ face balm under PC-masken…

      (Är som sagt inte Annica men jag har gått från att vara tomat var och varannan dag till att i princip alltid bara se lite fräsht rosig ut på kinderna!)

  13. helen skriver:

    Hej Annica
    Vilket märke kommer din härlig borste som du använder under inslaget (Shimmer)?
    Så fantastiskt tjock och ”fluffig”
    Med vänlig hälsning
    H

  14. Jessica skriver:

    Elemis Papaya Enzym peeling, innehåller den BHA ellerbAHA? Och hur är det med Exuviance Triple microdermabrasion mabrasion Face Polish är det AHA eller BHA?

    • annica skriver:

      Hej Jessica, Exuviances peeling innehåller AHA och PHA och Elemis Papaya innehåller fruktenzymer från papaya och annanas som peelar bort gamla hudceller. Vill du läsa ännu mer om olika syror så har jag skrivit om dom här i olika inlägg:

      https://hudspecialisten.se/?s=syra

      kram Annica

      • Jessica skriver:

        Var inne och läste på länken, och då förstod jag det som att AHA är fruktsyror, så om Elemis Papaya Enzym peeling innehåller Papaya och ananas, innebär det då att den innehåller AHA och inte BHA?

    • Emma L skriver:

      Jessica: Jag kan ha helt fel men tror båda innehåller AHA syror.

  15. Emma L skriver:

    Köpte RefectoCil. Oj vad snabbt produkten verkar, imponerande! Hur länge brukar du ha den på? Vad är det som skiljer sig mellan en sån produkt och ex. en ögonbrynsfärg man kan köpa i mataffären?

    • annica skriver:

      Hej Emma, Refectocil går inte att jämföra med de man kan köpa på matbutikerna. This is the real stuff som vi hudterapeuter använder på salong. Sitter bättre, färgerna är finare etc.. Verkningstiden kan vara olika från person till person. Vill man ha supermörka bryn som jag själv så låter man färgen verka i ca 15 min. Andra som bara vill få lite färg tvättar bort den efter 1-3 minuter. Första gången tycker jag att man tvättar av redan efter 2 min, vill du få en mörkare färg så lägger du på igen. Man får prova sig fram då olika bryn tar till sig färgen olika snabbt.

      kram Annica

  16. Lotta skriver:

    Tusen tack för fin inspiration och så bra tips på produkter! Älskar dina inslag i Nyhetsmorgon, men de får gärna vara läängre!! 😉
    Kramar,
    Lotta

    • annica skriver:

      Hej, Tack för dina alltid lika peppande ord Lotta! Vet hur du gärna önskar längre inslag, den här gången fick jag vara glad över att få med två inslag, det händer sällan i Nyhetsmorgon. Hade riktigt kul den här gången de är så gulliga programledarna och så får jag prata, prata, prata om det jag älskar. Njut nu av din semester, kram Annica

      • Dianaaa@live.se skriver:

        Räcker det bara med rengöring av smink samt 24/7 fukt kräm sant ögonkräm total. Eller ska man köpa med en kräm som man lägger på som lyster ??

        • annica skriver:

          Hej Diana, Det beror helt på vilka produkter du har. Jag skulle lägga till serum under creme, då tar du hand om hela din hud inte bara ytan. kram Annica