Going loco på coco…

  • | Annica

kokosnöt
Jag har efter  min resa till Maldiverna har jag gått helt loco på coco..

Kokos på längden å bredden åt jag under 12 dagar  när jag var på maldiverna fick jag helt dille på detta. Åt och drack nyplockade kokosnötter varje dag, åt torkade kokosnötter, åt kokos sorbet, hade kokosflarn på frukten vid frukosten osv osv…Alltså jag har ätit ekologiska kokosflarn å druckit lite kokosvatten å så förut men nu är jag helt hjärntvättad på detta med kokos.

Going loco….

Visste du att…

Forskarna har gjort studier på naturfolk som äter kokosnötter och kommit fram till att dessa inte lider av samma välfärdssjukdomar som vi gör i västvärlden.

I västvärlden äter vi andra typer av matfett och dras med sjukdomar och tillstånd som högt blodtryck, höga blodfetter, och hjärtproblem. Dessa problem dyker sällan upp i länder där kokosen odlas i trädgårdarna och man regelbundet tar tillvara på kokosnötens olika användningsområden. Det finns många möjliga orsaker till detta fenomen, men kokosfettets nyttiga egenskaper kan vara en av dem.

  • Kokosfettet förbränns snabbt i kroppen – De MCT-fettsyror som finns i kokosfett ökar ämnesomsättningen och lagras inte lika lätt i kroppens fettreserver som andra energikällor.
  • Kokosfett innehåller kaprinsyra och laurinsyra – Dessa två fettsyror har påvisats sig vara både bakterie- och virushämmande.
  • Kokosfett är fritt från transfetter – Naturligt framställd kokosolja innehåller inga onyttiga transfetter.
  • Kokosfett är mycket värmetålig – Till skillnad från andra fetter så oxiderar inte kokosolja förrän vid 180 grader vilket gör den väldigt användbar vid stekning, fritering och annan matlagning.

Ibram är  kokosnöts gurun …Så bra! 🙂

Kokosolja utvinns genom att man använder det vita, rena köttet i kokosnöten. Därefter centrifugeras köttet och man får olja. Den här behandlingen gör att den härliga smaken av kokos finns kvar. Inga kemikalier eller andra konstgjorda ämnen ska tillsättas. Det finns lite olika sätt att producera kokosolja men den kallpressade är mest naturliga.

Kokosvatten består till största delen av vatten men innehåller också en rad andra nyttigheter som mineraler, vitaminer, kalcium, zink och fosfor. Hela 12,5 procent av kokosvattnet är kalium. Kokosvattnet kallas ibland också för naturens egen sportdryck.

Det är trots allt inte påvisat om kokosvattnet återställer vätskebalansen bättre än andra sportdrycker men en sak är säker – den är i alla fall mer hälsosam än kemiskt framställda sportdrycker eftersom den endast innehåller naturliga ämnen.

IMG_8403

Ur den mer mogna kokosnöten utvinner man kokosmjölken. Då har den förut genomskinliga vätskan inuti nöten blivit mjölkvit och tjock. Kokosmjölk är mer krämig och fylligare än både grädde och mjölk. Ren kokosmjölk är också givetvis helt laktosfri vilket passar bra om man är känslig för mejeriprodukter.

kokosnöt

Vi fick med oss ett par kokosnötter som torkat 3 månader i solen. Så goda.. Vår gode väl Ibrahim, kokosnötsgurun.. berättade att han haft mkt problem med magen och besökt läkaren. Läkaren sa till honom; Min son, du har medicinen i naturen… Läkaren syftade på kokosnötterna som Ibram jobbar med varje dag. Sen dess äter han ett par torkade kokosnätter varje morgon och dricker saften från den gröna nyplockade kokosnöten.  Hans magproblem var borta.. han var övertygad om att det var hans kost med kokosnötter..

Fetthalten i kokosmjölken brukar ligga på runt 25 procent och är bland annat rik på magnesium, järn, kalium och fosfor. Tyvärr är den kokosmjölk vi köper i affären ofta utspädd med vatten. En bra regel är att ju mindre vatten det är i kokosmjölken desto renare är den. Källa till text: Supernyttigt.se.

IMG_7871

Att få dricka dessa nyplockade kokosnötter är en ynnest…

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

20 svar till “Going loco på coco…”

  • (20) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Madeleine skriver:

    Hej! Det är min sista dag i Mexico imorgon. Förra gången jag åkte utomlands så använde jag salicylsyra och det gjorde att jag fick mycket utslag i ansiktet. Det blev massa massa vita bölder typ om du förstår. Svårt att förklara. Nu när jag åkt till Mexico kör jag bara på rengöring och massa fukt. Har fått detta problem även nu men bara på ena sidan av ansiktet runt munnen. Tror att det är mina vita porer som i vanliga fall är djupt nere ploppar upp till bölder. De blir röda och buktar ut. Kan klämma dem och det kommer ut vitt gegg. Haha. Har använt solkräm 45 anpassat för ansiktet flitigt. Hur gör jag för att förhindra att få detta när jag åker igen?

    • annica skriver:

      Hej Madeleine, Sol och salicylsyra är inte en bra kombination så du gör rätt i att undvika det. Det låter helt klart som att solen triggar din hud till plitorna. Jag hade valt en enkelt rutin med fukt och lugnande serum och creme. Jag hade testat ett annat solskydd för att se om det kan hjälpa din hud. Hade valt ett fysikaliskt skydd om jag var du. Det här är tex toppen. Ger ett bra skydd, samt lugn och ro samt läkning till huden:

      http://skincity.se/sv/product/1383/dermaceutic-k-ceutic

      kram Annica

  2. Frida G skriver:

    Hej Annica!

    Tänkte höra ifall du har några bra tips mot bristningar? Har ganska djupa och synliga bristningar från höft till knä pga ppillerviktuppgång som ung. Vet att det inte går att göra något åt i efterhand men kanske finns det någon bra kräm du vet av som iallafall jobbar med strukturen eller liknande. Vad tros om Paulas C Retanol-hudkräm?

    Kram!

  3. Gisela skriver:

    Hej bästa Annica!
    Superfina bilder i vanlig ordning!
    Tänkte bara kolla när det kommer fler filmer med dig när du ger dina expertråd?
    I love them!!

    Kram

  4. Tina skriver:

    Hej!

    Älskar också kokos & kokosolja på längden & tvären….

    Har en önskan om att skin city tar in esse organic skincare…. Probiotiskt serum låter fantastiskt!!! De är deras senaste linje!

    Fin kväll!

    • annica skriver:

      Hej Tina, Jag har kollat in dem.. Jag vill dock helt försäkra mig om att produkterna levererar exakt det som utlovas. Det är komplext med levande bakterier och jag måste alltid känna att jag kan stå till 110% för det vi säljer. Är ännu inte helt övertygad om dessa men är det grymt så absolut 🙂

      kram Annica

  5. Sara skriver:

    Tack för en härlig artikel!

  6. Catelynn skriver:

    Hej!
    Jag har använt Pc serie i 2,5 månad. Jag har fått vuxenacne som sitter kring hak/käk partiet och det har inte skett någon vidare förbättring där (är faktiskt betydligt värre än när jag startade) dock min övriga hy är fin och tycker om produkterna. Har nu varit hos en hudläkare som vill jag ska börja äta tetralsyl (3 mån) kombinerat med Epiduo kräm. Har använt bha gel 2% till kvällen under denna tid och slutat nu när jag ska börja med detta, hur länge bör jag vänta innan jag använder Epiduon?
    Kram!

    • annica skriver:

      Hej Catelynn, Jag skulle vänta minst två veckor innan du börjar med din tetralysal, rådgör även med din läkare för det beror lite på hur huden mår i övrigt. Men 2 veckor brukar räcka. Lycka till nu : ) kram Annica

  7. Mona Lindström skriver:

    Den ekologiska kokosoljan kan man ha till allt. Riktigt bra om man önskar en mild intim tvätt. Effektiv vid svampinfektioner efter man ev ätit antibiotika. Från det till matlagning ☺
    Mona

  8. Madicken skriver:

    Hej!
    Du har pratat lite om multimasking tidigare. Jag undrar om det går att göra likadant med syror? Typ AHAsyra på näsan för att behandla svarta pormaskar och BHAsyra på problemområden där man vill komma åt lite djupare. Men det kanske ändå inte är så bra att köra två syror samtidigt?
    Sen undrar jag en annan sak. Jag har beställt en del PCprodukter från er och jag blandar hej vilt av det jag tycker låter bra och passar mina behov. Jag följer inte specifikt någon av deras rutiner så att säga. Men skulle du rekomendera att köpa alla produkter i en serie istället?

    Tacksam för svar.
    Kram!

    • annica skriver:

      Hej Madicken, Det är en bra tanke med att lägga olika produkter på olika områden. Skulle dock inte mixtra så mycket med syror. Man kan men risken är stor att man lägger syra på syra på vissa partier och det kan bli för aktivt och ge reaktioner. Kör ena peelingen på dagen och den andra på kvällen, det fungerar utmärkt bara de är från samma märke. Att generellt välja så många produkter från samma märke är helt klart det bästa.

      kram Annica

  9. Diana skriver:

    Vilka helt underbara bilder !

  10. Anne Karlsson skriver:

    Ja gott och nyttigt är det!Kom i kontakt med kokosolja när jag hade opererat gallan.Min rumskompis tog bort makeup med den.Fick tipset att använda den istället i matlagning och det har jag gjort sen dess.Ibland kallpressad olivolja också.Magen mår bättre,i helgen poppade vi popcorn i kokosolja det blev jättegott!t.o.m barnbarnen åt haha.Kan tänka mig att få äta färskt på plats måste vara än underbarare alla sätt!Naturlig lyxTror det hjälpt mig hålla målvikten oxå,fast det har jag inga direkta bevis för men men…när jag inte åt det förut gick jag minsann lättare upp hihi.

    • annica skriver:

      Hej Anne, kul att du också är flitig användare av kokosolja : ) Kul reflektion över vikthållningen. Tycker ofta att det är så att det naturliga hjälper en från mindre sötsug etc så att man äter bättre. Det låter som att det är något både du och jag kommer fortsätta med i vår kost : ) kram Annica