Doktor D

  • | Annica

Varför pratar alla om Vitamin D? Varför är det så viktigt för oss? Själv får jag för mig att min kropp törstar av just vitamin-D.  Jag tror min kropp sänder min hjärna signaler att tänka så. Vad gör jag då med en kropp törstade efter D-vitamin. Jo, instinktivt går jag ut i trädgården och suger i mig av det livsnödvändiga ljuset som ser till att min kropp boostas med D!

D-vitamin bildas i kroppen när huden exponeras för ultraviolett ljus. Det kan även tillföras via maten eller via kosttillskott. I riskgrupperna för D-vitaminbrist finns befolkningen i solfattiga länder som Sverige och framförallt mörkhyade pga. att de behöver mer sol för att bilda D-vitamin.

Jag gick för en tid sedan en kurs i färgterapi av och med världsmästaren på färg Karl Ryberg han sa då till mig; Bär inte alltid svarta kläder, då har du större risk att drabbas av benskörhet då du blir äldre! Varför?? Tänkte jag då men vågade inte fråga. Nu vet jag att personer som ofta bär heltäckande kläder har svårare för att bilda vitaminet. Hmm..lämpligt att så många bär svart just i Sverige.

Vitamin D och solen; Sola alltid försiktigt speciellt under sommarmånaderna. Vistas dock ute under dagtid minst tjugo minuter 3 dagar i veckan med mycket bar hud. Korta stunder bör man då inte använda solskyddsmedel eftersom det blockerar bildandet av D-vitamin. Här gäller det att använda sunda förnuftet. Passa på under förmiddagen och eftermiddagen då solen inte är lika stark.

Jag är stor förespråkare av solskydd, dock får man inte glömma detta viktiga fakta att solskydd stänger ute det viktiga bildandet av vitamin D. Under vinterhalvåret får du inte i dig någon D-vitamin av solen, då är det extra viktigt att tänka på kosten och komplettera med tillskott.

Slutsatsen blir lagom är trots allt alltid bäst!

With love,

Annica

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Doktor D”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. […] ”DOKTOR D” HÄR! Tycker med all rätt D vitaminet kan få kallas som just Doktor, det är just så viktigt för oss. […]

  2. Annette skriver:

    Kunde inte ha sagt det bättre själv! Vi skall njuta av solen men göra det på ett smart sätt. Jag har ännu inte bränt mig, trots att jag bott på Gran Canaria i två månader snart!
    Kram på dig:)