Byta hudvårdsprodukter? Keep this in mind….

  • | Annica

 

Ska du börja med en ny hudvårdsserie? Det finns några saker som är viktiga att tänka på när man byter produkter och som många faktiskt missar eller struntar i.
Det jag pratar om är en invänjning av produkterna. Med det menas att man ej bör börja med alla produkterna varje dag både morgon och kväll. Börja med att byta ut produkterna succesivt och låt huden få en invänjning på ca 2 veckor. En tumregel kan vara att börja var tredje dag med dina nya produkter och veckan efter varannan dag och därefter varje dag. Detta är en generalisering och man bör känna av huden och anpassa något från person till person.

Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och innan du ser en tydlig förbättring. Initialt kan uppleva en försämring av huden i form av torrhet och plitor, pluppar och finnar kan blomma upp. Detta är en del av utrensningsprocessen som sker i början och är helt normalt. Dock skall du aldrig uppleva bestående obehag på huden. Upplever du bestående obehag bör du avbryta din behandling och kontakta din hudterapeut.

Detta gäller alla bättre och lite mer aktiva/koncentrerade hudvårdsprodukter. I allra högsta grad gäller det produkter som innehåller syra, A-vitamin och C-vitamin etc. Där kan man verkligen uppleva rejäl torrhet och stramande känsla och försämring av huden innan man tar sig över ”puckeln” och på andra sidan öppnar sig en värld där huden succesivt och oftast bara blir bättre och bättre.

Det är väldigt vanligt att man är så ivrig att bli bra i sin hud, speciellt om man haft problem, att man inte orkar ta sig för bi denna ”puckel” utan slutar med produkterna när man upplever att huden blir något sämre. Här gäller det verkligen att ha IS i magen. Dock ska man som jag skriver ovan aldrig uppleva ihållande obehag.

Allmänna kontraindikationer för produkter innehållande syror (tex AHA-syra)

  • Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling.
  • Utför ej exfoliering på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud
  • Använd ej om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner
  • Vid receptbelagda preparat som Roacutan bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden.
  • Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa att peela huden

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Byta hudvårdsprodukter? Keep this in mind….”

  • (8) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Christel skriver:

    Jag har gått över till andra produkter. Jag kände inte till denna process av invänjning utan bytte bara direkt. De två första veckorna var fantastiskt bra. Nu är jag i tredje veckan och hyn är helt katastrofal; flammande röd med utslag över hela ansiktet och det kliar och stramar. Det är ändå rena bra produkter jag bytte till, men de passar väl inte mig… för en sån här katastrofal puckel ska man nog ändå inte ha? Är det försent att efter tre veckor gå tillbaka till de förra produkterna? Eller blir det att börja om igen och blir det bara nya problem?

    • Annica skriver:

      Hej Christel,
      Ge det tid men backa med dom mest aktiva produkterna i rutinen, förslagsvis exfoliering och serum. Att huden reagerar är inte konstigt, det kan bli för tufft för huden när man tar till en helt ny rutin så det är därför alltid viktigt att fasa in produkterna. Bättre att skynda långsamt än tvärtom. Du ska se att det kommer ge med sig sinom tid.
      Kram Annica

  2. Emma skriver:

    En fråga till angående byte av hudvårdsserie: Jag har i mer än 5 år haft dermalogica som hudvårdsserie och min hud har mått bra av dessa produkter men på senare tid har jag märkt att jag fått mer ”porisar” och en fläckvis torrare hy, kanske beror på att jag inte är 20 år längre utan 30 år och det märks att huden har förändrats under dessa år. Funderar därför på att byta hudvårdsserie till nåt annat märke. Är det bra att byta serie emellanåt eller ska man bara försöka byta ut till andra mer ”åldersanpassade” produkter i samma serie? Och dessutom undrar jag, har du hör någonting om Nimues produkter, är de bra?

  3. Johanna skriver:

    Tack för tipsen. Har börjat med en ny hudserie för tre veckor sen och har snarare blivit sämre i hyn, men jag tänker inte avbryta! Över puckeln ska jag 🙂

    • annica skriver:

      Hej Johanna, Härligt… man måste ligga i… trots den jobbiga puckeln. Glöm inte att backa något steg om det blir för besvärligt.. KRam annica

  4. […] Jag håller på att byta hudvårdsrutin, lite tips på vad man ska tänka på: hudspecialisten.se […]

  5. AnnaKaize skriver:

    Vad jag behövde detta inlägg… Blir alltid löjligt ivrig när jag ser nya produkter, köper dem bums o börjar använda hela serien genast, från en dag till den andra. Klart min hy reagerar! Får träna upp mitt tålamod en hel del märker jag. Tack för de handfasta tipsen. 🙂

    • annica skriver:

      Hej Anna! Kul att du gillade inlägget…jag vet jag är likadan ibland fast jag vet MER än väl! Men man blir ju så sugen :)) Kram