Rosacea, Perioral Dermatit & Akne – HJÄLP!! VAD ÄR VAD?

  • | Annica

hudproblem

Många mailar mig och är förvirrade över dessa tre tillstånd på huden. Inte konstigt. De kan vara svårt att skilja dem åt om man inte är hudläkare, hudterapeut eller har ett synnerligen tränat öga. jag har satt ihop en liten kortfattad förklaring till vart och ett av dem. Jag skulle ju gärna skriva en avhandling om dem men då skulle ni väl somna med huvudet rakt ner i mineralpudret eller nått! 🙂 Jag har själv haft Perioral Dermatit en gång i tiden och vet hur frustrerande det är… Hoppas min lilla sammanställning kan göra er lite klokare!

Rosacea hudproblem
Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som yttrar sig i form av rodnader, knottror och varblåsor i ansiktet. Många förväxlar rosacea med akne och tror att det är en typ av akne men det är det inte. Rosacea kallas ibland felaktigt för vuxenacne. Ungefär 10 procent av vuxna lider av sjukdomen och den drabbar främst kvinnor.

Varför får man Rosacea?

Precis som med akne vet man inte exakt varför sjukdomen uppstår. Man tror att det beror på att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen.

Vad gör man om man har Rosacea?

Om man har Rosacea är det viktigt att hantera huden varsamt med milda produkter. Använd produkter speciellt anpassade för tillståndet och för extremt känslig hy. Jag har behandlat många kunder och anser att bäst resultat får man av utvalda produkter för känslig hy från exempelvis Exuviance eller SkinCeuticals. För akut behandling av röd och blossande hud är Phyto Corrective Gel fin. Den lugnar, svalkar och dämpar rodnader.
Produkter som är cirkulationsökande och andra saker som ökar blodkärlsgenomströmningen bör undvikas. Några exempel på det är: stark mat, kyla, värme, sol och alkohol, rökning. Jag brukar säga att man skall undvika alla så kallade ”njutningsmedel”. 😉

Perioral Dermatit Hudproblem

Perioral Dermatit

Perioral Dermatit är och betyder inflammation nära huden kring munnen. Det är utslag som är centrerade till området kring munnen och ibland upp till kinderna och även ner på hakan. Symtomen börjar som rodnade partier och sen utvecklas små knottror och små varblåsor i porerna. Ibland kan man se att Perioral Dermatit orsakas av överaktivering av huden som överdrivet tvättande eller peelande eller starka hudvårds/makeup produkter.  Tillståndet är nära släkting till Rosacea men skillnaden är att Perioral Dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen.

Flygvärdinnesjukan

Förr kallade man ofta Perioral Dermatit för flygvärdinnesjukan. Varför då kan man undra? Jo, man påstod att  när flygvärdinnorna demonstrerade hur man satte på syrgasmunstycket så sas det att detta var fullt med gamla bakterier och detta var då uppkomsten till Perioral Dermatit. Detta finns dock inga vetenskapliga belägg för! Tro det eller ej men jag var själv flygvärdinna en gång i tiden och ingen vågade sätta munstycket mot munnen på grund av just detta..sant eller ej …I don´t know..

Vad orsakar Perioral Dermatit?

Perioral Dermatit kan bland relateras till riklig användning av ”dåligt” smink och starka hudvårdsprodukter samt tvätt med t.ex. vanlig tvål som irriterande på huden. Sol kan förvärra tillståndet. Det är absolut förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit då tillståndet försämras av det! Innan faran med starkare sorters kortison i ansiktet blev känd var detta också en vanlig orsak. Det vanligaste är dock att utslaget bara kommer utan någon påtaglig orsak hos unga vuxna kvinnor. Perioral Dermatit kan kvarstå i månader och ibland i flera år.

Vad gör man om man fått Perioral Dermatit?

Det man generellt sett rekommenderar är total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktkrämer, peeling, dag och nattkrämer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”nollbehandling” . Det kan vara väldigt svårt att följa detta till en början. Innan man ser en förbättring kan man först uppleva en försämring. Här gäller det att vara stenhård mot sig själv och inte bli desperat och börja men olika preparat. Det är en puckel som man måste ta sig över. På andra sidan puckeln ljusnar det och efter ett par veckor sker i regel en förbättring. Om man inte blir av med sin Perioral Dermatit så bör man kontakta en läkare för att snabbare läka ut den. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy. Jag rekommenderar Dermalogicas serie Ultra Calming som vårdar, stärker och skyddar en känslig hy väldigt bra. Kombinera serumet Ultra Calming Concentrate med den skyddande och ljuvligt mjuka cremen Barrier Repair  för bästa återuppbyggande och behandlande effekt.

Akne, Acne Hudproblem

Akne

När man i vardagligt tal säger akne syftar man egentligen på ett tillstånd som kallas acne vulgaris. Akne är väldigt vanligt, i synnerhet bland ungdomar. Cirka 33 procent av tonåringar är drabbade men även vuxna kan drabbas, bland personer 40-50 år är cirka 5 procent drabbade av så kallad vuxenakne.

Varför får man akne?

Man vet hur finnar uppstår men man vet riktigt varför. Den absoluta grundorsaken till att man får akne/finnar är att huden producerar för mycket talg. Talget är egentligen till för att skydda huden, men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna och pormaskar uppstår. Om poren sedan blir inflammerad uppstår en finne. Vanligt är att man dessutom är yttorr och denna yttorrhet bilar ett ”pansar” på huden som gör att talget inte kan ta sig upp och smörja hudytan utan istället bildar en talgpropp. Aknebakterien, som finns på huden, lever av talg så när en por täpps igen kan bakterien föröka sig fritt -då finns det finns mat i överflöd för bakterien!

Lite olika typer av akne:

  • Komedon akne – Mest pormaskar och nästan inga infektioner. Kännetecken är både slutna (vita) och öppna (svarta) pormaskar i T-zonen och ibland även på bröst och rygg.
  • Inflammatorisk akne – Mest inflammationer samt små varfyllda blåsor. Drabbar ofta yngre personer med kraftig talgproduktion pga. hormonell påverkan
  • Knölakne – Stora varfyllda blåsor (cystor) som ofta bildar ärr. Bölder som uppstår när follikeln brister djupt nere i huden. Mycket talg kan läcka ut. Knölarna/bölderna är ofta väldigt ömmande.
  • Akne vid torr hy – Ovanlig form hos personer med torr hy och med små hår folliklar.
  • Vuxenakne – Drabbar vuxna som får små knottror på kinder, näsa och runt munnen
  • Acne artificialis – Akne orsakat av yttre faktorer som t.ex., kosmetika

I de flesta fall av Akne så anser jag att Jan Marini och  Peter Thomas Roth, Exuviance och SkinCeuticals har de absolut bästa produkterna för behandling av detta tillstånd. Vilka produkter man behöver bör bedömas individuellt och man bör använda hela programmet och inte bara en lösryckt produkt för att få bästa resultat. En extremt omtyckt produkt från Jan Marini för just vuxenacne är Bioglycolic BioClear Cream, som behandlar aknen effektivt och dessutom är väldigt bra om man samtidigt är yttorr.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

136 svar till “Rosacea, Perioral Dermatit & Akne – HJÄLP!! VAD ÄR VAD?”

  • (136) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Märta skriver:

    Hej Annica!
    Jag vet inte ens om tråden fortfarande är öppen, men jag har en fråga. Jag har haft perioral dermatit i ca 5 månader nu. Då jag är 16 år så trodde inte ina föräldrar på mig när jag sa att nånting var fel när jag började få som knott runt munnen. Pappa tyckte att jag var karbid och att det bara var tonårs finnar som alla får. Jag ringde då själv till vårdcentralen och fick det fastställt att jag har PD. Jag fick en finacea gel som var HELT fel för mig, den gjorde så ont att jag grät i minst en timma efter jag hade applicerat den. Det hade nu gått ca 3 månader sedan utslagen kom och halva mitt ansikte (även under ögonen och på ögonlocken) var jag röd med prickar och utslag. Min pappa som tidigare haft rosacea och min farfar som är barnläkare bestämde efter 2 veckor att det inte gick längre. Jag fick då den receptfria rocazol (den heter typ så iaf) krämen utskriven och på bara en vecka hade aka utslag försvunnit.

    Jag har använd denna kräm i 32 dagar den 25 november, och alla utslag är helt borta. Förutom krämen använder jag varken smink eller någon hudvård ALLS på de områden jag haft utslag. Min fråga nu är hur länge jag bör fortsätta använda krämen OCH när jag kan börja rengöra min hud med produkter och tillge fukt igen utan att utslagen kommer tillbaka.

    • odnono skriver:

      Effektiv behandling mot rosacea – https://tonzes.com/rosacease.htm Dottern min använt detta och det funkade bra.

    • Bella skriver:

      Hej!

      Det var riktigt skönt att se att det inte är jag som är mesig och att andra oxå gråtit av läkemedlet. Fick finacea utskrivet igår för POD och har idag applicerat två gånger samt gråtit båda gånger i ca en timma efter appliceringen av hur ont det gör. Jag mår verkligen så dåligt mentalt av detta då jag alltid har varit stolt över hur fin min hy vart. Fick rosazol för någon vecka sedan men har slutat på den då jag miste sömn över hur mycket irritation den gav mig. Vaknade konstant på nätterna av att jag kliade mig så hårt i sömnen och kunde sedan nt somna om för klådan. Har alltid haft jättekänslig hud även fast den varit bra och så fort läkaren sa att finacea var en syra var jag skeptisk. Men som en patient kan man ju inte göra mer än att påpeka att man har jättekänslig hud och hoppas på att läkaren lyssnar och tar det på allvar. Ska ringa in redan imorgon i hopp om att jag kan få tetracyklin kuren för min hud har aldrig mått såhär dåligt. Jag vet nt vad jag ska ta mig till annars. Har inom senaste 1,5 veckan spenderat över 700kr på läkemedel och läkarrekommenderade mjukgörande krämer som bara har förstört min hud mer, och säker 1k dom 5 veckorna innan det då jag nt var säker på att det va POD och bara köpte dyrare ”bättre” ”naturliga” krämer o serum osv. Jag är 18 och har nt budgeten för detta vilket bara gör allting värre. Får verkligen hålla tummarna inför imon:(

    • Sara Von Schrenk skriver:

      Hej Märta. Andra bloggaren och hudterapeuten Sara här som svarar på din kommentar. 🙂

      Jättebra och kul att du fått så fin effekt av rosazol. Såhär står det på fass : ”Den genomsnittliga behandlingstiden varierar i olika länder men den är vanligen 3-4 månader. Den rekommenderade behandlingstiden bör ej överskridas.” (sedan kan du alltid i första hand gå på vad din läkare säger, så hör gärna med honom)

      Jag rekommenderar att nu addera en supermild rengöring och passande creme till likt dessa för att ge fukt och lugna:
      https://www.skincity.com/sv/synchroline/sensicure-pws-micellar-water-250-ml
      https://www.skincity.com/sv/make-prem/safe-me.-relief-moisture-cream-12-80-ml

      Kram Sara

  2. Emilia skriver:

    Hej! Jag undrar om antibakteriell kräm, såsom microcid fungerar emot spräckta blodkärl eller akne

  3. Anna-Karin skriver:

    Hej! Jag har sedan en tid tillbaka små hudfärgade knottror på pannan. De kliar inte och ändrade inte färg. Vad kan det vara för något och vad kan man göra åt det?

    • Annica skriver:

      Hej Anna-Karin, det är svårt att säga utan att se en bild men det skulle kunna vara milier. Du kan läsa mer om det i detta blogginlägg som handlar just om milier. Om du vill kan du maila in en bild till info@skincity.se så får du hjälp med att reda ut vad det kan vara av mina duktiga hudterapeutkollegor på Skincity. 🙂 Kram, Annica

  4. Petra Andersson skriver:

    Hej
    Jag undrar om det finns någon produkt som är bra mot rosacea och även när rynkorna börjat komma.
    Det är svårt tycker jag att hitta någon produkt som är bra för både och och inte har ämnen som kan försämra.

    Tack på förhand, Mvh Petra

  5. Lina Partti skriver:

    Hej,

    Tack för er beskrivning. Tror att jag har/haft hudsjukdomen Perioral Dermatit under längre tid. Läst om den nu hos er. Måste ändra mina hudvårdsprodukter helt.

    Ni skriver att msn ska sluta helt med produkter och smink men kan inte gå ut rödblossig knottrig runt munnen..Säljer ni hudvårdsserien The Ordinary som ex Åhléns och Apotek Kronsn gör? Är den bra? Vilken rengöringsprodukt skulle ni rekommendera? Gärna någon som finns lätt tillgänglig typ på ett Apotek. Bör jag gå till en hudläkare och få en ev diagnos?

    Tacksam för all hjälp jag kan få.

    Med vänlig hälsning, Lina

    • annica skriver:

      Hej Lina, Jag vet att det är tufft!! Men oftast hjälper en nollbehandling när tillståndet är som mest blossande. Blir du inte av med din Perioral dermatit är mitt råd att ta kontakt med en hudläkare. Du kan läsa mer om tillståndet Här! Lugnande och milda produkter är A och O, en rengöring jag rekommenderar är Paulas Choice Calm redness relief cleanser normal to oily skin Tyvärr ser inte vårt sortiment likadant ut som på Apoteket eller Åhléns. 🙂 Kram Annica

  6. Hannah skriver:

    Hej

    Får jag fråga varför man ska undvika just fuktkräm vid Perioral dermatit? Innan jag tog kontakt med en läkare så trodde jag att det var just fukt som det behövdes mer av för att hålla detta i schack eller för att få bukt med det då min hud fjällar.

    Mvh Hannah

    • annica skriver:

      Hej Hannah, Viktigt att gå efter vad läkaren har sagt för dig.
      Det kan vara svårt att säga vad det är som triggar en perioral dermatit och därför är det oftast bra att börja med en nollbehandling. För att utesluta så mycket som möjligt. Sedan börjar du oftast med produkter anpassade för en riktigt känslig hud och ser alltid till att introducera en produkt åt gången.
      Produkttips vid Perioral dermatit: https://hudspecialisten.se/2016/02/produkttips-perioral-dermatit/
      Kram Annica

  7. Isabella skriver:

    Hej! Jag har haft rosacea i många år. Känns som jag har provat alla krämer som går att prova. Fick nys om att man kan göra IPL behandling https://stadskliniken.se/rosacea/ Är det något du skulle rekommendera?

    • annica skriver:

      Hej Isabella, Det finns många behandlingar att göra, mitt råd är att boka in en konsultation på kliniken du kollat in för att veta mer. 🙂 Kram Annica

  8. Isabella skriver:

    Hej! Jag har haft rosacea i många år. Känns som jag har provat alla krämer som går att prova. Fick nys om att man kan göra IPL behandling https://stadskliniken.se/rosacea/ Är det något du skulle rekommendera?

    • annica skriver:

      Hej Isabella, Det finns många behandlingar att göra, mitt råd är att boka in en konsultation på kliniken du kollat in för att veta mer. 🙂 Kram Annica

  9. Hannah skriver:

    Hej

    Får jag fråga varför man ska undvika just fuktkräm vid Perioral dermatit? Innan jag tog kontakt med en läkare så trodde jag att det var just fukt som det behövdes mer av för att hålla detta i schack eller för att få bukt med det då min hud fjällar.

    Mvh Hannah

    • annica skriver:

      Hej Hannah, Viktigt att gå efter vad läkaren har sagt för dig.
      Det kan vara svårt att säga vad det är som triggar en perioral dermatit och därför är det oftast bra att börja med en nollbehandling. För att utesluta så mycket som möjligt. Sedan börjar du oftast med produkter anpassade för en riktigt känslig hud och ser alltid till att introducera en produkt åt gången.
      Produkttips vid Perioral dermatit: https://hudspecialisten.se/2016/02/produkttips-perioral-dermatit/
      Kram Annica

  10. Lina Partti skriver:

    Hej,

    Tack för er beskrivning. Tror att jag har/haft hudsjukdomen Perioral Dermatit under längre tid. Läst om den nu hos er. Måste ändra mina hudvårdsprodukter helt.

    Ni skriver att msn ska sluta helt med produkter och smink men kan inte gå ut rödblossig knottrig runt munnen..Säljer ni hudvårdsserien The Ordinary som ex Åhléns och Apotek Kronsn gör? Är den bra? Vilken rengöringsprodukt skulle ni rekommendera? Gärna någon som finns lätt tillgänglig typ på ett Apotek. Bör jag gå till en hudläkare och få en ev diagnos?

    Tacksam för all hjälp jag kan få.

    Med vänlig hälsning, Lina

    • annica skriver:

      Hej Lina, Jag vet att det är tufft!! Men oftast hjälper en nollbehandling när tillståndet är som mest blossande. Blir du inte av med din Perioral dermatit är mitt råd att ta kontakt med en hudläkare. Du kan läsa mer om tillståndet Här! Lugnande och milda produkter är A och O, en rengöring jag rekommenderar är Paulas Choice Calm redness relief cleanser normal to oily skin Tyvärr ser inte vårt sortiment likadant ut som på Apoteket eller Åhléns. 🙂 Kram Annica

  11. Mathilda skriver:

    (perioral dermatit) total avhållsamhet ? ska man inte göra nått med ansiktet ? det blir ju smutsigt under dagen så man vill ju tvätta o återfukta. har haft det en gång o fick utskrivet finacea gel, det funkade. nu verkar det som att jag fått det igen, fast bara en liten rodnad/fjällning

  12. Mathilda skriver:

    (perioral dermatit) total avhållsamhet ? ska man inte göra nått med ansiktet ? det blir ju smutsigt under dagen så man vill ju tvätta o återfukta. har haft det en gång o fick utskrivet finacea gel, det funkade. nu verkar det som att jag fått det igen, fast bara en liten rodnad/fjällning

  13. Ylva skriver:

    Mycket bra information hälsningar en 52åring

  14. Paulina skriver:

    Hej Annica. Jag är 16 år och har haft problem med utslag/plitor och några finnar i pannan. Jag har inte varit hos doktorn då det aldrig har varit något större problem, men nu har jag börjat få finnar runt munnen, samt ner vid tinningarna och kinderna. Vad beror detta på och vad tycker du jag skall göra?

  15. Anna skriver:

    Jag vill börja med att tacka dig Annica för din fantastiska blogg! Jag tittar in på den då och då har fått råd av dig förr. Nu googlade jag på ”utslag runt munnen” och fann svaret på mina funderingar här, det är sannolikt Perioral Dermatit jag har fått sedan några veckor tillbaka.

    Men jag ville inte bara skriva det utan kände att jag behövde få skriva av mig lite ledsenhet också. Ibland blir jag bara så trött på allt jävla elände som min hud råkar ut för! Från det att jag var 17-18 fram tills för tre år sedan har jag lidit av acne. Det har inte varit den värsta acnen, jag ha sett andra med betydligt värre acne och försökt att vara tacksam för att det åtminstone inte är så illa. Men det har ändå orsakat mig så enormt mycket lidande under åren. Jag vet inte hur många nätter jag har gråtit mig till sömns och känt mig ful och äcklig. Och jag vill inte ens tänka på hur mycket pengar jag har lagt ner på att försöka komma till rätta med det. För tre år sedan började jag med en p-pillersort som sägs vara bra mot acne och bara några månader sedan var alla mina problem borta! Jag är verkligen inte odelat positiv till p-piller och fullt medveten om de negativa effekter p-piller kan ge men ska jag vara helt ärligt så struntade jag fullständigt i det eftersom det här med acnen har varit ett så stort problem för mig. Under tre år kunde jag äntligen tycka om mig själv utan smink och känna mig fin. Och tack och lov har jag fått väldigt lite ärr. Men sakteligen har min hy istället fått allt mer pigmentfläckar. Det började egentligen innan jag fick bukt med finnarna men de senaste åren har det bara blivit allt sämre. Det har lett till att jag inte längre kan njuta av varma sommardagar (eller sol oavsett årstid) för trots att jag har haft solskyddsfaktor 50 och hatt så mycket som möjligt så går det inte att undvika helt och pigmentfläckarna kommer lik förbannat. Jag har ändå försökt att tänka att det var värre att ha acne. Nu har jag och min sambo bestämt oss för att försöka skaffa barn och, jag vet att det här låter helt sjukt för någon som inte haft problem med acne och verkligen lidit av det, men jag kände mig väldigt orolig över att sluta med mina p-piller för risken att acnen skulle komma tillbaka kändes väldigt stor. Nu har jag varit utan p-piller en tid och hittills har det inte kommit några större utbrott men istället fått utslag kring munnen som inte går över utan snarare verkar sprida sig. Symtomen stämmer in helt på Perioral Dermatit.

    Jag känner bara att det är så jävla orättvist! Varför måste just jag som är så sjukt noga med min hud (och noga med kost och sömn) råka ut för det här!?! Och nej, jag menar förstås inte att någon annan är värd det heller men det känns som att bara för att jag är så enormt känslig för sånt här och mår så väldigt dåligt över minsta grej i ansiktet hela tiden ska råka ut för just det.

    Jag har hela tiden använt produkter som rekommenderats av hudterapeut. Det märke jag ha använt längst, säkert i 6-7 år nu, är Dermalogica. För mig är det mycket pengar att lägga men jag har inte vågat sluta efter att min hy blev bättre. Dessutom har jag velat använda bra produkter mot pigmentfläckarna efter att de dök upp. Det jag däremot har jag gjort efter att acneproblemen försvann är att jag slutade gå på regelbundna ansiktsbehandlingar (p.g.a. kostnaden). De produkter jag har använt nu senast är deras cromawhite-serie, dag och nattkrämen, serumen skin hydrating booster samt daily microfoliant (en gång om dagen). Jag har även använt primer från By Terri. Det smink jag använder är uteslutande mineralsmink (utan bismuth).

    Efter denna långa utläggning undrar jag om du tror att några av dessa produkter kan ha bidragit till mina utslag eller handlar allt som vanligt bara om hormoner? Jag såg att du rekommenderar Dermalogicas serie Ultracalming, deras produkter har jag prövat förut och kan gå tillbaka till men hur gör jag med solskyddsfaktor? Ska jag skippa det helt en period?

    • annica skriver:

      Hej Anna, Förstår att det känns orättvist och svårt att veta hur du ska hantera och läsa hudens signaler. Tack för att du delar med dig och beskriver ingående om din hud. Som du känner till så är det många faktorer som påverkar din hud. Huden är otroligt duktig på att berätta att huden har en obalans och det kan vara bra för att veta hur kroppen på insidan mår. Pigmenteringar kan vara envisa och eftersom huden har ett långt minne så är det lätt att pigmenteringarna kommer tillbaka. Pigmenteringarna kommer för att skydda din hud. Så en bra grund för att kunna arbeta med pigmenteringar är att skydda huden, med ett högt och bra solskydd. Tycker absolut att du kan fortsätta med Dermalogica Pure Light SPF50. Varje dag, året om och återapplicera under dagen. Att kombinera Ultracalming och Powerbright går bra. När huden blossar är det viktigt att inte använda några produkter. Mellan huden är i balans använder du milda och snälla produkter. Serumet från Ultarcalming hjälpte mig när min hud blossade med Perioral dermatit. Detta blev min räddare. Så även om vi inte kan behandla pigmenteringarna aktivt direkt så tänk på att lugna, ge huden fukt och skydd så har du en hud som är förberedd på att få en mer aktiv behandling. Det låter som att detta har varit något som har kommit inifrån. Kolla gärna med en hudläkare för att få vidare hjälp med just justering inifrån eftersom det upprepar sig. Hoppas det känns bättre och att du vet att detta oftast är under en period och att huden kommer komma i balans. Huden försöker ofta berätta något och då kan det vara bra att ta reda på vad den försöker säga. Kram Annica

      • Anna skriver:

        Tack Annica för ditt svar! Just idag känns det lite bättre och jag känner mig mer hoppfull. Men det var skönt att få skriva av sig lite häromdagen för då kändes det bara som en sak för mycket! Jag ska genast införskaffa serumet från ultra calming-serien.

        • annica skriver:

          Hej Anna, Håller tummarna för dig och hoppas huden snart ska komma i balans igen. Har du den minsta fundering på vägen kontakta gärna info@skincity.se så guida mina kollegor dig på vägen. Där har du även möjlighet att skicka med bilder på huden och hur det går. Kram Annica

  16. Eva skriver:

    Hej

    Jag behandlas med en medicin som heter isotretinoin.
    Gjorde en ansiktsbehandling och efter det på någon natt så fick jag fullt med finnar på ena sidan av näsan, sen spred det sig som en löpeld på någon vecka.
    Jag har ätit antibiotika och sen gick jag över till isotretinoin.
    Det blev sådan extrem chock för mig att först vara jätte fin i huden till ha fullt med finnar och super stora bölder, så stressen hjälpte nog till där .

    Nu som sakt äter jag isotretinoin och har prövat olika fuktkrämer för jag blir torr .

    De som min hudläkare har rekommenderat har bränt på huden. Sen har jag prövat olika oljor? Argan , jojobaolja och mandel. Men det går inte . Det svider och bränner och jag får fullt med finnar där jag smörjer

    Tänkte om du har något bra tips

    Tack

    • annica skriver:

      Hej Eva, Isotretinoin brukar göra huden mycket torr och tunn och därför är det viktigt med produtker som skyddar(solskydd) och återfuktande produtker som lugnar och skyddar huden. Gör gärna hudtestet så hjälper jag eller mina kollegor dig med en rekommendation på produtker som passar dig 🙂 Till hudtestet! Kram Annica

  17. Marie skriver:

    Hej Annica. Hur vet man om man har rosacea eller ”bara” känslig hud? Kan båda tillstånden behandlas med samma produkter?
    Jag misstänker att jag har en mild form av rosacea men jag har inga knottror eller blåsor, men jag har som röda stråk från öronen ner till kinderna och det blossar upp vid stress, alkohol och när jag tvättar ansiktet.
    Jag använder idag Paulas Choice resist serien och även bha 2% liquid men börjar misstänka att produkterna är för starka för min hud.

    • annica skriver:

      Hej Marie, Det är endast läkare som får ställa den typen av diagnoser. Så mitt tips till dig är att vända dig till en hudläkare för att du sedan ska kunna behandla huden på rätt sätt. BHA liquid passar för en hud som har rosacea(dock ej blossande) men viktigt att den endast appliceras ett par kvällar i veckan till en början och sedan med bra uppföljande produkter. Kram Annica

  18. Miranda skriver:

    Hejsan! Jag fick konstaterat att jag hade Perioral Dermatit i oktober förra året och har sedan dess smort mig med Rosex! Läkaren sa att om det inte blir bättre eller att det inte försvinner så får jag komma tillbaka och få tabletter. Det har helt klart blivit bättre sen jag började smörja mig men det har inte försvunnit helt! Min plan är att gå tillbaka och få tabletter istället men det känns inte som att det är rätt tidpunkt att göra det nu! Jag tar nämligen studenten till sommaren och vill vara lite brun då och inte blek som snö. Jag vill kunna vara ute i solen i sommar och inte bara gömma mig i skuggan! Är det bäst att vänta till hösten med att börja äta tabletterna? Och när min salva tar slut borde jag gå tillbaka och få ny eller kan jag klara mig utan salva?

    Förväntar mig inte svar eftersom inlägget är ganska gammalt men det är värt ett försök
    Hälsningar, Miranda

    • annica skriver:

      Hej Miranda, När man har Perioral dermatit är det viktigt ätt skydda sig mot solen, även under tiden som huden inte blir behandlad. Viktigt bra ett högt och bra solskydd som passar din hud. Dermalogica Super sensitive shield är riktigt bra, http://skincity.se/sv/product/3064/dermalogica-super-sensitive-shield-spf30. Men klokt är att vänta till efter sommaren om du kanske känner att du vill ge en bra hudvårdsrutin även lite mer tid. Kan rekommendera dig Dermalogicas Ultracalming kit att börja med och solskyddet. Serumet hjälpte mig under tiden som jag hade perioral dermatit. Håller tummarna och hoppas huden kommer i balans! Kram Annica

  19. Anette skriver:

    Hej, väldigt bra artikel ”Rosacea, Perioral Dermatit & Akne -HJÄLP!! VAD ÄR VAD?”
    Har en fråga om produkter då jag känner mig väldigt vilsen, har perioral dermatit och akne samtidigt som den är väldigt yttorr och har igen aning om vad man kan använda då vissa produkter är bra för PD och andra för akne.
    Jätte tacksam för hjälp 🙂

    MVH
    Anette

    • annica skriver:

      Hej Annette, i ditt fall så får man böja med det ena och känsligheten går alltid först. För många kan vård av känslighet och med det menar jag lugna och stärka upp hudens skyddsbarriär leda till att man får mindre plitor. En hud med skadad barriär blir mer mottaglig för inflammationer så finnar kan mycket väl lägga sig med hjälp av reparation. Det här kitet är mångas favorit. Slår som vanligt ett slag för den fantastiska rengöringen och seruemt:

      http://skincity.se/sv/product/1361/dermalogica-ultracalming-treatment-kit

      kram Annica

  20. Louise skriver:

    Hej Annica! Jag ser att detta är en gammal tråd med hoppas verkligen att du kan svara och hjälpa mig.

    Jag har precis varit hos vårdcentralen och fått diagnosen av en destriktsköterska att jag har Perioral Dermatit. Den sitter just nu nedanför näsan och det är torra röda knottror med varbildning. Det ser hemskt ut och det påverkar min psykiska hälsa väldigt mycket. Jag känner mig ful och äcklig. Jag fick cremen Financea utskriven men vad jag läst så är den inte så bra utan kan bara förvärra tillståndet?
    Jag är snart 23 år och har alltid haft torr och irriterad hud. På somrarna är den bättre. Det går även i min släkt då min mamma och farmor också haft problemhy.
    Just nu vågar jag inte smörja in mig alls för jag vill inte förvärra tillståndet då det precis blommat ut. Det är just nu torrt och stickigt.
    Vad för produkter rekommenderar du för Perioral Dermatit? Jag använder Avène Skin Rrcovery Crème for Hypersensitive Skin morgon och kväll och mild rengöring från Avène de dagar jag bär smink. Är det bra eller dåligt?
    Innan Periorala Dermatiten blommade ut var jag bara lite stressad men i övrigt var allt bra i livet. Jag har alltid försökt undvika allt som kan stressa huden som stark mat/dryck, kyla, sol osv. Men nu när den har blommat ut mår jag så fruktansvärt dåligt. Just nu är jag på botten. Jag skulle bli väldigt glad om du kan svara och hjälpa mig. Jag behöver verkligen hjälp från någon som kan hud!
    Med vänliga hälsningar Louise

  21. Julia skriver:

    Hej! Jag är ju jätte yttorr o har alltid varit det fast jag alltid har varit noga med mina hudvårdsrutiner. Blir jätte bland på huden och får kvisslor och plitor och inflammatoriska akne då o då. Har alltid nåt utslag så huden är aldrig helt bra. Kör nu på paulas choice skin recovery serien och BHA lotion 2% kört på detta i ett halvår nu men huden krånglar ju fortfarande och den blir ändå jätte blank o känner mig torr. Tycker du att Jane marini är en bättre serie för oss yttorra? Är 22 år.

    • annica skriver:

      Hej Julia, Både PC och Jan Marini bör passa dig. Om du vill så återkom med info om hela din rutin så kan jag se om något behöver justeras. Recoveryserien passar delvis dig men jag skulle inte ha allt i serien då det mer är för en torr hud. Det kan vara det som gör dig blank. Att välja mellanvägen ordentligt återfuktande produkter kan fungera bättre än att enbart tillsätta det allra kraftigaste.

      Känner du dig yttorr så kan du även minska på användningen av din bha till en gång per dag.

      kram Annica

      • Julia skriver:

        Okej för jag tycker ju ändå att PC verkar va ett bra märke o de är prisvärt. Tvättar ansiktet med skin recovery cleanser sedan kör ja på ansiktsvattet i samma serie, och BHA 2% lotion för jag fortfarande får finnar, så jag gick upp från 1% gel till 2% lotion tyckte den andra torka ut mer så denna känns bättre. Sedan recovery serumet och nu kör ja moister bost krämen på natten och skin recovery dagkräm. Har börjat bara ha BHA krämen på natten för ett tag sedan som du skrev och tycker de känns bättre så de är nog lagom för har en väldigt tunn o känslig hud. Men ja blir verkligen blank och när ja testa PC först rekommendera dom ultra light dagkrämen så körde på den men kännde mig super torr även fast ja hade recovery serumet under och blev ändå blank. Har även testat både balancing serumet o ultralight dagkrämen men de blev också För fuktfattigt och blev blank, hade då recovery nattkrämen och 1% gel plus clinical call advanst redness relief och moisters ansiktstvätt. Vet inte vad min hud saknar o varför den känns så stel och blir så blank. Vet ju att man också ska anpassa efter årstider men har ju de tyngsta produkterna nu så de är ju Max med fukt. Tack så hemskt mycket för ditt svar! De är såå grymt att få hjälp såhär!

        • annica skriver:

          Hej Julia, Vilka bra produkter du har hemma. Verkligen en bra bas att utgå från. Vet du vad jag tror? Jo att du går på din hud med för mycket fett när det egentligen är fukt som den behöver. En hud som egentligen inte är en torr hudtyp reagerar ofta så som du beskriver med att den blir otroligt blank under dagen. Det för att det blir för mycket för huden. Det kan också ge plitor så som du har. Testa att byta ut serumet och din nattcreme till dessa. Det tror jag på och sen lägger du din bha enbart på kvällen, alltså en gång per dag.

          http://skincity.se/sv/product/4471/paulas-choice-resist-super-antioxidant-concentrate-serum

          http://skincity.se/sv/product/4435/paulas-choice-moisture-boost-daily-restoring-complex-with-spf-30

          Testa den lilla justeringen så får vi se hur det slutar. Fundera även över din makeup om du använder tex foundation. En sådan kan ställa till det med tilltäpptheter, blankhet osv.

          kram Annica

          • Julia skriver:

            Okej då kör ja på dessa ska klicka hem de nu på en gång tack för dina råd! min make up är Paulinas mineral foundation (lokalt företag) så den är lätt och mattar ner men ja använder den inte varje dag utan går utan foundation till vardags oftast. Tack igen kan man skriva nånannastans om de är nåt mer ja undrar efter ja testat? typ till nån email eller så för nu har ja fått leta upp denhär konversationen

          • annica skriver:

            Hej Julia, det går jättebra att maila till info@skincity.se så kan du fråga hej vilt och alla info sparas i en konversation : ) Lycka till nu! kram Annica

  22. Liza skriver:

    Hej! Jag vill bara tipsa alla som har problem med finnar att prova vitamin b5. Jag själv har haft fruktansvärd akne och till och med ätit roaccutan i två omgångar utan att det har blivit bra. Men så för ca 8 år sedan så hittade jag vitamin b5 (har både prövat vekk och clearly gone) och sedan dess har mina finnar försvunnit! Alltså jag fattar inte varför läkare trycker ungdomar fulla i tabletter och olika salvor som kanske ska hjälpa, då det finns något så enkelt som en vitamin! Jag önskar att någon hade tipsat mig om det när jag var yngre så jag hade kunnat var med på idrotten i skolåldern utan att skämmas för mina finnar. Det är ett hemskt problem, speciellt när man är ung. Så det är mitt tips. Hudkrämer använder jag bara Maria Åkersbergas, som jag har upptäckt passar bäst för mig. Kanske för att det bara är naturliga ingredienser? Hoppas att jag hjälper någon med mitt inlägg!

    • annica skriver:

      Hej Liza, Vad kul att höra och tack snälla för att du delar din erfarenhet: ) jag och mina terapeuter pratar B5 varje dag med våra kunder. Instämmer med dig att det är otroligt bra. Underbart att höra att du hittat det som hjälper just din hud. kram Annica

  23. Mariana skriver:

    Hej och tack för en bra och informativ sida :).
    Jag har haft PD sedan slutet av juni/början av juli men jag har inte vetat att det varit PD förrän idag när jag pratade med vårdcentralen.
    Jag har hela tiden ättit en hel del kosttillskott men inget har hjälpt. Har dock märkt på mornarna att det blivit bättre under nätterna men inte velat tänka att det berott på sminket/krämerna. Har istället uteslutit mat för att utreda men inte hittat rätt. Men idag när jag fick beskedet så känns det ju självklart att det måste bero på sminket/krämerna och det är det enda jag inte testat att utesluta. Idag har jag varit ledig och bara smörjt med kokosolja som är helt naturligt och antibakteriellt och det har redan lagt sig precis som det gjort på nätterna då jag ofta använt kokosolja på natten. Kan verkligen rekommendera fler att prova smörja med kokosolja när ni kör noll-behandlingen så blir det inte torrt och stramande samt att det är antiinflammatoriskt samt naturlig solfaktor i kokosoljan :).

    Lycka till alla 🙂

    • annica skriver:

      Hej Mariana, Skönt att få reda på vad det är så att du nu kan behandla din hud rätt. Så lite produkter som möjligt brukar vara lösningen en tid och att du inte i någon form peelar din hud. I takt med att din läkare tillåter så kan man sedan börja successivt med rätt anpassade produkter. Tackar för tips om cocosoljan, det var nytt för mig men låter fantastiskt att din hud mår bra av det. Håller tummarna för att du nu bara blir bättre och bättre i huden. kram Annica

  24. Emmy skriver:

    Hej! Jag har som massa små hudfärfade prickar i hela pannan men inte i resten av ansiktet, har haft sen 11år är 14 nu dom vägrar att försvinna och försvinner en så kommer en ny. Har provat massa produkter som inte funkar och är rädd för att testa nya för min hud är så pass känslig och torr hud så jag får utslag av det mesta. Jag tycker att det är jobbigt att aldrig kunna vara slät i panna! Har testat vitamin b5, hjälpte bara lite men sen kom det tillbaka! Hjälp! Vet du vad det är?

    • annica skriver:

      Hej Emmy, det kan vara svårt att ställa en diagnos. Om du känner dig osäker kan du alltid gå till vårdcentralen och se vad dom har att säga. Bra att du har testat Vitamin B5, en ung hud behöver ofta så milda produkter som möjligt och fukt. Vitamin B5 hjälper till att stabilisera huden inifrån så kan vara bra att fortsätta en stund till med vitaminerna till huden är i balans 🙂 kram Annica

  25. Emilia skriver:

    Hej.

    Mitt namn är Emilia och lider eller lider kanske är fel ord när jag tänker efter eller nej jag lider faktiskt. Tycker det är fruktansvärt jobbigt att jag har perioal dermatit.

    I augusti förra året började jag få röda utslag kring munnen som små svullnader med lite gulaktiga finnar, det sved och kliade. Blev bara värre och värre.

    I januari gick jag till läkaren som skrev ut antibiotika – tetralycal. Men jag skulle åka till Thailand två veckor senare så under den perioden skulle jag göra ett uppehåll med tabletterna.

    Dagen innan jag åkte till Thailand var jag och fixade mina ögonbryn hos en hudterapeut och hon såg ju genast mina utslag. Hon berättade då för mig att jag hade just perioal dermatit och sa att jag genast skulle sluta med tetralycal och istället börja med ansiktsbehandlingar och rätt krämer för ansiktet. Sagt och gjort.

    Så sedan jag kom hem från Thailand 1/2 har jag gjort portömning var 6:e vecka använt k-ceutic som dag och natt kräm samt dermaceutics som ”tvål” för ansiktet.

    Gjorde min senaste portömning förra veckan och då var jag så trött på det. Ser förjäklig ut – och då säger hon att jag kanske borde äta tetralycal en omgång i alla fall.

    ALLTSÅ JAG BLIR TOKIG?! Vad ska jag tro och göra när alla säger olika.

    Har du råd hur jag ska gå tillväga? Kurer att testa?

    Jag mår psykiskt dåligt av det här och vill knappt gå ut och visa mig längre.

    Tacksam för svar och hjälp!

    /Emilia, 20 år

    • annica skriver:

      Hej Emilia, så ska du verkligen inte behöva känna för att din hud är i obalans. Det som är viktigt när man har fått diagnostiserat Perioral dermatit, vilket endast en läkare kan diagnostisera, är att man håller total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktcremer, peeling, dag och nattcremer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”. Innan man ser en förbättring kan man först uppleva en försämring. Det är en puckel som man måste ta sig över. På andra sidan puckeln ljusnar det och efter ett par veckor sker i regel en förbättring. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy. Jag kan varmt rekommendera Ultracalming serumet:
      http://skincity.se/sv/product/1323/dermalogica-ultracalming-serum-concentrate

      Dermaceutic har bra och reparerande produkter men jag tycker att du ska lägga till serumet från Dermalogica. Jag tycker att man alltid ska se medicin som tetralysal som ett sista lösning. Eftersom det finns så otroligt mycket bra produkter.

      kram Annica

  26. Berit skriver:

    Hej!
    Har fått diagnosen mjälleksem.
    Utslagen får jag i pannan, runt näsan ut mot kinderna,
    under näsan och på hakan. Ibland mer, ibland mindre.
    Jag ska använda en salva som heter Daktacort.
    Det hjälper så där!
    jag undrade hur jag blir av med eksemet, men fick till svar att: det får du leva med!
    Har du tips på hur jag ska behandla mina utslag?
    // Berit

  27. Annica skriver:

    Hej,

    Superbra och användbar sida! Hoppas på svar trots att sista inlägg var länge sen.

    Jag använder Exuviance: clarifying facial cleanser (ibland gentle cleansing cream,soothing toner, vespera serum på morgonen och PTR laserfree på kvällen, multi protective day cream och evening restorative complex och dermalogicas hydrating masque. Nu börjar uppleva att jag rodnar lätt utan att vara generad och har stickningar i huden och känner mig väldigt torr utan att det direkt syns. Har du något tips på vad jag kan förändra eller lägga till?

  28. Tora skriver:

    Hej Annica!

    Tack för din värdefulla information!
    Jag har fått krämen Rozex 0,75% metronidazol mot Perorial Dermatit men jag tycker inte att den hjälper. Har nu smort på den i två veckor. Kanske har jag använt den för kort tid? Mvh

    • annica skriver:

      Hej Tora!
      Hm..jag är ingen expert på apotekets produkter. Har man Perioral Dermatit så tycker jag att man ska vara superförsiktig så att man inte förvärrar tillståndet. Vill du så maila en bild på din hud till SC då kan vi lättare avgöra vad som skulle kunna fungera bättre och framförallt vad som skulle kunna stärka din skyddsbarriär.

      kram Annica

  29. Linda skriver:

    hej ! Jag har tidigare använt Multi protective day fluid mot min Rosacea som fungerat super men kan jag använda sheer refining fluid istället ? Jag är yttorr men har samtidigt finnar. MVH

  30. Ida skriver:

    Hej,

    Jag vet inte om denna tråden är igång fortfarande men jag provar..
    I slutet av sommaren fick jag fula utslag (som hårda finnar) kring munnen och jag fick stark klåda ovanför munnen i en ring upp mot näsvingarna. Efter en solig sommar med konstanta munherpes utbrott tog jag lite salva där för munherpes då jag trodde det var på gång igen.. Jag blev jätteröd och efterhand fick jag även utslag i en ring kring ögonen så jag förstod att det var perioral dermatit. Jag gick till en hudläkare och fick skinoren utskrivet. Då det bara blev värre fick jag en ny tid till en hudläkare. Då hade jag även fått det på hela ögonlocken och inuti (som finnar in mot ögat som skavde). Hon konstaterade agressiv PD och skrev ut tetralysal och rosex samt bad mig sluta med Skinoren. Efter jag påbörjat denna behandling spred det sig vidare till panna, kinder och mellan ögonen (vid näsroten). Symptomen är olika varje dag. Någon dag var jag jättesvullen över ögonen och varmt och inflammerat. Någon dag var kinderna svullna och varma så som om jag rodnade.. Nu är det mer ”rispigt” på kinderna och inget är kvar runt mun och ögon. Ser mer ut som Rosasea? Kan det övergå i det? Är inte detta ett konstant tillstånd:( Jag har varit jätteförsiktig med övriga produkter och enbart använt supermild rengöring (Avene och Roche Posay) och ALoe vera gel. Normalt använder jag ID Mineral puder men vet inte om jag vågar det nu.. Dessutom är det jättesvårt att ta puder eller foundation på ROsex krämen. Har du något förslag på produkter?
    Tack på förhand!

  31. Lisa skriver:

    Hej!
    Tar upp en gammal tråd här.. Jag fick nyligen veta hos läkaren att jag har fått perioral dermatit och jag fick Finacea 15% gel utskriven. Den är inte lika omfattande som bilden här i inlägget, men är också runtomkring hela munnen och upp under näsan. Jag har även problem med acne på kinder (framförallt under kindbenet), har blandad hy och är ofta blank i t-zonen. Har ljus, skandinavisk och lite känslig hud. Vill gärna ha råd och tips om hur jag bör behandla mina komplex och hur jag på bästa sätt använder Finacea?
    Nu när hösten börjar komma har jag även fått väldigt framträdande svarta pormaskar kring näsa, haka och mellan ögonbryn, och jag undrar om jag kan gå och få ansiktsbehandling och portömning hos hudterapeut som vanligt eller om det blir problem nu när jag har perioral dermatit? Kan man be om en extra mild behandling men ändå få bukt med pormaskarna?
    Och kan jag använda någon form av smink i liten skala utan att förvärra eller fördröja läkningen av inflammationen? Är concealer/foundation helt off the table?
    Förlåt för bombningen av frågor men jag är supertacksam för svar då jag börjar bli desperat, har haft problem med min hy i snart 10 år. Och så lite flygvärdinnesjuka på det.. Man får ju ångest ! Jättekul att läsa tidigare kommentarer och alla svar.

    Tack på förhand,
    Hälsningar Lisa

    • annica skriver:

      Hej Lisa,
      När det kommer till Perioral Dermatit så kan det var både enkelt och svårare att behandla. Man måste aktsamt välja produkter och alltid rådgöra med sin läkare. Är det långt gånget kan de i vissa fall ordinera nolltolerans av produkter, dvs huden är så upprörd så att den inte klara någonting och behöver vila från allt. Är det en mildare form så kan man med rätt produkter få ett mycket fint resultat. Det märke som jag främst rekommenderar och det som många hör av sig till mig om att de fått hjälp via är Dermalogica. Ultra calming cleanser, Ultracalming koncentrate och Barrier repair är toppen! De ger huden chansen att återfå sin fina balans och tid till att bygga upp syraskyddsmanteln. Viktigt att låta bli peelingar och masker och att använda aktiva produkter mot pormaskar etc är inte att rekommendera i detta nu. Man måste börja i rätt ände och det är reparation, lugna och skydda. Att gå på med för aktiva produkter kommer inte ge tillbaka normaltillståndet. Vad det gäller Finacea så hör med din läkare. Makeup skulle jag låta bli för att så snabbt som möjligt uppnå resultat. Hoppas på bättring!
      kram Annica

  32. Linda skriver:

    hej !Min Rosacea har varit hyffsat lugn i snart 1 år och jag har inte haft några flusher bara lite rosa hud.

    Igår fick jag en MEGAflush i precis hela ansiktet och idag ser jag att den har startat igång igen:S Har flammig hud och röda små ”finnar” och den är torr på ytan . Den ser skör ut och det ser ut som att man har tagit en sträv handduk och gnuggat hårt och länge i ansiktet :/

    Vad kan jag göra för att få ordning på den?

    Exuviance har fungerat jättebra på mig hittils men nu fungerar det inte alls 🙁 Verkar som att det märket bara fungerar så länge Rosacean inte är aktiv.

    Funderar på att ringa hudläkare och be om antibiotika men jag testar hellre med hudvård än förstöra kroppen med mediciner.

    MVH

    • annica skriver:

      Hej Linda, Om Exuviance fungerat tidigare och detta kommit nu bara tillfälligt så kanske det är så att inget fungerar just nu oavsett märke då huden är i uppror. Låt den bara vara någon dag och eventuellt tex lugnande svalkande ansiktsmask som ett litet bandage tex Cucumber mask från PTR. När det lugnat sig något använd bara evening restorative complex loch inget annat. sedan kan du vänja på produkterna igen. Om det inte ger sig och fortsätter vara i uppror hör av dig igen. Kram annica

  33. Loa skriver:

    hej !Jag har haft perioral dermatit i flera år nu. Jag äter antibiotika i perioder och det tar bort alla knottrorna men jag är alltid rödlfammig i de områdena där utslagen har suttit och huden är extra känslig där.

    Hur behandlar jag detta ? Exuviance fungerar ganska bra men jag vill inte använda syror nu på sommaren .

  34. Hanna skriver:

    Hej! Var hos läkaren igår och fick diagnosen Perioral Dermatit. Jag har använt Exuviance produkter i ungefär två år nu (Rengöring, toner, dagkräm samt nattkräm). Borde jag byta ut dessa mot något annat nu tycker du? Jag har trivts bra med dem innan men nu blir jag fundersam. Borde jag även sluta använda smink helt och hållet? Har trappat ner lite på det sen jag började få problem för att låta huden vila. Finns det något sminkmärke som du kan rekommendera?

    Inlägget är gammalt men håller tummarna för ett svar!
    Tack på förhand! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Hanna, Exuviance brukar funka bra mot PD alternativt Dermalogicas ultracalming serie. NÄR PD är aktiv och blommar så brukar nollbehandlng vara det bästa. Dvs ingen behandling alls. Så lite som bara möjligt. Måste man ha något lie mjukgörande så upplever jag att ultracalming sermet från Dermalogica är det bästa. I övrigt så är Exuviance bra. Makeup, kika på Exuviande eller Prioris! kram annica

  35. Linda skriver:

    Min periorala dermatit på hakan är betydligt bättre efter att ha använt Exuviance hudvård i endast 1 vecka!

    Dock har jag väl behandlat huden lite väl hårt kanske men det har hjälpt mig ändå! Har först kört med bionic scrub( 2 ggr hittils) som verkligen tagit bort alla flagor och torrhet .Sen rejuvenating treatment mask sen blemish treatment gel uppe på och sen multi protective day fluid/evening restorative complex. Nu är alla flagorna borta och knottrorna börjar försvinna! Ingen rodnad har jag upplevt heller .

    Innan har jag hållt på och behandlat det området i flera månader med Finacea utan resultat , det har bara förvärrat.

    Så Exuviance hudvård har fungerat på mig . Har även tagit bort dermatiten och rodnaden runt näsan fast då har jag använt produkterna med pha för känslig hud 🙂

    • annica skriver:

      Hej Linda, KUL att höra!! Oj kör inte den scrubben om du har perioral! Som peeling räcker Treatment mask! Jag är jätteglad att du hittat något som fungerar!!! Tack för att du berättar och delar med dig! Kram annica

  36. Carro skriver:

    Hej Annica!
    Vad rekommenderar du för produkter om man lider av både akne och perioral dermatit?

    • annica skriver:

      Hej Carro, en blommande PD måste man vara mkt försiktig med. Endast lite ultracalming serum från dermalogica. När det är lugnt så kan du kika på tex exuviance produkter. Kram annica

  37. Linda skriver:

    Har lite funderingar ang solskydd!

    Är det verkligen bra för huden att konstant ha en solkyddande hinna/barriär över sig varje dag året runt?

    Tänker att det borde störa hudens balans på något vis att ha något uppepå hela tiden. Har läst att de solskyddande ämnena är dåligt för huden i längden och att det kan påskynda hudens åldrande . Är en del som skriver och varnar för att solskydd egentligen är skadligt för huden pga kemikalierna i.

    Funderar kring om jag verkligen ska ha det året om eller om jag bara ska satsa på solskydd under sommaren :S

    Vad är bäst, att ha enbart ett solskydd som innehåller fukt eller att ha en hudvårdsrutin + en solskyddskräm?

    Vissa säger att det är bäst att ha så lite som möjligt, helst inga krämer alls, i ansiktet och andra att man ska ha flera olika produkter för att skydda och återfukta. Blir snurrig .

    Räcker det att istället ha en keps på sig utomhus på sommaren så det inte kommer sol i ansiktet?

    MVH

    • annica skriver:

      Hej Linda, Ja! Är du bara inne på vintern så behövs det inte men är man ute mkt en vinterdag så är UVA strålarna där och det är ju de som gör att huden åldras framförallt så det beror lite på hur viktigt eller inte man tycker det är. Det är så klart upp till var och en men jag förespråkar skydd som du förstår, inte bara skydd utan bra skydd med andra vårdande ingredienser. Personligen så om jag inte är ute mkt på vintern så nöjer jag mig med att dt är SPF15 /20 i min Foundation. Keps är bra men frågar du mig så är ett komplement. UVA finn som sagt även en molnig dag. Kramar annica

      • Linda skriver:

        Går det att reparera skadorna man fått i huden under åren som gått?
        Har aldrig använt solskydd och är lite orolig över att jag kommer bli rynkig och grov huden när jag blir äldre :S
        Ser inga ålderstecken nu men kan de komma flera år efteråt pga solande under alla år ( fram tills nu då jag ska sluta sola och använad uv skydd) ?

        • annica skriver:

          Hej Lina, Ja vissa och vissa inte. Men man kan alltid förbättra hudens kondition. Bra beslut du tagit! du kommer tacka dig själv:) kram annica

  38. Li skriver:

    Jag är 27 och har aldrig använt solskydd . Jag är väldigt ljus och bränner mig lätt . Bor på landet och är därför ute jämt på sommaren och har alltid varit det sen jag var liten.

    Jag har solskador i form av ytliga kärl och rodnad samt att huden börjar rynkas runt ögonen och den börjar se ”äldre” ut . Kan man göra nånting åt detta eller är det kört ?

    Är inte förrän nu det senaste året som jag lärt mig att det är viktigt med solskyddsfaktor. Ska köra på brun utan sol i fortsättningen och hålla mig borta från solen när den är som starkast.

  39. L skriver:

    Hur är det med brun utan sol istället för att vara i solen när man har perioral dermatit?

    Är så blek och vill gärna vara lite fräscht brun nu till våren och sommaren . Brukar alltid sola annars men nu har jag blivit mer påläst ang uv strålning och har börjat tänka om när det gäller att sola.

    MVH

    • annica skriver:

      Hej L, Jag skulle inte rekommendera när den är blommande. Om den är lugn så kan du prova, det brukar fungera bra. Kram annica

  40. l skriver:

    Det sägs ju att man ska undvika sol när man har perioral dermatit men hur gör man med solskydd då för det brukar ju också förvärra ?

    • annica skriver:

      Hej l, Ja när det är aktivt så är nollbehandling det man säger. Men ska du vara ute i solen satsa på ett fysikaliskt skydd som jan marinis Physical protectat. Kram annica

  41. Angelica skriver:

    Hej! Jag har idag fått diagnosen perioral dermatit. Jag använder idag sensai kanebo hudvårdserie. Men har nu insett att den är för stark för mig. Vet du nånting om estelle&thilds ekologiska produkter? Kan det vara nåt att köra på?

    • annica skriver:

      Hej Angelica, Hade jag varit dig hade jag satsat på Dermalogicas Ultracalming serie som är mega bra för just perioral hud. Håller det lugn och i schack ypperligt! Ultracalming serumet kör du som enda produkt på preioralen!! Kram annica

  42. Anna Eriksson skriver:

    Hej !

    Jag har en fråga jag har sen 2005 fått diagnosen Rosacea och Perioral dermatit det jag undrar då jag har kört med dagräm serum och foundation av märket Excuivance.Men nu så funkar dom krämerna inte alls,jag har haft funderingar på MD Formulas Critical serie eller Maria Åkerberg Anti rouge serum vilken skulle du rekommendera till min hud?

  43. Maria skriver:

    Hej Annica!
    Jag fick för ca ett halvår sedan massa prickar runt munnen och ögonen som kommer och går hela tiden. Samtidigt som detta har jag haft problem med ögonen som kliat och varit röda. (Har exem sen innan) Men detta är mer prickar som sitter i väldigt länge. Funderar på om det kan vara Perioral Dermatit.. eftersom jag haft kortisonkrämer i ansiktet. Nu får jag bara massa krämer från läkarna som mjukgörande och ja en hel påse har jag nu samlat på mig för inget funkar. Undrar om man kanske kan skicka en bild? Är 23år. MVH Maria (Såg att detta inlägget var väldigt gammalt så jag hoppas du ser det. 🙂

    • annica skriver:

      Hej Maria, Hmm låter lite som huden kan blivit överkänslig och reagerat på detta vis. Försök undvika kortison. Det är bra ibland, korta perioder men gör huden tunnare och känsligare på sikt. Sänd gärna en bild till info@skincity.se så hjälper jag eller mina duktiga kollegor dig. Vill du ha tips på en produkt så kan jag varmt tipsa om Peter Thomas Roth Oilless oil: http://skincity.se/sv/product/3724/peter-thomas-roth-oilless-oil Men gärna att man ser över hela din rutin och tänker helheten så du inte bara punktbehandlar. kram annica

  44. Sandra skriver:

    Så jag har j! Ser att detta inlägg är gammalt men jag hittade detta när jag sökte på perioral dermatit, jag hoppas du kommer se detta även om det är gammalt inlägg! Jag fick diagnosen perioral dermatit för över ett år sedan. Men jag är osäker om det verkligen är det jag har. För jag har endast lite rodnad runt näsvingarna som kliar, sticks och är ömt. så jag har inga utslag. Det kliar även i själva näsan väldigt ofta. Har haft detta i ca 11 år nu så är otroligt trött på detta. Så har du nån idé vad detta kan bara? Sminkar mig i princip aldrig och tvättar bara ansiktet med vatten eftersom jag inte kan använda ngt annat för då förvärras rodnaden och kliar ännu mer. Vilket då har resulterat i att jag fått väldigt ful hy i övrigt.. Får finnar, röda plitor, pormaskar, eftersom jag inte kan rengöra ansiktet med ngt.. Jätte tacksam för alla tips du kan ge! Mvh Sandra

  45. Therese skriver:

    Hej Annica.
    Jag fick diagnosen PD igår, efter att ha gått med knottrigt, irriterat, super-torrt och periodvis svidande ansikte sen Augusti. Kan man ha det i Hela ansiktet? Jag har också förstått efter att ha läst lite här och var att jag helst inte ska använda några produkter, förutom den jag fick utskriven ’Skinoren’. Men sköterskan föreslog att jag, istället för vad som rekommenderas för den produkten, 2 gånger dagligen, istället bara använda den till kvällen och något annat, mjukgörande på degen. Eftersom Skinoren är så pass uttorkande och jag redan är jätte-torr. Jag använder helst ekologiska produkter, och har Maria Åkerbergs ’FACE PROTECTION Dry & Sensitive skin’. Tror du den passar som dag-kräm, eller har du något bättre alternativ?
    Tack på förhand och må väl!

    • annica skriver:

      Hej Therese, Vanligast är att det sätter sig runt mun och haka. Du kan ha den. En annan bra produkt är Maria Åkerbergs serum antirouge som lugnar och lindrar. Lycka till! Annica

  46. Merima skriver:

    hej har en son med atopisk eksem. och så fort han äter mat vad som helst så börjar irritationen runt hela munnen. den är röd upphöjd prickig och torr. ser ut som typ cellulliter fast röda upphöjningar. och det kliar enormt. nu ser jag att han börjat få en liten prick finne med??? det här eksemet blir värre och värre för varje dag som går. vad ska jag göra??? lider med honom. obs han är 4 år. brukar lugna ner sig lite på sommaren men inte så mycket men vintern är som värst. smörjer alltid med apotekets aco vaselin innan och efter maten men det ger sig inte. Snälla ge mig råd??? Kan jag maila dig bild eller nåt??? Mvh Merima

  47. Frida skriver:

    Hej för ett år sedan sa min läkare att det var rosacea jag hade. Fick penicillin o gjorde några laserbehandlingar vilket gjorde det bättre. Nu är jag ofta röd samt att jag får utbrott. När jag läßer detta så funderar jag om det är perioral dermatit jag har :/ får röda knottror mer runt munnen, lite röd är jag ofta generellt i huden. Behandlar man rosacea o perioral D på samma sätt eller borde jag prova nåt nytt? Använder dermalogica ultracalming serie, samt MD FORMULATIONS
    MOISTURE DEFENSE ANTIOXIDANT CREME. Ibland vanlig A-créme om jag är extra irriterad och torr. Möjlighet skicka bild till dig?

    • annica skriver:

      Hej Frida, Hmm ja ibland är det svårt att skilja tillstånden åt och ibland kan de vara både och. Gör gärna vår hudtest på Skincity som jag tagit fram där kan du även ladda upp bild så hjälper di dig med en personlig rekommendation. Kram Annica

  48. Ulrica skriver:

    Hej
    När jag var på ansiktsbehandling konstaterades att jag hade PD, , hon frågade lite hur länge jag haft problemn osv, konstaterade att jag ahde det ganska stressigt just nu. Kom he och läste om PD där det står om långvarig använding av kortison. Jag har under ca 4 år använt mig av Elocon 1% lösing i hårbotten då jag lider av mjälleksem och även får utslag i ansiktet av det. Kan PD brutit ut för att jag har använt elocon så länge?
    Jag använder sedan ca ett år dermalogica ultracalmingserien, hon tyckte jag skulle fortsätat med det samt en kur av en ansiktsmask som jag lägger varje kväll, nåt med ultracalming där med.
    Ha inte märks nån förbättring, snarare tvärtom
    Tycker du jag ska fortsätta med det hon rekomenderade? Har även läst att något som finns att köpa på apotek, rosazol skulle vara bra med detta
    Tacksam för svar

    • annica skriver:

      Hej Ulrica, Det tror jag inte då du inte använt den i ansiktet. Men för att säkerställa så tala med en hudläkare. Låter som en bra tanke med ultracalming. PD är ju så att man brukar säga när den är aktiv så ska man i största möjlig mån tillämpa nollbehandling. Dvs inget alls. Svårt för det kan bli torrt och fnasigt och kliigt. Det jag skulle rekommendera då den är aktiv om du måste ha något på är endast ultracalming serumet. Inget annat. När en inte är aktiv är hela den serien bra med nattmask etc. men när den är aktiv så lite som bara möjligt. Lycka till, hör av dig och berätta hur det gått! Kram Annica

  49. johanna skriver:

    Till alla med PD som kommit in till denna blogg:

    Fick tydligen plötsligt Perioral Dermatit i våras och efter lång förjävlig felaktig kortisonbehandling, började jag med Tetralysal och jag ”överlappade” både kortisonkrämen(som jag trappade ner på) och Tetralysal i början i ca tre veckor för att jag inte ville ha några uppblossande utslag och det blossade aldrig upp när jag denna gången slutade med kortison (vilket det utan kombination med Tetralysal hade gjort) och nu har jag ätit tabletterna i 6 veckor utan att PD kommit tillbaka. Äter atm Tetralysal 1 gång om dagen fortfarande i ca 1,5 månad till.

    Såhär stod det på en hemsida för er övriga med PD:

    Effekten av Tetralysal vid perioral dermatit brukar komma efter 3-4 veckor. Om du under lång tid före diagnosen felaktigt smörjt med kortisonkräm kan man se en besvärlig uppblossning när man slutar med detta och påbörjar rätt behandling som du nu fått. Då kan det dröja 5-6 veckor innan förbättring. Det lönar sig inte att höja dosen, effekten blir ej bättre

  50. Åsa skriver:

    Hej! Oj vad intressant att se dessa bilder! Jag fick en son för 7 månader sedan. Nu har jag fått lätta rodnader mitt i pannan, vid sidan av näsan och på hakan. Det blir lite bättre ibland och lite värre ibland, man ser det inte om jag har sminkat mej. Jag var på vårdcentralen som gav mej rozex att smörja med. Hon sa det ev var rosacea el någon inflammation. Det är så svårt att veta hur jag ska ta hand om min hud! Jag har i många år använt biolines primaluce serie, och gjort aha/pha behandlingar. Detta tycker jag har hållit min hud fin och fräsch. Men nu vet jag inte, är det fel krämer jag använder och bör jag sluta med ansiktsbehanlingarna?? Har du något råd?

    • annica skriver:

      Hej Åsa, Bioline är bra produkter, kan dock inte deras serier helt men de bär vara en serie för känslighy som du ska använda. Annas kan jag varmt rekommendera Exuviance som är extremt bra på rosacea! Jag skulle valt att behandla med denna typ av produkter i första hand innan jag gick på läkemedel. Kram Annica

  51. Kristin skriver:

    Hej
    Tack för en bra sida
    Jag hade länge problem med acne i perioder.
    Vid årsskiftet upptäckte jag röda prickar på hakan och kinderna mest.
    En läkare på vårdcentralen sa att det antagligen var rocacea…
    Jag äter tetralysalkapslar sen två v tillbaka. Jag ser inga resultat än men hoppas. Jag har tvärt slutat med att vara i solen, dricker ingen alkohol , apelsinjuice, the (som jag älskar) och ingen mjölk. Starkt kryddad mat är bara att glömma. Jag ser hur det blir värre av detta. Vet du om godis och ost
    är något man också ska undvika? Är det dåligt att svettas mycket pga att man får ju mer blodgenomströmning. Har använt Shiseidos produkter som jag också tvärt ska sluta med. Ska satsa på Maria Åkerberg lr exuviance.

    • annica skriver:

      Hej Kristin, Tack, roligt att du tycker det! Vad gäller saker man äter som försämrar/inte försämra huden så är det högst individuellt. Endel märker skillnad på vissa saker och andra på andra saker. Generellt kan man ju säga att ett sunt leverne är det bästa ur alla aspekter. Mkt svettning kan förändra pH värdet på huden och kan förvärra finnar etc något. För behandling acne/rosacea så rekommenderar jag varmt Exuviance i första hand. Kram Annica

  52. Gabbi skriver:

    Hej Annica.
    Min fråga är en mer allmän om tonåringars hud. När kan man börja introducera hudvårdsrutiner för ”barn”? Min dotter fyller 12 i år och hon har mycket hormoner som flyger runt i kroppen och man börjar se att det påverkar huden i ansiktet.
    Jag är själv väldigt mån om min hud och vill hjälpa henne slippa de värsta med tonårshy i den mån det går. Är hon för ung för att börja nu?
    Mvh Gabbi

    • annica skriver:

      Hej Gabbi, Jag har svårt att säga en generell ålder då det kan ju vara en som är yngre som lider av att huden inte är bra och då tycker jag man ska hjälpa till. Har man inga probelm så ungefär när man börjar med smink och så brukar vara lagom att introducera fuktcreme och rengöring med. Har man problem innan som vid 12 års ålder så kan man välja en enkel men bra rengöring och fuktcreme så man håller huden balanserad. kram Annica

  53. undran skriver:

    Hej Annica, om det sägs att stress kan trigga igång det. Kan det då också försvinna och bli bättre om man slutar stressa så mycket..? eller är det ”försent?”

    • annica skriver:

      Hej Undran, Det stämmer…. stress kan vara en utlösande faktor och generellt så förbättras det om man ändra sin livsstil och slutar stressa så mkt det går…Kram Annica

  54. Anna Hedlund skriver:

    Hej.
    Läser mycket om perioral dermatit då jag drabbats av detta. Har nyligen börjat äta tabletterna och märker redan efter 2 dagar en förändring. Men det är inte det viktigaste. Överallt står det att det är kvinnor mella 20-30 år som drabbas…….. Jag är 55 år och fått det för första gången.
    Det blossade upp under min vistelse i Tunisien i höstas samt att jag under ett halvår levt med en ond rygg = stress.
    Tack för en bra blogg.
    Kram Anna

    • annica skriver:

      Hej Anna, Det är vanligt i 20-30 års ålder men absolut inte ovanligt senare i livet…Det kan dyka upp när som helst i livet. Stress kan ofta vara en utlösande faktor. Se till att använda ”snälla” produkter som ej triggar igång det! Kram Annica

  55. Emelie skriver:

    Hej!

    har du tips på något bra smink man kan använda när man har Peridoral dermatit?

    tack!

    MVH
    /Emelie

  56. Michaela skriver:

    Hej Annica,

    Jag har Perioral d. Har börjat använda Dermalogicas Ultra Calming produkter.
    Det har blivit mycket bättre på hakan!
    En fråga kan jag använda serumet runt ögonen?

    mvh/Michaela

  57. Anonym skriver:

    Hej!
    Jag behöver hjälp! För runt 10 veckor sedan fick jag beskedet om att jag hade Perioral Dermatit och de första veckorna har varit de jobbigaste veckorna i mitt 14-åriga liv. Att vara i skolan med det, det var hemskt! Jag kände mig så ful…!
    Nu har allt det röda försvunnit men för någon dag sedan fick jag tillbaka något likande jag hade i början, fast bara en liten fläck. Jag tar fortfarande medicin, men jag är rädd att det kommer tillbaka. Hjälp snälla!! Kommer det någonsin försvinna? Vad ska jag göra?

    • annica skriver:

      Hej Anonym, Jag förstår att det är jätte jobbigt men försök ta det lugnt.. om du stressar upp dig kan allt bara förvärras. Det kommer gå över. Dock akn det blossa upp igen i framtiden om du använder för kraftiga produkter eller hamnar i perioder i livet som är stressiga etc. Dermalogicas ultraClaming serie är bra för att hålla det hela i schack. Det finns startkit om du vill prova! Kram Annica

  58. Elham skriver:

    hej!
    de såhär att jag andvänd många ansiktsprodukter innan och tvättat min hy ofta om dagen. så jag har fått ganska torr hy. hade jättefin hy innan fick även komplimanger för min hy de nog generna också och har aldrig haft de här problemet förr. men sen min hy blev torr känslig och börja fjälla så sluta jag använda produkter då jag inte visste att parfym och massa andra ämnen va ej bra för huden. nu har min hy blivit bättre o börjar bli lite normalare vill köpa återfuktningskrämer från md formulations och spray on med ph 6.0 det är antioxidant krämer utan parfym som finns här på skincity är det nåt du kan rekommendera? vågar ej chansa då jag fått jättekänslig hy och fjällar lätt och som mest på ögonbrynen ser fruktansvärt ut.

    • annica skriver:

      Hej Elham, JAg är lite osäker på exakt vad du är ute efter med pH värden osv. men om du är intresserad av MD så föreslår jag att du gör vårt hudtest på Skincity och anger att du vill ha förslag på just md. Då får våra hudterapeuter tillräckligt med information om din hud för att kunna ge dig en professionell rekommendation.Kram Annica

  59. […] Osäker om det är Rosacea du har? Läs mitt tidigare blogginlägg som reder ut liknande hudtillstånd här! […]

  60. Malin skriver:

    Hej Annica, intressant läsning! Förstår mer av ditt inlägg än från min hudterapeut. Jag lider av nr 2 och 3 på din lista under Acne, jag har i 6 mån använt mig av dermalogicas produkter, md makeup och gjort 6-7 IPL behandlingar men fortfarande finns acnen kvar! tycker inte heller att det blir bättre 🙁 har du några tips på vad som finns kvar att göra? Är 23 år och haft acnen sen jag var ca 13, 10 år nu alltså..

    • annica skriver:

      Hej Malin, Tack för ditt mail! Roligt att du tyckte inlägget var tydligt. Varför krångla till det…eller hur…. Tycker du ska prova Jan Marini, helt klart. Gör vårt hudvårdstest så ger vi dig en komplett hudvårdsrekommendation på Jan Marini. Kram Annica

  61. Nessie skriver:

    Hej,

    till att börja med vill jag säga att du har en super grym blogg! 🙂
    Jag har en mor som har rosacea, hon har den varianten som är torr (ej acne) och provat en hel del produkter som ej har levt upp till hennes förväntningar. Hon är ute efter en ny serie men vill ha något som har anti-age effekt eller snarare något som ”lyfter”. Har förgäves försökt hjälpa henne och sökt och letat men alla produkter som är anpassade för rosacea/känslig hud och har inga ”lyft” eller anti-age effekter. Vet att det är väldigt aktiva ämnen i just anti-age produkter, men något kanske det finns, som kombinerar dessa två (rosacea/anti-age). Hon har vart lite nyfiken på decleor, exuviance och md. Vilket av dessa märken eller andra märken har det jag söker? Tacksam om du kunde hjälpa mig!

    • annica skriver:

      Hej Nessie, Tack snälla för de fina orden!
      Lätt svar tycker jag;) Exuviance är et hon ska ha. Be henne göra hudtestet på Skincity.se och att hon önskar en rekommendation om just Exuviance. Då ger våra utbildade hudterapeuter henne en komplett rekommendation på en hudvårdsrutin! Om hon inte handlat av oss innan så måste hon först registrera sig (förbinder sig inte till något) för att kunna se och handla Exuviance produkter. Kram Annica

  62. Malin skriver:

    Hej 🙂
    Måste bara börja med att tacka för en super bra artikel. Har nästan börjat tro att jag har rosacea och googlat en massa, trillar in på din artikel och inser att jag har acne. Jag är 27 år gammal och har fortfarande problem med acne. Har provat en massa olika produkter mest från apoteket men dom har aldrig fungerat bara blivit värre.

    Använder just nu proactive från tv shop och den funkar helt okej, mycket bättre än alla andra produkter. Nu efter din artikel funderar jag på att prova Jan Marini.

    Har en liten fråga till dig av just nyfikenhet. Hur ser du på proactive och har du några erfarenheter av det!? För och nackdelar!?

    Stort tack igen för en super bra artikel 🙂

    • annica skriver:

      Hej Malin! Skönt att höra att du har kunnat diagnostisera ditt hudtillstånd. Då har du oxå goda chanser att få ordning på det. Jag har ingen alls erfarenhet av proactive om jag ska vara ärlig. Spontant ställer jag mig mkt tveksam till Tv-shops grejer och dess kvalitet. Men jag kan inte produkten så jag ska låta det vara osagt. Vad jag vet är att Jan Marinis produkter är fantastiska på acne. Gör gärna vårt hudtest på Skincity.se och ange att du vill ha råd om Jan Marini så får du ett hudvårdschema anpassat efter dina behov. Kram Annica ps tack för de fina orden 😉 DS

  63. Jenny skriver:

    Jag är 35 år och har halltid haft acne runt hakan. Fick perorial dermatit när jag var gravid och använde några produkter som torkade ut huden. Hudläkaren gav mig Finacea och i början var jag tveksam att använda den för tyckte inte det blev bättre utan ännu värre. Läkaren hade dock varnat mig att det tar tid att bli av med det så jag smorde in mig enligt rekommendation morgon och kväll. Efter 4 veckor så började det ge med sig och nu ca 7 veckor efter behandling så är det helt borta och överlag är min acne mycket bättre. Jag har alltid varit på jakt efter något som ska fungera på min acne, har varit på Roaccutan, antibiotika osv.

    • annica skriver:

      Hej, Om du inte provat Jan Marini så gör det tycker jag. Dock finns det restriktioner efter du ätit läkemedel mot akne. Du hittar all info om det på skincity.se kram Annica

  64. Lulillan skriver:

    Det är riktigt jobbigt med just akne. På nåt vis trodde man ändå att det skulle bli bättre när man blev ”vuxen” men för mig har det hängt med hela tiden och då är jag över 30 nu. Det är nog bara något jag får leva med även om det blivit bättre. Just pormaskarna tycker jag är svårast att bli av med helt. Många produkter är så uttorkande.

    • annica skriver:

      Lulillian; Har du provat Exuviance? kram Annica

      • Lulillan skriver:

        Ja jag testade Exuviance för ungefär ett år sedan. Jag upplevde då att det fungerade väldigt bra för mig på vintern men när det blev vår blev de för tunga för mig. Min hud blev jätte blank och fet och jag fick problem med finnar igen. Jag använde då Sheer Refining fluid dagtid och Night Renewal Hydragel nattetid. Det jag gillade var att jag fick jämnare hudton, det hade bra effekt på mina pigmenteringar. Jag upplevde även att mina porer blev stora efter ett tag. Sen förra sommaren började jag ju med MD Formulations och det har fungerat bättre på mina porer, de känns mindre och min hud känns inte heller lika fet. Däremot är det just pormaskarna som är ett ständigt problem…