Hudens humör och mina tips i Måbra!

  • | Annica

Måbra

I Mars numret av Måbra kan ni läsa en kul artikel om hudens humör. Måbra´s skönhetsreporter Vivvi intervjuvade mig. Här kan ni läsa artikeln och lite extra tips!

Huden har några grundtyper som är hyfsat konstanta livet igenom. Men hudens tillstånd kan ändras från dag till annan.
– Huden förändras så gott som alltid med årstiderna. Är man medveten om det kan man jobba förebyggande. Om huden är i balans klarar den övergångarna bättre, säger Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut, som driver skincity.se, en professionell hudvårdsbutik på nätet.
Andra saker som får huden att byta skepnad är hormoner och stress. Till exempel kan en del hormonkänsliga kvinnor se att deras porer blir större inför menstruation, andra kan reagera med en torr hudyta om de sitter länge i inomhusluft.

Hudvårdstips
– En yttorr hud är vanlig så här års och den förväxlas ofta med torr hud. Skillnaden är att en hud som är torr på ytan även kan ha blanka partier.  Framför allt kan man se att man bli blank på eftermiddagen, säger Annica Forsgren.
Felet många gör är att man öser på med fetare crèmer när huden känns torr på ytan. Det gör huden ännu fetare och blankare.
– Yttorr hud behöver fukt, inte fett. Ett annat vanligt misstag är att man överbehandlar sin hud för att komma tillrätta med vuxenacne. Använder man fel och för starka produkter kan acnen istället förvärras.
Har man stora problem med sin hud kan det vara värt pengarna att gå till en auktoriserad hudterapeut för en ordentlig hudanalys.
– Välj helst en terapeut som inte är knuten till bara ett eller två märken utan har fler att välja på för att säkerställa att du får ett märke som passar just din hud.

Guide till de vanligaste humörsvängningarna
Transerma C
Humör: Nyckfull

Symtom: Prickar, plitor, blemmor, vuxenacne eller rodnader.

Orsak: Hormoner som svänger, väderväxlingar, obalans i kropp eller själ.

Tänk på att: Både fet och torr hud kan vara temperamentsfull. Är du osäker på vilken typ du har, besök en SHR – auktoriserad hudterapeut för att få hjälp med att hitta en bra daglig hudvårdsrutin. Undvik att experimentera med många olika produkter, det kan bli en ond cirkel för huden. Ha is i magen och håll dig till några få produkter. Crème eller serum med C-vitaminer balanserar och stärker en nyckfull hud.

Produkttips:
Transderma C-vitaminserum, pris: 1319kr
Cucumber Mask Peter Thomas Roth
Humör: Grinig

Symtom: Torra fläckar, utslag och eksemliknande rodnader.

Orsak: Stress, torr luft, fel, eller för starka, produkter som överaktiverar huden.

Tänk på att: Hitta lugnande, vårdande produkter och håll dig till dem. Det är viktigt att vara konsekvent med sin hudvårdsrutin och inte chocka huden med nya produkter. Undvik peeling med korn.
Produkttips:
Cucumber Gel Mask från Thomas Peter Roth. Använd som kur i en vecka, man kan också låta masken verka över natten. Pris: 489kr

Critical Care Calming Gel
: SOS-vård som omedelbart lugnar eksem och rodnader. Som en Alvedon för huden. Innehåller bla grönt te, lakrits och blåbär. Pris: 569kr
Double Radiance Scrub

Humör: Uttråkad

Symtom: Grå, trist, glåmig och blek så kallad ”rökar-hud”.

Orsak: Brist på järn och andra mineraler, dålig blodcirkulation.

Tänk på att: Äta mycket frukt och grönt och motionera regelbundet. Gå till läkaren och gör ett blodprov för att se att dina blodvärden är okej. Passa på och gör en mikromassage när du tittar på tv – nyp lite lätt i huden i ansiktet för att få igång cirkulationen.

Produkttips:
Double Radiance creme  från Decleor som innehåller växtbaserad prebiotika, omega 3,6,9. Ger direkt och långvarig lyster. Pris: 589kr
Det finns en peeling i samma serie Double Radiance Scrub. Den djupbehandlar huden med en speciell olja av bla Saro och elemi. Ger fantastisk lyster och klarhet och trollarbort grå och glåmighy! Pris: 349kr

Hudens grundtyper

Fet – kännetecknas av stora porer och en överproduktion av talg.

Torr – små, obefintliga porer och en blygsam talgproduktion som gör att det känns som att ingen crème ”räcker till”. Kan kännas fnasig.

Normal – har du svårt att beskriva din hud? Då är sannolikheten stor att du har normal hud. Är oftast problemfri och det känns som att man inte har något behov av crèmer.  litet.

Blandad – den vanligaste hudtypen som har en fet T-zon (panna-näsa-haka), men är normal i övrigt. Är vanligast från tonåren till 35-årsåldern.

Alla hudtyper; Torr, Normal, Bland och fet kan drabbas av olika tillstånd. Tillstånden är inte kopplade till hudtyperna. Utan alla hudtyper kan drabbas av alla olika tillstånd.
Exempel på vanligaste tillstånden; Yttorr, acne, utslag, eksem, känslighet,
Dvs en fethy kan vara yttorr likväl som en torr hudtyp kan få acne.
Årstid
Så här följer huden årstidens skiftningar

Vinter till vår – Huden blir oftast något fetare

Vår till sommar – Orenheter kan blossa upp och man kan reagera på solen med brustna kärl.

Sommar till höst – Solskador som linjer och pigmentfläckar visar sig.

Höst till vinter – Huden blir lättare yttorr

Tips!
Tänk på att man kan behöva byta produkter när huden byter tillstånd.
– Men du behöver inte byta ut alla produkter, säger Annica Forsgren. Oftast räcker det med att byta serum, men fortsätta med sin vanliga dag- och nattcrème.
Tumregeln är att huden behöver ett fuktande serum på vintern, ett talgreglerande på våren, ett serum som lugnar  under sommaren och en som förebygger pigmentfläckar på hösten.

Hoppas ni gillar artikeln 😉

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Hudens humör och mina tips i Måbra!”

  • (11) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. […] vara bra att anpassa sin hudvård lite efter årstid och humör. (Läs gärna lite mer om just det här! ) På hösten så är det till exempel ypperligt tillfälle att bearbeta pigmenteringar, som ofta […]

  2. Anneli skriver:

    Hej Annica! Gillar verkligen din blogg, mkt bra tips och älskar skincity verkligen ett superföretag!

    Tänkte fråga dig lite om produkter.
    Har på ansiktsbehandlingar fått höra att jag har en känslig och torr hy, men någon har också sagt blandad pga av pormaskar…
    I september bytte jag fråd dermalogicas ultracalming rengöring till Mene moys cleanser för sensetive skin och började också använda phytic cream på natten. Började på grund av många ”inombordare”(acne) Resultatet blev minskad acne men knastertorr hy, så testade dermalogicas ”intensive moisture balance” på dagen vilket gjorde huden smidig men gick inte fullständigt in, sen testade jag mene moys ultra dry treatment vilken min hud reagerade med att svida och blev röd.. Nu slutligen tror jag att jag hittade rätt med kanebos emulsion super moist. men nu när våren börjar komma tror jag den blir för mkt huden för huden tar inte in allt längre. Är det smart att byta till emulsion moist istället?

    Hur länge håller sig den kvarvarande ansiktskrämen i super moist? kan jag ha den i höst igen?

    Sen angående solskydd 🙂 vilja gärna skydda mig o funderar på ev booster eller serum med det skyddet?

    Tack på förhand!

    • annica skriver:

      Hej Anneli, Tack för de fantastiskt fina orden om min blogg och om Skincity. SÅÅÅÅ glad jag blir! Det värmer att höra! Härligt att höra att du hittat en creme som fungerar för dig. Det är absolut precis så man gör, dvs man kan växla mellan moist och super moist beroende på årstid och behov. Du kan oxå göra så med deras Lotions. Så tex till sommaren Emulsion Moist och Lotion Moist. Vet inte om du använder lotion idag från Kanebo? De är super bra och jag rekommenderar varmt att du har dem ihop med emulsionerna för bästa effekt.
      Den håller absolut till hösten igen. det är ju pump så det är hygienskt. Ställ den mörkt och svalt, dvs inte i ett fuktigt badrum.
      Om Kanebo verkar passa för dig, så välj ett solskydd från dem. De har fantastiska solskydd både till ansikte och kropp.

      Hör av dig igen om du har fler frågor!
      Lycka till! Kram Annica

  3. Lulillan skriver:

    Jätte bra! Min hud är nog typiskt nyckfull 😉 Finnar som blossar upp med jämna mellanrum pga hormoner, väder eller stress. Även typiskt yttorr och speciellt vintertid. Mycket inomhusluft, sitter framför dator hela dagarna på jobbet. Men med fet hudtyp i botten.

    • annica skriver:

      Tack Lulillan! Ja nyckfull hud är vanligt! Väldigt irriterande …eller hur 😉 Vad är ditt bästa tips för att få bukt på yttorrheten! Jag vet ju du testar mycket…vad har du för erfarenhet? Kram

      • Lulillan skriver:

        Just nu är det bästa för mig Dermalogicas Daily Microfoliant. Den håller ordning på det värsta yttorra. Jag använder även MD Formulations fuktmask och om det är riktigt illa sover jag med den ibland. Jag har sett att du tipsar om fuktspray och det tror jag är något jag måste tillföra vintertid i fortsättningen. 🙂

        • annica skriver:

          Håller med. Daily Microfoliant är en galet bra produkt! Även MD´s antioxidant mask som du skriver! Testa Phyris fuktspray…bra pris, fin lätt dusch som sprider sig perfekt inga vatten droppar…samt bra pris! 🙂 En ”gammal” favorit 😉