Pigmenteringarna gör sig påminda….

  • | Annica

Sola på stranden - pigmenteringar

Huden har världens bästa minne…

Trodde du att bara för att du nitiskt skött din hudvårdsrutin hela långa vintern och lyckats få bort eller minska dina pigmenteringar och solskador att du är kvitt dem now and forever?

Ohh nej. Om ni bara visste vilket fantastiskt minne huden tyvärr har. En gång pigmenteringar så ligger de alltid latent och lurar. 15 minuter i stark sol kan sopa undan hela vinterns pigmentering behandlingen i ett nafs. Ja, jag vet jag tjatar lite om detta men jag får så mycket samtal och frågor från personer med pigmenteringar som undrar om de kan använda sina pigmenteringsprodukter i sommar när de ska sola…..

Jag har ju lite svårt att förstå själva tankesättet. Har man eller har man haft pigmenteringar och inte vill ha tillbaka dem så är sola BIG NO NO.

Även om man lyckats få bort dem under vintern så är de som sagt snabbt tillbaka vid solning. Använder man dessutom pigmenteringsprodukter och solar så ökar risken för pigmentering ändå mer.

Varför ökar risken för pigmentering om man använder produkter mot pigmentering på sommaren?

Jo, enkelt förklarat kan man säga så här: Många produkter som behandlar pigmentering innehåller någon form av syra eller A-vitamin. När man använder syra eller A-vitamin så får man en mild exfoliering på hudytan och därmed har man lättare för att bränna sig. Man säger ofta i dagligt tal att huden blir mer solkänslig.  Det är lite missvisande då huden inte blir solkänslig av A-vitaminet eller syran som sådan men i och med att det sker en exfoliering och det yttersta, yttersta lagret av epidermis (överhuden) som också fungerar som ett skydd elimineras bör man vara extra noga med att skydda sig.

Sola med solhatt

Kan man då använda sina pigmenteringsprodukter under sommaren?

Svaret är JA om man gör det på rätt sätt. Produkterna används ju över hela världen. En del av dem tillverkas t.o.m. i soliga Kalifornien och används året runt där så det är inga problem. Dock är problemet med oss i norden att vi har svårt att avstå från solningen och då blir det helt plötsligt en ekvation som inte går ihop. Alltså, helt ok att använda pigmenteringsprodukter året runt om du håller dig till dessa hållpunkter:

  • Alltid SPF30 eller 50
  • Återapplicera ofta och rikligt (ändå upp till 1 gång i timmen beroende på var du är och vad du gör)
  • Vistas ej i direkt solljus längre stunder mellan 11-15. Om du gör det använd även keps eller hatt utöver ditt UV-skydd.

Tre enkla saker men för oss nordbor inte så självklara. Personligen så kan jag tycka att det är en enkel åtgärd. Har man arbetat med sina pigmenteringar hela året, varit noga, lagt ner mycket pengar så är det synd att förstöra allt för att bli lite brun 1 månad. När färgen försvinner efter 1 månad så är pigmenteringarna kvar och det tar dig ytterliga ett år att bli av med dem.. lagom till nästa sommar 😉

Bioglycolic Sunless Self_Tanner Jan Marini

Jag satsar på bra BUS från bareMinerals och Jan Marini istället till ansiktet och unnar mig lite sol på kroppen i lagom dos.

Sola lugnt och kom ihåg det är inte snyggt att bli solbränd, möjligen lite lätt solbrun…men det behöver inte nödvändigtvis vara av solen.. kan lika gärna vara av en omgång BUS!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Pigmenteringarna gör sig påminda….”

  • (4) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Krisse skriver:

    Jag köpte Jan Marinis startkit för några veckor sedan. Är det ok att börja vänja in produkterna nu till sommaren eller bör jag vänta till framåt höstkanten?

    • annica skriver:

      Hej Kristin,Helt ok att börja nu. I Kalifornien använder man dem året runt trots gassande sol. Det viktiga är Solskydd. Kram Annica

      • Kristin skriver:

        Perfekt, ska bli så spännande att testa :-). Jag har ju ganska mycket kvar av peeling från Ole Henriksen och även PTR, kan jag fortsätta använda dom när jag går över till JM eller ”krockar” dom för mycket? Vore ju skönt att kunna ta slut på produkter nån gång, har en förmåga att köpa på mig nya hela tiden och det börjar bli trångt om plats därhemma :-).

        • annica skriver:

          Hej Kristin, jag förstår.. man vill ju inte låta saker stå och bli förstörda. Tycker dock att du ska vara försiktig med kornpeeling när du kör igång med JM. det blir mkt med syra varje dag och sen mekanisk kornpeeling på det. Om du har clinical peel and reveal så lite försiktigt då och då är ok. Vänta dock tills huden vant in sig helt! Kram Annica