Fixa Ögonbrynen Steg för Steg

  • | Annica

fixaögonbrynen

Jag får många mail och frågor om exakt hur jag går tillväga när jag färgar mina bryn och vad man måste ha för redskap hemma. Jag har ju bloggat lite tidigare om just hur man fixar brynen. Men tänkte nu guida er lite mer detaljerat steg för steg hur man gör och vad som är viktigt att tänka på. När jag färgar mina bryn tar hela proceduren ca 40-45 minuter. Självklart kan du göra snabbvarianter, men detta är en guide för dig som vill göra det noga och med ett optimalt resultat. Alla produkter jag använder hittar ni i min butik HÄR!

Alla redskap du behöver för att färga ögonbrynen!

Vad du behöver:

Såhär fisiga såg mina ögonbryn ut innan, hade inte hunnit färga dem på över 6 veckor!

Ofärgade ögonbryn

Nu är du redo att starta!

 

 

STEG 1

Rengör huden runt brynet så att den är helt ren och torr. Borsta ögonbrynshåret rakt upp med bryn borsten och toppa eventuella långa strån.Klippa ögonbryn Nu kommer de som är nyutbildade hudterapeuter hoppa högt när de läser detta. Detta är big NO, NO i skolan att klippa på brynen. Men med åren så lär man sig vad som blir snyggast och allt som man lärde sig i skolan är inte lag.

 

STEG 2

Tag det hudfärgade pudret och applicera rikligt runt hela ögonbrynet. När du gör detta så lägger sig pudret runt stråna och gör dem tjockare och mer greppvänliga för plockning.

Puder på ögonbrynen. Fixa snygga ögonbryn

Pudrat runt hela brynet för att förenkla plockningen

Nu gör du en grov ansning, finputsningen kommer senare. Noppra bort alla små hår under ögonbrynet. Är det några ludnafjun ovanför så kan du ta dem med men var noga med att inte plocka för nära brynet på ovansidan det kan deformera hela brynets utseende. Nu plockar du bara hår som så att säga inte tillhör brynet eller påverkar brynets form. Bara allt fjun som är svåra att se men finns där och ger ett lite ludet intryck samt några mörka som kommit på villovägar. Ögonskuggan kommer dessutom att sitta mycket snyggare när det är rent. Du kan dutta på med puder ett par gånger tills du verkligen fått bort allt.

Rubis heter den bästa pincetten för att fixa fina ögonbryn

Rubis heter den bästa pincetten för att fixa fina ögonbryn

När du nopprar måste du fixera huden för att inte påfresta huden för mycket och så att du inte skall börja blöda eller bli svullen efter. När du fixerar lägger du pekfingret och långfingret mot huden och spänner huden medans du nopprar. Investera i en bra pincett. Rubis har de bästa. De håller en evighet om du ser till att alltid sätta på det lilla locket på den spetsiga delen.

STEG 3

Tvätta av pudret så huden återigen är ren och torr.  Tryck ut lite vaselin på din plexiglasplatta (som du använder och duttar vaselin från) och pensla det runt ögonbrynet en liten bit från ögonbrynet.

Fixa finaste ögonbrynen

Vitt vaselin på en liten makeup pensel

Detta förhindrar färg att fastna på fel ställen. Får du färg utanför brynet så tar du bara den lilla penseln med lite vaselin på och borstar bort.

 

STEG 4

Nu är det dags att blanda färgen. Jag tycker refectosils brynfärg är bäst. Jag använder Naturbrun och den blir nästintill svart men med en mjukare ton.

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

Jag gillar ju mörka bryn så denna passar mig perfekt. Du kan justera intensiteten med hjälp av tiden den ligger på. Man kan blanda i 1/3 del ljusbrun om man vill ha en varmare ton. Är man väldigt ljus eller gråhårig eller bara fördrar ljusa bryn men ändå lite färg så är ljusgrå fin, samma sak här vill man ha den lite varmare så kan man blanda i 1/3 del ljusbrun.

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

1cm färg i en liten kopp!

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst!

Tag ca 1 cm färg i en liten kopp. Rör om färgen med orange pinnen så att det blir en jämn creme.

Refectocil ögonbrynsfärg är bäst + väteperoxid

När du fått en jämn creme så droppar du i ca 5 droppar väteperoxid 3%.

 

STEG 5

Nu ska färgen appliceras på brynet som är bortstat så som du önskar att det ska se ut. Nu har du möjlighet att skapa lite. Framhäva det du tycker om och tona ner det du inte tycker om.  Detta är mitt favorit steg. Jag skulle aldrig kunna göra en brynfärg som hudterapeut på salong på 20 minuter. Jag måste pilla och dutta tills det är perfekt och då tar det sin lilla tid.

Färga snyggaste brynen hemma!

Jag börjar alltid längst ut på brynet, d.v.s. närmast tinningen och arbetar mig sedan in mot fransroten. Om det blir för mörkt närmast fransroten vilket det lätt kan bli eftersom de flesta har tätare med strån där så kan man lätt se arg ut. Tips vad du kan tänka på när formar dina bryn hittar du i ett tidigare inlägg jag skrivit. Ta mig till inlägget om hur man formar snygga bryn.

Så börja från tinningen och vill du ge brynet ett litet lyft så tänk på hur du lägger färgen, dock måste det så klart alltid vara på brynet, men man kan lägga tyngdpunkten på olika ställen för att skapa ett dynamiskt ögonbryn. Men allt om det hittar du i mitt tidigare inlägg som jag tipsat om ovan. Var noga med att inte göra för runda former, så att det blir clown look. Det är riktigt fult tycker jag. Tänk en svanvinge! 😉

Fixa till ögonbrynet underifrån

Fixa till ögonbrynet underifrån

När du duttat ut färgen med en orangepinne så gå efter med penseln med vaselin och dra längs kanterna så att de blir raka och snygga konturer. Skapa ett perfekt bryn. Se till så att färgen ligger tjock där den ska och att du tryckt ner den ända ner till huden.

Gör det ena brynet först och sen det andra.

Fixa till ögonbrynet så du får en rak början med häjlp av vaselin penseln

Fixa till ögonbrynet så du får en rak början med häjlp av vaselin penseln

STEG 6

När du gjort båda brynen så tag penseln med vaselin och spegla från sidan ovanifrån underifrån och se till att alla kanter är raka. Har du fortfarande inte kollat in mitt blogginlägg om hur man för raka kanter så gör det nu och här.

Båda ögonbrynen klara! Låt färgen verka!

Båda ögonbrynen klara! Låt färgen verka!

Låt färgen verka alltifrån 2-10 minuter. Jag som e lite galen och rätt gammal i gemet låter det ligga länge ca 10 minuter. Jag vill ha dem riktigt mörka och att det ska hålla ett tag. De första dagarna ser man lite galen ut men det brukar jag bjuda på.

STEG 7

Tag orangepinnen igen och drag av färgen. Börja på det brynet du började och vänta en liten stund och sen det andra.

Dra av brynfärgen med en orangepinne

Dra av brynfärgen med en orangepinne

Tvätta sedan av. Tycker man att det fastnat för mycket på huden och inte gillar det kan man direkt efter köra en enzympeeling, t.ex. Daily Microfoliant eller Silky Peeling Powder.

STEG 8

Nu är det uppdrag granskning.  Tag nu brynborsten och pincetten och kolla om du behöver justera formen något (plocka underifrån). Noppra bort alla oönskade små strån som eventuellt blivit kvar samt fila till formen och kolla så att ögonbrynen slutar och börjar ungefär på samma ställe på båda brynen.

Om du upptäcker att du har ett hål i ögonbrynet. D.v.s. en liten kal fläck där det för tillfället inte växer så mkt hår eller där det är glesare med hår. Tag du och droppa i lite extra väteperoxid i den färg som är kvar och punktbehandla brynen. D.v.s. tryck ner färgen på huden, så att du färgar huden på det området lite extra och låt verka ett par minuter.

Ta Daaaa!!! Nu borde du ha grymma bryn! Lägg gärna en svalkande och lugnande ögoncreme på efteråt, glöm inte att även sätta på brynen. Vad är väl fulare än torra knastriga strån på brynen? Ge den lite creme med så det de inte blir torra och tråkiga utan mjuka och följsamma.

Så här blir mina:

Färdig färgade helt utan smink

Färdig färgade helt utan smink

 


färdigabrynTIPS!
Ska du följa detta. Läs igen om någon gång innan så att du känner att du har koll på flödet innan du står där med färg som mörknar på brynen;)

Lycka till och skriv gärna och berätta om resultatet!