Invänjning av hudvårdsprodukter

  • | Annica
Dermalogica

Bilden är från Dermalogica

Jag får mycket frågor om hur man ska göra med sin produktinvänjning när man börjar med nya produkter. Det finns inga bestämda regler för detta då alla hudar är olika och tar emot nya produkter på olika sätt.  Samt att alla produktserier är olika och verkar på huden på lite olika sätt. Vissa känner man av direkt och vissa får full effekt efter någon veckas användning. Tänkte ändå ge er lite generella riktlinjer som man kan gå efter då jag har förstått att många känner sig lite osäkra över detta.

Man måste alltid känna av sin hud och anpassa/justera invänjningen efter hur huden svarar på produkterna. Känns det för aktivt (d.v.s. man får en kraftigare reaktion, finnar, rodnad torrhet etc.) så bör man backa några steg och ta det lite lugnare.

En viss reaktion är dock helt normalt när man börjar med effektiva produkter och är en del av utrensnings processen som sker i början när man byter produktserie. Underliggande orenheter kommer upp till hudytan. Dock skall du aldrig uppleva bestående obehag på huden. Upplever du bestående obehag bör du avbryta din behandling och kontakta din hudterapeut

Så här kan en generell invänjning se ut:

Vecka 1: Vänta 3 dagar efter första appliceringen. Därefter varannan dag en gång om dagen.

Vecka 2: Varannan dag morgon och kväll

Vecka 3: Varje dag morgon och kväll

 

Jag brukar rekommendera att man börjar med rengöring och creme och väntar någon vecka med att addera sitt serum.

Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och innan du ser en tydlig förbättring. Initialt kan man alltså som sagt uppleva en försämring av huden i form av torrhet och orenheter och finnar kan blomma upp. Maximal effekt av produkterna kan ta upp till 6 månader beroende på vad man har för något man vill råda bot på och hur länge man haft sina ”problem”.

Viktig information om när du ej får använda de produkter vi säljer på Skincity hittar du på respektive varumärkes sida under ”Läs mer”.  Vissa märken har speciella invänjnings strategier och dessa hittar du på Skincity under användning på respektive produkt.

 

 

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Invänjning av hudvårdsprodukter”

  • (8) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. AnnaKaize skriver:

    Detta behövde jag läsa, jag som glatt byter märke från en dag till den andra och kör på med hela artilleriet på en gång, bara för att jag är så otålig… Det verkar som om det är fysiskt omöjligt för mig att ha en oöppnad förpackning i badrumsskåpet.
    Bättring utlovas 😉

    • annica skriver:

      Hej Anna, haha… jag förstår dig.. jag vill gärna oxå göra så….börja med allt på en gång.. det är ju så härlig när man fått nya produkter.. men det är verkligen bättre att vänja in huden:) Kram Annica

  2. Anneli skriver:

    Åhh i denna period är jag nu, inte alls kul! Röda prickar överallt:) Bytte från mene&moys glykol o phytic produkter för känslig hud till Babors serie för torr hud. Ganska stor skillnad i produkterna, så förstår att huden får spel 😛
    /Anneli