Vitaminer till huden

  • | Annica

Vitaminer bra för huden!

När sommaren kommer passar jag på att bokstavligen frossa i bär och speciellt i mitt favorit bär jordgubbar. Så galet goda att jag skulle kunna leva på bara jordgubbar under sommarmånaderna, nästan i alla fall. Att de är nyttiga de röda små delikatesserna det vet man ju. Men hur pass nyttiga de är de i rent hudperspektiv har jag kollat lite närmre på. De visar sig innehålla många bra ämnen som ger näring till huden och boostar dess funktioner.

Kolla in min lilla hudguide via jordgubben 🙂

Jordgubbar är mycket rika på C-vitamin och mangan. Det innehåller också mycket av fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar, K-vitamin.

B5-vitamin

Finns i många livsmedel och särskilt mycket finns även i fullkornsprodukter, avokado och ägg. B5-vitamin används b.la vid behandling av akne.

B6-vitamin (pyridoxin)

Reglerar balansen av kalium och natrium. Det påverkar därför vätskebalansen och kan ha en lätt vätskedrivande verkan. Symptom på B6-brist kan leda till depression, irritation, ångest, impotens och förändringar i kroppsvikt. Hudförändringar kring näsa, mun och ögon kan förekomma. B6 finns även i nötter, banan, gröna bönor, kött och kyckling.

C-Vitamin

C-vitamin är en viktig byggsten för kollagen. Utan C-vitamin kan inte kroppens bindemedel kollagen bildas och kroppen ”faller sönder.” C-vitamin främjar upptag av andra näringsämnen som bl.a. kalcium, järn, zink, koppar, folat och aminosyror.

Folat, Folsyra och B9-vitamin

Är bl.a. nödvändigt för att nya celler ska skapas och krävs för replikering av DNA.

K-vitamin

Är nödvändigt för syntesen av vissa proteiner och för att blodet ska kunna koagulera. Forskning pekar på att K-vitamin har betydelse för kärlhälsan.

Forskning pekar också på att K-vitamin är viktigt för hudens elasticitet och för att motverka rynkor och andra ålderstecken. Därmed är det inte sagt att ett högt intag ger mindre rynkor men man kan tänka sig att en kost med alldeles för lite K-vitamin kan ökar risken för onödigt åldradhy.

K1-vitamin finns det bl.a. mycket av i gröna bladgrönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat och spenat.

Vitaminer bra för huden!

En antioxidantbomb!

Jordgubbar är rika på många olika sorters antioxidanter precis många andra sorters bär. De innehåller rikligt av antocyaniner och flera andra antioxiderande fenolföreningar.

Dessutom hittar man som nämnt ovan antioxidanterna C-vitamin, mangan och koppar.

Jordgubbarnas blad innehåller också mycket antioxidanter. Passa på att ta med några blad hem om du är ute och plockar jordgubbar. Rispa bladen lätt med en vass kniv och gör dig ett gott ekologiskt te rikt på antioxidanter! Detta gör jag även med svartavinbärsblad som också är riktiga antioxidant bomber. Då brukar jag även ha lite citronskivor i och ställa in det efter lätt sjudning i kylen för ett gott iste. Känns så fräscht för hela kroppen.

teacup

Så mina vänner gå nu ut och ge er själva en riktig energipåfyllning för huden, för kroppen och för själen! Sen är det ett år igen tills vi får njuta av svenska nyplockade små gubbar igen!

Förresten..… ni vet väl vad jag med min vilda knäppa fantasi tycker en jordgubbe liknar? Svaret hittar ni här! 😉

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.