Scrolla för att läsa mer

Kort och gott om varför man bör ha serum

pipettflaskor serum

När det kommer till hudvård så måste man se det i flera steg om man vill ha ett bra resultat. Så är det bara, det finns inga genvägar. Djupverkande serum är en viktig nyckel till vacker hud. Serumet är det vi hudterapeuter brukar kalla den riktiga hudvården. Detta på grund av att serum är den produkt som penetrerar ner till dermis, d.v.s. den riktiga huden där näringsutbudet sker. Kärt barn har många namn brukar man säga. Serum kan oxå kallas för booster,  essence eller koncentrat och det kan oxå vara en djupverkande olja.  Syftet oavsett vad de kallas är att de har till uppgift att intensifiera hudvården. Man väljer alltid dessa efter vilket hudtillstånd man har.

Hur använder man ett serum?
Serum används alltid efter rengöring och ansiktsvatten innan dag/nattcreme.

Varför ska man ha serum?
Serum fungerar som en katalysator till din övriga hudvård och kan speeda upp effekten och verkan av dina produkter upp till ca 3 gånger. Detta är den produkt som går djupast och ger mest effekt av dina hudvårdsprodukter. En hudcreme är till för att vårda och skydda hudytan och en booster går ner och jobbar att bygga upp en bra hudhälsa längre ner i huden,  balansera hudens funktioner och stärka upp huden på djupet. Serumet är den produkt som arbetar med att förbättra hudens kvalitet mer än någon annan produkt i hudvården. Välj ett eller flera serum efter din hudtyp eller ditt hudtillstånd.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 svar till “Kort och gott om varför man bör ha serum”

 • (23) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Alexandra skriver:

  Jag skulle gärna vilja ha ett riktigt fuktserum. Använder exuviance vespera serum men känner inte att det ger tillräckligt med fukt nu på vintern. Kan du ge tips på några serum som funkar om man kör exuviance hudvård rakt igenom (förutom ögonkräm som är dermalogicas total eye repair). Jag har hört så många gånger att man inte ska blanda men det finns ju samtidigt så himla många underbara produkter jag vill testa…och inte allt inom samma serie!
  Vill bara passa på att säga att skincitys julkalender är den bästa julkalendern 🙂 det första jag gör på morgonen är att se vilket supererbjudande som gömmer sig bakom luckan!!

  • annica skriver:

   Hej Alexandra, Så roligt att du tycker om vår Julkalender!!:) Peter Thomas ROths fuktserum VIZ-1000 är ett riktigt bra fuktserum som verkligen binder mycket fukt i huden. Det funkar med Exuviance! Varmt lycka till! Kram Annica

   • Alexandra skriver:

    Tack för ditt svar!!!
    Har aldrig testat PTR så den får jag nog inhandla.
    Jag har börjat känna att jag inte vågar prova något utan att kolla vad du har kommenterat om produkten 🙂
    Därför undrar jag också: dermalogicas skin hydrating booster? Funkar den som serum till exuviance? Eller är den från PTR bättre?
    Hälsningar
    Alexandra

    • annica skriver:

     Hej Alexandra, Vad roligt att du uppskattar och läser det jag skriver och rekommenderar :)! Ja den funkar till Exuviance. Jag tycker PTRs snäppet vassare! Kram Annica

 2. Pa skriver:

  kan du inte lista dina favoritserum för olika hudtillstånd? du har alltid de bästa råden! 🙂
  sen har jag en fråga också som jag har undrat över jättelänge:
  behöver man byta hudvård efter ett tag? vänjer sig huden? ska man ha 2 olika märker att alternera mellan? jag har haft jan marini i ett par år nu. ÄLSKAR jm! 😉 jag har väldigt känslig hy, får VÄLDIGT lätt finnar och fula röda märken efter det. JM är det som funkar BÄST och jag vågar knappt byta men samtidigt vill man ju inte tappa effekten. Vore supertacksam för svar!

  • annica skriver:

   Hej Pa, Jo det ska jag absolut göra! Vad gullig du e ,, tack! Lovar det kommer en lista i veckan! Nej man behöver inte byta hudvård om man känner att huden funkar bra! Snarare tvärtom, har du hittat något som du och din hud trivs med så STAY WITH IT…;) Kramar Annica

 3. Linnea skriver:

  Jag tycker det är lite klurigt att veta i vilken ordning man ska använda saker för bästa resultat, så nu frågar jag dig. 🙂 Jag använder Jan Marinis bioglycolic bioclear face lotion mot acnen och jag har dessutom Peter Thomas Roths Lazer Free face lotion. Vilken produkt använder man först efter rengöring och ansiktsvattnet? Eller är det bättre att ha tex bara Jan Marini på natten och bara PTR på morgonen?

  • annica skriver:

   Hej Linnea, jag ska hjälpa dig.. det e inte så krångligt.. men man behöver ju veta.. då är inget krångligt:) 1. Rengöring. 2. Ansiktsvatten (om du har JM har du ju dock inget A-vatten) 3. Serum (Laser Free Serum)4 Bioglycolic bioclear lotion. Ovanpå det behöver du ju en återfuktare och ett SPF. Är du osäker på vad du ska ha från JM så gör gärna vårt hudtest så ger vi dig en komplett rekommendation, steg för steg vilken du ska använda när. Kram Annica

 4. Kristin skriver:

  Min fråga har inte med serum att göra men ställer den ändå :-). Bör man ha ansiktsvatten om jag använder MD Formulations facial cleanser?

  Har ansiktsvatten alltid samma effekt (återställa ph-värdet)? På en del ansiktsvatten står ju bara att de är fuktgivande (fuktspray), är det någon skillnad?

  • annica skriver:

   Hej Kristin, Jag inväntar jag svar från MD om det är ” ett måste” när man använder MD. Vissa rengöringar med syra sänker pH värdet och behåller det lågt vilket gör att ansiktsvatten ej är absolut nödvändigt ut ph synpunkt. Dock ger det fukt och känns uppfriskande efter rengöring.Jag återkommer och bekräftar helt . Kram Annica

 5. Lisa skriver:

  Hej!

  Jag har tidigare inte använt mig av serum men tänkte nu testa. Jag har en fråga gällande vikten av att ha allt från samma serie.

  Idag använder jag A-vatten och dag/nattcreme från Estelle & Thild då jag vill undvika parabener och försöka hålla det så naturligt som möjligt. Är supernöjd med denna serie men har hört så bra saker om Burt’s Bees serum (som förövrigt kostar hälften så mycket som Estelle & Thils:s). Kan jag blanda olika serier eller kommer det att störa min hud?

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Generellt så rekommenderar jag att man använder hudvård från samma serie. Detta för att jag ser bäst resultat från de som gör så. Det viktigaste är dock att man inte blandar märken som innehåller syror. Kram Annica

 6. Anna skriver:

  Hej! Har precis upptäckt Skincity och din blogg och jag måste säga att den är smått beroendeframkallande:-) Använder Exuviance och jag såg att du fått en fråga ang att byta ut vespera serum mot något mer kraftfullt återfuktande och du rekommenderade då PTR VZR1000. Står i begrepp att inhandla ett nytt serum och undrar vilket av detta och Transderma M du helst rekommenderar till en 40-årshud;-) När jag ändå är inne på fukt får du gärna tipsa om en riktigt bra fuktmask också:-)
  Må så gott i solen och tack för din underbara blogg!

  • annica skriver:

   Hejsan Anna, Så kul att du har hittat hit och till SC:) Roligt också att du tycker den är beroende framkallande 😉 Båda dessa serum ger ju mkt, mkt fukt och är relativt lätta serum i konsistensen. Om man jämför med Transderma så är den mer närande och ger inte bara fukt outan även lite mer rik i konsistensen för en hud som är riktigt torr (brist på fett, inte bara ytttorr (brist på fukt). Spontant är Transderma min absoluta favvo men har du en blandhy så är VIZ 1000 eller Vesperan bättre. Är du en riktig torris så definitivt transderma M. Vad gäller mask. Dermalogicas hydrating mask, Mds Moisturising mask eller om du gillar ekologiskt så Maria åkerergs Moisturising Mask som jag tipsar om idag 🙂 Lycka till! Kram Annica

 7. Ing-Mari skriver:

  Undrar om du vet nåt om Mary Kay?
  Har hört att det är parabener i det.. Men jag supertrivs med denna produkt, och för första gången på många år så supertrivs min hud..
  Vad tycker du, om det är parabener ska jag byta ändå?
  Har funderat lite på Maria Åkerbergs produkter, dom är ju ekologiska .

 8. Maria skriver:

  Hej Annica!

  Jag har två frågor.
  Fyller 35 i år och har från och till varit duktig samt mindre bra på att måna om min hy. Är jag “för sent ute” om jag vill ta tag i det på allvar och vilka produkter bör jag i första hand lägga pengar på att inhandla? (Förstår att du inte kan specificera exakt då du inte vet något om min hy) men t ex serum, ögonkräm etc…?
  Jag vill gärna börja ta hand om huden runt ögonen bättre och undrar om du känner till en produkt som heter Enriching eye serum från Simply Beautiful? Den finns just nu på lets deal och eftersom hudprodukter tenderar att kosta (vilket de ska göra om de är bra) så vill man ju passa på.
  Ha det gott!
  Soliga hälsningar
  Maria

 9. Emma skriver:

  Hej!
  Tack för en fin och bra blogg! Har inte använt serim tidigare men inser att nu är det dags. Är 32 år och använder mest produkter från dermalogica. Special cleansing gel och Intensive moist balance fungerar bra för mig! Har sett på olika serum av flera märken men behöver några råd. Vilket serum skulle du rekommendera?
  Hälsningar Emma

  • annica skriver:

   Hej Emma, tack för dina fina ord! 🙂 Återkom gärna till info@skincity.se med din hudvårdsrutin och vad du önskar att arbeta på så hjälper jag eller mina fantastiska kollegor dig att hitta ett serum just för dig! Kram Annica

 10. Olivia skriver:

  Hej! Jag har precis köpt ett serum från MÅ. Ska det användas runt ögonen också, eller räcker ögonkrämen där? Tack för en bra blogg! Mvh Olivia

 11. Anni skriver:

  hej
  jag undrar i vilken ålder man bör använda serum? jag undrar om du kan rekommendera någon serum som är bra för oljig hudton. för min hy bli väldigt glansig och oljig under dagen.

  hoppas du kan svara på mitt meddelande

  • annica skriver:

   Hej Anni,
   Serum brukar vara någon gång efter 20-25år, men detta är såklart beroende på vad du behöver arbeta på. Men många börjar även tidigare. För att få en produkt som passar just din hud rekommenderar jag dig mitt kostnadsfria hudtest. Skin balancing super serum är ett bra alterantiv men tänk på att göra hudteset för att få en komplett rutin så att du kan arbeta så bra spm möjligt med din hud 🙂 Kram Annica

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »

Så gör du ansiktsbehandling hemma

Skäm bort huden med en ansiktsbehandling hemma, jag guidar er steg för steg! Steg 1 Rengör – Första och viktigaste steget i din rutin, rengöringen! Gärna en dubbelrengöring som rengör effektivt och grundligt, alla spår av makeup och orenheter som puts veck! Starta med en oljerengöring på torr hud och massera för att lösa upp […]

Se hela inlägget »

Best of skincare 2018 – del 2

Under förgående år fick vi minst sagt in flera härliga lanseringar.. Här kommer min del 2 med produkterna ni inte få missa. Ett märke som verkligen varit saknat och efterfrågat av både oss hudterapeuter och konsumenter det är PRIORI och jag är så glad att det är tillbaka på Skincity! Mineral Skincare SPF 25 är en gammal goding som […]

Se hela inlägget »