Vad är en AHA-syra? Allt du behöver veta om AHA-syror och hudvård!

  • | Annica

lacticacid, AHA-syra

AHA, PHA, BHA, TCA… ja, de olika bokstavskombinationerna är många och de fullständiga betäckningarna kan verka aningen krångliga.  När man pratar om syror, syftar många just på AHA-syror som är vår mest använda grupp av syror inom hudvården.

Jag kommer löpande under ett par veckor framöver gå igenom de vanligaste syrorna, var och en, och berätta lite mer om dem. Alla har de nämligen lite olika funktion och spetskompetens. Jag börjar med den vanligaste gruppen: AHA-syrorna!

Vad är en AHA-syra?

AHA är en förkortning av det Alpha Hydroxy Acid. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i hudvård med funktionen att snabba på cellförnyelsen och exfoliera (peela) bort gamla förbrukade celler från vår hudyta. De förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt! Samtidigt som syran exfolierar hudytan så plumpas huden med fukt vilket gör linjer och rynkor mindre framträdande. När man tar bort den grå tråkiga ytan så lämnas plats för en fin och slät hudstruktur.

AHA-syror kan även framställas syntetiskt och används faktiskt i allt från mat och medicin samt i industrin. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. I ingrediensförteckningar så skrivs dessa mestadels på engelska. Nedan ser du både det svenska och engelska ordet.

sugarcane, sockerör, AHA-syra, Glycolsyra

Glykolsyra -Glycolic Acid

Glykolsyran har den minska molekylen av alla AHA-syror – det innebär att den kan penetrera huden snabbast och bäst. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att avlägsna gamla hudceller, torr och narig hud samt att minska rynkor och linjer på huden.

Bra på b.la: Acne, hyperpigmentering, rynkor, torr hy och aktinisk keratos (en förtjockning av hornlagret orsakad av överdriven solexponering under längre tid).

Mjölksyra -Lactic Acid

Mjölksyra framställs ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Inom hudvården används mjölksyran som ett alternativ till andra AHA-syror, speciellt för personer med känsligare hud. Mjölksyra räknas även till gruppen ’naturliga fuktgivande faktorer’ (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som har samband med hudens vattenbindande förmåga. Surheten är i sig välgörande eftersom frisk hud är svagt sur. Mjölksyran har även antibakteriella egenskaper. I hög koncentration verkar mjölksyran avfjällande, dvs det yttre hudlagret exfolieras bort. Resultatet blir att översta hudlagret blir tunnare, mjukare, ser fräschare ut och kan ta upp andra ämnen lättare.

Bra på bla: Torr hy, obalanserad hy, förtjockad hy, fet hy, stora porer, akne, rynkig hy, hy med ojämn pigmentering.

Vinsyra -Tartaric Acid

Vinsyran förekommer rikligt i frukter och bär men hittas främst i omogna vindruvor och bananer, det är den som ger vinet dess distinkta smak. Den har en exfolierande effekt på hudytan.

lemon, Citron, Citron Syra, Citric Acid. AHA-syra

Citronsyra (Citric Acid)

Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter, men endast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper. Citronsyra är fuktighetsupptagande, desinfekterande och sammandragande. Fungerar likt BHA-syra i hudvård dvs avskalande (eller med ett finare ord – exfolierande).

Malic AAcis, Äppelsyra,, SHA-syra

Äppelsyra -Malic Acid

Äppelsyra hittas i många frukter och grönsaker, men förknippas mest med äpplen och körsbär. Jämfört med de andra AHA-syrorna är dess molekylstorlek större vilket leder till en långsammare och jämnare penetrering av huden och som följd mindre irritation. Detta gör att denna syra passar bra för de med känsligare och mörk hy, som kan vara lite mer känslig för syror generellt.

Mandelsyra -Mandelic Acid

Mandelsyra är en AHA-syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran är även effektiv vid behandling av acne p.g.a. sina antibakteriella egenskaper. Den har även fina effekter på rynkor hos en mogen hud. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper.

Ibland används även syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.

Viss information är hämtad från följande källor:

Tidningen Daisy Beauty, Shenet, Wikipedia, Ahasyra.se.

Daisy Beauty är för övrigt en riktigt bra tidning för dig som gillar hudvård, skönhet och makeup. Ett hett tips! Nästa nummer utkommer i slutet av Januari! Håll utkik!