Scrolla för att läsa mer

Vad är en AHA-syra?

lacticacid, AHA-syra

AHA, PHA, BHA, TCA… ja, tre bokstavs-kombinationerna är många och de fullständiga betäckningarna aningens krångliga.  När man pratar om syror så syftar många på AHA-syra som är vår mest använda grupp av syror.

Jag kommer löpande under ett par veckor framöver gå igenom de vanligaste syrorna var och en och berätta lite mer om dem. Alla har de nämligen lite olika funktion och spetskompetens. Jag börjar med vår vanligaste gruppen: AHA- Syra!

Vad är en AHA syra?

AHA är en förkortning av det Alpha Hydroxy Acid. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i hudvård med funktionen att snabba på cellförnyelsen, exfoliera (peela) bort gamla förbrukade celler från vår hudyta. Den förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt. Samtidigt som syran exfolierar hudytan så plumpas huden med fukt vilket gör linjer och rynkor grundare. När man tar bort den grå tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hudstruktur.

AHA-syror kan även framställas syntetiskt och används ofta i allt från mat, medicin samt i industrin. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. I ingrediens förteckningar så skrivs dessa mestadels på engelska. Nedan ser du både det svenska och engelska ordet.

sugarcane, sockerör, AHA-syra, Glycolsyra

Glykolsyra -Glycolic Acid

Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA-syror, det innebär att den kan penetrera snabbast och bäst. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att avlägsna gamla hudceller, torr och narig hud samt att minska rynkor och linjer på huden.

Bra på b.la: Acne, hyperpigmentering, rynkor, torrhy, aktinisk keratos (dvs en förtjockning av hornlagret orsakad av överdriven solexponering under längre tid.

Mjölksyra -Lactic Acid

Mjölksyra är även den en AHA-syra och framställs ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Inom hudvården så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA-syror speciellt för personer som kan vara känsliga mot dessa. Mjölksyra brukar räknas till gruppen naturliga fuktighetsfaktorer (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som man tror har samband med hudens vattenbindande förmåga. Surheten är i sig välgörande eftersom frisk hud är svagt sur. Den har även antibakteriella egenskaper.

I hög koncentration verkar mjölksyran avfjällande, dvs det yttre hudlagret exfolieras bort. Resultatet blir att översta hudlagret blir tunnare, mjukare, ser fräschare ut och kan ta upp andra ämnen lättare.

Bra på bla: Torrhy, obalanseradhy, förtjockad hy, fet hy, stora porer, akne, rynkig hy, hy med ojämn pigmentering.

Vinsyra -Tartaric Acid

Vinsyra förekommer rikligt i frukter och bär men hittas främst i omogna vindruvor och bananer, det är huvudingrediensen som ger vin dess distinkta smak. Det har en exfolierande effekt på hudytan.

lemon, Citron, Citron Syra, Citric Acid. AHA-syra

Citronsyra (Citric Acid)

Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter, men endast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper. Citronsyra är fuktighetsupptagande, desinfekterande och sammandragande. Fungerar som BHA-syra i hudvårsd dvs avskalande (eller ett finare ord exfolierande).

Malic AAcis, Äppelsyra,, SHA-syra

Äppelsyra -Malic Acid

Äppelsyra hittas i många frukter och grönsaker, men förknippas mest med äpplen och körsbär. Jämfört med de andra AHA-syrorna är dess molekylstorlek större vilket leder till en långsammare och jämnare penetrering av huden och som följd mindre irritation. Detta gör att denna syra passar bra för de med känsligare och mörk hy.

Mandelsyra -Mandelic Acid

Mandelsyra är en AHA-syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran är även effektiv vid behandling av acne p.g.a. sina antibakteriella egenskaper. Den har även fina effekter för att minska rynkor i äldre hud. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper.

Ibland används även syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.

Viss information är hämtad från följande källor:

Tidningen Daisy Beauty, Shenet, Wikipedia, Ahasyra.se.

Daisy Beauty är för övrigt en riktigt bra tidning för dig som gillar hudvård, skönhet och makeup. Ett hett tips! Nästa nummer utkommer i slutet av Januari! Håll utkik!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 svar till “Vad är en AHA-syra?”

 • (39) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Hilde skriver:

  Tack för intressant läsning. Jag har blivit alldeles hooked och suger åt mig som en svamp 🙂 Stämmer det att Exuviance är baserad på PHA, och inte AHA syror?
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde, Kul du tycker det var intressant! Det stämmer Exuviance innehåller en syra som heter PHA. Jag kommer gå igenom den med 🙂 Kram Annica

 2. Hanna skriver:

  Jag behöver tips!! Jag använder Exuviance rengöring Clarifying Facial Cleanser, Vespera Bionic Serum och Multi Protective Day Creme och ibland REN Jojoba micro bead facila scrub. Jag vill gärna ha tips på bra fuktkräm till natten. Min hy vill ha fukt samtidigt som den kan kännas blank i pannan och på näsan en bit in på dagen. Jag har svårt att få foundation att sitta bra. Använder Clarins eller Jane Iredale. Har du tips på något som saknas i min hudvårdsrutin?? Tack för en superbra blogg!!!

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Tack för dina fina ord om bloggen. Jag rekommenderar till natten Evening Restorative Complex. Du bör även lägga till ett ansiktsvatten anpassat efter hudtyp. Gärna även en mask någon gång i veckan. Jag rekommenderar att du byter ut Jojoba scruben mot Exuviance Treatment mask som är en kombinerad peeling och mask. Kram Annica

 3. Zahra skriver:

  Hej!
  Tack för inlägget! Jag har länge velat läsa om alla dessa syror men inte riktigt lyckats få det gjort, men nu känns det som att jag kan det jag behöver veta!
  Jag skulle vilja fråga dig om vad du har för åsikt om La Roche Posays produkter. Jag har fått dem rekommenderade av en hudterapeut och jag gillar att dem inte innehåller parabener, men frågan är om dem är bra (jag har kombinations hy och märken kvar av gamla acne).
  Kram!

 4. Maria skriver:

  Hej, innehåller Murads Anti- age blemish line glykolsyra? Då jag läser att just glykolsyra ska vara bra mot acne?

  !ack!

  Maria

  • annica skriver:

   Hej Maria, Här kommer en lista på produkterna i den serien och vilka som innehåller syra och vilken typ av syra!
   Clarifying cleanser: Salicylsyra 1,5%
   Toner: INgen syra
   Acne body wash: Glykolsyra, Salicylsyra 1%
   Acne body spray: Salicylsyra 0,5%
   Acne spot treatment: Båda AHA/BHA
   Gentle Blemish gel: 0,5% salicylsyra
   Clarifying mask: Salicylsyra,
   Exfoliating blemish treatment gel: Salicylsyra 1%, AHA syra

   Kram
   Annica

 5. AnnaKaize skriver:

  Jättebra inlägg <3 Jag använder just nu Cicameds AHA-serum o gillar det jättemycket även om det givetvis inte kan mäta sig med Transdermas A-serum… Har du något bra förslag på nåt annat AHA-serum eller kanske Créme som jag kan prova? Älskar att testa nya saker- det är min vardagslyx 🙂

 6. Susanna skriver:

  Jag har en fråga. Kan man använda produkter med AHA-syror i mitt fall har jag en rengöring från Mene&Moy med glycol syra i, och jag undrar om man kan använda övriga produkter som inte har AHA syror, dvs kosmetisk hudvård? Eller är det jätte fel?

  Tacksam för svar. // Susanna

  • annica skriver:

   Hej Susanna, Det är ingen fara så att säga att blanda AHA produkter med andra produkter som ej innehåller syra. Dock så får man ofta bäst resultat om man håller sig till en serie. Kram Annica

 7. Anneli skriver:

  Hej annica!

  Jag har nyligen bytt hudvård till jan marini(använder 1. gentle cleanser 2 c-esta face serum 3 biocleare face lotion 4 transformation crem 5 solskydd) Tror det inte reagerat med min ganska känsliga hud och verkar funka ok! Dock vet jag inte ifall jag får tillräckligt med fukt.

  Finns det ngn bra rikligare creme att komplettera med? Vilken fuktmask ska jag använda?

  Tack för en underbar blogg!
  Kramar Anneli

  • annica skriver:

   Hej Anneli, Så bra att produkterna verkar fungera på din hud. Du kan öka upp till C-esta Face Cream samt Bioclear Face cream! En super bra fukt mask du kan komplettera med är MD´s Moisture Defense Antioxidant Mask. Rolgit att höra att du tycker om min blogg:))Kram Annica

  • Marie skriver:

   Hej Annica!

   Jättebra och intressant inlägg! 🙂 Med reservation för jättedum fråga, men funderade lite på förvaring av glykolsyra.

   Jag har nyligen köpt Md formulations facial cleanser sensitive skin och skulle gärna vilja hälla över lite av produkten i en mindre flaska för att ha med vid resor.

   Kan man förvara AHA-syra-produkter hur som helst eller kan produkten ta skada av hur man har den?

   Flaskan jag tänker på är en genomskinlig flaska.

   Kram Marie

   • annica skriver:

    Hej Marie, Inga dumma frågor finns på denna blogg :)! det är inga problem att hälla över. Den är ej ljuskänslig. Se till att försluta tätt bara! Kram Annica

 8. Madelene skriver:

  Hej Annica! Jag har på senare tid fått mörka ringar under ögonen, jättetråkigt… Jag använder Jan Marinis hudvård och är nöjd än så länge! Men det jag saknar är en ögonkräm. Jag undrar vad du rekommenderar att jag använder, kanske Jan Marinis C-esta eye contour cream? Jag har också hört bra om Thomas Peter Roths Power K men undrar om den kanske är för “stark” då jag endast är 20 år.

  Kramar Madelene

  • annica skriver:

   Hej Madeleine, Jag tycker JM´s Cesta är bra och passar din ålder! Satsa på den tycker jag. Den du nämner från PTR är ingen produkt som finns i Sverige Kram Annica

 9. Kristin skriver:

  Jag funderar på att komplettera min rengöring med MD facial cleanser några gånger i veckan (använder Dermalogica special cleansing gel annars). Hur ska jag göra med peeling, har PTR peel and reveal hemma. Kan jag fortsätta med den eller bör jag byta till något annat?

 10. Lulillan skriver:

  Åh vilket bra inlägg! Ser fram emot att läsa mer om syror. Min hud love them! 🙂

 11. […] nästa syra i min djupdykande serie om syror. Förra gången skrev jag om den bredaste syran dvs AHA-Syra och idag tänkte jag berätta lite mer om […]

 12. helena skriver:

  Hej! Innehåller några av decleor´s produkter syra? isåfall vilka? 🙂

 13. Axel skriver:

  Hej Annica!

  Jag har en prudukt fron acne.org ( aha+ 10 % ) som jag använder för att jag har små röda prickar / ärr från tidigare acne problem.
  Just nu använder jag ett tunt lager av den varje kväll efter att jag har tvättat ansiktet eftersom jag inte upplever någon iritation. Nu till mina frågor:
  1. Finns det någon risk med att använa aha syra varje dag under en längre period ?
  2. Är det bra att använa aha syror dagligen eller får jag bättre resultat om jag kanske andvänder aha syror 3 gånger i veckan istället?

  • annica skriver:

   Hej Axel, Nu känner jag inte till just den acne produkt du använt. Om det är 10% i styrka eller 30% behöver inte vara avgörande. Det är pH värdet som styr styrkan. Dvs en prodkt med 10% syra och lågt pH kan vara extremt stark medans en med 30% syra och högt pH kan vara väldigt svag. (lite sido info;) ). En bra syra produkt kan du absolut använda varje dag. Men jag kan inte svara ja eller nej på den du använder då jag inte kan den. Om du använder varje dag eller ett par gånger i veckan beror dels på din hud men även på vilken typ av produkter du använder. Rådgör med dem du köpt just dessa produkter av, jag hoppas de kan ge dig mer precisa råd ang just dessa produkter. Kram Annica

 14. Loren skriver:

  Hej,

  har du hört talats om SR Skincare och deras Active Solutions? Vad vet du om det märket? Något man vågar sig på? Hittar inte så mycket info om det bland svenska sidor. Har förstått att det hette Forever Young men bytt till SR Skincare.
  inputs?
  tack 🙂

 15. Lisa skriver:

  Hej Annica,
  Tack för en väldigt bra och informativ blogg.

  Jag har en fråga om Mandelsyra.
  Det sägs vara bra mot pigmentförändringar.
  Är korean med asiatisk hud och ett stort fult märke på ena kinden. Melasma tror jag. Jag känner mig både ful och gammal med det, stort som en femkrona.
  Vågar jag mig på syra med min hud?
  En del säger att det kan bli värre med asiatisk hud.

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Kul att du gillar min blogg! Eftersom hud som har något mörkare pigment redan i grunden är svårare och lite mer riskabelt att behandla vill jag hänvisa dig till en bra klinik med hudterapeuter eller dermatologer. Bor du i Stockholm så tex stureplanskliniken eller akademikliniken. Man måste se huden för att kunna svara på detta. Det vore oseriöst av mig att ge dig ett svar utan att ha sett det. Det jag kan säga är att det går att förbättra. Sen vilken metod som man gör måste avgöras efter man tittat på din hud live. Lycka till! kram anncia

 16. Selicia skriver:

  Hej och HJÄLP! Så glad över denna blogg. Så mycket bra tips! Jag har en fråga ang. syror: Kan jag använda Basiron 10% (som innehåller bensoylperoxid) samtidigt som jag använder ACO spotless serie (vilket har produkter som innehåller salicylsyra)- samtidigt?

  Jag har en svår akne- Framför allt röda ärr.
  Jag använder nu ACO spotless serie i en kombination med Basiron 10%, men är så fundersam ang det här med syrorna… Gör jag rätt?

  Tack och kram

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »

Så gör du ansiktsbehandling hemma

Skäm bort huden med en ansiktsbehandling hemma, jag guidar er steg för steg! Steg 1 Rengör – Första och viktigaste steget i din rutin, rengöringen! Gärna en dubbelrengöring som rengör effektivt och grundligt, alla spår av makeup och orenheter som puts veck! Starta med en oljerengöring på torr hud och massera för att lösa upp […]

Se hela inlägget »

Best of skincare 2018 – del 2

Under förgående år fick vi minst sagt in flera härliga lanseringar.. Här kommer min del 2 med produkterna ni inte få missa. Ett märke som verkligen varit saknat och efterfrågat av både oss hudterapeuter och konsumenter det är PRIORI och jag är så glad att det är tillbaka på Skincity! Mineral Skincare SPF 25 är en gammal goding som […]

Se hela inlägget »