Whooops I did it again…

  • | Annica

get-rid-of-blackheads-and-prevent-them

Ni som har hängt med mig ett tag vet att jag är lite besatt av pormaskar.. eller rättare sagt besatt av upplevelsen av avsaknad av pormaskar.. eller både och kanske…Det är ju lite av en sjukdom man besitter om man är hudterapeut… pormaskfetish…Sjukt, vrickat och ett fullkomligt I-landsproblem… men dock ändå ett problem.

Det är ju lite som jag skrev i ett inlägg för länge sen en hatkärlek jag har till dessa små rackarns otyg. Ni kan läsa det inlägget HÄR!

Pormask

Så här kan en pormask se ut i närbild. Bilden tagen från en amerikansk site…

 Igår kväll när jag tvättade av ansiktet och skulle göra mig redo för att sova så hände det.  Det som är totalförbud och som jag faktiskt lyckats hålla mig borta från väldigt, väldigt länge. Jag hamnade väldigt nära spegeln i min iver att få tag på ett litet hårstrå som kommit på villovägar utanför till mitt ögonbryn. När jag står där med ansiktet tryckt mot spegeln så får jag syn på en svart liten rackare som jag bara inte kan släppa blicken på. Gahhhhh… den måste BORT och det NU!

Jag släpper pincetten och fullständigt ger mig på denna lilla stackare helt skoningslöst.  Bara totalbombarderar den!!! Yes.. borta… ahhh…känns som jag gjort min hud en tjänst som nu slipper dras på den lilla fuling.

Någon sekund senare inser jag att det var j-kligt dumt gjort… nu har jag två nagelmärken och är röd istället. När jag vet hur man ska göra såååå väl och jag inte gör något annat än predrikar om detta dagarna i ända.  Men det var liksom en instinkt som bara tog tag i mig och jag kunde inte behärska mig.  Fy, fy , fy på mig…hur kunde jag!!??

Men en del straffar gud med set samma sägs det ju så nu får jag gå runt med ett rött märke i säkert en vecka istället ..smart!.. Inte så speciellt..

aha-clearing-gel mot pormaskar

Bra lokalbehandling mot pormaskar!

Hade jag tänkt till lite hade jag sett till att mjuka upp huden med en peeling, kanske en varm dusch eller en fukt mask (som är grymt om man nu måste klämma då det tar bort den hårda torra ytan som gör det svårklämt) och försiktigt med kleenex på finger topparna, pressat mjukt och försiktigt. Då hade jag blivit av med pormasken och inte fått ett rött märke. Men jag är ju bara människa jag med och nu är det gjort… nothing to do about it! Sjukt klantigt bara… men jag får skylla på hudterapeut-instinkten som jag totalt rycktes med av;)

För att motverka pormaskar så är, som jag tjatar om, en bra daglig hudvårdsrutin A och O. Vill du punktbehandla områden med pormaskar är denna en av de bästa tycker jag. Dock måste grunden vara en bra daglig rutin, det funkar inte att bara punktbehandla och strunta i resten.

 

Här är en intervju om pormaskar som Anna på Aftonbladet gjorde för en tid sen om ni vill läsa mer om dessa rackare! Till intervjuen!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 svar till “Whooops I did it again…”

  • (31) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Johanna R skriver:

    Hej Annika! Vad jag förstår så går det inte använda PTR acne clering gel och Exuviance. Och det va synd för jag va sugen på att prova den. För jag har pormaskar på näsan och runt näsan som jag vill bli av med. Har du nåt annat tips på lokalbehandling jag kan använda istället.

    Kram Johanna

  2. Emma skriver:

    Hej Annica!

    Har en fetare T-zon med förstorade porer som jag gärna skulle vilja punkt behandla. Kan jag kombinera Peter Thomas Roth Aha/Bha Acne Clearing Gel med serum från Transderma och övriga produkter (dagcream, rengöring mm) från exuviance eller ska jag välja något annat?

    Har en fråga till ang. ansiktsmasker, du brukar skriva att man ska använda serum under masken, kan man kobinera detta hursomhelst med tanke på märke och ”maskens syfte” ?

    Tacksam för svar!

    • annica skriver:

      Hej Emma, Transderma kan du kombinera med båda märkena men du bör inte kombinera PTR och Exuviance efter som de båda är syra märken och syra märken bör inte kombineras. Transdermas serum kan du använda under all. Det går inte att säga helt generellt man får ta ställning till vilka produkter det gäller. Kram Annica

  3. Hilde skriver:

    Ja usch för porrmaskar. Själv blir jag inte av med mina på hakan, och vill ha tips. Jag använder Exuviance och undrar om du tror purifyng clay masque vill hjälpa om jag behandlar där de finns? Eller har du något annat bra tips? Jag vill helst inte blanda syror.
    Kram
    Hilde

  4. Nathalia skriver:

    Hej Annica, så La Prairies hudvårdsprodukter är inte så bra för mig då som har fet hy och är ung? Dem är alltså mer inriktade för åldradhy va??

    Sedan undrar jag en sak till.. jag som har rätt så fet hy b.l.a på kroppen med vid nacken, armarna, och vid halsen osv.. om jag nu vill smörja in mig med någon kräm efter att jag skrubbat kroppen vad bör jag då köra på? Så att jag inte känner mig så oljig och kletigt.. kan kännas sjukt ofräscht… har du några tips på några från olika märken då så att jag kan kika in på var och en?

    Och de här med pormaskar vid nacken eller rättare sagt utslag vid brösten med alltså runt halsen och armarna är ju jätte jobbigt jag menar ansiktet använder man rengöringsprodukter för men vad gör man för allt annat?? bör man rikta in sig på något annat? jätte jobbigt när man får sådant skit på kroppen också 🙁 och när man väl skrubbar sig med händerna då hur kör man på nacken? använder du något specifikt? för du rekommenderade en kroppsskrubb förut och den skulle man enbart smörja in med händerna och måste man smörja in den på ett specifikt sätt? eller räcker det med vanliga cirkulerande rörelser? eller måste man avsluta varenda rörelse vid hjärtat? mycket frågar här hehe.

    Much Love!

    • annica skriver:

      Hej Natalia, Ja det stämmer. Kika på Md´s body lotion produkter även dermalogicas body lotion.
      Du använder samma till nacken och dekolletaget som du gör till ansikte för bästa resultat. Massera med lätta rörelser om du masserar mkt vid nacken så ner uppifrån och ner i cirklar… dvs trycket neråt. Kram Annica

  5. Pernilla skriver:

    Hej! Tack för en superbra blogg! Har en fundering, är jättesugen på att pröva Jan marinis primer. Använder idag exuviance hudvårdsprodukter och bare minerals primer. Går det att kombinera Primern från Jan Marini och exuviance hudvård?

    //Pernilla

  6. Eva Johnson skriver:

    Hej! Jag funderar på att prova en sk BB cream, tänkte på Rodials. Om jag har 203 på Kanebos velvet (den ser bra ut men jag kan ha något ljusare foundations också) vilken av de tre färgerna borde jag kunna ha då tror du? Finns inte Rodial här att prova. Jag har Prioris foundation i den ljusaste färgen. Jag är en underton som är rosa men är ganska ljus nu på vintern. Har du testat den? Vad tyckte du jämfört med Jane Iredale som jag vet du provat? Jag har ju ett ganska fet t-zon.
    Sen undrar jag om du provat Rodials mask med hyaluronsyra med om den ger mycket fukt t ex jämfört med MDs fuktmask?
    Har du några planer på att ta in märket Nimue här? Har läst lite om det och det verkar som ett bra salongsmärke och det säljs inte där jag bor alls så vore bra kunna handla så här istället! (vilket jag gör även om märket finns i stan, men det säljs inte på någon mer internetsida heller som jag sett)
    Eva

    • annica skriver:

      Hej Eva, Låt mig dubbelkorga med färgen och återkomma till dig! Rodials BB har jagtestat men ej använt en längre tid. Den kändes dock riktigt bra tycker jag. Måsta bara stämma av färgerna så jag säger helt rätt. För fet tzon hade jag vid användning av alla BB som är lite tjockare använt Anti Shine från PTR ovanpå vid behov. Min favorit just nu är Mds då man även kan sova med den. Rodials är oxå bra och ja den ger mkt fukt! Vilken som ger mest svårt att säga men just i och med att man kan sova med md´s så känns den så intensivt återfuktande och reparerande på torrhy. Vi har istället valt Jan Marini framför Nimue. Tror inte de säljer alls på nätet.. Kram Annica

  7. Elin skriver:

    Finns det något i din värld som säger stopp till produkter?
    Jag har hört att man inte ska ”över” jobba med huden, alltså rengöra så mkt. Dvs ex 2 olika rengöringar, en mild peeling, en kraftigare peeling?

    Ja jag vet att man ska peela och ha mask i ansiktet 1-3 ggr i veckan.
    Men när jag ser vissa märken som tex dermalogica har dem först en rengöring som löser ”smuts” sen en annan steg rengöring, efter ansiktsvatten och på med krämer.
    Samma sak med Kanebo, där dem har steg 1 och 2.

    Vad skulle du säga om att ”överjobba” med huden?

    tacksam för svar.

    • annica skriver:

      Hej Elin, Det finns det absolut. Även om man kanske inte alltid kan tro det när man läser min blogg. Jag pratar ofta med kunder som ringer in till skincity eller som går hos mig på behandling om vikten av att INTE överbehandla huden. En bra hudvårdsrutin och väl utvalda produkter + mask och peeling. Dock är det väldigt vanligt att man överbehandlar och stressar sin hy.. ibland kan just det vara orsaken till de problem man har eller har utvecklat. Dock är konceptet dubbelrengöring ett mycket bra koncept tycker jag som jag hoppas fler märken anammar. Steg 1 är ju då en produkt som tar bort makeup, smuts och föroreningar. Steg 2 gör sen rent huden på djupet. Väldigt logiskt tycker jag egentligen. Använder man produkter med syra i sin dagliga hudvård får man varje dag en micropeeling på huden. Då räcker det oftast med peeling någon gång i veckan och i vissa fall inte alls. När man överjobbar huden är väldigt individuellt. Oftast handlar det om för mkt peelande och för många olika märken samtidigt,många täta byten av aktiva hudvårdsmärken eller att man är för mkt ”på” sin hud helt enkelt i sin iver att få de optimala resultaten. Hoppas att du kände att du fick lite svar på din fråga! KRam Annica

  8. Emma skriver:

    Hej! Jag använder Dermalogica Ultracalming Cleanser & Mist, Skin Smoothing Cream, Precleanse och Daily Microfoliant i min dagliga hudvård. Går det att kombinera det med denna från Peter Thomas Roth?

  9. Kristin skriver:

    Eftersom jag i perioder har haft väldigt svårt att sluta klämma på finnar och pormaskar googlade jag lite en gång och fick veta att det faktiskt finns ett tvångssyndrom, Dermatillomania, som innebär just detta. Jag har skämtat om att det har varit sjukligt som jag har hållit på, men jag blev inte förvånad över att det finns en sådan diagnos. Jag vet att jag också tenderar att klämma mer om jag är orolig över något.

    Det var rätt bra för min del att få ett namn på det. Jag insåg att det verkligen är sjukligt… Istället för att klämma hela tiden är jag nu istället fixerad vid att använda rätt produkter (vilket väl är en något bättre fixering) och det är sällan jag klämmer för mycket. Men igår var jag ensam hemma och ingen kunde stoppa mig, efter en julhelg med rubbade hudvårdsrutiner hade det samlats på lite skit i porerna, och jag gick lite för långt.

    Det är lite som med alkohol, dricker man för mkt en gång blir man ju lite avskräckt en period framöver. Ikväll kommer jag t.ex. bara klämma på en liten finne som inte gav med sig igår! Inget mer.

    • annica skriver:

      Hej Kristin, Visst det blir som en drog klämmandet. Och inte blir huden finare och inte får man mindre pormaskar..Bra där att du istället använder rätt produkter, det är en bättre fixering som du skriver:). Man måste behärska sig, men det kan vara väldigt svårt ibland om man väl kommer igång så att säga … KRAM Annica

  10. Elin skriver:

    God fortsättning! Jag blev sugen på att testa denna produkt men hur funkar den på en lite känsligare hy? Och hur använder jag den? Kombinera med andra märken/syramärken? Kram!

  11. Elin skriver:

    God fortsättning 🙂 blev sugen på att testa denna produkt…men hur används den? Kan jag ha den ihop med andra märken? Andra syramärken? Funkar den även på en känslig hy? Kram!!