Scrolla för att läsa mer

Kan man använda produkter med syra på sommaren?

Med risk för att vara lite tjatig… så publicerar jag detta inlägg igen. Jag får så O F A N T L I G T mycket frågor om det så jag känner att jag verkligen vill lyfta denna fråga igen. Har ni kompisar etc som också använder syror…. spred the news… många vet fortfarande inte att man inte att man kan ha syraprodukter på huden på sommaren men att man INTE bör sola! Men sommar = sol tänker ni kanske då. Men trust me… det går att kombinera  syror och sommar!

Så mina damer och herrar,  tjejer och killar…här får ni igen allt ni behöver veta om detta dilemma!

Allt fler av oss använder någon form av syra-produkter i sin dagliga hudvård. Fler och fler upptäcker de många fördelarna och vilken skillnad de kan göra med syra i sina hudvårdsprodukter. En del använder helt och hållet produkter med syra i och tycker det är toppen vissa väljer någon eller några produkter i sin hudvårdsrutin med syra i.

Som ni alla säkert vet vid det här laget är det extra viktigt att använda UV-skydd dagligen ovanpå sin avslutande dagcreme eller inbakat i sin creme om man använder syra.

Jag känner att de flesta har förstått att man ska ha det. Men vet ni varför man bör ha ett avslutande UV-Skydd varje dag?? (kallar det UV-skydd istället för solskydd för man skall ha det även om solen inte lyser, solskydd är lite missvisande tycker jag). Känner också att många är osäkra på om man kan fortsätta med sina syra-produkter när man ska på solsemester eller nu till sommaren…. Så jag tänkte helt enkelt ta och reda ut detta och vad som gäller.

Varför bör man ha UV-skydd när man använder produkter med syra?

Jo, för att syran gör huden något mer till mycket mer (beroende på vilken syra och vilken styrka) solkänslig. När huden är mer solkänslig så betyder det att man har lättare för att bränna sig. Bränner man sig så ökar risken för solskador på huden och det kan även ge upphov till pigmenteringar. Solskador kan i sin tur leda till hudcancer.

Där har ni det! Kort och gott! DOCK rekommenderar jag ALLA att ALLTID ha UV-skydd dagtid.

Även när solen inte skiner undrar ni då? När jag sitter på mitt kontor?

Ja, svarar jag på det! Även fast det är mulet ute så utsätts vi för UVA-strålar. Även kallade UV Ageing strålar. UVA går djupare i huden och är de som gör att vi åldras i förtid och de som kan ge cellskador, hudcancer och andra skador i huden. UVA påverkas bara lite av hur högt solen står, av breddgrad, årstid och tid på dagen. UVA strålningen tränger även rakt igenom fönster glas. Så sitter du på ditt jobb med ena sidan ut mot glaset så matas din hud med UVA strålning hela dagen.

Så ALLTID UV-skydd på även om det INTE är sol alltså;) Extra viktigt om man använder syra produkter…. Nu vet ni varför oxå:)!

Vill du veta mer om hur du blir riktigt riktigt SOLSMART lär mer HÄR!

En vanlig syn en svensk sommardag!

 

Så till nästa fråga…

Kan man använda sina syraprodukter när man ska på solsemester eller när det är sommar?

Svaret är JA! Det kan man! (Nu pratar jag bara om försäljningsprodukter för hemmabruk.) Detta för att ni nu just lärt er att man alltid ska ha UV-skydd och har man det så är det ingen fara. Dock rekommenderar jag om man är ute under längre stunder i direkt sol mitt på dagen mellan ca kl. 11-15 att man dessutom skyddar sig med en keps/hatt eller under ett parasoll. Dessutom är åter applicering jätteviktigt samt att man inte applicerar för lite creme. Applicerar man för lite av sin creme kan plötsligt ens SPF30 bara vara SPF15….

stråhatt , skydd mot solen

Enligt mig det snyggaste att ha på huvudet i sommar som skydd mot solen!

 

Många av syra produkterna som vi använder här i Sverige har ju sitt ursprung och är som störst i länder där det är soligt året runt..

Om man nu vet med dig att man ändå kommer att sola sitt ansikte av någon av någon super konstig anledning som jag inte kan förstå så bör man sluta med sina syra produkter absolut minst 1 månad innan. Helst minst 2 månader innan. Många undrar om det är ok att bara använda syran på natten. Men nej, det är det inte. Man måste låta huden ”återställa sig” och avstå från alla syror helst under minst två månader innan. Använder man på natten så får huden en exfoliering hela tiden ändå.. så det kvittar.

Hoppas ni hängde med! Värt att tänka på är att brännan endast består ett par dagar… men skadorna i huden förblir för alltid!

Så på med UV-skyddet nu och låt huden få vara fin, fräsch, spänstig och frisk all life long!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 svar till “Kan man använda produkter med syra på sommaren?”

 • (42) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Cecilia skriver:

  Hej Annika!

  Tack för super info. Men den väckte en fråga hos mig: jag använder Dermalogica age smart som dagkräm och soothing cream som nattkräm. är det syra i dem så att jag bör avstå dem i sommar. Vi kommer att vara i Kroatien i 4 veckor med förhoppningsvis mkt sol och ute hela dagarna. Tänker sluta med Dermalogica micro peeling nu, ta upp den igen i höst.

  Kram Celia

 2. Lovisa skriver:

  En fråga som jag funderat en del på: Om jag smörjer in mig med UV-skydd 30 efter dagcreme men sen sminkar mig med mineral- eller flytande foundation med UV-skydd 15, vilket gäller då? Har jag skydd av UV-krämen med 30 fortfarande eller är jag nu endast skyddad med 15?

  Tack för en underbar blogg och en underbar webshop!

 3. Renee skriver:

  Tack för infon;)) har slutat med mina produkter sen ett par veckor men märker redan sämre skillnad ;(( ang UV skydd tycker jag de är så feta så krämen absorberas inte helt tycker jag innan make up. Har just nu Murad och är inte nöjd;( ställer samma fråga som personen ovan & kan man bara inte ha ex mineralsmink med UV i??!

  • annica skriver:

   Hej Renee, Det finns så många bra icke feta solskydd.. tex Jan MArini Daily antioxidant SPF33, Peter Thomas Roths SPF50 etc. De flesta är inte feta och tjocka numer om man kolla på de Varumärken som vi har på Skincity i allafall. Dessutom finns det hy helt transparanta puder från både Peter Thomas och GLO som man bara borstar på och de matterar ju även huden. Möjligtvis de med mkt fysikaliskt skydd ibland är lite tjockare. Har du mineralmake med SPF20 tex och har rikligt, helt täckande så har du SPF20 och det räcker för vardagsbruk. Men har du inte rikligt så att det är helt täckande och ska vara utomhus mer än bara till och från jobbet och på lunchen en stund (typ:)) så rekommenderar jag ett SPF under. KRAm Annica

  • Stina skriver:

   Hej och tack för en jättebra blogg! Jag använder produkter från kanebo, tror inte att det är nått uv skydd i dom? Som bas använder jag först primer från jane marini sedan PRIORI PERFECTING FOUNDATIONS SPF 25, räcker det som ett vardagligt skydd? Eller har du tips på nått annat?
   Tack på förhand!

   //Stina

   • annica skriver:

    Hej Stina, Tack, kul att du gillar bloggen:). Som till och från jobbet skydd räcker det om du har ett täckande lager så har du SPF25. Vi ll du komplettera om du ska vara ute mer eller om du bara har lite puder så Sensais skydd är grymma och även Jan Marinis Kram Annica

 4. Therese skriver:

  Hej Annica! Jag är lite sugen på att köpa PTRs instant mineral powder, men jag har hört dessa produkter eventuellt kan vara farliga att andas in? Jag har också hört att PTR kommer göra förändringar i sitt utbud, och att dessa solpuder inte kommer finnas kvar p.g.a. regler och sånt, stämmer det? MVH
  Therese

  • annica skriver:

   Hej Therese, Detsamma gäller i så fall för alla mineralpuder, smink i lösform, torrschampon, hårsprayer etc etc.. men det är inget som jag skulle varna för. Allt kan ju vara olämpligt använt på fel sätt. Man står ju inte med munnen öppen och andas in puder etc. Utan oftast kniper man igen munnen i ren reflex när man borstar på. Men som sagt du kan vara lugn skulle jag säga. Har inte hört något om PTR. Kram Annica

 5. Lulillan skriver:

  Hur stor mängd solskydd behöver man egentligen för att uppnå rätt skydd enligt förpackningen? Jag har fått för mig att det är mer än man kan tro. Dvs om en foundation har spf så kanske man inte använder så pass stor mängd att det är just den siffran man får.

  • annica skriver:

   Hej Lulillan, Bra fråga. Tillverkarna BORDE skriva ut det på respektive förpackning. Det är ju först då man vet exakt. Dock har ju alla olika stora ansikten så hur man skulle formulera detta vet jag itne .. per kvadratmeter kanske ;)) Nej men skämt och sido det finns ingen stans det står. Det kan vara lite varierande (upplever jag utifrån egen erfarenhet) beroende vilket skydd man har. Hög kvalitativa produkter har generellt ett tätare skydd tycker jag och det behövs inte lika mycket produkt för att få ett fullgott skydd. För att ge en guidning i rät riktning så det ska kännas att du applicerar rikligt så det inte blir torrt när du stryker ut. Låt sedan produkten sjunka in någon minut. Men rikligt så du har ett bra glid över hela ansiktet. Kram Annica

 6. Tina skriver:

  Hej! Jag använder mig av jan marinis produkter men ska nu ha en AHA-kur under sex veckor på salong, kan jag fortsätta använda produkterna som vanligt eller blir det för starkt för min hud?

  • annica skriver:

   Hej Tina, Jag rekommenderar vanligtvis inte att man blandar olika syror i hudvårdsrutin eller behandling. Nu vet jag inte heller vilken typ av syra du skall göra. Rådgör gärna med den som ska utföra behandlingen. Berätta att du använder syra baserade produkter.. läs på produkterna just vilken syra de du har innehåller. Var dock lite försiktig tycker jag så att det inte blir för kraftfullt. Kram Annica

 7. Anna skriver:

  Jag använder Exuviance som i sig har spf 30, ska jag i alla fall smörja in huden med extra uv-skydd? Vilken rekommenderar du i så fall? Har känslig hy med acne.

  • annica skriver:

   Hej Anna, För daglig dags och uteliv i sol funkar det bra. Planerar du solsemester och ligga i en solstol så komplettera gärna upp med ett solskydd utan syra ovanpå. Tex PTR SPF50 eller Jan MArini SPF33. kram annica

 8. Claudia skriver:

  Hej Annica! Jag har en fråga kring bristningar och solning. Ska iväg på solsemester och vill gärna få lite färg på kroppen, vara ute i solen med barnet osv, men undrar hur jag ska göra med mina relativt nya bristningar på magen (6 mån gamla och fortfarande röda). Är det dumt att utsätta dem för solljus (tänker t ex att de inte kommer att blekas lika bra…)? Ytterligare en fråga är om du kan rekommendera någon produkt för att få dem att synas lite mindre? Tack för en fantastisk blogg!

  • annica skriver:

   Hej Claudia,bristningar är svårt… Det är dock inte sannorlikt att som en del tror att man blir av med sina bristningar om man solar. Dock blir de mindre synliga när man solar. Jag skulle skydda dem med solfaktor för att på sikt inte få några märken från solen. Tyvärr ingen produkt som rent visuellt för dem mindre synliga. Ev en lätt tonad solcreme som bara jämnar ut tonen lite. Jan Marini har en för ansiktet men som självklart funkar lika bra till kroppen, Daily Face Protectant SPR30 färgad. KRAM Annica

 9. Beatrice skriver:

  Hej Annica,
  Jag använder Exuviance som jag visserligen är mycket nöjd men saknar ändå det där fantastiska resultatet och funderar nu på att testa Jan Marini. Är det samma typ av produkter? Kan jag kombinera båda eller bör jag köra all in med ett och samma märke?
  Din blogg är fantastisk!

  • annica skriver:

   Hej Beatrice, Läs gärna om JM på vår hemsida. Det är samma för att de jobbar resultat inriktat men dock två helt olika märken. Du bör ej kombinera dem. Gör gärna hudtestet på Skincity så år du en komplett rekommendation. Kram annica ps.. TACk för de fina orden om min blogg!!!

 10. Fia skriver:

  Är det nån skillnad på “vanligt” solskydd och dagcreme med inbyggt solskydd?

  • annica skriver:

   Hej Fia, En dagcreme med ett skydd är oftast avsedd för vardagligt bruk. Den är ju främst inriktad för att behandla ett hudtillstånd eller hudtyp och vårda och nära. Funkar bra till daglig dags. Ska du däremot ligga och sola i en solstol så hade jag valt ett “renodlat” skydd vars fokus nr 1 är att skydda mot strålar solens och även andra miljöfaktorer. Jag upplever dem tätare i sitt skydd och mer långlivade skydd på huden. Kram Annica

 11. Lovisa skriver:

  En till fråga: Kan man använda syraprodukter jämt eller bör man göra uppehåll då och då, för att huden ska få “vila”? Tänker ffa på Exuviance.

 12. Emma skriver:

  Jag har tidigare använt hudvård från clinique i flera år, men kände att min kombinationshy (med en del finnar ibland) varken blev bättre eller sämre. För ca. en månad sedan bytte jag till md formulations. Jag vet att det ska ske en form av utrensning i början, men jag har fått så otroligt mycket mer finnar än vad jag någonsin haft. I övrigt känns huden mycket finare; den är slätare och porerna syns knappt längre. Dock är det jättejobbigt att hela pannan är full av små knottror och finnar. Tror du att det är en del av utrensningen eller fungerar produkten inte för min hy?

  • annica skriver:

   Hej Emma, Svårt att säga..Det första du måste reda ut är om du har rätt produkter för din hy. Osäker? Gör hudtestet på Skincity.Sen vänj in produkterna. Får man stor utrensning så backar man ett par steg. låter huden återhämta sig.. OCH stabilisera sig sen börjar man igen men sakta sakta. Tex bara rengöring 3 gånger i veckan och fuktcreme 1ggr/dag. Inga serum eller annat första 7 dagarna om du reagerade så mkt.. testa det.. backa några steg och skynda långsamt.. Kram Annica

   • Emelie skriver:

    Hej! Jag använder just nu dermalogicas produkter. Tänkte prova skin hydrating booster och även solskydd från dermalogica. Kan man använda serumet när man ska sola då den innehåller syra? Eller ska man skippa den sommartid?
    Går det att blanda solar defense booster och active moist?
    Hälsningar Emelie 🙂

 13. Sara skriver:

  Hej Annica.
  Har precis börjat läsa din blogg. En härlig upptäckt!
  Jag har en fråga: Jag har använt Dermalogica Daily Microfoliant ett par gånger i veckan men drog ned på detta då jag nu är gravid. Läste någonstans att produkter med syra inte bör användas under graviditet då huden förändras och kan bli känsligare och mer obalanserad.
  Vad är ditt tycke om detta?

  Tack på förhand.

 14. Jonas skriver:

  Räcker den dagcreme med spf 30 om man bara ska gå till och från bussen och kanske sitta ute lite på lucnen? Eller måste man apllicera ytterligare en solksydd på dagcremen som redan har spf 30??

  • annica skriver:

   Hej Jonas, Ja det gör det! Men sitter du i gassande sol i 1h vid lunchen hade jag ändå bortat på med typ denna produkt eller liknande innan. Går du sen efter jobbet och sitter i solen så behövs absolut bättras på lite! Kram Annica

 15. helena skriver:

  vad är syrorna? vad heter dom? hade velat kolla i innehållsförteckningen på mina produkter. Gör det något om det är syra långt ner i innehållsförteckningen?

  • annica skriver:

   Hej Helena, Det finns många olika namn för dem… Vilken produkt letar du på så kan jag guida dig vad gäller den. Ju längre ner på listan desto mindre är innehållet. Men Jag kan inte svara rakt upp och ner om det gör något eller ej. Kram Annica

 16. Eva skriver:

  Hej,

  Jag har inte riktigt förstått mig på det här med produkter som innehåller syror.
  Jag har ex. Läst att man inte ska använda produkter med syror när man ex. Använder jan marinis facial cleanser.

  Idag använder jag mig av rosenseriens fuktighetskräm som innehåller följande:
  Aloe vera gelé, vegetabilisk fuktbindare (från majs och soja), aprikoskärnolja, vegetabilisk emulgator, tistelolja, vegetabilisk emulgator, palmfettsyra, jojobaolja, sheasmör, squalane (från olivolja), vegetabiliskt glycerol, gurkörtsolja, antioxidant (och) natriumsalt, E-vitamin, xanthangum, växtparfym, rosenolja. Svanenmärkt.

  Innehåller denna syror som man inte ska kombinera med jan marini och är dessa syror mindre bra vid solning?

  • annica skriver:

   Hej Eva, Det är svårt att rada upp alla beteckningar för olika syror men fråga gärna så som du gjort nu så hjälper jag dig. Den creme du har hemma innehåller inga peelande syror så den kan kombineras med andra syraprodukter. Din creme från rosenserien kan därför användas i samband med sol. Sedan förespråkar jag förstås alltid UV-skydd och det året runt för att ge sin hud det bästa skyddet. kram Annica

 17. Sassa skriver:

  Hej Annica,

  Läste denna artikeln då jag inte vart på “sol” semester på nästan 2 år. Jag ska till Jamaica i två veckor i februari och där är de ca 30 grader. Jag använder syror dagligen (dag och natt) från paulas choice. Använder spf 25-30 dagligen. Men jag blir ändå fundersam hur jag ska göra.

  Jag kommer inte ligga och sola mitt ansikte just för att jag fått sådan fin hy nu. Led av hyperpigmenteringar, ärr och bruna fläckar som börjar bli bättre. Givetvis kommer det bli mycket bad mitt på dagen och utflykter, skulle du rekommendera att jag slutar med syrorna ändå? Även om jag inte kommer ligga och pressa? Ansiktet utsätts ju för sol när jag badar i havet?

  Använder PCs bha exfoilering 2% liquid (dag och natt) multi correcting treatment (dag och natt), spot treatment (natt 4 ggr/vecka) och hyaluronic acid booster (dag och natt)- detta är alla syraprodukter jag använder. Rengöring och toner använder jag från redness relief serien samt skin balancing. Behöver jag sluta med dessa produkter eller räcker det med att jag använder spf 30 alternativt 50 och inte solar ansiktet “på land” men att det blir utsatt för sol annars? du förstår säkert hur jag menar…
  Funkar PCs dagcreme som solskydd i ansiktet och runt ögonen?

  Vill ju undvika att få tillbaka alla besvär men jag får lätt färg (är från Mellanöstern) men är samtidigt ljus i hudtonen. Produkterna har gjort undverk, skickade före och efterbilder till dina duktiga medarbetare för att dem skulle se hur dem förändrat mitt liv!

 18. Sassa skriver:

  Hej Annica,

  Läste denna artikeln då jag inte vart på “sol” semester på nästan 2 år. Jag ska till Jamaica i två veckor i februari och där är de ca 30 grader. Jag använder syror dagligen (dag och natt) från paulas choice. Använder spf 25-30 dagligen. Men jag blir ändå fundersam hur jag ska göra.

  Jag kommer inte ligga och sola mitt ansikte just för att jag fått sådan fin hy nu. Led av hyperpigmenteringar, ärr och bruna fläckar som börjar bli bättre. Givetvis kommer det bli mycket bad mitt på dagen och utflykter, skulle du rekommendera att jag slutar med syrorna ändå? Även om jag inte kommer ligga och pressa? Ansiktet utsätts ju för sol när jag badar i havet?

  Använder PCs bha exfoilering 2% liquid (dag och natt) multi correcting treatment (dag och natt), spot treatment (natt 4 ggr/vecka) och hyaluronic acid booster (dag och natt)- detta är alla syraprodukter jag använder. Rengöring och toner använder jag från redness relief serien samt skin balancing. Behöver jag sluta med dessa produkter eller räcker det med att jag använder spf 30 alternativt 50 och inte solar ansiktet “på land” men att det blir utsatt för sol annars? du förstår säkert hur jag menar…

  Vill ju undvika att få tillbaka alla besvär men jag får lätt färg (är från Mellanöstern) men är samtidigt ljus i hudtonen. Produkterna har gjort undverk, skickade före och efterbilder till dina duktiga medarbetare för att dem skulle se hur dem förändrat mitt liv!

  • annica skriver:

   Hej Sassa, Eftersom du har haft problem av pimgenteringar, ärr och bruna fläckar så skulle jag vara försiktig även om du kan skydda dig bra med solskydd. Är du det minsta osäker tycker jag att du kan avsluta med dina syraprodukter innan du åker. Hyaluronic acid booster är inte någon syra som har en exfolierande effekt på huden och kan därför används även på solresan. Minst SPF50 för att vara på den säkra sidan är att rekommendera men framförallt återapplicering. Det är det jag tror att man slarvar lättast med. Så glad att få höra din serie och att du känner dig nöjd med produtkerna och ditt resultat 🙂 Kram Annica

Ny naturlig serie från Priori

För några månader sedan lanserades nya uppdaterade Priori, har ni hittat några favoriter från märket än? Nu har de även lanserat en ny naturlig serie produkter, TTC. Med hjälp av den senast forskningen i bioteknik har de lyckats ta fram en resultatinriktad linje med rena ingredienser så som gurkmeja och dess aktiva element curcumin. Teknik […]

Se hela inlägget »

Behind the scenes plåtning

Förra veckan hade jag en plåtning för ett litet projekt ni kommer få se mer utav framöver, så stay tuned 😉 men idag får ni följa med behind the scenes och se lite av vad som komma skall! Bilder från plåtningen     Bilderna blev så fina tack vare fantastiska Ann sköld som ofta gör […]

Se hela inlägget »

Epionce har gjort det igen, nylanserade Purifying Wash och Purifying Spot Gel är verkligen något utöver de vanliga! En duo för alla med acne, till både ansiktet och kropp. Dessa två kliniskt bevisade produkter hämmar inflammation i huden utan att för den skull irritera eller torka ut hudens barriär, vilket gör att de passar alla […]

Se hela inlägget »

Ni vet sedan tidigare inlägg hur galet exalterad jag är över att iS Clinical finns hos oss på Skincity nu, ÄNTLIGEN! Någon som testat på något gottigt från märket än? iS = innovative skincare, därför älskar jag märket så mycket! Bara namnet säger sitt, men det tåls att upprepas att märket använder sig av det […]

Se hela inlägget »

Ungefär 1 gång i månaden fixar jag mina fossingar fina så denna vecka får ni hänga med på min fina-fötter-guide! Jag förbereder alltid med en peeling, lyxar jag lite extra myser jag en stund innan med ett varmt fotbad. Puts väck med all torrhet och fnasighet med Jan Marinis dubbelexfolierare Bioglycolic Resurfacing Body Scrub med […]

Se hela inlägget »

Nya borstar från MAKETHEMAKE

Hur många av er använder MAKETHEMAKEs borstar? Ni har väl inte missat att det tillkommit fyra nya borstar i kollektionen! 🙂 Sheer Foundation Brush En uppföljare av populära Foundation brush, hur många av er har testat? Till skillnad från Foundation brush har inte sheer foundation brush lika täta strån och är också mindre i omfång. Personligen […]

Se hela inlägget »

Tata Harper Resurfacing mask, jag blir speechless. Naturlig salicylsyra exfolierar och huden får en ny lyster och en mjukare känsla med färre tilltäpptheter. Ge huden en extra energikick och applicera masken ovanpå Tata Harper Regenerating Cleanser Dermaceutic Mask 15, ett kraftpaket av syror som djuprengör grundligt och effektivt i en bas av betonitlera. Denna masken […]

Se hela inlägget »