Kan man använda produkter med syra på sommaren?

  • | Annica

Med risk för att vara lite tjatig… så publicerar jag detta inlägg igen. Jag får så O F A N T L I G T mycket frågor om det så jag känner att jag verkligen vill lyfta denna fråga igen. Har ni kompisar etc som också använder syror…. spred the news… många vet fortfarande inte att man inte att man kan ha syraprodukter på huden på sommaren men att man INTE bör sola! Men sommar = sol tänker ni kanske då. Men trust me… det går att kombinera  syror och sommar!

Så mina damer och herrar,  tjejer och killar…här får ni igen allt ni behöver veta om detta dilemma!

Allt fler av oss använder någon form av syra-produkter i sin dagliga hudvård. Fler och fler upptäcker de många fördelarna och vilken skillnad de kan göra med syra i sina hudvårdsprodukter. En del använder helt och hållet produkter med syra i och tycker det är toppen vissa väljer någon eller några produkter i sin hudvårdsrutin med syra i.

Som ni alla säkert vet vid det här laget är det extra viktigt att använda UV-skydd dagligen ovanpå sin avslutande dagcreme eller inbakat i sin creme om man använder syra.

Jag känner att de flesta har förstått att man ska ha det. Men vet ni varför man bör ha ett avslutande UV-Skydd varje dag?? (kallar det UV-skydd istället för solskydd för man skall ha det även om solen inte lyser, solskydd är lite missvisande tycker jag). Känner också att många är osäkra på om man kan fortsätta med sina syra-produkter när man ska på solsemester eller nu till sommaren…. Så jag tänkte helt enkelt ta och reda ut detta och vad som gäller.

Varför bör man ha UV-skydd när man använder produkter med syra?

Jo, för att syran gör huden något mer till mycket mer (beroende på vilken syra och vilken styrka) solkänslig. När huden är mer solkänslig så betyder det att man har lättare för att bränna sig. Bränner man sig så ökar risken för solskador på huden och det kan även ge upphov till pigmenteringar. Solskador kan i sin tur leda till hudcancer.

Där har ni det! Kort och gott! DOCK rekommenderar jag ALLA att ALLTID ha UV-skydd dagtid.

Även när solen inte skiner undrar ni då? När jag sitter på mitt kontor?

Ja, svarar jag på det! Även fast det är mulet ute så utsätts vi för UVA-strålar. Även kallade UV Ageing strålar. UVA går djupare i huden och är de som gör att vi åldras i förtid och de som kan ge cellskador, hudcancer och andra skador i huden. UVA påverkas bara lite av hur högt solen står, av breddgrad, årstid och tid på dagen. UVA strålningen tränger även rakt igenom fönster glas. Så sitter du på ditt jobb med ena sidan ut mot glaset så matas din hud med UVA strålning hela dagen.

Så ALLTID UV-skydd på även om det INTE är sol alltså;) Extra viktigt om man använder syra produkter…. Nu vet ni varför oxå:)!

Vill du veta mer om hur du blir riktigt riktigt SOLSMART lär mer HÄR!

En vanlig syn en svensk sommardag!

 

Så till nästa fråga…

Kan man använda sina syraprodukter när man ska på solsemester eller när det är sommar?

Svaret är JA! Det kan man! (Nu pratar jag bara om försäljningsprodukter för hemmabruk.) Detta för att ni nu just lärt er att man alltid ska ha UV-skydd och har man det så är det ingen fara. Dock rekommenderar jag om man är ute under längre stunder i direkt sol mitt på dagen mellan ca kl. 11-15 att man dessutom skyddar sig med en keps/hatt eller under ett parasoll. Dessutom är åter applicering jätteviktigt samt att man inte applicerar för lite creme. Applicerar man för lite av sin creme kan plötsligt ens SPF30 bara vara SPF15….

stråhatt , skydd mot solen

Enligt mig det snyggaste att ha på huvudet i sommar som skydd mot solen!

 

Många av syra produkterna som vi använder här i Sverige har ju sitt ursprung och är som störst i länder där det är soligt året runt..

Om man nu vet med dig att man ändå kommer att sola sitt ansikte av någon av någon super konstig anledning som jag inte kan förstå så bör man sluta med sina syra produkter absolut minst 1 månad innan. Helst minst 2 månader innan. Många undrar om det är ok att bara använda syran på natten. Men nej, det är det inte. Man måste låta huden ”återställa sig” och avstå från alla syror helst under minst två månader innan. Använder man på natten så får huden en exfoliering hela tiden ändå.. så det kvittar.

Hoppas ni hängde med! Värt att tänka på är att brännan endast består ett par dagar… men skadorna i huden förblir för alltid!

Så på med UV-skyddet nu och låt huden få vara fin, fräsch, spänstig och frisk all life long!