Så här lyckas du med din vaxning!

  • | Annica

Illustration som visar vaxning i ansiktet

Bild lånad från thebeautyoflifeblog

Kolla in min guide för hur du lyckas med vaxning hemma. Se till så du har kläm på alla  alla ’no-no’s och alla ’yes-yes’! Har du koll på detta (vilket du får om du läser min guide) så kommer du bli värsta vaxexperten och vaxningen hemma i badrummet kommer att gå som en dans.

Hår & Hårborttagning

Olika typer av hårborttagning

Det finns olika tillvägagångssätt att ta bort hårstrån. Det ena kallas depilation  då tas hårstråt bort temporärt t.ex. genom vaxning, rakning, klippning eller olika depilationskrämer.  Det andra kallas epilation – här tas hårstråt bort permanent med roten med elektrisk ström, även kallat diatermi.

Hårets växtfaser

Allt vårt hår på kroppen har olika växtfaser – anagen fas (tillväxtfas), katagen fas (övergångsfas) och telogen fas (vilofas). Om man nyligen rakat sig innan man vaxar så kommer man ganska snart efter vaxningen få utväxt av vissa hårstrån, vilket beror på att hårstråna befinner sig i olika faser.

Efter ca 1 månad kan du få bra resultat när du vaxar igen – då har många av hårstråna kommit upp till ytan. Ju längre du väntar mellan vaxningarna, desto mer hår får du med när du vaxar och du slipper små hår som kommer upp strax efter.

Om man vaxar regelbundet (ca 1-3 månad mellan gångerna):

  • Tar det längre tid för håret att växa ut
  • Det blir på sikt glesare
  • Strået blir tunnare
  • Man tröttar ut hårsäcken med tiden

Att tänka på innan vaxning

Det är viktigt att man är noga med förberedelser och tillvägagångssätt när man depilerar så att inte hårsäcksinflammation (follikulit) uppstår.  En hårsäcksinflammation innebär att håret växer inåt, kapslar in sig under huden och sedan ligger och skaver så att en inflammation bildas i hårsäcken – en röd prick eller varfylld liten blåsa.

Undvik att vaxa strax före eller under menstruation, då är huden mycket känslig. Man är i regel mer smärtkänslig vid dessa tillfällen och oväntade reaktioner kan uppstå. Smörj ej in området på huden som du ska vaxa samma dag som du planerar att vaxa dig. Då är det risk att vaxet inte fäster vid hårstråna.

När man vaxar med remsa så rekommenderas ofta att man talkar huden lätt innan man vaxar. Detta för att talken suger upp fukten från huden om man svettas (speciellt viktigt på sommaren), annars fäster inte vaxet lika bra. Talket fungerar även som ett skydd för överhuden och gör den lite tjockare.

 

3 gyllene regler för en lyckad vaxning

  1. Applicera vaxet medhårs
  2. Fixera huden (dvs ta ena handen och tryck/håll i huden)
  3. Dra bort vaxet mothårs

Att tänka på efter vaxning

  • Smörj ej in huden som du vaxat på 24 h efter vaxningen.
  • Du bör ej sola, bada i klorerat vatten (eller bubbelbad där infektionsrisken är stor) eller värmebehandla huden på 24 h efter vaxning.
  • Använd ingen deo på 24 h (om du vaxat armhålan)

Var försiktig med att vaxa om

  • Du har extremt tunn hud, känslig hud eller irriterad hud.
  • Du nyligen solat eller gjort annan värmebehandling

Du bör inte vaxa om

  • Du har någon form av hudsjukdom, eksem, sår eller allergi
  • Du har åderbråck eller blåmärken
  • Du har färska ärr
  • Du samtidigt epilerar
  • Du har pacemaker (detta p.ga av smärtan vid vaxning, detta får man själv avgöra)

 

Nu så! Nu har du koll på alla yes-yes och no -no´s. Då är det bara att införskaffa vaxet (finns remsor och olika typer av flytande vax för hemmabruk på de flesta butiker med hygienartiklar) och köra på. Lycka till med din vaxning hemma!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

92 svar till “Så här lyckas du med din vaxning!”

  • (92) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Carina skriver:

    Hej!
    Har du också någon guide till vaxning av överläppen. Tänker på om killar i tonåren kan göra det innan de börjar raka sig? 🙂

    • Hej Carina,

      Johanna andra bloggaren här. Jag skulle inte rekommendera vaxa överläppen på varken en tjej eller kille. Det är bättre att han rakar sig istället det är dels skonsammare. För kvinnor kan det istället trigga hårväxten om man vaxar i ansiktet. Kram Johanna 🙂

  2. Pernilla skriver:

    Hej, jag använde veets vaxning till ögonbrynen förr tills den dagen jag fick ett rött märke precis över ögat. Ser ut som brännmärke/bristning i blodkärl. Har ni något tips på hur man kan få bort detta ?

  3. Hult. skriver:

    Hej!

    Jag har hört så olika från flera hudterapeuter angående:
    Tröttar ut säcken, glesare med hårstrån och tunnare hårstrån men främst smärtkänsla länkad till menscykeln.
    Har du källhänvisning på denna fakta?

    Det här kanske är, inom era utbildningar, lika vedertaget som att jorden är rund för mänskligheten men för oss dödliga som ej är utbildad i området så lyssnar man på proffsen. Men det sägs så olika och efter eget googlande är jag misstänksam till vissa delar av de här sanningarna från vaxning. Tacksam för svar 🙂

  4. Linda skriver:

    Hej,

    Jag har köpt Veet easy wax electrical roll-on kit.
    Jag fick med en refill med Easy Gelwax. Det står i innehållsförteckningen bla perfum.
    Vågar jag använda det då jag har känslig hy?

    Det står att produkten är för alla hudtyper.
    När jag beställde stod det på hemsidan att Veet refillen skulle innehålla naturligt bivax som skulle vara bra för känslig hy. Kan dock inte hitta skillnaden på bivax kontra gelwax när jag Googlat och tror att jag fått fel produkt.

    Har vaxat på salong tidigare och även provat IPL. Har haft problem innan jag slutade raka med hårsäcksinflamation med stark klåda. Fick en gång exem efter några behandlingar med IPL. Började med vaxning på salong när exemet försvann och har inte haft problem med klåda eller exem. Har du tips på någon varmvax roll-on kit som passar för min hy?

  5. Eva skriver:

    När rekommenderar du att jag får vaxa benen igen efter ärr och stygn

  6. Venezia skriver:

    Hej skulle gärna velat ha hjälp från er har problem Sen Mina små ålder har hår över min hela kropp och Ja känner mej som
    En man dom
    E så så grova går inte o förklar

  7. lucia skriver:

    Hej, varför får man inte vaxa sig om man har åderbrock?

    • annica skriver:

      Hej Lucia, Det är inget som jag rekommenderar då huden lätt studsar när huden vaxar sig. Då kan åderbrocker tyvärr bli sämre. Så du får man vaxa runt om och verkligen tänka på fixering. Kram Annica

  8. Jenny skriver:

    Hej Annica 🙂

    Jag har precis börjat intressera mig för hudvård och skönhet och allt som hör där till.

    Jag ska ge mig på vaxning för första gången (nervös..) och har kikat runt på din blogg och hittade detta inlägget! YES, fast nej.. bliss verkar ha utgått från typ alla butiker. Har du något tips på ett annat bra vax som är bra för hemmabruk? 🙂 Kram.

  9. Linnea skriver:

    Hejsan! Väldigt bra tips! Jag har nyligen vaxat mina ben men har lyckats missa en hel det, när kan jag köra igen utan att det irriterar huden allt för mycket?

    • annica skriver:

      Hej Linnea, Om du nyligen har vaxat dig kan du vänta någon dag eller två och endast ta det missade områdena. men försiktig om huden fortfarande är irriterad. Applicera gärna lite Baby puder innan vaxning. Tänk på att håret växer i olika växtfaser och det kan därför vara bra att vänta ut hårväxtfaserna med 4-6 veckors mellanrum. Så att man inte vaxar sig för ofta 🙂 Kram Annica

  10. Linus skriver:

    Hej Angelica. Jag är en man som går på salong för vaxning av min kropp. Tyvärr verkar det som om min kropp/hud reagerar negativt på det här. Jag får extremt mycket röda prickar, knottror och stora röda knölar av det här. Hon jag går hos har aldrig sett något liknande. Det börjar redan 1-2 dagar efter behandling, och så några inväxta hårstrån kan det väl inte vara? Det går ju inte så fort. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vill ju bli av med håret men inte till det här priset. Ser ju ut som en prickig korv med en könssjukdom.

    • annica skriver:

      Hej Linus, Det är viktigt med fixering och behandling innan och efter en vaxning. Men ibland kan huden få som en chock och vill reparera sig själv och därför får den knottror, speciellt om det var första gången. Kontakta gärna info@skincity.se med bild på det drabbade området så vi kan få en uppfattning hur det ser ut. Så hjälper mina kollegor dig vidare på bästa möjliga sätt. Kram Annica

  11. Sofie skriver:

    Hej! När jag skulle vaxa mina ben med veet vaxstripes så fick jag bara bort hälften av håret och då är håret minst 5 mm långt, hur ska jag göra för att få bort det hur länge ska vaxet vara på benet innan jag drar bort den. Följde veets råd men det funkade inte :/

    • annica skriver:

      Hej Sofie, Viktigt med en bra grund som arbetat bort yttorrheten, vanligt att man är så pass yttorr om benen så att vaxet inte fäster lika bra på stråna. Det brukar hjälpa till för att få en bra grund. Det är sedan viktigt att trycka på vaxet i hårets växtriktning. Ta gärna mindre partier då det kan vara svårt att få bra kraft med större partier. Du rycker sedan i hårets motsatta riktning. Testa så håller jag tummarna att det fungerar bättre för dig! Kram Annica

  12. Sanna skriver:

    Hej Annica!
    Jag håller just nu på med IPL-behandlingar (brasiliansk). Har väldigt grova strån och gör behandlingar med 6-8 veckors mellanrum (gjort 4 hittills). Jag ska på semester i sommar så tänkte därför köra en brasiliansk vaxning på salong ca 8-10 veckor efter en IPL-behandling och sen fortsätta med IPL i höst när solen är över.
    Mina frågor är då:
    1, bör jag undvika brasilianska vaxningen trots att det går 8-10v efter IPL och lång tid innan nästa IPL-behandling?
    2, du skrev att man vaxar sig mellan 1-3 månader, men jag brukar behöva vaxa armhålorna varannan vecka (vaxat armhålorna själv i flera år). När jag rakar armhålorna istället för att vaxa får jag jättekänslig, öm hud med mycket sår, trots att jag byter hyvel ofta och är försiktig osv, vad kan det bero på? (rakar endast nu för att påbörja IPL där med så kan inte vaxa)
    3, är IPL epilation?
    Tusen tack på förhand!! Kram

    • annica skriver:

      Hej Sanna, Du ska helst inte gå på och vaxa området under en kur med IPL. Detta kan störa hårväxtfaserna och du får kanske vänta längre innan du har ditt resultat av IPL. Så det är engångshyvlar under tiden eller inte vara på håret alls. Så att du får så bra resultat som möjligt av din IPL 🙂 Kram Annica

  13. Anna skriver:

    Hej Annica. Som frågan ovan undrar jag också och det är skillnad på hårborttagningsmetoderna vad gäller vax och hårborttagningkräm på överläppen. Jag har hört att det blir grövre hår på överläppen pga mer blodtillförsel vid vax. Därför använder jag kräm men det tar ju ju bara några dagar för det att växa ut. Och det är ju ljusa hårstrån så någon laser teknik är det inte tal om. Vad säger du? Skall jag fortsätta med kräm eller är det riskfritt för vax på överläpp? Tack för att du finns och är bra på det du gör. H Anna

    • annica skriver:

      Hej Anna, Hårborttagning med creme är egentligen någonstans mellan rakning och vaxning. Ger något mer resultat än rakningen då den går något djupare ner i hårsäcken. Men inte från roten som med vaxning. Laser är oftast svårt få ljusa fjun, så kan ibland vara svårt att få ett bra resultat. Vaxning är väl det som brukar fungera bäst men då rekommenderar jag dig att gå till salong, annars är creme något mer skonsamt som är anpassat till ansikte och känslig hud. Kram Annica

  14. Mimmi skriver:

    Hej, vart köper man dessa produkter och vad kostar de? Tack för bra tips 🙂

    Mvh Mimmi

  15. Carro skriver:

    Hej! Jag funderar på att testa att vaxa överläppen, har inte jätte mycket hår men testade att nopra och tycker att det ökat lite och ser ut som att jag har fått lite mörkare färg på vissa hårstrån efter det.
    Så jag undrar, blir hårväxten mörkare och grövre genom att vaxa? Har inte lust att få den värre!
    Tack på förhand!

  16. Emelie skriver:

    Hej! Hitta dit genom Google. Jag vill ta bort hår på överläppen men kan inte vaxa pga känslig för smärta i ansiktet (kan inte ens använda pincett) därför tänkte jag att fuzz off hade varit bra men den verkar inte finnas någonstans längre? Något annan kräm du kan rekommendera ? Jag hittar bara depends ansiktskräm för ca 60 spänn som inte känns helt rolig….

    • annica skriver:

      Hej Emelie, det stämmer att den för ansikte utgått och i ärlighetens namn så har jag inte koll på bra blekningscremer. Någon annan som har här inne kanske? Testa att googla för att läsa recensioner, hoppas att du hittar någon riktigt bra. kram Annica

      • Lilian skriver:

        Blekningskräm från Andrea funkar väldigt bra utan att svida, har använt detta märke i säkert 10 år. En mildare variant för ansiktet och en starkare för kroppen.

  17. linda skriver:

    Hej där.
    Jag har stor behårighet under hakan efter skukdom då jag har op 2010 bort en tumör i hypofysen och har haft curhing syndrom.
    Har tidigare testat vaxning bar vecka samt även öaser behandligt enstaka gånger.. tappat orken nu och har slutat gå på behandlingar (1år) och plockar samt rakar endast..
    Detta är ett stort problem för mig då jag endast är 30+ och känner mig ej kvinnlig.
    Vad kan du rekomendera mig..
    /linda

  18. Mette skriver:

    Hej! I går kväll testade jag Bliss fuzz off på överläppen. Jag lät den sitta i 4 min och kände inget speciellt under tiden men däremot när jag tagit bort cremen. Det brände och sved och nu på morgonen svider det fortfarande och det känns liksom som att vissa delar av läppen är domnad och partier av läppen är fortfarande lite röd. Hur länge ska denna brännande känsla sitta kvar är detta normalt?

    • annica skriver:

      Hej Mette, En lätt med betoning på lätt domnande känsla kan upplevas de närmsta 24h men sedan ska det släppa. Den brännande känslan tycker jag dock inte är ok utan i mina öron låter det som att du är överkänslig mot något i produkten. På SC brukar jag och kollegorna alltid rekommendera att man gör ett sk patch test dvs testar hårborttagsprodukter i ex armvecket för att se om man klarar produkten. De är kraftfulla och som sagt de ska inte bränna och någon bestående rodnad efter flera timmar ska det inte vara. Hade varit mycket försiktig framöver och tänk på att applicera ordentligt med solskydd och sola inte, då huden nu är extra ljuskänslig. Hoppas och tror att det lägger sig inom ett dygn.

      kram Annica

      • Mette skriver:

        Tack för svar! Det röda och svidande känslan har lagt sig men på ett litet parti är det fortfarande rött vet inte om jag var slarvig med att tvätta mig där och att det därför satt för länge. Nu känns det mer som att det stramar i huden typ. Ska man våga att testa den igen och inte ha längre än 3 min nästa gång? Kan man använda någon kräm efteråt som lugnar huden nästa gång och vad tycker du att man ska använda då?

        • annica skriver:

          Hej Mette, Vad bra att det känns bättre. Gör så att du testar den i armvecket först i 1-3minuter. Reagerar du så lägg den ej i ansiktet mer. Får du ingen reaktion så test på ett litet parti i ansiktet i max 2 min. Var noggrann med rengöring innan och efter, samt lägg en lugnande gel efteråt. Den här är tex toppen: http://skincity.se/sv/product/3067/maria-akerberg-aloe-vera-barbadensis

          kram och lycka till! Annica

          • Mette skriver:

            Tack för ditt svar! Jag gjorde ett patchtest på underarmen innan jag gjorde i ansiktet men fick inte alls någon reaktion men jag ska testa i armvecket också. Det jag tycker är lite skumt är att jag fått som några sår på överläppen som att den frätt sönder huden ungefär konstigt ser det ut. Får se om jag vågar ha den i ansiktet igen eller om jag satsar på att gå till en salong och vaxar i stället.

          • annica skriver:

            Hej Mette, Kan inte gå i god för att det kommer fungera bättre en andra gång, bäst är nog snarare att låta bli produkten så att du inte skadar din hud. Verkningstiden kan ha påverkat och att en kortare tid på just din hud hade passat bättre. Jag tycker att du kontaktar info@skincity.se hälsa från mig och bloggen så ska vi ”lösa” detta åt dig på ett fint sätt : )

            kram Annica

  19. nicole skriver:

    Hej, Sökte via google och kom in här.
    Gjorde misstaget att vaxa bort de få hårstrån man har runt munnen med märket veet face strip
    slutade med att jag slet bort lite av huden! svider som bara den (gjorde det igår) vad kan man använda för salva/kräm för att hjälpa huden då jag är väldigt röd runt munnen, och även där huden saknas 🙁

    • annica skriver:

      Hej Nicole, men ajjjj din stackare, det låter inte så skönt : ( Låt huden vila vilket den nu fått göra i 24h, sedan när huden inte vätskar sig så kan du lägga på en skyddande lugnande creme. Viktigt att du skyddar huden mot solen då den vid en sån här skada är extra känslig för att få pigmenteringar. Läs mer i den här länken om K Ceutic, den skulle passa dig perfekt. Dagcreme och spf i ett:

      https://hudspecialisten.se/2015/07/en-alvedon-for-huden/#_mainContent

      kram och lycka till nu, Annica

  20. Louise skriver:

    Hej Annica!
    Jag har tänkt på att börja vaxa ett tag (benen).
    Men jag har nämligen eksem på just benen (ganska mycket) men jag har en speciell kräm som gör att det ska försvinna, (kommer alltid finnas kvar endå). Finns det något annat jag kan använda som e lika effektivt som vaxning?
    Hugs Louise (:

    • annica skriver:

      Hej Louise, har man eksem så är huden väldigt känslig. Hade nog avstått både från vaxning och hårborttagningsmedel. Mest skonsamt blir det för din hud om du rakar försiktigt. kram Annica

  21. Malin skriver:

    Hej! Hur är det med Bliss Fuzz off, blir behåringen värre efter att håret växer ut igen? Har läst att man kan få sk terminalhår efter exempelvis vaxning eller pincettplockning i ansiket och är såklart livrädd att få helskägg om man håller på för mycket! 😀 Har endel burr i form av tunnare hår men de syns och har blivit värre efter 40. Kändes inte kul då min tonåriga son sa att jag hade mer skägg än han! Vill verkligen bli av med detta på kinder och haka, men vet inte om jag vågar :/

    • annica skriver:

      Hej Malin, behåring är en hel vetenskap och du verkar ha koll. Med Fuzz-serien så påverkar man dock inte roten så behåringen stimuleras inte på något sätt. Det som sker är att stråt löses upp en bit ner i hårsäcken. För att stimulera så måste roten väck så som vid plockning och vaxning..

      kram Annica

      • Malin skriver:

        Tack för det! Då kanske man vågar testa iallafall! 🙂 Skulle vara bedrövligt om de som idag är ljusa fjunigare hår skulle bli grov riktig skäggväxt! 😀 Tack för ditt svar!

  22. Anonym skriver:

    Hej! Jag funderar på att börja vaxa mina ben med remsor hemma. Jag undrar om jag kan göra det en gång i månaden, och raka benen där emellan så jag enbart har långa hårstrån en gång i månaden – veckan innan jag vaxar igen? Har väldigt snabb hårväxt och vill inte gå i en hel månad med håriga ben. Annars, kan man vaxa ofta (tex en gång i månaden)?
    Tack på förhand!!

    • annica skriver:

      Hej Anonym, Vaxar man regelbundet så kommer du märka att håret efter en tid blir mindre. Visst kan du raka emellan men jag hade vaxat oftare istället. Vaxar man regelbundet så är det vanliga att man får lite mindre hår, vilket brukar vara trevligt.

      kram Annica

      • Anonym skriver:

        Tack! Undrar även hur man gör för att motverka att hårstrån börjar växa inåt?

        • annica skriver:

          Hej Anonym, Peela, peela, peela och återfukta skulle jag säga. En kroppspeeling håller öppningen till strået fritt från gamla hudceller och då kan inte strået växa lika lätt under huden.

          kram Annica

  23. Hannan skriver:

    Hej!

    Jag har en fråga 🙂 det är så att jag har vaxat mig ( ansiktet) hos en hudterapeut efter behandlingen fick jag fula sår på kinderna dt svider jätte mycket ser ut som att någon har misshandlat mig! Jag undrar hur ska jag behandla såren för att jag är jätte orolig ifall det kommer bli ärr!!

    • annica skriver:

      Hej Hannan, Oj det låter inte bra. Jag hade först och främst kontaktat terapeuten men det kanske du redan gjort. Sedan är det otroligt viktigt med högt solskydd. Slarvar du med det så kan du få pigmenteringar. Jag hade undvikt sol i ansiktet helt och hållet samt använt spf 30 eller 50.

      kram Annica

  24. nathalie skriver:

    Hej! Kan man använda någon av dessa vaxen till att göra en brasiliansk vaxning, dvs ta bort alltihopa?Jag vill gärna göra det själv för att slippa gå till en salong. Är lite nervös för vill inte få brännskador eller andra skador på det området. Tack för en bra guide!

    • annica skriver:

      Hej Nathalie, NEJ blir svaret! Det hade jag endast gjort på salong. Teknik och rätt produkt är superviktigt!!!! kram Annica

  25. Mi skriver:

    Hej, funderar på att köpa bliss fuzz off, efter hur lång tid brukar håret växa tillbaka?

    • annica skriver:

      Hej M! Det är väldigt individuellt. För en del tar det ca 2 veckor andra upp emot 6 veckor. Som sagt väldigt individuellt. Kram Annica

  26. Sara skriver:

    Hej! I söndags så vaxade jag ansiktet för att få bort håret vid mina polisonger. Dum som jag var vaxade jag vid samma ställe ett fler tal gånger. Redan några timmar efter fick jag två stora röda märken på varje sida. Dvs lite längre bort från mina kinder. Det ser nästan ut som två brännmärken men det är inga blåser på.

    Jag köpte aloe Vera gel för att minska rodnaden samt irritationen. Men det är nästan i samma form som igår och jag vet inte vad jag mer kan göra. Kommer det gå bort eller kommer det lämna ifrån sig märken? Jag får lite smått panik 🙁 snälla svara så snabbt som möjligt

  27. zandrajonsson skriver:

    Hej! Tack för alla tips! Jag ska nämligen vaxa mina ben själv och är lite nervös. Är rädd att det ska göra jätte ont. Men som sagt ska man vara fin får man lida pin! 🙂

  28. Karin skriver:

    Hejsan, jag har länge tänkt på att jag vill vaxa nig i armhålorna men jag har hört att de finns risker med att göra det så som till exempel: brännskador, sårskorpor m.m
    Tack på förhand!!

    • annica skriver:

      Hej Karin, Det kan absolut bli fel om man inte använder bra saker och inte följer instruktionerna vad gäller temperatur etc. Men köper man bra grejer, läser hur man ska göra och följer instruktioner så brukar det bli jättebra! Kram annica

  29. Jenny skriver:

    Blir nyfiken på Bliss produkter för vaxning. Detta borde jag prova. Men vet du om något av alla dessa märken säljer någon form av SUGARING? Jag köpte alltid fårn Body shop då jag tyckte det var bra, lätt att använda och framför allt så var det inga problem att få bort rester. De har tyvärr slutat sälja denna sedan flera år tillbaka, men jag saknar den. Får lite panik av att det blir kvar vax på benet då det är så klibbigt och svårt att få bort.

    Kanonblogg btw, följer på insta och bloglovin 🙂

  30. Lina skriver:

    Hej Annica!
    Jag funderar på poetic waxing kit eller blizz fuzz off för att ta bort fjunen på överläppen. Vilket rekommenderar du? Eller är det kanske en smaksak? 🙂
    Det finns ingen risk för att behåringen blir värre? (man har ju alltid hört att man ej ska noppa bort hår tex..)

    • annica skriver:

      Hej Lina, Det är två helt olika grejer eftersom fuzz off är hårborttagningscreme som tar av håret vid hudytan och waxet tar bort håret från hårsäcken så det är lite smaksak vad man föredrar. Vid vaxning så kan man snarare trötta ut strået. Raka är väl det man inte bör göra då det blir stubbigt och man får upp allt samtidigt. Då upplevs det mer. Kram Annica

  31. Gerlandia skriver:

    Hej , jag som bra brasiliansk o många år av brasiliansk vaxning , jag måste berätta att i Brasilien har många salong sluta med vaxning av ögonbryn o andra del av ansikten för att huden är väldig känslig o kan orsakar rynkor i förtid , så vi har började med blekning o hand plockning av ansiktens hår i stället . Tänk själv på hur din hud ser ut innan du starta med vaxning , det är underbart , men det är inte felfri, tyvärr
    🙁

    • annica skriver:

      Hej Gerlandia, TAck för din kommentar. HAr man mycket behåring i ansiktet och vaxar ansiktet ofta så måsta man vara mkt noga med fixering bla då det så klart kan bli påfrestande för huden. Jag brukar tipsa om Bliss Fuzz off för ansiktet. Kram Annica

  32. Fröken skriver:

    Ok, ska bli spännande att se om det vaxkit jag beställt från Skincity funkar.
    Provade veet på benen, jag ömsom skrattade ömsom svor, kanske är det märket ett skitmärke.

  33. Vivien skriver:

    Hej Annica!
    Har sett att några av Skincitys produkter (bl.a Decleor, Carita) innehåller C13-14 Isoparaffin. Är inte det en tilltäppande mineralolja?

    Tack för en bra blogg!

    Med vänliga hälsningar
    Vivien

    • annica skriver:

      Hej Vivien! Nu har jag undersökt saken lite närmre… C13-14 isoparaffin är framställt från mineralolja, men är så bra raffinerad att det inte verkar komedogent (tilltäppande). Man får bara den goda, mjukgörande effekten av mineralolja och inte de negativa effekterna. Kram Annica

    • annica skriver:

      Hej Vivien, Jag har mailat Decleor och Carita för jag vill ha deras svar på saken innan jag ger dig det och mina tankar. Det är viktigt att veta på vilket sätt det används i produkten för att kunna ge ett bra svar. Jag återkommer alltså med komplett svar! Kul att du gillar min blogg! Kram Annica

  34. Eva skriver:

    När jag beställde JMs cesta serum sist valde jag det nya mot blank hud. är det i övrigt någon skillnad mellan det och det ordinarie cesta serumet? Sen undrar jag om du med upplever att JMs solskydd har som små små minipartiklar i det som gör att då jag stryker ut det känns det lite som peeling mot kinderna?! Känner även det på läppar när det är på. Har inte upplevt något annat solskydd liknande. Jag har hela serien med serum, bioclear, fukt o solskydd. Ibland också primern efter solskydd. Har använt nu i ca två månader och kan få stickande känsla av bioclear vissa gånger. Har ju lite känslig hud så har tänkt om jag ska varva och ta någon lugnande kräm såsom priori night complex eller delicate från Matis varannan dag eller som kur när huden känns mer irriterad. Stickningarna går bort till natten i a f och blir lite bättre efter transformation serum kommit på. Vad tror du? kan jag ta någon lugnande mask ibland och några förslag då?

    • Tina skriver:

      Även jag har känt att det känns lite peelande med solskyddet ibland så du är inte den enda!

    • annica skriver:

      Hej Eva, Det är det samma i övrig, bara att denna är lite mer matterande. Hmm måste undersöka detta om Solskyddet. Inget jag upplevt själv. Jag kollar med JJM och återkommer om det! Bioclear kan sticka lite.. det är helt som det ska, dock ska du inte uppleva ihållande stickningar eller irritation som rodnad. Kör gärna tex ultra Calming Mask från dermalogica några kvällar i veckan om du vill! Kram Annica

  35. Sara skriver:

    Hej Annica! Jag är så sugen på att prova på jan marinis produkter mot finnig hy, men jag väntar på att ni ska göra något erbjudande på dem! Haha kommer det komma nån gång snart? Hälsningar Sara

    • annica skriver:

      Hej Sara, Vi har ju erbjudande på dem nu!! :)) Köp 5 betala för 4… då får du ju hela systemet och en gratis!! :)) KRAM annica

  36. Felicia skriver:

    Hej! Min hud är väldigt blank, det är värst i T-zonen men hela ansiktet är fortfarande blankt. Jag har bara nån finne och lite pormaskar vid näsan annars är det inget mer. Ser många med samma eller värre hud som har helt naturligt matt hud. Jag andvänder MD formulations combination skin kit och har gjort det länge men är blank som tusan och det är verkligen jobbigt. Direkt när jag har tvättat och lagt på ett matt mineral puder från UNE så ser det okej ut nån timme men långt ifrån matt. Har du något tips på produkter som fokuserar mest på att behandla talgöverskott? Något annat tips som bara gör det bättre? Vilket matt mineralpuder som är bäst? Det enda som jag skulle vilja behandla också är mina fräknar men det kanske man bara kan köpa en mask, men vilken isåfall?

    Skulle vara jätttetacksam för svar på dessa frågor!!

    Kram

    • annica skriver:

      Hej Felicia, Här kommer lite tips till dig! Använd anti Shine mattifying gel från Peter Thomas Roth innan du lägger makeupen på T-zonen. ha den sedan i väskan och lägg på ovanpå makeup när som på dagen för att matta ner. gloMinerals mineralpuder är det bästa tycker jag mot blank hy. Jag skulle vilja veta om du är yttorr är du det så ska du kombinera MDs Moisture defense mask och deras clearing complex mask. varva dem eller lägg dem på olika partier. Är du bara fet och aldrig yttorr så använder du bara clearing Mask. Fräknar kan man inte riktigt göra något åt… det enda är att inte sola så syns de inte lika mkt! vad stolt över dina fräknar, det är ju jättefint! 🙂 KRAM Annica

      • Felicia skriver:

        Tack så mycket! Får testa detta och se om det blir bättre.

        Har ju inget emot att byta ut alla produkter om det finns några från något annat Märke som du tror skulle vara bättre för mig?

        Kram

        • annica skriver:

          Hej Felicia, Jag tycker MD är bra men i så fall kanske testa PTR som har bra matterande produkter. Deras dagcreme clinimatte är jättebra tex. Kram Annica

        • Felicia skriver:

          För mina andra MD produkter är snart slut och ska in och handla om en timme men vet inte vad jag ska köpa, samma? Andra från MD? Andra från ett annat märke?
          Haha tack igen! 😀

  37. Paula skriver:

    Om man använder syror i hudvården i ansiktet (jan marini), vad kan man använda då? Är det hårborttagningskräm eller vax som gäller? 🙂

  38. Elisabeth skriver:

    tack för en bra guide! jag vaxar och epilerar men det får jag tydligen inte då 🙂
    Är inte epilering samma sak som vax i och med att håret rycks upp ur roten?

    • annica skriver:

      Hej Elisabeth, SÅ lite:)! Ni alla läsare är ju snart färdigutbildade hudterapeuter ;)) Njeeeaaa det är inte något jag rekommenderar. Jo, på sätt och vis du eliminerar håret från roten det är detsamma. Men det kan bli väldigt påfrestande för huden om du kör både och. Vid epilering tar man ofta bort hår med hjälp av en varm nål där man bränner hårroten vid att sticka ner den varma nålen i hårsäcken, Huden kan bli känslig och man bör inte gå på med vax där. Varför kör du båda delarna? Gör du det på olika partier på huden så går det ju bra! KRAM Annica

      • Elisabeth skriver:

        Okej jag tänkte mer på en epilator man köper för hemmabruk som ryker upp hår som en pincett typ, jag har braun silk epil 3. Jag gjorde båda (alltså inte samma dag) för att det hade växt ut i en annan växtfas i armhålan och jag orkade inte värma vaxet så tog epilatorn, det borde ju vara okej?
        Men den tar dock inte på benen där bara bryter den av håren känns det som, eller är håren i mycket olika växtfaser..

        • annica skriver:

          Hej Elisabeth, Aha ok! Det kan du göra, du får känna av lite på din hud. På en känslig hud kan det bli för mycket. Men om du tar lite strån du inte fått med så borde det inte vara några konstigheter. Kram Annica

  39. Fröken skriver:

    Låter ju hur enkelt som helst! Men jag har en kanske korkad fråga. Brukar alltid raka mig, då jag inte får bort allt, varken hår eller vaxrester!? Så min fråga är, funkar vax bara på vissa människor eller hur farao får ni bort rester + hår?????

    • annica skriver:

      Hej Fröken, Ja det är enkelt bara man vet hur man ska göra:) Nejdå vax brukar funka på de flesta bara man får in rätt teknik. Tricket är ju oxå att man först sparar ut (inte så kul men man bör få upp så mycket hår som möjligt så det inte kommer små hår upp någon dag efter) Är det ställen du tycker är svåra att komma åt? Klart du kan raka dig lite där då om det känns trixigt.. men de stora partierna tar du ju lätt med vaxet! KRAm annica