Intervju om Solskydd!

  • | Annica

Hej hopp denna häärliga tisdag! Har ju glömt.. Anna Wahlberg på Aftonbladet gjorde härom dagen en intervju med mig om sol och solskydd. Här får ni hela intervjun.. men kika även gärna in på Annas sköna skönhetsblogg, där finns mycket mumsigt att läsa:)

Tadaa.. här har ni hela intervjun..

Härligt, härligt men farligt, farligt. Lite sol på ett säkert sätt är nyttigt, men det gäller att njuta med måtta och undvika att bli bränd. För att slippa sjukdomar, rynkor och pigmentförändringar så gäller det att sola smartoch använda solskydd. Men exakt vad är det som gäller?

Jag har frågat Annica Forsgren, erfaren hudterapeut och innehavare av webshopen Skincity.se. 

Just nu pågår en debatt om nyttoeffekterna med att sola. Vad handlar den om?
”Det handlar om att det är viktigt att vi får sol på oss så att kroppen kan bilda D-vitamin. Men man ska ha i åtanke är att det räcker med ca 15-20 minuter om dagen. Så jag tycker att man ska vara noga med att smörja in sig om man inte har skyddande kläder. Speciellt mellan 11-15 när solen är som starkast.”

Hur högt solskydd bör man använda sommartid? På kroppen och i ansiktet?
Jag tycker man bör ha SPF30 eller 50, det är inte så stor skillnad i skydd som många tror. Om man inte tillhör de mest solkänsliga hudtyperna kan man välja SPF 15 på de delar av kroppen där man inte bränner sig så lätt.”

Solcreme, solskydd

Hur mycket kräm ska man ta till ansikte och kropp?

Mycket mer än vad man tror om man ska få det SPF som står angivet på flaskan. Undersökningar har visat att de flesta smörjer ett tunt lager och då kan skyddet minska till hälften av det som står på förpackningen. Ungefär en kupad hand till ansikte och kropp ger fullgott skydd.”

Hur ofta ska man smörja in om man är på stranden och solar, badar och torkar sig med handduken?
”Lika viktigt som vilken SPF man har lika viktigt är det hur ofta man återapplicerar och hur mycket man tar! Applicera gärna 15 minuter innan solning och därefter varannan timme och efter varje bad.  Var noga med att kontrollera att solskyddet täcker hela kroppen. Lätt att glömma och missa är öron, knäveck, nacke och vid kanterna på bikini eller badbyxor.”

Jeans ger bra solskydd

Kläder skyddar också?
”Javisst, har du kläder på dig som skydd så ger en vit blus motsvararande SPF 7, jeans ger totalt skydd.”

Kan man gå ner i styrka när man börjar bli brun? Hur mycket?
Det kan man om man vill, men det är inte nödvändigt för man kommer att få en lätt solbrun ton ändå. Personligen gör jag aldrig det, jag tycker det räcker med den färg jag får.”

Solskydd och plitor är ju en klassiker. Hur rengör man huden ordentligt så att man får bort alla rester av vattenfasta solskydd?
”Det viktigaste för att undvika plitorna är att använda bra solskydd som inte täpper till eller framkallar utbrott i huden. Sen är det viktigt att kombinera med en bra rengöring. Jag rekommenderar dubbelrengöring dvs en pre-cleanse först, gärna oljebaserad som löser upp olja och fett från huden. När den tvättats av använder man ytterligare en rengöring som gör huden ren på djupet.”

Solskydden som säljs i strandshoppen på solsemestern, är de lika effektiva som de man köper hemma?
Att de säljs i en strandshop behöver inte betyda att det är något fel på dem, men det vet man inte.  Ofta står de ute i solen under väldigt varma temperaturer och vem vet hur länge de stått där?”

Hur är det med de solkrämer som man har hemma och som öppnades förra året. Ger de fullgott skydd?
Generellt sett ska man inte spara öppnade solkrämer från förra året. Man kan använda dem under vinterhalvåret om man åker på semester, men till sommaren bör man satsa på nytt för att vara säker på att skyddseffekten inte har avtagit.”

Kan du tipsa om några riktigt bra solskydd för ansikte? Och kropp?
Jag tycker att Caritas solskydd är överlägsna. De känns underbara på huden, innehåller både kemiskt och fysikaliskt solskydd och ger ett bredspektrigt skydd. De är dessutom väldigt hudvårdande och perfekt om man som jag önskar anti-age effekt i sin hudvård. På sommarhalvåret byter jag ut min dagkräm och ögonkräm till Caritas solkräm med SPF50och Caritas ögonkräm med SPF15.  En ny favorit från Phytomer är Sun Silhouette SPF15 som verkar slimmande, spänstgivande och dränerande medan man tar det lugnt i solstolen. Den har dessutom en lätt färgskimrande effekt för att dölja ojämnheter i huden. Superfin! Har man problem med acne och finnar rekommenderar jag främst Jan Marinis som är riktigt bra för det hudtillståndet.”

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

32 svar till “Intervju om Solskydd!”

  • (32) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Sara skriver:

    Hej Annica! Jag fick en rolig idé igår! Tänk om ni på Skincity kunde starta ett eget hudvårdsmärke? Och tänk om ni kunde skräddarsy ingredienserna lite mer ”individuellt” för varje kund? Jag personligen skulle köpa varor för flera tusen av er då! Tack för en bra blogg! /Sara

    • annica skriver:

      Hejsan Sara, Det är en jätteroligt ide!!! Vem vet en dag kanske vi har det:) Det måste ju vara så grymt bra så det blir ett mega jobb… men så kuuul! Tack för iden och tack för att du läser min blogg! Kram Annica

  2. Ella skriver:

    Hej!
    Jag är osäker på om jag ska testa Maria Åkerberg eller Dermalogicas produkter för torr/känslig hud. (har lite ytliga blodkärl vid nästan och kinder) Vilken skulle du rekommendera? (jag har gjort ert test men är ändå osäker) Dermalogica kostar en slant extra men är den effektivare/bättre?
    Ös mig med tips och råd så jag köper rätt produkter till min hud! Hoppas så snabbt svar, då jag reser utomlands nästa vecka. Önskar dig en fortsatt fin sommar och tack för att din blogg finns!

    • annica skriver:

      Hej Ella, Båda märkena är jättebra och det är omöjligt att säga vilket märke just din hud kommer svara bäst på. Dermalogica ansikte och Maria Åkerberg till kroppen kanske? 🙂 Köp gärna ett prova på kit först så du inte behöver lägga ut för mycket pengar om det visar sig att din hud inte skulle tycka om produkterna. Då får du chans att prova på! KRAM Annica

  3. Hilde skriver:

    Hej Annica. Nu har jag läst så mycket om vad som inte är bra med mineralolja i hudvård. Det känns som det är delade åsikter där ute om vad mineralolja exakt gör med huden, och jag är så nyfiken. Finns det olika typer mineraloljer? Jag såg att till exempel Caritas torrolja innehåller mineralolja. Hoppas du kan hjälpa mig att förstå detta 🙂
    Kram

    • annica skriver:

      Hej Hilde, Såg att du inte längre kände att du ville ha svar på detta:) Det är som du skriver mkt om det på nätet. Kort… den kan vara renad iolika grader och då har bättre eller sämre effekt. Mer renad bättre och har inte längre de tilltäppande egenskaperna. Kram Annica

    • Hilde skriver:

      Jag tror jag lyckats lista ut detta själv, så du behöver inte svara på min fråga. Jag har bestämd mig för att inte tro allt jag läser då det verkar vara rena hysterin kring detta. Jag antar att så länge jag inte får sämre hy, och om det används med måtta blir det bra i alla fall.
      Kram

  4. Nicka skriver:

    Heej:-) är clarins och Decleor lika varann med liknande innehåll?

  5. Nicka skriver:

    Hej använder murads hudvård c vitamin och har solkrämen kan man använda dagkräm med spf till kvällen med? Sen har jag slut på murads ansikts tvätt kan man blanda clarins för torr känslig hy ansiktstvätt?? Det

    • annica skriver:

      Hej Nicka, Det kan du göra men det är inte optimalt. Man vill ju helst jobba med andra saker på natten, SPF i produkten gör ju inte så mkt nytta på natten. Hellre vill man ju ha nattcremen fylld men andra saker som kan vårda på djupet nattetid Du kan ha Clarins till även om jag alltid förespråkar samma märke. Kram Annica

  6. Wilma skriver:

    Hej! Har sett att du skrivit mycket bra saker om sensais produkter, är det bara anti age produkterna som är fantastiska eller har dom bra produkter för blandhy/ fethy också? Har fått några små hudfärgade kvisslor/plitor som jag mest tror har kommit från produkterna jag använt den senaste tiden. Brukar väl annars ha 0-3 finnar i ansiktet och pormaskar massa vid näsan även om dom inte syns och de brukar även inte blomma upp till något annat. Mitt största problem är annars att jag är väldigt blank i ansiktet. Har fått några märken av gamla finnar på hakan också som jag gärna vill få bort. Tror du sensai skulle funka bra för mig? Eller vilket annat märke isåfall? Eller om jag ska använda olika produkter från olika märken till de olika problemen? Även om du har något annat tips på vad man kan göra åt min problem t.ex. vitamin B5, sluta äta något speciellt etc.

    Betyder oerhört mycket för mig att ha fin hy så är jätteglad över att din blogg finns och att du alltid svarar på kommentarer!

    Kram 😀

    • annica skriver:

      Hej Wilma, De har jättebra produkter för en yngre blandad hy med. Dock har man acne eller problem hy så tycker jag det finns andra märken som är bättre, tex Jan Marini. För det blanka gillar jag Peter Thomas Roths Anti shine och GloMinerals mineral puder. Du kan kombinera med sensai SILK Lotion I och Emulsion Light. B5 och Zink kan VARA BRA KOMPLEMENT. KOLLA IN VÅRA KOSSTILLSKOTT FRÅN BEYOND WISHES- Spotless skin. Tack för att du läser min blogg! KRAM Annica

      • Wilma skriver:

        Ungefär såhär?
        * Någon step 1 rengöring från sensai på kvällen
        * Silky purifying mud soap step 2
        * Silk lotion 1
        * Emulsion light
        *PTR anti shine gel
        * Glomatte finish powder

        * under dagen sensai fresh paper eller PTR gel.

        Är detta bra för en blank hy med lite vidgade porer på kinderna och näsan, pormaskar på näsan, 0-3 finnar i ansiktet och även lite märken från gamla utbrott.
        Har du tips på hur jag ska lägga upp det annars? Eller andra tips?

        Kram

        • annica skriver:

          Hej Wilma, Låter som ett mycket bra upplägg. Gör gärna PTR sulfur mask på T-zonen 1 gång i veckan! KRAM annica

  7. nathalie skriver:

    Hej , igen ! 🙂

    I vilken ålder kan man börja använda produkter som innehåller Kollagen (från marint ursprung ) ?

    • annica skriver:

      Hej Nathalie, Exakt ålder finns inte då det beror på hur just din hud ser ut. Men ca 30 års åldern. Kram Annica

  8. Alexandra skriver:

    Hej! Jag använder exuviance produkter, har lite känslig blandhy med pormaskar, och skulle gärna vilja testa ansiktsolja.. Finns det några ansiktsoljor du kan rekommendera som funkar med min hy och exuviance produkter?

    Tack för fin blogg och underbara skincity!!!

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, Egentligen är det tänkt att ha deras Serum till deras produkter. Men om du vill ha en olja kan du kika på tex Decleors Aromessence Neroli. Kram Annica

  9. Jenny skriver:

    Hej
    Är sugen på att använda en pre-cleanser för att få till en än bättre rengöring. Använder PTR tvätt + buffing beads ca 3 ggr per vecka. PTR har ju ingen pre-cleanser efter vad jag kan se – vilken rekommenderar du? Har titta på ert sortiment och hittar en från Maria Åkerberg och en från Dermalogica – har missat någon?

    Sen så har jag ett förslag, som jag kanske inte vet är möjligt men iaf. Jag skulle tycka att det vore toppen om man vid beställning hade möjlighet att ange ett märke (eller till och med produkt?) som man kan få som prov. Tycker det är suveränt att ni är så generösa med prove rmen jag har nu 10 st av samma sort av ett märke som min hy dessutom inte verkar tåla så de ligge rbara där – medan det finns massor (tex dessa pre-cleasners) som jag hade velat pröva innan jag beställer.

    Jenny

    • annica skriver:

      Hej Jenny, Både Sensai, Maria Åkerberg, Dermalogica och Jan MArini har sk Precleanse. Men från PTR kan du använda denna: http://skincity.se/sv/product/950/peter-thomas-roth-chamomile-cleansing-lotion eller denna: http://skincity.se/sv/product/951/peter-thomas-roth-anti-aging-cleansing-gel eller denna (beroende på hudtyp): http://skincity.se/sv/product/952/peter-thomas-roth-foaming-face-wash som en steg et rengöring och typ av precleanse och sen addera din buffing Beads. Tack för förslaget! Det är toppen! Problemet är att vi aldrig vet vilka vi får prover från och hur mycket och vilka prover i produktsortimentet som kommer så det är väldigt svårt att hantera det. Risken är stor att våra kära kunder då väljer de prover de önskar och så när de väl ska packas så är de slut eller vi fick inga från leverantören. Då riskerar vi att göra någon besviken… Men det är en jättebra ide som jag önskar vi i framtiden kan genomföra! KRAM Annica

      • Jenny skriver:

        Hej
        Gissade att mitt förslag skulle kunna ha en del logistiska problem (-: Använder i dag det som du gett som förslag men ogillar kamomilltvätten då den svider i ögonen. Har prövat dermalogicas Åre-cleamser av en kompis och gillade den så bryter nig regeln att hålla sig till ett märke och prövar den.
        Hälsningar Jenny

        • annica skriver:

          Hej Jenny, Självklart om det är något man inte gillar så kan man byta ut den. ÅS länge man inte blandar syror och det gör du ju inte nu. Kram Annica

  10. nathalie skriver:

    Hej Annica!

    Har en fråga angående rengöring, kan vem som helst använda en såkallad precleansing oil och sedan därefter använda sin ”vanliga” rengöring efteråt? Eller blir det för mkt för vissa hudtyper.

    Kram Nathalie 🙂

    • annica skriver:

      Hej Nathalie, Absolut! Alla kan använda Precleanser. Speciellt om man använder makeup så rekommenderar jag det. Precleanse är väldigt milda så det bör inte bli för mycket för någon hudtyp. Kram Annica

  11. meja skriver:

    Måste man peela huden när man änvänder jan marini produkterna? vet att man ska peela innan ansiktsmask men behövs det om man använder syraprodukter?jag har maria åkerbergs papaya peeling men även den milda e för hår för min hy.

    • annica skriver:

      Hej Meja, Man måste inte. Du får en daglig exfoliering ändå. Men vill man öka effekten så kan man addera deras enyzympeeling eller den från Maria åkerberg. Kram Annica

  12. Ingrid skriver:

    Vad rekommenderar du om man går ner i vikt? Kräm etc. Hittade ingen mailadress 🙂

    • annica skriver:

      Hej Ingrid, Kroppsprodukter som kan hjälpa till att behålla huden fin vid en viktnedgång har Phytomer många bra tycker jag. Kika in dem! Vill du komma i kontakt med mig så är det här via bloggen och kommentarsfältet! Kram Annica

  13. Kristin skriver:

    Var på Cypern för ett par veckor sedan och hade då med mig solskydd från Proderm som jag testade för första gången. Dom gjorde sitt jobb kan jag liva! Jag är ganska känslig och kan bränna mig lätt men dessa gav ett fantadtiskt skydd. Kanske något att börja sälja på Skincity?

    • annica skriver:

      Hej Kristin, Tack för tipset! Har faktiskt provat dem, fast en skum variant som jag hade på barnen förra sommren. De var helt ok tyckte jag. Vi ska kika på det! Kram Annica