Vilken hudtyp är du?

  • | Annica

hudtyp

Inför det nya året så kan det vara bra att ha koll på vilken hudtyp man har. Vet man inte det så är det svårt behandla sin hud rätt. Ni kan läsa mer om respektive hudtyp + lite olika tillstånd i HUDGUIDEN men här ger jag er kortversionen av de fyra olika hudtyperna som man pratar om.

Blandad hy

Blandad hy är den hudtyp som är vanligast. En bland hy kan vara på flera olika sätt men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i ansiktet. Det vanligaste är att en bland hy har ett fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka. Huden på kinderna är då oftast normal eller torr.

hudtest

Bilder från skincitys hudtest

Fet hy

Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt; stora vidgade porer, finnar, glansighet, oljig hudyta över hela ansiktet. Både pormaskar och finnar kan förekomma. Pormaskar visar sig som en liten svart prick på hudytan. Det är talg och pigment som har fyllt talgkörtelns gång. Det svarta är alltså inte smuts eller orenheter av något slag som är en vanlig missuppfattning.

Normal hy

Normal hy är inte den vanligaste hudtypen som många tror, det är ju bland hy som är vanligast. Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan helt enkelt väl balanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer. Normal hy är det som många anser vara den finaste hudtypen att besitta då den är problemfri och som askunge hud.

hudtest

Torr hy

En torr hy har en brist på både fukt och fett. Huden kan vara lite till mycket fjällig och sträv på hudytan och detta är just pga. otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. Torr hy är finporig, dvs. porerna är mycket små och knappt synliga. En torr hy har aldrig problem med finnar då här finns inget talg överskott utan ett talg underskott.

När du väl klurat ut din hudtyp, om du nu inte går till en hudterapeut och får proffshjälp med detta så kvarstår att ta reda på eventuella hudtillstånd. Det kan vara t.ex., yttorrhet, känslighet, acne etc. Man kan ha alla tillstånd oavsett vilken hudtyp man har. Man kan ha ett eller flera samtidigt och de skiftar och förändras medan hudtypen är lite mer beständig eller den kan förändras men mer över åren.

Vill du veta lite mer hur du behandlar respektive hudtyp så har jag skrivit en hel del om det med och även det hittar du i HUDGUIDEN.

11 annica forsgren skincity.se