Vad är BHA-syra (Beta Hydroxy Acid)?

  • | Annica

beta hydroxi acid, BHA-SYra, Aspirin, Salisylsyra

Men då så mina vänner är det dax att ta upp min lilla syraskola igen! Jag hann ju bara en bit och sen …ja vad hände sen? Jag glömde av den helt enkelt. Eller nej det gjorde jag inte men det kom så mycket annat kul i vägen.

Jag har gått igenom några olika typer av syror med er som ni finner blogginlägg om nedan:

Vad är PHA-Syra?

Vad är AHA-syra?

Idag tänkte jag prata om BHA-syror!

BHA är alltså en förkortning för ”Beta Hydroxy Acid” och även ett annat namn är Salicylsyra.

BHA är framförallt en god exfolierare på huden. Den hjälper cellerna i överhuden att släppa från vandra så de faller av och lämnar plats åt nya fräscha!. BHA är bra på framförallt fina linjer, grov hud och ojämn pigmentering. En effekt som verkligen är påtaglig vid användande av produkter med BHA att man får en jämnare hudstruktur rätt snabbt. Även har jag personligen sett så bra effekt på mina pigmenteringar bara med hjälp av Dermalogicas för övrigt rätt milda Daily Microfoliant, som innehåller just BHA.

 

 

 

Paula´s Choices populära exfolieringar med BHA-syra

Dermalogica Daily Microfoliant med BHA-syra

Skillnad mellan AHA och BHA?

Den största skillnaden mellan AHA-syror och BHA-Syror är att BHA-syrorna är oljelösliga. AHA är endast vattenlösliga. På huden så innebär det att BHA kan tränga in i porerna och lösa upp talg och döda hudceller som finns inuti porer.  Det är därför som BHA är så suverän för alla som lider av igentäppta porer,  fet hud och de som har problem med slutna pro maskar.  Lite generellt kan man då säga till AHA´ns fördel är att de är är bättre för en förtjockad, solskadad hud, där pormaskar och acne inte är det största problemet. Vissa produkter kombinerar ju syror å så, så det får man ta och kika på vad som är bäst från fall till falla

Elizabeth Arden Pro + Murad

Elizabeth Arden PRO Perfection Facial Serum

Kan alla använda BHA syra?

BHA är faktiskt mindre irriterande än vad AHA är trots att den tränger något djupare in i porerna.  När man tänker på ursprunget så är det inte så märkligt. Snarare ganska logiskt. Detta beror på att salicylsyra är härledd från acetylsalicylsyra också känt som aspirin. Aspirin har ju anti-inflammatoriska egenskaper, och salicylsyra har därav många  av dessa anti-inflammatoriska egenskaper oxå.

Men självklart kan en mycket känslig hud ändå få reaktion av BHA, precis som vilken annan syra/ingrediens som helst.

 

Solen och BHA

Användningen av syra generellt också  även BHA ökar hudens solkänslighet. Detta parallellt med att BHA faktiskt också behandlar vissa av de skador som orsakats av solen. Så högt SPF (30 eller 50) ska alltid användas som avslutande steg  vid användning av syror. Det går då bra att använda syra produkter året runt.

 

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

80 svar till “Vad är BHA-syra (Beta Hydroxy Acid)?”

  • (80) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Linda skriver:

    Bra förklarat!

  2. Linda skriver:

    Bra förklarat!

  3. Christian skriver:

    Innehåller någon av Exuviances produkter Bha?
    Jag köper Exuviance från Skincity och är ganska nöjd.
    Dock så har jag fått rätt så mycket pormaskar på näsan vilket jag inte haft tidigare under mina 38 år. Använt Exuviance i ca 3 mån. Jag använder produkter för känslig hud.

    • annica skriver:

      Hej Christian, Vad kul att höra att du trivs med Exuviance, mitt råd är att komplettera med rengöringen Clarifying facial cleansernågra gånger i veckan i kombination med din nuvarande rengöring. Mild med effektiv på de envisa pormaskarna! Låt gärna rengöringen ligga kvar på huden som en mask en stund innan du sköljer av den för en djupare rengöring av porerna. Kram Annica

  4. Dusse skriver:

    Har jätte svårt att välja mellan

    MANDELIC ACID 5% SKIN PREP WATER

    Och

    PAULA’S CHOICE

    RESIST DAILY SMOOTHING TREATMENT WITH 5% ALPHA HYDROXY ACID

    Är ny med syror. Har inget av märkena i min hudvård.

    Är ytorr, har dock svarta porer på näsa och haka och knotter på vissa ställen i panna (tror det är hud som ej lossnar) bha ska tydligen hjälpa mot porer, men aha borde väl också förbättra exempelvis knottret?
    Vill ha lyster och klarhet. Känns som om mandelic är mer skonsam?
    Funderar dock på att punktbehandla med BHA, och ha AHA i resten av ansiktet? INTE ha dom uppepå varann. Typ PC BHA och mabdelic AHA. Eller räcker det med aha för mig kanske?

    Är helt ny med syror. Använder MÅ med alla hennes steg och tänkte köpa en hyalouron serum från PC och har dermalogica solskydd. Kör med lager på lager.
    Tänkte även köpa sheetmask från Leejham. Blir många olika märken, gör inte mig nåt dock.

    • annica skriver:

      Hej Dusse, Mandelic, mandelsyra är den mildaste AHA-syran och är en mycket bra start för den precis ska börja med exfolierainde syra i en hudvårdsrutin! Eftersom AHA-syra arbetar på att binda fukt i huden och motverka att gamla hudceller täpper till din hud motverkar detta även kommande utbrott i din hud. Mandelsyran har även lugnande egenskaper på din hud. Så den rekommenderar jag dig för att komma igång med en bra start.
      Kram Annica

  5. Ida Krieg skriver:

    Hej! Jag har en ganska fet hy som är lätt yt-torr. Jag använder en tvätt från clarins, pixi glow tonic, fuktserum från apoteket och dagkräm med spf från avene.

    Pixi glow tonic (AHA 5%) är mitt senaste tillskott och först gillade jag känslan av den men nu efter ca två månader av användandet så har jag fått en del stora finnar på kinderna. Kan det bero på den? Jag använder den endast kvällstid nu pga detta. Är det så att AHA inte är något för mig? Är BHA mer min vän?

    Tack för BÄSTA bloggen!

    • annica skriver:

      Hej Ida, Huden får lätt en utrensning när man börjar med nya produkter. Så inte helt ovnaligt att du får fler plitor under första veckorna när du byter, speciellt när du adderar daglig exfoliering. Så tänk på att dra ner användningen till kanske 2-3 kvällar i veckan. BHA-syra är otroligt bra på en inflammerad och tilltäppt hud. Kram Annica

  6. Hanna skriver:

    Hej!
    Jag älskar PC 2% liquid.. Men skulle vilja ha en liknande produkt med mycket högre % BHA. Har du (eller känner du till någon produkt) någon produkt du skulle kunna rekommendera för hemmabruk? Tack för en fin site!

  7. Matilda skriver:

    Hej! Jag hamnade på det här inlägget då jag sitter och surfar runt lite och gör efterforskningar på bha-produkter. Jag har aldrig provat någon produkt med syra innan och har därför en fråga som jag hoppas du kan svara på! Jag är nyss fyllda 30, har relativt torr hy (speciellt på vintern såklart) och jag har fräknar. Hur är bha att använda om man har fräknar? Den är ju delvis tillför att ta bort pigmentfläckar har jag förstått..? Jag vill gärna bli av med lite svarta pormaskar jag har kring näsan samt få en mer jämn hy på kinderna/pannan. Har en ”problemfri” hy då jag sällan får acne (nån finne/pormask då och då runt mens) men upplever att min hy blivit något skrovlig. Tips på bha-produkt som kan passa mig? Tipsa också gärna om serum då jag ej äger något sånt heller i skrivande stund… 🙂 Tack på förhand! Vänlig hälsning, Matilda

    • annica skriver:

      Hej Matilda, BHA arbetar till störta del med att lösa upp tilltäpttheter huden och fungerar antiinflammatoriskt för huden. AHA-syra arbetar på hudens pigment, men fräknar som du är född med regleras inte med denna typ av syra, iallfall inte inom kosmetik. Sen kan fräknarna bli mer synliga och detta går att reducera, mend et är en annan sak 🙂 För att få en komplett rutin som passar just din hud rekommenderar jag dig att göra mitt hudtest, till hudtestet: https://skincity.se/sv/hudtest-sv Kram Annica

  8. Anna skriver:

    Hej Annika! Jag använder bha syra från paulas choice varje kväll och min fråga är om det går bra att sola ansiktet så länge jag använder spf?

    • annica skriver:

      Hej Anna, Så länge du har solskydd och tänker på att återapplicera ditt solskydd är att få så bra effekt som möjligt går det bra. Men tänk på att försöka skydd ansiktet som möjligt för att slippa risken för pigmenteringar 🙂 Kram Annica

  9. Elsa skriver:

    Hej!
    jag har blivit tipsad av en vän att bha syra är bra för behandling av acne och fett hy. Eftersom jag inte använt det tidigare så undrar jag vilken bha syra kräm jag kan använda?

  10. Emma skriver:

    Hej!
    Jag använder dermalogicas daily microfoliant dagligen och känner att den har förbättrat min hudton och hudtextur. Jag har använt den i ca 7 veckor nu. Förut hade jag framförallt ojämn hudtextur med tilltäppta porer främst på sidorna av munnen och en bit upp på kinderna. Men jag tycker inte att daily microfoliant är tillräcklig när det gäller mina svarta små promaskar. Jag tänkte därför om jag skulle lägga till en produkt i min hudvårdsrutin och då trillade jag in på produkten från paulas choice som heter skin perfecting 2 % liquid. Daily microfoliant innehåller ju precis som skin perfecting BHA, så det borde väl innebära att dessa två produkter kan kombineras? eller åtminstone skulle jag kunna använda skin perfecting ett par gånger i veckan och daily microfoliant dagligen som jag gör för tillfället? Vad tror du om det?

    • annica skriver:

      Hej Emma, Fantastiskt roligt att höra att du fått så fint resultat med D Microfoliant. Har alltid den hemma : )))

      Jag skulle inte rekommendera att blanda syror från två olika märken utan välj istället att komplettera med en peeling från Dermalogica. Minska användningen av Daily M och så kör du den här en till två gånger i veckan:

      http://skincity.se/sv/product/1284/dermalogica-gentle-cream-exfoliant

      Hoppas att du kommer få fint resultat på det sista sista med din hud nu : ) kram Annica

  11. Emelie skriver:

    Hej!
    Jag undrar om man kan använda bha och aha om vartannat? Jag har ganska nyligen köpt PCs 2% bha gel hos er, än så länge har jag använt den lite försiktigt på ett ställe på huden och det har funkat bra, dock känns den ganska oljig, som att den mer lägger sig på ytan, är den för fet för mig då? Jag har även senaste året använt azelainsyra 15% ( det är väl en aha? ) en gång dagligen på min rosacea/akne, den har funkat bra och jag får inte så mycket finnar längre, men har en del knottror kvar, som jag då hoppas att salicylsyran skall ta bort, självklart har jag inte använt dessa två produkter samtidigt, men min fråga är nu om det går att använda bha och aha varannan dag?
    Mvh
    Emelie

    • annica skriver:

      Hej Emelie, det kan vara en bra kombination att arbeta parallellt med AHA och BHA, då BHA löser upp tilltäpptheter och AHA arbetar mycket på struktur och stärka upp huden. Men jag rekommenderar dig att helst inte kombinerar syror från olika märken som exfolierar huden. Paula’s Choice har en Weekly peeling 10% AHA som du kan lägga till för att öka effekten. Vänta gärna minst 2 veckor om du ska kombinera syror från olika märken 🙂 Kram Annica

  12. Julie skriver:

    Hej!
    Jag använder idag Exuviance Clarifying Facial Cleanser samt ett serum Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solution. Jag läste ditt inlägg och undrar om jag kan kombinera mina vanliga produkter med till exempel Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid?
    Tack för ett inspirerande inlägg!
    Hälsningar Julie

    • annica skriver:

      Hej Julie, då dessa produkter är syrabaserade produkter som har en exfolierande effekt på huden är det något jag inte brukar rekommendera. Exuviance samtliga produkter innehåller syror som har en exfolierande effekt. Tack för dina ord! 🙂 Kram Annica

  13. Nikki skriver:

    Hej!

    Super bra blogg du har!
    Jo jag använder PC sen 3 veckor tillbaka, innan Neostrata. Har Resist serien med tillhörande 2 % BHA och sen hydralight dagkräm. Nu sitter jag och funderar på om kanske BHA är fel för mig och om jag ska testa AHA dagkrämen istället? Har en ganska normal hy ( lite blank t- zon. 35 år) får lite små små finnar mkt mindre nu med PC. De syns knappt men perfektionist som jag är så gillar jag inte dem heller. Tycker även att min hudfärg har ändrats lite åt det klarare hållet och att jag kan skåda lite ojämn hudfärg. Inte något som är uppenbart men när jag vet vart det är så stör det mig. Så då är frågan gå över till AHA 5 % dagkräm eller ta 10 % AHA en gång i veckan eller om allt dett är för tidigt att säga.

    • annica skriver:

      Hej Nikki, huden behöver 2 månader för att vänja in sig med nya produkter. Under denna period kan man ofta uppleva en försämring innan huden blir bättre. BHA-syra är toppen för att lösa upp tilltäpptheter i huden. AHA-syra arbetar mer på torr hy, obalanserad hud och även hudstrukturen. Roligt att du tycker om bloggen 🙂 kram Annica

  14. Lilia skriver:

    Hej Annica!
    Jag letade överallt men kan inte hitta produkter från Paulas Choice. Snälla, hjälp!!!Var kan man köpa de???
    Tack!
    Hälsningar, Lilia

  15. Frida G skriver:

    Hej Annica! Tack för en superbra blogg!
    En liten undran bara! I höstas bytte jag helt till Paulas Choice och är so far väldigt nöjd! Dock får jag fortfarande finnar och pormaskar även fast jag använder PCs BHA 2% gel och Resist Weekly resurfacing treatment 10%. Använder även rengöring, serum och återfukt från PC, dock inte alla från samma serie för jag har blandhud/fet hy.
    Är nästan 30 år och får fortfarande finnar på kunderna, kommer från dag till dag. Verkar som så många fått bra resultat av BHAn men tycker inte alls den är särskilt verkande.

    Tack för svar! Kram

    • annica skriver:

      Hej Frida, Det kan vara väldigt individuellt! För vissa kommmer resultatet snabbt och för andra dröjer det. Känns det som att huden är i balans i övrigt? På vilka områden kommer finnarna i ansiktet? Det är många faktorer som spelar in inte bara produkter. Hormoner, kost, stress påverkar och man behöver utesluta en efter en. Om du vill så maila gärna en bild till SC så kan man lättare se och och guida sig efter det. Bha´n är verkligen super men kanske är det någon annan justering som behövs också. kram Annica

  16. Lill skriver:

    Hej! Nu när mitt exuviance vespera serum tagit slut, tänkte jag passa på fråga dig om tips om andra märkens serum, gärna något billigare då jag använder serum både morgon och kväll eftersom min hud lätt blir yttorr. Tycker om Vespera för den mjukgör, återfuktar och gör hudtonen jämnare och självklar dess antiåldrande egenskaper 🙂 vilka andra serum skulle funka för mig? Använder i övrig ansiktsvård från exuviance för känslig hud och Finacea på hormonella finnar på hakan. Tack så mycket för dina kloka ord!

  17. Beatrice skriver:

    Hej!
    Även jag har blivit ett stort fan av PC men saknar en kornig peeling i badrumsskåpet. Har du något förslag på en som jag kan kombinera med PC? (förutom delmalogica). Sedan undrar jag om man ska ha serumet innan eller efter BHA gel och gör det någon skillnad?

    Tack för fantastisk blogg & webshop!

  18. Tess skriver:

    Vill bara ge några guldstjärnor till hudvårdsbloggen och SkinCity. Jag har säkert redan sagt det förut men det tål att upprepas hur glad jag är att kunna lära mig mer om aktiv hudvård och också kunna köpa dessa produkter i Sverige. Kram från Tess

  19. Jessica L skriver:

    Hej Annica!
    Jag tänkte prova på en sån BHA exfoliering från PC. Jag tror att gel kan passa mig. Men då är frågan på styrkan, 1% eller 2%. Jag vill ju att den ska ge resultat såklart, men jag har inte direkt en problemhud med acne eller så utan mer i obalans kanske? Jag har pormaskar, och igentäppta porer ibland. Jag har blandhy, blir fet ganska snabbt på t zonen och måste använda mattande puder några gånger under dagen. Jag är rädd att 2% blir för stark, att jag kan reagera på den? Att den egentligen är för mer problemhud. Men jag vet inte riktigt hur jag ska tänka där. Hoppas du kan ge mig lite tips 🙂
    Hälsningar
    Jessica

    • annica skriver:

      Hej Jessica, så länge du inte har en riktigt känslig hud så hade jag kört på 2%. Vänj in huden med genlen en gång varannan dag den första veckan, sedan ökar du till en gång per dag. Känn efter hur det känns i huden. Upplever du den som stabil och inte torr så har du den sedan 2ggr/dag. Vill man så stannar man vid 1 gång/dag. Lycka till med pormask-bekämparen gelen är verkligen super och bha är effektivt men milt mot huden! kram Annica

      • Jessica L skriver:

        Toppen, tack! Då blir det nog 2%. När jag bara ska ta 1gång/dag när är då bäst att ta den, morgon eller kväll? Ska verkligen bli spännande att prova, vill bara få hem den nu nu nu!:) En till fråga, eftersom det är en exfoliering behövs det då en rengörande veckomask också eller räcker det oftast med fuktmask i veckan? (förstår att det varierar men ungefär)
        Kram!

        • annica skriver:

          Hej Jessica, Det spelar inte så stor roll när du lägger den. Många föredrar på kvällen men morgonen är inte fel. Vad det gäller djuprengörande mask så svarar jag att om din hud har det behovet så kan du lägga en sådan en gång i veckan. Har den inte så mycket pormaskar så är det inget måste. Mask är dock ett måste i min värld ; ) och fukten behövs oftast före lermaskerna den här årstiden: ) kram Annica

  20. may-britt skriver:

    Hej.
    Tack för hjälpen 🙂
    Är det noen av krämene som har noe opp till dette i dom.
    Water, Ammonium Glycolate, Glycerin, Isododecane, Isohexadecane, Ceresin, Glyceryl Stearate, Sucrose Cocoate, Steareth-2, Magnesium Aluminum Silicate, Peg-100 Stearate, Glycolic Acid, Bisabolol, Allantoin Glycyrrhetinic Acid, Xanthan Gum, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Methylparaben, Propylparaben
    Nu är jag lite svår beklager men det är hva som är innholdet i MD kremen som jag brukar och nu är den slut 🙁 och min hud dör 🙁 sen jag har bruka den på natten med annan krem över som inte har noen syrar i sig. Undrar om du vet en som har lignande innhold?
    I JM eller Babor eller noen annan?
    Kram

    • annica skriver:

      Hej May-britt, Jag slussar över din fråga till mina kollegor så de kommer maila dig ett svar. Mitt nät är inte det bästa nu när jag är på semester så det tar en alla evighet för mig att kolla listor med ingredienser. Hoppas att det känns ok med dig. Ett tips är att alla ingredienser står presenterade under varje produkt. Bara att klicka på ingredienser. Det är bra tycker jag för att man själv ska kunna leta i listorna efter sådana ingredienser man önskar eller ev inte önskar. Transformation Cream är en favorit från JM : ) kram Annica

  21. Veronica skriver:

    Hej Annica! Pa tal om syror, vet du om det ar nagon man bor undvika om man har vitiligo? Eller om det finns nagra andra amnen man bor undvika? Vet inte om du har nagon kunskap inom det men skadar aldrig att fraga 🙂 Ha en trevlig semester, ser underbart ut!

    • annica skriver:

      Hej Veronica, är ingen expert på just vitiligo men jag har inte hört att man ska undvika något. Rådgör alltid med terapeuter och din läkare skulle jag säga. Vet att många med Vitiligo just går på syrabehandlingar på kliniker, så hör dig för på en sådan. Akademikliniken är ett tips, vet de som gått hos dem och fått fint resultat. Kram Annica

  22. may-britt skriver:

    Hej.
    Jag undrar vilket av kräm produkter som innholder hyalyronsyra? Min hud fungärar bäst med dag natt cräm som har det.
    Kram

    • annica skriver:

      Hej May-Britt, Mååånga cremer innehåller Hyalyronsyra och det är verkligen en bra ingrediens som de flesta hudar mår otroligt bra av. Beroende på din hudtyp och vad du önskar mer för resultat så finns det olika alternativ. Rekommenderar dig att maila info@skinicty.se så kan de ge dig en uppsjö av tips. Hälsa från mig!

      Du kan även söka på en ingrediens på siten i sökfältet: )

      kram kram Annica

  23. Emma skriver:

    Perfekt! Jag använder en BHAsyra från Paula’s Choice med styrkan 1 %, när vet man om man behöver en syra med högre styrka? Tack för en jättebra och intressant blogg! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Emma, kul att du gillar bloggen!!! Rådgör gärna med tjejerna på SC kundtjänst. De kan guida dig till vilken som blir bäst för din hudtyp. Allt beror på hudens tillstånd och behov : ) kram Annica

  24. Alexandra J skriver:

    Hej! Tack för en underbar blogg!

    Jag undrar om man kan ha transderma a under ögonen?
    Har lärt mig från dig 🙂 att vissa produkter kan vara för starka under ögonen.

    Kram Alexandra

    • annica skriver:

      Hej Alexandra, det hade jag varit försiktig med. A vitamin är aktivt och huden är känslig kring ögonen. Investera i en riktigt bra ögoncreme istället : ) kram Annica

  25. Sara skriver:

    Älskar denna och har skrivit en recension om Paulas Choice skin perfecting 2% BHA GEL på min blogg ifall nån vill läsa innan köp!

    Har även skrivit om Paulas Skin balancing oil reducing cleanser och kommer fortsätta att skriva om alla produkter i serien jag köpt med tiden! 🙂

    KRAM

  26. catrine skriver:

    Hej, va nyss inne på skincity.se och kikade på pc. Tänkte jag skulle köpa nån tretment med bha för mina pormaskar som jag har ett väldigt problem med. Men ni har så många att välja mellan så kan du rekommendera vilken jag ska ta? Just nu använder jag jm’s bioclear lotion men den biter inte på pormaskar. Har både svarta och vita, mest på näsa och haka. Och vad är skillnaden mellan gel, lotion och likquid? Och går en sådan att kombinera med Jm bioclear eller ska man använda dem separat? Kram och tack.

    • annica skriver:

      Hej Catrine, Biodclear och PC´s exfolieringar ska inte blandas. Vill du byta så ta en 2 veckors paus och välj sedan en bha 2%. Är huden fet så väljer man liquid, normal eller blandad så kör du på gel och för torrisarna så passar Lotion : ) kram kram Annica

  27. Moa skriver:

    Hej! Jag använder i vanliga fall exuviance essential daily defense fluid spf 15 men den är snart slut.
    Funderar på att prova en motsvarande produkt eftersom den är slut på er hemsida.
    Vilka produkter har ni som är motsvarigheter till den? Gärna från PC om det finns någon. Använder inga andra produkter med syra i.
    Jag har fet/bland hy som blir oljig under dagen. Inga jättebesvär med finnar men de kommer lätt om jag slarvar/använder fel produkter.

    Tack på förhand!

  28. amone skriver:

    Hej! 🙂
    Jag har problem med mörka ringar under ögonen.väldigt mörka!! Det syns jättetydligt & inte kul alls. Känns som det lir värre o värre. Fast jag har alltid haft mörka ringar. Troligen genetiskt. Kan iaf inte leva utan concealern! Tänkte fråga om du känner till en bra ögonkräm mot mörka ringar? Har inte problem med påsar eller ögonsvullnad, inte heller då jag är nyvaken..så det är skönt.men då har jag ju mörka ringarna…enbart mörka ringar!!
    Har tex. Excuviance eller paulas’ choiche någon passande ögonkräm du rekommenderar? Har du övriga tips (förutom ögonkräm) som kan förebygga mörka ringar?

    Tack för svar på förhand 🙂

    • annica skriver:

      Hej Amone, De mörka rackarna kan vara svåra att bli av med men det som hjälper bäst är att välja en ögoncreme med K-Vitamin i. Exuviaance som du nämnde har en som är väldigt uppskattad. Använd den HÄR! morgon och kväll och sen en bra concealer dagtid. kram Annica

  29. Martina skriver:

    Jaaa! Äntligen. Det här inlägget har jag väntat på! haha BHA är det rätta för mig 🙂 Hoppas du har en fantastisk resa! Kram

    • annica skriver:

      Hej Martina, njuter, njuter och njuter av min semester…också jobbar jag lite mellan varven : ) Alla har vi ”vår” syra. kram Annica

  30. Ann-Charlotte skriver:

    Väldigt spännande och intressant vad de olika syrorna gör, är bäst på, vilken som gör vad! Fortsätt gärna, vi är många som gillar din hudvårdsskola! 🙂
    Kram Ann-Charlotte

  31. Helen skriver:

    Härligt, det verkar som jag äntligen valt rätt syra! Eftersom jag är så fet i hyn tror jag min hy mår bättre av bha. Nu har jag använt rengöring, ansiktsvatten, dag och nattkräm i en vecka från PC och ska börja med bha 2 % ikväll. Hur länge borde jag vänta med med serumet och min nya mask även de från PC.

    • annica skriver:

      Hej Helen, kul att prova nytt! Om din hud känns stabil och inte är superkänslig så kan du lägga serumet ovanpå din bha 2% och så fortsätter du så framöver. Känns det bra så lägger du din mask efter 2-5 dagar. Hoppas och tror att det blir jättebra för din hud : ) kram Annica

  32. Nettan skriver:

    Hej Annica!
    Kan man använda BHA om man ska göra IPL-behandlingar under tre månader (var 3:e vecka), ska man göra uppehåll i samband med behandlingarna eller inte använda överhuvudtaget under den perioden? Har känslig blandhud, rosacea med ytliga blodkärl, rödhet, torra hudflagor och varblåsor samt lite acne. Har funderat på Paula´s Choice produkter, vilka skulle du rekommendera? Eller är det några andra produkter du skulle rekommendera? Har gjort hudtest och provat produkter från Jan Marini, men några av produkterna framkallade kraftiga reaktioner på min hud. Är just nu mycket fin i huden, tar Tetralysal, men har läst att rosacean ofta kommer tillbaka och kanske till och med värre än tidigare när kuren avslutas. Så jag vill vara beredd och ha en plan i beredskap.

    • annica skriver:

      Hej Nettan, Ska du göra IPL så måste du rådgöra med din terapeut vad denne rekommenderar dig före under och efter din behandling. Det finns många bra serier vid Rosacea och som alltid så kan man svara lite olika. Paulas Choice är toppen. Babors Neuro sensetive-serie vet jag att tjejerna på SC kundtjänst alltid hyllar och de är helt utan syror. Kanske skulle vara något, dessutom är de jättebra efter en period med mediciner. Säkert många här som läser bloggen som fått fina resultat med den serien!? Behandlar och stärker upp någonting vilket det låter som att din hud är i behov av. kram Annica

      • Jessica B skriver:

        Hej Nettan!
        Känner igen mig i din historia som du går igenom med din hy. Jag gick på tetralysal länge som sedan byttes till erymax, åt totalt i ca 2,5års tid. Min hy blev allt sämre och känsligare, för att inte tal om magen.
        Jag förstod inte sambandet för antibiotikan hjälpte bra första gången och då ska det väl fortsätta hjälpa????
        I somras av rek på underbara skincity köpte jag babors neuro sensitive rengöring + creme. Svårt att få helt rent vid makeup men fick då tips av Elin på skincity att i steg 1tvätta på torr hy och sen i steg 2 fuktig hy, perfekt.
        I september bytte jag hudläkare, behövde en annan åsikt. Han blev galen att jag fått antibiotika under så lång tid och fick roaccutan utskrivet och jasmin p-piller. Går ffa på den lägsta dosen roaccutan med kanon resultat och fåtalet biverkningar, klassiska torra läppar.
        Så stark som min hy är nu trots roaccutan har den aldrig varit. Det är tack vare babor neuro!!! Annika vet min hudresa bland märken innan jag hittade rätt 😉
        Nu i december när jag kände att hyn ffa var stark vågade jag köpa och introducera transderma M serum som jag tar på kvällen o 1ggn/v Rodial blood mask, allt på inrådan av SC.
        Lycka till och jag önskar du finner det som är den bästa lösningen för dig!
        Må så gott/ Jessica

        • annica skriver:

          Hej Jessica, tack för att du delar med dig av din historia. Det är så underbart att höra att du fått huden under kontroll nu. Fortsatt lycka till och tack för att du ger hopp till andra som kämpar med hudproblem : ))) stor kram Annica

  33. Emma skriver:

    Hej.
    Jag använder exuviance i hela min hudvårdsrutin. Jag har fått bort det mesta av min acne, kan komma lite hormonellt ibland men mina vita pormaskar verkar hålla sig fast. När jag läser här att BHA är den bästa syran för att tränga ner i porerna undrar jag nu om man kan lägga till någon BHA produkt från annat märke till Exuviance? Dom verkar inte ha någon produkt!? Ser bara AHA samt PHA. Min knottriga hy är mitt största problem just nu…

  34. Nina skriver:

    Hej Annica!

    Jag är helt kär i PTR:s CC cream och använder den varje dag. Jag tränar varje dag och undrar om det går bra att använda den till träning? Har lätt att få finnar men har fått intrycket av att CC krämen endast är vårdande och ska vara okej att använda till exempelvis träning osv.

    Tack på förhand!

    • annica skriver:

      Hej Nina, PTR´s CC är en av mina verkliga favoriter! De ska inte vara någon fara att ha den när man tränar men tvätta ansiktet direkt efter träning med bra produkter. Själv tycker jag bäst om att ta bort makeup innan träning men det är inte alltid man hinner eller vill visa sig helt naturell och då är en CC ett bra val. kram Annica

      • Ella skriver:

        Funkar den cc om man har blandhy? Är den mer elle mindre tävlande än comolexion resque??villen nyans om jag Har Warm silk i Jane iredale?

        • annica skriver:

          Hej Ella, den passar även en blandhy. Den nyans som är mest likvärdig med Jane Iredales Warm silk är nyansen som heter Light från Peter Thomas Roth CC-creme 🙂 kram Annica

  35. Tina skriver:

    Hej Annica!
    Intressant som vanligt! Betyder det att det är okej att använda sina BHA produkter under sommaren också?? Elr om man nu ska iväg på en solresa under vintern? Använder PC Clear extra strength. Vill ju så gärna trycka ner den i väskan men tänkte att det kanske inte är så bra. Använder självklart alltid högt spf men det går inte att komma undan solen helt…vi ska ju vara borta ett bra tag, 2 mån, men om det är okej med högt spf så kanske man ändå kan komma undan med det?
    Ville också fråga om skillnaden mellan CLEAR extra strength bha, Skin Perfecting bha och Resist pore-refining bha? För alla innehåller 2%ig syra om jag har förstått det rätt men hur ska man veta vilken man ska ha?
    Tack!:)/tina

    • annica skriver:

      Hej Tina, Syror i solen är ok bara man inte ligger på stranden och bränner sig. Lite röd tycker många att det är väl ingen fara. Lite röd är en inflammation i huden och ett tecken på att skada skett. Högt solskydd och återapplicering är ett måste. Hade jag åkt 2 månader till solen och inte för att jobba utan för att vara ute hela tiden så hade jag lämnat de mest kraftfulla produkterna hemma, bara för säkerhets skull. Rådgör gärna med SC kundtjänst gällande vilken produkt du ska ha i detta fall. Det beror helt på din hudtyp. De ser alla dina tidigare köp och med hjälp av det samt mer info om din specifika hud så väljer de den bästa för dig. kram Annica

  36. Jennie skriver:

    Hej!
    Tack för bra blogg! 🙂
    Har en liten fråga, är det ok att använda bha-syra när man är gravid? Använder PC.
    Tack! 🙂

  37. Gabriella skriver:

    Hej! Vad kan hag göra mot alla mina hemska öppna pormaskar (svarta prickar)? Det stör mig mest och att min hudton ej är så jämn pga av att jag är röd runt näsan/hakan.

    Gärna om du kan rekommendera produkter som är ok under graviditet. Mvh

    • annica skriver:

      Hej Gabrilla, det finns massor man kan göra. Behöver dock lite mer info om din hud. Fyll i ett hudtest till att börja med så ska du få rätt guidning. Har du en bild så bifoga gärna den samt ange att du är gravid i testet : )

      Testet hittar du HÄR!

      kram Annica