Så tar du hand om huden på hals och dekolletage!

  • | Annica

 

hals & Dekolletage

Bild är lånad från Anna Wahlbergs blogg – makeuponmymind!

Idag tänkte jag dela med mig av en intervju som min duktiga bransch kollega Anna gjorde med mig förra veckan. Det handlar om halsen och dekolletaget. Hur tar man hand om huden där på bästa sätt? Med kropps eller ansiktsprodukter? Hur ska man tänka med detta område som är i gränslandet mellan ansikte och kropp. Annas braiga blogg hittar ni HÄR där ni också finner denna intervju och mycket annat smått å gott om hudvård och makeup! Tänkte dela med mig av intervjun som Anna gjorde med mig här med… så varsågoda:=).

Skrynklig hals – Så stoppar du rynkorna!

Hur är det med lilla halsen vänner?
Inte insidan nu, utan utsidan. Slät och fin eller med begynnande ålderstecken? Så för alla oss som försynt brukar fundera om det verkligen inte går att strama till området med en klädnypa sådär lite diskret i nacken, här är en intervju med Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut och innehavare av webbutiken Skincity:

Det är inte ovanligt att huden på halsen uppvisar mer ålderstecken än huden i ansiktet, vad beror det på?

“De flesta spenderar både tid och pengar på bra hudvård för ansiktet men glömmer bort halsen och dekolletaget. Ofta ser man släta fina ansikten i kombination med solskadade dekolletage. Det är synd att vi glömmer bort vårt vackra dekolletage där tecken på åldrande faktiskt syns först, (tillsammans med ögonområdet och handryggen).

Men det är inte bara därför,  huden på hals och dekolletage är faktiskt är lite annorlunda.  Huden på halsen har inte talgkörtlar som huden i ansiktet och på kroppen i övrigt. Det gör att halshuden lätt blir torr vilket i sin tur påskyndar åldrandet och gör din hals och dekolletage lätt kan se ”väderbiten” ut.

Halsens muskel, platysma, är inte mimisk (påverkar minspelet i ansiktet) utan stabiliserar bara halshuden. Detta gör att den har en tendens att bli slapp och oelastisk över tid. Det är också platysma som orsakar vertikala veck som blir mer framträdande om huden blir slapp och gör att halshuden tyvärr kan får strukturen av ett crepepapper allt eftersom vi åldras.

Som tur är så är dekolletaget betydligt mer tåligt än halsen men här syns istället ofta solskador såsom pigmenteringar och rynkor, mycket tydligare. Många älskar looken av ett lätt solkysst dekolletage. Visst är det fint i unga år när huden är alldeles slät och plumpad i kombination med en lätt bronzig glow. Allt eftersom vi blir äldre är solande av dekolletaget dock något de flesta brukar ångra.”

Hur ska man tänka på halsen ur ett hudvårdsperspektiv, som en del av ansiktet eller en del av kroppen?



“Man bör absolut vårda hals och dekolletage på samma sätt som ansiktet. Med det menas att man använder sina ansiktsprodukter (rengöring, ansiktsvatten, serum och kräm) även på hals och dekolletage. Alternativt att man efter rengöring använder produkter speciellt avsedda för detta område. Dessa produkter har oftast en rejäl boost av anti-age ingredienser som fokuserar på att spänst, elasticitet och återfuktning.
De produkterna kan också användas av de som har acne i ansiktet men inte på hals och dekolletage.

Jag skulle vilja säga att man undviker kroppsprodukter eftersom huden är minst lika känslig på dekolletaget som i ansiktet.”

Vilken typ av hudvård behöver halsen?

“Samma vård som ansiktet! Fortsätt ansiktsvården till strax ovanför bröstvårtorna.

Bästa sättet att förebygga pigmentering och solskador är att använda ett UV-skydd med SPF 30 eller 50, som appliceras hela vägen ner över hals och dekolletage.

Använd aldrig en grov kroppspeeling på hals och dekolletage, det är jämförbart med att tvätta bilen med svinto.”

De lodräta linjerna på halsen, halsbandslinjerna, vad beror de på och hur vårdas de bäst?

“Med samma produkter. De lodräta linjer kommer av att det blir en förslappning och kollagen och elastin försvagas. Ibland kan det  nästan se ut som ett rutmönster.”

 

Om kalkonhalsen redan är ett faktum, vad kan man göra själv för att förbättra?

“Det är aldrig för sent att behandla hals och dekolletage även om vissa skador kan vara envisa. Förutom den dagliga hudvårdsrutinen så använd gärna peeling och mask i gång i veckan. Förslagsvis samma som du har till ansiktet eller något som arbetar med fukt och anti-age.”

 

Kan du rekommendera några riktigt bra produkter för hals och dekolletage:

Juveneck Neck Cream från Jan Marini har ingredienser som ger en kombination av näring och vitaliserande ämnen till huden samtidigt som spänsten och mikrocirkulationen stimuleras. Man känner ett tydligt pirr direkt efter applicering.  Resultatet ser man rätt snabbt på halshudens konturer som blir mer fasta. Framförallt märks en tydlig förbättring längs käklinjen som får sig en uppstramning. Huden blir maximalt plumpad och får en riktigt fin struktur.

För en direkt askunge-effekt finns inget bättre än Peter Thomas Roths Instant firmx temporary face tightener. Denna lilla magiker stramar upp huden på någon minut och är helt fantastisk som quick-fix.

Mitt tips om kalkonhalsen uppenbarat sig är att använda en mer långtidsverkande produkt som t.ex. Jan Marinis och sen en som Intstant firmx för en direkt effekt.”

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 svar till “Så tar du hand om huden på hals och dekolletage!”

  • (30) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Sandra skriver:

    Hej ☺️ Den halskrämen från Peter Thomas hjälper den i längden också att linjerna minskas eller är det bara när man lägger på den?

    • Frida skriver:

      Hej Sandra, Andra bloggaren Frida som svarar på din kommentar – Den arbetar resultatinriktat både direkt och långsiktigt. 🙂

  2. Alice skriver:

    Hej Annica! Tack så otroligt för du fått mig och många fler att förstå vikten av hur viktig hudvård är! Skulle kunna skriva flera A4 hur tacksam jag är! Jag undrar hur jag behandlar mitt dekolletage och hals då jag har brännskada 1,2 och 3 på detta område. Behandlades med silverplattor och behövde ej ta hud från ett annat parti. Ärren blir däremot påtagligare med åren och jag skulle bli så otroligt tacksam för tips om hur jag behandlar detta! Jag är 22 år och brännskadan är 11 år gammal. Mvh Alice

  3. Norah skriver:

    Hej Annica!

    Jag tänkte fråga dig om Sensai 3D mask som jag hört ska utgå från deras sortiment, stämmer det? Jag hoppas inte det för jag är så nöjd med den masken, har testat så många men det är nog tack vare den som jag får bukt med min yttorra hy trots att jag egentligen har blandhy.
    Sedan tänkte jag även fråga vad du tycker om microdermabrasion(diamantslipning) som jag funderar på att göra för att få bort yttorrheten? Känns inte som min hy suger åt sig produkterna så väl. Använder produkter från Mene & moy- rengöring 4, stand by c, sunscreen 30, phytic samt transderma m.

    Och min sista fråga om rengöring av dekolletage; hur ska jag tvätta bort rengöringen från dekolletaget om jag går så långt ner med rengöringen? Jag orkar inte alltid duscha både morgon och kväll och försöker jag tvätta vanligt brukar jag oftast blöta ner mina kläder och så rinner rengöringen till andra ställen också. Finns det någon annan typ av rengöring man kan använda där som servetter så jag kan använda mina ansiktsprodukter även där?

    Tacksam för svar

    Norah

    • annica skriver:

      Hej Norah, Vad härligt att du gillar masken så! Jag har inte hört något om att den skulle vara på väg att utgå. För säkerhets skull så hörde jag mig för en extra gång med Sensai och de bekräftar de med dvs att den kommer vara kvar : ) Vad det gäller microdermabrasion så gillar jag den behandlingen men rådgör med en salong som får tittat på din hud och göra en analys på hur vida det är en bra idé eller inte för just din hud.

      När det kommer till rengöring av dekolletage så kanske dessa skulle passa dig. Jag tycker att dom är super: http://skincity.se/sv/product/4209/neals-yard-organic-facial-wipes

      kram Annica

  4. Sonia skriver:

    Hej Annica!
    Vilka slags produkter skulle du förslå mot ett slappt dekolletage som behövs stramas åt. Ja har nämligen gått ner en del i vikt och tycker den blivit slappare med tiden.
    Kram Sonia

  5. Eva-Lena skriver:

    Hej Annica!

    Min kommentar jag skrev nyss försvann så skriver ånyo! 🙂

    Detta inlägg var verkligen riktat mot mig då jag ofta slarvar med hals och dekolletage i min hudvård. Skämskudde på mig! 🙂
    Till ansiktet alternerar jag idag mellan två olika peeling, Biodroga MD Skin Refining Peeling och Clinical Super 3 Exfoliator. Kan dessa även användas på hals och dekolletage?
    Kalkonhänget börjar göra sig synlig här så tack för tipset på Jan Marinis crème. Kan denna användas även på dekolletaget eller bör man där har sin ansiktscreme?

    Allt gott!

    Kram Eva-Lena

    • annica skriver:

      Hej Eva-Lena, Det slarvas nog en hel del med halsar och dekolletage i stugorna medan andra är jättenoggranna. JM´s Neck cream kan användas både till hals och dekolletage absolut! Haade valt Biodorgas peeling till samma område inte BP´s då den är ordentligt rivig.

      kram och Glad Påsk!

      Annica

  6. sara skriver:

    Hej Annica! Jag har använt mig av exuviance och efter två månaders användning har jag mycket röda acneärr! Använder d-spot men ville höra om det fanns nått för just röda acneärr? Läste ett inlägg som var tre år gammalt så jag tänkte om du har några uppdaterade produkter jag skulle kunna använda mig av för just röda acneärr! Tack på förhand!

  7. Jenny skriver:

    Jag måste bara fråga. Hur sjutton håller du din hy så lite påverkad av ålder etc. Du verkar ha en helt felfri hy. På bilderna ser man inga linjer, pigmentfläckar etc. Den har alltid ett härligt glow. Gör du några behandlingar också eller är det bara krämer/masker som gjort att den är så felfri?
    Jag vet att du gärna tipsar om alla möjliga produkter som är bra för att gagna alla märken. Men jag skulle vilja veta vad du har på ex just bilden från middagen med Babor? 🙂 Tror vi har rätt lika hudtyp/färg…
    Jag tycker jag testar många produkter, ex By Terry Terrybly Densiliss men de ”faller av” efter en stund. Röda fläckar runt näsa/haka går igenom. Vet inte om det är mer primer jag ska använda… tips tack!!

    • annica skriver:

      Hej Jenny, Men tack vad glad jag blir! Som du säkert förstår så lägger jag en hel del tid på min hud, den har alltid även innan jag blev hudterapeut varit viktig för mig. Bra produkter hemma är verkligen a och o, behandlingar gör jag ibland men allt för sällan faktiskt så har inte något tips om någon supervariant. Det finns många bra på salongerna. Basen som jag har på bilden är By Terrys Cover Expert nr 4. Ska gör ett separat inlägg om det så håll utkik så får du hela listan inom kort.

      Jag vill bara säga att jag behöver inte skriva om alla märken, bara så du vet. Jag behöver inte skriva om något, bara det jag själv vill ; ) Eftersom jag är med och väljer allt som vi har på Skincity så älskar jag ju allt vi har på lite olika sätt och vissa mer till vissa hudtyper etc men det är ju mitt liv tillsammans med bloggen. Så det är rätt naturligt för mig att skiva om olika saker och jag provar alla våra olika serier nu och då. Det för att jag älskar det men också för at kunna beskriva de olika produkterna för er. Vill ju med att alla ska hitta något de tycker är intressant på min blogg. Inte bara sånt som passat till just min hudtyp:) Men håll utkik, inlägg kommer om vad jag hade den kvällen : )

      kram Annica

  8. Sanna skriver:

    Hej Annica, hur kommer det sig att det skiljer så mycket i pris på vissa märken? Tänker specifikt på Paulas Choice och Jan Marini nu. Är det dyrare och bättre ingridienser i JM eller vad är det man betalar för? Tack!

    • annica skriver:

      Hej Sanna, det är mängder med anledningar som avgör priset på en produkt. Framförallt var och vilka ingredienser företagen köper in. Volymerna en produkt tillverkas i är också avgörande då mindre volymer blir mer kostsamma. Sen har vi marknadsföring etc, pris på förpackningar. Svårt att jämföra märke mot märke men Jan Marini är verkligen ett högpresterande och resultatinriktat märke så jämfört med många andra så är det idag rimliga priser. PC håller sina kostnader nere pga av 0 annonsering, få mellanleverantörer och att de väljer en enkel förpackning. Det var lite kort om märken och priser : ) kram Annica

  9. Loppan skriver:

    Hej! Kan inte Skincity börja skeppa till Norge? Är så deppigt utbud här och många norskor som vill ha mer urval 🙂 Undrar också om du har någon erfarenhet av ZO medical från DR Obaji? Har blivit rekommenderad en 6-veckors kur mot pigmentering men finns inte mycket info om serien på nätet och är en scary startfas med röd hud, flaging och utslag. 1% retinol i serien som jag blev rekommenderad. Tack för inspirerande blogg!

    • annica skriver:

      Hej Loppan, I dagsläget så kan vi inte skicka paket till Norge men ingenting är omöjligt hos mig så vi får se hur det blir framöver. Dr Obaji har jag bara hört bra om. Känner inte till produkterna i minsta detalj så rådgör ordentligt med den som säljer produkterna så att det blir rätt för din hudtyp. kram Annica

  10. Eva skriver:

    Jag har bytt till BP för ca 1 1/2 månad sen nu, har haft super 3 booster nattetid i ca 3-4 veckor. Inte varje natt än, varvar med metamorphose plus serumet. Dagtid serum plus metakräm. Hade problem m inombords acne även innan. Det kommer nya ”knölar” under huden var och varannan dag.. Som blir större och större, röda och tar en evighet att försvinna. Ploppar upp i panna, näsrot, tinningar och kinden. Vad kommer dessa ifrån när det blir så ofta och hela tiden nån ny på g?! Känner mig yttorr men samtidigt är metakrämen inte tunn! Serum paradoxe borde ge fukt eller?! Gör fuktmasker vissa kvällar. Slutat med arden pros peel pads då det känns som de ledde till än fler acne. Vet jag ska testa tre månader enl rek men det är jättedrygt…

    • annica skriver:

      Hej Eva, Frustrerande när man inte får ett snabbt resultat som önskat. Jag hade börjat med Super3 boostern varje kväll och i övrigt fortsätta så som du gör. Vad har du för rengöring? Viktigt att du inte torkar ut huden för känner du dig fuktfattig så kan ytan bli torr, bakterier lättare få fäste…vilket leder till plitor. Kosten kan också trigga acne så fundera på om socker tex påverkar din hud. kram Annica

  11. Jonna skriver:

    Hej!

    Känner att jag måste skriva och berömma för er fantastiska service. Beställde lite nytt från pc samt en mascara i lördags och redan idag (måndag) låg mitt paket i lådan. Att det låg lite presenter och varuprov med gjorde det hela ännu lyxigare. Stort tack från en mycket nöjd kund 🙂

    • annica skriver:

      Hej Jonna, Älskar att höra fån våra kunder att de är nöjda. Den upplevelse som du fått är just så som jag vill ha det : ) Snabbt, enkelt, fint förpackat med det lilla extra. Behöver du råd om produkter så hjälper hudterapeuterna på SC kundtjänst dig gärna med det med : )

      Tack för att du tog dig tiden att skriva!
      kram,
      Annica

  12. Clara skriver:

    Hej Annica!

    Jag funderar på att börja plugga till hudterapeut. Jag är väldigt intresserad av hudvård och framför allt naturlig och ekologisk hudvård, är även intresserad av ayurvediska behandlingar och ett holistiskt levnadssätt. Hur som helst, en dröm har alltid varit att arbeta hos ett hudvårdsföretag och vara med och ta fram nya produkter. Är hudterapeut en bra grund att stå på om man är intresserad av att jobba med produktutvecklig på ett hudvårdsföretag?

    Jag tänker att det måste vara en förutsättning för att veta vad som fungerar och vad som är bäst för huden. Kombinerad med kunskap om försäljning och marknadsföring…

    Vore jättetacksam för svar, då jag har kommit fram till att det är det här som jag brinner för och vill sätta planen i rullning! 🙂

    Varma hälsningar
    Clara

    • annica skriver:

      Hej Clara, Det låter som en jättebra plan att ha en hudterapeututbildning i grunden så att du får känslan ooch utbildningen om hur huden fungerar. Sedan är kemi en viktig del kan jag tänka. Om det är något företag som du är intresserad av så hör av dig till dem som arbetar just med produktutveckling, så kan de säkert svara mer ingående vilken väg som skulle kunna vara bra att ta. Kram och stort lycka till! kram Annica

  13. Linnea skriver:

    Hej, jag vill tacka för en superbra blogg! 🙂 jag känner att jag behöver hjälp med mim hudvård. Jag har lagt om min kost helt pga allergier och ibs mage och har uteslutit mjölk, mjöl, socker, konserveringsmedel blandannat och äter mestadels en plantbaserad diet. Genom att jag har varit tvungen att ändra min kost har jag fått upp ögonen för mer naturlig och ekologisk hudvård. Jag använder i dagsläget exuviance: gentle cleansing créme, soothing toning lotion, vespera bionoc serum, multi proetective day créme, hydrating eye complex, age reverse hydra firm och renjuvenating tretment mask. Jag har gjort er hud test på skincity och sa att jag var intresserad av ekologisk och naturlig hudvård, jag fick då råd om Maria åkerberg men jag är lite i valet och kvalet…. Vad är skillnaden mellan exuviance och Maria åkerberg? Ger det lina fina resultat? Vad är fördelen av ekologiskt och naturligt? Jag är 22 år och är ljus och känslig i hyn, har en del ytliga blodkärl, får lätt lite finnar, är yttorr, blandhud med större porer i t zonen men torr på kinderna och i resten av ansiktet. Jag har keratin pilaris på kinderna som jag tycker har blivit lite bättre av exuviance. Tycker du att jag ska byta eller tycker du något annat märke passar bättre, ekologiskt eller inte? Tacksam för svar
    🙂 linnea

    • annica skriver:

      Hej Linnea, vad spännande det låter med din omställning av kost, det låter sunt och jag hoppas att du får fint resultat med tanke på dina allergier. När det kommer till att jämföra märken så är det alltid svårt att jämföra dem. Frågar man två olika personer så skulle den ena kunna säga att den föredrar Exuviance medan den andra kanske testat men föredrar Maria Åkerberg. Den största skillnaden är att MÅ är helt naturligt och de innehåller därför inga tillsatser så som konsistensgivare, konserveringsmedel mm. Resultatet kan man generellt säga kan ta lite längre tid att uppnå med ett ekologiskt märken men man hävdar att slutresultatet blir det samma. Sedan svarar olika hudar olika på olika ingredienser så vissa kanske tex behöver Exuviances syror för att komma åt sin acne….eller vad det kan vara som man kämpar mot. Jag tycker att man testar och utvärderar för egen del, båda är bra val! kram Annica

  14. Lill skriver:

    Hej Annica! Jag använder Exuvinace som min hudvård sedan år tillbaka och är fortfarande himla nöjd med dem. Men de ändrade nyligen formulan på deras dagkräm för känslig hud och höjde solskyddet från 15 till 20 SPF. Ändringen gjorde att krämen nu är tjockare än förr och jag tror att den kommer vara för fet under sommaren. Vilken dagkräm ska jag använda istället under sommaren för min känsliga hud? Är 30 år och kan tänka mig mer aktiv antiage formula bara produkten inte blir alldeles för mycket dyrare än den jag har idag. Tack!