ANNICAS SOLSKOLA DEL 8 – D-Vitamin & Solen

  • | Annica

sunshine

Jag hör folk i solen säga:

– Det är viktigt att sola utan solskydd så man kroppen får ordentligt med vitamin D.

– Smörjer du dig med solskydd  så kommer du få D-vitamin brist.

Många pratar om D-Vitamin. Varför är det så viktigt för oss och vad är det egentligen som gäller och varför är det viktigt?

Personligen kan jag innan sommaren (eller om sommaren varit väldigt tam) känna att min kropp törstar efter vitamin D. Hur vet jag det? haha ja det vet jag ju inte alls. Men det är väl ett uttryck som jag slänger mig med när jag känner mig trött och har fått för lite solljus och värme.

Ni vet väl  förresten att det som vi upplever som vitt ljus består av alla färgerna förenade…Ta en prisma  och sätt mot solens strålar så bryts strålarna i upp i alla färger…gult , orange, rött, grönt, indigo, blått och violett.. Detta mina vänner är rena VITAMINER för vår själ!

Jag skriver ju ofta om solen och riskerna med solen. Men vi får inte glömma hur viktig solen också är för oss. Utan solen finns inget liv på jorden. Inget. Nada. None.

Har ni funderat över hur essentiell solen är för oss? Jag högaktar den lika mycket som jag har otrolig respekt för den.

I dagens Solskola får du veta allt om Doktor D!

d-vitamin2

(bild lånad från kostupplysningen.se)

Varför är D-vitamin ”solvitaminet” så viktigt för oss?

D-vitamin har en viktig roll för vår allmänna hälsa. D-vitamin har utöver sin inverkan på benvävnaden även betydelse för upptag och nyttjande av kalcium, normal celldelning och ett bibehållande av starka friska tänder.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, precis som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler.

Forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång och mycket forskning pågår just nu. D-vitamin hjälper även kroppen att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem.

solen

Så får vi i oss D-vitamin?

D-vitamin bildas i kroppen när huden exponeras för ultraviolett ljus. D-vitamin kan oxå tillföras via maten eller via kosttillskott. I riskgrupperna för D-vitaminbrist finns befolkning i solfattiga länder som Sverige och framförallt mörkhyade pga. att de behöver mer sol för att bilda D-vitamin.

Vi kan få i oss vitaminet på två sätt.

VIA MATEN

Detta är speciellt viktigt att tänka på under vinterhalvåret. D-vitamin i mat finns bl.a. i:

  • Fisk, speciellt fet fisk (lax, sill och makrill)
  • Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.
  • Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.
  • Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Äter du fisk regelbundet, speciellt fet fisk (lax, sill, makrill) och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, så får man generellt i sig tillräckligt med D-vitamin även under vintern. De som riskerar att få i sig för lite är de som inte äter denna typ av mat.

VIA SOLEN

D-vitamin bildas i huden när man vistas i solen. Under sommarhalvåret är solen den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen bör täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

För många, många år sen gick jag en mycket intressant kurs i färgterapi av och med världsmästaren på just färgterapi Karl Ryberg han sa då till mig; Bär inte alltid svarta kläder, då har du större risk att drabbas av benskörhet då du blir äldre! Varför, tänkte jag då men vågade inte fråga. Nu vet jag att personer som ofta bär heltäckande kläder har svårare för att bilda vitaminet. Hmm..lämpligt att så många bär svart just i Sverige inklusive mig själv, trots denna information för länge sedan.

solskydd till kroppen

Vistas alltid i solen med försiktighet. Viktigt är dock att vara ute under dagtid med delvis bar hud under sommarmånaderna utan skydd också ibland.. låt mig förklara detta..

Solen i Sverige är bara stark nog för att D-vitamin ska bildas några timmar mitt på dagen på sommaren. Det D-vitaminet ska sen räcka ända till nästa sommar.. typ..

INGEN behöver dock vara i solen så mycket att man bränner sig. Inte ens på långa vägar. Runt 15 minuter i stark sol med mycket bar hud, utan solskydd, ger all D-vitamin man behöver på flera dagar. Observera 15 minuter.

Så en kort, kort stund under dagen bör man vara utan solskydd eftersom det blockerar bildandet av D-vitamin. Här gäller det att använda sunda förnuftet. Man kan ju t.ex. som jag gör alltid skydda ansiktet för där vill inte jag under några omständigheter what so ever få sol på mig utan SPF men övriga delar av kroppen suger ju upp D-vitaminet lika bra så personligen ser jag till att få min dos via andra kroppsdelar några minuter om dagen.

DubaiLegs

Jag är stor förespråkare av solskydd, det vet ni. Men man får inte blunda för detta viktiga fakta att solskydd stänger ute det viktiga bildandet av vitamin D. Under vinterhalvåret får du inte i dig D-vitamin av solen, då solen knappt visar sig och det blir mörkt redan vid 15 och solen inte är tillräckligt stark. Under vintern är det därför extra viktigt att tänka på kosten och eventuellt komplettera med tillskott.

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

18 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 8 – D-Vitamin & Solen”

  • (18) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Leif zetterström skriver:

    Maten tillför väl små mängder.
    Odlad lax t. skillnad från vild innehåller små mängder. Odlad är väl de enda man hittar.

  2. Strutsman skriver:

    Det finns ett tredje sätt att få i sig vitamin d, och det är genom att använda en hudkräm som innehåller vitamin d. Läs själv, vetja:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976443/
    Det låter som en no-brainer att tillsätta vitamin d i solkräm, eftersom man då kan absorbera vitaminet genom huden, just när man blockerar UV-B-strålarna och minskar kroppens egna produktion. Men ändå verkar detta inte finnas på marknaden, trots att det borde vara en attraktiv produkt som inte behöver vara väsentligt dyrare än vanlig solkräm. Patenterat är det dock redan… så det tåget har tyvärr redan gått. Men det gör ju också att jag kan prata fritt om det istället för att anmäla patent själv.

  3. Lotta skriver:

    Superbra att få detta konfirmerat en gång för alla, att det stämmer att vi måste vara oskyddade en kort stund för att få i oss tillräckligt med d-vitamin! Tack för bästa bloggen som finns! Kram till dig bästa Annica!

  4. Maria skriver:

    Hej igen,

    Skrev inlägget tidigare (ovan), och undrade rent praktiskt hur du gör för att sola några kroppsdelar en kort stund/dag. Läste nu några äldre inlägg du skrivit om D-vitamin där det står att man kan ta den ”exponeringen” före kl 10 eller efter 15 när solen är svagare – men i detta inlägg står det ju ”i stark sol”. Vad är det som gäller – ska man inte sola utan skydd mellan 11-15 ens i dom 15 minuter du rekommenderar? Eller vad menas med stark sol annars? Och som jag skrev också, hur gör man för att ”bara en kort stund” sola utan skydd om man vill skydda sig resten av tiden?

    Och vad innebär ”mycket bar hud”? Hur mycket då?
    Jätteglad för svar!

    /Maria

    • annica skriver:

      Hej Maria, det kommer olika rön etc om detta hela tiden. Förr så var det den infon man kommunicerade. Nu är det 15 minuter mitt på dagen för att kroppen ska kunna ta till sig maximalt 🙂 Lycka till! kram Annica

  5. Maria skriver:

    Hej!

    Du skriver att runt 15 min i stark sol, med mycket bar hud räcker för att få i sig D-vitamin. Sen att du själv brukar exponera andra kroppsdelar än ansiktet för solen några minuter per dag..

    Vad innebär det när du skriver några minuter/dag, hur gör du rent praktiskt? – kan man t.ex. hoppa över att smörja in armarna på morgonen och sitta i solen i en t-shirt så armarna solas utan solskydd i ca 15 min? Men om man bränner sig snabbare än 15 min då? Solar du varje kroppsdel kortare än så utan skydd? Hur gör man rent praktiskt tänker jag?

    Om jag smörjer in mig på morgonen, men lämnar t.ex. armar, så blir dom ju exponerade för uv-ljuset under timmarna fram till den starkast solen också om man går ute.. Och om jag smörjer in mig på morgonen även armarna, för att sen vilja sola dem 15 min i stark sol – räcker det då att tvätta av armarna för att skyddet ska försvinna helt?

    Hoppas du förstod min fråga, tänker hur man gör rent praktiskt med när man sätter på solskydd och hur man går tillväga för att få D-vitamin utan skydd en kortare tid..

    Vore jättetacksam för svar.
    /Maria

    • annica skriver:

      Hej Maria, hur jag göra ser lite olika ut beroende på vad jag gör. Dvs om jag e på stranden eller om man ska på stan eller så.
      Men en sommar dag med mycket ute… Jag smörjer in mig på morgonen och väntar något längre än normalt dvs ca 15 minuter innan jag återapplicerar. Har jag badar och ej har vattenresistent så kanske jag väntar en stund innan jag smörjer in mig igen. Dock inte ansiktet som sagt.

      Med mycket hud menar jag stora delar av kroppen. tex jag smörjer alltid in ansikte och dekolletage och händer. Å låter resten vara en liten stund innan återappliceringen mitt på dagen. Men glöm inte att det BARA är ett par minuter det handlar om. Ibland om jag badar typ 15 minuter och som sagt inte har vattenfast så räcker ju det:) Ofta vill man ju ta ett dopp mitt på dagen ändå och då passar det bra!

      Kram Annica

  6. Maja skriver:

    Hej Annica!

    Jag tänkte att det är dags för mig att testa en ögonkräm för första gången men jag behöver hjälp med vilken. Jag är 21 år, så jag antar att jag behöver något med mycket fukt men skulle även vilja ha något som piggar upp ögonen och hjälper lite mot mörka ringar. Har du några tips? 🙂

    Tack på förhand / Kram Maja

  7. Moa skriver:

    Hej Annica!
    Jag har sett dig på TV några gånger och tycker du verkar så himla bra så jag tänkte att jag måste ställa en fråga till dig!

    Jag slutade med mina kombinerade p-piller för ca 1år sedan och har en hormonspiral istället. Problemet är att jag har fått acne som vägrar gå bort. Jag har gått till Hudterapeut där jag bor som jobbar med Exuviance produkter, jag använder Exuviance Purifying Clearing Gel och Exuviance Evning Restorative Complex, detta blev jag rekommenderad av hudterapeuten jag går till. Jag har använt dessa två produkter i ca 10månader nu. Nu i sommar har jag börjat använde Basiron från Apotektet för att jag inte såg någon tydlig skillnad med enbart Exuviance (och för att de på vårdcentralen rekommenderade det över telefon), jag tycker att det blivit en skillnad men jag får fortfarande finnar och ärren blir bara fler och fler. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Måste jag ta ut spiralen (som jag annars trivs jättebra med och jag vet inte om det är orsaken till problemet eller om det var de kombinerade p-pillren som verkade skyddande) eller finns det något jag kan göra?

    Jag gjorde ert hudtest men jag tycker det är svårt att veta riktigt vad jag är för hudtyp ex. Jag märker inte av att jag är speciellt fet i huden (ibland kan jag märka lite men inget tydligt) men inte torr heller, kanske är blandad utan tydliga områden?

    Så min fråga är, vad tycker du om Basiron? Kan man använda det i kombination med andra produkter och i så fall vilka? Ska jag fortsätta med Exuviance som min hudterapeut rekommenderat fast jag inte sätt så bra resultat, eller är det dags att byta? Jag blev rekommenderad Paulas Choice av er, är det något jag ska testa?

    Tack på förhand!

    /Moa

    • annica skriver:

      Hej Moa, vad roligt att du har tittat på inläggen från TV4 nyhetsmorgon. Jag svarar så gärna på era frågor. Jag rekommenderar att man helst försöker att hålla sig till en och samma hudvårdsrutin för att försöka få ett så bra resultat som möjligt. Jag tror att det kan vara bra om du lägger till Vespera Binoic serumet från Exuviance för att få en produkt som går djupare ner i huden och arbetar mer på att behandla huden.
      http://skincity.se/sv/product/1678/exuviance-vespera-bionic-serum

      kram Annica

  8. Tack för ännu ett bra och informativt inlägg! Intressant läsning. 🙂

  9. Frida E skriver:

    Hej!
    Jag skulle behöva tips på en bra rengöring och en bra peeling för en extremt yttorr hy. Och ett riktigt bra fuktserum. (Det behöver absolut inte vara från samma märke) Har haft problem med yttorrhet i åratal. Sen undrar jag även vad som skiljer dermalogicas och beauté pacifiques fuktmasker åt? Vilken ger bäst återfuktning?
    Tack på förhand! Kram Frida

    • annica skriver:

      Hej Frida, om man önskar att behandla sin yttorrhet så tycker jag verkligen att man ska använda Transderma M.
      http://skincity.se/sv/product/2284/transderma-transderma-m

      Vilken av dessa masker som är bäst beror på vilken hud man har. Båda är riktigt bra fuktmasker som går att sova men för att få ett så optimalt resultat som möjligt kan det vara bra att använda en komplett serie. Beauté pasifique innehåller mycket estrar av vitamin A vilket är jättebra för att bevara fukten i huden.
      Rengöring: http://skincity.se/sv/product/4084/beaute-pacifique-enriched-cleansing-milk-dry-skin
      Exfoliering: http://skincity.se/sv/product/4090/beaute-pacifique-gentle-facial-exfoliator

      kram Annica

      • Frida E skriver:

        Tack för tipsen! Transderma M låter otroligt härlig men den har ett litet väl saftigt pris för mig just nu. Du har inte några fler tips i en något lägre prisklass? Som fortfarande verkligen återfuktar på djupet?
        Jag tror jag har en blandhy åt det lite fetare hållet. Men jag är så extremt yttorr, det stramar å svider som sjutton efter tvätt å ute i sol och blåst. Jag är även fruktansvärt knottrig över hela kinderna, käklinjen, halsen, pannan och hakan. Och blir snabbt glansig (samtidigt som jag känner mig väldigt torr och stram). Har använt mig av produkter för fet/blandhy och oren hy i flera år för att försöka få bukt med alla inkapslingar, pormaskar å glansighet. Tyvärr helt utan resultat. Så nu vill jag helt byta strategi. Tänkte istället prova produkter för normal/torr hy och fullkomligt bomba huden med fukt… Angripa problemet från ett annat håll liksom… Låter det bra? :p Har du några fler tips?
        Kramar