Scrolla för att läsa mer

Hitta höstlugnet med oljor

Året runt

Nyligen  intervjuades jag i en artikel i tidningen Artikel året runt. Artikelns namn  var: Hitta höstlugnet med oljor.

Här kommer intervjun i sin helhet + lite bonus material! Hoppas ni gillar!

Bakgrund: Oljor är hett utomlands – stämmer det?

Ja det stämmer. Det pratas mer och mer om oljornas välgörande effekt på huden. Dessutom pågår det mycket forskning och nya spännande ingredienser med olika välgörande effekter på huden upptäcks konstant.

Hur kan man använda oljor i sin dagliga hudvård? / Hur kan man använda dem? En olja används som ett serum direkt på väl rengjord hud. Applicera gärna ett par droppar i kupad hand, värm upp den något mellan händerna och inandas de aromatiska dofterna som även stimulerar sinnena. Applicera därefter över ansikte, hals och dekolletage.

Märken som Body shop lanserar fröoljor nu till hösten, och som är till för bland annat vården av ansiktets hud. Är oljor i ansiktet en nyhet?

Nej, det är absolut ingen nyhet. Vegetabiliska och naturliga oljor är rika på näring och vitaminer från de växter och fröer som de härstammar från.. Oljorna absorberas snabbt av huden och stimulerar huden att bygga upp en bra hud kondition. I Grekland har man sedan urminnes tider använt olivolja för att bevara spänst och styrka i hud och hår. I Afrika har sheasmör alltid använts för att skydda och mjukgöra huden. Indianerna i Sydamerika använde Jojobaolja och i Indien används Sesamolja för att skydda och vårda sin hud.

skin oils

Bild lånad från healtyfoodhouse.com

Täpper inte oljor till porerna?

Vissa menar på att mineraloljor täpper till hudens porer och andra menar på att de ej gör det. Min uppfattning är att destilleringsprocessen av oljorna har betydelse för kvaliteten.

Dock ska man vara medveten om att en mineralolja inte ger huden någon näring. Ingen alls. Den lägger sig som en slöja och sluter inne fukten på huden så den inte dunstar. När du inte använder den längre så har den alltså inte arbetat aktivt på att förbättra huden i sig själv. Detta är ju självklart alltid det man strävar efter. Men jag anser inte att det är farligt i hudvård.

En fördel med en höggradigt renad mineralolja är att den är väldigt tolerant och ger sällan allergier och reaktioner eller täpper till. Så för en del riktigt känsliga kan den ibland vara det enda som funkar efter mina erfarenheter. Men Näring, nej det ger den inte. Det man strävar efter är ju oftast oljor som tillför huden näring och gör att huden kan fungera bättre själv och där är tex olika vegetabiliska oljor är bästa valet.

Det finns en mängd olika oljor och att säga att oljor täpper till porer generellt är inte korrekt. Det finns ju oljor som verkar renande på porerna, oljor som dämpar talgproduktionen, oljor som är återfuktande, oljor som lugnar etc, etc.

Blir det inte kladdigt?

Det finns olika oljor vissa är mer rika i sin konsistens och vissa är extremt lätta. Föredrar men en fjäderlätt olja som direkt absorberas in av huden ska man välja de sk, ”torroljorna”.

Är de avsedda för en viss hudtyp?

Ja de flesta är det. Man bör alltid utgå ifrån sin hudtyp och sitt hudtillstånd när man väljer en olja till huden precis som med all annan hudvård.

Några som är bland de mest flitigt använda i hudvården är aprikoskärnolja som är uppmjukande och särskilt lämplig för torr, känslig och mogenhy.

 • Avocadoolja innehåller många näringsrika ämnen som lecitin, karotin D- och E-vitamin. Väldigt bra på torr och narighy.
 • Arnicaolja från slåttergubbeblommor har en anti-inflammatorisk effekt på huden.
 • Gurkörtsolja ökar cellernas syreupptagning och motståndskraft och har god effekt på eksem och akne.
 • Jojobaolja binder fukt i huden, gör den sammetslen och innehåller naturligt solskyddsfaktor 

Tidigare användes de väl främst som eteriska oljor, i bad, och som doftterapi?

Ja så var det och det gör vi ju även mycket i dag. Det är underbart för både kropp och sinne att lägga sig i ett aromatiskt bad och stimuleras av oljornas positiva verkan på hud och kropp.

image1-4

Hur väljer man rätt oljor?

Man bör alltid utgå ifrån sin hudtyp och sitt hudtillstånd. Är man osäker så bör besöka en hudterapeut först eller göra vårt hudvårdstest på Skincity.se där man även kan ladda upp en bild på sin hud. Du får en produktrekommendation från en hudterapeut inom 24h.
Beskrivs som ”världsskönhet”, och att göra en resa utan att lämna sitt badrum?

Efter som serum/ eteriskaoljor är det som penetrerar längst ner i huden är det också den hudvårdsprodukt som ger bäst effekt. Där av det stora intresset för denna typ av produkt. Man kan med rätt produkt få fantastiska resultat på huden. Doften ger oss också en upplevelse för sinnet.

Är oljor som skönhetsmedel vanligaste i andra delar av världen än här hos oss?

Ja det skulle jag säga. I t.ex. Afrika har sheasmör alltid använts för att skydda och mjukgöra huden. Indianerna i Sydamerika använde Jojobaolja och i Indien används Sesamolja för att skydda och vårda sin hud.

Växtmjölk som honung, mjölk? Klassiska då de användes av klassiska skönheter som Cleopatra?

Mjölk är rikt på mjölksyra som återfuktar och milt exfolierar huden som blir underbart mjuk och smidig. Honung är antiseptiskt och verkar mjukgörande.

Tips på produkter: Cleopatra Milk Bath och Aroma Bath Orange and Honey

 

Citrongräs som skönhetsolja? Är ju en krydda välkänd och välanvänd i det asiatiska köket, kanske främst Vietnam?

Citrongräsolja är sammandragande och stimulerande och uppiggande på trött och slapp hy. Kan även ha god effekt på stora öppna porer, fet hy och acne. Brukar fungera utmärkt i deodoranter och fotcremer då den har en bakteriedödande & svamphämmande effekt. Är även en god antioxidant.

Om man vill ha rena produkter, gärna ekologiska och utan sådant som parabener, vad ska man titta efter? Maria Åkerberg är ett helt ekologiskt och svensktillverkat märke från Halland som dessutom håller en bra prisbild. Neals Yard Remedies är ett underbart ekologiskt helthetskoncept från England, lika så The Organic Pharmacy. Dessa två sistnämnda har även kosttillskott för att behandla insidan likväl som utsidan med ekologisk terapi. Svenska Transderma har fyra stycken serum som är ren vitamin terapi för huden.

image2-5

Några härliga olje tips!

Paulas Choice Moisture Renewal Oil BoosterEn härlig blandning av nio mjukgörande, växtoljor rika på antioxidaner. Oljan lugnar och ger en torr hud maximal återfuktning. De essentiella fettsyrorna reparerar hudens barriär och ger smidighet och elasticitet, samtidigt som de verkar lugnande på irriterad hud. En lätta konsistens som absorberas snabbt och ger fin lyster. Doft fri.

Beaute Pacifique Corpus Paradoxe Body Oil – Ett anti-age kroppsolja med reservatrol och Procyanidin somhämtas från chilenskt vindruvkärnextrakt. Två starkt antioxidativa ingredienser har både anti-age och anti-inflammatoriska egenskaper. Innehåller även min favorit olja Squalane från oliv som gör huden ultramjuk

Maria Åkerberg Shower and Bath Oil – En helt underbar dusch och bad olja som är ren aromaterapi för kropp och sinne. Innehåller leecitin från sojabönolja som ger fukt och fett samt som har en uppigande verjan och är antiseptisk. Gör torr hud ultramjuk.

Är oljor något man även hittar inom hälsokosten, och som nu har gjort en resa till ”en butikshylla” nära dig?

Man kan hitta oljor från märken i både hälsokost och matvarubutiker. Jag rekommenderar dock att man köper sin hudolja hos en hudterapeut så att man vet att man får en olja som verkligen ger effekt och är anpassad efter ens hudtyp. Fel olja på fel hud kan bli en dålig upplevelse. Dessutom är det stor skilja på olja och olja. Det finns mycket mindre bra och i princip overksamma oljor på marknaden. D.v.s. mesta delen av innehållet är kanske en bas olja och väldigt liten del aktiv ingrediens i. Då kommer du inte få någon effekt på huden. Du kan inte betala för en skoda och tro att du får en rolls royce!

oljor på huden

11 annica forsgren skincity.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 svar till “Hitta höstlugnet med oljor”

 • (28) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. weronica skriver:

  Hej Annica!

  Tänkte beställa pure pressed base från jane iredale efter råd från dina duktiga kollegor på skincity. Men det blev väldigt svårt när jag fick se alla färger. Har du något schema hur färgerna passar till olika hudfärger el liknande? Just nu har jag absolut ingen aning om färgerna.
  Vänligen Weronica

  • annica skriver:

   Hej Weronica, Om du inte redan fått något förslag på nyans så meddela mig om du haft någon annan foundation ur vårt sortiment och i vilken färg. På så sätt kan jag jämföra och se vilken som stämmer bäst överens med Janes.Du kan även googla på färgkarta och produkt så får du upp nyanserna på nätet. kram Annica

   • weronica skriver:

    Hej igen, och tack för ditt svar!

    Jag har kollat runt lite och funderar på om Suntan är en färg för mig. Jag är neutral (tror jag) och medium i färgtonen. Jag tycker iof att den ser väldigt ljus och nästan rosa ut på bilden, men det kanske inte stämmer.

    Vad tror du?

    Kram Weronica

    • annica skriver:

     Hej Weronica, Svårt att garantera att den matchar din hudton om jag inte kan jämföra med någon annan bas. Men Suntan kan absolut vara ett bra alternativ. Den är inte rosa utan mer medium beige. En nyans som man skulle kunna beskriva som inte för ljus och inte för mörk. Du är absolut rätt på spåret. kram Annica

 2. Donnachic skriver:

  Underbart reportage om oljor! Satt och gjorde ansiktsmassage i soffan härom kvällen med Decleorolja. Mmmm…. Men nu funderar jag på vad jag ska bunkra upp med till kallare tider, Transderma M eller en olja till min hudtyp istället? Vilken isf, yttorr och blandhy och torrare mot vintern. Hur tänker du?
  Gaah, håll oss inte på sträckbänken längre, vaaad har du hittat på?? Kommer bli stor wow-faktor, så mycket vet vi! Och på något vis kopplat till årstid/december tror jag! 🙂
  Kram på dig fina!
  Lotta

 3. Nena skriver:

  Låter trevligt med oljor….
  Men när kommer PTR strawberry peeling?
  😀

  • annica skriver:

   Hej Nena, VI vet faktiskt inte riktigt ännu när den kan tänkas komma. Jag köpte min i USA och där är de alltid lite före. Hoppas innan jul : ) Önskar dig en trevlig helg! Annica

 4. Emmelie skriver:

  Hej Annica. Jag har en fråga angående serum:) jag är lite sugen på att testa Clarins double serum. Funkar detta ihop med exuviance produkter? Just nu använder jag vespera serum och vet inte om det gör nåt bra för min hy då jag mest känner mig kladdig efteråt. Vad tycker du om clarins double serum? 🙂

  Sen är jag är väldigt sugen på att testa dom där brun utan sol dropparna man blandar med sin dagkräm från clarins. Funkar dessa droppar med exuviance dag och nattkräm?

  En sista fråga 🙂

  Kan du rekomendera en grym ögonkräm för min tunna hud runt ögonen? Jag blir VÄLDIGT torr runt ögonen och min hud där är väldigt tunn med nästan små tunna prickar i exakt under ögonen i påsen man har under ögat om du förstår vad jag menar:) vill ha en grym ögonkräm som motverkar torrhet och som ska förebygga rynkor! Idag använder jag cliniques all about eyes. Vet dock inte om den hjälper mot rynkor. Jag använder som sagt allt annat från exuviance.
  Tack för en grym blogg! 🙂 och alla dina grym tips.

 5. Anna skriver:

  Hej Annika,

  Tack för en jättebra blogg! 🙂

  Den här frågan hör inte till ovanstående inlägg, men jag behöver hjälp att hitta en bra hudvårdssalong i Stockholm och tänkte höra om du har nått bra tips?

 6. Sandra skriver:

  Hej Annica,

  Jag har bestämt mig för att köpa antingen läppstift eller läppglans i någon varmare höstfärg som kan matcha med mitt favoritrouge från jane iredale i färgen wisper. Jag blir dock förvirrad av alla färger. Har du något tips? Är mycket ljus och har gyllenfärgat blont hår.

  Kram Sandra

 7. lotta skriver:

  Hej ! Beställde biodrogas firming mask idag , undrar hur många ggr i veckan man kan sova med den ? Tack på förhand , kram .

  • annica skriver:

   Hej Lotta, det beror lite på din hud. Börja ca 2gg/v. Känns det ok så skulle man kunna använda den som en kur och faktisk sova med den tex i 4 nätter på raken. Lycka till och ett mycket bra val av mask får jag säga!

   kram Annica

 8. Johanna skriver:

  Hej!
  Har en fundering angående vilken olja jag ska satsa på till min hy? Har typisk blandhy, med fet t-zon och resten torra partier (som blir väldigt torra nu till vintern) och har även tendens att få finnar…

  Med Vänligen Hälsningar
  Johanna

 9. Nettan skriver:

  Hej Annica,

  Jag använder Peter Thomas Rooth CC Eye Correcting Concealer SPF 30 (light) och tycker mycket om den. Men jag undrar om den inte finns med bara concealer? Jag använder inte highlightern, så halva produkten slängs varje gång.

  Har du några andra förslag på liknande concealers?

  Med vänliga hälsningar
  Anette

 10. Ida skriver:

  Hej Annica! Jag skulle vilja ha lite hjälp av dig, jag skulle vilja börja med en ansiktsvård, dag kräm, nattkräm, ansiksborttagning mm. MEN jag vet inte vilket märke jag ska satsa på.. Jag har torr hy och jag vill ha något som verkligen funkar och helst något lite lyxigare! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Ida, Jag skulle välja mellan Sensai eller Carita. Där får du garanterat lyx och helt fantastiska hudresultat. Gör mitt hudtest här så får du en skräddarsydd rekommendation!

   http://skincity.se/sv/skintest

   kram Annica

  • Ida skriver:

   En till fråga, vilket märke är det bästa du har testat? Som är till torr hy?

   • annica skriver:

    Hej igen, svårt att säga för det finns ås många bra. Hade gått på Carita eller Sensai helt klart : )

    kram Annica

   • Ida skriver:

    Sen ännu en fråga haha, kan man bland olika märken, ex om ett ögon serum är bättre till än annat märke än det märke man redan använder, om du förstår vad jag menar? 🙂

    • annica skriver:

     Hej Ida, jag är nog känd för mina blandningar så säger att det kan funka. MEN det kan också bli rörigt för huden och bäst brukar vara att man inte blandar så mycket.

     Blandar gör man på egen risk och vill man gå på ett säkert kort så låter man bli ; )

     kram Annica

 11. Camilla skriver:

  Hej,

  Tack för ett jättebra inlägg! Jag undrar vilken sorts olja som är bäst att smörja in sig med för att motverka bristningar på mage,bröst och lår vid graviditet?

  Tack så mycket och ha det så bra.

  vänligen//Camilla 🙂

Lucköppning Biodroga MD 40%

I dagens lucka finner du ingen mindre än Biodroga MD med hela 40% off på allt från märket. Yes du hörde rätt, hur bra! Låt oss djupdyka i detta märke med magiska produkter. Vem gillar inte resultatinriktad hudvård med ingredienser så som vitaminer, hyaluronsyra och peptider i “intelligenta” produkter med optimerad effektivitet? Ja tack! Biodroga […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Dermaceutic 30%

I dagens lucka gömmer sig en liten men EFFEKTIV serie högteknologiska produkter som är utvecklade av ett team med forskare och hudläkare. Lite svårt, måste jag erkänna, var det att välja en produkt att rekommendera då jag har flera favoriter ifrån serien… Tri Vita C30 serum… snacka om effekt på huden.. innehåller hela 30% rent […]

Se hela inlägget »

Hej darlings! Idag lämnar jag över ordet till min kollega Charlotte som kommer bjuda med oss på en spännande inblick i hennes badrumsskåp. 🙂 Välkomna att kika in i mitt badrumsskåp! Jag heter Charlotte och är hudterapeut på Skincity och jag tänkte passa på att visa er några ganska nya produkter som redan har hunnit […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Maria Åkerberg 25%

Hair & Body Shampoo Energy & Hair Conditioner Svensk ekologisk skönhet, det är nog inte bara jag som tänker på Maria Åkerberg och hennes varumärke med produkter som är 100% naturliga. Ingen större surprise för alla ni hudvårdsintresserade där ute men det är en väldigt fin egenskap hos märket, värt att nämnas. Idag tänkte jag […]

Se hela inlägget »

Lucköppning CODAGE 30%

Först ut är ingen mindre än serum märket nr 1. Märket som är älskat av franska skönhetsredaktörer och ett av mina personliga favoriter CODAGE! Codage handlar om högpresterande formuleringar gjorda med både aktiva och lugnande ingredienser. Två produkter från dagens lucka att investera i till sig själv är Serum nr 1 Intense Moisturizing och The […]

Se hela inlägget »

Imorgon smäller det!

Imorgon börjar årets roligaste månad på året. Blir pirrig i hela kroppen när jag tänker på det. Någon som kan gissa vad jag tänker på? 😉 För er som inte har en aning om vad jag pratar om låt mig berätta… Skincity har sedan 2011 en tradition och det gäller Skincitys helt egna….om jag får […]

Se hela inlägget »

(Tävling avslutad) Nu börjar vi närma oss första advent och vet ni, jag har lagt undan 3st av årets exklusiva Skincare Calendar till er. Den kom i en mycket begränsad upplaga och såldes slut samma dag. Så fick ni inte chansen att klicka hem någon så får ni chansen nu. 😊 Lyxigare än någonsin och […]

Se hela inlägget »

Black Weekend 20% på ALLT

Woohoo black Friday är här och vi har 20% på ALLT på hela siten!!! Har du länge suktat efter en särskild produkt eller är sugen på att testa något helt nytt hudvårdsmärke vi har fått in? Från ekologisk lyx med Tata Harper till hudbarriärs stärkande Epionce… Eller varför inte passa på att fylla på dina […]

Se hela inlägget »

From Desk to Dancefloor

Det kändes som många uppskattade mitt makeup inlägg som jag skrev här om dagen. Så här kommer ett till… För er som vill ha tips på en riktig quick fix… Ni vet när man har suttit på jobbet hela dagen och det känns som ens foundation sitter fast på dataskärmen….man kollar sig i spegeln och […]

Se hela inlägget »