Klä huden rätt efter klimatet – Makeuponmymind!

  • | Annica

Idag delar jag med mig av en intervju Anna Wahlberg gjorde med mig för ett par dagar sen. Anna driver bloggen makeuponmymind som ni bör kolla in om ni inte redan gjort!

Här kommer intervjun som Anna gjorde, ni kan ju också läsa den i sin originalform på hennes blogg HÄR!

guess-attic-837156_1280.jpg

Bild lånad från Annas blogg!

Jag har ställt undan mina flipflop. Letat upp ulltröjan. Lagt fram vantarna.
Nu är det är dags att göra detsamma för huden.
Jag har pratat med hudterapeuten Annica Forsgren, innehavare av webshoppen Skincity, om vad det kallare vädret betyder för huden.
Enjoy, hudvårdsvänner!

Nu går vi mot kallare tider. Vad betyder det för huden?
“Det betyder att vi kan få en obalans i huden i övergången från sommar till höst. Den kan visa sig i form av yttorrhet, finnar eller fetare hud; det är olika från person till person. En del kan uppleva obalansen som både yttorrhet och ökad blankhet på eftermiddagen.”

Varför är det extra viktigt att se över hudvården vid säsongsskiftningar?
“Det är viktigt av samma anledning som att vi inte längre går i linne  och shorts  – det passar inte för klimatet! Vi måste anpassa det vi klär vår hud med. Ansiktet är ju helt oskyddat från kläder året runt så det är det extra viktigt att ta hand om.”

Vilken typ av vård rekommenderar du?
“Just i säsongsskiftet brukar jag rekommendera att man sätter in en kurbehandling. Det behöver inte vara så avancerat som det låter. Det räcker med ett fuktserum under cremen och fuktmask tre gånger i veckan. Gärna en som man kan sova med. Sov då med serum och mask tre nätter i veckan istället för ordinarie nattcreme. 

Varför är ett fuktserumet så viktig i säsongsövergången?
Det stärker upp hudhälsan generellt och gör huden mjukare, smidigare och mer motståndskraftig.”

Peeling då?
“Glöm inte att göra peeling ca två gånger i veckan. Att boosta huden med massa gottigheter om du har gamla hudceller kvar, gör masken och serumet bortkastade i tid och pengar. Peelingen tar bort det trista så att fukt och näring kan slussas ner på djupet där de kan förbättra hudkvaliteten.”

Vad kan jag förvänta mig för resultat?
“Det är viktigt att tänka på att för hudvård gäller att en enda produkt kommer inte göra under för huden. Det krävs olika typer av produkter och en daglig rutin för att få en fin och välbalanserad hud.  Se till att du har en rengöring, ett serum och en hudcreme anpassad efter din hudtyp som du använder varje dag. Peeling två gånger i veckan gärna följt av ansiktsmask. Det är egentligen samma procedur året runt. Var konsekvent – det är mitt ledord när det gäller hudvård för lyckat resultat.”


Längre fram i höst, vad kräver huden då?
“Skillnaden mellan höst och vinter är att man ofta bör välja en rikligare crème och serum.”

Kan du rekommendera ett bra fuktserum och en mask för den som vill klä huden rätt efter klimatet just nu?
“Javisst! Serumet Transderma M  HÄR  innehåller bara ett fåtal ingredienser där squalane är en av de främsta. Ger inte bara lätt fukt på huden utan också en närande återfuktning på djupare lager. Den förstärker hudbarriären och verkar lugnande på irriterad hud. 
Och så Hydrating mask från Beauté Pacifique   HÄR  med återfuktande squalane och effektiva anti-agingingrediensen A-vitamin som gör den till mer än “bara en vanlig” fuktmask.  
Den kombon blir en riktig fuktexplosion för huden. Jag älskar att sova med den! Gärna två gånger i veckan.”

 

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 svar till “Klä huden rätt efter klimatet – Makeuponmymind!”

  • (15) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. susanna skriver:

    Hej! Jag har några frågor jag hoppas du kan svara på. Har mer eller mindre alltid haft bra hy med undantag från att jag lätt får eksem men inte mycket finnar. De senaste 1,5 åren har det varit lite upp och ned men generellt har min hy blivit mycket sämre.. Började få plitor i pannan och eftersom jag alltid haft extremt torr hy trodde jag bara att huden som vanligt var uttorkad. Övergick tillsist till en mindre fet kräm och det gjorde susen. Sommaren kom och gick och till hösten kom plitorna tillbaka. Trodde den var för fet denna gång istället men det blev bara värre när jag försökte torka ut den. Hittade en okej balans efter några månader och min panna höll sig i schack, tills denna höst. Började i september känna att t-zonen var väldigt fet. Generellt har jag inte så mycket finnar, utan snarare små knölar under huden (som kan sitta hur länge som helst). Vad beror dessa knölar på? Fick höra att allt detta berodde på att huden var uttorkad, så jag återgick till min gamla ansiktskräm för torr hy. Huden känns mindre fet men jag har fått extremt mycket knottror i pannan! De är inte röda eller inflammerade och helt ärligt ganska osynliga, problemet är att de kan dyka upp på en timme! Vad är detta? Är det en övergångsfas för att jag bytt hudkräm eller använder jag fel produkter? Är generellt ganska fåfäng gällande min hy och ser till att rengöra noga varje kväll (har dock inte bytt till en rengörare för torr hy, utan använder en för normalhy) och precis börjat använda dermalogicas daily microfliant. Jag är 20 år förresten, vet inte om det är viktigt i sammanhanget. Ursäkta för denna uppsats till kommentar du fick nu!
    Kram och tack för en bra blogg

    • annica skriver:

      Hej Susanna, klart att jag ska hjälpa dig. Hur ser din hudvrådsrutin ut exakt? Om huden blir så pass torr som du beskriver så behöver du en rengöring som är mer fuktbevarande, som helt enkelt inte torkar ut. De för normal hud har en väldig bredd så svårt att säga om den är för tuff. Sedan behöver din hud mycket fukt genom ett serum och en ordentligt fuktgivande creme men inte för torr hud utan mer för blandad/normal hud. Att du peelar är toppen men använd inte Daily Microfoliant varje dag. Passar många men alla bör inte använda den dagligen, det är min åsikt och inte om man är torr.

      Sedan skulle jag fundera över om det är något i din kost som triggar pannan till att få plitor. Pannan är magen och tarmarnas reflexzon och är man känslig mot tex mejeriprodukt så som mjölk etc så kan det visa sig i de plitor du beskriver. Generell stress kan också ge plötsliga plitor då det i kroppen bildas ett ämne som heter kortisol när vår kropp utsetts för stress. Ofta lägger sig dessa plitor lite över natten för att sedan triggas igång igen när vi är vakna och är i gång. Nu har jag inte all info som behövs om din hud men tänker eftersom att du har lite Dermalogica hemma att du löper den linan helt ut. Ultracalming clenaser hade jag kört nu under hösten för att lugna och balansera upp din skyddsbarriär. Sedan hade jag själv valt att lägga Skin Hydrating booster under creme. Upplever du huden som torr så väljer du Skin Smoothing cream eller om huden fortsatt blir plank under dagen så väljer du Active moist. Fortsätt med Daily Microfoliant men högst en gång varannan dag. Sedan så sover du med boostern och Skin Hydrating mask 2ggr/v. Upplever du huden so extra upprörd så kan du sova med serum och mask 5 nätter på raken. Det brukar kunna göras susen! Se huden som ett långsiktigt projekt som man inte kan skynda på. Nu behöver du bygga upp fukten och ge huden lugn och ro, sedan när den är ordentligt återfuktad så skulle du tex kunna testa Skin Renewal Booster under creme….men vi får se hur huden mår först efter ovan rek.

      kram Annica

      kram Annica

      • susanna skriver:

        Tack för svaret!

        Exakta hudvårdsrutinen är rengöring av t-zon varje kväll med L300 rengöring för normal hy. Jag tvättar inte kinder så ofta då de lätt blir eksem drabbade och eftersom jag inte har finnar/plitor där så undviker jag det helt enkelt, men tvättar kanske hela ansiktet var 3e dag. Sedan smörjer jag med L300 för normalhy, använder även HTH för extra fukt och eftersom jag lätt får eksem måste jag erkänna att det även blir kortison ganska ofta. Jag VET att det inte är bra men när ansiktet kliar och man känner att utslagen är där då har nöden ingen lag. Försöker dock trappa ned på kortison. Jag kör även en del aleoe vera istället för kortison för att lugna huden (då jag hört att det ska vara bra?) och hittills tycker jag det funkar bra. Använder daily exfoliator någon dag i veckan hittills och har inte reagerat allergiskt än (peppar peppar). I övrigt så använder jag bare minerals minerlfoundation/puder och om jag har någon stor plita så kanske någon mer täckande concealer just över det området men aldrig heltäckande foundation över hela ansiktet.

        Jag kör som du ser inte på några fancy märken men just L300 och HTH (båda från apoteket) har alltid passat min känsliga hud som lätt reagerar på produkter och därför har jag kört på och inte vågat byta.

        I övrigt satte du huvudet på spiken gällande kost, jag är känslig mot mjölkprodokuter (laktosintolerant) så får väl prova och se om det blir bättre om jag ser till att undvika den typ av kost. Men tror faktiskt att anledningen till att jag fick massa små plitor i pannan när jag bytte kräm var pga allergisk reaktion.. Huden kändes snarare fnasigare när jag använde den fetare krämen och kliade mer än vanligt och när jag tillsist fick ovanligt mycket utslag på kinderna så la jag ihop 2 och 2.

        Så återgick till de för normalhud och huden är len och fin men en smula fet igen och har även fått någon enstaka plita ”under huden” igen men annars känns det ganska bra. Har faktiskt tänkt på att prova dermalogica men eftersom min hud är så känslig och dermalogicas produkter inte gratis har jag inte vågat prova än.. men kanske får ta tjuren vid hornen helt enkelt! Är det möjligt att få prover så man ser om huden tål produkterna eller inte?

        Kram

  2. Emmelie skriver:

    Hej Annika. Jag är ute efter ett nytt bra serum. Jag vill att det ska återfukta hela dagen, göra huden jämnare, mjukare och förebygga rynkor och linjer. Vill helst inte att den ska innehålla syror men det är okej om du vet nåt grymt serum 😉 använder idag exuviance vespa serum men har tyvärr inte sett eller känt nån skillnad på min hud och nu är flaskan slut. Har varit lite inne på serum från clarins. Har både kollat på dubbel serum och hydraquench. Jag tror jag har bland hy blir oljig i t-zon men kan bli torr runt om. Vet inte om jag har så torr hy att jag kan använda hydraquench och att den inte hjälper mot att förhindra rynkor, och är rädd för att bli för oljig mitt på dagen av dubbel serum (i t-zon) att sminket liksom glider runt. Vet inte alls vad jag ska kolla efter vet bara att jag måste köpa nåt nytt grymt bra serum för en bland hy som både blir oljig och torr. Och som jag vill ska se jämnare och slätare ut och kännas mjuk och förebygga rynkor och linjer. Hoppas du kan hjälpa mig:))))) tack på förhand.

  3. Donnachic skriver:

    Härligt läsning! Jag har äntligen fyllt på med ny Transderma M, så jag kan köra på din dunderkombo för min hemska yttorra hud! Hoppas det gör susen nu, avskyr denna mix av yttorrhet och glansig t-z on! Värre nu iom väderomslaget.
    Må så gott på Aruba och ladda alla batterier, så ses vi snart!
    Kram på dig! ❤
    Lotta

  4. Annika skriver:

    Bra att bli påmind om detta, får nog bli att sova med Transderma M och BP masken i natt 🙂

  5. Hanna skriver:

    Hej, om man som jag använder en del exfolierande produkter i min hudvårdsrutin (Paulas Choice retinol 1%, treatment azelaic acid, bha gel) behöver jag ha en peeling också som jag kör någon gång i veckan eller ska jag skippa det? Jag har förstått att det är bra att peela om man är yttorr som jag är.
    kram från Hanna

  6. Hej! skriver:

    Hej! Att använda hudvårdsprodukter från olika märken, är det egentligen bra eller dåligt eller spelar det ingen roll?

    Jag använder en dag-och nattkräm samt toner och ansiktstvål från märket Excuviance. Nu vill jag även lägga till ett serum i min hudvårdsrutin. Funderat på estre lauders serum (den mintgröna). Använt den förr och tycker jag får jättefin hy av den. Den återfuktar på djupet och min hy blir Babylon. Dock undrar jag om det inte är så bra för hyn att använda produkter från olika märken?

    Jag tänker fortsätta med Excuviance natt o dagkräm men lägga till estee lauders serum och kanske använda serumet då och då, varannan dag tex eller när jag går utan smink..

    • annica skriver:

      Hej! Det enklaste svaret på frågan är att säga att man inte bör blanda. Det för att de olika produktgrupperna arbetar som bäst ihop med sina välkända kompisar inom märket. Här har man testat och testat och man vet att det inte blir reaktioner etc. Man är safe och resultatet brukar bli fint. MEN, så kan det faktisk vara så att man kan få ett minst lika fint resultat med olika serier. Väljer man att blanda så blir det genast på egen risk, det finns ingen dokumentation på vad som händer med huden. Jag är själv en blandare men mest för att det igår i mitt yrke att hela tiden testa nytt. Min hud är tålig och klarar det, en annan kanske inte gör det. Var därför försiktig. Det jag ej rekommenderar är att blanda olika syramärken. Syror är komplicerade ingredienser som kan krocka lätt i huden. Känner inte till det serum som du nämner så kan inte gå i god för att det fungerar. Har du inte testat Exuviances Vespera så gör det så vet du är att du är på den säkra sidan ; ) kram Annica