Scrolla för att läsa mer

Vad händer med huden när det blir kallare?

serum, koncentrat

Det har varit mycket skrivande för min del till olika intervjuer i tidningar. Superkul. Tänker att jag vill dela med mig av allt jag skrivit till er så klart.  Ni har redan fått t del av några artiklar och mina full version svar tidigare i veckan. Här kommer en till. Denna intervju ligger på ELLE.SE om ni vill läsa hur den blev där.  Men här får ni intervjun i sin helhet. Det handlar om switch av hudvård när kylan slår till!

Babor ampull multivitamin

-Vad händer med huden när det blir kallare i luften?

Det vanligaste när kylan slår till är att man blir torr i huden.

Just övergångarna mellan årstiderna upplever många att huden kommer i vad jag kallar för en formsvacka. Detta kan yttra sig i allt från torrhet, fetare hud, finnar, plitor ökad reaktivitet. Jag får extremt mycket samtal och frågor just när det skiftar från sommar till höst, höst till vinter då man undrar vad som hänt med sin hud och att de inte alls känner igen den. Det största problemet när det blir kallare brukar vara yttorrhet och torrhet, d.v.s. brist på fukt och fett på huden. För att slippa få huden i obalans och hamna i en formsvacka så kan man boosta huden med en kurbehandling. Personligen föredrar jag kur behandlingar som ger en SOS-behandling. Babor tex har en mycket bra 7 dagars vitamin återställare för huden. Kuren är en ampullbehandling som stärker och balanserar huden. En ampull om dagen i 7 dagar. Har man en hud som är i balans så klarar den också yttre påfrestningar bättre.

Carita lagoon creme

Carita har tex samma crème i två olika tjocklekar. 

-Vad kan man tänka på nu när vi går mot kallare tider?

Ett generellt tips är som sagt att byta till en rikligare creme. Många cremer kommer i olika konsistenser så att an kan anpassa efter hudens skiftade behov. Kolla upp vad som gäller på det märket du använder!  Ofta finns cremer i en fluidversion d.v.s. lättare passar på sommaren (tänkt T-shirt) och en rikligare creme version till hösten (tänk höstjacka)

För de som är riktigt torra eller de allra kallaste dagarna kan man gå på med en s.k. klimatcreme. Det kan liknas med en dunjacka för huden.

Oavsett vad du har för hudtyp eller vad du använder för hudvård så rekommenderar jag varmt att 2-3 gånger i veckan när det börjar bli kallt ute att byta ut nattcremen till en fuktmask som du kan sova med.

shower and bath

-Vilka är dem största misstagen vi gör när luften blir kallare?

Det är just att man inte ändrar sin hudvård i takt med att klimatet ändras. Många tänker inte på det. Men som sagt ingen går ju i T-shirt på vintern och lika självklart borde det vara att byta sin creme till något kraftigare som ger bättre skydd. Ansiktet går vi ju dessutom helt bart med. Jag rekommenderar att man sin över sin hudvård och kanske ändrar något litet varje årstid för att optimera sin behandling.

Passar även på att slå ett slag för en utomordentlig produkt för kroppen. Många blir ju så torra på vintern på hela kroppen inte bara på ansiktet.

Shower and Bath Oil  från Maria Åkerberg kan du använda i duschen som duscholja samt i badet. Den är så bra att man knappt behöver smörja in sig efter man duschat. Innehåller lecitin från soja bönan som tillför fukt och fett och gör att det stannar på huden. En slöja på huden gör att vattnet pärlar sig efter applicering och huden är inkapslad i fukt.

Perfekt även vintertid då den innehåller eukaluptus som är bra vid förkylning (anticeptiskt). Tag gärna ett bad med denna när du börjar känna förkylningen smyga sig på.

Tre goda ting: Svensktillverkad, ekologisk och har ett bra pris: 189kr.

11 annica forsgren skincity.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

45 svar till “Vad händer med huden när det blir kallare?”

 • (45) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sanna skriver:

  Hej Annica! Bra skrivet igen och jag måste säga att jag har inte fattat att man ska byta till vinter kräm;-). Nu känns det själklart. Vi badade ute bastu flera timmar igår och jag hoppade i sjön 4 gången!! Kallt var det(snön har redan kommit till fjällen) men känslan efteråt är fantastik.Huden och håret känns så mjukt efteråt. Funkar Caritas kräm tillsammans med Sensai dubbel rengöring eller har Sensai någon bra kräm för höst/vintertid?
  Ha en fin Söndag. Kram Sanna

  • annica skriver:

   Hej Sanna, Du är galen som hoppar i vattnet nu och det fyra gånger.Herregud vad modigt gjort!!! Vinterjacka är en självklarhet och det ska också en mer rik creme vara. Har du hittat hem med Sensais dubbelrengöring och trivs med dem så kan du mycket väl fortsätta med dem. Vill du köra helt på Sensai så hade jag valt den här till vintern: http://skincity.se/sv/product/557/sensai-silk-emulsion-super-moist

   Visst kan man blanda märken och en creme från Carita är ett bra alternativ, men man kan aldrig garantera hur huden svarar när man mixar. Jag har testat att kombinera Sensais rengöringar och Caritas serum och creme och det funkade..för mig : )

   kram och lycka till!

   Annica

 2. Elise Fahlen skriver:

  Hej,

  Har tidigare i livet använt Mene&Moy, och funderar på att återgå till det. Jag använder numera Nimue, som är toppen, men det är så jobbigt att behöva gå till en salong med öppettider då jag jobbar väldigt mycket.

  Jag är 31 år, lider av viss pigmentering i ansiktet från sol (vilket jag iof sig tror härstammar från att jag alltid använt syraprodukter trots solskydd). Jag vill verkligen förebygga åldrande samt behandla pigmenteringen. Har tidigare i livet lidit av akne, men har fortfarande en del “plitor” och pormaskar.

  Historiskt har jag använt Phytic Cream 8%, Advanced C-Cream, 15% cleanser.

  Jag har en del frågor som du gärna får svara på.

  1) Vilket märke är bäst mellan Mene&Moy och Exuviance? Jag noterar att Exuviance är relativt billigt, vilket verkligen är en fördel då det börjar bli problematiskt att lägga så mycket pengar på huden… Även om jag hoppas det är värt det!

  2) Jag upplevde att jag kunde bli för torr med Mene&Moy. Är produkterna för “hårda” för huden? Vilken produkt kan man använda för att motverka detta?

  3) Hur ser du på att M&M inte använder ansiktsvatten?

  4) Kan man använda Transderma A och C med Mene&Moy produkter? Är det överflödigt?

  Elise

  • annica skriver:

   Hej Elise, Jag hjälper dig gärna med att reda ut dina frågetecken så blir det enklare att välja. Mene & Moy är ett jättebra alternativ till det du har idag, likaså Exuviance.

   Svar på dina frågor. Tar den en efter en eftersom du tydliggjort som så bra : )

   1. Vilket märke som just din hud svarar bäst på vet man inte på förhand. En person kan helt enkelt få bäst resultat med det ena och en annan med det andra märket. Kan dock gå i god med att vi har många kunder som får resultat med båda pigment-serierna, så bra att du står och väljer mellan dessa. Mene & Moy skulle kunna ge ett mer snabbt resultat då de har höga procenter av syror. Vill di att jag väljer så go for M & M ; )

   2. Det är viktigt att du inte blir torr i din hud. Skulle inte säga att man generellt blir det av märket utan du behöver bara justera din rutin. För att kunna göra det så behöver jag mer info om din hud. Testa mitt hudtest HÄR!.

   3. Då rengöringen innehåller syra så behöver man inte ha ansiktsvatten i syfte att återställa hudens ph-värde. Det gör rengöringen och efterföljande produkter. Gillar man känslan av ett vatten så kan man lägga till det från annan serie : )

   4. Transderma C skulle man kunna lägga till men A hade jag inte blandat då produkterna mot pigmenteringar är aktiva och mixen kan bli till ett sämre resultat. Säger jag till C men nej till A.

   kram och lycka till!

   Annica

 3. Charlotte skriver:

  Hej Annica
  Fundera på att beställa Multivitan från Babor den som du personligen tyckte bäst om en 7 dagars kurbehandling som ger Sos behandling.
  Sedan såg jag även att Babor kommit med en hudvårdskalender för 24dagar dom jag är väldigt nyfiken på. Vad är skillnaden på en 24dagars behandling än att göra 7dagarsbehandlings kur?

  Jag vet att det finns olika ampuller för olika tillstånd i huden och vad det är som man vill behandla.
  mvh
  Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Charlotte, 7 dagars kurserna är fantastiska och de specialbehandlar ett hudtillstånd, tex enbart torrhet eller spänst. Använder man sig av kalendern så får man med alla tillstånd, fukt, torrhet, lyster, spänst. plumping, vitamin-boots you name it! Mer än vad kalendern ger huden kan man inte tillföra på 24 dagar. Slutresultatet blir maxat!

   Båda kurerna är resultatinriktade men vill man ge det allra, allra bästa till huden så väljer man kalendern!!! Själv kör jag kalendern en gång per år och sen tar jag en 7-dagars kur då och då under året när huden känns trött.

   kram Annica

 4. Nina skriver:

  snälllaaa skriv om babor ampullerna vilken man ska köpa då det är en djungel för mig
  vet inte vilken jag ska köpa?
  uppskattas stort

 5. Nadja skriver:

  vad är skillnaden mellan alla babor ampullerna?
  kan du inte göra ett inlägg med dem olika och beskriva vilka som passar vilken hudtyp

 6. Hanna skriver:

  Hej Annica!
  Jag funderar på att beställa hem en dermaroller för att en gång för alla få bort mina röda acneärr i ansiktet. Först och främst vill jag bara fråga dig om du rekommenderar det och vilken sort man ska beställa. Samt vad man ska använda för produkt efter man rollat huden. Tacksam för svar.
  Kram
  Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, är inte så förtjust i tanken av att man ska rolla sin hud hemma om jag ska vara ärlig. Många har känslig hud och vad händer egentligen då? Det är en en behandling med verktyg och det kräver ett steriliserat sådant och rätt produkter. I min värld är det viktigt att man anpassar behandling och att man har ett arbetsschema när man utför en kur. Tycker det känns lite läskigt men så har jag inte testat det under en längre period heller. Är säkert bra för många men inte för alla, lite så tänker jag. Har inte några tips på märken utan läs på och ställ ordentligt med frågor innan köp så att du vet att användningen blir rätt och riktig. kram Annica

 7. Helen skriver:

  Bästa Annica
  Jag har känslig hy som lätt flossar. Nu när det blir kallare är det skönt att krypa in i bastun efter ett träningspass. Vad kan jag göra för att skydda tex kinder och mina ytliga kapillärer
  Tack
  Mvh helen

 8. Sara skriver:

  Hej Annica,
  Jag har aldrig använt Babors ampuller men varit sugen på att prova! Passade på att köpa Babors kalender och väntar ivrigt på att få prova dem (dock i december). Nu undrar jag om jag kan ha dem med La Prairie caviar creme i ansiktet och Jan Marini neck creme? Har LP någon effektiv creme för slapp hud i haka och hals?

 9. Emma skriver:

  MÅ Shower & Bath oil är verkligen bra! Tycker det är sååå tröttsamt att smörja in kroppen, men med den behövs det inte!

 10. Karolin skriver:

  Hejsan! Är 21 år och för cirka 1 år sedan ändrades min hud från att vara slät och finnfri till att det kom mycket finnar och har varit så sen dess. Min hud är fet men yttorr, så det blir mycket inre finnar som liknar små bölder. Jobbar även i en fuktig, varm fabrik så min hud blir bara sämre av de också. Finns det något tips du kan komma med pch vilken hudvård kan hjälpa mig med min blandhy med finnar/acne?

 11. linnea skriver:

  gärna vad som är skillnaden mellan dem olika babor ampullerna

  • annica skriver:

   Hej Linnea, Jag har skrivit om förväntade effekter och resultat av produkterna på min site. Läs gärna mer HÄR! och skulle du känna sig osäker vilken som passar just dig så hör av dig så väljer jag ett som passar. Ange hur du upplever din hud och vilket resultat du önskar bara så jag har något att gå på : )

   kram Annica

   kram Annica

 12. Eva S. skriver:

  Hej! Först måste jag bara säga att ni är så bra! På allt; rådgivning, service, hemsida 🙂 kramar till alla som jobbar på Skincity!
  Sen till min fundering: jag har tagit hjälp av er några gånger men får liksom ingen ordning på min torra, känsliga hud.
  Exuviance evening restore complex fungerar jättebra, det har hjälpt mig sååå mycket. Innan jag började med den vaknade jag torr och skrynklig i huden. Nu är jag som bäst i huden när jag vaknar.
  Men väldigt fort under dagen försämras huden och blir torr, rodnar och redan på förmiddagen kan jag i värsta fall får eksem.
  Jag vet inte riktigt vad jag ska använda för serum.och dagkräm, har testat några olika.
  Jag är 49 år, jobbar i knepig miljö med värme och torr luft (kärnkraftverk), och sportar mycket.
  Ska jag göra någon specialkur nu till hösten? (huden blir alltid mycket sämre vid årstidsväxlingar).
  Kan man vara både torr och yttorr?
  Många frågor!
  Varma hälsningar Eva

 13. Kajsa skriver:

  pleassssee skriver om babor ampullerna vilken kur som fungerar för varje person

 14. Fanny skriver:

  Hej Annica!

  Jag blir alltid supertorr i ansiktet vid den här tiden, när det är som värst går det knappt att sminka sig då jag får små små flagor av torr hud som sprider ut sig över ansiktet. Det är alltid värst vid ytterkanten av ögonen, näsvingarna, mellan brynen, över och i själva brynen och undersidan av käken ner mot halsen.

  Just nu använder jag mig utav Maria Åkerbergs olive cleansing , flower freshener, serum antirouge (dag och kväll) samt face dream. Två gånger i veckan sover jag även med moisturising mask från samma märke, min ögonkräm är från bioderma sensibo eye.

  Jag undrar:
  behöver jag tillföra någon produkt/ eller byta till en fetare ansiktskräm?

  Är en kur med ampuller något för mig med känslig hud?

  Vilken ögonkräm passar till extremt torr hud runt ögonen?

  Tacksam för svar! 🙂

  Mvh Fanny

 15. Sofia skriver:

  Hej Annica!

  Ok, nu är jag desperat efter att ha provat den ens produkten efter den andra …

  Jag har fruktansvärt torr, tunn och känslig hy och till vintern blir det värre än nånsin. De produkter jag provar är antingen inte tillräckligt vårdande (= hyn stramar, fnasar och blossar) eller så får jag finnar.

  Jag är 39 år och använder idag Dermalogicas produkter för torr hy. De fungerar hyfsat på sommaren men nu på hösten räcker inte fukten till på långa vägar. När jag går på toaletten på natten smörjer jag in mig en extra gång och ändå är kinderna torra och strama på morgonen. Finns det någon produktserie du särskilt kan rekommendera att jag provar?

  Kram,
  Sofia

  • annica skriver:

   Hej Sofia, Jag skulle gärna se hur hela din rutin ser ut. Med bara en creme så kommer man inte åt problemet. Viktigt att du tex rengör huden med en mild och fuktbevarande rengöring före. Tex Dermalogicas Ultracalming eftersom du också är känslig. Sedan bör du ha ett serum under din creme för att ge fukt och näring till djupet. Slutligen så är det viktigt att du hjälper huden på traven med att få bort det torra med en peeling. Obs! En gång i veckan räcker för din hud som är torr och peelingen ska vara mild. Återkom gärna med mer info så hjälper jag dig.

   kram Annica

   • Sofia skriver:

    Hej igen!

    Jag har provat mängder av märken genom åren (Clinique, Clarins, Biotherm, Body Shop, Md Formulations, Decleor m.m.) men så här ser min rutin ut nu:

    Morgon och kväll:

    Rengöring: Dermalogicas Essential Cleansing solution,

    Återfuktare: Dermalogicas Intensive moisture balance (känns för tunn, huden suger in allt direkt och jag smörjer in en extra gång innan makeupen, vilket ju också gör att den blir odryg. Det händer ofta att jag dessutom smörjer på en extra omgång när jag kommer hem från jobbet.)

    Ögoncreme: Dermalogicas Multivitamin Power Firm

    En gång i veckan använder jag peeling och mask: Dermalogicas Multivitamin Thermafoliant och Multivitamin power recovery masque

    Jag har provat flera olika serum tidigare: Md Formulations continuous renewal, Decleor aromessence neroli, Priori Idebenone Even tones, Dermalogicas Overnight repair, men det är inget som jag riktigt fastnat för.

    På morgonen använder jag Biodrogas Skin Tone Corrective fluid för att jämna ut hyn och få solskydd.

    Jag tycker ofta att huden hettar och känns fnasig och väldigt torr. De krämer jag prövat räcker sällan även om det står att de ska vara för torr hy. Jag är känslig på så sätt att huden lätt reagerar (blir rödblossande alt. blir tilltäppt och får finnar) av olika produkter.

    Jag skulle bli jätteglad om du ville föreslå nya produkter åt mig! Kanske finns det något märke som skulle vara särskilt lämpligt för min hudtyp? Skulle en klimatcreme vara något för mig?

    Kram och trevlig helg! Hoppas du kan hjälpa mig!

 16. Astrid skriver:

  Hej

  I slutet av sommaren började jag få små knotter på bröstet, trodde först att det var soleksem men det har bara blivit värre och det ser nu ut som finnar och porer. Har aldrig haft så här mycket problem på bröstet förut och vet inte vad jag ska göra.. Jag använder märket exuviance och tvättar bröstet med rengöring samt ansiktsvatten men det händer ingenting.. Nu har det varit såhär i över två månader och jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Har funderat på att gå på en kur, ansiktsbeahndling varannan vecka men det är väldigt dyrt..Skulle vara jättetacksam om du kom med något tips!!

  • annica skriver:

   Hej Astrid, det låter som att det kan vara något hormonellt som nu spelar din hud ett spratt. Jag hade testat den här sprayen som blivit en succé i USA. Den hjälper huden så att den inte lika lätt täpps till och så minskas inflammationerna i huden. Appliceras efter det att du rengjort huden. Var även noggrann med att använda rena handdukar för har bakterierna väl fått fäste så kan en sådan enkel sak påverka.

   kram Annica

   • Astrid skriver:

    Tänkte fråga en till sak! Idag använder jag exuviance hudvård för känslig hy ( tror jag har en blandhy så jag både kan känns mig fet i huden samtidigt som jag är yttre på vissa ställen. Jag har aldrig haft acne men får finnar lite då och då men framför allt så har jag mycket porer. På kinderna har det liksom blivit som hål efter porerna och som alla andra drömmer man sålklart om en helt slät hy. Finns det något man kan göra för att få bort sånna märken? För det är ju typ som ärr efter porer då det är som små hål bara..

    Mvh
    Astrid

    • annica skriver:

     Hej Astrid, att bli helt fri från porerna är svårt. En bra morgon och kvällsrutin som man inte slarvar med är viktigt. Att peela huden 2ggr/vckan är toppen samt att du alltid har Vespera serum under din creme. Vesperan fyller ut huden med stoppning och gör att den ser mer ren och klar ut. Är huden tex fuktfattig så ser porerna mer trista ut. För att arbeta mer permanent på porer så kan man testa Microdermabrasion på salong, det vet jag kan minska porer lite. Hudvården serum, peeling sov är dock det viktigaste. Huden är ett pågående projekt så det kräver sina produkter : ) Den perfekt huden är det få som har. Utgå från dina förutsättningar. Var nöjd med dem och så gör du det bästa av det med bra produkter. kram Annica

   • Astrid skriver:

    Jag hittade ingen länk i det du svarade så vilken spray menar du? Tack för hjälpen!!

 17. Anna-Karin skriver:

  Hej,
  Du har haft så bra färg-guider för makeup här på sin sida. Jag tycker det är svårt att hitta riktigt rätt när huden är blek på vintern. Använder Bare minerals original Foundation i färger “Light” vilket är perfekt på sommar-tidig höst. Senare blir den lite för stark i färgen men de andra alternativen, “fairy light” och “golden fair” är för ljusa tycker jag, jag ser ut som ett spöke med dem. VIlket I-lands problem väl, men du kanske har bra råd?
  Tack på förhand
  MVH

  • annica skriver:

   Hej Anna-Karin, Hm….hade tänkt föreslå Fairly light eller golden fair…eftersom den är något ljusare. Har du testat Fairly light matte? De skiljer sig lite i nyanserna så den kan passa. Fullt så matt blir den inte heller som namnet säger. Kolla in den i någon butik. Annars så måste du nästan byta produkt helt, kan vara så i enskilda fall att den perfekta nyansen inte finns bland vissa specifika produkter. Jane Iredales Amazing Base är ett tips i så fall. kram Annica

Lucköppning Biodroga MD 40%

I dagens lucka finner du ingen mindre än Biodroga MD med hela 40% off på allt från märket. Yes du hörde rätt, hur bra! Låt oss djupdyka i detta märke med magiska produkter. Vem gillar inte resultatinriktad hudvård med ingredienser så som vitaminer, hyaluronsyra och peptider i “intelligenta” produkter med optimerad effektivitet? Ja tack! Biodroga […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Dermaceutic 30%

I dagens lucka gömmer sig en liten men EFFEKTIV serie högteknologiska produkter som är utvecklade av ett team med forskare och hudläkare. Lite svårt, måste jag erkänna, var det att välja en produkt att rekommendera då jag har flera favoriter ifrån serien… Tri Vita C30 serum… snacka om effekt på huden.. innehåller hela 30% rent […]

Se hela inlägget »

Hej darlings! Idag lämnar jag över ordet till min kollega Charlotte som kommer bjuda med oss på en spännande inblick i hennes badrumsskåp. 🙂 Välkomna att kika in i mitt badrumsskåp! Jag heter Charlotte och är hudterapeut på Skincity och jag tänkte passa på att visa er några ganska nya produkter som redan har hunnit […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Maria Åkerberg 25%

Hair & Body Shampoo Energy & Hair Conditioner Svensk ekologisk skönhet, det är nog inte bara jag som tänker på Maria Åkerberg och hennes varumärke med produkter som är 100% naturliga. Ingen större surprise för alla ni hudvårdsintresserade där ute men det är en väldigt fin egenskap hos märket, värt att nämnas. Idag tänkte jag […]

Se hela inlägget »

Lucköppning CODAGE 30%

Först ut är ingen mindre än serum märket nr 1. Märket som är älskat av franska skönhetsredaktörer och ett av mina personliga favoriter CODAGE! Codage handlar om högpresterande formuleringar gjorda med både aktiva och lugnande ingredienser. Två produkter från dagens lucka att investera i till sig själv är Serum nr 1 Intense Moisturizing och The […]

Se hela inlägget »

Imorgon smäller det!

Imorgon börjar årets roligaste månad på året. Blir pirrig i hela kroppen när jag tänker på det. Någon som kan gissa vad jag tänker på? 😉 För er som inte har en aning om vad jag pratar om låt mig berätta… Skincity har sedan 2011 en tradition och det gäller Skincitys helt egna….om jag får […]

Se hela inlägget »

(Tävling avslutad) Nu börjar vi närma oss första advent och vet ni, jag har lagt undan 3st av årets exklusiva Skincare Calendar till er. Den kom i en mycket begränsad upplaga och såldes slut samma dag. Så fick ni inte chansen att klicka hem någon så får ni chansen nu. 😊 Lyxigare än någonsin och […]

Se hela inlägget »

Black Weekend 20% på ALLT

Woohoo black Friday är här och vi har 20% på ALLT på hela siten!!! Har du länge suktat efter en särskild produkt eller är sugen på att testa något helt nytt hudvårdsmärke vi har fått in? Från ekologisk lyx med Tata Harper till hudbarriärs stärkande Epionce… Eller varför inte passa på att fylla på dina […]

Se hela inlägget »

From Desk to Dancefloor

Det kändes som många uppskattade mitt makeup inlägg som jag skrev här om dagen. Så här kommer ett till… För er som vill ha tips på en riktig quick fix… Ni vet när man har suttit på jobbet hela dagen och det känns som ens foundation sitter fast på dataskärmen….man kollar sig i spegeln och […]

Se hela inlägget »