Scrolla för att läsa mer

Bäst före datum på makeup

bäst före datum makeup

Hur länge håller min hudvård och makeup? Finns det något bäst-före-datum? Det här är frågor som många ställer sig allt för sällan. Precis som med matvaror finns det begränsningar för hur länge kosmetika håller sig fräsch, även om det inte lika ofta finns utskrivna bäst-före-datum.

Vem bestämmer hur lång en produkt är hållbar?

Det är tillverkarens ansvar att skriva ut hur lång hållbarhetstid produkterna har och det är också tillverkaren som bedömer hur lång denna tid är. Detta sker ofta genom tester av produkternas hållbarhet.

Om kosmetika har en hållbarhetstid på mindre än 30 månader ska det alltid finnas ett bäst före datum på förpackningen. För att göra det enklare för konsumenter att identifiera hållbarheten på kosmetiska förpackningar har Läkemedelsverket tagit fram symboler som indikerar hur länge de håller sig fräscha.

Symboler att titta efter och deras betydelse

 

kosmetika hållbarhet

Symbolen till höger indikerar att produkten har ett bäst-före-datum. Produkter med dessa symboler har alltså en hållbarhetstid som är kortare än 30 månader och håller sig fräscha till och med sitt bäst-före-datum, oavsett om förpackningen är öppnad eller ej.

Symbolen till vänster  syns på produkter som bedöms ha en hållbarhetstid som är längre än 30 månader, så länge förpackningen är obruten. Siffran indikerar hur många månader produkten är hållbar efter det att förpackningen öppnats.

 Så länge håller din makeup!

Även om tillverkarna har gjort sin egen bedömning på hur länge deras produkter är hållbara finns det generella riktlinjer för olika produkttyper. En flytande eyeliner har till exempel en annan hållbarhetstid än en kajalpenna, och ett läppglans håller sig fräscht kortare tid än ett läppstift. Skillnaderna i hållbarhet beror oftast på att vissa produkter innehåller vatten och olja, vilket gör att de inte håller sig fräscha lika länge som andra. Nedan följer riktlinjer för hur länge dina olika makeup-produkter håller sig fräscha:

bäst före

Foundation och concealer – 6 månader – 1,5 år beroende på form och förvaring. En flytande foundation utan pump bör bytas efter 6 månader, medan en foundation i pumpflaska eller i krämform kan hålla i 1,5 år, om de förvaras torrt.

Puder – 1,5-2 år. Ett löst puder kan hålla länge, men var noga med att använda det med rena verktyg. Ett puder i kakform kan även det hålla länge om det förvaras rätt. Börjar det smula är det en indikator på att det är dags att byta ut.

Rouge och bronzer – 1,5-2 år. Än en gång kan produkter i kakform hålla länge, men när de börjar smula ska de bytas ut. Flytande rouge och bronzer, eller produkter i krämform håller i ca 2 år, förutsatt att inga fingrar använts i förpackningarna.

Ögonskugga – 1,5 år. Medan en ögonskugga i puderform kan hålla i princip hur länge som helst, ska en ögonskugga i krämform gärna bytas ut efter 1,5 år.

Eyeliner – 6 månader. I flytande form håller sig eyelinern fräsch i ca 6 månader, något längre om den är i kakform.

Mascara – 3 månader. Mascara ska helst bytas efter 3 månader, eftersom den ofta innehåller vatten eller olja, och används nära det känsliga ögonområdet.

Kajal- och ögonbrynspenna – 1,5 år. Vässa gärna din penna ofta, så får den sig en nystart. Pennor med uppskruvbar udd kan försiktigt torkas av med papper för att få sig en uppfräschning.

Läppstift och läppglans – 1-1,5 år. Läppstift och glans i flytande form håller sig fräscha i ungefär ett år, medan läppstift håller i ca 1,5 år.

Makeupredskap – penslar och borstar kan hålla i en evighet om de sköts om på rätt sätt och rengörs regelbundet. Makeupsvampar ska rengöras efter varje användning.

Vad händer om man använder en produkt som passerat sitt utgångsdatum?

Även om du har kvar av din foundation, concealer eller läppstift när hållbarhetstiden gått ut rekommenderas inte att du använder dem. Bakterier kan frodas och växa i dina produkter, vilket i sin tur kan leda till irritation och inflammation på huden. Tänk på din hud lika mycket som du tänker på din mage. Var lika försiktig med att använda gamla hudvårds- och makeupprodukter som du är med att äta för gammal mat.

Det är även viktigt att tänka på att inte stoppa några fingrar i förpackningarna, eftersom det kan göra att bakterier trivs även innan hållbarhetstiden gått ut. Använd hellre en spatel för att ta upp produkten ur förpackningen.

signatur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 svar till “Bäst före datum på makeup”

 • (24) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Helen skriver:

  Tack för bra info

 2. Marie Lenschow skriver:

  Ooops, verkar vara dags för en röjning i skåpet. Där finns nog många gamla godingar som gjort sitt…… Kanske dags att skärpa till sig och inte handla nytt förrän det gamla är slut men det är så svårt när det kommer nyheter hela tiden som man bara MÅSTE prova. 🙂 Bra att du tar upp detta, att smaska på ett gammalt läppstift känns inte så fräscht. :))

  • annica skriver:

   Hej Marie, Bra med lite genomgång och städning. Men det är som du säger det finns alltid så mycket nytt och spänannde att testa på 🙂 🙂 Kram Annica

 3. Kristin skriver:

  Superbra inlägg! Har inte vetat vad timglaset betyder… Jag har börjat tänka mer på bäst före-datum de senaste åren. Förut använde jag allt så långt det räckte (och tvättade ALDRIG svampar – huh!). Nu tvättar jag min foundationborste varje dag… Overkill kanske men så länge den torkar emellan så kör jag hellre så. Har ju betydligt bättre hy nuförtiden, bättre hudproduktshygien är en av anledningarna!

 4. Johanna Carlsson skriver:

  Om det står tex 02/17 på en hudvårdsprodukt, är det då senaste datum för användning eller att man senast öppnar den så håller den 12M efter det? Dum fråga kanske!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Bra fråga, som inte alltid är så tydlig! Då ska du använda upp produkten innan BF-datumet. Så detta är senaste datumet 🙂 Kram Annica

 5. Nicka skriver:

  Hej jätte bra att du tar upp det så man inte handlar för mycket av det bästa.göra slut på det man har först.

 6. Christine skriver:

  Jag tycker att man ser Foreo Luna play lite överallt just nu. Det är en rengöringsborste i silikon om jag förstått det hela rätt. Vad anser du om det? Är det något att ha? Rengör dwt huden bättre än då man gör på vanligt vis? Dwt känns som att sån silikonborste är mer hygienisk jämfört med tex Babors rengöringsborste, eller är jag helt ute och cyklar nu?

  • annica skriver:

   Hej Christine, Ja det har verkligen ökat. De flesta rengöringar behöver inte denna typ av hjälpmedel. Själv föredrar jag dubbelrengöring och variera mig i olika peelingprodukter för mer effekt 🙂 Babors borste var mer för att låta produtkerna penetrera lättare ner i huden 🙂 Kram Annica

 7. Bella skriver:

  Jag har produkter som har båda markeringarna, hur funkar det då?

  Bella

 8. Karin skriver:

  Hej och tack för en superblogg! Jag har en fråga på ett gammalt inlägg Jag har blivit sugen på att köpa Sensai bronzing gel och funderar på vilken nyans jag ska välja! Bor i en liten stad där utbudet inte är så stort på smink mm så svårt att gå och få råd i mån butik, alltså blir det beställning via nätet! Förstår av ditt gamla inlägg att det är nr 61 eller 62 som gäller..? Har väl typisk svensk nyans i ansiktet (), lite solbränd nu efter sommaren såklart, ljusa slingor i håret, lite mörkare hår naturligt.
  Vilken nyans tror du? Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Kram Karin

 9. Olga skriver:

  Hej Annica,

  Jättebra blogg om datum!
  Jag alltid tittar på mina hudvård rutiner och make upp produkter hur längre dem håller.
  Kram

 10. Emma Sjulin skriver:

  Det hade varit så intressant om du gjorde ett hudvårdsinlägg som är anpassat för oss “yngre”, i 20 årsåldern. Hur man ska ta hand om sin hud på bästa förebyggande sätt. Vilka produkter ska man satsa på och vilka kan man vänta med? Vad är slöseri att köpa? Ibland blir man så sugen på att köpa nya produkter när man läser att du blir så exalterad över nu senast Niacinamide. Men “behövs” det? Kramar!

  • annica skriver:

   Hej Emma, Detta ska jag notera och se vad vi kan göra. Jag har ett tidigare som är en bra och påminner något om detta: För ung för anti-age 🙂 Niacinamid kan du boosta upp din rutin med så kanske inte den första lite mer resultatinriktade produtken du börjar med. Kram Annica

 11. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Undrar om man kan kombinera PTR laser free serum och Paulas niacinamide booster? Behöver man ytterligare serum om man är torr? Vilken produktsortiment är lugnande och reparerande och jobbar på att dämpa rödhet och ärr?
  Mvh Charlotte

Vanligaste frågorna om NeoStrata

Jag har varit så nyfiken på vad ni tänkt och tyckt om lanseringen av NeoStrata. Jag har varit lite detektiv de senaste dagarna och grottat ner mig i vad ni haft för frågetecken kring märket och tänkte lyfta era vanligaste funderingar, 10 snabba om NeoStrata! Skillnad mellan Neostrata och Exuviance? Dessa två är syskonmärken kan […]

Se hela inlägget »

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »

Så gör du ansiktsbehandling hemma

Skäm bort huden med en ansiktsbehandling hemma, jag guidar er steg för steg! Steg 1 Rengör – Första och viktigaste steget i din rutin, rengöringen! Gärna en dubbelrengöring som rengör effektivt och grundligt, alla spår av makeup och orenheter som puts veck! Starta med en oljerengöring på torr hud och massera för att lösa upp […]

Se hela inlägget »