• Hudspecialisten

Bäst före datum på makeup

bäst före datum makeup

Hur länge håller min hudvård och makeup? Finns det något bäst-före-datum? Det här är frågor som många ställer sig allt för sällan. Precis som med matvaror finns det begränsningar för hur länge kosmetika håller sig fräsch, även om det inte lika ofta finns utskrivna bäst-före-datum.

Vem bestämmer hur lång en produkt är hållbar?

Det är tillverkarens ansvar att skriva ut hur lång hållbarhetstid produkterna har och det är också tillverkaren som bedömer hur lång denna tid är. Detta sker ofta genom tester av produkternas hållbarhet.

Om kosmetika har en hållbarhetstid på mindre än 30 månader ska det alltid finnas ett bäst före datum på förpackningen. För att göra det enklare för konsumenter att identifiera hållbarheten på kosmetiska förpackningar har Läkemedelsverket tagit fram symboler som indikerar hur länge de håller sig fräscha.

Symboler att titta efter och deras betydelse

 

kosmetika hållbarhet

Symbolen till höger indikerar att produkten har ett bäst-före-datum. Produkter med dessa symboler har alltså en hållbarhetstid som är kortare än 30 månader och håller sig fräscha till och med sitt bäst-före-datum, oavsett om förpackningen är öppnad eller ej.

Symbolen till vänster  syns på produkter som bedöms ha en hållbarhetstid som är längre än 30 månader, så länge förpackningen är obruten. Siffran indikerar hur många månader produkten är hållbar efter det att förpackningen öppnats.

 Så länge håller din makeup!

Även om tillverkarna har gjort sin egen bedömning på hur länge deras produkter är hållbara finns det generella riktlinjer för olika produkttyper. En flytande eyeliner har till exempel en annan hållbarhetstid än en kajalpenna, och ett läppglans håller sig fräscht kortare tid än ett läppstift. Skillnaderna i hållbarhet beror oftast på att vissa produkter innehåller vatten och olja, vilket gör att de inte håller sig fräscha lika länge som andra. Nedan följer riktlinjer för hur länge dina olika makeup-produkter håller sig fräscha:

bäst före

Foundation och concealer – 6 månader – 1,5 år beroende på form och förvaring. En flytande foundation utan pump bör bytas efter 6 månader, medan en foundation i pumpflaska eller i krämform kan hålla i 1,5 år, om de förvaras torrt.

Puder – 1,5-2 år. Ett löst puder kan hålla länge, men var noga med att använda det med rena verktyg. Ett puder i kakform kan även det hålla länge om det förvaras rätt. Börjar det smula är det en indikator på att det är dags att byta ut.

Rouge och bronzer – 1,5-2 år. Än en gång kan produkter i kakform hålla länge, men när de börjar smula ska de bytas ut. Flytande rouge och bronzer, eller produkter i krämform håller i ca 2 år, förutsatt att inga fingrar använts i förpackningarna.

Ögonskugga – 1,5 år. Medan en ögonskugga i puderform kan hålla i princip hur länge som helst, ska en ögonskugga i krämform gärna bytas ut efter 1,5 år.

Eyeliner – 6 månader. I flytande form håller sig eyelinern fräsch i ca 6 månader, något längre om den är i kakform.

Mascara – 3 månader. Mascara ska helst bytas efter 3 månader, eftersom den ofta innehåller vatten eller olja, och används nära det känsliga ögonområdet.

Kajal- och ögonbrynspenna – 1,5 år. Vässa gärna din penna ofta, så får den sig en nystart. Pennor med uppskruvbar udd kan försiktigt torkas av med papper för att få sig en uppfräschning.

Läppstift och läppglans – 1-1,5 år. Läppstift och glans i flytande form håller sig fräscha i ungefär ett år, medan läppstift håller i ca 1,5 år.

Makeupredskap – penslar och borstar kan hålla i en evighet om de sköts om på rätt sätt och rengörs regelbundet. Makeupsvampar ska rengöras efter varje användning.

Vad händer om man använder en produkt som passerat sitt utgångsdatum?

Även om du har kvar av din foundation, concealer eller läppstift när hållbarhetstiden gått ut rekommenderas inte att du använder dem. Bakterier kan frodas och växa i dina produkter, vilket i sin tur kan leda till irritation och inflammation på huden. Tänk på din hud lika mycket som du tänker på din mage. Var lika försiktig med att använda gamla hudvårds- och makeupprodukter som du är med att äta för gammal mat.

Det är även viktigt att tänka på att inte stoppa några fingrar i förpackningarna, eftersom det kan göra att bakterier trivs även innan hållbarhetstiden gått ut. Använd hellre en spatel för att ta upp produkten ur förpackningen.

signatur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

24 svar till “Bäst före datum på makeup”

 • (24) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Helen skriver:

  Tack för bra info

 2. Marie Lenschow skriver:

  Ooops, verkar vara dags för en röjning i skåpet. Där finns nog många gamla godingar som gjort sitt…… Kanske dags att skärpa till sig och inte handla nytt förrän det gamla är slut men det är så svårt när det kommer nyheter hela tiden som man bara MÅSTE prova. 🙂 Bra att du tar upp detta, att smaska på ett gammalt läppstift känns inte så fräscht. :))

  • annica skriver:

   Hej Marie, Bra med lite genomgång och städning. Men det är som du säger det finns alltid så mycket nytt och spänannde att testa på 🙂 🙂 Kram Annica

 3. Kristin skriver:

  Superbra inlägg! Har inte vetat vad timglaset betyder… Jag har börjat tänka mer på bäst före-datum de senaste åren. Förut använde jag allt så långt det räckte (och tvättade ALDRIG svampar – huh!). Nu tvättar jag min foundationborste varje dag… Overkill kanske men så länge den torkar emellan så kör jag hellre så. Har ju betydligt bättre hy nuförtiden, bättre hudproduktshygien är en av anledningarna!

 4. Johanna Carlsson skriver:

  Om det står tex 02/17 på en hudvårdsprodukt, är det då senaste datum för användning eller att man senast öppnar den så håller den 12M efter det? Dum fråga kanske!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Bra fråga, som inte alltid är så tydlig! Då ska du använda upp produkten innan BF-datumet. Så detta är senaste datumet 🙂 Kram Annica

 5. Nicka skriver:

  Hej jätte bra att du tar upp det så man inte handlar för mycket av det bästa.göra slut på det man har först.

 6. Christine skriver:

  Jag tycker att man ser Foreo Luna play lite överallt just nu. Det är en rengöringsborste i silikon om jag förstått det hela rätt. Vad anser du om det? Är det något att ha? Rengör dwt huden bättre än då man gör på vanligt vis? Dwt känns som att sån silikonborste är mer hygienisk jämfört med tex Babors rengöringsborste, eller är jag helt ute och cyklar nu?

  • annica skriver:

   Hej Christine, Ja det har verkligen ökat. De flesta rengöringar behöver inte denna typ av hjälpmedel. Själv föredrar jag dubbelrengöring och variera mig i olika peelingprodukter för mer effekt 🙂 Babors borste var mer för att låta produtkerna penetrera lättare ner i huden 🙂 Kram Annica

 7. Bella skriver:

  Jag har produkter som har båda markeringarna, hur funkar det då?

  Bella

 8. Karin skriver:

  Hej och tack för en superblogg! Jag har en fråga på ett gammalt inlägg Jag har blivit sugen på att köpa Sensai bronzing gel och funderar på vilken nyans jag ska välja! Bor i en liten stad där utbudet inte är så stort på smink mm så svårt att gå och få råd i mån butik, alltså blir det beställning via nätet! Förstår av ditt gamla inlägg att det är nr 61 eller 62 som gäller..? Har väl typisk svensk nyans i ansiktet (), lite solbränd nu efter sommaren såklart, ljusa slingor i håret, lite mörkare hår naturligt.
  Vilken nyans tror du? Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Kram Karin

 9. Olga skriver:

  Hej Annica,

  Jättebra blogg om datum!
  Jag alltid tittar på mina hudvård rutiner och make upp produkter hur längre dem håller.
  Kram

 10. Emma Sjulin skriver:

  Det hade varit så intressant om du gjorde ett hudvårdsinlägg som är anpassat för oss “yngre”, i 20 årsåldern. Hur man ska ta hand om sin hud på bästa förebyggande sätt. Vilka produkter ska man satsa på och vilka kan man vänta med? Vad är slöseri att köpa? Ibland blir man så sugen på att köpa nya produkter när man läser att du blir så exalterad över nu senast Niacinamide. Men “behövs” det? Kramar!

  • annica skriver:

   Hej Emma, Detta ska jag notera och se vad vi kan göra. Jag har ett tidigare som är en bra och påminner något om detta: För ung för anti-age 🙂 Niacinamid kan du boosta upp din rutin med så kanske inte den första lite mer resultatinriktade produtken du börjar med. Kram Annica

 11. Charlotte skriver:

  Hej Annica!
  Undrar om man kan kombinera PTR laser free serum och Paulas niacinamide booster? Behöver man ytterligare serum om man är torr? Vilken produktsortiment är lugnande och reparerande och jobbar på att dämpa rödhet och ärr?
  Mvh Charlotte

Verso Acne Report Före & Efter

I våras efterfrågade jag här på bloggen om några ville vara med och testa Versos nya hudvårdsprodukter för en acnebenägen hud, under en period. Många visade ett stort intresse och ett urval med blandade hudtyper och hudprodblem fick vara med och testa produkterna. Feedbacken var mycket positiv och därför tänkte jag visa er, självklart efter tillåtelse […]

Se hela inlägget »

Intervju Aftonbladet Mode & Skönhet

Någon som läste mitt uppslag i Aftonbladets nya modemagasin i Söndags? 😉 Om ni missade så bjuder jag här på ett litet utdrag ifrån reportaget nedan. Mina tips hittar ni här: Dermaceutic Tri Vita C30 & SkinCeuticals Resveratrol BE Mina tips hittar ni här: Tata Harper Resurfacing Serum, Juice Beauty Green Apple Peel Maria Åkerberg […]

Se hela inlägget »

Höstens gåva är här!

Då var den här! höstens smaskigaste gåva från oss på Skincity! 🙂 Vi har valt ut 10 höstmåsten i travel sizes. Så passa på att fylla på din rutin med valfria produkter så skickar vi med denna härliga gåva- värd 1276kr i ditt paket. Om ni inte har hunnit testa något ifrån våra nya tillskott […]

Se hela inlägget »

Före & efter med Paulas Choice

“Sakta men säkert såg jag resultat och min hy blev bara bättre och bättre ” Åhh vad jag älskar när ni kära kunder sänder in era före och efterbilder. Det värmer i hjärtat och det är det bästa av allt nästan med mitt jobb. Idag tänkte jag dela med mig av en kund till oss […]

Se hela inlägget »

Så behandlar du dina pigmenteringar

Efter denna långa och härliga sommaren med massor av sol är det många, inklusive mig själv, som drömmer om en klar och jämn hud. Hyperpigmentering, melasma eller solfläckar är som ”varningsflaggor” som skapas av kroppen för att informera dig om att huden är skadad eller under attack. Alltså ett protein som tillverkas själv av huden. […]

Se hela inlägget »

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering en av de irriterande hudvårdsproblem som tycks dyka upp från ingenstans. Det är som att man bara vaknar upp en morgon och precis där över pannan, kinderna och hakan har man fått sina nyfunna vänner i ansiktet. Det känns som om ens pigmenteringar dyker upp över en natt men riktigt så går det inte […]

Se hela inlägget »

Produkttips vid vuxenacne

När tonårstiden sedan länge är förbi, men ”ungdomshuden” kvarstår på huden… Ja jag vet vuxenacne suger! Men ni är långt ifrån ensamma. I stället för som i puberteten finns det andra potentiella utlösare för acnen, så som stress, obalans i hormoner, kost, miljöföroreningar och ja många inklusive jag själv får utbrott i huden runt vår […]

Se hela inlägget »

Skincitys Mesh Bag

Ni har väl inte missat vår fina gåva som nu följer med din order! Jag fullkomligt älskar den!!! Både stilren och praktisk. Perfekt att kunna få plats med både datorn, gymkläder och ja varför inte som bärkasse när man handlar mat istället för att ta en ny plastpåse varje gång. Vi skickar nu med bagen […]

Se hela inlägget »

No-Instagram Filter

I veckan testade jag Peter Thomas Roths nya primer ”Skin to Die for”. Måste erkänna att jag fastnade starkt för namnet…. Hehe.. och den underbart härliga förpackningen.. Yes jag blev helt enkelt sugen på att se om produkten höll vad den lovade… Innehållet är lite av en silikonfest så inget för er som inte vill ha […]

Se hela inlägget »