• Hudspecialisten

REDO för RETINOL?

IMG_5326
Är du redo för en MAFFIG och Mumsig fakta späckad text om Retinol och A-vitamin. Detta gudsgåva till vitamin sen då.

Alltså A-vitamin är faktiskt det vitamin som det finns absolut mest bevis på vad gäller effekt. Dessutom en riktig multitasker då den passar lika bra för mogen hud, rynkor, pigmenteringar, acne bla.

Häng med mig nu på en Riktigt Resultatinriktad Resa…

Ps innan du grottar ner dig vill jag tipsa om att vi just nu har Retinol veckor på Skincity och har samlat våra Retinol favoriter under en och samma sida. Du hittar den här!

Vad är A-vitamin – Retinol?

A-vitamin (Retinol) är ett fettlösligt vitamin som huvudsakligen finns i animaliska livsmedel, såsom lever, ål, fisk, ägg, kött och berikade mjölkprodukter och margariner. Betakaroten är ett förstadium till retinol, som kroppen kan omvandla till A-vitamin och återfinns främst i vegetabiliska livsmedel, såsom morötter, nypon, grönkål, spenat, tomat och mango. Betakaroten fungerar också som en viktig antioxidant.

A-vitamin är framför allt bra för vår syn, huden och håret, slemhinnor, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs också för fosterutvecklingen och för att kroppen ska kunna producera testosteron. Brist på A-vitamin kan bland annat visa sig i form av sprött hår och naglar, dåligt mörkerseende, försämrat immunförsvar och acne.

Olika former av Retinol

A-vitamin kan beskrivas som en stor familj som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol, retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd).

Vissa former av retinol får till exempel användas fritt i kosmetika, medan Isotretinoin och tretinoin (A-vitaminsyra), bara kan fås genom recept. Både de kosmetiska och receptbelagda formerna av vitamin A kan orsaka irritation, men störst risk är det med de receptbelagda.

Retinol i hudvård

Retinol är en mycket effektiv ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom dess molekyler är extremt små. Detta gör att ingrediensen kan penetrera det yttre skiktet av huden som kallas epidermis och nå det mellersta lagret av huden som kallas dermis. Cellerna i epidermis är mestadels död vävnad, medan det undre lagret, dermis, består av levande celler. Genom att nå dessa celler kan retinol leverera tydligare och bättre resultat än de ingredienser som endast jobbar på hudytan. Det är också förklaringen till varför det är en väldigt populär ingrediens i hudvård.

En annan anledning till att retinol är så effektiv är att den allt eftersom den absorberas av huden bryts ner och omvandlas till vitamin A-syra (även kallad retinsyra). Retinsyra är en förening som faktiskt direkt kan påverka hudceller och deras beteende.

Leta efter vitamin A på innehållsförteckningen listad som retinol, retinyl acetat, retinyl palmitat eller retinylaldehyd (även kallad retinal eller retinaldehyd). Dessa ombildas till retinol i huden och ökar cellförnyelsen men ger inte den fjällning och irritation som man ibland kan uppleva när man använder rent retinol. Retinyl palmitate är en stabiliserad form av A vitamin, men också den som är minst effektiv.

Retinol och A-vitamin

Vilka effekter har Retinol på huden?

 • A-vitamin har många kända positiva effekter på huden. Det är en så kallad cellkommunicerande ingrediens, vilket betyder att den kan ansluta sig till en åldrad hudcell och få den att bete sig som en ung frisk, hudcell igen.
 • Fungerar som en kraftfull antioxidant motverkar bildandet av fria radikaler, en molekyl som bryter ner kroppen och huden inifrån. Fria radikaler bildas bland annat vid stress, dålig kost och rökning.
 • Stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion.
 • Dämpar och reglerar hudens talgproduktion, vilket gör huden mindre oljig.
 • Minskar bakteriebildningen i huden och är därför en effektiv behandling mot acne.
 • Reducerar pigmenteringar orsakade av solskador genom att öka cellförnyelsen.

Vad kan man behandla med Retinol?

 • Acne – hämmar bildandet av acnebakterien och förhindrar att porerna blir igentäppta med gamla hudceller. Därav verkar retinol både förebyggande och behandlande på acne. Fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig frisk och stark.
 • Fet hud – dämpar och reglerar talgproduktionen, vilket gör huden mindre blank och risken för att få blemmor och finnar minimeras.
 • Ärr efter acne – retinol stimulerar cellförnyelsen och reparerar hudceller långt ner i huden, vilket har en uppljusande effekt på acneärr och andra pigmenteringar.
 • Röda ärr efter acne – retinol gör dermis tjockare och förnyelsen av friska celler går snabbare, vilket påskyndar läkningen i huden.
 • Pigmentförändringar – retinol hämmar melaninproduktionen vilket har en blekande effekt på mörka fläckar. Dess antioxidativa egenskaper gör också att nya pigmenteringar förebyggs, då huden stärks och skyddas inifrån.
 • Mogen hy/rynkor – stimulerar kollagen- och elastinproduktionen samt främjar cellförnyelsen. Hudens struktur förbättras och smidigheten återställs, vilket ger ett yngre utseende.

Du måste vänja huden med Retinol!Börja med att vänja in huden vid behandling med retinol. Applicera varannan dag och/eller blanda den med din vanliga fuktighetscreme till att börja med. Om rodnad och torrhet uppstår bör symptomen avta inom några dagar då din hud anpassar sig till regelbunden användning. Om symtomen inte avtar eller förvärras, bör man sluta använda produkten och kontakta hudterapeut/hudläkare för konsultation.

Vissa kan vara är överkänsliga mot retinol, bland annat de med mycket torr hud, eksem eller Rosacea. Gravida och ammande kvinnor avråds ofta från att använda produkter innehållande retinol. Läs mer om detta på hudguiden på Skincity –  Graviditet & Hudvård

Vad gäller med solen och Retinol?

Om du använder produkter med Retinol, komplettera alltid med ett högt UV-skydd och undvik solen så mycket som möjligt. A-vitamin har en exfolierande effekt på huden som gör att huden blir extra ljuskänslig, vilket ökar risken för pigmenteringar. Man bör därför vara extra försiktig med att använda retinol på sommaren när solen är som mest intensiv OM man inte är supernoga med solskydd, Hatt eller keps och håller sig undan den starkaste solen mitt på dagen. Jag har Retinol i mun hudvårdsrutin året runt men så är jag också NITISK med dessa saker. Många produkter tillverkas ju och är ifrån länder där det är stark sol året och det är inte så att alla som bor där avråds från att använda produkterna. Nej, men dock vara mega noga med ovan nämna punkter. Är du osäker hur du ska tänka så rådgör med en hudterapeut.

signatur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 svar till “REDO för RETINOL?”

 • (28) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emma skriver:

  Hej Annica! Just nu använder jag exuviance men blev väldigt sugen att komplettera med lite A-vitamin 🙂 hur ska jag tänka och vilka syror passar ihop?

  • annica skriver:

   Hej Emma, Visst är det spännande med A-vtamin. Exuviance har ett ganska nytt tillskott i sortimentet som innehåller retinol som jag absolut tycker att du ska testa på: Super retinol concentrate glöm inte att invänjningen är otroligt viktig när du börjar med denna typ av produkt! Kram Annica

 2. Olga skriver:

  Hej Annica,
  Jag har köpt nattkräm retinol 1 från Medik och kan den appliceras under sommar tid?
  Olga

  • annica skriver:

   Hej Olga, Efter invänjning kan den användas varannan kväll eller varje kväll för den med lite tåligare hud. Så använd den helst endast till kvällen 🙂 Kram Annica

 3. Daniel skriver:

  Går det bra att använda retinol tillsammans med BHAsyra? Jag använder produkter från Paulas choice och är sugen på deras retinolbooster!
  Är såklart noga med SPF även nu på hösten 🙂

  • annica skriver:

   Hej Daniel, Eftersom det är samma märke går det bra. Men tänk på att inte applicera retinol och BHA-exfoliering samtidigt. När du en gång i veckan applicerar retinol då lägger du inte på din BHA-exfoliering. Bra att du har SPF oavsett årdstid!! 🙂 :)Kram Annica

 4. Anna skriver:

  Hej, har några frågor om nåt helt annat. Skulle vilja ha tips på bra handkräm som verkligen funkar till min man. Han blir så torr på vinterhalvåret. Har testat många sorter men han är konstant torr och får självsprickor.
  Och så skulle jag behöva tips på bra fuktspray till mitt ansikte. Är 35+ och ganska känslig, använder bara produkter från Paula’s choice. Testade en spray från James read med bus effekt men den fick jag finnar av och den luktade tant 🙂 Gärna en doftfri eller nån fräsch doft
  Mvh Anna

 5. Malin skriver:

  Hej Annica, jag använder just nu produkter från Jan marini (bio-glycolic cleanser, C-esta serum, bio-g serum, transformation cream) plus Paulas choice bha liquid och niacinamid booster. Om jag skulle använda Retinolkrämen från Jan marini, hur skulle jag i så fall få in den i min hudvårdsrutin? Efter tansformation cream eller istället för? Eller som ett serum?

  Sedan en fråga om niacinamid boostern, kan jag lägga den under ögonkräm? Har läst det någonstans men har inte vågat än

  • annica skriver:

   Hej Malin, Eftersom du har flera produkter med syror så skulle jag välja att satsa på Bioglycolic bioclear cream eller BHA liquid. Syror från olika märken kan lätt krocka och stressa huden. Välj istället en av dessa för att misnak risken för reaktion. Niacinamid boostern kan du fortsätta med tillsammans med Jan Marini. Den ska vara okej under ögon om du har behovet men är du jättekänslig så rekommenderar jag dig att inte använde den där. Har du använt Jan Marini länge väljer du att använda Retinol plus efter exfoliering men innan creme. Kram Annica

 6. may-britt skriver:

  Hej.
  Kan jag bruka denna JAN MARINI
  AGE INTERVENTION RETINOL PLUS tilsammen med Elemis?
  Eller har du noe annan du tycker är bättre?
  Kram.

 7. Aina skriver:

  Ifall man har torr och stram hud, speciellt nu när vädret börjar blir kallare, sån hud har jag som blir katastrofnät det blir kallare,!
  kan jag ha retinol produkt, jag använder PC produkter annars.
  Jag har plitor och lite fina linjer osv så hade velat testa, jag är 29 år men kan den göra mitt torra hud värre?

  Kram

 8. Helena skriver:

  Hej!
  Även jag undrar hur jag ska använda retinolet i kombination med BHA-syra? Jag använder i dagsläget en rutin från PC med BHA liquid lotion och Niancinamid. Har även PC´s Clinical 1% retinol treatment, men är osäker på när denna bör användas. Har normal hy, men som i nuläget får mycket finnar som lämnar röda märken. Blir något yttorr av BHA:n men vill ändå främst jobba med röda märken samt acneutbrotten. Bör jag kanske addera en AHA-syra också som booster? Och när ska den in i rutinen i sådana fall? Vill ej riskera att göra huden ännu torrare, men vill samtidigt jobba med aktiva substanser för att motverka acnen och de märken som blir kvar i ansiktet. Är som sagt osäker på när jag ska använda vad för att maximera effekten!

  • annica skriver:

   Hej Helena, När du ska börja med Clinical 1% retinol använder du den istället för din BHA-exfoliering 1-2 gånger i veckan. Börja gärna med en gång i veckan för att vara på den säkra sidan. Sakta men säkert. Du kan sedan öka upp användningen till 2-3 gånger i vecakan men bara om du känner att huden klarar av det. Vänta med att börja med AHA tills du känner att retinolet har vant in sig med huden. Kram Annica

 9. annelie skriver:

  Hej Annica! 🙂

  Jag blev rekommenderad Medik8 då bland annat Retinol 3 TR Serum, men kan jag börja direkt med Medik8 Retinol 6 TR Serum?
  För jag har använt innan Beauté Pacifique Clinical Super3 Booster. Och tycker jag har tålt den bra. Får jag inte sämre effekt om jag börjar med Retinol 3 TR då när jag haft clinical super 3 booster innan? Och så undrar jag om det blir en bra kombination med Medik8 CE-Tetra Serum och PC RESIST 10% Niacinamide Booster. Eller ska jag blanda Niacinamide Booster med Retinol serumet i stället? Vad blir bäst tycker du? 😉 ´Kram Annelie

  • annica skriver:

   Hej Annelie, Jag skulle rekommendera dig att börja med Retinol 3 bara för att vara på den säkra sidan. Det är bättre att kunna öka upp för mer effekt än att trappa ner på grund av att det blev för mycket.Det låter som en bra idé att boosta upp CE-tetra serumet då verkan retinol eller niacinamid ger så mycket fukt. Men har du en rik nattcreme över går det bra att välja vilket som passar dig bäst. Kram Annica

 10. Malin skriver:

  Hej Annika.
  Jag är jätte sugen på att testa retinol för min hy. Jag är väldigt känslig i hyn och får plitor och även acne rätt ofta, läste att retinol är en bra produkt för acne benägen hud. Min hy är dock inte fett har mer en yt torr hy…. använder idag MÅ produkter. Produkterna från MÅ jag använder är foaming wash gentle, flower freshner och face protection. Så undrar nu vilket märke med retinol som passar bäst ihop med MÅ

  • annica skriver:

   Hej Malin, Retinol har många fördelar för huden men just när det kommer till en käsnlig hud är det viktigt att vara lite försiktig till en början. Beauté apsique har en nattcreme som innehåller estrar av retinol och som ger mycket fina resultat på en hud med acne. Det är Super 3 booster 🙂 Kram Annica

 11. Mia skriver:

  Hej,

  Jag behandlas just nu för acneutbrott med tetracyklin. Jag använder Exuviance och tänkte när behandlingen är slut börja med retinolserumet som exuviance har… MEN funderar på om huden kan hjälpas även av tillskott i tablettform med vitamin A?

  • annica skriver:

   Hej Mia, retinol har många bra fördelar för huden. Men viktigt att veta att du ofta ska vänta upptill 6 månader innan du kan börja med aktiv hudvård efter denna typ av kur. Tillskott med A-vtaimn rekommenderar jag att du kollar med en läkare. Svårt att säga hur detta kommer att hjälpa dig. Kram Annica

 12. Sofie skriver:

  Hej Annica!
  Är SÅ sugen på PTR’s retinolserum men använder exuviance i övrigt är de kompatibla? Har fått för mig att deras retinol inte är lika effektivt.
  kram!

  • annica skriver:

   Hej Sofie, Har du Exuviance tycker jag helst att du ska satsa på deras Super retinol concentrate serum. Det är inget som krockar från Peter Thomas Roth men mitt tips är att man ska försöka hålla sig till ett och samma mäkre när det kommer till de lite aktivare ingredienser. Kram Annica

SYRASKOLA del 5: Syror året runt!

Syraskola del 5: UV-skydd varje dag och året runt! Många av oss har redan upptäckt fördelarna, som syrorna gör för vår hud! Det som är särskilt viktigt att tänka på när vi använder syror, är att ha UV-skydd varje dag och året runt! Ditt UV-skydd kan finnas i olika former, inbakad i vår dagcreme, appliceras […]

Se hela inlägget »

Syraskola del 4 En skonsam exfolierare men ändå en skicklig storstädare! Azelainsyra är en naturprodukt och ett skonsamt alternativ, som kan ersätta tuffare och starkare produkter. Azelainsyra har innan bara funnits receptbelagt men finns nu i svaga men effektiva former, i brett utbud av hudvårdsprodukter. Forskningen har tydligt visat fördelarna med azelainsyran, som är lätt att tåla och går att använda under […]

Se hela inlägget »

SYRASKOLA del 3: Vad är en PHA syra?

Syraskola del 3:  Esset i rockärmen när det kommer till slätare, friskare och återfuktad hud! Forskningen har visat att PHA syrorna är den absoluta bästa på att binda fukt. Dessa syror utvinns ifrån fruktsocker men finns också naturligt i kroppen och fungerar där som cellnäringsämne. PHA är en relativt ny syra men har verkligen sin […]

Se hela inlägget »

SYRASKOLA del 2: Allt om BHA-syra

Syraskola del 2:  Experten på att jobba bort pormaskar, orenheter med antiinflammatoriska egenskaper! Här kommer en annan spännande syra ifrån växtriket, nämligen BHA-syra. Ja ännu en syra ifrån naturen som finns i små små mängder i vissa växter och fungerar där som växtens hormoner. För oss som vill ha en jämnare hudstruktur rätt snabbt, passar BHA […]

Se hela inlägget »

SYRASKOLA del 1: Allt om AHA syra!

Syraskola del 1:  Mästarens mästare på att exfoliera, återfukta och jobba bort solskador! AHA-syra utvinns främst ifrån fruktsyror och mjölksyra. Tack vare forskningen så vet vi mycket om AHA-syrornas mycket goda effekter på huden. Det vi äter har en stor betydelse för hur huden mår. Men det finns även många utav naturens ämnen, som gör […]

Se hela inlägget »

LIVE EVENT- om syror!

För er som inte kan vänta på att syraskolan drar igång, redan nu imorgon kör vi även ett live event om inget mindre än syror!! Vi kör ett Live Event på Facebook med mig och dagen till ära har jag med mig min fantastiska kollega Elin Damlin. Vi kommer hänga med er en hel timme och gotta […]

Se hela inlägget »

Bli ett syra proffs!

Nu har verkligen kylan smugit sig på ordentligt och ännu härligare blir det att få ägna lite extra tid i badrummet och rå om sig själv! Håller ni inte med! 🙂 Att behandla huden med syror är allt vanligare steg i hudvårdsrutinen. Syror har så många goda och effektiva egenskaper. Perfekt att fokusera extra på […]

Se hela inlägget »

Ja, Tack till Sommarkropp året om!

Jag kom nyss hem från semester och kände innan jag åkte att alltså denna vinter ska jag inte försumma min hud på kroppen bara för att det är vinter och man inte visar huden lika mycket… Alltså det är liksom inte värdigt kroppshuden att behandlaren som trash typ 9 månader om året och sen kräva […]

Se hela inlägget »

Så blir du av med dina pormaskar!

Här kommer en fortsättning om pormaskar och hur man med tre enkla steg blir av med dem. 🙂 Ni kan läsa intervjun i sin original version HÄR. eller så kollar ni in den här nedan… 1. “Använd produkter med BHA syra” BHA betyder Beta Hydroxi syra (det vill säga Salicyl syra) som exfolierar hudytan och […]

Se hela inlägget »