• Hudspecialisten

Resveratrol – Antioxidanternas antioxidant?

Resveratrol vad är det och vad gör det? Ni som följer mig på insta såg att jag skrev om det häromdagen när jag var ute och vandrade bland vinodlingar..Många hudprodukter innehåller denna ingrediens och inte för inte. Detta är en av de bästa antioxidanterna man kan hitta.. kanske är det antioxidanternas antioxidant?

Vad är Resveratrol?

Resveratrol är ett ämne som tillhör gruppen polyfenoler – en grupp antioxidanter som man hittar i växtriket. Ämnet upptäcktes på 40-talet i Japan, men inte förrän på 90-talet kopplades resveratrol samman med positiva effekter för människokroppen.

Resveratrol finns bland annat i skalet på vindruvor, blåbär och lingon, där det skyddar bären mot till exempel bakterier och svampangrepp. Studier har visat att växter producerar resveratrol under ogynnsamma förhållanden – exempelvis vid klimatförändringar eller vid infektion – för att skydda sig och försäkra sin överlevnad. Naturen är genialisk.. men ni vill ju så klart veta nu…

Vad gör resveratrol för huden?

Resveratrol är som sagt en kraftig antioxidant. Alla pratar om antioxidanter hit å dit men vad gör egentligen antioxidanter för oss och vår hud? Antioxidanter är viktiga för huden i syfte att skydda den mot fria radikaler, som påskyndar oxidationsprocessen i våra hudceller och därmed även hudens åldrande. Fria radikaler är ämnen som bildas i kroppen i respons till toxiner ( gifter)  i vår miljö, exempelvis cigarettrök, avgaser, miljöföroreningar eller när vi exponeras för solljus/UV-ljus.. De fria radikal-molekylerna saknar en eller fler elektroner (och lyssna på detta..det är som en deckare)  och ”attackerar” andra kompletta molekyler för att stjäla deras elektroner (WTF;) ). Det är detta mina vänner som ni kanske hört om som kallas oxidationsprocessen, och den kan ofta få en snöbollseffekt då fler och fler molekyler som saknar elektroner stjäl dem från kompletta molekyler.  Ni hajjar second worldwar bryter ut….typ..Fria radikaler har en tendens att samlas i våra cellmembran, vilket till slut orsakar cellen att bryta ihop eller förstöras. Man blir ju både arg, ledsen å förbannad av detta faktum.

Som tuur är förhindrar antioxidanter att oxidationsprocessen sker genom att donera  (du vänliga antioxidant själ) sina egna elektroner till de molekyler som saknar. På så sätt avbryter antioxidanterna kedjereaktionen orsakad av de fria radikalerna, och förhindrar även att cellerna förstörs ( DE GODA VINNER!!!) Detta innebär att vi kan skydda vår hud och våra hudceller från fria radikaler, genom att tillföra antioxidanter genom till exempel vår hudvård. Hängde ni med? Kan kännas lite komplicerat men om man tänker det bildligt i filmformat så är det rätt lätt att förstå, eller hur:).

Forskning om resveratrols effekt på huden pågår för fullt, men det finns redan nu studier som indikerar att antioxidanten kan vara en mycket viktig del i att skydda huden mot UV-strålning och irritation orsakad av just solljus. För huden som är vårt största organ – och det som ofta har kontakt med toxiner i vår miljö så som avgaser och strålning – kan resveratrol vara särskilt betydande. Våra hudceller utsätts ofta för oxidativ stress, vilket resveratrol som är en mycket potent antioxidant kan förhindra. Resveratrol främjar även syntesen av enzymatiska oxidanter i kroppen, och bidrar därför till kroppens egna produktion av antioxidativa ämnen. Det gillar jag  och det är bra produkter/ingredienser som stimulerar hudens egna funktioner till att jobba bättre. Vissa antioxidanter kan kroppen nämligen själv producera, men just resveratrol måste tillsättas topiskt eller intas genom mat.

Jag har satt samman lite exempel på er på produkter som innehåller just Resveratrol. Välj och vraka och hitta din favvo.

Serum Paradoxe

Beauté Pacifique – Submersive Serum Paradoxe

Submersive Serum Paradoxe är ett återfuktande serum baserat på squalane och druvkärnolja – fullpackat med antioxidanter. Serumet kan användas under både dag- och nattcreme och är ett perfekt komplement till A-vitamincreme eller serum innehållandes retinol då det är så mjukgörande på huden. Submersive Serum Paradoxe verkar anti-age, motverkar inflammationer och reducerar rodnad i huden. Konsistensen är lätt och serumet går snabbt in i huden. Submersive Serum Paradoxe är mycket bra att använda dagtid för att motverka de föroreningar och miljöpåverkan vår hud utsätts för.

Corpus paradoxe

Beauté Pacifique – Corpus Paradoxe

Corpus Paradoxe är ett härligt vårdande serum för kroppen, och likt sitt syskon ovan Serum Paradoxe är det baserat på squalane och druvkärnolja. Squalane mjukgör huden medan druvkärnoljan återfuktar, verkar antioxidativt och förebygger hudens ålderstecken.

Medik8

Medik8 – Hydr8 Night

Hydr8 Night Advanced Antioxidant Cream är en återfuktande och återuppbyggande nattcreme som verkar anti-age och bygger upp miljöskadad hud. Perfekt nattcreme för alla storstadsmänniskor. Resveratrol arbetar antioxidativt på huden genom att förlänga cellernas livslängd och skydda dem mot fria radikaler. Hydr8 Night är perfekt balanserade av huden vid väderomslag för att skydda, återfukta och balansera huden.

 

 

Paulas Choice SPF

 

Paula’s Choice – Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30

Denna dagcreme verkar både återfuktande, skyddande och behandlande för kombinerad till oljig och känslig hud. Mineralbaserat solskydd skyddar huden mot solen och resveratrol verkar antioxidativt. Dagcremen lämnar en matt finish och fungerar som en primer under makeup. Både högt solskydd och miljöskydd alltså. Perfekt dagcreme eller ovanpå sin dagcreme.

Face Mist

Elizabeth Arden Pro – Hydrating Antioxidant Spray

Hydrating Antioxidant Spray är en lätt och fräsch fuktmist som innehåller en rad olika antioxidanter – bland annat resveratrol. Jag älskar fuktmist och denna är perfekt för att återfukta ansiktet under dagen eller för att få din makeup att sitta bättre under dagen. Passar speciellt dem som sitter länge framför en datorskärm. Bra tips för alla kontorsråttor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

14 svar till “Resveratrol – Antioxidanternas antioxidant?”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Viktoria skriver:

  Hej!

  Jag undrar om det är möjligt att ett akneärr kan bli värre av att exfoliera det. För att jag har nyligen exfolierat det och det ser värre ut tycker jag. Kan det vara för att de döda hudcellerna försvunnit efter exfolieringen? Jag gjorde det en gång igår på väldigt länge. Sen efter exfolieringen fick jag också två finnar på ärret, som jag inte hade innan och det var lite konstigt. Jag använde biodroga md enzym peeling. Den är öppnad för flera månader sen, så den kanske har gått ut bäst före datum kan det vara det som är problemet? Ärret är inte nytt snarare snart ett år gammalt.

  Mvh
  Viktoria

  • annica skriver:

   Hej Viktoria, Huden blir mer känslig när du exfolierar och har huden inte ett rba skydd och övrga produkter som stärker upp huden så kan huden ibland påverkas negativt. Men syrapeelingar tex hjälper till att öka cellförnyelsen och huden stärks upp. Jättebra med Biodroga MD Cleansing enzym peeling powder för att milt öka cellförnyelse och ge en jämna hudyta. Du hittar en öppet-lock symbol som talar om hur länge du kan använda produtken efter att du har öppnat den. Kram Annica

 2. Michaela Hertzberg skriver:

  Hej fina du!

  Jag måste få ställa en fråga till min hudvårdsguru – dina ord är min lag så att säga 😀 Jag har otroligt mycket “peach fuzz” i hela mitt ansikte. Alltså små, tunna, blonda hårstrån. När jag sminkar mig så framhävs dessa såklart och det ser ut som att jag har både skägg och mustasch, haha! Vad kan jag göra för att bli av med dessa utan att det ska vara skadligt för min hy? Har läst att det finns en del som rakar ansiktet med såna där små ögonbrynsknivar. Vad tror du om det? Är det skadligt för huden eller kan det gå bra?

  Tusen tack för en underbar blogg!

  • annica skriver:

   Hej Michaela Hertzberg, Så roltigt att få hjälpa till och guida och du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar. Rakning triggar ofta huden och du får stubb, mer behåring och huden kan bli mer stressad. Detta påverkar inte alla men synd att ta risken. Gå gärna till en salong som gör vaxning eller laser. Är det endast små, tunna ljusa strån skulle jag tycka att du inte behöver göra något åt detta 🙂 oftast mest man själv som tänker på dessa. Tänk på att använda en återfuktande, flytande foundaiton så brukar man inte tänka på dessa lika mycket. Titta gärna på en av mina favoritfoundaiton, Cellular performance cream foundation 🙂 Kram Annica

 3. Jessica skriver:

  Vad jag gillar och uppskattar dina inlägg. Det här slörpade jag i mig med förtjusning

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Tack för dina ord och att du tar tid till att höra av dig. Alltid lika roltigt att grotta ner sig i ingredienser och vad roltigt att det finns fler som gillar 😉 Kram Annica

 4. Hanna skriver:

  Hej, vet ni om på skincity att er chatt fungerar väldigt dåligt? Man kastas ut för jämnan, hinner inte ens skriva något så är man utkastad pga fullt på chatten. Hälsningar Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Det är verkligen att beklaga att det inte fungerar som det ska. Ibland när det är högt tryck kan det vara så att någon hinner in innan du skriver klart. Ett tips kan vara att skicka icäg ett “Hej” och sedan börja skriva ner dina funderingar 🙂 Då har du paxat en plats. Detta arbetar vi på och hoppas på att det finns en betydligt bättre lösning framöver. Det går alltid jättebra att maila in till info@skincity.se så svarar mina otroligt duktiga kollegor inom 24 timmar(vardagar) ofta mycket snabbare än så 🙂 bra med feedback och självklart så ska det fungera felfritt. Kram Annica

 5. Olivia skriver:

  Hej Annica! Jag kommenterade nyligen din blogg men jag har ytterligare en fråga. Jag fick diagnosen rosacea av en läkare för några månader sen. Han kollade knappt på min hy och ställde i princip inga frågor vilket gör mig osäker på min diagnos. Dessutom är det enbart ett område i ansiktet som har mer rodnad som han då påstod var rosacea. Detta märke har jag haft sedan jag var ca 14 år gammal och ytan är ca 1x1cm. Idag är jag 20 år gammal. Självfallet förstår jag att du har svårt att besvara frågan om detta då är rosacea. Min fråga till dig dock är: om man använder rozasol, skall man applicera denna först efter rengöring och sedan resterande hudvårdsprodukter ovanför, eller ska man applicera rozasol sist? Stort tack i förväg!

  Stor kram från Olivia

  • annica skriver:

   Hej Olivia, Det är egentligen bara en hudläkare som kan ställa diagnosen Rosacea och inte hudterapeuter. Så svårt att säga mer än läkaren. Men kolla gärna med en till läkare om du känner att du vill träffa någon annan för en andra åsikt. Rozasol ska oftast appliceras lokalt och så länge du inte har några rika cremer kan du applicera denna sist. Vi känner ofta igen vad som kallas rosacea och kan hjälpa till att hitta produtker som lugnar och stärker upp din hud. Detta är ett mycket bra sätt för att du ska kunna börja behandla din hud. SKicka gärna in ett hudtest så hittar vi en rutin som passar dig 🙂 Kram Annica

 6. Lena skriver:

  Hej Annica, en liten fråga. Har Versos intensive facial mask. Men.. vilken sida ska vara mot huden? Den med tjock matt vit skyddstull eller den tunna? Jag tycker båda sidorna är lika kladdiga så jag vet inte
  Vill ä en tillägga att jag har provat “allt” i hudväg tidigare. Men provade Verso tvätt, dag-nattkräm& serum. Å Halleluja!! Min hud har slutat bråka med mig, är i balans och knapp utbrott längre. Skulle vilja rekommendera det till alla som kämpar och inte hittar rätt. TACK för att ni säljer detta märke!
  Kram Lena

  • annica skriver:

   Hej Lena, Ta bort den tunna skyddsfilmen och applicera masken över ansiktet. Ta bort den tjockare skyddsfilmen och klappa in masken 🙂 men det brukar gå minst lika bra att applicera den åt andra håller. Har gjort det själv några gånger till en början. Så glad och tacksam att du delar med dig av din resa med denna fantastiska produkt. Kram Annica

 7. Mona skriver:

  Jag håller med Hanna som skriver om chattens funktion. Ofta skriver jag men hinner inte skriva klart innan man kastas ut. Kan iofs tänka mig att det är högt tryck på den. Men detta sker ofta. Kanske det går att åtgärda problemet.
  Kramar från Mona

  • annica skriver:

   Hej Mona, Bra att du säger till när du upplever detta. Vi håller på att se över detta och verkligen att beklaga att det inte fungerar som det ska för dig. Ett tips är att skriva “Hej” och sedan börja skriva ner din fråga, då har du paxat en plats i chatten 🙂 Alltid så tacksam när ni säger till att något inte fungerar. Kram Annica

Vitaminer & boosters

Så nu när hösten är här och kylan börjar krypa fram kan man behöva boosta huden lite extra både inifrån och in. Jag hör många som känner att huden helt plötsligt har hamnat i obalans utan att man har förändrat något i sin rutin. Och det är just det mina vänner som är problemet. Vi […]

Se hela inlägget »

Verso Acne Report Före & Efter

I våras efterfrågade jag här på bloggen om några ville vara med och testa Versos nya hudvårdsprodukter för en acnebenägen hud, under en period. Många visade ett stort intresse och ett urval med blandade hudtyper och hudprodblem fick vara med och testa produkterna. Feedbacken var mycket positiv och därför tänkte jag visa er, självklart efter tillåtelse […]

Se hela inlägget »

Intervju Aftonbladet Mode & Skönhet

Någon som läste mitt uppslag i Aftonbladets nya modemagasin i Söndags? 😉 Om ni missade så bjuder jag här på ett litet utdrag ifrån reportaget nedan. Mina tips hittar ni här: Dermaceutic Tri Vita C30 & SkinCeuticals Resveratrol BE Mina tips hittar ni här: Tata Harper Resurfacing Serum, Juice Beauty Green Apple Peel Maria Åkerberg […]

Se hela inlägget »

Höstens gåva är här!

Då var den här! höstens smaskigaste gåva från oss på Skincity! 🙂 Vi har valt ut 10 höstmåsten i travel sizes. Så passa på att fylla på din rutin med valfria produkter så skickar vi med denna härliga gåva- värd 1276kr i ditt paket. Om ni inte har hunnit testa något ifrån våra nya tillskott […]

Se hela inlägget »

Före & efter med Paulas Choice

“Sakta men säkert såg jag resultat och min hy blev bara bättre och bättre ” Åhh vad jag älskar när ni kära kunder sänder in era före och efterbilder. Det värmer i hjärtat och det är det bästa av allt nästan med mitt jobb. Idag tänkte jag dela med mig av en kund till oss […]

Se hela inlägget »

Så behandlar du dina pigmenteringar

Efter denna långa och härliga sommaren med massor av sol är det många, inklusive mig själv, som drömmer om en klar och jämn hud. Hyperpigmentering, melasma eller solfläckar är som ”varningsflaggor” som skapas av kroppen för att informera dig om att huden är skadad eller under attack. Alltså ett protein som tillverkas själv av huden. […]

Se hela inlägget »

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering en av de irriterande hudvårdsproblem som tycks dyka upp från ingenstans. Det är som att man bara vaknar upp en morgon och precis där över pannan, kinderna och hakan har man fått sina nyfunna vänner i ansiktet. Det känns som om ens pigmenteringar dyker upp över en natt men riktigt så går det inte […]

Se hela inlägget »

Produkttips vid vuxenacne

När tonårstiden sedan länge är förbi, men ”ungdomshuden” kvarstår på huden… Ja jag vet vuxenacne suger! Men ni är långt ifrån ensamma. I stället för som i puberteten finns det andra potentiella utlösare för acnen, så som stress, obalans i hormoner, kost, miljöföroreningar och ja många inklusive jag själv får utbrott i huden runt vår […]

Se hela inlägget »

Skincitys Mesh Bag

Ni har väl inte missat vår fina gåva som nu följer med din order! Jag fullkomligt älskar den!!! Både stilren och praktisk. Perfekt att kunna få plats med både datorn, gymkläder och ja varför inte som bärkasse när man handlar mat istället för att ta en ny plastpåse varje gång. Vi skickar nu med bagen […]

Se hela inlägget »