Scrolla för att läsa mer

SYRASKOLA del 2: Allt om BHA-syra

Syraskola del 2: 

Experten på att jobba bort pormaskar, orenheter med antiinflammatoriska egenskaper!

Här kommer en annan spännande syra ifrån växtriket, nämligen BHA-syra. Ja ännu en syra ifrån naturen som finns i små små mängder i vissa växter och fungerar där som växtens hormoner.

För oss som vill ha en jämnare hudstruktur rätt snabbt, passar BHA riktigt bra. Många av er känner redan till vår kära Paulas hyllade 2% BHA exfolieringen. Här kommer jag gå in på de goda effekterna med BHA, vem det passar och även tipsa om några fler utav mina favoriter!

Vad är en BHA syra?

Beta Hydroxy Acid, eller BHA som den oftast förkortas, är också en av de vanligaste syrorna inom hudvården.

Bland BHA-syrorna så är det salicylsyra den främsta och mest kända inom hudvården. Den har en stor molekyl och jobbar därför väldigt ytligt på huden. Salicylsyra hittar vi även i läkemedel och har använts i över 150 år för att ta död på bakterier och har en antiinflammatorisk effekt. Det är en naturprodukt och framställs ur vita pilträd.

Vad gör en BHA syra?

BHA-syran är också en riktigt framstående exfolierare som hjälper till att städa bort gamla hudceller främst i porerna. Tack vare att BHAn är fettlöslig så tränger den lätt ner och löser upp talg och rengör. Det är därför som BHA är så suverän på igentäppta porer, fet hud och de som har problem med igentäppta pormaskar. Den antiinflammatoriska effekten kommer även mycket bra till användning här och hjälper där med till att lugna huden. Därför blir BHA-syran mindre irriterande trots att den jobbar på djupet i porerna. Men självklart kan en mycket känslig hud ändå få reaktion av BHA, precis som vilken annan syra/ingrediens som helst. BHAn jobbar även fint på fina linjer och ojämn pigmentering.

 • Exfolierar hudytan (behandlar textur & lyster)
 • Löser upp fett i porerna och öppnar upp porer för effektiv behandling av acne och pormaskar
 • Antiinflammatoriska egenskaper & tar ner rodnad

Vem passar en BHA syra till?

Passar utmärkt för en hud som har problem med plitor och pormaskar. Passar även en acne benägen hy. BHAn jobbar också fint på fina linjer, rynkor och solskadad hud.

Några riktigt bra BHA produkter!

Medik8 Blemish Control Pads,  Biologique Recherche Lotion P50, Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

 

Om du behöver hjälp med vilken syra som passar just din hud bäst så hör gärna av dig till mina kollegor på Skincity eller skriv direkt till sig i kommentarsfältet nedan. Nästa inlägg kommer att handla om härliga PHA-syran ger massor utav fukt & lyster så håll utkik. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 svar till “SYRASKOLA del 2: Allt om BHA-syra”

 • (40) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Elisabeth skriver:

  Vilken syra/ produkt kan man använda om man har lite känslig hud med rodnad?

  • annica skriver:

   Hej Elisabeth, PHA och BHA anpassar sig väl för en känslig hud 🙂 PHA kan du börja med om du är mer fuktfattig och behöver binda fuk och BHA om du upplever att huden lätt blir tilltäppt och har en ojämn struktur. Kram Annica

 2. anonym skriver:

  Jag har provat Paula’s choice 2% och nu är flaskan slut. Tycker inte jag har märkt så mycket skillnad när jag har använt den. jag har förstorade porer och lite blandhy, så trodde BHA var mest passande för mig, men borde jag kanske prova en annan syra? Min hy är rätt tålig, så för milda produkter gör ingen skillnad. Tips på annat att testa? Gillar inte produkter man måste skölja bort med vatten.

  • annica skriver:

   Hej, Jättebra att välja leave-on exfolering som du har gjort 🙂 Oftast tar det tid innan du ser den större förändringen, 3-6 månader är viktigt att ge en ny produkt. Du kan även addera RESIST 10% Niacinamid booster efter exfoliering för att arbeta ännu mer på porer. Kram Annica

 3. Marie skriver:

  Hej!
  Jag är 35 år och har en blandhud med mycket förstorade porer och pormaskar i T-zonen. Får också emellanåt utbrott av vuxenakne. Blir också yttorr nu när det blir kallare ute. Har gjort ert hudtest några gånger och ett flertal ggr blivit rekommenderad exuviance vilket jag snart använt i ett år. Kan ändå inte sluta fundera på om BHA syra hade varit bättre för mig?
  Tusen tack för en superbra och intressant läsning på din blogg .
  Mvh Marie

  • annica skriver:

   Hej Marie, Önskar du att addera BHA-syra finns detta numera i Exuviance Clarifying facial cleanser 🙂 Detta innehåll korrigerades när produkten blev till tub. Så du kan absolut testa addera denna för att lättare kunna behandla porer och pormaskar. Plus att hålla utbrotten i huden borta! Kram Annica

   • Marie skriver:

    Hej!
    Tusen tack för ditt svar. Jag har en liten flaska Lotion p50 hemma men har inte vågat testa den i och med att jag använder Exuviance, tror du att man hade kunnat använda denna på kvällen och använda en nattkräm el fuktmask utan syra?
    Tycker det är så kul med hudvård och vill gärna pröva allt =). Kram Marie

    • annica skriver:

     Hej Marie, Du ska försöka vara lite försiktig att blanda syror mellan märken, speciellt om du är känslig i din hud. Lotion P50 innehåller båda AHA, BHA och PHA och Exuviance har många produkter med PHA och AHA. Så för att inte stressa eller överaktivera huden ska du helst välja ett märke 🙂 Kanske någon annan i din närhet som önskar testa produkten och se vad riktigt bra hudvård kan göra med huden? Kram Annica

 4. Åsa skriver:

  Hur fungerar BHA-syra på rosacea-hy?

 5. Sara skriver:

  Hej Annica. Tack för en superblogg. Jag gjorde ert hudtest och valde Paulas choice som märke. Blev rekommenderad deras Calm Redness Relief serie. Jag har väldigt mycket pormaskar, stora porer och blir lätt glansig. Har även en del finnar. Tycker detta borde ge sig snart då jag är 27. Är väldigt nyfiken på de produkter du skrivit om här i bloggen bl.a. PC skin perfecting bha och retinolserumet. Kommer de vara för starka för mig eller kan jag använda dessa? Vill så gärna ha något riktigt effektivt så att jag ser resultat. Vad rekommenderar du?

  • annica skriver:

   Hej Sara, Låt dig inte luras allt för mycket av namnet Calm, produkten passar även den som har mycket porer, pormaskar och blir blank. Eftersom jag även ser att du angivit att du är allmänt känslig är det alltid bra att börja med produkterna om även har en reparerande och lugnande effekt på huden. Så en jättebra start och sedan när du använt dessa ett tag tror jag absolut att du kan addera lite kraftfullare produkter. Men det är alltid viktigt att ha en bra och lugn grund att bygga vidare ifrån 🙂 Kram Annica

 6. Melina Åström skriver:

  Hej, från vilken ålder kan man börja med BHA syra? Är det för starkt för tonåringar?

  • annica skriver:

   Hej Melina Åström, Efter behov skulle jag säga 🙂 Det finns tonåringar med riktiga acne-problem vid 14-15 års ålder och då tycker jag absolut att man kan börja med BHA men kanske ett färre antal dagar i veckan. Kram Annica

 7. Johanna skriver:

  Hej Annica,

  Har kanske en märklig fråga men har märkt att man ibland refererar till “tunn hud. Hur vet man om har det och vad innebär det?

  Undrar också vad det kan bero på om man är mer rödflammig i huden, vilket jag blir i perioder?

  Vänligen, Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Det kan vara svårt att själv veta om man har en tunn hud eller inte. Men om du nyper tag i huden kan du ibland känna tjockleken på huden, jämför tex ett barns hud och en äldre person. Dock ej hos män då de har ett tjockare subcutis(hudens fettlager) så det blir lite missvisande. På en tunnare hud ser man ofta också blodkärl tydligare. Detta kan absolut vara en anledning till att huden lättare ser rosig ut. Så tänk på att leta efter produkter som har en ökande effekt på kollagenproduktionen och som skyddar din hud och stärker upp hudens barriär. Plus att högt och bra solskydd blir extra viktigt för dig! Kram Annica

 8. Kim skriver:

  Vad skulle du säga är skillnaden mellan PC’s 2 % BHA och BR’s P50? Eller hur kommer det sig att du rekommenderar produkterna sida vid sida? Jag har förstått att P50 väl innehåller BHA, AHA och PHA? Mvh, vill lära mig mer!

  • annica skriver:

   Hej Kim, Du väljer produkt efter behov och resultat 🙂 BHA, AHA och PHA har olika egenskaper och Lotion P50 från Biologique recherche har allihop men är du en känsligare hud med plitor så kanske det “bara” är BHA din hud har som behov av just nu? Kram Annica

 9. Gabriella skriver:

  Hej Annica, jag tänkte bara höra en liten sak med dig ☺️ jag använder ju som sagt dermalogicas produkter och rengöringen ”clearing skin wash” som jag nämnt i mina tidigare kommentarer som du förmodligen minns ☺️ Kan man få fler inkapslade finnar på ett ställe utav denna rengöring? Har aldfig haft inkapslade finnar tidigare utan mer finnar som man kunnat ta bort på egen hand vilket jag ibland gjort hehe men nu har jag haft lite finnar vid ena käken bara de är små små finnar som ej syns men känns och vissa brukar jag trycka när jag får nog hehe men vissa går liksom ej att trycka är inkapslade finnar vill bara kolla om de är dermalogica? De är ju ett bra märke trots allt iallafall vad man läst och hört men tänkte om den kanske är fel för mig? Men samridigt när jag läser om den så känns den ändå rätt då jag har fet/blandhy jag använder peelingen som jag är nöjd med börjat med hydrating boostern och smooting creamen med nyligen ☺️ Men känns som att de kan poppa upp finnar dagen efter att man använt rengöringen vissa gånger men när jag väl använt den och peelingen därefter så känns hyn så len och så fräsch så är ändå nöjd kanske känns det bara som att de är rengöringen vet faktiskt inte av den anledning ville jag höra med dig ☺️

  Trevlig helg fina du!

  • annica skriver:

   Hej Gabriella, Huden skulle inte få fler utbrott av denna men när produkter är nya för huden kan huden få lite plitor, helt normalt. Detta är en del av utrensningsprocessen och invänjningsprocessen. En ny rutin behöver minst 2 månader innan du känner att du börjar se förbättring. Så fortsätt med ditt fina rutin och se detta som en övergångsperiod 🙂 Kämpa på! Kram Annica

 10. Julia skriver:

  Hej! Min sambo har problem med inåtväxta hårstrån vid rakning. Är inte helt säker på hans hudtyp men han kan ha lite flagor ibland, fyller snart trettio. Vilken syra passar honom bäst tror du?vilö hitta en julklapp 🙂

 11. Ulrika skriver:

  Hej!

  Kämpar på med att reducera dom här jäkla porerna. Jag upplever dock att dom blir mer framträdande av BHA, kan det stämma eller inbillar jag mig? Använder Paulas 2% efter rengöring men då känns det som att porerna “poppar”. Inte kul.

  För övrigt använder jag medik8 porecleanse gel, medik8 hydr8 B5 tillsammans med Paulas niacinamide och efter det medik8 hydr8 Day 360 everyday formula. På kvällen medik8 retinol 3 tr och Klairs freshly Juiced Vitamin E Mask.

  Ska jag byta ut BHAn eller någon annan av mina produkter mot nåt annat?

  /Ulrika

  • annica skriver:

   Hej Ulrika, Tycker att du har en jättefin rutin och utifrån ditt hudtest tycker jag att du har helt rätt produkter 🙂 Ser att det var ganska nyligen som du addera retinol till din rutin och även fukten som Hydr8 B5 ger dig! Så tror att det handlar om att försöka ge dessa lite tid. Radiance renewal mask från Paula’s Choice är en mask som arbetar mycket utjämnande för din hud så du kan varva med denna och masken från Klairs! Kram Annica

 12. sandra skriver:

  Hej,

  Jag har lite fina linjer runt ögonen, är Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid lämplig att lägga även vid ögonen? (Alltså inte på ögonlock utan bara främst vid “ögonbenet” undertill ut mot tinningen) eller blir det för starkt?
  Tack för ett bra klipp om syror! 🙂

 13. Hanna skriver:

  Hej Annica
  Jag är 43 & använder ffa produkter med åldersreducerande & fuktgivande effekt & då främst från Exuviance & Codage (Micro-peeling & masque hydrante fr C, Rejuvenating treatment, triple microdermabrasion & bionic oxygen fr Exuviance samt åldersreducerande & fuktgivande serum + dag- & nattcreme). Behöver komplettera med ngt för förstorade porer mellan ögonbrynen & en bit upp i pannan. Får aldrig finnar men de mörka porerna som kommit med åldern börjar bli störande. Vad kan passa? Är det dags för BHA?
  Tack på förhand, Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Då är det dags för BHA-syra, helt riktigt! Men utifrån vad du använder idag och dina behov tror jag även mycket på retinol. Super retinol concentrate från Exuviance arbetar på porer, åldrande och mycket, mycket mer 🙂 Detta tror jag kommer att bli en stor favorit hos dig! Kram Annica

 14. Fia skriver:

  Hej Annica!
  Jag har lite funderingar på bha och retinol! Jag skulle vilja testa att få in retinol i min hudvårdsrutin. Jag har kört med Laura Mercier purifying oil och Dermalogica Ultra Calming Cleanser som dubbelrengöring, sedan kör jag med Dermalogicas Daily Microfoliant, som jag är helt beroende av. Efter det har jag Sensai Cellular Performace Moist Lotion (II), ett ”snigelserum” med aloe vera och sedan Dermalogicas Skin Smoothing Creme med Skin Hydrating Booster eller Gentle Soothing Booster. Detta är min kvällsrutin, på morgonen använder jag inte Daily Microfoliant.
  Jag har tittat på Dermalogicas Overnight Retinol Repair – kan den passa min rutin?
  Tack för en kanonbra blogg och hemsida!

  • annica skriver:

   Hej Fia, Återkom gärna och berätta lite mer vad du vill arbeta på och hur du upplever din hud 🙂 Retinol är verkligen en fantastisk ingrediens men otroligt viktigt att den anpassas efter hudens tillstånd. Kram Annica

   • Fia skriver:

    Hej igen!
    Jag skulle vilja jobba lite med de begynnande rynkorna, hudstrukturen etc – jag har lätt att få plitor och finnar (haft problem med acne över hela kroppen sedan tonåren, periodvis väldigt mycket problem) och är samtidigt yt-torr så jag lätt får torrhetslinjer som dock blivit fantastiskt mycket bättre efter min hudvårdsrutin. Börjar dock få lite ålderstecken som fler linjer, slappare hy och pigmentfläckar. Min tanke är väl att jag skulle introducera retinol någon kväll i veckan för att inte shocka min ganska känsliga hy i början – och hålla mig till mitt favoritmärke Dermalogica så jag också kan späda den med buffer-krämen. Tänker jag rätt?
    Kram!

    • annica skriver:

     Hej Fia, Jättebra att du återkommer så att vi kan hitta en passande produkt. Jag skulle rekommendera dig att börja med en riktig vitamin-BOMB! Multivitamin power serum som bland annat innehåller retinol som stimulerar cellförnyelse och kollagensyntes vilket motverkar vanliga ålderstecken. Eftersom du har en lite känsligare hud rekommenderar jag dig att börja med denna ett par kvällar i veckan. Du kan avvakta något med Overngiht retinol repair som kan bli lite häftig att börja med för din hud. Kram Annica

 15. lunaa skriver:

  Hej, har sedan lite mer än ett år tillbaka problem med pormaskar. Har svarta synliga porer på näsan och vita porer på hakan och runt munnen som liksom sticker ut och så småningom blir till finnar. Har provat aco sportledningen daily wash och basiderm men inget av de tycks funka. Har du tips på en bra rengöring som inte kostar skjortan? Är 17
  Kramiis

  • annica skriver:

   Hej lunaa, Hjälper dig gärna att hitta en rutin som hjälper till att få huden i balans 🙂 För att verkligen hitta en rutin som passar dig hänvisar jag dig till mitt hudtest där du svarar på några frågor om din hud och laddar upp en osminkad bild på din hud så får du en rutin just för din hud. Kram Annica

 16. Cecilia Kolm skriver:

  Jag har acneärr och undrar om det kan vara dåligt för min hy att använda syra. Jag vill gärna minska ärrens synlighet, men är rädd att göra dem värre genom att välja fel produkt. Jag har nu cicaderms ärrsalva, ska jag fortsätta med den eller ska jag testa syrabehandling också?

  • annica skriver:

   Hej Cecilia Kolm, Det finns många bra syror som fungerar på just ärr som azelinsyra, BHA-syra och PHA-syra. Kanske om det är gropar, huden är missfärgad, irriterad. Men är det ett sår ska du vara försiktig med all typ av hudvård. Cicamed Scar är ett bra steg när huden precis har fått ihop från ett sår och behöver hjälp med läkningen. Kram Annica

 17. Helene skriver:

  Hej Annica,

  Hittade detta väldigt bra inlägg när jag googlade runt lite. Jag har nämligen problem med vuxenacne och främst kring käklinje och runt munnen och dammsuger nätet för tips på hur jag ska kunna hitta någon bra hudvård som kan motverka detta.

  Har använt Exuviance i säkert 5-6 år och senaste dryga 2 åren gått över till Neostrata (dess storasyster) eftersom jag inte blivit av med mina problem och jag till och med upplever att det är sämre emellanåt än innan. Min hudläkare rekommenderade då Neostrata. Men det har ändå inte inneburit att mina problem med acnen har försvunnit. Har hört väldigt gott om Paula’s choice kopplat till vuxenacne och blir väldigt nyfiken på detta. Är det att rekommendera för en 35-årig blandhy med vuxenacneproblem vid käklinje/mun som är till viss del känslig?

  Så tacksam för svar då jag är trött på mina problem och faktiskt påverkas extremt mycket av det rent mentalt. Tack snälla för en superbra blogg med mycket inspiration!

  • annica skriver:

   Hej Helene, Paula’s Choice är verkligen ett omtyckt märke som är med och ger fantastiska resultat på bland annat vuxenacne. Tycker absolut att du ska spana in detta märke ännu mer och verkar vara precis vad din hud är i behov av just nu. För att hitta en hudvårdsrutin skräddarsydd just för din hud har du mitt hudtest som är framtaget för att hitta just dina produkter!

   Kram Annica

 18. Elin skriver:

  Hej!
  Jag är mycket inne på ekologiska produkter och försöker hålla mig till det. Använder mig mest av Maria Åkerberg (speciellt AHA -peelingen), Origins och Estelle & Thild. Dock skulle min hy nog behöva BHA-syra men har inte hittat någon ekologisk… har du något tips? Eller ska jag kanske testa Paulas choice ändå. Har en del problem med tilltäppta porer kring käkarna som blir som små knölar och ibland blir inflammerade och blir mer som finnar.

  Hälsningar, Elin

  • annica skriver:

   Hej Elin, Du gör helt rätt som tänker börja med en BHA-produkt i din rutin! Skin perfecting 2% BHA lotion är den jag tycker du ska addera till din rutin. BHA löser verkligen upp de envisa tilltäpptheterna på ett fantastiskt sätt! Återkom gärna och berätta hur det går 🙂
   Kram Annica

From Desk to Dancefloor

Det kändes som många uppskattade mitt makeup inlägg som jag skrev här om dagen. Så här kommer ett till… För er som vill ha tips på en riktig quick fix… Ni vet när man har suttit på jobbet hela dagen och det känns som ens foundation sitter fast på dataskärmen….man kollar sig i spegeln och […]

Se hela inlägget »

Torra händer?

Våra händer behöver extra kärlek nu när kylan är här. Den kalla luften gör att huden lätt torkar ut, vilket kan visa sig som självsprickor, trasiga nagelband och sköra naglar.  För att hjälpa er att hålla händerna snygga och mjuka denna säsong vill jag tipsa om dessa super produkter. Handcremernas handcreme som reparerar vilken torr […]

Se hela inlägget »

Resefavoriter – Maldiverna del 2

Här kommer fortsättningen på vilka favoriter som fick äran att följa med på resan.. 🙂 Som rengöring gjorde jag det enkelt för mig och tog med mig 2 st travel sizes av Hygges Cleasning Water.. Det är ett milt rengöringsvatten som avlägsnar make-up och orenheter samtidigt som den återfuktar och bevarar en stark hudbarriär. Toppen […]

Se hela inlägget »

Resefavoriter – Maldiverna del 1

Tänkte bjuda er som gillar resor på en liten reserapport från Maldiverna. Måste säga att Maldiverna är min absoluta favoritdestination. Det är så vackert att jag får ont i hjärtat. Havet, sanden, himlen. Alltid lika vackert men hela tiden på olika sätt. Alla dessa element är ju hela tiden i förändring.. man tittar bort en […]

Se hela inlägget »

Kuren mot keratosis

Just denna tid på året när kylan krypet sig på blir huden ofta extra utsatt. För den som inte är bekant är keratosis pilaris (KP) en över produktion av keratin som resulterar i röda små ”knottror” på huden som kan vara både irriterande och svåra att bli av med. Här kommer knepen hur du på […]

Se hela inlägget »

Lösningen för en känslig hud!

Har ni sett nyheten att vi har fått in Epionce i vårt sortiment. Ett märke jag vet ni kommer att gilla och ni som redan känner till ja you already know what I´m talking about! 😊 Med sin dubbla kliniska prövningar från oberoende företag ser de till att produkterna gör vad de säger och levererar […]

Se hela inlägget »

Rätt makeup för mogen hud

Många tycker det här med makeup är ganska så svårt. När man blir lite äldre kan man även få oönskade linjer och torrare hud uppkomma som för många tycks försvåra det hela. Men den goda nyheten är att anpassar vi vår makeup rätt kan vi göra underverk. Med rätt val av produkter kan vi både […]

Se hela inlägget »

Vinterpreppa huden-Nyhetsmorgon

I morse var min kollega Sofia med på Nyhetsmorgon om pratade om sååå spännande ämnen. Om ni missade det så kommer hela klippet här nedan. 🙂 Eller så kan ni se det direkt på Nyhetsmorgon via denna länk. Under reportaget pratade Sofia om det så kallade blåaljuset. Från våra mobiler, datorskärmar får vi koncentrerat det så kallade […]

Se hela inlägget »

Meet the founders: CODAGE

För några veckor sedan kickade jag igång ett till nytt koncept här på bloggen som jag döpte till ”Meet the founders”. Förra gången intervjuade jag Kerstin Florian, grundaren av ett av världens främsta SPA märke, så om du missade inlägget så kan du läsa det HÄR. Idag bjuder jag på en riktigt maffig intervju med […]

Se hela inlägget »

Så påverkar kollagen din hud

Kollagen ett riktigt buzz word och på allas läppar just nu. Ett naturligt byggsten i våra kroppar. Visste ni att runt 30 procent av kroppens protein består av kollagen och finns i våra ben, senor, muskler och i vår hud. Men med åldern… ja redan så tidigt som i 30 års åldern… krymper kollagenförrådet vilket […]

Se hela inlägget »