Scrolla för att läsa mer

SYRASKOLA del 3: Vad är en PHA syra?

PHA syraSyraskola del 3: 

Esset i rockärmen när det kommer till slätare, friskare och återfuktad hud!

Forskningen har visat att PHA syrorna är den absoluta bästa på att binda fukt. Dessa syror utvinns ifrån fruktsocker men finns också naturligt i kroppen och fungerar där som cellnäringsämne. PHA är en relativt ny syra men har verkligen sin viktiga plats i hudvården!

Vad är en PHA syra?

Polyhydroxisyra förkortas med PHA och är också en populär syra inom hudvården. Molekylstrukturen är stor och där med tränger den igenom huden långsammare, vilket ger en mildare exfoliering. PHA syrorna är experterna på att binda vatten vilket gör att de fungerar otroligt bra som återfuktare. PHA är även en effektiv antioxidant som hämmar nedbrytningen utav huden.

Vad gör en PHA syra?

PHA syran är en framstående återfuktare! Den jobbar milt exfolierande och är effektivt, utan att irritera. Passar även till en uttalad känslig hud och hudtillstånd med rosacea och eksem. Den rengör, mjukgör och ger lyster. PHA är en verksam anti-age ingrediens. Är en effektiv antioxidant som hämma nedbrytningen utav kollagenet. Därmed förhindras uppkomsten utav linjer och rynkor.

Vem passar en PHA syra till?

Passar utmärkt till en normal till torr hy men även för en känsligare hy och hudtillstånd så som eksem och rosacea.

PHA syra

Tre utav mina PHA favoriter!

Exuviance SkinRise Bionic Tonic, Biologique Recherche Lotion P50W, Filorga Professional Skin Perfusion Perfecting Solution

Om du behöver hjälp med vilken syra som passar just din hud bäst så hör gärna av dig till mina kollegor på Skincity. Du är även varmt välkommen att skriva i kommentarsfältet nedan direkt till mig. 🙂

Glöm inte att kika in på bloggen snart igen för nästa del utav syraskolan! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 svar till “SYRASKOLA del 3: Vad är en PHA syra?”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anna skriver:

  Hej! Och tack för all inspiration! Kan behöva hjälp tror jag, har köpt lite produkter lösryckt men vet egentligen inte om det är bäst för mig. Har nyss fyllt 40 och har börjat få lite linjer runt ögonen. Är ganska torr i hyn. Har även en del pigmentfläckar på kinderna framför allt. Just nu använder jag efter rengöring Biologique Recherche Lotion p50 för pigmenfläckar, sen PCs resist c15 serum, efter det mixar jag mellan estelle och thilds Super BioActive Age Control eller bare minerals skinLongevity Vital Power Infusion Serum Booster, ibland båda. Sen en ögonkräm från origins och Elizabeth Arden TRIPLE PROTECTION FACTOR SPF 50. På natten använder jag PCs CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT efter ett ansiktsvatten från lancome och en ansiktskräm från lancome el sensai. Har också sleep and peel från filorga men den vågar jag inte mixa med retinolen eller? Är jag på rätt spår eller har du några tips till mig? Tack på förhand och trevlig söndag! Vänligen, Anna

  • annica skriver:

   Hej Anna, Du har verkligen en jättefin rutin utifrån vad du beskriver om din hud 🙂 du ska försöka blanda syror mellan märken så sleep och peel, om den u innehåller syror kanske du ska vara lite försiktig eftersom du har Lotion P50 PIGM. Den gör vad den ska på den fronten. Ett tips är att även addera ett ögonserum om du önskar mer effekt.
   Serum No11 Eyes Anti-aging supreme från Codage, börja några kvällar innan din ögoncreme och se vad du tycker.

   I övrigt så har du verkligen en suuuuperfin rutin som jag verkligen tycker att du ska hålla kvar vid! Kram Annica

   • Anna skriver:

    Tusen tack Annica för ditt svar! En följdfråga bara; ska jag använda Lotion P50 pigm både morgon och kväll, innan retinolen också? Ska kika på ögonserumet du tipsade om? Endast kväll isf? Tack igen . Kram, Anna

    • annica skriver:

     Hej Anna, Du kan använda Lotion P50 morgon och kväll men när du applicerar retinol ska du helst undvika att applicera Lotion P50 samtidigt. Det kan gå bra att kombinera syra och retinol men då ska du ha använt dessa under en längre period och vara lite mer tålig i huden. Ögonserumet från Codage kan du med fördel börja använda endast kvällstid 🙂 Kram Annica

 2. Linda skriver:

  Hej Annica!
  Alltid roligt med olika “skolor”! Jag är 26 år och har sen december förra året varit en kund hos Skincity. Jag har upptäckt att jag får fler och fler synliga porer som jag ogillar. Från början var det främst näsan (full med ljusgrå prickar) och lite runt den under ögonen. Nu har jag även synliga porer på hakan och som ett nålhål på kinden. Min hudvårdsrutin ser ut såhär:

  Använder PC Earth sourced serien + bha serumet. Som dagcreme har jag vichy slow age spf25. Varje kväll använder jag dermalogica daily microfoliant och jag har även ert maskkit som jag använder då och då. Jag har även dermalogica charcoal rescue mask (gör ingen skillnad så jag kommer inte köpa den igen). Dessutom har jag detta år använt akademiklinikens triple peel mask på söndagar :-). För några månader sen köpte jag PCs niacinamide booster men jag har inte använt den regelbundet ännu så jag kan inte riktigt uttala mig. Kan booster utföra “mirakel” och vad kan jag göra för att få ordning på mina förstorade porer och pormaskar? Jag har läst ditt inlägg om pormaskar och jag börjar inse att man kanske får stå ut med alla små grå prickar. Jag är så trött på dem och det känns som att de blir flera fast jag tycker att jag tar hand om min hud och det borde bli tvärtom, vad kan det bero på och är det bara så det är för vissa?
  Tack på förhand!
  Kram.

  • annica skriver:

   Hej Linda, Vad roligt att du följer med under syraskolan 🙂 Hoppas på att lära dig en massa! När jag går igenom din rutin så ser jag att du blandar en del syror mellan märken. Detta kan fungerar för vissa men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att försöka välja syror från ett märke iallafall när du känner att du inte riktigt uppnår de resultat som du önskar. Daily microfolaint innehåller enzymer och BHA, så den kan du välja att lägga åt sidan något för att se om det blir en skillnad. Tänker även att du kan addera någon form av AHA-syra som även arbetar mycket på hudens struktur. Du kan börja med att en kväll i veckan addera RESIST Weekly resurfacing treatment 10% AHA. Då har du även en produkt som verkligen binder fukten i huden vilket ger en jämnare och slätare struktur. Även masken Radiance renewal mask arbetar för en jämnare hudton och struktur 🙂 Kram Annica

 3. Johanna skriver:

  Jag tycker det är så svårt att veta vilken syra som passar mig.
  Jag har oren hy, mycket porer och finnar främst på näsa, kinder och käklinje. Jag upplever inte att jag är blank och känner mig inte fet så vet inte om ”fet hy” är min hudtyp. Men är inte speciellt torr heller.
  Vilken syra passar mig?
  En fråga till: vilka syror går att kombinera?

  Tips: era hudtips, varför inte två test till: vilken syra passar mig, samt vilken hudtyp har jag.
  Tack för att skin city finns!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Tycker att BHA-syra är den syra du ska börja med 🙂 Den går att använda för att motverka plitor, minimera porstorlek och det finns även BHA-syror som återfuktar din hud som tex Skin perfecting 2% BHA lotion från Paula’s Choiuce. Du kan sedan addera AHA-syra om du har behovet att även arbeta på hudton och struktur men detta blir vid ett senare tillfälle. Först lugna den stressade huden med BHA.

   Jättebra med input på fler test, ska se vad vi kan ta fram lite längre fram. Så glad när ni återkommer med så bra tips! Kram Annica

 4. Sara skriver:

  Hej!
  Jag har tänkt gå o göra en ansiktsbehandling, har du möjlighet att tipsa om någon bra hudterapeut eller salong i Stockholm. Tack på förhand!

 5. Lena skriver:

  Hej Annica, jag använder Sensai total finish (refill) puder och tycker det fungerar jättebra. MEN blev lite sugen på att testa CELLULAR TREATMENT POWDER FINISH 🙂
  Tycker om att Sensai är luktfri och gillar finishen. Och min lite bråkiga hy gillar den.
  Är dom ens jämförbara? Tell me.. =)

  • annica skriver:

   Hej Lena, Åh vad spännande med ny foundation 🙂 Cellular Treatment Powder Finish från La prairie har en silkeslen formula som ger en otroligt naturlig finish. är svampen lite fuktad innan applicering kan den verkligen arbeta upp en jämnare och högre täckning. Liiite doft men absolut ingen tydlig. Tycker även att den håller vad den lovar, ett långt och hållbart resultat som även går att bättra på innan den blir kakig. Kram Annica

 6. Anna skriver:

  Hej Annica, Tack för Skincity! Jag är så tacksam och glad att kompetens och utbud finns på ett ställe! Efter jag började hos er är jag hooked på er hemsida och nu köper jag hellre där än smågodis 🙂
  Men till min fråga – jag har sedan september påbörjat en Dermapen period och genomfört 2 behandlingar av 5. Detta är en fantastisk behandling som jag vill göra det bästa av. I denna behandlnig har jag kommit i kontakt med Dermaceutic som jag tycker är ett fantastiskt hudvårdsmärke. Så min fråga är om jag kan nå alla områden som du beskriver i syraskolan med Dermaceutic eller om jag måste komplettera med andra märken? och om så, vilka skulle passa in i min rutin? Jag har vissa komplement idag som jag kan byta ut om du rekommenderar det? Min rengöringsrutin består av Dermaceutic advanced cleanser. Dagkräm C25 Dermaceutic elelr K-ceutic beroende på väder/torrhet. Nattkräm Eneomey stim renew. Ögonkräm som jag använder morgon/kväll Dermaceutic active lift 5,0. Vid behov kompletterar jag med Bioeffect EGF serum och BABOR’s fuktighetsampuller (pure love).
  Jag upplever att jag har en hel del stora svarta porer mellan ögonbrynen och på näsan som jag gärna skulle angripa och frågan är om de kommer påverkas i den rutin jag har?
  Skulle vara oändligt tacksam för svar!

  Ha en fantastisk dag!

  • annica skriver:

   Hej Anna, Så glad över dina otroligt fina ord! Det värmer så otroligt mycket, STORT TACK!
   Dermaceutic har produkter som är otroligt aktiva och levererar otroligt höga koncentrationer av ingredienser. Du har en komplett rutin från Dermaceutic och här kan du verkligen komma långt. Något som jag däremot saknar något i din rutin är någon form av exfoliering. en exfoliering hjälper till att boosta dina fantastiska produkter och huden får ännu bättre resultat. Ett bra sätt för att börja exfoliera huden milt är att byta ut Advanced cleanser till Foamer 5 ett par kvällar i veckan. Återkom gärna hur det går!

   Kram Annica

 7. Tova skriver:

  Hej Annica!
  Intressant detta och tack för bra info! Är det viktigt att addera in syror i sin hudvård? Och kan man använda för mycket produkter?

  Jag har atopisk eksem,i ansiktet sitter det mest över läppen, lite pannan, runt ögonen o under hakan.
  Jag använder idag :
  Babor neuro cleansing, neuro cream (ibland rich varianten) och calming serum i den serien,
  sen toner beaute pacfic?(ngt) den tonern för torr hy, med serumet blandar jag paulas choice oil (den för torr hy),codage n1 serum, och på kvällen estee lauder advance ampuller
  ögonkräm estee lauder deras nya ögonserum i advance night repair serien, exuviance hydrating och Codage n 10 Och sensais lip treatment på läppar 🙂

  Jag kan vara känslig för nya produkter (kanske mer innan) men tycker dessa funkar bra, där jag har mina eksem (framför allt över läpp o runt ögon) kan jag typ smörja hela dagarna, det bara sugs in.
  Tycker du att jag ska addera någon syra? Antar PHA isf? Och om, vilken?

  Hoppas det inte blev för rörigt, och TACK!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Tova, Syror hjälper till att kicka igång många funktioner som huden ofta tappar med tiden. Så detta är något som underhåller och förbättrar hudens kondition 🙂 Mycket handlar om behov och vad man önskar att behandla. Vid eksem kan en syra som PHA-syra vara ett mycket bra alternativ till en början. Vespera bionic serum från Exuviance innehåller PHA-syra och du använder den som ett serum(innan Codage No1) och den binder fukt, hjälper huden att fungera som normalt igen, jämnar ut hudton och struktur. Plus att den fungerar för en riktigt känslig hud. Så ett riktigt multifunktionellt serum som jag verkligen tror att du som många andra kommer att ÄLSKA! Kram Annica

  • Tova skriver:

   Väldigt fin hy annars, jämn. Dock blir väldigt röd ofta, alltså typ rodna.(vet inte om det har med eksemen o göra, eller rosacea, läkaren har sagt jag haft det också men vet inte om det är mer mina atopiska eksem ) fått lite mer porer på haka o runt kinder, inte jättemkt men mer än innan.
   (är idag 25)

 8. Amra skriver:

  Hej. Jag har tidigare använt Exuviance men valde att byta ut alla produkter och börja med Mesiq8 efter era rekomendationer när jag gjorde ett hudtest. Nu tycker jag att jag flagar mycket och är otroligt torr (bytte för en månad sedan). Är det normalt?
  Jag känner att produkterna är bra i sig men jag saknar mitt serum från exuviance (Vesperia), har både Red alert och Hydr8 b5,men känner att de inte alls ger den fukt jag behöver. Kan jag gå tillbaka till serumet från Exuviance när mina nuvarande tar slut? Mvh Amra

  • annica skriver:

   Hej Amra, Inte helt ovanligt att huden får en utrensning när man börjar med nya produkter i rutinen. Att sova med en intensivare fuktmask kan verkligen hjälpa huden i början. Maila gärna med info@skincity.se med hur din hela rutin ser ut morgon och kväll så hjälper de dig att gå vidare med din rutin 🙂 Kram Annica

From Desk to Dancefloor

Det kändes som många uppskattade mitt makeup inlägg som jag skrev här om dagen. Så här kommer ett till… För er som vill ha tips på en riktig quick fix… Ni vet när man har suttit på jobbet hela dagen och det känns som ens foundation sitter fast på dataskärmen….man kollar sig i spegeln och […]

Se hela inlägget »

Torra händer?

Våra händer behöver extra kärlek nu när kylan är här. Den kalla luften gör att huden lätt torkar ut, vilket kan visa sig som självsprickor, trasiga nagelband och sköra naglar.  För att hjälpa er att hålla händerna snygga och mjuka denna säsong vill jag tipsa om dessa super produkter. Handcremernas handcreme som reparerar vilken torr […]

Se hela inlägget »

Resefavoriter – Maldiverna del 2

Här kommer fortsättningen på vilka favoriter som fick äran att följa med på resan.. 🙂 Som rengöring gjorde jag det enkelt för mig och tog med mig 2 st travel sizes av Hygges Cleasning Water.. Det är ett milt rengöringsvatten som avlägsnar make-up och orenheter samtidigt som den återfuktar och bevarar en stark hudbarriär. Toppen […]

Se hela inlägget »

Resefavoriter – Maldiverna del 1

Tänkte bjuda er som gillar resor på en liten reserapport från Maldiverna. Måste säga att Maldiverna är min absoluta favoritdestination. Det är så vackert att jag får ont i hjärtat. Havet, sanden, himlen. Alltid lika vackert men hela tiden på olika sätt. Alla dessa element är ju hela tiden i förändring.. man tittar bort en […]

Se hela inlägget »

Kuren mot keratosis

Just denna tid på året när kylan krypet sig på blir huden ofta extra utsatt. För den som inte är bekant är keratosis pilaris (KP) en över produktion av keratin som resulterar i röda små ”knottror” på huden som kan vara både irriterande och svåra att bli av med. Här kommer knepen hur du på […]

Se hela inlägget »

Lösningen för en känslig hud!

Har ni sett nyheten att vi har fått in Epionce i vårt sortiment. Ett märke jag vet ni kommer att gilla och ni som redan känner till ja you already know what I´m talking about! 😊 Med sin dubbla kliniska prövningar från oberoende företag ser de till att produkterna gör vad de säger och levererar […]

Se hela inlägget »

Rätt makeup för mogen hud

Många tycker det här med makeup är ganska så svårt. När man blir lite äldre kan man även få oönskade linjer och torrare hud uppkomma som för många tycks försvåra det hela. Men den goda nyheten är att anpassar vi vår makeup rätt kan vi göra underverk. Med rätt val av produkter kan vi både […]

Se hela inlägget »

Vinterpreppa huden-Nyhetsmorgon

I morse var min kollega Sofia med på Nyhetsmorgon om pratade om sååå spännande ämnen. Om ni missade det så kommer hela klippet här nedan. 🙂 Eller så kan ni se det direkt på Nyhetsmorgon via denna länk. Under reportaget pratade Sofia om det så kallade blåaljuset. Från våra mobiler, datorskärmar får vi koncentrerat det så kallade […]

Se hela inlägget »

Meet the founders: CODAGE

För några veckor sedan kickade jag igång ett till nytt koncept här på bloggen som jag döpte till ”Meet the founders”. Förra gången intervjuade jag Kerstin Florian, grundaren av ett av världens främsta SPA märke, så om du missade inlägget så kan du läsa det HÄR. Idag bjuder jag på en riktigt maffig intervju med […]

Se hela inlägget »

Så påverkar kollagen din hud

Kollagen ett riktigt buzz word och på allas läppar just nu. Ett naturligt byggsten i våra kroppar. Visste ni att runt 30 procent av kroppens protein består av kollagen och finns i våra ben, senor, muskler och i vår hud. Men med åldern… ja redan så tidigt som i 30 års åldern… krymper kollagenförrådet vilket […]

Se hela inlägget »