Scrolla för att läsa mer

Rätt vård för vinterhuden!

Vinter vårdVintern är här för att stanna några månader till… Vi plockade fram vinterkläder, mössa och vantar redan för några månader sedan…. Men hur klär vi då vår hud under denna kalla och torra årstid?

Det är väl dags att även klä på vår hud och anpassa vår hudvårdsrutin, för att skydda. Kylan kan nämligen på fresta, ja vi känner nog alla igen oss att huden blir lätt torr, stram och även ibland blossande röda när vi går från varmt inne till kallt ute…

Jag brukar jämföra med sommaren. Vi vet alla att solskyddsfaktor är ett måste när solen skiner…På samma sätt kan vi behöva skydda vår hud mot kylan… SÅ… här har jag plockat fram grymma produkter ifrån hudvårdsgarderoben för att kapsla in fukten och riktiga multitaskers  som passar hela familjen!

Först ut med en SOS produkter är för läpparna… Alla har vi haft torra läppar någon gång! Ja det har vi såklart upplevt och hur obehagligt är inte det när läpparna kan spricka och blir fnasiga. Torra läppar kommer främst när vi byter årstid och särskilt vid torr luft genom att det är kallt ute och så varmt inne. Huden på läpparna förlorar fukt och eftersom det inte finns några hårsäckar, så finns inte samma naturliga skydd att bevara oljan. Läpparna har dessutom få lager hudceller och blir därför extra känsliga. Så på med ett riktigt bra balm av god kvalitet som ger näring…..

Bee Lovely

Neal´s Yard Remedies Bee Lovely Beautiful Lips är en underbar och organiskt läppbalm, som ger massor av nyttigheter för de utsatta läpparna. Förutom till läpparna kan man även ha den till hela kroppen och med fördel användas av alla i familjen. Passar utmärkt att sätta på barnen för att undvika röda och torra kinder, innan de går ut och leker.

I Bee Lovely Lips känner vi en härligt doftande organisk apelsinolja. Med en rad fuktgivande naturliga ingredienser som kakaosmör, bivax och organisk honung. En liten kuriosa, 3 % av försäljningen från Bee Lovely-sortimentet går till ”Save the Bees”-kampanjer, en välgörenhets satsning, som skyddar bin. Det gillar vi starkt!!

Så till kroppen.. Här lyckas man ju alltid bli torr under vintern..  Maria Åkerbergs Shea Balm med sheasmör som smälter när de kommer i kontakt med vår kroppstemperatur. Mums!!! passar utmärkt som skydd nu i vinterkylan. Shea Balmet, är en mycket rik balm som blir som en extra hudbarriär, ja som att klä på huden bästa vinter overallen. När kroppen är riktigt torr är det denna som gör under för huden.

I Shea Balm finns en rad vitaminer och nyttigheter och precis som det förstås låter.. sheasmör!! Detta vegetabiliska fett som pressas ur smörträdets frön och här hämtas riktigt fina egenskaper till vår vinterhud. Sheasmör har passande antiinflammatoriska egenskaper och snabbar på hudläkning. Så hej då till torr hud på kroppen och även hela familjen kan njuta av denna!

Paulas Choice Clinical

Så till ansiktet… Paulas Clinical Ultra-Rich Moisturizer. Med sin riktigt härliga gräddliknande konsistens.. Det är en rik creme, men som ändå går väldigt fint in i huden.. Passar utmärkt för en torr och känslig hy så som eksem och rosacea. Om ni har en lite torrare eller känsligare hud, då är det ännu viktigare att tänka förebyggande…..

Med Paula´s Ultra-Rich Moisturizer kan vi prata om fuktgivare, den lindrar torrhet omedelbart och låser samtidigt in fukten i huden. När vi åker upp till fjällen så får hela familjen en rejäl klick innan vi tar oss ut till backen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 svar till “Rätt vård för vinterhuden!”

 • (29) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Heidi skriver:

  Hej Annica,
  Jag har eksem på ögonlocken även under. Det är tjockt, tort rynkigt och rött. kliar…..hemskt
  Har du något du kan rekommendera? som hjälper

  Tack för svar
  Mvh Heidi

  • Lena skriver:

   Hej, haft samma problem. Jag använde PTR oilless oil och det försvann nästan direkt. Det är lite magi i en liten flaska som löser det mesta 🙂

  • annica skriver:

   Hej Heidi, mitt råd blir att besöka en läkare. Det låter som att det uppstått en kraftig inflammation som de behöver kika på. Sedan när det börjat läka så kan du testa att klappa in denna lite försiktigt som Malin tipsade om, dock inte i detta läge när huden är helt utslagen. Ultimate Recovery
   En grym creme när hudens egna barriär behöver stärkas upp. Kram och lycka till nu! Annica

  • Johanna skriver:

   Hej! Jag tycker att du ska höra av dig till en läkare. Ibland kan man behöva mild kortisonsalva ett tag för att bryta den onda cirkeln och bli av med eksemet. Ibland kan det föreligga annan ögonlocksproblematik bakom t ex blefarit, atopiskt keratokonjunktivit.
   Vänligen Johanna
   (Ögonläkare)

  • Em skriver:

   Natusan baby zinksalva är min räddning mot just klådan vid eksem, smörjer på ett lager när det kliar som värst. Hindrar mig från att klia sönder eksemen och lindrar. Tvättar sedan bort det och återfuktar. Osäker på om det passar vid ögonen dock :/ Vad jobbigt 🙁 Hoppas det ger med sig!

  • annica skriver:

   Hej Heidi, det låter som att besök till läkaren blir bäst till att börja med. Sedan tycker jag att härliga Mias förslag om Ultimate Recovery från Medik8 kan hjälpa dig massor. Har också ett fin effekt på en upprörd hud med denna. Hoppas hoppas att du blir bättre snart! Kram Annica

  • Mia skriver:

   Hej,nu är jag inte Annica men jag har stor erfarenhet av besvärliga ögonlock så kände jag måste lägga mig i lite..första gången blev jag tvungen att gå till läkare-är det riktigt illa måste eksem behandlas med receptbelagd ögonsalva tyvärr. Sen fick jag känningar igen efter ett par månader,sved,torrt-panik! inga läkartider! Hade Exuviance Eye Hydrating Complex hemma som rekommenderas vid känsliga ögonlock,men den hjälpte inte alls-gav inte alls tillräckligt med fukt även om den lindrade lite,smorde typ 10 gr per dag.. Då tog jag fram min lilla tub Medik8 Ultimate recovery och smorde in ögonlocket,en ren chansning men jag var desperat ..och minsann,den hjälpte!! Åtminstone varannan månad får jag känningar på ögonlocken,ibland bara det ena,varför vet jag inte,men nu tar jag Ultimate Recovery direkt och eksemet hinner aldrig blossa upp utan läker-ibland på någon dag,ibland en vecka 🙂 det är en fet creme som lindrar direkt,men ögonen blir faktiskt inte svullna vilket man kan tro. Det är för jävligt med ögonlock som spökar,men denna creme är ett litet mirakel på tub 🙂 Funkar fint på allt torrt och svidande,men som sagt ett utvecklat eksem måste behandlas först med receptbelagd creme.. Hoppas du får bukt med eländet,allt gott /Mia

   • Tova skriver:

    Jag har också mycket problem med atopiska eksem, framförallt runt ögon o mun, har aldrig blivit rekommenderad denna men ska nog testa den!
    Kör babor neuro serie plus lite och fuktserum och då exuviance ögoncreme men tkr inte heller den funkar när det är som torrast, så ska definitivt testa denna 🙂 Tack!

   • annica skriver:

    Hej Mia, såå kul när någon delar sina erfarenheter. Ultimate Recovery är så jäkla bra rent ut sagt : ) Den har “botat” många med rubbad balans i huden. Kul att du upptäckt den. Den rekommenderas flitigt av hudterapeuterna på Skincity vet jag. Kram till dig och tack för att du delade! Kram Annica

 2. Kajsa skriver:

  Hej!
  Kan man använda sheabalm från Maria åkerberg i ansiktet? Eller blir det för fett? Tack för att du är så himla bra

  • annica skriver:

   Hej Kajsa, ja och nej. Det är ok om man har en torrhetsfläck eller bara ska smörja tillfälligt. Hade dock inte haft den dag efter dag som en dag och nattcreme. Det kan bli för tungt för huden. Kram Annica

 3. Ida skriver:

  Hej Annica! Hur ska jag med min blandhy och pormaskar i T-zonen tänka på? Känns som den från PC kan bli för mycket??
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning Ida

 4. Anna skriver:

  Hej Annica!
  Nu på vintern så får jag jättetorr hud på benen och det kliar extremt mycket, tror inte att det är eksem då det inte syns några utslag utan är nog bara väldigt torr. Har också känslig hud och kan bli lätt irriterad utav vissa produkter. har du någon hudcreme du kan rekommendera?

  Tacksam för hjälp
  kram Anna

  • annica skriver:

   Hej Anna, klart du ska få tips om att få mjuka fina ben igen : ) Är man riktigt riktigt torr så kommer din hud behöva en bra peeling för att hjälpa huden på traven med att bli av med det torra. Den här är grym då den återfuktar huden och gör den supersmooooth Salt Scrub White Chocolate
   Efter det att du duschat och använt kroppspeelingen (2-3dagar v) så applicerar du en bra Body Lotion Beautiful
   kram Annica

 5. Karin skriver:

  Är det inte dåligt att ta en fuktkräm med en bas av vatten när det är kallt?

  • annica skriver:

   Hej, det tycker jag inte såvida den ändå innehåller mycket skydd, mjukgöring och näring. Lite vatten dunstar i huden och bara den inte är “helt” av vatten så är det ingen fara. Mest viktigt är övrigt innehåll så att du får skydd mot kylan. Kram Annica

 6. Jessica skriver:

  Läste inlägget nedanför om syror och inser att jag antagligen gjort “fel” !! Jag använder PC’s aha, bha och retinol (ej allt på en gång hehe), MEN jag tar alltid essence water från klairs innan!!! Bör jag ta den syra jag använder först och sen essence när det gäller dessa märken? Ibland tar jag aha + retinol, är det samma sak då, alltså först aha, retinol och sen essence water ? Blev så förbryllad nu haha … tacksam för svar ❤️

  • annica skriver:

   Hej Jessica, det kan vara lite lurigt. Man kan faktiskt använda ett Essence water före och efter : ) Det för att det fungerar som både toner och som ett lätt serum. Testa de olika sätten för att se vilket sätt din hud föredrar. Kram Annica

 7. Fia skriver:

  Hej Annica!
  Jag var på ansiktsbehandling nyligen och då kunde hon inte göra portömning pga att min hud var så torr, särskilt på näsan (där jag har mest tilltäppta porer). Undrar nu om du har något tips på hur jag kan återfukta min hud på bästa sätt, tycker det är så nice att få huden ordentligt ren och då vill jag gärna få till portömningen också, när jag väl går på behandling. Min rutin idag:
  PC Calm redness relief cleanser för normal/fet hy
  PC Calm redness relief toner för normal/fet hy
  PC 2% bha liquid
  Klairs Rich moist soothing serum
  PC Calm redness relief moisturizer för normal/torr hy (morgon)
  PC Skin recovery replenishing moisturizer (kväll)

  Använder ca 1 gång i veckan PC Skin recovery hydrating treatment mask

  Denna rutin har jag haft 4-5 veckor. Är nog fortfarande i “utrensningsfasen” då min hud är rätt kass just nu med mycket finnar och så (är inte så i vanliga fall). Finns det något med min rutin kan kan förbättra om jag vill ha ännu mera fukt utan att bidra till mer finnar och fet t-zon?
  MVH Fia

  • annica skriver:

   Hej Fia, det stämmer att det kan vara svårt att klämma en hud som är fuktfattig och torr. I ditt fall så hade jag bytt ut Bha liquid till Bha lotion istället. Liquid är anpassad för en fet hudtyp så med den förstår jag om huden blir torr. Vila helt från Liquid och använd den möjligen två gånger per vecka bara eller så väljer du denna vintertid Skin Perfecting 2% BHA Lotion

   Kram Annica

   • Fia skriver:

    Tack för svar! Jag har bha lotion hemma också, körde den ca 4-5 månader men fick inget resultat och läste att liquid kunde vara mer effektiv, det var därför jag bytte. Får låta huden vila lite från bha liquid då kanske… Finns det någon annan syraprodukt som är för torr hy men ändå effektiv som du kan rekommendera? Kanske inte behöver vara PC med tanke på att jag inte har någon annan syra i min hudvårdsrutin?

 8. Heidi skriver:

  Hej Annica
  Ja, blir bäst att ta en tur till läkaren. Tack till dig och alla andra som tagit sig tid att svara.
  Kramar

New in – Osmosis

Låt mig presentera vår senast lanseringen på Skincity, Osmosis. Ett märke som känns så nytt, så fräscht liksom en helt ny era av hudvård! Dr. Ben Johnson tog fram Osmosis med ett holistiskt tänk, hans tanke var att ta fram effektiva produkter som ger resultat utan att störa hudens barrier eller skapa inflammation. Målet var att ändra skönhetsindustrins […]

Se hela inlägget »

Håll bakterierna borta i vinter

Ja bästa produkt att ha på skrivbordet och i handväskan för fräscha och rena händer är här. Maria Åkerberg har nämligen kommit ut med en grym naturlig handsprit för att ta död på alla magsjukebakterier och bästa preppen nu inför ”Vabruari” månad. 😉 Nu på vår resa har denna fått en hedersplats i min handväska.. Jag […]

Se hela inlägget »

Hej där! Idag hoppar jag in och gästar här på bloggen för att visa er vad jag just nu använder för att behandla mina envisa hyperpigmenteringar. Jo, det finns en tid innan jag blev hudterapeut, då jag tyvärr hade en lite mer mañana mañana-attityd till solen och spf så att säga… Ett antal solsemestrar utan […]

Se hela inlägget »

Busa bort vinterglåmet

Måste säga att jag är mäkta imponerad av Vita Liberatas senaste brun utan sol produkt. Efter ett flertal tips från olika kollegor så testade jag.. Gränsen mellan hudvård och brun utan sol är outstanding och lättare applicering och snyggare resultat får man leta efter. Alltså BUS kräver ju alltid lite effort såklart men här behöver […]

Se hela inlägget »

Idag tänkte jag skriva om något som jag och mina kollegor på Skincity får in frågor om dagligen, nämligen mörka ringar kring ögonen och hur man reducerar dessa på bästa sätt. För det är ju inte kul när de där mörka ringarna gör att man ser trött och glåmig ut även fast man inte känner […]

Se hela inlägget »

Vintertips för torr hud

Det här är räddaren i nöden för huden i vinterkylan mina vänner. Ett stärkande och reparerande balm för alla hudtyper och tillstånd men framförallt torr och känslig hud, en produkt alla ska ha nu om kylan och vinden biter tag i kinden! Så fort jag kommer tillbaka ifrån semestern är det denna produkt som jag […]

Se hela inlägget »

Ny termin ny rutin

Nu är det hög tid att se över vår hudvårdsrutin. Känns huden inte riktigt balanserad, något kanske saknas? Ofta kan det räcka att lägga till en produkt eller vila från en annan för att känna harmoni igen. Finjusteringen hjälper jag er mer än gärna med. Vill ni har supersnabbt svar så chatta gärna med mina härliga […]

Se hela inlägget »

Gott nytt 2019!

Wooohoo …nu är det inte många timmar kvar tills vi inviger 2019! Min magkänsla säger mig att det blir en galet bra år! Vill börja med att tacka ER för ett fantastiskt år tillsammans. Ni är så fantastiska varenda en av er och jag bara älskar att ni är så engagerade, likar, gillar, kommenterar säger […]

Se hela inlägget »