Scrolla för att läsa mer

Retinolskola del 2: Hudvårdens stjärna

RetinolRetinolskola del 2

Hudvårdens stjärna retinol får våra celler att agera som”’sitt bästa jag” och är en riktig mångsysslare för huden. Retinol har använts i över 30 år och de goda och djupverkande resultaten är tydligt bevisade, genom en mycket omfattande forskning.

Retinol för:

 • Mogen hy/fina linjer
 • Acne
 • Fet hud
 • Acne ärr
 • Pigmentförändringar
 • Skydd mot miljöpåverkan

Retinol i olika former:

Retinol finns i olika former så som ansiktsvatten, serum, ögoncreme, rengöring, nattcreme, pads, ansiktsmask…osv

Retinol

Vilken retinol?

Undrar ni vilken retinol produkt som passar er hud allra bäst, så skriv gärna i kommentarsfältet nedan, så hjälper jag er. Hör annars av er till någon av mina kollegor på Skincity så hjälper vi att guida dig.

Retinol till kroppen

Retinol passar utmärkt även till kroppen, lätt att glömma bort när man fokuserar på att ge vårt ansikte det allra bästa. Huden på kroppen är hela 2 kvm och behöver ofta stöd att kicka i gång. Hudvårdsprodukter har betydligt svårare att absorberas på kroppen, än i ansiktet, så retinolets förmåga att få andra produkter att lättare tränga in, är till stor hjälp. Retinol gör så att huden får finare spänst och eventuella pigmenteringar ljusas upp.

Paulas Choice retinol body

Tips, Paula’s Choice Retinol Skin-Smoothing, är en effektiv retinol behandling för kroppen

Använd retinol:

Börja behandlingen försiktigt och var noga med att vänja in huden. Det är som motion, man får öka vart efter. Starta med att applicera varannan eller var tredje dag. Ett sätt att börja kan vara, att blanda ditt retinol serum med din vanliga fuktighetscreme. Ni kan uppleva lite extra torrhet eller rodnad, men i så fall bör det försvinna inom några dagar. Om ni vet med er att ni har varit lite för ivrig i starten, så låt huden vila några dagar. Fortsätt sedan och se till att få några dagar emellan appliceringarna och boosta huden med extra fukt där emellan. Huden har då möjlighet att vänja sig lite långsammare och blir då starkare och den första fasen kan passera. Vid en känslig hy bör man vara lite mer försiktig. Börja då med att applicera max 1-2 ggr/vecka i cirka en månad. Om allt känns bra kan man prova att öka upp användningen.

Undvik retinol

Alla tål inte retinol tyvärr, utan vissa personer kan vara överkänsliga. Det gäller oftast om man har en mycket torr hud, rosacea eller eksem. Vid graviditet och amning så undvik att använda retinol.

Retinol och UV-skydd

Retinol är ljuskänslig och det är därför bäst att applicera den till natten. När ni använder Retinol, komplettera alltid med ett högt UV-skydd på dagen och undvik direkt sol, så mycket som möjligt. Denna kraftfulla ingrediens har en exfolierande effekt som gör så att huden blir extra ljuskänslig och ökar risken för pigmenteringar. Man bör vara extra noga med att använda ett riktigt högt UV-skydd på sommaren och alltid ha en keps eller en hatt på sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

97 svar till “Retinolskola del 2: Hudvårdens stjärna”

 • (97) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Karolin skriver:

  Hej! Jag skulle vilja ha hjälp med vilken retinol är bäst för min hy. Jag har en torr/känslig hy. Vilken skulle passa bäst för mig då?

  • annica skriver:

   Hej Karolin, Medik8 Retinol 3TR serum tycker jag har en fantastisk effekt för den lite torrare huden som även önskar arbeta med retinol. Även en mycket bra start när vi vill komma igång med en riktigt bra retinolprodukt.
   Kram Annica

   • Gitte skriver:

    Hej! Passar den ihop med exuviance produkter? Använder i nuläget Lee Jiham vita propolis och exuviance vespera före nattcremen ( exuviance evening restorative complex) Ögoncreme Verso på kvällen. Vart i rutinen ska den in isf?
    Kram Gitte

 2. Marie skriver:

  Halloj! Jag använder Medik8 Retinol Eye TR men skulle även vilja ha någonting till ansiktet för främst ärr och pigmentförändring och fina linjer. Vilken typ av Retinol ska jag då använda? Tillägg att jag redan kör ca 3 serum i min rutin så skulle gärna prova något annat då det tar mycket tid på morgonen med layering och serumen skall sjunka in. Jag har en ganska tålig hud, torr och även T-zon glansig.

 3. Jennie skriver:

  Hej,

  Idag kör jag PTR:s retinol men jag är sugen på att testa något nytt 🙂 Såhär ser min rutin ut idag. (jobbar på min porer och hudstruktur, för att få en jämnare och klarare hud. Inga nämnvärda rynkor men har en torr hud i botten. Jag har även en Vita Propolis Ampoule som jag inte vet vad jag skall göra med just nu, vill så gärna använda den 🙂

  DAG
  Jan Marini C-Esta Cleansinggel
  BR Lotion P50W
  Klaris Supple Preparation Facial Toner
  BR Serum Placenta
  Medik8 c-vitamin
  BR Sérum Biosensible – kurar med denna då min hud blev lite känslig av kylan
  BP Submersive Serum Paradoxe
  VERSO Super Eye Serum
  BR Crème Dermopurifiante
  SC Mineral Radiance UV Defense SPF 50

  KVÄLL
  Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil (gillar inte, kommer bytas när den är slut)
  Jan Marini C-Esta Cleansinggel
  Supple Preparation Facial Toner
  BR Serum Placenta
  PTR Retinol
  BR Sérum Biosensible – kurar med denna då min hud blev lite känslig av kylan
  BP Submersive Serum Paradoxe
  VERSO Super Eye Serum
  BR Crème Biofixine

  Hälsningar Jennie

  • annica skriver:

   Hej Jennie, Då tycker jag att du ska testa på retinol från Skinceuticals, Retinol 0,3% alltså wow! 🙂 Tidigare varit ett stort fan av PTR och använt mycket själv och gillar verkligen nu hur denna arbetar på huden. Ser även att du adderat solskyddet från detta märke, LOVE IT! Kram Annica

   • Jennie skriver:

    Tack för ditt svar! Tror minsann jag ska slå till på den

    Visst är solskyddet bra, först tänkte jag vad i hela friden är detta? Var inte alls beredd på den tunnare konsistensen men alltså nu älskar jag den! Gillar även att den är svagt färgad.

    Såg du min frågan om propolisampullen? Kan jag använda den i min rutin?

    Kram och stort tack!

    • annica skriver:

     Hej Jennie, Vita proplois ampolue använder jag själv som min booster och tycker att du med fördel kan använda den på samma sätt. Innan ditt Medik8 C-tetra serum 🙂
     Kram Annica

 4. Ida skriver:

  Hej!

  Har du något tips för en fet/oljig hy med stora och synliga porer? Min hy tenderar också att få acne-utbrott då och då. Försöker få en jämnare hudstruktur och minska mina porer.

  • annica skriver:

   Hej Ida, För att komma igång med en mycket bra hudvårdsrutin som verkligen är anpassad efter din hudtyp, tillstånd och önskemål är mitt hudtest ett otroligt bra verktyg att börja med 🙂 Hittar inget tidigare test på dig så det kan vara en bra start! Kram Annica

 5. Sara skriver:

  Jag har PC retinol treatment. Började använda den i december. Genast fick jag utslag runt ögonen och på ögonlocken trots att jag inte haft produkten där. Har använt nu i två månader men utslagen försvann aldrig. Hade ett uppehåll på två veckor och då försvann utslagen. När jag använde retinolen igen kom utslagen genast tillbaka. Nu använder jag den inte alls. Finns det någon annan retinol produkt jag kan testa istället? Vill gärna använda retinol då jag såg effekten av den.

 6. Johanna skriver:

  Hej!

  Jag använder mig av Medik8:

  Beta cleansing foam
  Blemish peel pads
  Blemish aox serum
  Hydr8 b5 serum
  Beta gel
  C-tetra cream(morgon), beta moisturizer (kväll)

  Har en PTR retinolserum hemma, kan jag lägga till den i rutinen på kvällen?

  Har en blandhy och haft väldigt mycket hormonell acne, börjar dock lugna ner sig nu. Men har fått mycket ärr tyvärr.

  Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Du kan addera Retinol 3TR i din rutin men tänk på att vänja in den med huden och börja en kväll i veckan. Retinol har även en mycket fin effekt på plitor och en hud i obalans. Du är även viktigt att du har haft denna grundrutin iallafall någon månad innan du adderar retinol 🙂 Kram Annica

 7. Malene Nielsen skriver:

  Hvilken retning til sart hud med eksem måske rosacea?

  • annica skriver:

   Hej Malene Nielsen, Det kan fungera men först viktigt men en riktigt bra grundrutin som passar din hud väl 🙂 så berätta gärna mer om din dagliga hudvård först så ser vi vad vi kan göra där för att bättra ditt tillstånd i huden. Kram Annica

 8. Mick skriver:

  Hej!
  Jag har fått höra att jag har lite känslig och torr hy, men har en del små ärr och rodnader på hakan och kring näsan och skulle vilja ha en produkt som kan hjälpa till att behandla detta samt även verkar antibaktriellt.

  Är retinol då rätt produkt?
  Eller brukar man säga att man ska undvika retinolprodukter helt om man har lite känslig och torr hy?
  Hur vet man om man inte tål det om man är i invänjningsfasen då lite obalans ändå kan uppstå?

  • annica skriver:

   Hej Mick, Retinol kan absolut vara något för dig! Helt rätt tänkt 🙂 Eftersom retinol har en så pass stärkande effekt gör det även att det gynnar den lite torrare och mer känsliga huden. Det går inte att vara allergisk mot just retinol men andra ingredienser i produkten huden som kan trigga huden som gör att det ibland blir lite svårt att veta vad det är som huden har reagerat på. En överanvändning av retinol kan även göra att man lätt tror att huden har reagerat men att den egentligen mer har aktiverats och nu ska vänja sig med denna typ av “kick”. Så invänjning även verkligen så viktigt och att man tar det långsamt fram i början 🙂 Kram Annica

 9. Sofia skriver:

  Hej Annika!
  Jag har inga stora problem med min hud, ganska välbalanserad tycker jag , reagerar sällan på nya produkter . Normal/lite fetare t zon/lite känsliga kinder.
  Använder i dagsläget exuviance. 36 år på fredag :). Va tycker du ja ska börja me i retinol väg? Tack

 10. Mimmi persson skriver:

  Hej! Jag använder mig utav Verso nattkräm och ögonkräm med retinol i, nu har jag fått reda på att jag är gravid. Bör jag sluta använda detta? Jag har använt produkterna i en månad nu (efter att jag fick reda att jag är gravid) och det har gått bra, inte känslig. Jag har perioral dermatit men det hur bra som helst, den har inte blivit värre snarare bättre. Vet inte om det har med just denna nattkräm att göra eller om det har med alla andra produkter jag använder (paulas choise). Tack på förhand! Mvh mimmi

  • annica skriver:

   Hej Mimmi, Det kan vara bra att lägga retinolprodukterna åt sidan vid graviditet och amning eftersom graviditeten gör huden så pass känslig. Bättre nu att satsa på milda återfuktande produkter tillsammans med HÖGT SPF 🙂 Solfläckar kring graviditet är så vanligt och något som jag rekommenderar dig att försöka undvika så gott det går. eftersom du har perioral dermatit är Paula’s Choice Calm serie ett toppen alternativ. De har även minst SPF30 i samtliga dagcremer 🙂
   Kram Annica

 11. Katarina skriver:

  Hej!
  Fundering kring retinol och UV-skydd… Jag använder UV-skydd året om (dock mer fokus sommar-halvåret) och brukar främst använda retinol i kvälls-rutinen. Jag använder bla Versons Eye serum både dag-och kväll, och visst innehåller den retinol? Hur ska man tänka kring UV-skydd närmast ögonen för att undvika pigmentering?

  Stort tack!!

  • annica skriver:

   Hej Katarina, Alla produkter i Verso som det står “Retinol 8” på innehåller retinol 🙂 Jag rekommenderar dig att alltid använda SPF kring ögonen oavsett hudvårdsrutin egentligen. Solen är en av de absolut största orsakerna till förtidigt åldrande, solskador m.m Många dagcremer inom professionell hudvård går även bra att applicera kring ögon samtidigt vissa märken har ett separat skydd. En favorit är denna om du önskar ett lite mer återfuktat alternativ kring ögon, K ceutic!
   Kram Annica

 12. Merisa skriver:

  Hej
  Jag har en känslig hy och lite lätt torr! Blir liiitte lätt röd också i ansiktet när ja t.ex. Duschat eller använt mask.
  Undrar vilken som skulle passa mig bäst?
  Jag har i princip aldrig tvättat ansikte regelbundet, utan använt några våtservetter bara når ja väl kommit ihåg. Annars sover Jag 4/7 nätter med smink.
  Har fått litet finnar på hakan nu när jag börjat tvätta lite oftare med. Bortsett från det får jag ofta komplimanger för att jag har fin hy.
  Hoppas det hjälper o bedöma vilken som passar mig!

  • annica skriver:

   Hej Merisa, Jag vill rekommendera dig en PHA-syra, den är otroligt bra på att binda fukten i din hud och den fungerar milt exfolierande 🙂 Lotion P50W kan jag verkligen rekommendera dig att titta närmare på! Kram Annica

 13. Catrin skriver:

  Hej Annica! Om man har lite känslig hy och har några små röda ärrliknande partier på hakan vad ska man använda sig för retinol då? Kan det även dämpa utbrott av finnar man kan få på hakan eller vad rekommenderar du för produkt eller serum för detta? Tack på förhand.

  • annica skriver:

   Hej Catrin, Superbra att förbättra läkningsprocessen och lugna din hud! Activ retinol serum 0,5% från Dermaceutic tycker jag passar din hud mycket bra och utifrån de övriga produkter som jag ser att du har i din rutin idag. Kram Annica

   • Catrin skriver:

    Jag har ju gjort några tester hos er en har mest produkter från klairs men Jan marini bio cleansing men rekommenderar du fortfarande samma retinol? Har du något bra tips mot utbrotten på hakan som ofta blir två eller tre finnar i en och samma? tack för svar 🙂

    • annica skriver:

     Hej Catrin, Ja helt riktigt! Tänk bara på hur viktigt invänjning är med huden. Retinol är även något som minskar irritation och utbrott i din hud 🙂 Kram Annica

 14. Linda skriver:

  Hej! Tack för en i tressant blogg! Jag har en fråga angående retinol och tretinoin, Ibland stöter man på benämningen retinol och ibland tretinoin. Är det samma verksamma ämne, eller vilken är skillnaden mellan dessa?

  • annica skriver:

   Hej Linda, A-vitamin kan beskrivas som en stor familj som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol, retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd) 🙂 Kram Annica

 15. Alex skriver:

  Hej, jag har också en fråga kring solskydd/sol. Använder dagcreme med solskydd i till vardags och exuviance spf 50 de sommardagar som jag är ute och vistas i solen. Om man skulle använda ett retinolserum under vinterhalvåret och vila från det under sommarhalvåret kan man då vistas i solen med spf 50 och få “lite färg” utan att behöva oroa sig för pigmenteriongar/solskador.

  • annica skriver:

   Hej Alex, Jag rekommenderar dig solskydd oavsett dag på året 🙂 Även om UVB inte är lika stark under vinterhalvåret har du fortfarande UVA-strålning som påverkar hudens åldrande och styrka. Huden blir brun för att skapa ett skydd i din hud och det gör den även om du inte solar aktivt. Utan hudens naturliga process för att ge extra skydd när solen börjar titta fram. Kram Annica

   • Alex skriver:

    Hej Annica, tack för ditt svar. Älskar bloggen och ni har verkligen hjälpt mig med min hud. Ja jag har tills för några veckor sedan haft ett solskydd i min dagliga hudvård, byte för ca 1 månad sedan till BR efter ett hudtest hos er och har sedan ca3 veckor varit fri från acne som jag kämpat med i ca 5år!! Men en följdfråga på min tidigare fråga, jag har använt créme placenta både på dagen och på natten och är lite rädd att om jag går ifrån detta kommer acnen tillbaka? Men jag vill samtidigt inte gå utan solskydd. Har du något förslag på dagcreme/solskydd. Den dagcremé som rekomenderades i hudtestet tyckte jag var i dyraste laget.

    • annica skriver:

     Hej Alex, Så glad att du delar med dig med dig av så otroligt fina ord och din hudvårdssaga. Du kan med fördel använda Planceta som din 24 timmarscreme och avsluta med solskyddet till dagen, alltså över Placenta 🙂 Önskar du ett annat alternativ kan du även addera Clear ultra-light daily SPF30. Har du bilder och vill dela med dig skicka gärna ett mail till Skincity, info@skincity.se (inget som publiceras utan mer för att vi ska få se dina fina resultat). Bara om du vill 🙂
     Kram Annica

     • Alex skriver:

      Hej Annica, tack för svaret! Ni kommer definitivt att få bilder och får gärna använda dem också! Om min histora kan hjälpa någon annnan så är det värt det. Just nu har det bara gått några veckor men jag återkommer!

     • annica skriver:

      Hej Alex, Du är guld värd! 🙂 Kram Annica

 16. ELLa skriver:

  Hej börjat med Paula resist mogen torr väldigt känslig hy. Och oil booster serum till.Vilken syra peeling tycker du jag ska ha?? Under feter rengöringen ansiktsvatten?

 17. Anna skriver:

  Hej Annica!

  Hur ska jag tänka kring retinol under sommaren. Jag vill gärna sola men har givetvis hög solskyddsfaktor. Ska retinolen uteslutas eller funkar det om man är supernoga med solskydd. Gäller det även med AHA-syra?

  Mvh Anna

  • annica skriver:

   Hej Anna, Helst rekommenderar jag dig att fortsätta med din rutin med att alltid använda ett högt solskydd och att vara försiktig under dagen och alltid försöka skydda med skugga, hatt och vad som krävs för att hålla huden skyddad. Men om man vet med sig att man ändå kommer att sola sitt ansikte så bör man sluta med syra-produkter och retinol-produkter minst en månad innan. Helst minst två månader innan. Många undrar om det är ok att bara använda syran på natten. Men nej, det är det inte. Man måste låta huden återhämta sig och avstå från alla syror helst under minst två månader innan. Använder man på natten så får huden ändå en exfoliering hela tiden. Kram Annica

 18. Sandra skriver:

  Jag har beställt den där Body Treatment från Paulas Choice. Läste även att flera använde den i ansiktet. Är det något du rekommenderar? I och med att du sa att det har svårare att absorberas av övriga kroppen så tänkte jag om den möjligtvis skulle vara anpassad på så sätt att den kan upplevas lite för “aggressiv” för ansiktet?

 19. Lucia skriver:

  Hej
  Vill börja med att säga att din hy ser fantastiskt bra ut :-), ja har haft det tufft ett tag vilket Bla påverkar min hud , jag kör idag medik8 efter ett hudvårds test hos er men skulle gärna vilja ha hjälp ifrån dig gällande vad du skulle rekommendera för att få bort Bla fina linjer, mer lyster i ansiktet m.m

  • annica skriver:

   Hej Lucia, Tack fina du! Du har valt ett otroligt bra märke om du önskar arbeta på linjer och lyster. Viktigast av allt i din rutin med Medik8 blir då c-vitamin serum och SPF. CE-tetra tror jag är precis vad du letar efter när det kommer till c-vitamin!
   Kram Annica

 20. Tove Söderberg skriver:

  Det här har inget med inlägget att göra utan jag vill bara passa på att ge beröm till dina medarbetare på Skincity! 🙂 Toppenservice! Alltid ett snabbt, trevligt och kunnigt svar. Jag hade inte direkt någon problemhy men oj, vad fin jag är nu i hyn efter att ha hittat en bra rutin med produkter från Paula’s choice. Hudtestet och era rekommendationer hjälpte mig mycket. Skönt att kunna få råd utifrån de produkter jag redan har istället för enbart säljsnack som handlar om att kränga nya produkter. Det gör att jag är en trogen och framförallt nöjd kund! 🙂

  • annica skriver:

   Hej Tove Söderberg, Du är ju helt fantastisk och dina ord gör mig alldeles rörd! Så glad att du tar dig tid att återkomma med så otroligt fina ord och sprider sån kärlek och glädje 🙂 🙂 Stor kram Annica

 21. Nadja skriver:

  Är det något för mig?

  25 år. 3barnsmor. Normalhy men drar mot torra hållet. Något röd på kinderna.

  • annica skriver:

   Hej Nadja, Det tycker jag absolut 🙂 Återkom gärna med din rutin och bilder på din hud till info@skincity.se så kan mina fantastiska kollegor hitta just DIN retinol-produkt! Kram Annica

  • Nadja skriver:

   Ville tillägga att jag snart tänkt köpa exuvience-produkter som ni rekommenderade för min hud. Så vilken retinolprodukt bör jag ha då?

 22. Hannah skriver:

  Hej!
  Jag har ett par frågor angående Skinrollers, hur ser du som hudspecialist på dom?
  Och om de kan vara ett bra komplement till sin hudvård, i vilken ordning ska skinrollern och vanliga hudvårdsrutinen användas? 🙂

  • annica skriver:

   Hej Hannah, Jag tycker att du kan komma så otroligt långt med bra och professionell hudvård 🙂 Så det blir mitt första val! Kram Annica

 23. Ranveig skriver:

  Hei Annica! Jeg skal til Gran Canaria i mai, ,å jeg slutte med retinol og syrer allerede nå?
  Ser du skriver at man helst skal slutte med dette minst 2 mnd før soling. Dette var lenge

  • annica skriver:

   Hej Ranveig, Jag brukar drar ner på användningen något men eftersom jag alltid satsar på högt SPF, skugga, solhatt, solglasögon och annat för att skydda huden fortsätter jag nästan som jag brukar. Men vet man med sig om att man kommer vistas i sol är det 2 månader som gäller för den säkra sidan 🙂 Kram Annica

 24. Sofie drakell skriver:

  Hej Annica! STORT tack för dina inlägg o bra beskrivning av produkter, lär mig massor! Är även pedagogiskt formulerat.

  Jag närmar mig 40 och aniktshuden har blivit väldigt annorlunda. Mindre spänst och stora porer på näsa, kinder och panna. Jga har känslig och torr hy. Torr ända ner på djupet. Väldigt torr, blå och djupa väck under ögonen.
  Jag går till hudterapeut var 5-6v. Beroende på huden är görs djuprengöring eller fuktbeh.
  Jag använder mig av dermalogicas prudukter. Special cleansing, toner spray, phytooil serum, super ritch repair eller active moist beroende på väder. Använde även microfoliat ett par ggr i v.
  Huden på djupet har blivit bättre sen jag började phytooiljan. Men porerna fortsätter att vara stora och blir fler.

  Jag har börjat titta på paulas chiois produkter. Vill ha en mer exfolierande produkt. Har även tittat på retinol samt nicociamidserum.
  Behöver en ögonkräm med ”tjong” i, för linjer, blåa o torrhet.
  Finns det möjlighet att använda produkter jag har tillsammans med retinol och nicacimid? Eller har du möjlighet att lägga upp ett hudvårdsprogram till mig? Förslag på andra prudukter/märken går braMin hudterapeut använder bara dermalogicas.

  Bästa hälsningar
  Sofie Drakell

  • annica skriver:

   Hej Sofie Drakell, Tack för så otroligt fina ord!
   Du har en fin rutin som jag gillar utifrån den hud som du beskriver. Det jag även kan rekommendera dig är att addera något med just RETINOL. Dermalogica har för inte allt för länge sedan plockat fram en produkt som är helt fantastisk, Overnight retinol repair. Retinol är verkligen en produkt som kickar i gång huden och gör att du verkligen kan uppnå fantastiska resultat. Glöm även inte solskyddet eftersom vi vet hur mycket solen påverkar hudens åldrande. Solskyddet ska på morgon och kväll oavsett dagen på året 🙂 Dynamic skin recovery SPF50 är toppen och absorberas fint in i huden! Detta är vad jag skulle rekommendera innan byte av märke då du har en så otroligt fin grund att byggare vidare ifrån.
   Kram Annica

 25. Johanna skriver:

  Hej! Jag är 26 år och undrar hur gammal du tycker man ska vara när man börjar med retinol?

  Kan man använda samma retinol för ansikte samt runt ögonen?

  Tacksam för svar.
  Kram Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Superbra fråga! Många förknippar nog lätt retinol med hög koncentration för att arbeta effektivt på linjer, pigmenteringar och rynkor. Men uu kan använda retinol utifrån behov och detta är något som styrs efter tillståndet i din hud. Retinol i hög koncentration kan vara precis vad en riktigt acne-drabbad hud behöver i unga år. Retinol kan även användas i yngre åldrar som en mer skyddande antioxidant-effekt. Berätta gärna mer om din hud och vad du vill arbeta på så hittar jag retinolet för just DIN hud!
   Kram Annica

 26. anna skriver:

  hej! jag använder paulas choice. men skulle vilja prova retinol,har dock väldigt känslig hy och torr.
  tror du retinol kan funka ändå? o vilken rekommenderar du som passar med pc.. funkar den att använda även fast jag kör aha o bca,vitamin c serum? mvh anna

 27. Emily skriver:

  Hej
  Jag har Paul’s choice retinol 1% och medik ögon retinol. Jag håller på att vänja in huden nu. Är det vanligt att huden “fjällar”?

  Mvh Emily

  • annica skriver:

   Hej Emily, Helt normalt 🙂 Sov gärna med en lite rikare creme när du använder retinol eller minska ner på användningen om du upplever fjällning som mycket intensiv. Annars är detta endast en övergångsperiod som man kan behöva vänta ut under en kortare period. Kram Annica

 28. Malin skriver:

  Hej!
  Jag använder Maria Åkerbergs produkter:
  Olive cleansing
  Face lotion supplement
  Night cream
  Serum c
  Eye cream
  Flower toner

  Jag är 28 år med blandhy, lite acneärr på kinderna. Har börjat få linjer i pannan och mörka ringar under ögonen. Jag undrar vad jag kan lägga till i min hudvårdsrutin?

  Hälsningar Malin

  • annica skriver:

   Hej Malin, Superbra att du har Serum C i din rutin 🙂 Kan även varmt rekommendera dig att addera solskydd vilket rä en viktig del i din rutin för att du lättare ska kunna bevara de resultat som din hud ger. Rekommendation på solskydd, Sun specialist SPF 40 från Jurlique! Blueberry seed mask från Maria Åkerberg har även lugnande och stärkande effekter för din hud vilket hjälper till vid ärr och solskador i din hud.
   Kram Annica

 29. Anna skriver:

  Hej!
  Jag är 23 och har normal/oljig hud med lite acne.
  Just nu ser min hudrutin ut:
  PAULAS CHOICE -CLEAR EXTRA STRENGTH TRIAL KIT
  PAULAS CHOICE – RESIST C15 SUPER BOOSTER
  PETER THOMAS ROTH – RETINOL FUSION PM

  Borde jag istället ha Paulas Choice’s egna retinol ?

  Kram ! 😀

  • annica skriver:

   Hej Anna, Det kan du absolut göra 🙂 utifrån tidigare steg i din rutin rekommenderar jag dig Resist anti-aging 1% retinol booster och den ska du addera i din nattcreme. Tänk bara på att börja med en nattcreme som är lite rikare än de du har idag för att vara mer återfuktande för din hud och för att hjälpa till vid reparationsprocessen. Huden blir även ofta något torrare när du börjar med retinol.
   Kram Annica

 30. Hanna skriver:

  Jag bor i Texas-väldigt soligt. Lika bra att strunta i retinoblastom då eller? Omöjligt att undvika solljus bara genom att befinna sig utomhus. NåGot annat jag kan använda istället?
  Har hud som lätt blir yttorr vilket resulterar i milier. 43 år

  • annica skriver:

   Hej Hanna, C-vitamin är en jättefin ingrediens att använda i din rutin som en bra start 🙂
   Retinol och exfolierande syror användas även kring soligare breddgrader men ännu viktigaste med SPF och att skydda sin hud väl. Så det är inte ett big no, no men är det svårt att undvika sol och du lätt bränner dig kan det vara bra att börja med c-vitamins om även stärker c-vitaminets effekt.
   Kram Annica

 31. May-Britt skriver:

  Hej.
  Har en fråga är det rätt att Oxybenzone i sol kräm är falig?
  âr dette rätt According to the Environmental Working Group, there are several suspected dangers associated with Oxybenzone. Despite its sun protective abilities, it has been shown to penetrate the skin and cause photo-sensitivity. As a photocarcinogen, it has demonstrated an increase in the production of harmful free radicals and an ability to attack DNA cells; for this reason, it is believed to be a contributing factor in the recent rise of Melanoma cases with sunscreen users. Some studies have shown it to behave similarly to the hormone estrogen, suggesting that it may cause breast cancer. It has also been linked to contact eczema and allergies.???? Inneholder Exuviance dette stoffet? Kram

  • annica skriver:

   Hej May-britt, Detta är ett solskyddsfilter som är otroligt vanligt i hudvård och användas som en kemiskt solskyddsfilter. Många regler kring solskydd och när det kommer till professionell hudvård är det otroligt många tester för att du som kund ska ha ett bra och hudvårdande skydd för din hud. Det kan även användas på andra sätt som gör att produkten får en lägre koncentration. Därför mer viktigt att se till produktens helhet och vad det är för typ av produkt och övriga ingredienser. Men jag ser till att titta närmare på detta och återkommer till dig för mer uppdaterad information 🙂 bra att du återkommer när du har funderingar.
   Kram Annica

 32. Michelle skriver:

  Hej Annica!
  Jag skulle vilja tillägga retinol i min hudvårdsrutin. Har du något tips till mig?
  Har en känslig hud och små pigmentfläckar på kinderna. Får enstaka finnar då och då. Annars ganska problemfri hud.

  Vore jättesnällt om du kunde kommentera min rutin nu och vad jag kan ändra/tillägga?

  1. PERFECT CLEANSING OIL (PC) om jag haft foundation
  2. PRIMALUCE CLEANSING GEL (Bioline)
  3. PRIMALUCE LOTION (Bioline)
  4. RESIST ADVANCED SMOOTHING TREATMENT 10% AHA (PC)
  5. RESIST C15 SUPER BOOSTER (PC)
  6. REDOXY SERUM (köpt i Asien)
  7. DARK CIRCLES (MEDIK8)
  8. PRIMALUCE HYDRATING CREAM (Bioline)
  Kör samma rutin morgon och kväll

  9. EXFO DAILY RITUAL EXFOLIATING MASK (Bioline) 1g/v

  Hälsningar
  Michelle

 33. Lisa skriver:

  Hejsan,

  Jag har en blandad hud, oljig i t-zonen och normal/torr på kinderna. Jag har även inkapslade och vanliga porer i mitt ansikte, jag har även alltid ca 5-7 st finnar i ansiktet.
  Min hud är även ojämn och jag har synliga ärr från förgående finnar också.

  Jag har precis köpt Paulas Choice BHA 2%, som jag än så länge är nöjd med. Nu har jag börja läsa mer på hudspecialistens hemsida, och är intresserad av att köpa en retinol-produkt. Vilken hade ni kunnat tipsa om för mitt ansikte? Vilken är den bästa produkten?

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Retinol är ett jättefint tillägg till din rutin och den hud som du beskriver. Det är däremot viktigt med en bra grundrutin innan du adderar reitnol. En bra grund med Paula’s Choice är rengöring, ansiktsvatten, exfoliering(BHA/AHA), serum, dagcreme och nattcreme. När du har detta kan du med fördel addera Resist anti-aging 1% retinol booster i din nattcreme någon kväll i veckan för att arbeta med aktiva och resultatinriktade retinol!
   Kram Annica

 34. Hanna skriver:

  hej jag använder mig av först rengöring o sen med micellärt vatten sen
  -paulas choice enricked toner (för torr hy)
  -medik8 b5 hydr8 serum
  -klairs c-vitamin oljeserum
  -klairs e vitamin mask
  -paulas choice clear spf 30

  och på kvällen kör jag samma rutin i början
  men använder
  – klairs rich moist soothing serum
  – exuviance vespera bionic och
  och avslutar med exuviance evening restorative complex.
  Och skulle gärna införa lite retinol, har du något bra tips som skulle passa in i min hudvårdsrutin. Tål att tilläggas att jag har en rätt tunn känslig och yttor hud med lite små finnar som poppar upp lite här och var.
  Tack på förhand!!!
  kram Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Vilken underbar rutin och vad roligt att du delar 🙂 Ett mycket bra start på retinol som passar din rutinNight cream från Verso. Används istället för din nuvarande nattcreme ett par kvällar i veckan till en början.
   Kram Annica

 35. Linnea skriver:

  Hej!

  Jag har tidigare använt pc RESIST INTENSIVE WRINKLE-REPAIR RETINOL SERUM och tyckte den var skön men att den inte hjälpte så mycket på finnarna, jag har precis fått rätt mycket finnar runt ena käklinjen men även små finnar på kinden och överläppen, jag har även en del ärr.

  Jag har ganska känslig hy och lite torr, jag köpte hem prov på pc CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT men har bara testat den 2 ggr ännu men har inte blivit röd eller så, min fråga är om det skulle funka med den för att arbeta på finnar och ärr?

  Ha en trevlig helg!

  • annica skriver:

   Hej Linnea, Den fungerar jättefint och bra att du tänker på att vänja in den med huden. Var tredje kväll räcker ofta gott och väl till en början. Speciellt för den torra och känsliga huden. Den tidigare retinolprodukten som du hade innehåller 0,1% retinol och är en bra start och hjälper till att skydda din hud och dina resultat. För mer behandlande effekt med retinol tycker jag absolut att du nu är redo för 1%.
   Kram Annica

 36. Malin skriver:

  Hej! Jag undrar vad det är för skillnad på retinol och Tretinoin-kräm? Fick Tretinoin-kräm 0.05% utav en bekant, hann tyvärr att använda den 3 gånger då jag var gravid.
  Mvh orolig mamma

 37. Theresa skriver:

  Hej Annica!
  Försöker ge mig in i djungeln om hudvård och är nu sugen på att lägga till retinol. Undrar dock om det är lämpligt att börja använda det i ung ålder redan eller skulle du rekommendera något annat? Är 20 år och har ingen större problemhy, vill gärna få mer lyster samt minska kvisslor (få jämnare hud)
  Just nu använder jag förutom rengöring:
  Medik8 C-tetra serum
  Skinceuticals ultra facial defense spf 50+
  Ev dagkräm

  På kvällen:
  Skin Perfecting 2% BHA Lotion
  En nattkräm från Clinique

  Tack!!!

  • annica skriver:

   Hej Theresa, Vad kul att du ger dig in i hudvårdsdjungeln! 🙂 Det är bra att börja arbeta med retinol tidigt men du har fortfarande en ung ålder och c-vitaminet ger dig en fantastisk lyster till huden. Vill du arbeta vidare med ytterligare lyster är Paulas Choice Radiance renewal mask en riktig lysterbomb!! Applicera gärna din Skin Perfecting 2% BHA Lotion även dagtid för att motverka kvisslor och orenheter. Kram Annica

 38. Linn Jacobsen skriver:

  Hej! Har problem med mycket ”små hårda gula fettklumpar” (vet ej vad det kallas) och mindre finnar. De förekommer mest i pannan, i ögonbryn och runt munnen. Nu har jag även börjat få lite på kinderna. Är sugen på att testa någon retinolprodukt men vet ej vilken. Vet ej vad för typ av hy i ansiktet men tag efter min ansiktsrutin blir jag ofta oljig/glansig. Resten av kroppen så skulle jag säga att jag har torr hy.
  Hade varit jättetacksam om du hade kunnat tipsa mig om någon/några produkter jag kan testa. Bonus hade varit om proukten ej är superdyr, helst under 600kr.

  Mvh Linn

  • annica skriver:

   Hej Linn, Det låter som milier och förekommer oftast vid fuktbrist i huden men kan ha andra orsaker också som för mycket näring och fukt pga fel hudvårdsprodukter. Jag skulle tro att du har en yttorrhet utefter det du beskriver och även det kan vara en bidragande faktor. Är du osäker på din hudtyp och intresserad av en ny rutin rekommenderar jag dig varmt att göra vårt Hudtest, mina fina kollegor hjälper dig med allt det du söker! 🙂 Kram Annica

 39. Daniella skriver:

  Hej,
  Jag har mailat till dina kollegor på skincity men inte fått något svar än.

  Jag hade velat veta vilken retinol hade varit bäst för mig.

  Är 21 år, började få en massor av problem med inflammationer/ finnar i januari. Fick utskriven acnekräm (epiduo) i juni, men har fortfarande en del besvär och mild acne ärr (röd på ytan). Min hudtyp hade jag sagt är blandadhy, är oljig i T-zone, vidgade porer ( ser ut som hål vid näsan/kinderna), och hakan oljig.

  Varit inne på kanske paulas choice men vad tror du utifrån beskrivningen av min hud.

  Mvh,
  Daniella

  • annica skriver:

   Hej Daniella, Kollade med mina kollegor, men de hade inte mottagit något mail från sig. Märkligt, dubbelkolla så att det blev rätt mailadress: info@skincity.se 🙂
   Retinol är verkligen en WOW ingrediens men viktigt att du har en bra grundrutin innan du adderar retinol. En grundrutin kan se olika ut från olika märken men innefattar ofta rengöring, toner, exfoliering och/serum, dagcreme och nattcreme. Sedan blir ofta nästa steg retinol och anpassas efter behov. Du ska även vara lite försiktig med exfolierande eller aktivare produkter när du nyligen avslutat med Epiduo, 2-3 månader ska du försöka vänta innan exfolierande syra eller retinol för att vara på den säkra sidan och minska stress i huden.
   Kram Annica

 40. Emilia A skriver:

  Hej, jag har en ganska blandad hy! Har lidit av ganska grov acne förut och har därför ärr i form av gropar och färgpigmentetingar. Min hy är inte speciellt fet eller torr utan med normal, jag kan dock få några finnar då och dä. Vad rekommenderar du för Retinol?

 41. Brita skriver:

  Hej! 🙂

  Jag har köpt till min hud produkter med retinol och niacinamid och har några frågor

  1. Går det bra att använda dessa utan någon syra och i vilken ordning ska jag applicera dessa inklusive min vanliga nattkräm?

  2. Använder man dessa varje dag? Eller en av dem den ena dagen och den andra en annan dag, eller hur ska jag använda dem? Ps. Jag är ovan och har därför valt svaga versioner av dem.

  3. Är det sant att man kan bli blekare av niacinamid? Har läst att det ska bleka huden? :0

  Tack på förhand för svar! Älskar (!!!) din blogg och den är till stoor hjälp! Kram

  • annica skriver:

   Hej Brita, Återkom gärna med vilka produkter det är 🙂 hittade inte vilka det var under din profil tyvärr. Användning kan verkligen skilja sig beroende på produkt och huden som ska använda produkterna. Så berätta gärna mer om din hudtyp, tillstånd, känslighet, torrhet, utbrott, ålder etc. Så ser vi till att hitta bästa användningen för dig.
   Kram Annica

Lucköppning Klairs 30%

  På jakt efter glass-skin till hud? Tänk glow-y, daggig, plumpad ja baby-mjuk hud, det är vad dagens lucka erbjuder! Klairs produkter innehåller maximal koncentration av högpresterande vitaminrika växtextrakt som broccoli, svarta vinbär och kål samt peptider och naturliga oljor. Varje hudtyp förbättras genom att byggas upp från grunden.  Från dagens lucka vill jag tipsa om […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Exuviance 25%

Äntligen! Dagens lucka bjuder på hela 25% från Exuviance. Idag får ni verkligen se till att bunkra upp med sina favoriter för hela vintern och kanske utforska nya spännande produkter ifrån serien. Ja man blir lixom aldrig besviken när det kommer till Exuviance. Utöver er vanliga rutin med märket eller om ni helt enkelt vill […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Biodroga MD 40%

I dagens lucka finner du ingen mindre än Biodroga MD med hela 40% off på allt från märket. Yes du hörde rätt, hur bra! Låt oss djupdyka i detta märke med magiska produkter. Vem gillar inte resultatinriktad hudvård med ingredienser så som vitaminer, hyaluronsyra och peptider i “intelligenta” produkter med optimerad effektivitet? Ja tack! Biodroga […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Dermaceutic 30%

I dagens lucka gömmer sig en liten men EFFEKTIV serie högteknologiska produkter som är utvecklade av ett team med forskare och hudläkare. Lite svårt, måste jag erkänna, var det att välja en produkt att rekommendera då jag har flera favoriter ifrån serien… Tri Vita C30 serum… snacka om effekt på huden.. innehåller hela 30% rent […]

Se hela inlägget »

Hej darlings! Idag lämnar jag över ordet till min kollega Charlotte som kommer bjuda med oss på en spännande inblick i hennes badrumsskåp. 🙂 Välkomna att kika in i mitt badrumsskåp! Jag heter Charlotte och är hudterapeut på Skincity och jag tänkte passa på att visa er några ganska nya produkter som redan har hunnit […]

Se hela inlägget »

Lucköppning Maria Åkerberg 25%

Hair & Body Shampoo Energy & Hair Conditioner Svensk ekologisk skönhet, det är nog inte bara jag som tänker på Maria Åkerberg och hennes varumärke med produkter som är 100% naturliga. Ingen större surprise för alla ni hudvårdsintresserade där ute men det är en väldigt fin egenskap hos märket, värt att nämnas. Idag tänkte jag […]

Se hela inlägget »

Lucköppning CODAGE 30%

Först ut är ingen mindre än serum märket nr 1. Märket som är älskat av franska skönhetsredaktörer och ett av mina personliga favoriter CODAGE! Codage handlar om högpresterande formuleringar gjorda med både aktiva och lugnande ingredienser. Två produkter från dagens lucka att investera i till sig själv är Serum nr 1 Intense Moisturizing och The […]

Se hela inlägget »

Imorgon smäller det!

Imorgon börjar årets roligaste månad på året. Blir pirrig i hela kroppen när jag tänker på det. Någon som kan gissa vad jag tänker på? 😉 För er som inte har en aning om vad jag pratar om låt mig berätta… Skincity har sedan 2011 en tradition och det gäller Skincitys helt egna….om jag får […]

Se hela inlägget »

(Tävling avslutad) Nu börjar vi närma oss första advent och vet ni, jag har lagt undan 3st av årets exklusiva Skincare Calendar till er. Den kom i en mycket begränsad upplaga och såldes slut samma dag. Så fick ni inte chansen att klicka hem någon så får ni chansen nu. 😊 Lyxigare än någonsin och […]

Se hela inlägget »