Scrolla för att läsa mer

SOLSKOLAN DEL 2: Mängd / hur ofta

COOLAIdag tänkte jag prata om hur ofta och vilken mängd vi ska applicera vårt UV-skydd. Att vakna upp med en lång dag framför sig i solen och tro att det räcker att applicera sitt skydd enbart på morgonen för att få ett fullbordat gott skydd hela dagen är ett big NO NO. Frågan är bara hur ska detta i stället gå till??

Se till att får ett maximalt skydd för att kunna njuta säkert i solen!

Hur ofta ska man återapplicera?

Det gäller att återapplicera sitt solskydd varannan timme vid direkt sol. Det finns eg ingen regel som säger applicera varannan timme. Dvs inget som säger att det är ett måste. Men jag personligen tycker det är en bra tumregel för att vara säker på att man har fullgott skydd.

Så här beräknar man sitt solskydd med SPF (Sun Protection Factor):

Vi säger att du inte skulle ha något solskydd alls och det skulle ta 20 min innan huden blir röd. Så i stället applicerar du rikligt med SPF15. Då har du fått ett skydd på 20 x15= 300 minuter innan du blir bränd.

Så lägger du på SPF 30 rikligt på samma hud och då får du ett skydd i 20×30=600 minuter/10 tim.

Problemet är bara att nästan alla applicerar alldeles för liten mängd solskydd. Om vi blir varma eller badar räcker inte solskyddet heller lika länge, även om det är vatten resistent. Så för att vara helt säker på att få ett fullgott skydd så är rekommendationen att återapplicera varannan timme enligt mig.

Hur mycket solskydd ska jag applicera?

Jag brukar säga ½ tsk för ansiktet, hals och dekolletage och en 1/2 dl till kropp. Mängden påverkar hur högt SPF vi egentligen får: om vi har ett SPF skydd på 50 och vi applicerar för tunt kan resultatet bli SPF 20 i stället. Så tänk RIKLIGT!

Så dags att bygga upp en solskyddsgarderob med smarta solskydd som underlättar och gör appliceringen mycket roligare och framförallt enklare.

Nyckeln till en lätt återapplicering

Efter du har applicerat din solskydds creme rikligt på morgonen kan du på enkelt sätt återapplicera med COOLA´s Body Sunscreen Spray med SPF 30. Nu finns det verkligen inga ursäkter att inte skydda huden eller slarva med återappliceringen. I en smart sprayfunktion är det super lätt och sjunker snabbt in utan att lämna en klibbig känsla. Går även lätt att komma åt över hela kroppen då den går att spraya uppochner.

Min personliga favorit är Tropical Coconut som ger en LJUVLIG doft av kokos. Rik på antioxidanter från gurka, alger, jordgubb och hallonfröolja, som vårdar samtidigt som UV-skyddet stärks.

COOLA

COOLA har ett brett sortimentet av produkter med olika typer av UV-filter.

För att få din individuellt anpassade solskydds rekommendation glöm inte att göra vårt soltest. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 svar till “SOLSKOLAN DEL 2: Mängd / hur ofta”

 • (42) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sophia skriver:

  Så bra, nu ska jag bli duktigare på att smörja in mig mer under dagen☀️
  Jag är en riktig torris och skulle gärna vilja ha tips på vilka bodylotion som är bra att använda efter solbadandet. Kram

 2. Ebba skriver:

  Hej Annica! Jag har en fundering kring det här med solskydd för ansiktet. Om man använder en färgad dagkräm med spf i ( tex bare minerals complexion rescue som jag har) räcker det då som solskydd på sommaren eller bör man ha en ”riktig” solskyddskräm istället? Förstår att man såklart bör ha ett högre skydd om man är på stranden eller utomlands, men om man befinner sig i Sverige bara?
  Tacksam för svar 🙂

  • annica skriver:

   Hej Ebba, Det är inte alltid du applicerar tillräckligt av din foundation/tonade produkt(så länge den inte endast är tonad för att produkten inte ska bli vit, inte ger någon täckning) för att du ska få ett högt och bra skydd. Men applicerar du en rikligt mängd kan den ersätta men se annars gärna detta som ett komplement till din rutin. En vanligt solcreme är bra att ha med sig under dagen för att återapplicera ditt solskydd för att få ett fullt gott skydd all day looong. Kram Annica

 3. Maja skriver:

  Kan man använda en dagcreme med spf och ovanpå ha ett annat solskydd? Jag har läst någonstans att om man blandar två olika cremer med spf så gör det att de inte blir lika effektiva. 🙂

  • annica skriver:

   En sak till… om du har applicerat SPF15 i två produkter blir det inte SPF30.. detta är något som man kanske kan tro men så är det inte. Har du applicerat en bra mängd av de högsta solskyddet i din rutin är det solskyddet du har!
   Kram Annica

  • annica skriver:

   Hej Maja, Det kan vara svårt att applicera tillräckligt med solskydd med en produkt. Så har du flera steg i din rutin med solskydd har du större sannolikhet applicerat en bra mängd 🙂 Kram Annica

 4. M skriver:

  Bästa Annica! Tack för din grymma blogg och givetvis TACK för skincity <3 <3 <3

  Jag har en fråga. Jag har mild, men absolut väldigt envis acne som jag behandlar med syra. Just nu använder jag 2% BHA Liquid och weekly resurfacing treatment 10% AHA, båda från paulas choice. Vet ju att man ska vara försiktig med sol och syra. Men HUR ska jag göra i sommar? Så fort jag slutar syra kommer ju acnen som ett brev på posten…
  Använder spf 30 dagligen och spf 50 vid direkt solexponering, typ solsemester. Men jag borde ta det lugnt med syran i sommar ändå va?

  kram

  • annica skriver:

   Hej M, Tack för helt fantastiska ord fina du! Så länge du har ett behov rekommenderar jag dig att försöka satsa på att ge din hud bra vård. Tänk bara på att inte sola aktivt när du har en så pass känslig hud, de ökar inflammationen i din hud. Så skugga, applicera en bra mängd, återapplicera solskydd, solhatt/keps och solglasögon ger bra förutsättningar för bra skydd och ge huden ett bra skydd. Tänk även på att många produkter med exfolierande syra är framtaget i länder som har en högre temperatur och fler soltimmar. Men här får vi inte allt för mycket sol och de få veckor när det är sol finns en tendens att vissa solar alldeles för mycket och solen blir så stressad.. och så stor risk för skador.
   Mer om exfolierande syror i solen, https://hudspecialisten.se/2013/02/syror-i-solen-funkar-det/

   Kram Annica

 5. Emma skriver:

  Jag undrar hur de är med dagkräm med inbyggd spf. Den återapplicerar jag ju aldrig. Men däremot sitter man inte i solen eller badar heller för den delen. Hur funkar de skyddet. Kan ju inte heller ösa på med tex k ceutic i ansiktet då jag skulle se ut som ett smörpaket. Hoppas du förstår min fråga 🙂
  Andra frågan, hur ska jag tänka med makeup med spf. Fungerar fysikaliskt spf annorlunda där?

  • annica skriver:

   Hej Emma, När du ska återapplicera ditt solskydd kan du använda ett separat solskydd, du behöver inte återapplicera din dagcreme med SPF även om den ger ett minst lika bra skydd. Att använda ett separat solskydd som passar din hud kan vara mer ekonomiskt och huden behöver inte få alla övriga ingredienser från en dagcreme återapplicerat under dagen. Om man vill tänka så!
   Ett puder med SPF kan vara passande att återapplicera. Make-up med SPF rekommenderar jag som ett komplement eftersom du sällan applicerar rätt mängd SPF för att de ska ge fullt gott skydd även om produkten fortfarande ger ett bra skydd.
   Alltid bara att ta det säkra före det osäkra när det kommer till SOL 🙂
   Kram Annica

 6. Helena skriver:

  Hej Annica!

  Eftersom jag ÄLSKAR James read H2O mist och alltid lyckas perfekt med den så slog jag till på coconut misten för kroppen. Men…det blev randigt, fläckigt och inte alls jämnt som den till ansiktet. Jag exfolierade och smörjde innan och försökte hålla ett ok avstånd. Vad gör jag för fel? Ska man smörja in den med handskar istället? Det jag älskar med H2O är ju att det gradvis byggs upp så jag behöver aldrig oroa mig för ojämnheter med den, tänkte att den här skulle vara lite lika. Är jag för blek? Har du några tips?

  • annica skriver:

   Hej Helena, Då är vi två, LOVE IT! 🙂 Min rekommendation med Coconut är att spraya och snabbt bara sprida ut produkten med handen. Så börja spraya tex hela armen, applicera produkten med några strykningar med händerna på huden. Tänk på att tvätta händer efteråt så att inte inte allt för mycket sitter kvar i händerna. Använd alternativt en tanning mitt, Tanning mitt från James Read tex. Kram Annica

  • Annika skriver:

   Jag köpte James Read Instant bronzing mist och fick också ett väldigt ojämnt resultat. Jag är van att busa med spray och blev väldigt förvånad. Inte höll det bra heller.

 7. Theresia Svensson skriver:

  Hej! Jag har haft acne och gick på tetralysal i 3 mån i vintras. Kombinerade det med epiduo som jag fortfarande använder. Har mestadels haft acnen runt munnen och nu har den lugnat ner sig, får någon finne där då och då och på ryggen ibland. Använder paulas choice nu i kombination med epiduo. Nu när huden är mer ”ren” utan finnar så ser man ju vad som kommit fram under. Under munnen har huden blivit ojämn (men inte som gropar utan snarare som små upphöjda kulor) och dessa ”kulor” är vita. Antar att detta är ärr från acnen? Min fråga är vad jag skulle kunna använda mot detta? Finns de någon bra produkt mot sånna ärr? När jag googlar ser jag inte många bilder på ärr som liknar mina utan det verkar mer finnas bilder på gropar. Undrar även vilket solskydd som är bra och även om jag kan sola ansiktet när jag ska på solsemester i sommar?? Mvh Theresia

  • annica skriver:

   Hej Theresia Svensson, Det låter som en inflammation och att huden har blivit torr(mycket vanligt vid epiduo och tetralysal) som gjort att talget som ger näring din hud inte har kunnat gjort sitt jobb. Så viktigt att börja hitta en bra fuktbalans som en bra start. Ett högt och bra solskydd blir viktigt under hela året och varje dag. Tycker verkligen att du kan använda Clear ultra-light daily SPF30 som ett sista steg till dagen. Men arbeta även med ett fuktbindande serum till dagen som arbetar mer djupgående på ditt tillstånd. RESIST Hyaluronic acid booster.
   Kram Annica

  • Ebba skriver:

   Tycker det låter som ”whiteheads” (vet inte vad det heter på svenska, men typ inkapslade pormaskar) eller milier?

 8. Birgitte skriver:

  Hei och tack för en grym blogg och en fantastisk webshop! Använder alltid spf året om varje morgkn men är dårlig på at smörja flera gånger på dagen, letar efter et solskydd til ansiktet som kan sprayas på under dagen som även fuktar och inte behövs smörjas ut, finns detta vidunderet?
  Mvh Birgitte

  • annica skriver:

   Hej Birgitte, vilka fina ord från dig, TACK! Är man ute och vistas i stark solljus många timmar under dagen är återapplicering viktigt eftersom solskyddet försämras under dagen. Solskydd i sprayform är uuuutmärkt, kolla in detta setting spray från COOLA Makeup setting spray spf 30 tea aloe som jag tror du hade gillat! Kram Annica

 9. Kristin skriver:

  Hej Annica,
  jag funderar på hur man gör med solskyddet när man inte är på stranden. Typ vanliga arbetsdagar då man går till och från jobbet och (i mitt fall) sitter vid en dator hela dagen. Ska man också tänka en halv tesked till ansikte och hals? Jag brukar försöka ta ungefär så mycket, men känner att det blir tungt (även om jag har en produkt som jag tycker är lätt, Synchrolines 30 för ansikte). Jag använder inte någon färgad kräm över detta, och känner att det nästan inte går att göra – det blir för mycket! Vad tror du om detta?
  Stort tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Kristin, Solskydd året om oavsett väder är viktigt. Att vistas i direkt solljus en dag på stranden kräver såklart extra försiktighet och mer solskydd än en dag till och fram jobbet och på kontoret. Applicera din creme i tunnare lager MEN, mängden solskydd avgör halten SPF på huden. Avsluta med ett setting spray med SPF eller fixera under dagen för att hålla huden skyddad från UV-strålarna. Makeup setting spray spf 30 tea aloe Kram Annica

 10. Åsa skriver:

  Hej!
  Tidigare har jag läst att solskydd i sprayform kan vara skadligt? Små partiklar av medlet andas in vid applicering och hamnar i lungorna?
  Är det skillnad mellan olika sprayer?

  • annica skriver:

   Hej Åsa, Solskydd i sprayform har mindre molekyler vilket i och med sprayfunktionen vid applicering också gör det lättare att andas in än en creme som appliceras direkt på huden. Det finns oändligt många varumärken på vår marknad och deras innehåll skiljer sig också åt. COOLA är ett solmärke hos oss med mycket naturliga ingredienser, ekomedvetet och lokalt producerade ingredienser som har en snäll sprayfunktion. Kram Annica

 11. Charlotte skriver:

  Hej Annica!☺
  Jag tänkte ev köpa Exuviance Day repair dagkräm.
  Idagsläget använder jag Exuviance soothing lotion,hydrafirm till natten.

  Däremot hade jag behövet ett serum både dagtid och helst ett annat serum till natten.
  Jag vill gärna att serumet ska vara lätt applicerat ev ett gel/serum som jobba antiage.
  Sedan gör det inget om serumet till natten är lite rikare i konsistensen, också antiage.
  Jag har testat Total correct från Exuviance tidigare men gillade den inte riktigt,även vespera har jag testat men den var för klibbig.

  Vilka serum hade passat ihop med Exuviance? Vet att man inte ska blanda allt för mycket eftersom de kanske jobba på olika sätt eller blanda syror.
  Men ibland kan det vara kul att testa från ett annat märke. Hade varit tacksamma om du kan ger för slag på ett/flera olika lättare serum som man kan använda på dagen under sin makeup.
  Det gör inget som produkterna till kvällen är lite rikare.

  Om jag vill jobba antiage ska jag då använda både ett serum samt dagkräm som har samma funktion? för bästa resutat?
  Idagläget har jag inget retinol till natten. Eller kan jag även använda ett antiage serum till natten.

  Kan man har en mogen hy om man är över 40 ? Jag har inte direkt förlorat fastheten i huden ännu.
  Däremot är jag lite torrare på hakan, samt lite känslig i ansiktet. När jag var yngre hade jag mer tendens till att få plitor samt blir glansig ihuden. Däremot föredra jag produkter som gärna är lite lättare och som gå fint in i huden.
  Mvh Charlotte ☺

  • annica skriver:

   Hej Charlotte, Exuviance har fina produkter men precis som du säger är det kul att testa något nytt! Medik8 tror jag du hade gillat, de har suuuperfina serum, jag skulle rekommendera dig c-vitamin C-tetra intense serumunder dagen och retinol Retinol 3tr serum nattetid. Två ingredienser som ger otroliga resultat på huden och kombinationen av dessa två i sin rutin är MUMMA för huden. Men viktigt att tänka på att vänja huden vid nya produkter och kombinationer!
   En mogen hud är en hud med förlorad elasticitet och ålderstecken som linjer och rynkor. Ålderstecken och en “mogen hud” har egentligen ingen siffra, genetiken och vår livsstil har stor inverkan på vårt åldrande men att börja arbeta åldersmotverkande med hudvård och på så vis skjuta upp ålderstecken kan man göra i en yngre ålder. Du tänker helt rätt i att lägga till en dagcreme som fokuserar på de tillstånd som du önskar arbeta på för bästa resultat. 🙂
   Upplever du din hud lite torr och känslig så boosta huden med mer fukt, min återkommande favorit Hours-long moisturizing gauze sheet mask gör under på huden!
   Kram Annica

 12. Lejla skriver:

  Hej
  Jag skulle gärna vilja veta vad för slags hudkräm man ska använda mot pigmentfläckar?

 13. Amanda skriver:

  Hej!
  Vad ska man göra om olyckan redan är framme?
  Använde spf30 i ansiktet men missade att bättre på under dagen…
  Använder bha dagligen i ansiktet. Ska jag göra ett uppehåll med bha under tiden huden är rosa? Samt finns det något man kan göra för att kompensera?
  Tack på förhand

  • annica skriver:

   Hej Amanda, Aj aj, inte den roligaste känslan och förstår att det känns tufft. Du lägger dina exfolierande produkter åt sidan så länge huden är skadad och stressad. Satsa nu på endast lugnande och reparerande produkter i din rutin. Att solskyddet återappliceras under dagen blir extra viktigt nu och verkligen försöka hålla sig till skugga. Som tur är huden helt fantastiska på att reparera sig men viktigt att ta så väl hand om huden så mycket som det går.
   Kram Annica

 14. Fanny skriver:

  Hej Annica!

  Här kommer lite frågor om solskydd! Jag är 31 år och har helt plötsligt fått superkänlig hy, kinderna blir lätt röda av solen (trots att jag har keps och flera lager solskydd) och jag har fått en del pigmentfläckar,tyvärr. Huden har blivit lite grov på kinderna och lite brun på sina ställen. Jag ska gifta mig om mindre än en månad och vågar därför inte börja med någon syra (även om jag gärna haft en lite jämnare hudton den dagen…). Inför bröllopsresan i Europa har jag laddar upp med en hatt med brett brätte och massa solkskydd. Det som bekymrar mig mest är dock överläppen och området kring munnen. Jag känner att det området inte skyddas lika bra av hatten, och har lite tendenser till fläckar där också vilket jag verkligen vill undvika. Vad använder jag bäst på överkäppen som “sticker ut” under hatten? Vill egentligen använda zinkpasta som liksom totalblockerar solen där, men det kanske finns något bättre alternativ? Stort tack på förhand! Mvh Fanny

  • annica skriver:

   Hej Fanny, Jag kan varmt rekommendera dig att addera en hög koncentration av c-vitamin. RESIST Vitamin C spot treatment stärker ditt solskydd, stärker hudens kollagen och arbetar på missfärgningar i huden. Plus en fantastisk antioxidant. Sedan att solskydd på stick för att lätt kunna återapplicera under dagen som Sun stick SPF50 från Babor.
   Kram Annica

   • Fanny skriver:

    Stort tack för ditt svar!

    RESIST Vitamin C spot treatment verkar jättehärligt, det är just ett “extra motstånd” mot solen jag behöver. Jag blir dock lite orolig när det står att den är blekande och alltid ska kombineras med solskydd, är det inte risk för att jag gör huden mer sårbar nu och om ett par veckor när jag ska på en längre solsemester? Jag vill gärna få bort och förebygga fläckarna, men viktigast av allt för mig just nu är att bygga upp och skydda huden så mycket så möjligt så att inte nya uppkommer eller gamla fläckar förstärks. Är RESIST Vitamin C spot treatment rätt val för mig just nu, som ska vistas i soliga länder, eller finns det något säkrare alternativ? Har RESIST Vitamin C spot treatment några biverkningar i kombination med sol?

    Stort tack igen!

    Mvh
    Fanny

    • annica skriver:

     Hej Fanny, produkten är ett litet kraftpaket! Hög koncentration med c-vitamin som punktbehandlas kvällstid för att eliminera mörka fläckar, men kommer inte påverka din hud negativt i solen om du använder solskydd (som är viktigt oavsett hudvårdsrutin). Solen ska vi självklart njuta av och vi ska inte oroa oss för pigmenteringar. Är du orolig och osäker så avvakta med användningen av denna produkt och satsa på ett solskydd som också med aktivt innehåll motverkar uppkomsten och befintliga fläckar. Brightening uv spf 30 Kram Annica

 15. Annie skriver:

  Är denna solkräm endats för kroppen eller är den anpassad för att ha även i ansiktet? Har känslig hy.

Så förebygger du acneärr

Acne är inte kul men tyvärr en vanlig hudåkomma som drabbar alla åldrar. Acnen kan även göra sig påmind långt efter den försvunnit i form av ärr. Idag ska vi kika närmare på vilka produkter som tar upp fighten med acnen och reducerar risken för ärr. Magiska plåster! Har någon prövat nya Clear Skin Shield Patch från By […]

Se hela inlägget »

Sommarens bästa solskydd

Nyp mig i armen, Jag har kommit till solskyddshimlen! Heliocare som nu finns på Skincity tänker på hudens skydd i helt nya vinklar, från insida till utsida & vice versa, 360 grader, all year round. Gillar skarpt deras tänk! Celebrate life! Filosofin bakom Heliocare är “Celebrate life”! Med det menar de att man ska kunna […]

Se hela inlägget »

Så kul med nya BUS produkter, fyra produkter som jag är hooked på som är mina must haves i vår och sommar för flawless gyllene ton! Vita Liberata Body Blur Sunless Glow Hur smart med en foundation till kroppen? Body Blur Glow har dessutom uppdaterat sig med en ny produkt i Blur-familjen, Body Blur Sunless […]

Se hela inlägget »

Jag och mina kollegor på Skincity får ofta frågan om man kan använda retinol på dagen. Svaret är JA, du kan använda produkter med A-vitamin även på dagen men det finns regler, låt oss kika närmare vad som gäller. Som många av er redan vet så är ju A-vitamin en magisk ingrediens som ger effekt […]

Se hela inlägget »

SKINCITY CELEBRATION

Wihooo vilket firande! Skincity fyller 8 år och växer så det knakar, det är så kul och spännande. Otroligt kul att så många av er varit med så länge och gillar det vi gör! 😊 Självklart firar vi med fina erbjudande när vi fyller år. Våra ikoniska produkter får träda fram, men erbjudandet gäller bara […]

Se hela inlägget »

Tidigare i år var jag på en intressant föreläsning med KTF (Kemisk Tekniska Företagen)och KoHF (Kosmetik- och hygienföretagen) som hölls av Peter Jansson & Maria Brolin,  specialistläkare inom dermatologi. De tog upp de senaste rönen om våra solvanor kring solskydd och hudcancer. Våra solvanor Varje år görs en enkät av Kosmetik- och hygienföretagen där de frågar ett […]

Se hela inlägget »

SkinMedica – nu på Skincity!

Nu är märket här, ni har förstått vid det här laget att jag är EXALTERAD över att vi nu kan erbjuda ett av USAs mest erkända cosmeceuticalmärken SkinMedica på Skincity! Varumärket som har sina rötter i klinikvärlden – hos dermatologer och hudläkare – och som har så mycket kliniska studier och forskning bakom sig.  Det […]

Se hela inlägget »