Scrolla för att läsa mer

Så behandlar du Rosacea

Detta blogginlägg handlar om hudsjukdomen rosacea som är rätt vanlig och flera har problem utan att veta vad det är och tillståndet kan vara riktigt besvärande. Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom och börjar oftast efter 30 års ålder. Förutom röda områden kring kinder, näsa, haka och panna, bildas också små synliga blodkärl i ansiktet med knottror och finnar. Huden kan bli sämre av sol, värme, kyla, blåst, starka kryddor, heta drycker, alkohol eller stress. Man vet fortfarande inte helt orsaken till rosacea, men vetenskapen under de senaste åren har tagit ett stort kliv framåt. Det har nu kommit ny intressant forskning där man ser samband med mikroorganismer i huden.

I vår hudbarriär finns normalt demodex, som är en av många mikroorganismer som vi alla människor bär på. När de är i balans, bidrar de till att huden hålls frisk. Hos personer med rosacea, har den senaste forskningen kunnat visa på ett samband mellan själva inflammationen i huden och ökningen av Demodex.

Demodex hittar vi i hårfolliklar och i talgkörtlarna i ansiktet. Vid en mer aggressiv rosacea, med papler och pustler, har demodexen blivit sjuka och angripna av bakterier.

Hudläkare Margareta Frohm Nilsson som vi på Skincity samarbetar med och som jag känner sen en längre tid tillbaka och som är en av Sveriges bästa  hudläkare ( och även trevligaste 🙂  Har jag pratat lite om detta och hon håller med om att sambandet mellan rosacea och demodex innebär stora framsteg för behandlingen av rosacea.

Det välkända läkemedlet Ivermektin, (finns i medicinen Soolantra), har nyligen börjat användas i behandlingen av rosacea, som ett effektivt sätt att minska antalet demodex i talgkörtlarna. Denna receptbelagda creme är i dag en effektiv behandling mot svår rosacea, säger Margareta Frohm Nilsson.

Det finns inget helt botande läkemedel, men det finns en rad olika möjligheter att behandla symtomen med receptfria cremer där rätt hudvårdsråd bör ges säger Margareta. Varje hud är individuell och jag rekommenderar alltid att ni samråder med en hudläkare eller med oss eller någon annan diplomerad hudterapeut så ni får rätt behandling vid rosacea.

Paulas Multi-Corrections Treatment  jobbar milt exfolierande på huden

Att det är viktigt att använda milda rengöringar, ett högt SPF och inte uttorkande produkter håller Margareta med om. azelainsyra passar utmärkt som en skonsam och skicklig storstädare till huden när man har en måttlig rocasea. Då avlägsnar man gamla hudceller, där demodex annars trivs. Demodex trivs också i talg, så det är super bra att avlägsna talg genom att avfetta huden.

Dermaceutic Advanced Cleanser är en mild men effektiv rengöring. Denna cleanser tar bort både makeup och överskottstalg samtidigt som huden känns ren och återfuktad. Använd foamen morgon och/eller kväll. Massera över fuktad hud och skölj sedan bort med ljummet vatten.

Till solskydd rekommenderar jag Dermaceutic K Ceutic en reparationscreme och som passar utmärkt till rosacea. Cremen innehåller SPF 50 och täcker röd och irriterad hud med sina lugnande ingredienser där rodnaden och svullnad minimeras.

Om ni har ytterligare frågor så är det bara att ställa dem i kommentarsfältet nedan eller kontakta mina kollegor på Skincity! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 svar till “Så behandlar du Rosacea”

 • (39) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Soso skriver:

  Hej!
  Jag använde multi correction treatment från PC men upplevde ingen stor skillnad. Har hela PC anti redness serien. Jag har inte så uttalad rosacea men otroligt flammig hy, ojämn hudton och ytliga blodkärl. Nu är jag gravid och har trots skugga och spf 50 rejäla pigmentfläckar i hela ansiktet. Det ”rosa” i min hy är som bortblåst, jag ser gyllene ut på de partier som inte är pigmenterade, faktum är att jag trivs bättre nu än som icke gravid pga hudtonen inte är så rosa.

  • annica skriver:

   Hej Soso, En hormonförändring kan lätt påverka huden och därför lättare ge pigmentförändringar, maila gärna hela din rutin till info@skincity.se så kan mina fantastiska kollegor se vad just du kan addera för att din rutin ska fungera för dig 🙂 Jättebra med mycket Calm redness produkter och högt SPF i din rutin!!
   Kram Annica

 2. Carolina skriver:

  Hej,

  Jag använder idag rengöring och dagkräm från PC (redness relief serien, dagkrämen med spf ) bör jag byta till rengöringen och dagkrämen från Dermaceutic istället? Vad skiljer sig dessa åt och vilka är bäst? Jag har måttlig rosacea som är hyfsat under kontroll för tillfället.

  • annica skriver:

   Hej Carolina, Paula’s Choice Calm redness serie är framtagen för den mycket känsliga huden så dessa tycker jag att du ska behålla 🙂 Dermaceutics rengöring kan vara till fördel om du önskar testa något nytt och inte vill använda ansiktsvatten. Men båda mycket milda! Glöm inte att en komplett rutin ger dig som störst möjlighet till att uppnå ett resultat. Rengöring, ansiktsvatten, exfoliering, serum, dagcreme och nattcreme från Paula’s Choice är de steg du skulle behöva i just din rutin.
   Kram Annica

 3. Therese skriver:

  Hej
  Jag har Perioral dermatit, med inslag av rosacea (som är besläktade om jag förstått rätt). Just nu i en ”sämre” period. Är dessa ovan nämnda hudvårdsprodukter att rekommendera? Vad skulle du/Ni rekommendera som fyllständig hudvårdsrutin, kompletta produkter ? Rengöring, serum, dagkräm, peeling, mask osv…

 4. Eleonor skriver:

  Hej,
  Jag har en fråga om ytliga blodkärl, jag anser att min hud är helt oki inga finnar och plitor bara något förstorade porer men jag har börjat få ytliga blodkärl vid näsvingarna vad kan det bero på? Är det något särskilt man ska tänka på och kan man förhindra att det blir fler eller synligare? Är enda sättet att bli av med dom laser? Tack för en underbar blogg // Eleonor

  • annica skriver:

   Hej Eleonor, Det kan vara svårt att säga vad det beror på men en inre eller yttre påfrestning som har gjort att kärlen brustit är ofta en anledning. Viktigt att försöka undvika ex. kornpeeling som lätt påverkar denna yta. Tänk även på att alltid använda solskydd som bevarar och skyddar din hud. En bra start på behandling, Refine cellular couperose dual solution annars är det ofta laser som gäller och sedan efteråt viktigt med eftervård för att bibehålla ett resultat.
   Kram Annica

 5. Louise Brodin skriver:

  Hej vore även bra mini kunde tipsa om vilket smink som passar när man har denna hudsjukdom.

 6. Lotta skriver:

  Hej,

  Jag undrar när jag kan addera S.C Ha intensifier corrective i min rutin:
  Rengöring
  exfoliering
  essence
  PC Boositer Niacinamide
  Trivta C
  PC Resist super anioxidant serum
  Dagkräm

  Önskar inlägg om make up tips för 55+
  Ögonvård
  Ansiktsvatten

  • annica skriver:

   Hej Lotta, Vilken fin rutin 🙂 🙂 Du kan applicera HA intensifier till kvällen som serum efter boostern och innan creme. Till dagen kan du använda Tri vita C30. Du delar alltså upp användningen av HA intensifier och Tri vita C30 morgon och kväll. Kram Annica

 7. Therese skriver:

  Hej
  Jag har Perioral dermatit, inslag av rosacea (vad jag vet är dessa två besläktade). Är dessa ovan rekommenderade produkter något för mig då? Och vad som tillägg rekommenderar du som fullständig hudvård, från rengöring, serum, dagkräm, peeling, mask & smink/bas? Jag vet att jag bör undvika parfymerade produkter.
  Tacksam för rekommendationer!

 8. Lena skriver:

  En helt annan fråga, Faux Tan body från Bareminerals. Finns den inte längre?? Hittar den inte på er hemsida. Vad ska jag nu göra? Tyckte den var den bästa. Hjälp!!

 9. Fanny skriver:

  Hej Annica,

  Såg att du skrivit nedan att man ska undvika kornpealing om man har ytliga blodkärl. Gäller det även för DAILY MICROFOLIANT från Dermalogica? Är på jakt efter något som jämnar ut hudtonen och strukturen, och det passar inte med syror just nu. Om du avråder från användning, har du något annat tips? Jag har både ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Fanny, Den är safe. dermalogicas Daily microfoliant ska du med fördel löddra upp tills kornen har löst upp med vatten innan du applicerar den på huden 🙂 Så det går bra! Ett toppentips är Illuminating enzyme masque för att exfoliera milt och fortfarande arbeta på hudton och pigmentförändringar! Kram Annica

 10. Nathalie skriver:

  Hej! Jag använder PC sina produkter och har äntligen börjat att då bukt med min acne och tidigare rödhet i huden, snart är allt borta!! Men, jag har ett problemområde, som nu endast är rött med någon enstaka finne på ens kinden. Vad kan jag använda för att ”punktbehandla” detta område? Någon booster från PC? Vad rekommenderar du?:)

 11. Fanny skriver:

  Hej Annica!

  Såg i kommentaren att du rekommenderar att man undviker kornpeeling när man har ytliga blodkärl i ansiktet, gäller det också DAILY MICROFOLIANT från Dermalogica? Jag letar efter något som jämnar hud hudens struktur och färg och just nu passar det inte med syror. Jag har både ytliga kärl/brustna kärl och pigmentfläckar. Om du avråder från produkten, har du något annat tips? Tack på förhand!

 12. Cheima skriver:

  Hej bästa Annica!

  Jag behöver tips från dig… jag är BESATT av H.A intensifier från skinceuticals, har bara köpt den en gång och är helt såld!! Så dyr för 30 ml dock så jag HOPPAS du kan ge mig tips på annat serum som är billigare? Jag förstår att man betalar för det man får men om du sitter med något tips som nästan är lika god som den så är jag tacksam för svar!!

  Ha en toppen midsommar,

  Kram Cheima

 13. Eva skriver:

  Jag har Rosacea , o tänker att prova den här, Det står att man ska ha en kräm under K Ceutic

  • annica skriver:

   Hej Eva, Du kan använda en creme innan K-ceutic eller en separat nattcreme om du önskar, då är min rekommendation Regen ceutic eller Panthenol ceutic för en riktigt torr och skadad hud. Återkom gärna och berätta hur det går och hoppas detta förbättrar dina symtom vid rosacea 🙂
   Kram Annica

 14. Margareta skriver:

  Hej Annica! Du nämner hudläkaren ni samarbetar med och jag vet att hon jobbar och säljer NeoStrsta, finns de då snart äääääntligen chans att kunna få se det märket i erst sortiment??? Har väntat i evigheter på det! Handlar ju om att de ska säljas på klinik osv men ni säger er ju va en klikinik och med hudläkarsamarbete o allt nu! Nu finns väl inget som hindrar, tycker jag? 🙂 Visst ni har exuviance men jag gillar och använder enbart NeoStrata för de är parfymfritt! Min hud klarar höga syror från NeoStrata men inte pha och parfym från Exuviance. Tar ni in de märket…. ja då har ni ALLT!!! 🙂 <3 just nu handlar jag via Dermashoppen på nätet som lite likt er samarbetar med hudläkare och dom är en auktoriserad ÅF genom HBS i Sverige. Du borde kolla in deras Hudanalys på deras sida.. frågorna är identiska (!) i minsta detalj med ers frågor i vanliga hundtestet, verkligen exakt samma frågor och svarsalternativ. Eftersom jag tror du och hela skincity går er egen väg och aldrig skulle få för er att kopiera någon annans Hudtest eller så, så tror jag tyvärr de är dom som kopierat er. Så jag tycker de är fult att dom får sälja de men inte ni! Jag behövde enbart göra detta hudtest o bifoga bild i slutet av testet för att få en rekommendation. Deras sida är rena kriget i jämförelse med er och jag ogillar att handla där pga otrevlig personal och tråkig sida och aldrig prover eller så när man handlar. Men är så illa tvungen eftersom jag inte har NeoStrata nära mig. Så snäääälla ta in detta fantastiska märke, kan dom kopiera ert test borde väl ni också få börja sälja. Allt annat är fel! (Men hoppas ni vill ta in detta märket ens, ni kanske ledsnat eller känner att de ni har är grymt nog utan NeoStrata…:/) tack för mig! /Margareta

  • annica skriver:

   Hej Margareta, Det värmer att du föredrar att handla hos oss och att du har en fin upplevelse hos oss som du delar. Så fint av dig! Jag har velat ha dem länge men svenska leverantören säger nej so far.. Men du får gärna kontakta dem med 🙂 Vi får se var framtiden tar oss helt enkelt..
   Kram Annica

 15. Anne skriver:

  Hej, har inte rosacea utan alltid haft ”tunn” hud med ytliga blodkärl på kinderna. Vad rekommenderar ni att jag använder? Tack för bra blogg!

  • annica skriver:

   Hej Anne, Viktigast av allt blir solskydd för att skydda den tunna och sköra huden. K-ceutic super för dig! Tycker även att Bioline DESENSE serie låter som helt rätt vår för dig. Till serumet som blir mer djupgående och behandlande: Desense extreme serum 🙂
   Kram Annica

 16. Fia skriver:

  Hej!
  Om man inte har rosacea men rödflammig hud, funkar produkter mot rosacea då? Tänker framförallt på rodnaden då.
  Mvh Fia

  • annica skriver:

   Hej Fia, Du tänker så rätt 🙂 Även om huden inte har rosacea men om du har en rodnad tycker jag att du med fördel kan titta på dessa produkter för att reducera din rodnad, skydda och vårda din hud. Kram Annica

 17. Anna skriver:

  Hej! Jag gjorde hudtestet då min läkare och hudterapeut sagt att det är rosacea jag har. Jag blev dock rekommenderad Excuviance- serien. Är den lika bra?

  • annica skriver:

   Hej Anna, Exuviance har helt fantastiska produkter för att minska symtom vid rosacea. Så många återkommande kunder som visar resultat som verkligen är helt WOW! Ett minst lika bra märke på detta tillstånd. Har du dessutom fått rekommendationen i hudtestet har du fått en rutin rekommenderat för just DIG! 🙂 Bra att du skickade in hudtestet för att hitta produkter som passar just din hud så att du får de bästa råden.
   Kram Annica

 18. Petra skriver:

  Hej Annica,
  Tack för en informativ text. Här kommer ett par uppföljningsfrågor: Jag har rosacea med synliga blodkärl på näsvingarna och sedan är hela näsan röd och ofta svullen och jag är även på väg att bli mer och mer röd ut på kinderna. Nu undrar jag vad jag kan använda för produkt för att avlägsna gamla hudceller. Sen är hela min näsa full av förstorade porer, så vad kan jag använda för att avfetta talg med? Är väldigt yttorr. Använder idag Excuviance.

  Tack på förhand! Petra

  • annica skriver:

   Hej Petra, Viktigt vid en yttorrhet är regelbunden peeling och även återfuktning av huden för att återfå balansen. För din känsliga hud, milda och återfuktande exfolierande pads från Exuviance Skinrise bionic tonic pads. Kaolinlera är en lugnade och sammandragande lera som är basen i den här masken. Komplettera med masken en gång i veckan. Purifying clay masque Kram Annica

 19. Olivia skriver:

  Hejsan! Jag har precis fått reda på att jag har en mild form av perioral dermatit, får som små knottror vid näsan och runt munnen, ser nästan ut som eksem. Jag fick krämen finicea utskriven och har använt den.
  Hittar ingen information alls om hur jag ska vidarebehandla detta, några råd? 🙂

Vanligaste frågorna om NeoStrata

Jag har varit så nyfiken på vad ni tänkt och tyckt om lanseringen av NeoStrata. Jag har varit lite detektiv de senaste dagarna och grottat ner mig i vad ni haft för frågetecken kring märket och tänkte lyfta era vanligaste funderingar, 10 snabba om NeoStrata! Skillnad mellan Neostrata och Exuviance? Dessa två är syskonmärken kan […]

Se hela inlägget »

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »