Scrolla för att läsa mer

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering en av de irriterande hudvårdsproblem som tycks dyka upp från ingenstans. Det är som att man bara vaknar upp en morgon och precis där över pannan, kinderna och hakan har man fått sina nyfunna vänner i ansiktet. Det känns som om ens pigmenteringar dyker upp över en natt men riktigt så går det inte till.

Varför får man hyperpigmenteringar?

Det beror på att produktionen av hudens pigment dvs melaninet i huden ökar och skapar mörka fläckar. Det finns många olika faktorer som kan påverka uppkomsten så som inflammation i huden som skapas av solning, hudskador tex acne ärr, eksem eller liknande. Det finns även ärftliga orsaker och hormonella vid graviditet eller vid p-piller. Även vid högre ålder kommer också hyperpigmenteringen lättare.

4 sorters hyperpigmenteringar

Melasma

Kan ge ganska stora oregelbundna mörka fläckar i ansiktet som sitter symmetriskt vid ögonbrynen, tinningarna, kindbenen, hakan eller på armarna. Fläckarna kan blekna på vintern men framträder oftast så fort man vistas i solen. Tillståndet beror på hormonell påverkan vid graviditet eller preventivmedel. Tyvärr vet man inte varför vissa kvinnor får melasma.

Melasma

Post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

Ett tillstånd med platta missfärgade områden, som kan vara ljusbruna till svarta. Fläckarna kan mörkna när man solar. De uppkommer på ställen där huden har skadats tex vid acne. Kosmetiska behandlingar som dermabrasion, laserbehandlingar och kemisk peeling kan vara andra orsaker till PIH och vissa läkemedel kan också orsaka besvären.

Ålder & solfläckar

Är oftast mindre fläckar och mörkbruna eller svarta, men kan även vara ljusgula eller röda som uppstår där man utsätts för långvarig och stark solexponering. Åldersfläckar kan framträda både i ansiktet, dekolletage, på händer och armar. Fläckarna kan sitta enstaka eller grupperade och framträder med stigande ålder och med upprepad solning.

Fräknar

Fräknar uppkommer och mörknar vid solning och är vanligast i ansiktet. Här är det små områden klumpvis på huden med högre halt melanin, som gör att huden blir mörkare i stället för att melaninet är utspritt jämnt över hela ansiktet. Fräknarna kan öka eller minska med stigande ålder. Det är vanligare att blonda och rödhåriga personer har fräknar, men orsaken är genetiskt betingat så det kan påverka graden av ärftlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 svar till “Hyperpigmentering”

 • (44) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Caroline skriver:

  Hej,
  Kastade mig in på bloggen när jag såg på Fb att du skrivit ett inlägg om hyperpigmentering. Äntligen skulle jag få svar på vad jag kan göra åt det. Intressant läsning, men kommer det mer? Jag vet att jag har melasma och hur det uppkommit så frågan som kvarstår är vad kan jag göra åt det?

  • annica skriver:

   Hej Carolin, Det kommer mera.. 🙂 Men jag kan hänvisa dig till att titta närmare på Mela cream om du känner att du testat allt och vill ha något med power, har du en känslighet i huden kan du med fördel applicera produkten lokalt och tänk på att bygga upp användningen. Glöm IntE att dagtid använda SPF30 eller mer och boosta med hög koncentration av c-vitamin.
   Kram Annica

 2. Alexandra skriver:

  Hej!
  vill bara tipsa om dessa rubber masks från MD´s pick. Helt Magiska och de bästa masker jag någonsin testat!
  https://www.glowrecipe.com/collections/mds-pick

 3. Thessa skriver:

  Skulle Sååååå gärna vilja ha mer smink inspiration här på bloggen

 4. Leyla skriver:

  Hej Annica,
  Såg precis ett intressant avsnitt om retinol på Skincity.se. Jag är rätt ny med retinol (använt några veckor som nattcreme), och har lite frågor:

  1. Det står att retinol ska användas på ren hud innan man lägger sig, betyder “ren hud” fri från alla produkter? Jag brukar använda Jan Marini C-Esta Serum efter tvätt, sedan Jan Marini Bioclear Face Lotion och till sist Jan Marini Age Intervention retinol Plus. Är detta ok? Eller ska jag ta bort de två första stegen i nattrutinen? Under dagen använder jag inte retinol alls.

  2. Är det retinol i Jan Marinis Age Intervention Eye cream? Behöver veta om jag kan använda den som den är dagtid, eller om jag behöver komplettera med solskydd runt ögonen.

  3. Jag upptäckte inte att min hud var överkänslig mot retinol, använder inte det varje natt nu, men några ggr i veckan. kan jag gå över till varje kväll för snabbare resultat?

  4. Använder Papayamasken (och tvätt) från Jan Marini, när den är slut, kan man gå över till Retinolmasken eller ska man hålla sig till samma rutin när produkten är slut?

  5. SISTA frågan: är det ok att använda retinol (om man vill komplettera) från andra märken eller ska man hålla sig till sitt? Vet att man inte ska blanda syror, men retinol? TUSEN TACK för att du orkat ta dig igenom mina frågor 🙂

  • annica skriver:

   Hej Leyla, Bra att du återkommer om något känns oklart 🙂
   1. Retinol kan användas och appliceras på olika sätt. Retinol har även olika inkapslingar. I ditt fall och med Jan Marinis retinol använder du produkten som ett steg 3B, alltså efter leave-on exfoliering. Så du gör helt rätt!
   2. Du hittar retinol i produkten. följ alltid upp med SPF, oavsett hudvård men extra viktigt vid användning av tex. retinol.
   3. Huden kan få en torrhet och oftast kommer den lite senare än dagen efter, så öka inte upp för snabbt även om det kan kännas bra i början.
   4. Du beskriver inte så mycket på vad du vill arbeta på men om du ganska nyligen har börjat med retinol skulle jag avvakta med att lägga till ännu mer aktivitet just nu. För att vara på den säkra sidan.
   5. Eftersom du har ett bra märke med bra retinol-alternativ är min rekommendation att försöka hålla dig dit 🙂

   Kram Annica

 5. Linn skriver:

  Längtar efter en uppdatering av din hudvårdsrutin! Gärna med tillägg på ditt foundation/puder/highlighter för att få sitt härliga glow. Kram!

 6. LINN skriver:

  Är drunk elephant något ni skulle kunna tänka er att fundera på att ta in? Saknas i Sverige!

 7. Annica skriver:

  Jag har vita fläckar istället för mörka, alltså hypopigmentering, har ni någon kunskap om behandling av det? (Det är inte vitiligo och inte svamp i huden, har kollat med flera hudläkare och ingen har kunnat hjälpa mig.) Har haft det superlänge men det vill inte ge med sig. Ser ut som en inverterad dalmatiner på hals och delar av ansiktet.

  • annica skriver:

   Hej Annica, Tyvärr kan detta vara svårt att göra något med hudvård i detta fall. Här blir det mer att kolla med hudläkare och klinik för att se vad du kan göra. Oftast ett mycket svårt tillstånd att behandla. Även en kostexpert kan vara till hjälp då viss kost kan förbättra detta 🙂 Lycka till! Kram Annica

 8. Lotta skriver:

  Hej Annica!

  Jag använde för många år sen ett SUPER märke som heter Danne’ Montague-King fr USA. Har du tittat på detta för ev märken hos er i framtiden?
  Hälsar Lotta

 9. P skriver:

  Hej!
  Jag funderar på att köpa en skin roller då jag besväras av stora porer och huden börjar kännas slappare. Jag har inte råd att göra dessa behandlingar på salong. Har du någon erfarenhet/tankar kring dessa?
  Kram!

  • annica skriver:

   Hej P, bra hudvård ser jag alltid som den bästa starten men känner att man vill ha ett snabbare resultat och man verkligen testat mycket kan detta ses som ett komplement med bra hudvård. Viktigt bara att välja en salong eller klinik som DU känner dig trygg med 🙂
   Kram Annica

 10. P skriver:

  Hej! Jag funderar på att beställa en swiss skin roller då jag besväras av förstorade porer/börjar få slappare hy. Jag har inte råd att göra dessa behandlingar på salong. Har du någon erfarenhet/tanke kring dessa? Undrar även med vad som är bäst att desinfektera ansiktet med då man ska göra det innan behandlingen.
  Kram!

  • annica skriver:

   Hej igen, Se tidigare svar 🙂 angående desinfektion kan de se olika ut beroende på behandling så kolla alltid detta med din klinik. Kram Annica

 11. Malin nilsson skriver:

  Hej Annica!
  En fråga angående fräknar och syra!
  Har alltid haft ett bälte av fräknar över näsan och överläppen, men tycker det ser ut som dom bleknat avsevärt efter en säsongs användning av BR Pw50 !
  Kan fräknar försvinna helt enkelt av diverse syraprodukter?
  Vill ju inte bli av med min små prickar… men älskar ju syror..

  Mycket tacksam för svar!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Malin nilsson, Bra fråga som lätt kan misstolkas har jag märkt. Fräknar blir ofta mörkare eller ja, intensivare vid sol. Exfolierande syra kommer inte ta bort dina fräknar men ljusas upp om det är mörkare än normalt precis som övriga partier utan fräknar. Exfolierande syror bleker inte men ljusar upp hyperpigmenteringar. Kram Annica

 12. Ellen skriver:

  Hej! Har något helt annat att fråga, vad är skillnaden mellan Paulas choice BHA syror? För jag står mellan Liquid och lotion, kan jag använda båda eller bara en?
  För isåfall vilken? Har enstaka finnar och mina porer är väldigt små. Jag är även torr i hyn speciellt efter jag rengjort ansiktet.

  Jag vill ju självklart bli av med mina finnar som blir röda prickar när de försvinner och även inte vara så yttorr.

  Tacksam för svar!

 13. Ranveig skriver:

  Bra innlegg 🙂 håper du kan komme med tips til produkter som er effektive på disse forskjellige pigmenteringsproblemer 🙂
  Over til noe annet.. kommer det rabatt på Exuviance snart? Håper det! 🙂 Ha en fin kveld!

  • annica skriver:

   Hej Ranveig, Det kommer mer i produktväg inom kort! 🙂 Håll utkik lite längre fram i höst, den som väntar på något gott väntar inte för länge! Kram Annica

 14. Karoline skriver:

  Hej!
  Jag använder nedan rutin men undrar om det finns något sätt jag skulle kunna göra min rutin ännu bättre?

  Är 30, inte känslig, ingen problemhy. Fokus är att förebygga ålderstecken 🙂

  Dag:
  1. https://skincity.se/sv/tri-vita-c30
  2. https://skincity.se/sv/ha-intensifier-corrective-serum
  3. https://skincity.se/sv/resist-skin-restoring-moisturizer-spf50-normal-to-dry-skin

  Kväll:
  1. https://skincity.se/sv/r-retinoate
  2. https://skincity.se/sv/age-reversal-eye-complex
  3. https://skincity.se/sv/ha-intensifier-corrective-serum

  En gång i veckan: https://skincity.se/sv/pumpkin-enzyme-mask-

  Rengöring: Bioderma Sensibio H2O (har nästan aldrig smink)

  Tack för din expertis 🙂
  Karoline

  • annica skriver:

   Hej Karoline, Fina produkter du använder!! Antioxidanter, retinol och solskydd. Tre heroes för att motverka ålderstecken. Glöm inte ögonområdet, antioxidantskydd i ett utslätande serum, Aox eye gel och mjukgörande, skyddande ögoncreme Eye balm Kram Annica

   • Karoline skriver:

    Hej Annica! Tack för lika bra svar varje gång 🙂
    Du tror inte jag kan göra rutinen till 2.0 genom att addera syra eller ytterligare serum för att layer? Kanske peptider eller så?
    Eller tycker du det räcker bra med det jag har och att jag inte får bättre effekt av att addera mer produkter i hudvårdsrutinen?
    Tack 🙂

    • annica skriver:

     Hej Karoline, Allt beror på vad man söker för resultat av sin hudvårdsrutin och att man använder produkter därefter. 🙂 Du har en fin rutin med fantastiska produkter idag och en fin lite exfolierande trio av kristaller, enzymer och syror har du i denna godingen. Pumpkin enzyme mask

   • Karoline Malmberg skriver:

    Hej och tack för att du alltid svarar 🙂
    Det finns inte uppsida att använda syror och eventuellt något mer serum i layering tror du? För att göra rutinen ännu mer bullet proof 😉
    Karoline

    • annica skriver:

     Hej Karoline, Det är MITT nöje att få svara på alla era fina kommentarer jag får dagligen!! 🙂 För att motverka pigmenteringar är solskyddet A och O, samt att minska exponering av sol! För motverkning av pigmenteringar som olyckligtvis dykt upp är denna darling i ett av mina senaste inlägg en vinnare. Så behandlar du dina pigmenteringar Kram Annica

 15. Susanne skriver:

  Hej! Har en fråga ang ärr och C-vitamin. Jag har TriVita C30 hemma som jag använder regelbundet. Undrar nu om den kan ge effekt på ett ärr på magen som jag har för att jag har ”hyvlat” bort en Basaliom-fläck hos hudläkare? Ärret är ca 4×4 mm och lite djupare. Är det att slösa TriVitan på fel område eller tror du det kan ha effekt? Tog bort fläcken för ca 3 mån sedan.
  Hälsningar Susanne

  • annica skriver:

   Hej Susanne, Jag har produkten för dig som lämpar sig bättre! Hudens cellförnyelse får en skjuts av A-vitamin, huden blir starkare, tåligare och fraaaamförallt ärren förebyggs! Scars stripes Kram Annica

 16. Sophie skriver:

  HEj

  Är rödhårig och har fräknar men blir väldigt brun på sommaren (blir inte röd osv) vad är bästa produkterna för att hjälpa huden så mkt som möjligt såhär efter sommaren? Har även nyligen flyttat till varmare breddgrader i Spanien…

  • annica skriver:

   Hej Sophie, Att skydda huden från solen är viktigt året om även om solen här i Sverige inte är lika stark vintertid som på sommaren så påverkar den fortfarande vår hud och celler i kroppen. Utomlands är solen alltid starkare så fortsatt högt solskydd dagligen och att boosta huden med antioxidanter, exempelvis c-vitamin, som förstärker hudens skydd mot UV strålar och fria radikaler. Det är mitt råd. Solglasögon, solhatt/keps och skugga, försök minska direkt solexponering och aktiv solning för att skydda huden. 🙂 Kram Annica

 17. Linda skriver:

  Hej Annica!
  Jag har en fundering över ordningen på sina produkter i rutinen. För nuvarande har jag

  PC rengöring,
  PC toner (skiftar mellan 2),
  PC BHA-serum (ska återinföras nu efter sommaren), PC niacinamide,
  PC oil absorbing mask (ibland),
  AK pure glow oil (ibland),
  antingen PC ultra sheer Daily defense eller antioxidant moisturizer.
  Avslutar med H20 tan mist

  jag har också en PC 10% AHA, hur ofta ska jag använda den och var i rutinen ska den komma in? Hur ofta ska jag använda BHA nu i början? Många frågor, förlåt, och du ser hur gärna man vill ha ett blogginlägg om ordning på produkter men jag tror det är såhär:
  1. Rengöring
  2. Toner
  3. Serum med syra först, niacinamide om man har det och därefter från trögflytande till tunnast
  4. Mask vid behov
  5. Dagcreme/nattcreme.

  Tack för en bra blogg!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Linda, Du har ju stenkoll! Serum kan vara lite lurigt men du gör det helt korrekt och riktigt, lättast konsistens och det aktivaste närmast huden. Hudvården kan efterliknas vår garderob en kall vinterdag. Starta med det tunna understället, sedan en tjockare tröja och sist din tjocka dunjacka innan du går ut i kylan.
   RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% AHA använder du 1-3 gånger i veckan istället för din BHA exfoliering efter din rengöring. Låt produkten vara kvar på huden och följ upp med din rutin eller skölj av efter 10 minuter. Har du vilat från din BHA nu under sommaren så börja använda denna varannan dag nu första 2 veckorna för en varsam invänjning. Kram Annica

   • Linda skriver:

    Tack för ditt svar! Jag menade ju från tunnaste till mest trögflytande hehe men du förstod ändå och bra metafor men kläder :-).

    Ska masken alltid in med fördel efter serum oavsett om den är syrabaserad också?

    Ha en bra dag!
    Kram

    • annica skriver:

     Hej Linda, Visst blir det en tydligare bild! ha ha! Det är en fin boost till sin mask att applicera serum innan men det är inte ett måste. Är serumet syrabaserat rekommenderar jag det innan masken, inte bara att huden gärna ska exfolieras innan masken utan även för att masken kan göra sitt jobb mer effektivt och djupare ner i huden! MUMS! Kram Annica

 18. Anna skriver:

  Hej! Är ett fan av Medik8’s produkter och såg på deras hemsida att de har en del nya produkter exempelvis en creme Daily radiance vitamin C med spf 30 som jag blev sugen att testa. Kommer ni sälja den på skincity ?

  • annica skriver:

   Hej Anna, En ordentlig refresh har varumärket gjort på sitt sortiment. LOVE, love, love!! Massor av nyheter kommer in i höst, även från Medik8 så håll utkik längre fram i höst! 🙂 Kram Annica

 19. Madelene Olsson skriver:

  Hej. Jag har en fråga om PIH. Det står att man kan få det av tex laserbehandlingar… Jag funderar på att göra en kur med laserbehandlingar för att få BORT ärr och pigmenteringar, men du menar alltså att det kan förvärra mina problemområden? Då känns det ju lite oklart…

  //Madelene

  • annica skriver:

   Hej Madelene, Huden blir mer känslig och framförallt solkänslig vid denna typ av behandling så väldigt viktigt att skydda huden väl för att undvika att huden skadas och påverkas av UV-strålar under tiden huden behandlas. 🙂 Kram Annica

Vanligaste frågorna om NeoStrata

Jag har varit så nyfiken på vad ni tänkt och tyckt om lanseringen av NeoStrata. Jag har varit lite detektiv de senaste dagarna och grottat ner mig i vad ni haft för frågetecken kring märket och tänkte lyfta era vanligaste funderingar, 10 snabba om NeoStrata! Skillnad mellan Neostrata och Exuviance? Dessa två är syskonmärken kan […]

Se hela inlägget »

Allt om ceramider

Hudens bästa kompis den här årstiden är helt klart, trumvirvel, ceramider! Mångas hudbarriär har säkert räddats av denna hero men för er som inte har pejling på ingrediensen så ska jag berätta vilken grym verkan den har! Ceramider kan efterliknas murbruk i en tegelvägg. Tänker att våra alla lager av hudceller är tegelstenar och mellan […]

Se hela inlägget »

Kika in i badrumsskåpet hos Madelene

Halloj! Vet hur mycket ni har uppskattat att få kika in i badrumsskåpen hemma hos mina kollegor och att de kan berätta om sina smultron produkter. Och ge er sina absolut bästa tips! Så idag lämnar jag över ordet till Madde som jobbar på kundrelationer och som många av er säkert redan har varit i […]

Se hela inlägget »

Must haves för kroppen!

Hur många upplever att huden på kroppen känns torr och stram, räck upp en hand! Man glömmer lätt kroppen men trots varma kläder så blir huden på kroppen också väldigt torr och stram under vinterhalvåret. Två darlings från det franska märket Codage jag inte kan vara utan räddar min torra hud. Den här peelingen från […]

Se hela inlägget »

Meet the founder: Osmosis

Idag mina vänner bjuder jag på en riktigt MAFFIG och SÅ spännande intervju med Dr. Ben Johnson. Han som anses vara en av världens mest banbrytande medicinska estetiker. Osmosis har en modern syn på hur man behandlar huden för att upprätthålla en god hudhälsa. Här berättar han även varför inre hälsa måste vara en prioritet […]

Se hela inlägget »

Nyheter på hudvårdshimlen

Himlen är så stjärnklar med så många härliga nyheter nu, både för vårt yttre och inre, jag blir så peppad! Ni minns lanseringen av Osmosis? Jag skrev ett inlägg om märket och två produkter jag föll pladask för! Om ni missade det så kan ni läsa det HÄR. Jag är fortfarande lyrisk över detta fantastiska […]

Se hela inlägget »

Lansering av NeoStrata

Nyp mig i armen men rubriken talar sanning, vi har precis lanserat NeoStrata! Oily skin solution är en sån grymmis som alla borde ha! Så bra att kunna dutta på om man får en finne eller två. Det är det fina, man använder den partiellt i kombination med sitt ansiktsvatten. Har man acne/finnar så kan man […]

Se hela inlägget »

Elins favoriter i januari

Hej darlings! Idag lämnar jag över order till min kära kollega Elin Damlin som säkert många av er redan känner till. Hon är otroligt erfaren hudterapeut och (tillika chef över alla duktiga hudterapeuter på Kundrelationer!). Här nedan kommer hennes härliga tips och favoriter för att preppa huden med nu i vinter. CONCENTRATED CLEANSING FOAM Denna rengöring […]

Se hela inlägget »

Så gör du ansiktsbehandling hemma

Skäm bort huden med en ansiktsbehandling hemma, jag guidar er steg för steg! Steg 1 Rengör – Första och viktigaste steget i din rutin, rengöringen! Gärna en dubbelrengöring som rengör effektivt och grundligt, alla spår av makeup och orenheter som puts veck! Starta med en oljerengöring på torr hud och massera för att lösa upp […]

Se hela inlägget »