Scrolla för att läsa mer

Vinterpreppa huden-Nyhetsmorgon

I morse var min kollega Sofia med på Nyhetsmorgon om pratade om sååå spännande ämnen. Om ni missade det så kommer hela klippet här nedan. 🙂 Eller så kan ni se det direkt på Nyhetsmorgon via denna länk.

Under reportaget pratade Sofia om det så kallade blåaljuset. Från våra mobiler, datorskärmar får vi koncentrerat det så kallade blåljuset, förkortas HEV (High Energy Visible light). Visste ni att i längden bryter det ned vårt kollagen. Som Sofia berättar finns det idag produkter som skyddar vår hud mot de blåljuset så som i vissa solskyddscremer och i kombination med andra produkttyper. Ett bra tips är SkinCeuticals CE Ferulic.

Sofia pratar även om hudens ekosystem. Huden har en egen bakterieflora som också mår bra av tillskott av nyttiga bakterier. Som Sofia berättar, en välmående hud är en hud i balans och med en välfungerande bakterieflora. Rubbas den som det lät gör, som nu när vi byter årstid, så får vi lätt problem med huden alltifrån torrhet, röd- och känslighet, klåda och irritation. Säkert många som redan upplevt det nu när det har blivit kallare ute.

Hon pratar även om hur vi kan preppa huden med probitotika och prebiotika. Det är lite skillnad på pre- och pro. Pre- är att ge mat till hudens nyttiga bakterier som hon berättar om och pro- är att tillföra levande och nyttiga bakterier. Det finns produkter som innehåller pro- och produkter som innehåller pre-biotika. Jättebra att boosta huden med bägge två.

Några härliga produkttips som Sofia visade upp:

Exuviance PROBIOTIC LYSATE ANTI-POLLUTION ESSENCE

Kerstin Florian CLARIFYING PROBIOTIC MINERAL TONIC

Maria Åkerberg PROBIOSKIN

Elemis SUPERFOOD NIGHT CREAM

Sist men inte minst pratade Sofia om Hyaluronsyra– så kallade kroppsegen ingrediens ja en riktig fuktbevarande hjälte som hon kallar den för. Hyaluronsyra binder vatten upp till 6000 gånger sin egen vikt, vilket gör den väldigt bra som en fuktbevarare i huden. Det vanligaste som drabbar mångas hud när luften blir kallare är torrhet. Hyaluronsyra kan vi hitta i olika produkter såsom cremer, serum, lotions, mists, kroppsprodukter och här nedan kommer några av Sofias tips:

Cliniccare X3M EGF REFRESH SERUM

Cliniccare EGF REFRESH MASK

Darphin HYDRASKIN INTENSIVE SKIN-HYDRATING SERUM

Peter Thomas Roth WATER DRENCH HYALURONIC CLOUD CREAM

Leegeeham GROW HYAL B5 TONER

The Organic Pharmacy HYALURONIC ACID COMPLEX

Codage CONCENTRATED BODY MILK – MOISTURIZING

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 svar till “Vinterpreppa huden-Nyhetsmorgon”

 • (22) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Nina skriver:

  Hej Annica!
  Jag är 19 och har under flera år haft keratosis pilaris på armarna och vad jag tror är “bacne” på ryggen. Det har gjort att jag är deppig och har dåligt självförtroende. Det känns nästan hopplöst för mig att bli av med detta efter så lång tid.
  Vad rekommenderar du för hudvårdsrutin för att behandla både och? Finns det produkter som kan behandla dessa tillstånd samtidigt (för jag har tyvärr inte råd att köpa en massa olika produkter) ?
  Jag skulle bli så tacksam om du kan hjälpa mig att bli av med detta! <3

  Kram Nina

  • annica skriver:

   Hej Nina, vad tråkigt att höra att du mår dåligt över detta. Huden på kroppen behöver vård precis som huden i vårt ansikte. Paulas Choice Resist weightless body treatment 2% bha är den produkt jag råder dig att starta med. Här får du en exfoliering och lätt återfuktande lotion i samma produkt. Grunden för att motverka inflammation och keratosis pilaris. 🙂
   Läs mer om tillståndet och passande produkter i två tidigare inlägg här:
   Syraskolan del 8 syror till kroppen
   Preppa med peeling
   Kram Annica

   • Nina skriver:

    Tack för ditt svar!
    Jag vill verkligen bli av med detta nu och är rädd för att göra fel när jag ska behandla så jag har lite fler frågor..:)
    Kommer både min kp och acne försvinna av den produkten du rekommenderade? När och hur ofta ska jag använda den?
    Kan jag fortsätta använda min neutrogena body clear body wash med salicylsyra som jag redan har hemma, och sedan använda produkten du rekomenderade som bodylotion direkt efteråt?

    Tack!

    • annica skriver:

     Hej Nina, Resultat tar tid, så tålamod åter tålamod måste man ha med nya produkter och sin rutin. Så tråkigt att höra men ack så viktigt! Syror från olika märken är inget jag rekommenderar, men för många funkar mixen. Var varsam med invänjningen av din nya produkt, den kan användas dagligen men starta med var 3e dag. Känns det OK kan man efter tid även lägga till AHA syra till kroppen, men skynda långsamt och starta med BHA syran till kroppen jag rekommenderat! 🙂 Har du missat ett av mina senaste inlägg så skriver jag lite mer om KP och passande produkter här: Kuren+mot+keratosis Kram Annica

     • Nina skriver:

      Jag ska köpa body lotionen du rekommenderade och hålla tummarna för att den kommer hjälpa mig! Ska försöka ha tålamod..

      Eftersom du skriver att jag helst inte ska blanda syror från olika märken så undrar jag vad jag ska använda i duschen ?
      Kommer body lotion räcka för att behandla både acne på rygg och kp eller behövs någon speciell produkt i duschen?

      Tack! 🙂

     • annica skriver:

      Hej Nina, Oftast räcker exfolierande body lotions med syror jättebra 🙂 Min rekommendation är att iallafall börja så. Så avvakta med ytterligare produkt till dusch, du kanske inte kommer att ha behovet. Kram Annica

 2. Petra skriver:

  Hej!
  Har Laura mercier second skin cheek colour utgått ur sortimentet? älskar den! har färgen barely pink. tänkte beställa en annan nyans också. en mera persikofärgad eller brun nyans. finns det någon likvärdig?

  • annica skriver:

   Hej Petra, Ja tyvärr har denna lilla godbit försvunnit från sortimentet hos Laura Mercier. Men Blush colour infusion är mycket likvärdig samt hållar och nyansen som jag verkligen tror att just du kommer att gilla är Strawberry just för att matcha barely pink. Men önskar du någon lite mer persiko eller corall är Peache 🙂
   Kram Annica

 3. Isabella skriver:

  Hej!
  Är 27 år
  Har använt produkterna i ca 6 månader. Kanske mer
  Jag har fått mer och tydligare linjer den senaste tiden.
  Under ögonen och pannan.
  Misstänker om det är ögonkrämen dermalogica total eyecare spf 15. För den här verkligen inte gjort någon skillnad och tycker linjerna är mer tydliga sen jag började med den.
  I pannan har jag pc normal-torr hy från calm serien och
  Och dagen recovery med spf 30 för normal-torr. Får också för mig att dessa framhäver linjerna. Jag tar inte för mycket produkt.
  Har ingen nämnvärd hudproblem. Blandad. Normal. Lite ytorr. Ej torr runt ögonen.
  Tvättar morgon och kväll. Peelar regelbundet bha och har fuktserum.
  Mvh Isabella

  • annica skriver:

   Hej Isabella, Paula’s Choice dagcremer och nattcremer kan även användas kring ögon, så det blir verkligen min första rekommendation 🙂 Så glöm inte det även fuktserumen. Superbra med högt SPF för att arbeta anti-age! Är du intresserad av en ny nattcreme tycker jag verkligen att du ska titta på Defense Nightly reconditioning moisturizer utifrån vad du berättar om din hud! Underbar produkt att även använda kring ögon.
   Kram Annica

 4. Maja skriver:

  Hej Annica! Jag har äntligen ”hittat hem” i hudvårdsdjungeln. Nämligen Dermalogica ultra calming serien! Min hud sjunger. Har en blandhy, med vita pormaskar/varfyllda upphöjningar UNDER huden (svårt att förklara), yttorrhet OCH högre sebumproduktion samtidigt som huden stramar.

  Upplever att huden lugnat ned sig av denna serie men undrar vad jag ska lägga till till denna milda serie? Salicylsyra, retinol eller C-vitamin? Eller en kombination? Har lite ärr och ojämn hudstruktur.

  Tack!

  • annica skriver:

   Hej Maja, Åh vad glad jag blir 🙂 Ett riktigt ÄNTLIGEN-moment! Börja att addera Daily microfoliant, en liten mängd BHA-syra som är toppen att komma igång med. Börja med en liten mängd i din rengöring och gör detta var tredje kväll i början. Toppen som första start! Nästa steg blir c-vitamin och där är ju Medik8 C-tetra en bra start för dig.
   Kram Annica

   • Maja skriver:

    Tack för ditt svar! Min hy klarar inte daily peelingen. Svider något otroligt och så får jag små små röda utslag i hela ansiktet. Har testat flera gånger och det är den produkten som orsakar det tyvärr… Tips på någon annan peeling? Exuviance triple?

    • annica skriver:

     Hej Maja, Synd att huden inte har klarat av denna peeling, så mild och så många med riktigt känslig hud som klarar av den. Skulle tyvärr inte rekommendera dig den från Exuviance då den är för en något mer tålig hud. Ett annat alternativ är Paula’s Choice Calm 1% BHA lotion. Tänk på att börja var tredje kväll 🙂 Inget som ska sköljas av utan direkt på med serum och creme.
     Kram Annica

 5. Isabelle skriver:

  Hej Annica
  Jag har blivit rekommenderad en viss färg av dina hudterapeuter på en BB cream. Vad gör jag om det skulle vara fel färg?
  Isabelle

  • annica skriver:

   Hej Isabelle, Om de har en bild utan make-up på din hud och en nyans från annat märke att utgå ifrån har de goda förutsättningar att hitta en färgmatch. Är de osäkra kan de även meddela om nyansen känns varmare/kallare/mörkare/ljusare. Har du mottagit en felaktig rekommendation är du alltid välkommen att hjälpa till så hoppas vi alltid kunna hjälpa till på bästa sätt.
   Kram Annica

 6. Anna skriver:

  Hej,
  Är skinceuticals cerum ett fullgott skydd mot HEV eller behövs även spf?

 7. Toni E skriver:

  Hej Annica!

  Hoppas så att du kan hjälpa mig!

  Jag söker en grym dagkräm som ger mkt mkt mkt fukt – utan att kännas för rik/mäktig, seg, spf:IG – och som funkar för efterkommande makeup. Problemet för mig när dagkrämer innehåller spf är att de inte blir bra på min hud ( eller jag har iaf inte hittat ngn vinnare än och tro mig jag har testat många!), de liksom känns för svårjobbade och jag upplever att se lägger sig som ett lock på huden – både fysikaliskt och kemiskt spf.
  Min hud är mkt fuktfattig och yttorr ( främst yttorr i t-zonen), har stora porer, kvisslor/finnar får jag titt som tätt, ej känslig eller reaktiv, är 40 år. Har också röda märken osv från tidigare finnar, ärr när jag var yngre. Det största problemet är dock yttorrheten. Speciellt tråkigt är det när jag lägger make up och det kakar sig. Den bästa mineralfoundationen jag provat är utan tvekan Cailyns pressade puder. Min rutin nu ser ut så här:
  Dag
  Gentle cleansing creme Exuviance
  Klairs supple prep toner
  Vespera Bionic serum Exuviance
  Age reverse spf 30 Exuviance ( ej nöjd)

  Kväll
  Klairs rengöringsolja
  Samma cleansing gel från Exuviance
  Klairs supple prep
  Vespera Bionic serum
  Evening restorative complex

  I tillägg till dena bas kör jag nu ca 3 dgr/veckan Dermaceutic foamer 15 som en peeling och lägger efter Kerstin florians Algae gel Masque. Såg nu att jag även har PC Weekly resurfacing treatment 10% aha – som jag dock aldrig testat..

  Jag behöver verkligen hjälp med att få bukt med min yttorrhet och att hitta en grym dagkräm. Har börjat överväga att skippa spf:en dagtid men vet att det ej är så smart. Vilka råd kan du ge mig?

  Tack för en inspirerande blogg, allt gott!

  /Toni

  • annica skriver:

   Hej Toni, Underbart med produkter som passar din hud 🙂 Försök dock att inte blanda in allt för många exfolierande steg i din rutin från olika märken, kan lätt stressa huden och ge torrhet. Eftersom du har daglig exfoliering från Exuviance tycker jag verkligen att du ska använda deras underbara Skinrise bionic tonic pads och Rejuvenating treatment masque 🙂 Som dagcreme med SPF, Jan Marini Antioxidant daily face protectant SPF30! En stor favorit hos mig. Jättebra att du inte ger upp att hitta en creme med SPF dagtid. Viktigaste steget i din rutin och något du behöver för att bevara huden och de fina resultat du får med dina fina produkter.
   Kram Annica

   • Toni E skriver:

    Tack för snabb återkoppling!

    När det gäller yttorrhet och att boosta huden med fukt, vad säger du då? Ska jag addera ex en fuktmask som jag sover med? Ngt annat jag kan göra?

    Med vänlig hälsning, Toni

    • annica skriver:

     Hej Toni, Fuktserum och fuktmask är två excellenta produkter att addera för att råda bot på yttorrheten. Fuktserum har du ett fint, även mask från Kerstin Florian som ger fin fukt. Ett annan smidig mask att addera är denna masken under din nattcreme några gånger i veckan för extra fuktboost!! Exuviance Deep hydration treatment
     Att också ge fukt till huden under dagen med en mist håller hudens fuktnivå balanserad. Hyggees All-in-one mist Härlig att ha med i väskan eller ha stående på sin arbetsplats. 🙂 Kram Annica

Gympass för huden!

Att jobba med ett “Power Couple” som boostar varandra till maximerat resultat är ju något vi som pratat om tidigare men nu hörrni lägger vi in en till växel och jobbar med TRE produkter, tänk vilket resultat som då kan ges! En vinnande trio är Syra + Retinol + Peptider, ingredienser som ger huden ett […]

Se hela inlägget »

Hej alla underbara! Jag heter Linda och i dag har jag fått äran att gästa här på Annicas blogg. Jag är hudterapeut på Skincity och det känns så spännande att jag får chansen att få nå ut till er med mina tips även i detta forum. Jag har passerat det magiska 40-stecket så jag använder […]

Se hela inlägget »

Kan man grotta ner sig för mycket i härliga syror, jag tror inte det 😉 AHA syra tillsammans med sina syrakompisar BHA och PHA är uppskattade favoriter för sina fina och snabba resultat. Syror är nämligen supereffektiva på att exfoliera, vilket betyder att de hjälper huden att bli av med gamla hudceller. De ökar även […]

Se hela inlägget »

“ Nu för tiden är det en fröjd att tvätta ansiktet, huden är så len och jag har fått en helt ny lyster.! ” Här kommer en fantastisk hudvårdsresa ifrån vår kära kund på Skincity. Hon hörde av sig till oss och berättade hur dåligt hon har mått över sin hormonella obalans i huden. Efter […]

Se hela inlägget »

Idag tänkte jag berätta lite mer om vårt samarbete som vi har med hudläkargruppen. Jag får nämligen dagligen in förfrågningar från er om medicinska och estetiska behandlingar. Många undrar vart man kan vända sig när man överväger eller har bestämt sig för att göra en behandling. Det är viktigt att man väljer rätt klinik. Eftersom […]

Se hela inlägget »

Pormaskar

Låt oss tala om huden och porer som många av oss förknippar med pormaskar. 😊 Vad är en por och pormask? En pormask bildas i våra porer som vi har över hela kroppen, en pormask kallas i hudterapeuternas värld för en komedon och är talg, hudens fett och smörjmedel. Porer är livsviktigt för oss, dels […]

Se hela inlägget »

Älskar att bada i olja

Kalla dagar drömmer jag mig bort till ett varmt bad, vilka av er är med mig där? Vad är inte härligare än ett varmt bad när det är så kallt och ruggigt ute. Är det något som slår ett bubbelbad så är det ett bad med oljor. Lika mumsigt och gosigt för den vintertorra huden […]

Se hela inlägget »

INSTYTUTUM result-driven Skincare

Idag har vi lanserat ett helt nytt märke på Skincity. Tänk er innovativt, lekfullt och med riktig power i produkterna. En fin liten serie med noga utformade med endast 10 produkter. Så om ni är sugna på att testa något helt nytt eller vill levla upp era befintliga rutiner så ska ni spana in detta […]

Se hela inlägget »

Vinnarna är….

Wow vad kul att få läsa om era lördags treats. Så roligt att få läsa om vad ni lyxar till lite extra med för huden. Fortsätt gärna att använda hashtagen #saturdayskintreat så kan vi tipsa varandra om våra favorit hemma behandlingar. Jag har nu slumpmässigt dragit fem vinnare som har vunnit era önskeprodukter denna gång. Och jag säger grattis […]

Se hela inlägget »

Söndagsmasken

Idag blir det en återkommande favorit för huden. Paulas Choice Skin Recovery  Hydrating Treatment Mask med växt- och vitaminbaserade antioxidanter för att stärka huden och skydda mot fria radikaler. Essentiella fettsyror och lipider gör huden så härligt mjuk och återfuktad. Man hör ju bara på namnet hur mumsig den är! Ögonområdet får sig också en […]

Se hela inlägget »