Scrolla för att läsa mer

Meet The Founder: Epionce

Hej alla! Idag tänkte jag bjuda er på en härlig intervju med grundaren av Epionce. Märket har så mycket härliga och resultatinriktade produkter att upptäcka och hoppas att denna intervju kommer inspirera och få er att lära känna märket ytterligare.  Enjoy! 🙂

My Skin Journey – Dr Carl Thornfeldt

A practising dermatologist with over 25 years’ experience treating the most problematic skin concerns, Epionce founder and CEO Dr Carl Thornfeldt has created a range of topical products that respect and strengthen the skin barrier like no other. Here, he shares his experience of dealing with childhood eczema, formulating products from scratch, and finding the solution to the most common skin diseases.

 

As a child, I suffered from patches of severe eczema. At the time, the most common treatment option was tar, sulphur or acids. Needless to say, skin stained by tar, the odour from the sulphur and all the scratching made it hard to make or keep friends. I knew that I wanted to try to prevent other children from having to go through what I experienced. Now, my biggest driver is wanting my patients to experience clearance of their disease so they can have a better quality of life – regardless of what the long term skin disease actually is.

 

I started Epionce after I realised that the existing options on the market just weren’t working for many of my patients, and I needed a different approach. I realised that all our (topical) therapies were destroying the protective skin barrier, so I started working with Dr Peter Elias to establish a team that focused on completely original bench research on the structure and function of the epidermis and its barrier. We developed an understanding of the importance of the skin barrier and its regulation, and also discovered the role of inflammation as related to skin diseases and skin ageing.

 

Our formulations are completely unique to Epionce. Unlike many other brands, we did not go to a third-party manufacturer to have them create something from one of their ‘recipe’ books using common ingredients. Instead, we do all the original research on ingredients and formulations ourselves, then our formulating chemists create the product. We also do clinical studies for efficacy and safety on the final formulation, and then we manufacture all of the products in our own FDA-inspected drug manufacturing facility.

Creating new products is incredibly complex. I need to understand how all the components of each of the ingredients work within the skin, what the optimal concentrations for therapeutic benefit are in the skin, and how they interact with each other. This requires an in-depth knowledge of the structure and function of the skin plus the chemistry of active ingredients, and how and where to deliver the actives.  Additionally, certain techniques to deliver the active ingredients must be employed because the skin is so complex, with both oil and water-soluble layers.

 

In a nutshell, the purpose of the Epionce product line is to help me be a better doctor. I want to provide products that reduce the side effects of prescription products, improve clearance rates and keep people’s skin clear.

The skin barrier is our protection against the outside world. It keeps environmental insults such as pollution, UV and microbes out. For the skin barrier to properly keep all these insults out, it needs to be healthy. This means cleansing the skin with cleansers that don’t strip or damage the three key barrier oils that keep the skin barrier intact (cholesterol, ceramides and free fatty acids such as linoleic acid), using treatment products that do not release inflammatory signals into the skin, using a moisturiser that can repair and maintain the protective barrier, and using a sunscreen every single day – even if it’s cloudy or raining outside.   

 

I always recommend a Renewal Facial product for my patients. This is the foundation of the Epionce range. Regardless of the skin concern, these powerful treatment moisturisers help optimise the health of the skin. Once a Renewal product is in place, we build out the rest of the (skin care) regime based on the individual’s needs and concerns.

We receive great feedback from people who have dramatically improved their skin because they started using Epionce – from acne to dermatitis and anti-aging. However, the most gratifying feedback for me are the stories I hear from parents of children with eczema who tell me that their whole family has a better quality of life because their child is not up all night itching and scratching.

As an inventor and scientist who takes care of patients, I am always thinking about new approaches to the skin conditions I see in my practice. There are many years’ worth of ideas in the development pipeline that I am very excited to be working on right now. My goal, however, remains the same – to develop products that improve the health and quality of life of my patients.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 svar till “Meet The Founder: Epionce”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Petra skriver:

  Hej! Har du testat Rubis pinsett i aluminium? kommer ni att sälja den på skincity?

  • annica skriver:

   Hej Petra, Inget som vi har på Skincity och den kommer nog inte att komma in som det ser ut nu. Men spanar på lite nya alternativ.. 🙂 Kram Annica

 2. Susanne skriver:

  Hej!
  Kan man använda Medical Barrier Cream som nattkräm? Eller är den mer för punktbehandling?
  Jag har en torr och lite känslig hud och letar just nu ny nattcreme.

  • annica skriver:

   Hej Susanne, Denna produkten kan du aaaabsolut använda även till natten, så fint återfuktande och stärkande på barriären! Perfekt när huden är extra torr och reaktiv som den kan vara denna tiden på året. 🙂 Kram Annica

New in – Osmosis

Låt mig presentera vår senast lanseringen på Skincity, Osmosis. Ett märke som känns så nytt, så fräscht liksom en helt ny era av hudvård! Dr. Ben Johnson tog fram Osmosis med ett holistiskt tänk, hans tanke var att ta fram effektiva produkter som ger resultat utan att störa hudens barrier eller skapa inflammation. Målet var att ändra skönhetsindustrins […]

Se hela inlägget »

Håll bakterierna borta i vinter

Ja bästa produkt att ha på skrivbordet och i handväskan för fräscha och rena händer är här. Maria Åkerberg har nämligen kommit ut med en grym naturlig handsprit för att ta död på alla magsjukebakterier och bästa preppen nu inför ”Vabruari” månad. 😉 Nu på vår resa har denna fått en hedersplats i min handväska.. Jag […]

Se hela inlägget »

Hej där! Idag hoppar jag in och gästar här på bloggen för att visa er vad jag just nu använder för att behandla mina envisa hyperpigmenteringar. Jo, det finns en tid innan jag blev hudterapeut, då jag tyvärr hade en lite mer mañana mañana-attityd till solen och spf så att säga… Ett antal solsemestrar utan […]

Se hela inlägget »

Busa bort vinterglåmet

Måste säga att jag är mäkta imponerad av Vita Liberatas senaste brun utan sol produkt. Efter ett flertal tips från olika kollegor så testade jag.. Gränsen mellan hudvård och brun utan sol är outstanding och lättare applicering och snyggare resultat får man leta efter. Alltså BUS kräver ju alltid lite effort såklart men här behöver […]

Se hela inlägget »

Idag tänkte jag skriva om något som jag och mina kollegor på Skincity får in frågor om dagligen, nämligen mörka ringar kring ögonen och hur man reducerar dessa på bästa sätt. För det är ju inte kul när de där mörka ringarna gör att man ser trött och glåmig ut även fast man inte känner […]

Se hela inlägget »

Vintertips för torr hud

Det här är räddaren i nöden för huden i vinterkylan mina vänner. Ett stärkande och reparerande balm för alla hudtyper och tillstånd men framförallt torr och känslig hud, en produkt alla ska ha nu om kylan och vinden biter tag i kinden! Så fort jag kommer tillbaka ifrån semestern är det denna produkt som jag […]

Se hela inlägget »

Ny termin ny rutin

Nu är det hög tid att se över vår hudvårdsrutin. Känns huden inte riktigt balanserad, något kanske saknas? Ofta kan det räcka att lägga till en produkt eller vila från en annan för att känna harmoni igen. Finjusteringen hjälper jag er mer än gärna med. Vill ni har supersnabbt svar så chatta gärna med mina härliga […]

Se hela inlägget »

Gott nytt 2019!

Wooohoo …nu är det inte många timmar kvar tills vi inviger 2019! Min magkänsla säger mig att det blir en galet bra år! Vill börja med att tacka ER för ett fantastiskt år tillsammans. Ni är så fantastiska varenda en av er och jag bara älskar att ni är så engagerade, likar, gillar, kommenterar säger […]

Se hela inlägget »