Scrolla för att läsa mer

Meet The Founder: Epionce

Hej alla! Idag tänkte jag bjuda er på en härlig intervju med grundaren av Epionce. Märket har så mycket härliga och resultatinriktade produkter att upptäcka och hoppas att denna intervju kommer inspirera och få er att lära känna märket ytterligare.  Enjoy! 🙂

My Skin Journey – Dr Carl Thornfeldt

A practising dermatologist with over 25 years’ experience treating the most problematic skin concerns, Epionce founder and CEO Dr Carl Thornfeldt has created a range of topical products that respect and strengthen the skin barrier like no other. Here, he shares his experience of dealing with childhood eczema, formulating products from scratch, and finding the solution to the most common skin diseases.

 

As a child, I suffered from patches of severe eczema. At the time, the most common treatment option was tar, sulphur or acids. Needless to say, skin stained by tar, the odour from the sulphur and all the scratching made it hard to make or keep friends. I knew that I wanted to try to prevent other children from having to go through what I experienced. Now, my biggest driver is wanting my patients to experience clearance of their disease so they can have a better quality of life – regardless of what the long term skin disease actually is.

 

I started Epionce after I realised that the existing options on the market just weren’t working for many of my patients, and I needed a different approach. I realised that all our (topical) therapies were destroying the protective skin barrier, so I started working with Dr Peter Elias to establish a team that focused on completely original bench research on the structure and function of the epidermis and its barrier. We developed an understanding of the importance of the skin barrier and its regulation, and also discovered the role of inflammation as related to skin diseases and skin ageing.

 

Our formulations are completely unique to Epionce. Unlike many other brands, we did not go to a third-party manufacturer to have them create something from one of their ‘recipe’ books using common ingredients. Instead, we do all the original research on ingredients and formulations ourselves, then our formulating chemists create the product. We also do clinical studies for efficacy and safety on the final formulation, and then we manufacture all of the products in our own FDA-inspected drug manufacturing facility.

Creating new products is incredibly complex. I need to understand how all the components of each of the ingredients work within the skin, what the optimal concentrations for therapeutic benefit are in the skin, and how they interact with each other. This requires an in-depth knowledge of the structure and function of the skin plus the chemistry of active ingredients, and how and where to deliver the actives.  Additionally, certain techniques to deliver the active ingredients must be employed because the skin is so complex, with both oil and water-soluble layers.

 

In a nutshell, the purpose of the Epionce product line is to help me be a better doctor. I want to provide products that reduce the side effects of prescription products, improve clearance rates and keep people’s skin clear.

The skin barrier is our protection against the outside world. It keeps environmental insults such as pollution, UV and microbes out. For the skin barrier to properly keep all these insults out, it needs to be healthy. This means cleansing the skin with cleansers that don’t strip or damage the three key barrier oils that keep the skin barrier intact (cholesterol, ceramides and free fatty acids such as linoleic acid), using treatment products that do not release inflammatory signals into the skin, using a moisturiser that can repair and maintain the protective barrier, and using a sunscreen every single day – even if it’s cloudy or raining outside.   

 

I always recommend a Renewal Facial product for my patients. This is the foundation of the Epionce range. Regardless of the skin concern, these powerful treatment moisturisers help optimise the health of the skin. Once a Renewal product is in place, we build out the rest of the (skin care) regime based on the individual’s needs and concerns.

We receive great feedback from people who have dramatically improved their skin because they started using Epionce – from acne to dermatitis and anti-aging. However, the most gratifying feedback for me are the stories I hear from parents of children with eczema who tell me that their whole family has a better quality of life because their child is not up all night itching and scratching.

As an inventor and scientist who takes care of patients, I am always thinking about new approaches to the skin conditions I see in my practice. There are many years’ worth of ideas in the development pipeline that I am very excited to be working on right now. My goal, however, remains the same – to develop products that improve the health and quality of life of my patients.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 svar till “Meet The Founder: Epionce”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Petra skriver:

  Hej! Har du testat Rubis pinsett i aluminium? kommer ni att sälja den på skincity?

  • annica skriver:

   Hej Petra, Inget som vi har på Skincity och den kommer nog inte att komma in som det ser ut nu. Men spanar på lite nya alternativ.. 🙂 Kram Annica

 2. Susanne skriver:

  Hej!
  Kan man använda Medical Barrier Cream som nattkräm? Eller är den mer för punktbehandling?
  Jag har en torr och lite känslig hud och letar just nu ny nattcreme.

  • annica skriver:

   Hej Susanne, Denna produkten kan du aaaabsolut använda även till natten, så fint återfuktande och stärkande på barriären! Perfekt när huden är extra torr och reaktiv som den kan vara denna tiden på året. 🙂 Kram Annica

Gympass för huden!

Att jobba med ett “Power Couple” som boostar varandra till maximerat resultat är ju något vi som pratat om tidigare men nu hörrni lägger vi in en till växel och jobbar med TRE produkter, tänk vilket resultat som då kan ges! En vinnande trio är Syra + Retinol + Peptider, ingredienser som ger huden ett […]

Se hela inlägget »

Hej alla underbara! Jag heter Linda och i dag har jag fått äran att gästa här på Annicas blogg. Jag är hudterapeut på Skincity och det känns så spännande att jag får chansen att få nå ut till er med mina tips även i detta forum. Jag har passerat det magiska 40-stecket så jag använder […]

Se hela inlägget »

Kan man grotta ner sig för mycket i härliga syror, jag tror inte det 😉 AHA syra tillsammans med sina syrakompisar BHA och PHA är uppskattade favoriter för sina fina och snabba resultat. Syror är nämligen supereffektiva på att exfoliera, vilket betyder att de hjälper huden att bli av med gamla hudceller. De ökar även […]

Se hela inlägget »

“ Nu för tiden är det en fröjd att tvätta ansiktet, huden är så len och jag har fått en helt ny lyster.! ” Här kommer en fantastisk hudvårdsresa ifrån vår kära kund på Skincity. Hon hörde av sig till oss och berättade hur dåligt hon har mått över sin hormonella obalans i huden. Efter […]

Se hela inlägget »

Idag tänkte jag berätta lite mer om vårt samarbete som vi har med hudläkargruppen. Jag får nämligen dagligen in förfrågningar från er om medicinska och estetiska behandlingar. Många undrar vart man kan vända sig när man överväger eller har bestämt sig för att göra en behandling. Det är viktigt att man väljer rätt klinik. Eftersom […]

Se hela inlägget »

Pormaskar

Låt oss tala om huden och porer som många av oss förknippar med pormaskar. 😊 Vad är en por och pormask? En pormask bildas i våra porer som vi har över hela kroppen, en pormask kallas i hudterapeuternas värld för en komedon och är talg, hudens fett och smörjmedel. Porer är livsviktigt för oss, dels […]

Se hela inlägget »

Älskar att bada i olja

Kalla dagar drömmer jag mig bort till ett varmt bad, vilka av er är med mig där? Vad är inte härligare än ett varmt bad när det är så kallt och ruggigt ute. Är det något som slår ett bubbelbad så är det ett bad med oljor. Lika mumsigt och gosigt för den vintertorra huden […]

Se hela inlägget »

INSTYTUTUM result-driven Skincare

Idag har vi lanserat ett helt nytt märke på Skincity. Tänk er innovativt, lekfullt och med riktig power i produkterna. En fin liten serie med noga utformade med endast 10 produkter. Så om ni är sugna på att testa något helt nytt eller vill levla upp era befintliga rutiner så ska ni spana in detta […]

Se hela inlägget »

Vinnarna är….

Wow vad kul att få läsa om era lördags treats. Så roligt att få läsa om vad ni lyxar till lite extra med för huden. Fortsätt gärna att använda hashtagen #saturdayskintreat så kan vi tipsa varandra om våra favorit hemma behandlingar. Jag har nu slumpmässigt dragit fem vinnare som har vunnit era önskeprodukter denna gång. Och jag säger grattis […]

Se hela inlägget »

Söndagsmasken

Idag blir det en återkommande favorit för huden. Paulas Choice Skin Recovery  Hydrating Treatment Mask med växt- och vitaminbaserade antioxidanter för att stärka huden och skydda mot fria radikaler. Essentiella fettsyror och lipider gör huden så härligt mjuk och återfuktad. Man hör ju bara på namnet hur mumsig den är! Ögonområdet får sig också en […]

Se hela inlägget »