Scrolla för att läsa mer

Pormaskar

Låt oss tala om huden och porer som många av oss förknippar med pormaskar. 😊

Vad är en por och pormask?

En pormask bildas i våra porer som vi har över hela kroppen, en pormask kallas i hudterapeuternas värld för en komedon och är talg, hudens fett och smörjmedel. Porer är livsviktigt för oss, dels för att hudens talg ska smörja vår hud att vara mjukgjord och smidig, också att bibehålla rätt pH värde och hålla ovälkomna bakterier borta. Porer finns också för att vi ska kunna svettas och kyla ner vår hud och bibehålla fukt. Häftigt vad vår kropp och hud kan göra!

Tillbaka till pormasken, det är kort och gott talg som fastnat i poren och blivit tilltäppt tillsammans med smuts och gamla hudceller och därav namnet pormask. Det beror på en obalans i hudens talgproduktion, och det är våra hormoner som styr vår talgproduktion. Det svarar på förändringar i huden vid exempelvis pubertet och klimakteriet när våra hormonbalanser förändras, men det kan också ske mitt i livet.

En pormask kan visa sig på huden som både vit och svart, varför? En öppen komedon = pormask som blivit tilltäppt bildar som en plugg i poren och fastnar, när den kommer i kontakt med syret sker en oxidation, det är melaninet i talget som ändrar färg till svart. En vit komedon eller pormask har fastnat längre ner i huden och inte kommit i kontakt med syret i luften, dessa kan istället visa sig som små lätta vita eller hudfärgade upphöjningar i huden.

Vi märker som oftast av våra pormaskar på näsan, kanske haka och även i pannan? Den berömda T-zonen! I de vanligaste fall de zoner som talgkörtlarna är som mest aktiva. Stora aktiva talgkörtlar har vi även på rygg och bröst som förklarar varför många lätt får orenheter även på de områdena.

Porer kan vi aldrig göra oss av med, de är en del av vår vackra hud men pormaskarna kan vi reducera med hjälp av BHA syra som effektivt löser upp talget i porerna. En liten doldis men så grym och värd att uppmärksammas är Priori Gel Perfector, 1% salicylsyra och 15% mjölksyra, den gör under på huden!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 svar till “Pormaskar”

 • (35) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Lotta skriver:

  Hej!

  Skall jag ta bort PC BHA 2% och använda denna istället för att få ett bättre resultat? Tycker INTE att jag får det resultatet jag vill ha med PC….
  Kanske bara “punktbehandla ” med denna? Använder även PC Niacinamide….

  • annica skriver:

   Hej Lotta, det har oftast 3-6 månader innan man ser några resultat från nya produkter. Vissa upplever förbättring innan dess men det kan vara bra att veta om att det oftast tar tid. Har du använt PC BHA 2% en längre tid och inte känner att den ger de resultat du önskar kan Gel Perfector absolut vara en bra produkt att ersätta med för att verka effektivt på porer. Gel Perfector går att kombinera med en övrig hudvårdsrutin från PC så länge du hoppar över deras leave-on exfoliering. Kram Annica

 2. Jennie skriver:

  Vad kan min 12-åring använda som har massa svarta pormaskar på näsan och även en del vita pormaskar på kinderna?

 3. Lisa skriver:

  Hej! Hur skiljer sig denna produkt från PC BHA-lotion 2%?

  • annica skriver:

   Hej Lisa, Gel Perfector är en mer aktiv produkt med både 1% salicylsyra och 15% mjölksyra, behandlar allt från en blank t-zon till pormaskar, fina linjer och finnar. PC BHA-lotion 2% innehåller likt namnet säger 2% bhasyra (salicylsyra), toppen för att reducera finnar och plitor. En annan skillnad mellan produkterna är konsistensen, Gel perfector är en gel och BHA-lotion 2% är en lätt lotion. Kram Annica

 4. Felicia skriver:

  Hej Annica! Jag letar efter ett fuktserum till min rutin. Tror det står mellan Skinceuticals hydrating B5 och Codage hydrating. Vet att det är svårt för dig att säga vilket som är ”bäst”. Men ändå frågar jag haha, vilket rekommenderar du? Eller för/nackdelar? Vill ha FUKT på djupet, känner mig stram nu efter vintern. Stor kram och tack för all hjälp vi får av dig!

  • annica skriver:

   Hej Felicia, båda dessa fuktserum är favoriter hos mig och ger fin effekt. Skinceuticals hydrating B5 är ett lite lättare och oljefritt serum och Codage hydrating har en rikare konsistens, toppen till en normal/ytorr/torrhy. Kram Annica

 5. Matilda skriver:

  Kan Dermalogicas clearing skin wash med 0,5% bha och daily microfoliant också vara en ide?
  Jag har senaste åren använt allt från lotion p50, paulas liquid, jan marini etc alltid minst 6 månader till över ett år som inte bitit på promaskarna öht. Det mest effektiva har faktiskt varit enzympeelingar, dock inte bra nog.
  Har länge antagit att min hud bara inte svarar på salicylsyran men det känns inte logiskt. Kan det vara så att min hud bara är blir för känslig för BHA i leave on-form? Tänkte därför föra in den igen i rengöring kanske!
  Mvh Matilda

  • annica skriver:

   Hej Matilda. Absolut, även Dermalogica har effektiva produkter för att reducera pormaskar och förstorande porer däribland clearing skin wash och daily microfoliant. Resultat från produkter kan skilja sig från person till person och det kan vara så att BHA i leave on-form inte passar just din hud pga av känslighet eller liknande. Hoppas du får fina resultat från de nya produkterna 🙂 Kram Annica

 6. Ida skriver:

  Åh den ska jag köpa!

  Ska man använda denna som serum och efteråt applicera sin dag/kvällscreme eller ska man applicera denna efter rengöring och inte använda sin dag/kvällscreme?☺️

  • annica skriver:

   Hej Ida. Så kul att höra, hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag 🙂 Applicera ett tunt lager på rengjord hud innan serum och creme. Kram Annica

 7. Millis skriver:

  Hej!
  Går den att kombinera med Exuviance/Neostrata?
  Får alltid envisa pormaskar på näsa och haka.

  Vänlig hälsning
  Camilla

  • annica skriver:

   Hej Camilla, ja det går bra att använda produkter från både Exuviance och Neostrata i sin hudvårdsrutin. Till just envisa pormaskar måste jag passa på att tipsa om Detox Mud Treatment som har superfin effekt på att reducera pormaskar. Kram Annica

 8. Sofia Eriksson skriver:

  Hej!

  Jag är på semester i Abu Dhabi och besökte ett ställe där dom från Elemis tog ett foto av mitt ansikte som mätte upp pormaskar, solskador, rynkor osv. Verkade häftigt och den visade att jag har förutom lina mimik rynkor i pannan flera andra små på kommande (34år). Så hon tyckte att jag borde fokusera mera antiage och ev. Byta produkter? Jag har vuxenacne (ännu lite envisa hormonplitor på hakan och vid näsan) och det har nu varit min fokus.

  Detta är min rutin;

  PC resist rengöring
  Verso acne duo rengöring samt serum
  Leegeeham Propolis serum
  PC Niacinamide
  PC resist dagcreme/ PC Calming cream till natten

  Nu rekommendade hon Elemis superfood mist samt deras superfood peeling och superberry masken till min hy. Men sa att jag nig borde byta till en aktivare nattcreme. Även att jag kanske borde göra en liftning behandling eftersom jag gått ner k vikt och hon tyckte huden kunde behövas stramas upp i ansiktet.

  Vad är din syn på detta? Vore tacksam för svar,
  Kram
  Sofia

 9. Kattis skriver:

  Hej Annica! Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Jag har ett hypertrofiskt ärr på bröstet som jag haft sedan juni efter att klämt en blemma (åh så onödigt..). Ärret ser ungefär ut som en riktigt utstickande finne och jag har provat olika krämer utan några resultat (cicamed scar i över 4 månader tex). Pratade med en hudterapeut som tar bort fibrom med en Diatermipenna och hen tyckte jag kan prova det för att “platta till den” så gott det går. Har googlat men hittar inget om att det ska vara bra mot ärr. Vet du något om detta? Kramar
  Kattis

  • annica skriver:

   Hej Kattis. Förstår dig, svårt att låta bli att klämma men kan de ju tyvärr ge bestående ärr så bra att hålla sig 🙂 Ärr är svårt att reducera och det kan ta upp till ett år innan du ser resultat från en produkt som ska reducera ärr, så gäller att ha mycket tålamod. Cicamed scar är en superbra produkt att jobba med. Diatermi kan helt rätt ge fina resultat på fibrom men det kan skilja sig beroende på hur utgångsläget ser ut. Jag rekommenderar att höra med en hudläkare för att vara på säkra sidan. Kram Annica

 10. Josefine skriver:

  Hej ! Jag har precis börjat med neostrata. Jag vill gärna jobba med hudstrukturen och få en mer balanserad hud. Får lätt små plitor dessutom antagligen för att jag har aldrig riktigt fått en rutin jag trivs med så huden är nog lite obalanserad. Det jag nu använder är neostrata rengöring för känslig hy sen serum collagen serum och sen nattkräm för känslig hud. Tror du det kan räcka för mig för att få ordning på huden? Vill som sagt jobba på att få bättre hudstruktur och gärna att gamla märken osv försvinner. Eller tycker du jag borde lägga till något ytterligare? Kör för tillfället inga masker för försöker stabilisera huden lite. 🙂

  • annica skriver:

   Hej Josefine, vad kul att du ska ge Neostrata en chans, tror du kommer få fina resultat! 🙂 Superbra produkter du har börjat med, addera gärna dagcremen Enlighten Skin Brightener , en dagcreme med spf och utjämnade egenskaper. Sedan är tipset Exuviance toner Soothing Toning Lotion morgon och kvällen efter rengöring för extra fukt och lugnande egenskaper 🙂 Senare kan jag även tipsa om masken Rejuvenatin Treatment Masque till din hudvårdsrutin, en effektiv mask som även passar en känslig hy. Kram Annica

 11. Hanna skriver:

  Hej. Jag har lite tilltäpptheter på utvalda platser i ansiktet och lite ojämn hudton, funderar vad jag kan lägga till för att få bukt på detta problem?
  Använder dessa;
  – dubbelrengöing, olja och mjölk
  – Klairs supple toner
  -phyto corrective gel ifrån skinceuticals
  -cliniccare pure essens
  -osmosis level 2 A-vitamin serum +mist
  -k Ceutic
  -medical barrier cream

  Jag vill lägga till en exfoliering, har kikat på daily microfoliant från dermalogica, medik8 blemish control pads eller PC resist smooting treatment 10 %aha. Vilken rekommenderar du?

  • annica skriver:

   Hej Hanna, vilken superbra hudvårdsrutin du har! För att jobba lite extra effektivt på just tilltäpptheter och även jämna ut struktur kan jag varmt tipsa om uppdaterade Daily microfoliant Daily Superfoliant, innehåller en riktigt effektiv trio av kraftfulla enzymer, riskli och AHA-syror som förfinar porerna, jämnar ut hudtonen och stimulerar cellförnyelsen. Kram Annica 🙂

 12. Johannna skriver:

  Hej Annica! Har en fråga ang pormaskar och hormoner. Fick tvillingar för 6 månaders sedan och ca 2 månader tillbaka har min hy varit sämre med plitor på hakan och kinder, speciellt min högra sida av någon anledning. Det är små vätskefyllda plitor, och upplever min hy mer oren. Är detta pga hormoner efter graviditet tro? Hur kan jag få tillbaka balansen i hyn? Har alltid haft fin hy utan mycket plitor och finnar, finnar ibland. Men har blandhy, mer åt torra hållet. Använder paulas choice resist produkter dagkräm spf 50 och den mer feta nattkrämern i restist serien, även exfolierrkng bha tror jag? Serum från beaute pacifique blå flaska (minns inte vad den heter). Kan jag göra något åt plitorna eller något man får dras med en tid efter gravidet? Med vänlig hälsning, Johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna. Ja helt rätt tänkt, under graviditet och amning händer det mycket hormonellt i kroppen och huden påverkas lätt av detta. Hormonerna brukar balanseras efter ett tag men förstår att det känns tråkigt med finnar och plitor. Toppen att du använder en exfoliering med bha-syra, denna syra löser upp tilltäpptheter. Kika på serumet Clear Daily Skin Clearing Treatment som behandlar tilltäpptheter och förstorande porer, skulle vara ett fint komplement till Sumbmersive Serum Paradoxe som du har 🙂 Även en djuprengörande mask 1-2 gånger i veckan tror jag kan hjälpa till, tipset är Pore Clarifying Charcoal Gel Mask Kram Annica

 13. Jessica skriver:

  Vill du hälsa och säga varmt tack till Emelie på kundtjänst Pratade med henne igår och tog till mig hennes tips redan i kvällsrutinen. Märkte en positiv förändring nästa dag i huden.
  Ska bli spännande och se vad som händer framöver!
  Må så gott/ Jessica med dermaceutics produkter

  • annica skriver:

   Hej Jessica, tack för dina fina ord. Emelie är en stjärna och ska hälsa henne 🙂 Så kul att du såg så snabba resultat. Kram Annica

 14. Elin skriver:

  Hej!

  Kan man använda den här under c-vitamin serum under dagen samt retinol under natten?

  • annica skriver:

   Hej Elin, Vilken c-vitamin produkt är det du tänker på? 🙂 Generellt så är c-vitamin toppen till dagen. Genom att kombinera C-vitamin och solskydd förstärker du solskyddet. Inte på så sätt att du får ett högre spf i din solkräm, men c-vitamin säkrar upp den antioxidantiska effekten och skyddar huden från solskador. Retinol rekommenderas i de flesta fall helst rätt till natten. Kram Annica

 15. Christine skriver:

  När jag var yngre hette det att det var så bra att ångbada ansiktet för att öppna upp porerna, för att på så sätt lättare kunna klämma ut pormaskar. Nu vet jag ju att man inte ska klämma, men kan ångbad vara bra inför t ex ansiktsmask eller liknande? För att öppna upp? Finns det några andra fördelar för huden med ångbad?

  • annica skriver:

   Hej Christine, Så sant. Ångbad är absolut bra för det öppnar upp porerna och gör huden smidigare. Huden vill gärna har mer fukt så boosta på med mer fukt om du ångbadar huden. 🙂 Kram Annica

 16. Sanna skriver:

  Hej Annica! Jag har några vita stängda porer på kinderna som aldrig försvinner, ibland kan man hitta en pytteliten öppning o klämma ut men de kommer alltid tillbaka. Jag har PC BHA 2% gel hemma, funkar den mot vita porer också som den produkten du tipsade om nu?
  Kram sanna!

  • annica skriver:

   Hej Sanna, ofta så har man några envisa porer som alltid är de som fylls med talg och vita/svarta pormaskar bildas. PC BHA 2% gel är toppen för att rengöra porer, för att sedan reducera förstorade porer så addera gärna niacinamid som har en superbra porsammandragande effekt. RESIST 10% Niacinamid Booster är en storfavorit. 🙂 Kram Annica

Tata Harper Resurfacing mask, jag blir speechless. Naturlig salicylsyra exfolierar och huden får en ny lyster och en mjukare känsla med färre tilltäpptheter. Ge huden en extra energikick och applicera masken ovanpå Tata Harper Regenerating Cleanser Dermaceutic Mask 15, ett kraftpaket av syror som djuprengör grundligt och effektivt i en bas av betonitlera. Denna masken […]

Se hela inlägget »

De finns de masker som ligger mig lite extra varmt om hjärtat och dom vill jag rikta strålkastaren mot! Den fuktfattiga hudens hero är Skinceuticals geliga dröm Hydrating B5 masque, flera fuktgivande ingredienser i ett fuktgivande komplex tillsammans med lugnande och reparerande vitamin B5. Kärlek vid första ögonkastet och kärlek som aldrig svalnar med mumsiga […]

Se hela inlägget »

Bomullsrondellen 2.0

Jag älskar produkter och redskap som kan användas på flera sätt och underlätta hudvårdsrutinen, The Facial Pad är ett sådant redskap. Padsen är gjorda i cellulosafibrer som finns naturligt i träd. 🙂 Cellulosafibret och rayon som också kallas för konstsilke gör dom ultramjuka & följdsamma på huden. Rayon kommer även det från cellulosafibret. Padsen kompletterar […]

Se hela inlägget »

Senaste Lansering: iS CLINICAL

Woohoo Äntligen!!!! Så exalterad över att kunna berätta att vi har lanserat iS Clinical. Alltså sååå många år som jag har kämpat för att vi ska få till en lansering av detta supermärke på Skincity. Å varför jag har kämpat…. Jooo dels för att jag personligen tycker att det är grymma produkter med grymma resultat. […]

Se hela inlägget »

Gympass för huden!

Att jobba med ett “Power Couple” som boostar varandra till maximerat resultat är ju något vi som pratat om tidigare men nu hörrni lägger vi in en till växel och jobbar med TRE produkter, tänk vilket resultat som då kan ges! En vinnande trio är Syra + Retinol + Peptider, ingredienser som ger huden ett […]

Se hela inlägget »

Hej alla underbara! Jag heter Linda och i dag har jag fått äran att gästa här på Annicas blogg. Jag är hudterapeut på Skincity och det känns så spännande att jag får chansen att få nå ut till er med mina tips även i detta forum. Jag har passerat det magiska 40-stecket så jag använder […]

Se hela inlägget »

Kan man grotta ner sig för mycket i härliga syror, jag tror inte det 😉 AHA syra tillsammans med sina syrakompisar BHA och PHA är uppskattade favoriter för sina fina och snabba resultat. Syror är nämligen supereffektiva på att exfoliera, vilket betyder att de hjälper huden att bli av med gamla hudceller. De ökar även […]

Se hela inlägget »

“ Nu för tiden är det en fröjd att tvätta ansiktet, huden är så len och jag har fått en helt ny lyster.! ” Här kommer en fantastisk hudvårdsresa ifrån vår kära kund på Skincity. Hon hörde av sig till oss och berättade hur dåligt hon har mått över sin hormonella obalans i huden. Efter […]

Se hela inlägget »

Idag tänkte jag berätta lite mer om vårt samarbete som vi har med hudläkargruppen. Jag får nämligen dagligen in förfrågningar från er om medicinska och estetiska behandlingar. Många undrar vart man kan vända sig när man överväger eller har bestämt sig för att göra en behandling. Det är viktigt att man väljer rätt klinik. Eftersom […]

Se hela inlägget »

Älskar att bada i olja

Kalla dagar drömmer jag mig bort till ett varmt bad, vilka av er är med mig där? Vad är inte härligare än ett varmt bad när det är så kallt och ruggigt ute. Är det något som slår ett bubbelbad så är det ett bad med oljor. Lika mumsigt och gosigt för den vintertorra huden […]

Se hela inlägget »