Scrolla för att läsa mer

KTFs solfrukost – senaste rönen om solvanor och hudcancer

Tidigare i år var jag på en intressant föreläsning med KTF (Kemisk Tekniska Företagen)och KoHF (Kosmetik- och hygienföretagen) som hölls av Peter Jansson & Maria Brolin,  specialistläkare inom dermatologi. De tog upp de senaste rönen om våra solvanor kring solskydd och hudcancer.

Våra solvanor

Varje år görs en enkät av Kosmetik- och hygienföretagen där de frågar ett antal svenskar om deras vanor kring användning av solskyddsmedel. Så intressant att se hur solskydd används! (En studie på 1010 personer, jämfört med förgående år)

 • Fler använder solskydd (66%) än de som inte gör det, vilket är positivt. Tyvärr inte alla (detta gäller män i högre grad än kvinnor, och äldre i högre grad än yngre)
 • 56% applicerar solskydd endast 1 gång/dag..Vi måste tänka på vikten av återapplicering under dagen också! 🙂
 • Många tror tyvärr att man kan vistas längre i solen bara man använder solskydd. (Framförallt yngre)
 • Vanligast är ett kombinerat skydd (ansikte & kropp)
 • Mest populära konsistenser & formulas är lotion och creme.
 • Vi använder högre solskydd, medel till högt skydd.
 • Vi smörjer vanligtvis in våra barn med högt solskydd (88%!) och använder oss i regel av solskydd som anpassas till barn.

Hudcancer hos svenskar ökar

Antal insjuknande i malignt melanom ökar, framförallt hos oss svenskar. Detta är den vanligaste formen av cancer efter bröst och prostatacancer nu. Under soliga perioder vistas vi otroligt mycket i sol och vi är också de i världen som är mest flitiga på att resa till solen. Vi gillar att sola och tyvärr har vi ett solbrunt skönhetsideal vilket inte är positivt för vår hud.

”The fight against skin cancer starts in your head”

Euromelanoma är en kampanj mot hudcancer som drivs i hela Europa där alla har möjlighet att kolla sina fläckar på hudmottagningar för att tidigt kunna upptäcka hudcancer I år är datumen 13-17 maj. Årets kampanj kommer att belysa psykologiska mekanismer som påverkar bland annat prevention av hudcancer och vårdsökande beteende. Detta är en så bra grej, alla borde se över sina fläckar regelbundet! 😊

UV-strålning är idag klassat som den högsta riskkategorin för cancer (klass I), i samma riskkategori som rökning! Vi måste alla ändra vår attityd till solande och bli bättre på att skydda oss från solen med respekt för solens både positiva och negativa effekter. Aktivt solande eller ej, solen vet inte om vi rör oss eller sitter stilla när vi vistas i utomhusmiljö. Så glöm inte solskyddet om ni är i solen och stanna i skuggan så mycket som möjligt! 😊

 

Lagstiftning om solskyddsmedel & Europakommissionens rekommendationer

Solskydd är en kosmetisk produkt & läkemedelsverket är ansvarig kontrollmyndighet över alla solskyddsmedel. Ur hälsosynpunkt ser Europakommissionen användning av solskydd som mycket viktigt pga att hudcancer orsakad av just UV-ljus ökar snabbast av alla cancerformer.

 • Det finns ett 30-tal godkända UV-filter, kemiska & fysikaliska
 • Marknadsförd kosmetisk solskyddsprodukt ska använda ett eller flera av dessa tillåtna UV-filter för maximal effekt och skydd.
 • Märkning av solskyddsprodukter ska tydligt visa info om innehåll, hållbarhet, vilket skydd, UVA & UVB

 

Kunskap om solen och solskydd är verkligen så intressant och viktigt, men det kräver sin uppfräschning då och då! Är ni intresserade av att läsa mer om detta kan ni se hela enkäten om solvanor och vad föreläsningen handlade om här. 😊

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 svar till “KTFs solfrukost – senaste rönen om solvanor och hudcancer”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Jeanette Lorin skriver:

  Hej Annica!

  Du skriver så bra blogg inlägg!!

  Jag har dagkräm Exuviance med SP 20. Jag antar att det inte räcker som optimalt solskydd.
  Har du något förslag på solskydd som du kan rekommendera från ert sortiment. Jag kan tänka mig att byta dagkräm om det behövs.

  MVH

  Jeanette Lorin

 2. Lia skriver:

  Apropos applicering gjennom dagen.. har du noen tips til hva man kan gjøre dersom man har påført SPF om morgenen og så har lagt sin makeup, hvordan etter applicere SPF da? finns spf spray?

 3. Em skriver:

  Så.. Vilket skydd är bäst när man ska återapplicera under dagen? Finns det något med minimalt kladd? Om man har smink på sig… Hur gör du då?

 4. Jennifer skriver:

  Man ska ju applicera solskydd flera gånger om dagen om man vistas i solen. Men ang solskydd i ansiktet hur gör man vid återapplicering? Känns ju som man vill tvätta ansiktet igen då så man inte geggar runt smuts i ansiktet när man smörjer flera ggr?

 5. Lisa skriver:

  Hej!

  Jag ska göra dermapen och undrar om det finns några solskyddsprodukter för ansiktet (spf50) som passar särskilt bra efter denna typ av behandlingar?

Så kul med nya BUS produkter, fyra produkter som jag är hooked på som är mina must haves i vår och sommar för flawless gyllene ton! Vita Liberata Body Blur Sunless Glow Hur smart med en foundation till kroppen? Body Blur Glow har dessutom uppdaterat sig med en ny produkt i Blur-familjen, Body Blur Sunless […]

Se hela inlägget »

Jag och mina kollegor på Skincity får ofta frågan om man kan använda retinol på dagen. Svaret är JA, du kan använda produkter med A-vitamin även på dagen men det finns regler, låt oss kika närmare vad som gäller. Som många av er redan vet så är ju A-vitamin en magisk ingrediens som ger effekt […]

Se hela inlägget »

SKINCITY CELEBRATION

Wihooo vilket firande! Skincity fyller 8 år och växer så det knakar, det är så kul och spännande. Otroligt kul att så många av er varit med så länge och gillar det vi gör! 😊 Självklart firar vi med fina erbjudande när vi fyller år. Våra ikoniska produkter får träda fram, men erbjudandet gäller bara […]

Se hela inlägget »

SkinMedica – nu på Skincity!

Nu är märket här, ni har förstått vid det här laget att jag är EXALTERAD över att vi nu kan erbjuda ett av USAs mest erkända cosmeceuticalmärken SkinMedica på Skincity! Varumärket som har sina rötter i klinikvärlden – hos dermatologer och hudläkare – och som har så mycket kliniska studier och forskning bakom sig.  Det […]

Se hela inlägget »

Jag vet att många av er frågat och varit nyfikna på min rutin och vad jag använder för produkter morgon och kväll just nu. Som hudterapeut blir man ju lixsom aldrig riktigt nöjd och håller sig knappt trogen någon produkt men ibland slår hjärtat lite extra för vissa produkter som får stanna kvar på badrumshyllan […]

Se hela inlägget »