Bli solsmart – snabba handboken del 1

Jag tänker kort reda ut skillnaderna på olika spf, hur ofta man ska återapplicera och vikten av UVA och UVB. Vi får frågor kring solskydd året om, vi svenskar reser mycket till varmare breddgrader på vinterhalvåret och på sommaren älskar vi att vara utomhus så snart solen kikar fram. Man vill kunna njuta i solen utan att bränna sig eller för den delen känna stress över att man inte smort in sig med rätt spf. Vill genom denna handbok ge litta smarta soltips att ha i åtanke så semestern blir mer avkopplande.

Bild på klarblå himmel och sol

Skillnaden på spf 30 och 50

En ständigt återkommande fråga är om spf 50 är dubbelt så effektivt som spf 30 och att många drar sig för spf 50 eftersom de tror att de inte kommer få någon färg alls. Såhär är det:
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
Det skiljer alltså enbart 1% mellan 30 och 50. Så varför ska man då ens ha spf 50 tänker ni? Jag vill säga att en hy som lätt bränner sig i solen ska ha så högt skydd som möjligt. Om UV-index är 6–7 eller högre är solen stark och du bör vara försiktig. Håller man till nära ekvatorn, där de högsta värdena kan uppgå till över 15 (jämfört med Sveriges index som ligger mellan 3-7) så finns det ingen anledning att gå utan högsta möjliga skydd. Färg får man ändå men med hög spf blir det skonsammare för huden.

 

Genrebild fysikaliskt filter

Ett fysikaliskt solfilter där solens strålar reflekteras bort från huden

Fysikaliskt vs Kemiskt filter

SPF (Sun Protection Factor) är ett mått på solskyddsproduktens förmåga att förhindra UVB från att skada huden. Själva filtren i en produkt kan vara fysikaliska eller kemiska men kan också vara en kombination av båda eftersom de skyddar på olika vis mot UVA- och UVB-strålning.
Skillnaden mellan filtrena är följande: Fysikaliska filter (titandioxid och zinkoxid), består av små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen. Man kan säga att UV-strålarna studsar på hudytan och går inte ner i huden. Kemiska filter däremot absorberar UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning, detta sker genom en kemisk reaktion i huden. Oftast passar ett fysikaliskt filter för den känsliga huden och ett kemiskt för en aknebenägen hy.

Vad är UVA och UVB

Solens strålar består av UVA, UVB och UVC strålar. UVC strålarna skyddar ozonskiktet oss från men hur är det då med resten?

UVA = Penetrerar huden djupare, är förknippad med rynkor, pigmentering, för tidigt åldrande och kan även orsaka soleksem. UVA-strålar är finns året runt, även på molniga dagar.
UVB = Den typ av strålning som ger oss den bruna färgen och är den som orsakar solbränna.

För att se om en produkt har tillräckligt av både uva och uvb skydd behöver du kika efter märkningen på produkten. Inom europa finner du en UVA-märkning i en cirkel och i USA står det Broad Spectrum på produkten.

UVA och UVB märkning på solskydd

COOLA har väldigt fina solskydd till hela familjen och dem hittar du HÄR.

Nästa gång tänker jag tipsa om snabba och enkla ”att-tänka-på” tips till en sund och avslappnad stund i solen. Missa inte det 😊

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Bli solsmart – snabba handboken del 1”

  • (2) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Maria Sandström skriver:

    Jag använder Paulas Choice resist dagkräm med spf 50 varje dag. Klarar jag mig enbart på den när jag solar eller är det skillnad på dagkräm med solskydd kontra ”bara” solskydd?

    • Yasemin skriver:

      Hej Maria, Du klarar dig jättebra på din dagcreme med spf50. Dock är det viktigt att man fyller på med sitt solskydd under dagen så man bibehåller det höga skyddet, i synnerhet om man ska vara ute hela dagen. Skillnaden mellan ett solskydd och den du har är att dagcremen är proppad med aktiva ingredienser som man vill ha i sin dagliga creme, utöver det höga solskyddet, men det gör den också mer känslig för höga temperaturer. Ha då hellre ett vanligt solskydd i strandväskan i sommar 🙂