D vitamin och solen

 • | Anna

Hur ska man tänka när det gäller att vistas i solen, man vill ju skydda sig men samtidigt också få det tillräckliga D vitamin intaget som kroppen behöver efter en lång vinter? Och vad säger studierna egentligen gällande D vitamin och solen, hur mycket behöver vi exponera vår hud för att få tillräckligt av denna livsviktiga vitamin?

Rekommendationen säger att man bör vara bararmad upp till 15 min 2-3 gånger i veckan för att kroppen ska kunna ta upp D vitamin och lagra i kroppen för att tillgodose det behov som finns under vintern.

Varför behöver vi D vitamin?

D vitamin är viktigt för att hålla vårat skelett intakt och för att reglera kalciumnivåerna i blodet. Vi får i oss vitaminet antingen via kosten eller när vi vistas ute i solen. Kost som innehåller D vitamin är bland annat fet fisk, så som makrill, lax och sill. Andra livsmedel är ägg, mjölk och margarin.

Hur mycket D vitamin behöver vi per dag?

Det rekommenderade intaget av D vitamin kan skilja sig något beroende på ålder, hur mycket vi vistas i solen och hur stort intag av D vitamin man får genom kosten men det ligger på ca 5-20 mikrogram per dag. När våren och sommaren kommer så är solen den viktigaste källan till upptaget av D vitamin och då är rekommendation att man ska vara bararmad upp till 15 min 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras då i kroppen och kan då täcka upp en del av det behov som finns under vintern.

Man kan tillföra D vitamin som tillskott under oktober-mars om man är i behov av det.

Hur ska man tänka med solskydd och solen?

Jag använder mig av solskydd till ansiktet året om. För att få i mig den dos av solen som är nyttig så brukar jag exponera andra delar av kroppen, tex, armar eller ben (ca 15 min) om jag vistas ute. Enligt mig en win win… jag får i mig det viktiga behovet och jag skyddar mig fortfarande på dom områden jag behöver extra skydd. Vill man inte använda solskydd så kan man skydda sig med kläder och nån form av huvudbonad.

Kommentera gärna om du önskar fler inlägg med fokus på solskydd. ☀

 

7 svar till “D vitamin och solen”

 • (7) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  Jag har en annan fråga.
  Vilket av dessa två är bäst för rynkor. SKINCITY SKINCARE
  CORRECTING SECOND CONCENTRATE. TOTAL REPAIR RETINOATE TREATMENT.
  Jag har känslig hud som kan reagera och har precis starta med serien
  MELLOW BALM CLEANSER
  LUMINOUS LICORICE TONER
  FIRST CONCENTRATE
  SOFT CALMING SECOND CONCENTRATE
  24H BARRIER EXTREME CREAM på natten
  och PC kam 30 på dagen.
  Kram.

  • Anna Klaesson skriver:

   Hej May-britt!
   Vilka fina produkter du har hemma och spännande med en helt ny rutin. Båda jobbar bra mot rynkor. Correcting Second Concentrate är mer kraftfull än vad Repair Retinoate Treatment är så om du är känslig skulle jag börja med masken om jag var du. Använd den 2-3 ggr i veckan istället för din creme till natten, det går bra att ha serum under masken. Återkom om det är någon mer fundering så hjälper jag till.
   Kram Anna

 2. Isabelle skriver:

  Hej! Intressant ämne du belyser. Jag brukar tänka lika som du gällande exponering av hud på andra delar av kroppen, istället för ansiktet.
  Ställer mig dock frågande till rekommendationen om 15 minuter ett par gånger i veckan. Viktigt att belysa i sammanhanget är ju vilken hudfärg man har. Utifrån den kunskapen jag har, vill jag påstå att det skiljer sig markant beroende på om du har ljus hy eller mörk hy.

  • Anna Klaesson skriver:

   Hej Isabelle!
   Ja visst är det intressant, också lite klurigt för man vill ju samtidigt skydda sig. Och självklart är det så att det kan skilja sig beroende på hudfärg. Jag nämner upp till 15 min vilket är den generella rekommendationen och sen kan det såklart vara olika från person till person.
   Önskar dig en härlig vårdag, kram Anna

 3. Helen skriver:

  Gärna tips på bra spfprodukter som fungerar att återapplicera under dagen 🙂