Så tar du hand om hudbarriären

  • | Anna

Låt oss idag ta en närmare titt på hudens yttersta skikt, hudbarriären.

Funny facts om vår hud

  •  Kroppens största organ
  • Är tunnast på ögonlocken och som tjockast under fötterna
  • Vårt talg håller huden smidig och förhindrar uttorkning
  • Delas in i tre olika våningsplan – Epidermis (överhuden) – Dermis (läderhuden) – Hypodermis (underhuden)
  • Huden är vårat viktigaste sinne och är också en viktig del av vårat immunförsvar.

Det yttersta skiktet – Hudbarriären

Vårat översta hudlager epidermis består av 5 olika cellskikt och processen att cellerna vandrar från botten i tillväxtlagret till toppen i hornlagret tar ca 30 dagar, den så kallade cellförnyelsen.

Hornlagret – stratum corneum 

Det ljusa skiktet – stratum lucidum

Kornskiktet – stratum granulosum

Taggcellsskiktet – stratum spinosum

Tillväxtlagret – stratum basale

creme

Eponce Medical Barrier Cream är reparation på högsta nivå för en hud med skadad barriär. Passar liten som stor, så en multiuser för hela familjen.

Längst upp i överhuden, hornlagret så hittar vi det yttersta skiktet som kallas för hudbarriären, som vi vill behålla intakt och stark för att kunna stå emot allt den utsätt för utifrån. Det kan vara uv-ljus, bakterier, virus, fria radikaler och allergener för att nämna några.

Vad kan vi göra för att behålla vår hudbarriär stark och vad kännetecknar en skadad hudbarriär?

En stark hudbarriär, Tumregel 1,2,3

Använd en rutin som är anpassad efter din hudtyp och tillstånd just nu, tänk som vi gör med garderoben… vi byter ju ut vintergarderoben till sommar och vice versa och samma är det för huden.

Skydda alltid din hud med ett dagligt SPF, det finns inga undanflykter här. Solens strålar och fria radikaler bryter ner huden vilket gör att vi åldras i förtid. Att använda en antioxidant under sitt SPF förstärker också hudens skydd mot fria radikaler som skadar huden.

Återfuktning är A och O för att hålla huden smidig och mjuk. Skulle den däremot vara torr så blir huden också mera ömtålig och försvagad och huden kan då ha svårt att stå emot allt som vill angripa den. Ju äldre vi blir desto svårare har huden att själv producera fukt och det är också därför det är vanligt att man blir torrare ju äldre man blir.

olja

Squalane som efterliknar hudens egna talg vars funktion är att  smörja huden har en jättefin egenskap att förse huden med fukt och bygger upp huden så att hålls mjuk, smidig och stark. Peter Thomas Roth Oilless Oil passar också riktigt bra för hela familjen, även dom små.

Kännetecken på en skadad hudbarriär

Ett tydligt tecken är att huden upplevs torr och väldigt stram, den kan även klia. Huden blir generellt mer känslig och produkter som du normalt sätt klarat av tidigare kan du reagera på. Ett råd är att hålla rutinen ganska enkel, lite som att börja om från början och prova använda milda produkter som är anpassade för en torr/uttorkad och känslig hud för att stärka upp den igen.

Har du haft en försvagad hudbarriär? Vilka produkter var din räddning? Dela gärna med dig. 🙂

17 svar till “Så tar du hand om hudbarriären”

  • (17) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Alice skriver:

    När det kommer till att ta hand om sin känsliga hud, hur petig ska man vara? Det är så roligt med olika produkter! Exempel: Jag har fått en ansikts ’mist’ i present, som man ska spraya på under dagen. Problemet är att den svider lite, kanske första kvarten när man sprayat på. Är den då en big no-no?

    Med vänlig hälsning,

    Alice

    • Anna Klaesson skriver:

      Hej Alice!
      Det är en bra fråga du ställer och inte alltid helt lätt att ha svaret. Om det svider i huden kan ha med att huden är fuktfattig, dvs att den är i behov av mycket fukt. Om det dessutom är övergående och att inga andra synliga reaktioner sker på huden så tror jag att det kan vara det och att det förmodligen kommer gå över efter en tids användning, men som sagt… jag kan inte ge några garantier. Ett annat tips jag vill ge är att du kanske bör se över din rutin nu till höst/vinter om du haft samma som under sommaren. Oftast behöver man tillföra mer näring och fukt till huden under den här delen av året. Kontakta gärna oss via info@skincity.se så kan vi hjälpa dig see över din rutin och eventuellt justera den något.
      Önskar dig en fin dag!
      Kram Anna

  2. Dunja skriver:

    Jag är inne på 4e veckan av 12 veckors behandling med Epiduo gel (adapalene+bensoylperoxid) mot hormonella akne. Är van med retinol och syror och trodde inte att det ska bli en stor förändring för huden men… Huden varierar mellan att vara stram, röd, torr och det kliar. Jag upplever att det hjälper med whole bunch of things (tyvärr).
    Jag använder Paula’s Choice mest med lite annat.
    På kvällen efter att jag använt Epiduo, väntar jag 20-30 minuter för att aktiva ingredienser ska jobba ostörda sedan använder jag en hel del.
    1) Hyaluronic Acid Booster + Omega Complex serum + Niacinamid Booster
    2) Omega Complex moisturizer eller La Roche Posay Effaclar H moisturizer
    3) för att låsa in de goda ingredienserna, sist tar jag BR Creme Masque Vernix.
    Jag tror jag har saken under kontroll men, ibland beroende på vädret blir jag uber torr och då kan jag se i spegeln att huden flagnar. Kan vara värre av behandlingen med Epiduo har jag läst, och då är jag rätt så nöjd. Det är ganska många grejer jag använder för att ha saken under kontroll och jag fattar att folk ger upp. Läkaren som skrev ut Epiduo sa att jag kan använda mjukgörande om jag känner att jag behöver strax efter att jag smörjde in Epiduo men för mig är det snarare ett måste att använda mjukgörande.

  3. Maria skriver:

    Paulas Choice Omega+ serie 🙂 Även La Roche posay cicaplast kräm är räddare när man varit för girig med retinolen

  4. Maria skriver:

    Min räddning har varit att varva K-ceutic med Dermatologica hydrating mask till kvällen som nattmask/nattcreme samt byta till en snäll oljebaserad rengöring. Samt hålla mig till ett märke när det gäller serum och syror. Jag har valt akademiklinikens produkter som min känsliga hy tålt jätte bra!

  5. Carin skriver:

    Tack för alla bra inlägg ni gör! En fundering, jag har inte fattat det där med Squalane. Finns det olika innehåll i Squalane? Eller kommer det alltid från hajleverolja? Jag försöker undvika animaliska produkter och framförallt sånt som inte är så bra för djuren/naturen men ibland verkar det inte komma från hajleverolja eller? Förvirrad av alla olika namn

    • Anna Klaesson skriver:

      Hej Carin!
      Squalane i hudvård kommer oftast från veganska källor som oliver, vetegroddar eller sockerrör, men förr var hajlever den främsta källan till den eftertraktade oljan, idag är det förbjudet. Skillnaden mellan squalane och squalene är att den förstnämnda är mer stabil, har längre hållbarhet och inte bryts ned lika enkelt.
      Kram Anna

  6. Josefine skriver:

    Kan en skadad hudbarriär även kännetecknas med små finnar? Får framförallt i pannan och de försvinner inte! Har börjat med nya produkter och funderar på om jag gått på för hårt?
    Kanske behöver denna kräm som ni skriver om

    • Anna Klaesson skriver:

      Hej Josefine!
      Går man på för hårt så kan hudbarriären hamna i obalans, men det är också vanligt att huden får en utrensning i form av plitor/finnar när man börjar med en ny rutin, i det här inlägget skriver jag om just det, kika gärna. 🙂
      Kram Anna

  7. Anna skriver:

    Hej! Jag har en blandhy som lätt blir yttorr men även en känslighet i med lätt till eksem. Men får även lätt finnar så jag kan inte ha produkter som täpper igen. Vi har hemma ett hårt vatten från egen brunn som jag misstänker skadar min barriär. Har ni tips hur jag ska tänka och vad jag ska använda? Kan inte ha för mycket produkter med lipider (finnar) inte för kraftiga (eksem).

    • Anna Klaesson skriver:

      Hej Anna!
      Har du provat att använda ett micellärt vatten som din rengöring, det är milt, tar bort smuts och lättare makeup.Du använder det tillsammans med en bomullspad och sveper över huden, superenkelt och skonsamt för huden och du slipper använda vatten.
      Tips på creme som är barriärstärkande, oljefri men med fuktbindande egenskaper, den är grym. Kika gärna på dessa!
      Kram Anna

      • Anna skriver:

        Tack! Jag har testat micellärt vatten från Skincity skincare men huden blev bara röd och känslig av den.
        Kram!

  8. Nadja skriver:

    Hej ❤️

    Jag har en rutin jag följer men nu har jag bokat in microneedling x3 med kemisk peeling x3 samt botox som är inblandat med vitaminer osv och som också ges vid 3 tillfällen. Jag vet ju att jag inte ska använda vissa syror osv efter peeling så skulle du kunna rekommendera en rutin som huden måår bra av efter. Det är väl ändå viktigt att underhålla huden mellan behandlingar för bästa resultat? Räcker det att byta ut retinol osv de första dagarna efter varje behandling?

    Kram till er från Nadja

    • Anna Klaesson skriver:

      Hej Nadja!
      Bra att du tänker på att lägga syrorna åt sidan efter behandling, samma skulle jag säga med retinolet som du redan nämner. 1 – 1,5H vecka efter behandling skulle jag säga generellt är lagom både med syror och retinol att pausa men man får känna efter lite, efteersom det kan vara lite individuellt. Det du ska satsa på är massvis av fukt, kika på den här, Fresh One Step Facial Essence som är toner och serum i ett, innehåller fuktgivande hyaluronsyra och björksav samt probiotika som främjar en god hudhälsa och den här cremen som är grym efter kemisk peel behandlingar, 24H Barrier Extreme Cream.
      Önskar dig ett fint resultat!
      Kram Anna