Acne av solcreme? Myt eller sanning

 • | Annica

Det här får jag många frågor om – varför får jag acne när jag är på solsemester? Får man acne av sin solcreme och i så fall, finns det solskydd som inte ger finnar och acne? Det är ska jag grotta ner mig i i dagens blogginlägg. Läs vidare så får du svaret! 🙂

 Rengöring & solskydd för att motverka finnar och acne

Acne aestivalis – vad är det?

Är det riktiga & korrekta namnet på något som också har kommit att kallas för Mallorca-acne. Det har dock inget med Mallorca att göra, utan beror på en överkänslighet för solen – en slags solallergi  som kan uppkomma vid exponering för UV-strålning i kombination med vissa ingredienser i solprodukter. Detta visar sig som små röda prickar och som brukar dyka upp efter några dagar i solen. Men varför får man det? Och vad kan man göra för att förebygga? För det finns faktiskt hjälp att få! Det bästa är såklart att undvika att vara direkt i solen, men även rätt produktval kan göra stor skillnad.

Tilltäppta porer

Främsta anledningen är att man får Mallorca-acne beror på att porerna blir tilltäppta… produkten är för fet för din hudtyp och gynnar istället talgproduktionen vilket leder till utslag. Störst talgkörtlar har vi på bröst, axlar, rygg och i ansiktet och det är också oftast där man får utslagen. Samma sak gäller om man använder hudvård som inte är anpassad efter sin hudtyp och tillstånd, leta efter ett solskydd som passar din hud, gärna som är lätta på huden och snabbabsorberande. Heliocares 360 Oil Free Gel Spf 50, Oljefri älskling till ansiktet, perfekt för dig som lätt känner dig glansig & tilltäppt i huden. Satsa även på en lättviktig spray till kroppen om du lätt får utslag även där. Hydropeptides Solar Defense Body är både kladdfri och (super)snabbabsorberande, ja viktlös på huden!

Solskydd för en hud som lätt får finnar & utslag

Parfym & kemiska solfilter

Parfym i solskydd eller kemiska filter kan verka irritativt på huden. Är du känslig eller har lätt för att få acne så uteslut det i ditt solskydd och kika efter fysikaliska filter (titandioxid & zinkdioxid). NeoStrata Sheer Physical Protection Spf 50, ultralätt på huden, komplement till din dagcreme eller som ensam produkt – dagcreme, solskydd & lätt makeup i ett. Har en lätt toning pga sina fysikaliska filter & jämnar ut hudtonen så snyggt! Medik8 Physical Sunscreen Spf 30 passar både ansikte och kropp, slurp! Lixsom smälter in i huden och lämnar en skyddad, mjuk hud. Är ett snabbabsorberande solskydd i en lätt creme om man gillar det bättre än en spray, parfymfri med 100% fysikaliskt filter.

fysikaliskta & parfymfria solskydd

Svett & badkläder

Men döm inte ut bara ditt solskydd, får du utslag på områden där du använder kläder & badkläder då kan det bero på det. Se till att tvätta dina badkläder och övriga kläder du återanvänder, svett och tidigare använt solskydd kan sitta kvar på kläderna och verka tilltäppande på porerna.

BHA-syra mot Mallorca-acne

Rätt solskydd kan vara lösningen för att slippa aknen, men ibland uppkommer utslagen först efter ett par dagar eller veckor. För att förebygga – använd en lätt exfolierande rengöring i din rutin som innehåller den fettlösliga BHA-syran salicylsyra.

Rengöring & exfolierande toner med BHA syra

Hydropeptides galet härliga mjölkrengöring, Purifying Cleanser balanserar talgproduktionen och är effektiv på orenheter i porerna med sitt innehåll av BHA och kaolinlera som djuprengör och lugnar. Om man inte önskar en syrabaserad rengöring, använd en daglig exfolierande toner efter din rengöring med syran som städar rent djupt ner i porerna. Codage Purifying Lotion med en magisk kombination av AHA, BHA och zink balanserar talgproduktionen. En riktig grymmis för en tilltäppt hud!

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Acne av solcreme? Myt eller sanning”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Hej,

  Jag beställde precis EXUVIANCE CLARIFYING FACIAL CLEANSER och nyligen fått hem den på en dag! Men blir lite osäkert just nu om det är syror i som ej skall användas på sommaren? Man blir lite förvirrad av alla ingredienser på skincity men fick hem produkten då de stod AHA och BHA? Vilket jag är en slags syra antar jag? Har även spf dagkräm i detta läget! Hur ligger de till exakt?

  • Annica skriver:

   Hej Sofia, Clarifying Facial Cleanser innehåller syra helt rätt tänkt, Mandelsyra (aha), salicylsyra (bha) och glukonolakton(PHAsyra). Denna rengöring kan du även använda på sommaren så länge du har ett solskydd till dagen likt du har 🙂 Ska du dock iväg på en solsemester så du vistas i direkt solljus ofta så rekommenderar jag att du lämnar din rengöring med syra hemma för att inte stressa huden och orsaka solskador. Under tiden är en mildare rengöring passande likt, C-Esta Cleansing Kram Annica