Acne & Vuxenacne

 • | Annica

Många lider av acne och inte bara i tonåren utan även i vuxen ålder. För vissa av oss råder en ständig kamp att få bukt på sin hud. Visste ni att så många som runt 50% av kvinnorna har lidit av acne någon gång i livet. Det finns mängder med tips av alla dess slag, från aktuella lösningar till livsstils översyn och allt däremellan. Ja var ska man börja. Äta nyttig mat, byta örngott eller swipa av bakterier från mobilen i all ära men för envisare finnar krävs ofta lite mer hjälp ifrån rätt hudvård.

Här kommer några handfasta tips att tänka på:

1) Rengör huden morgon och kväll. På morgonen kan du välja en mildare rengöring för att inte överbehandla huden. Under natten samlas mycket toxin och smuts på huden så glöm inte att swipa av med t ex ett micellärt vatten. Man förbereder då huden för nästkommande produkter på dagtid lika så till kvällen.

Tips, testa Hyggees care cleansing water, ett jättebra komplement till er andra rengöring på kvällen!

2) Glöm inte att exfoliera! En viktig del av hudvårdsrutinen är exfoliera huden med syra/enzymer som vår hud uppskattar mycket. Porerna innehåller talg och en exfoliering med Salicylsyra tränger in och exfolierar talgen och gamla hudceller som byggs upp inuti porerna.

Tips, addera in Paulas storsäljare 2% BHA om du har problem med finnar och plitor.

3) Glöm inte att återfukta! Att torka ut huden med starka produkter som tyvärr många gör kan istället förvärra problemet. Se till att ha ett återfuktande serum eller tex en toner som håller huden i balans.

Tips, lägg gärna till Medik8´s återfuktande serum som ett komplement till din rutin.  

4) Ta hjälp av oss hudterapeuter. Det viktigaste är alltid det man gör varje dag och för att få rätt hudvård, skräddarsydd utifrån just din hud är mitt tips att gör vårt kostnadsfria hudtest, så hjälper vi att guidar er rätt i hudvårdsdjungeln. 🙂

5) Ha is i magen och ge era produkter tid! Inte alltid det enklaste, jag vet, men att inte se något resultat efter bara en kort tid kan vara fallet för vissa. Så håll er till en rekommenderad rutin i minst 4 månader. Börjar ni byta produkter helt plötsligt så kan man stressa huden i onödan.

 

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

56 svar till “Acne & Vuxenacne”

 • (56) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kimberley skriver:

  Jag lider inte av acne l&#228ngre, men kan ibland f&#229 lite oren hud med sm&#229plitor och blev d&#229 tipsad av skincitys hudterapeut om Medik8 blemish control pads. S&#229&#229&#229&#229&#229 bra och s&#229 prisv&#228rda. Dom tog bort all plitor och gav s&#229 fin yta p&#229 huden.

  Ett tips 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kimberley, Vad h&#228rligt att h&#246ra! S&#229 kul att f&#229 h&#246ra feedback p&#229 produkter ni anv&#228nt och f&#229tt s&#229 fina resultat utav, padsen &#228r f&#246r &#246vrigt amazing!! 🙂 Kram Annica

 2. Hanna skriver:

  Hej! Jag anv&#228nde p50 i 6 m&#229nader men den var en gnutta kraftfull f&#246r mig och gav mig lite sm&#229plitor. Jag bytte till paulas choice bha liquid och den hj&#228lper mot tillt&#228ppta porer MEN JAG SAKNAR LYSTERN OCH UTJ&#196NNANDE EFFEKTEN AV P50. Hur ska jag g&#246ra ?? Vilken syraprodukt ska jag v&#228lja? Forts&#228tta med bha liquid fr&#229n pc, byra till p50w ? Kombinera dessa och anv&#228nda p&#229 olika veckor?? Hj&#228lp&#9829&#65039

 3. Gos skriver:

  Vore kul om ni kunde ta upp fungal acne som inte många verkar vara medvetna om.
  Sen jag läste detta https://simpleskincarescience.com/pityrosporum-folliculitis-treatment-malassezia-cure/ och använt produkter med ämnen som inte göder svamp sen slutet av mars. Min hud är riktigt fin nu ( kan fortfarande få någon enstaka finne runt mens eller ägglossning) . Har lidit av acne hela min tonår och vuxenålder och nu efter 40 och produkter som inte göder svamp så har min hud aldrig varit bättre.
  Har spenderat massa tid och pengar på dyra hudvårdsprodukter och märken utan större resultat till jag förstod vad som ställde till det för mig.

  Så det vore intressant om det kunde skrivas något om fungal acne.

  • annica skriver:

   Hej Gos, Vad härligt att höra att du fått så fina resultat och hittat produkter som passar dig! Jag älskar att få feedback, råd och tips på vad jag kan ta upp i bloggen och vad ni önskar läsa mer om. Återigen så kul för dig att du hittat vad som fungerar för dig och att du delar med dig, något som kan hjälpa många andra också! 🙂 Kram Annica

 4. Victoria skriver:

  Hej Annica!

  Jag funderar på att tillföra en exfolieringsprodukt innehållande BHA i min hudvårdsrutin! Jag har en blandhud med svarta pormaskar på näsa och kinder som jag gärna vill få bukt med! Får även lite finnar ca en gång i månaden som jag gärna vill motverka.

  Jag undrar om Medik8 Blemish Control Pads är lika effektiva som Paula’s Choice BHA 2% Liquid? Skulle du rekommendera någon av dessa två för att jobba med det jag nämnt ovan?

  • annica skriver:

   Hej Victoria, halten BHA syra i dessa är samma. Medik8 Blemish Control Pads ger dessutom fukt till huden, precis vad en blandad hudtyp ofta är i behov av. Dessa prisar jag högt!! 🙂 Kram Annica

 5. Emelie skriver:

  Hej Annica! Jag har lidit av grov acne i omgångar ända sen tidigt tonår (är nu 28 år) och har ätit Isotretionin (och massa andra mediciner) i tre olika omgångar. Den senaste omgången avslutade jag våren 2017 och har nu varit acne-fri i över ett år och hoppas att det fortsätter så framöver. Jag har haft väldigt allvarlig acne med centimeterstora varfyllda cystor som gav djup ärrbildning främst på kinder och runt munnen och även en bit runt halsen. Även om jag är superlycklig över att acnen är borta så är ärren nästintill lika jobbiga som själva acnen. Jag har hittat inlägg på din blogg om främst röda acneärr men som du förstår är mina värre än så, jag har nedsjunkna ärr som gör att min hy ser väldigt gropig och ojämn ut. Finns det något jag kan göra åt detta i hudvårdsväg för att släta ut huden åtminstone lite grann? Tack för en bra blogg och hemsida!

  • annica skriver:

   Hej Emelie, Förstår att det måste varit en jobbig resa för dig men bra att du är ihärdig och har kämpat vidare. SÅ STARKT! En hudvårdsrutin som lugnar och reparerar din hud är något som huden behöver efter denna typ av behandlingar. Huden är ofta mycket tunn. Synchroline har en hel serie som heter TERPROLINE som verkligen fokuserar på ärr och struktur. Terproline face cream är en bra start! Glöm inte att solskydd är bland de viktigaste nu för att undvika missfärgningar och för att huden lättare ska kunna få en behandling av bra hudvård.
   Kram Annica

 6. Hanna G skriver:

  Hej
  Jag skulle vilja ha tips på milda och lättanvända produkter till en 11åring som börjat att få finnar. Hur ska man tänka kring så unga individer och hudvård?

  Mvh Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Milda, skonsamma och snälla produkter är mitt råd. Som första steg, rengöring och creme som återfuktar. Leegeehaam har en fin serie med tea tree som lugnar, behandlar och förebygger uppkomsten av orenheter. 🙂 Kram Annica

  • Johanna skriver:

   Ja det vill jag också veta! Har en 11-årig pojke som så smått börjat få finnar och tänker att det är bra att börja stäva i tid! Gärna ett helt inlägg om det! Vad ska man tänka på, produkter som passar unga osv.

   • annica skriver:

    Hej Johanna, Jag tar tacksamt emot feedback om vad ni vill läsa mer utav på bloggen. Precis som jag skrev som svar till Hanna är mitt råd milda, skonsamma och snälla produkter till unga personer. En rengöring och creme som återfuktar kan många gånger hjälpa. Leegeehaams serie med tea tree rekommenderar jag varmt. Kram Annica

 7. Catharina H skriver:

  Bra inlägg MEN jag tycker de va lite för fattigt tyvärr, bara 3 olika produkter med och jag känner de skulle varit mer matnyttigt att se olika märken och uppsättningar som kan fungera. Ni säger ju man inte ska blanda? Vad finns från dermaceutic, dermalogica, Jan Marini, paulas Choice osv att ta till för acne med olika undre hudtillstånd som om man är fuktfattig, mogen, grovporig osv?

  Nu till min konkreta fråga. Jag har Exuviance som rutin uteslutande, är Exuviance fortfarande passé eller omodernt med all ny forskning och innovativa märken som finns? Ja menar dom lever fortfarande på sin PHA/AHA främst och verkar inte va så intresserad av att ha ”coctailtänket” med högre mängd c-vitamin, Retinol, peptider, ceramider, e-vitamin osv osv som ni pratar så mycket om? Om ja vill se resultat långsiktigt är inte Exuviance rätt då?
  Mitt problem är att jag vill jobba på de ärr som min ärrbildande vuxenacne givit (har nu inga blommande besvär längre). Om jah vill ”släta till” strukturen så gott de går tex och få ner porstorleken? Kan Exuviance fixa det?
  Jag har en kräm med 10% AHA från NeoStrata och jag har hört att AHA även hjälpte till ned nybildning av kollagen, de låter ju bra för de är just de ja vill åt eftersom jag vill plumpa upp och få en mer spänstig hud efter all acne och ärr som min vuxna hud fått stå ut med. Kommer ni ta in NeoStrata i framtiden ?
  Min rutin är detta:
  Purifying cleansing gel
  Moisture balance toner
  Vespera serum
  Age reverse eye Cream
  Sheer refining fluid dag
  Evening restorative complex varannan natt
  NeoStrata Ultra Smoothing Cream varannan natt
  NeoStrata ultra moisturizing Cream vid behov om hud är väldigt yttorr
  Alla maskerna

  Finns något bättre alternativ för mig som behöver ”laga” min hud och de ärr jag fått? Och samtidig arbetar förbyggande mot acne då jag har acne latent i kroppen. Tål inte trollhassel och har även märkt att höga halter av Squalane (i BP Paradoxe+nya fuktmisten) ger mig plitor direkt.

  Hälsningar Catharina

  • annica skriver:

   Hej Catharina, Jag förstår din tankebana och jag skulle kunna skiva en roman om alla produkter och råd för behandling. Men allas hud är unik och dessa 5 steg jag listat är generella råd vid behandling för att motverka, förebygga och läka en hud från akne. Som steg fyra, ta kontakt med mig och mina kollegor för att få hjälp med just din hud och dina tillstånd! 🙂
   Exuviance har fina produkter men arbetar på sitt sätt precis som övriga varumärken arbetar på sitt sätt med sin filosofi. Inte omodernt alls och får du fina resultat av din rutin ska du aaaabsolut fortsätta med dina produkter, du har en superfin rutin och som extra skjuts åt arbetet på din hudstruktur är Triple microdermabrasion face polish en fin kompis till dina övriga produkter 1-2 gånger i veckan. Exuviance rengöring Clarifying facial cleanser innehåller också BHA syran som är utmärkt för att ta kål på aknebakterien djupt ner i porerna. Komplettera gärna med den några gånger i veckan tillsammans med din nuvarande rengöring! 🙂 Kram Annica

 8. Tuva skriver:

  Hej bästa Annica!

  Jag är en 15-årig tjej med akne eller envisa finnar/plitor (jag vet inte skillnaden mellan de två hudproblemen) samt pormaskar, främst på näsan. Jag har blandhy (oljig T-zon och normala, ibland stramande kinder) och min hud blir relativt lätt röd – vid beröring, värme, fysisk aktivitet, generad, invänjning av nya produkter etc. men känns inte allmänt skör/känslig. Jag har även lagt märke till att jag har röda märken (ärr?) i pannan som inte går bort, som i och för sig ”bara” skulle kunna vara ytterligare finnar/plitor som inte blossat upp ännu, eller rodnad som uppstått i samband med akne.

  För 1-2 veckor sedan påbörjade jag en ny hudvårdsrutin med produkter från Paula’s Choice. Utrensningsprocessen har nyss kickat igång.

  Det här är min hudvårdsrutin för tillfället:
  Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
  Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
  Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice
  Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Specialvård: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Dagkräm: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
  Nattkräm: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice
  Ögonkräm: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
  Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica

  Min fråga till dig: Är det något som du tycker saknas i min hudvårdsrutin, något som du tycker jag ska ta bort eller ser det bra ut? Jag skulle jättegärna vilja höra dina synpunkter! Tacksam för svar.

  Tack för en lärorik, intressant och härlig blogg 🙂

  Mvh Tuva

  • annica skriver:

   Hej Tuva, En acne är envisa finnar och inflammationer i huden som du beskriver och som orsakas av hormoner i kroppen. I din unga ålder är det mycket hormoner som ofta ger lite mer orenheter och finnar men som med stigande ålder brukar balanseras. 🙂 Det är en fin rutin som du har och som anpassas din hud som du beskriver den. Men tänk på att utrensningen precis startat och att du lyssna till hudens signaler, backa bandet med de aktiva produkterna om huden irriteras och ge mer fukt. 🙂

   Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
   Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
   Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice – Väldigt viktigt att du varsamt vänjer in denna för att undvika irritation och torrhet. Gärna 2-3ggr/v första veckorna och öka successivt användningen till daglig användning om din hud tolererar det.
   Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
   Dagkräm: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
   Nattkräm: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice – Gärna en mer återfuktande nattcreme för att balansera din hud Calm redness relief nighttime moisturizer normal to dry skin
   Ögonkräm: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
   Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica
   Specialvård: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu) – Denna skulle jag avvakta med ytterligare 1-2 månader, en väldigt kraftfull produkt som kan skapa irritation och torrhet i kombination med ny start av produkter. Kram Annica

 9. Hanna skriver:

  Hej! Jag använde p50 i 6 månader men den var en gnutta kraftfull för mig och gav mig lite småplitor. Jag bytte till paulas choice bha liquid och den hjälper mot tilltäppta porer MEN JAG SAKNAR LYSTERN OCH UTJÄNNANDE EFFEKTEN AV P50. Hur ska jag göra ?? Vilken syraprodukt ska jag välja? Fortsätta med bha liquid från pc, byra till p50w ? Kombinera dessa och använda på olika veckor?? Hjälp♥️

  • @emmationell skriver:

   Absolut kombinera säger jag (som absolut inte är hudvårdsterapeut men som kombinerar olika märken hela tiden). Kör tex på BHA som din dagliga exfoliering och kör p50 2-3 kvällar i veckan (och strunta då i din ordinarie BHA vid de tillfällena). Här kan du läsa lite mer. https://www.carolinehirons.com/2015/03/beauty-myths-no12-you-have-to-use.html

   • annica skriver:

    Hej Emma, För många funkar en mix av olika produkt, varumärken och syror. Men precis som vi människor är olika är vi också olika känsliga i vår hud och kan reagera olika starkt på aktiva ämnen eller kombinationer. Av denna anledningen råder vi till försiktighet med att mixa syror från olika varumärken. Olika höga halter syror och pH värden kan påverka hudens pH balans negativt, något vi vill undvika. 🙂 Kram Annica

 10. Kimberley skriver:

  Jag lider inte av acne längre, men kan ibland få lite oren hud med småplitor och blev då tipsad av skincitys hudterapeut om Medik8 blemish control pads. Sååååå bra och så prisvärda. Dom tog bort all plitor och gav så fin yta på huden.

  Ett tips 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kimberley, Vad härligt att höra! Så kul att få höra feedback på produkter ni använt och fått så fina resultat utav, padsen är för övrigt amazing!! 🙂 Kram Annica

 11. Emelie skriver:

  Hej Annica! Jag har lidit av grov acne i omgångar ända sen tidigt tonår (är nu 28 år) och har ätit Isotretionin (och massa andra mediciner) i tre olika omgångar. Den senaste omgången avslutade jag våren 2017 och har nu varit acne-fri i över ett år och hoppas att det fortsätter så framöver. Jag har haft väldigt allvarlig acne med centimeterstora varfyllda cystor som gav djup ärrbildning främst på kinder och runt munnen och även en bit runt halsen. Även om jag är superlycklig över att acnen är borta så är ärren nästintill lika jobbiga som själva acnen. Jag har hittat inlägg på din blogg om främst röda acneärr men som du förstår är mina värre än så, jag har nedsjunkna ärr som gör att min hy ser väldigt gropig och ojämn ut. Finns det något jag kan göra åt detta i hudvårdsväg för att släta ut huden åtminstone lite grann? Tack för en bra blogg och hemsida!

 12. Emelie skriver:

  Hej Annica! Jag har lidit av grov acne i omgångar ända sen tidigt tonår (är nu 28 år) och har ätit Isotretionin (och massa andra mediciner) i tre olika omgångar. Den senaste omgången avslutade jag våren 2017 och har nu varit acne-fri i över ett år och hoppas att det fortsätter så framöver. Jag har haft väldigt allvarlig acne med centimeterstora varfyllda cystor som gav djup ärrbildning främst på kinder och runt munnen och även en bit runt halsen. Även om jag är superlycklig över att acnen är borta så är ärren nästintill lika jobbiga som själva acnen. Jag har hittat inlägg på din blogg om främst röda acneärr men som du förstår är mina värre än så, jag har nedsjunkna ärr som gör att min hy ser väldigt gropig och ojämn ut. Finns det något jag kan göra åt detta i hudvårdsväg för att släta ut huden åtminstone lite grann? Tack för en bra blogg och hemsida!

  • annica skriver:

   Hej Emelie, Förstår att det måste varit en jobbig resa för dig men bra att du är ihärdig och har kämpat vidare. SÅ STARKT! En hudvårdsrutin som lugnar och reparerar din hud är något som huden behöver efter denna typ av behandlingar. Huden är ofta mycket tunn. Synchroline har en hel serie som heter TERPROLINE som verkligen fokuserar på ärr och struktur. Terproline face cream är en bra start! Glöm inte att solskydd är bland de viktigaste nu för att undvika missfärgningar och för att huden lättare ska kunna få en behandling av bra hudvård.
   Kram Annica

 13. Emelie skriver:

  Hej Annica! Jag har lidit av grov acne i omg&#229ngar &#228nda sen tidigt ton&#229r (&#228r nu 28 &#229r) och har &#228tit Isotretionin (och massa andra mediciner) i tre olika omg&#229ngar. Den senaste omg&#229ngen avslutade jag v&#229ren 2017 och har nu varit acne-fri i &#246ver ett &#229r och hoppas att det forts&#228tter s&#229 fram&#246ver. Jag har haft v&#228ldigt allvarlig acne med centimeterstora varfyllda cystor som gav djup &#228rrbildning fr&#228mst p&#229 kinder och runt munnen och &#228ven en bit runt halsen. &#196ven om jag &#228r superlycklig &#246ver att acnen &#228r borta s&#229 &#228r &#228rren n&#228stintill lika jobbiga som sj&#228lva acnen. Jag har hittat inl&#228gg p&#229 din blogg om fr&#228mst r&#246da acne&#228rr men som du f&#246rst&#229r &#228r mina v&#228rre &#228n s&#229, jag har nedsjunkna &#228rr som g&#246r att min hy ser v&#228ldigt gropig och oj&#228mn ut. Finns det n&#229got jag kan g&#246ra &#229t detta i hudv&#229rdsv&#228g f&#246r att sl&#228ta ut huden &#229tminstone lite grann? Tack f&#246r en bra blogg och hemsida!

 14. Victoria skriver:

  Hej Annica!

  Jag funderar på att tillföra en exfolieringsprodukt innehållande BHA i min hudvårdsrutin! Jag har en blandhud med svarta pormaskar på näsa och kinder som jag gärna vill få bukt med! Får även lite finnar ca en gång i månaden som jag gärna vill motverka.

  Jag undrar om Medik8 Blemish Control Pads är lika effektiva som Paula’s Choice BHA 2% Liquid? Skulle du rekommendera någon av dessa två för att jobba med det jag nämnt ovan?

 15. Victoria skriver:

  Hej Annica!

  Jag funderar på att tillföra en exfolieringsprodukt innehållande BHA i min hudvårdsrutin! Jag har en blandhud med svarta pormaskar på näsa och kinder som jag gärna vill få bukt med! Får även lite finnar ca en gång i månaden som jag gärna vill motverka.

  Jag undrar om Medik8 Blemish Control Pads är lika effektiva som Paula’s Choice BHA 2% Liquid? Skulle du rekommendera någon av dessa två för att jobba med det jag nämnt ovan?

  • annica skriver:

   Hej Victoria, halten BHA syra i dessa är samma. Medik8 Blemish Control Pads ger dessutom fukt till huden, precis vad en blandad hudtyp ofta är i behov av. Dessa prisar jag högt!! 🙂 Kram Annica

 16. Victoria skriver:

  Hej Annica!

  Jag funderar p&#229 att tillf&#246ra en exfolieringsprodukt inneh&#229llande BHA i min hudv&#229rdsrutin! Jag har en blandhud med svarta pormaskar p&#229 n&#228sa och kinder som jag g&#228rna vill f&#229 bukt med! F&#229r &#228ven lite finnar ca en g&#229ng i m&#229naden som jag g&#228rna vill motverka.

  Jag undrar om Medik8 Blemish Control Pads &#228r lika effektiva som Paula’s Choice BHA 2% Liquid? Skulle du rekommendera n&#229gon av dessa tv&#229 f&#246r att jobba med det jag n&#228mnt ovan?

 17. Gos skriver:

  Vore kul om ni kunde ta upp fungal acne som inte många verkar vara medvetna om.
  Sen jag läste detta https://simpleskincarescience.com/pityrosporum-folliculitis-treatment-malassezia-cure/ och använt produkter med ämnen som inte göder svamp sen slutet av mars. Min hud är riktigt fin nu ( kan fortfarande få någon enstaka finne runt mens eller ägglossning) . Har lidit av acne hela min tonår och vuxenålder och nu efter 40 och produkter som inte göder svamp så har min hud aldrig varit bättre.
  Har spenderat massa tid och pengar på dyra hudvårdsprodukter och märken utan större resultat till jag förstod vad som ställde till det för mig.

  Så det vore intressant om det kunde skrivas något om fungal acne.

 18. Gos skriver:

  Vore kul om ni kunde ta upp fungal acne som inte många verkar vara medvetna om.
  Sen jag läste detta https://simpleskincarescience.com/pityrosporum-folliculitis-treatment-malassezia-cure/ och använt produkter med ämnen som inte göder svamp sen slutet av mars. Min hud är riktigt fin nu ( kan fortfarande få någon enstaka finne runt mens eller ägglossning) . Har lidit av acne hela min tonår och vuxenålder och nu efter 40 och produkter som inte göder svamp så har min hud aldrig varit bättre.
  Har spenderat massa tid och pengar på dyra hudvårdsprodukter och märken utan större resultat till jag förstod vad som ställde till det för mig.

  Så det vore intressant om det kunde skrivas något om fungal acne.

  • annica skriver:

   Hej Gos, Vad härligt att höra att du fått så fina resultat och hittat produkter som passar dig! Jag älskar att få feedback, råd och tips på vad jag kan ta upp i bloggen och vad ni önskar läsa mer om. Återigen så kul för dig att du hittat vad som fungerar för dig och att du delar med dig, något som kan hjälpa många andra också! 🙂 Kram Annica

 19. Tuva skriver:

  Hej bästa Annica!

  Jag är en 15-årig tjej med akne eller envisa finnar/plitor (jag vet inte skillnaden mellan de två hudproblemen) samt pormaskar, främst på näsan. Jag har blandhy (oljig T-zon och normala, ibland stramande kinder) och min hud blir relativt lätt röd – vid beröring, värme, fysisk aktivitet, generad, invänjning av nya produkter etc. men känns inte allmänt skör/känslig. Jag har även lagt märke till att jag har röda märken (ärr?) i pannan som inte går bort, som i och för sig ”bara” skulle kunna vara ytterligare finnar/plitor som inte blossat upp ännu, eller rodnad som uppstått i samband med akne.

  För 1-2 veckor sedan påbörjade jag en ny hudvårdsrutin med produkter från Paula’s Choice. Utrensningsprocessen har nyss kickat igång.

  Det här är min hudvårdsrutin för tillfället:
  Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
  Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
  Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice
  Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Specialvård: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Dagkräm: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
  Nattkräm: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice
  Ögonkräm: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
  Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica

  Min fråga till dig: Är det något som du tycker saknas i min hudvårdsrutin, något som du tycker jag ska ta bort eller ser det bra ut? Jag skulle jättegärna vilja höra dina synpunkter! Tacksam för svar.

  Tack för en lärorik, intressant och härlig blogg 🙂

  Mvh Tuva

 20. Tuva skriver:

  Hej bästa Annica!

  Jag är en 15-årig tjej med akne eller envisa finnar/plitor (jag vet inte skillnaden mellan de två hudproblemen) samt pormaskar, främst på näsan. Jag har blandhy (oljig T-zon och normala, ibland stramande kinder) och min hud blir relativt lätt röd – vid beröring, värme, fysisk aktivitet, generad, invänjning av nya produkter etc. men känns inte allmänt skör/känslig. Jag har även lagt märke till att jag har röda märken (ärr?) i pannan som inte går bort, som i och för sig ”bara” skulle kunna vara ytterligare finnar/plitor som inte blossat upp ännu, eller rodnad som uppstått i samband med akne.

  För 1-2 veckor sedan påbörjade jag en ny hudvårdsrutin med produkter från Paula’s Choice. Utrensningsprocessen har nyss kickat igång.

  Det här är min hudvårdsrutin för tillfället:
  Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
  Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
  Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice
  Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Specialvård: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
  Dagkräm: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
  Nattkräm: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice
  Ögonkräm: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
  Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica

  Min fråga till dig: Är det något som du tycker saknas i min hudvårdsrutin, något som du tycker jag ska ta bort eller ser det bra ut? Jag skulle jättegärna vilja höra dina synpunkter! Tacksam för svar.

  Tack för en lärorik, intressant och härlig blogg 🙂

  Mvh Tuva

  • annica skriver:

   Hej Tuva, En acne är envisa finnar och inflammationer i huden som du beskriver och som orsakas av hormoner i kroppen. I din unga ålder är det mycket hormoner som ofta ger lite mer orenheter och finnar men som med stigande ålder brukar balanseras. 🙂 Det är en fin rutin som du har och som anpassas din hud som du beskriver den. Men tänk på att utrensningen precis startat och att du lyssna till hudens signaler, backa bandet med de aktiva produkterna om huden irriteras och ge mer fukt. 🙂

   Rengöring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
   Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
   Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice – Väldigt viktigt att du varsamt vänjer in denna för att undvika irritation och torrhet. Gärna 2-3ggr/v första veckorna och öka successivt användningen till daglig användning om din hud tolererar det.
   Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu)
   Dagkräm: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
   Nattkräm: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice – Gärna en mer återfuktande nattcreme för att balansera din hud Calm redness relief nighttime moisturizer normal to dry skin
   Ögonkräm: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
   Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica
   Specialvård: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte börjat använda ännu) – Denna skulle jag avvakta med ytterligare 1-2 månader, en väldigt kraftfull produkt som kan skapa irritation och torrhet i kombination med ny start av produkter. Kram Annica

 21. Hanna skriver:

  Hej! Jag använde p50 i 6 månader men den var en gnutta kraftfull för mig och gav mig lite småplitor. Jag bytte till paulas choice bha liquid och den hjälper mot tilltäppta porer MEN JAG SAKNAR LYSTERN OCH UTJÄNNANDE EFFEKTEN AV P50. Hur ska jag göra ?? Vilken syraprodukt ska jag välja? Fortsätta med bha liquid från pc, byra till p50w ? Kombinera dessa och använda på olika veckor?? Hjälp♥️

 22. Hanna skriver:

  Hej! Jag använde p50 i 6 månader men den var en gnutta kraftfull för mig och gav mig lite småplitor. Jag bytte till paulas choice bha liquid och den hjälper mot tilltäppta porer MEN JAG SAKNAR LYSTERN OCH UTJÄNNANDE EFFEKTEN AV P50. Hur ska jag göra ?? Vilken syraprodukt ska jag välja? Fortsätta med bha liquid från pc, byra till p50w ? Kombinera dessa och använda på olika veckor?? Hjälp♥️

  • @emmationell skriver:

   Absolut kombinera säger jag (som absolut inte är hudvårdsterapeut men som kombinerar olika märken hela tiden). Kör tex på BHA som din dagliga exfoliering och kör p50 2-3 kvällar i veckan (och strunta då i din ordinarie BHA vid de tillfällena). Här kan du läsa lite mer. https://www.carolinehirons.com/2015/03/beauty-myths-no12-you-have-to-use.html

   • annica skriver:

    Hej Emma, För många funkar en mix av olika produkt, varumärken och syror. Men precis som vi människor är olika är vi också olika känsliga i vår hud och kan reagera olika starkt på aktiva ämnen eller kombinationer. Av denna anledningen råder vi till försiktighet med att mixa syror från olika varumärken. Olika höga halter syror och pH värden kan påverka hudens pH balans negativt, något vi vill undvika. 🙂 Kram Annica

 23. Catharina H skriver:

  Bra inlägg MEN jag tycker de va lite för fattigt tyvärr, bara 3 olika produkter med och jag känner de skulle varit mer matnyttigt att se olika märken och uppsättningar som kan fungera. Ni säger ju man inte ska blanda? Vad finns från dermaceutic, dermalogica, Jan Marini, paulas Choice osv att ta till för acne med olika undre hudtillstånd som om man är fuktfattig, mogen, grovporig osv?

  Nu till min konkreta fråga. Jag har Exuviance som rutin uteslutande, är Exuviance fortfarande passé eller omodernt med all ny forskning och innovativa märken som finns? Ja menar dom lever fortfarande på sin PHA/AHA främst och verkar inte va så intresserad av att ha ”coctailtänket” med högre mängd c-vitamin, Retinol, peptider, ceramider, e-vitamin osv osv som ni pratar så mycket om? Om ja vill se resultat långsiktigt är inte Exuviance rätt då?
  Mitt problem är att jag vill jobba på de ärr som min ärrbildande vuxenacne givit (har nu inga blommande besvär längre). Om jah vill ”släta till” strukturen så gott de går tex och få ner porstorleken? Kan Exuviance fixa det?
  Jag har en kräm med 10% AHA från NeoStrata och jag har hört att AHA även hjälpte till ned nybildning av kollagen, de låter ju bra för de är just de ja vill åt eftersom jag vill plumpa upp och få en mer spänstig hud efter all acne och ärr som min vuxna hud fått stå ut med. Kommer ni ta in NeoStrata i framtiden ?
  Min rutin är detta:
  Purifying cleansing gel
  Moisture balance toner
  Vespera serum
  Age reverse eye Cream
  Sheer refining fluid dag
  Evening restorative complex varannan natt
  NeoStrata Ultra Smoothing Cream varannan natt
  NeoStrata ultra moisturizing Cream vid behov om hud är väldigt yttorr
  Alla maskerna

  Finns något bättre alternativ för mig som behöver ”laga” min hud och de ärr jag fått? Och samtidig arbetar förbyggande mot acne då jag har acne latent i kroppen. Tål inte trollhassel och har även märkt att höga halter av Squalane (i BP Paradoxe+nya fuktmisten) ger mig plitor direkt.

  Hälsningar Catharina

 24. Catharina H skriver:

  Bra inlägg MEN jag tycker de va lite för fattigt tyvärr, bara 3 olika produkter med och jag känner de skulle varit mer matnyttigt att se olika märken och uppsättningar som kan fungera. Ni säger ju man inte ska blanda? Vad finns från dermaceutic, dermalogica, Jan Marini, paulas Choice osv att ta till för acne med olika undre hudtillstånd som om man är fuktfattig, mogen, grovporig osv?

  Nu till min konkreta fråga. Jag har Exuviance som rutin uteslutande, är Exuviance fortfarande passé eller omodernt med all ny forskning och innovativa märken som finns? Ja menar dom lever fortfarande på sin PHA/AHA främst och verkar inte va så intresserad av att ha ”coctailtänket” med högre mängd c-vitamin, Retinol, peptider, ceramider, e-vitamin osv osv som ni pratar så mycket om? Om ja vill se resultat långsiktigt är inte Exuviance rätt då?
  Mitt problem är att jag vill jobba på de ärr som min ärrbildande vuxenacne givit (har nu inga blommande besvär längre). Om jah vill ”släta till” strukturen så gott de går tex och få ner porstorleken? Kan Exuviance fixa det?
  Jag har en kräm med 10% AHA från NeoStrata och jag har hört att AHA även hjälpte till ned nybildning av kollagen, de låter ju bra för de är just de ja vill åt eftersom jag vill plumpa upp och få en mer spänstig hud efter all acne och ärr som min vuxna hud fått stå ut med. Kommer ni ta in NeoStrata i framtiden ?
  Min rutin är detta:
  Purifying cleansing gel
  Moisture balance toner
  Vespera serum
  Age reverse eye Cream
  Sheer refining fluid dag
  Evening restorative complex varannan natt
  NeoStrata Ultra Smoothing Cream varannan natt
  NeoStrata ultra moisturizing Cream vid behov om hud är väldigt yttorr
  Alla maskerna

  Finns något bättre alternativ för mig som behöver ”laga” min hud och de ärr jag fått? Och samtidig arbetar förbyggande mot acne då jag har acne latent i kroppen. Tål inte trollhassel och har även märkt att höga halter av Squalane (i BP Paradoxe+nya fuktmisten) ger mig plitor direkt.

  Hälsningar Catharina

  • annica skriver:

   Hej Catharina, Jag förstår din tankebana och jag skulle kunna skiva en roman om alla produkter och råd för behandling. Men allas hud är unik och dessa 5 steg jag listat är generella råd vid behandling för att motverka, förebygga och läka en hud från akne. Som steg fyra, ta kontakt med mig och mina kollegor för att få hjälp med just din hud och dina tillstånd! 🙂
   Exuviance har fina produkter men arbetar på sitt sätt precis som övriga varumärken arbetar på sitt sätt med sin filosofi. Inte omodernt alls och får du fina resultat av din rutin ska du aaaabsolut fortsätta med dina produkter, du har en superfin rutin och som extra skjuts åt arbetet på din hudstruktur är Triple microdermabrasion face polish en fin kompis till dina övriga produkter 1-2 gånger i veckan. Exuviance rengöring Clarifying facial cleanser innehåller också BHA syran som är utmärkt för att ta kål på aknebakterien djupt ner i porerna. Komplettera gärna med den några gånger i veckan tillsammans med din nuvarande rengöring! 🙂 Kram Annica

 25. Hanna G skriver:

  Hej
  Jag skulle vilja ha tips på milda och lättanvända produkter till en 11åring som börjat att få finnar. Hur ska man tänka kring så unga individer och hudvård?

  Mvh Hanna

 26. Hanna G skriver:

  Hej
  Jag skulle vilja ha tips på milda och lättanvända produkter till en 11åring som börjat att få finnar. Hur ska man tänka kring så unga individer och hudvård?

  Mvh Hanna

  • annica skriver:

   Hej Hanna, Milda, skonsamma och snälla produkter är mitt råd. Som första steg, rengöring och creme som återfuktar. Leegeehaam har en fin serie med tea tree som lugnar, behandlar och förebygger uppkomsten av orenheter. 🙂 Kram Annica

  • Johanna skriver:

   Ja det vill jag också veta! Har en 11-årig pojke som så smått börjat få finnar och tänker att det är bra att börja stäva i tid! Gärna ett helt inlägg om det! Vad ska man tänka på, produkter som passar unga osv.

   • annica skriver:

    Hej Johanna, Jag tar tacksamt emot feedback om vad ni vill läsa mer utav på bloggen. Precis som jag skrev som svar till Hanna är mitt råd milda, skonsamma och snälla produkter till unga personer. En rengöring och creme som återfuktar kan många gånger hjälpa. Leegeehaams serie med tea tree rekommenderar jag varmt. Kram Annica

 27. Kimberley skriver:

  Jag lider inte av acne längre, men kan ibland få lite oren hud med småplitor och blev då tipsad av skincitys hudterapeut om Medik8 blemish control pads. Sååååå bra och så prisvärda. Dom tog bort all plitor och gav så fin yta på huden.

  Ett tips 🙂

 28. Kimberley skriver:

  Jag lider inte av acne längre, men kan ibland få lite oren hud med småplitor och blev då tipsad av skincitys hudterapeut om Medik8 blemish control pads. Sååååå bra och så prisvärda. Dom tog bort all plitor och gav så fin yta på huden.

  Ett tips 🙂

  • annica skriver:

   Hej Kimberley, Vad härligt att höra! Så kul att få höra feedback på produkter ni använt och fått så fina resultat utav, padsen är för övrigt amazing!! 🙂 Kram Annica

 29. Tuva skriver:

  Hej b&#228sta Annica!

  Jag &#228r en 15-&#229rig tjej med akne eller envisa finnar/plitor (jag vet inte skillnaden mellan de tv&#229 hudproblemen) samt pormaskar, fr&#228mst p&#229 n&#228san. Jag har blandhy (oljig T-zon och normala, ibland stramande kinder) och min hud blir relativt l&#228tt r&#246d – vid ber&#246ring, v&#228rme, fysisk aktivitet, generad, inv&#228njning av nya produkter etc. men k&#228nns inte allm&#228nt sk&#246r/k&#228nslig. Jag har &#228ven lagt m&#228rke till att jag har r&#246da m&#228rken (&#228rr?) i pannan som inte g&#229r bort, som i och f&#246r sig ”bara” skulle kunna vara ytterligare finnar/plitor som inte blossat upp &#228nnu, eller rodnad som uppst&#229tt i samband med akne.

  F&#246r 1-2 veckor sedan p&#229b&#246rjade jag en ny hudv&#229rdsrutin med produkter fr&#229n Paula’s Choice. Utrensningsprocessen har nyss kickat ig&#229ng.

  Det h&#228r &#228r min hudv&#229rdsrutin f&#246r tillf&#228llet:
  Reng&#246ring: Clear Pore Normalizing Cleanser – Paula’s Choice
  Ansiktsvatten: Skin Balancing Pore-Reducing Toner – Paula’s Choice
  Exfoliering: Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula’s Choice
  Serum: Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum – Paula’s Choice (inte b&#246rjat anv&#228nda &#228nnu)
  Specialv&#229rd: Clinical 1% Retinol Treatment – Paula’s Choice (inte b&#246rjat anv&#228nda &#228nnu)
  Dagkr&#228m: Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ – Paula’s Choice
  Nattkr&#228m: Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – Paula’s Choice
  &#214gonkr&#228m: Resist Anti-Aging Eye Gel – Paula’s Choice
  Ansiktsmask (2-3 ggr i veckan): Pore Clarifying Charcoal Gel Mask – Paula’s Choice och Skin Hydrating Masque – Dermalogica

  Min fr&#229ga till dig: &#196r det n&#229got som du tycker saknas i min hudv&#229rdsrutin, n&#229got som du tycker jag ska ta bort eller ser det bra ut? Jag skulle j&#228tteg&#228rna vilja h&#246ra dina synpunkter! Tacksam f&#246r svar.

  Tack f&#246r en l&#228rorik, intressant och h&#228rlig blogg 🙂

  Mvh Tuva

 30. Catharina H skriver:

  Bra inl&#228gg MEN jag tycker de va lite f&#246r fattigt tyv&#228rr, bara 3 olika produkter med och jag k&#228nner de skulle varit mer matnyttigt att se olika m&#228rken och upps&#228ttningar som kan fungera. Ni s&#228ger ju man inte ska blanda? Vad finns fr&#229n dermaceutic, dermalogica, Jan Marini, paulas Choice osv att ta till f&#246r acne med olika undre hudtillst&#229nd som om man &#228r fuktfattig, mogen, grovporig osv?

  Nu till min konkreta fr&#229ga. Jag har Exuviance som rutin uteslutande, &#228r Exuviance fortfarande pass&#233 eller omodernt med all ny forskning och innovativa m&#228rken som finns? Ja menar dom lever fortfarande p&#229 sin PHA/AHA fr&#228mst och verkar inte va s&#229 intresserad av att ha ”coctailt&#228nket” med h&#246gre m&#228ngd c-vitamin, Retinol, peptider, ceramider, e-vitamin osv osv som ni pratar s&#229 mycket om? Om ja vill se resultat l&#229ngsiktigt &#228r inte Exuviance r&#228tt d&#229?
  Mitt problem &#228r att jag vill jobba p&#229 de &#228rr som min &#228rrbildande vuxenacne givit (har nu inga blommande besv&#228r l&#228ngre). Om jah vill ”sl&#228ta till” strukturen s&#229 gott de g&#229r tex och f&#229 ner porstorleken? Kan Exuviance fixa det?
  Jag har en kr&#228m med 10% AHA fr&#229n NeoStrata och jag har h&#246rt att AHA &#228ven hj&#228lpte till ned nybildning av kollagen, de l&#229ter ju bra f&#246r de &#228r just de ja vill &#229t eftersom jag vill plumpa upp och f&#229 en mer sp&#228nstig hud efter all acne och &#228rr som min vuxna hud f&#229tt st&#229 ut med. Kommer ni ta in NeoStrata i framtiden ?
  Min rutin &#228r detta:
  Purifying cleansing gel
  Moisture balance toner
  Vespera serum
  Age reverse eye Cream
  Sheer refining fluid dag
  Evening restorative complex varannan natt
  NeoStrata Ultra Smoothing Cream varannan natt
  NeoStrata ultra moisturizing Cream vid behov om hud &#228r v&#228ldigt yttorr
  Alla maskerna

  Finns n&#229got b&#228ttre alternativ f&#246r mig som beh&#246ver ”laga” min hud och de &#228rr jag f&#229tt? Och samtidig arbetar f&#246rbyggande mot acne d&#229 jag har acne latent i kroppen. T&#229l inte trollhassel och har &#228ven m&#228rkt att h&#246ga halter av Squalane (i BP Paradoxe+nya fuktmisten) ger mig plitor direkt.

  H&#228lsningar Catharina

 31. Hanna G skriver:

  Hej
  Jag skulle vilja ha tips p&#229 milda och l&#228ttanv&#228nda produkter till en 11&#229ring som b&#246rjat att f&#229 finnar. Hur ska man t&#228nka kring s&#229 unga individer och hudv&#229rd?

  Mvh Hanna