Allt du behöver veta om akne & pormaskar!

 • | Annica

acne, akne, finnar, papler, pustler

Jag tänkte vi skulle prata lite om finnar å sånt idag. Vi säger finnar lite slarvigt, men det finns många olika typer av finnar och de uppkommer av lite olika orsaker. Man pratar om akne, pormaskar, cystor, papler och pustler. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Mycket kort kan man säga att det är olika typer av hudåkommor som har med obalans i talgproduktionen att göra.  Den absoluta grundorsaken till att man får akne/finnar är att huden producerar för mycket talg. Talget är egentligen till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna och pormaskar uppstår. Eftersom förvirringen ibland är stor så reder jag ut en del av de olika begreppen som jag brukar få frågor om här å nu! Inflammatorisk Akne, Acne

Inflammatorisk akne (bilden lånad från medicinanteckningar.blogspot.com)

Vad är inflammatorisk akne för något?

När man har en överproduktion av talg så kan det täppa igen porerna och en inflammation kan uppstå,  som i sin tur blir en finne. Vanligt är att man i kombination är yttorr i huden (dvs. har brist på fukt). Denna yttorrhet bildar ett ”pansar” på huden som gör att talget inte kan ta sig upp och smörja hudytan utan istället bildar en talgpropp. Aknebakterien (propionibacterium acnes) lever av talg, så när en por täpps igen kan bakterien föröka sig fritt. Då finns det finns mat i överflöd för bakterien. Inflammatorisk akne kan bestå både av papler och pustler (se längre ner vad skillnaden mellan papler och pustler är).

Hur behandlar man? 

Här är det viktigt som när det kommer till alla inflammationer att inte stimulera huden för mkt med för mkt kraftig beröring. Kraftig stimulering som t.ex. en kornpeeling kan göra så att inflammationen sprider sig.

Produkttips: Jan Marinis Bioglycolic Bioclear Face Lotion/ Cream.

Vad är en papel?

En papel är ett böldliknande utslag. En fast och väl avgränsad upphöjning i huden. Kan vara upp till ½ cm i storlek.

Hur behandlar man?

Absolut aldrig klämma! Stor risk att inflammationen sprids nedåt i huden och problemet förvärras. Även stor risk för bestående ärr då. Besök en hudterapeut för att få ett hudvårsdsprogram anpassat till hudtillståndet.

Produkttips: Välj en syrabaserad hudvårdsserie för att långsiktigt motverka detta. T.ex.: Jan Marini som ger väldigt goda resultat.  För punktbehandling gärna en antiinflammatorisk produkt som Blemish SOS.

Vad är en pustel?

En pustel är en varblåsa. En välavgränsad och ytlig ansamling av var. En pustel kan se irriterad och röd ut på ytan och ha ett gulaktigt/vitt inre. Pustler förekommer i huden vid infektioner orsakade av svampar, bakterier eller virus.

Hur behandlar man?

Samma rekommendationer som för papler!

Produkttips: Använd gärna ett adstringerande och antiinflammatoriskt ansiktsvatten. Exuviance Clarifying Solution är riktigt bra på alla olika typer av finnar! Använd det antingen partiellt genom att dutta på det lokalt eller i hela ansiktet.

Nodulus och knölakne

 Nodulus

Vad är en nodulus?

Noduli är större papler. En väldigt stor varbildning – ofta större än 5 mm i diameter. Denna typ av acne kan dröja sig kvar många månader. Risken för ärrbildning på huden efter en nodulus är stor.

Hur behandlar man?

Samma rekommendation som för papler!

 

Vad är cystisk akne?

En cysta är det om den innehåller talg, keratin, eller vätska. Den har även en hinna av bindväv. Cystisk akne är en allvarligare form som innefattar cystbildning, dvs man får stora, och smärtsamma knölar i  huden. Detta tillstånd beror inte på igentäppta och inflammerade porer utan på en inflammation inuti huden mellan två hudlager.


Hur behandlar man?

Självklart skall inte heller denna typ av akne klämmas på! Det kan ge skador på huden och lämna bestående ärr. Besök en auktoriserad hudterapeut/ hudläkare för hjälp.

 

Pormask

Pormaskar

Vad är en Pormask?

Pormask kallas även för komedon. En pormask bildas av att porens utförsgång täpps till och det blir en igenproppning och svullnad. Det finns två olika sorters pormaskar/komedoner:

 • Öppen pormask = Svart. Det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxideras av syret i luften. Där av att den blir svart.
 • Sluten pormask = En sluten komedon visar sig som en vit talgplupp på huden. Den har ingen utförsgång.

 

Hur behandlar man? 

Man bör aldrig själv klämma pormaskar! Risken är att man klämmer fel och att man istället skapar större problem och inflammationer. Besök en auktoriserad hudterapeut om du vill få din hud klämd. Huden bör även alltid förberedas med t.ex. värme/ånga. Det man kan göra som hemmavård är att använda en peeling 1-3 gånger i veckan innehållande någon form av syra. T.ex. AHA, PHA eller BHA-syra samt se till att hålla huden väl återfuktad med t.ex. ett fukt serum. Denna produkt är också perfekt att behandla partiellt med på partier med mycket pormaskar Gel Perfector LCA.

Oj, har du orkar läsa igenom allt?? Hoppas att begreppen som man ofta läser och hör blev lite klarare.  Jag skulle vilja lägga till att produkttips ovan med en eller ett par produkter kan lugna problemet tillfälligt. Vill man däremot förebygga och få hela huden i balans så måste det till en komplett hudvårdsrutin. Det finns flera bra märken för det men om jag ska välja ett märke som är mitt absoluta favvo märke för behandling av finnar, acne etc så är det utan tvekan Jan Marini.

 

Jan Marini

11 annica forsgren skincity.se

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

107 svar till “Allt du behöver veta om akne & pormaskar!”

 • (107) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Es skriver:

  Jag har typ pormask finnar. När de läker så bildas det var under skorpan och det måste läkas om hela tiden för det. Jag klämmer på de/tar bort skorpan när det blir fyllt under och det är alltid en pormask inljupning under som är oläkbart….. för när det läker så får jag alltid en indjupning som ser ut som en finne för det är rosa och en mörkare rosa i mitten, det är svårt att förklara men jag får inte bort de och det blir bara fult när det läker………

 2. Chas skriver:

  Hej, jag försöker undvika att klämma på mina finnar (cystisk akne). Men jag har märk är att jag ändå får ”ärr” dem är dock något mörkare men mindre synbara än de finnar man har klämt. Jag använder Epiduo både den vanliga och den som är starkare (periodvis). Men får ändå utbrott.
  Jag vill behandla mina röda acne ärr och behandla mina stooora porer. Har läst att Paulas Choice har hjälpt många med liknade hudtillstånd, är märket något för mig med fet hy (har dock lite torrare partier pga Epiduon)? Är less på att spendera pengar på produkter som inte håller vad dem lovar. Skulle du kunna rekommendera produkter (gärna ett hudvårdsrutin) som hjälper?

 3. Sandra L skriver:

  Om man lider av cystisk akne, ( jag går under iso behandling) Kan man punktpehandla cystisk akne?(innåt växtra knölar) på något sätt? Jag har kanske en eller två men dom gör så sjukt ont. Och dom kan sitta i flera veckor.

  • Annica skriver:

   Hej Sandra, förstår att knölarna gör ont, det är ju inflammationer under huden och det kan spänna och bulta rejält. Du bör ju få bukt med dem på sikt med behandlingen du går på, men man kan även behandla utifrån med A-vitamin (som ju är den aktiva substansen i isotretinoin) och/eller syror. Denna produkt kan du badda över området 2-3 gånger per dag och den innehåller BHA https://skincity.se/sv/aknicare-lotion. En riktigt effektiv A-vitaminprodukt som faktiskt kan vara lite väl kraftfull för vissa att använda i hela ansiktet, kan du med fördel använda för att punktbehandla med. Denna är riktigt bra https://skincity.se/sv/retinol-03- med retinol. Lycka till! Kram, Annica

 4. Ellinor skriver:

  Hejsan! Jag har under flera år brottats med innåtfnnar på min haka. De blir stora bölder och går aldrig att trycka på. Så fort jag har blivit av med en efter ca 3 veckor kommer direkt en ny i värst fall har jag flera samtidigt och alltid på min haka. Läste ditt inlägg som du dock la ull för flera månader sedan gällande hur du stod i spegeln och kämpande mot en innåt finne. Du gav rekommendation att köpa Acne Spot and Area Treatment samt Peter Thomas Roth Sulfur Cooling Masque . Hittar dock inte den första peidukten, det verkar som att den har utgått. Löst att jag behöver behandla hakan med syra eftersom jag har en innåtfinne konstant på hakan. Har du några förslag på bra produkter för mina hemska bölder/ finnar? Med vänliga hälsningar Ellinor

 5. Ellinor skriver:

  Hejsan! Jag har under flera år brottats med innåtfnnar på min haka. De blir stora bölder och går aldrig att trycka på. Så fort jag har blivit av med en efter ca 3 veckor kommer direkt en ny i värst fall har jag flera samtidigt och alltid på min haka. Läste ditt inlägg som du dock la ull för flera månader sedan gällande hur du stod i spegeln och kämpande mot en innåt finne. Du gav rekommendation att köpa Acne Spot and Area Treatment samt Peter Thomas Roth Sulfur Cooling Masque . Hittar dock inte den första peidukten, det verkar som att den har utgått. Löst att jag behöver behandla hakan med syra eftersom jag har en innåtfinne konstant på hakan. Har du några förslag på bra produkter för mina hemska bölder/ finnar? Med vänliga hälsningar Ellinor

 6. Ann skriver:

  Hej, är i stort behov av hjälp ang min hud i ansiktet och jag hoppas att du kanske kan hjälpa mig. Du får gärna kontakta mig på mailen Mvh

 7. Salbina skriver:

  Hej
  Jag har små finnar under huden som är jätte jobbiga och jag går och klämmer ut de om jag inte gör det känns det mycket jobbigt i ansiktet.
  Vad av Jan Marini produkterna kan få bort dessa?

  /Salbina

 8. Lina skriver:

  Hej!
  Jag verkligen älskar din blogg! Jag har en fråga angående min hy. Jag har länge i flera år lidit av svår acne. Nu de senaste två åren har det varit bra tack vare antibiotika, Basiron och Vitamin B5-pulver. Men varje sommar när jag inte kan använda Basiron eller antibiotika så blossar alltid min acne upp och hela mitt ansikte blir fullt av små ”knottror” eller små finnar. Det är inte någon stor del av mitt ansikte som inte är täckt av knottror. Jag mår verkligen jätte dåligt över det här och jag har provat en massa återfuktningskrämer och använder Eucerin Sun Fluid Face Mattifying SPF 50. Men det hjälper inte. Har du några råd?

  Kram/ Lina.

  • annica skriver:

   Hej Lina, Tror att ett solskydd och även ett återfuktande serum är ett måste för dig inför sommaren. Solen tunnar ut huden ytterligare och därför viktigt med återfuktning och högt solskydd (som inte täpper till). Basiron och antibiotika brukar göra huden mycket tunn och torr. För att du en rekommendation som passar din hud rekommenderar jag dig hudtestet. Till hudtestet! Så glöm inte solskyddet och återapplicera ofta till sommaren! 🙂 Kram Annica

 9. Maja skriver:

  Hej!

  Tack för superintressant läsning!

  Jag tycker jag har fin och ”normal” hy med undantag för några pormaskar på näsan och att jag blir lite blankare i t-zonen under dagen, men inte så att det är problematiskt. Men min haka/mun har alltid öppna och slutna pormaskar och jag får ofta finnar där som ibland är svullna under. Jag upplever också att min haka blir mer glansig än övriga t-zonen. Jag är alltid noga med att tvätta ansiktet och att återfukta men vet inte om jag använder helt fel produkter för min hy, vilken typ av produkter skulle du rekommendera? Ska jag leta efter produkter för blandhy eller normal hy? Hur får jag bukt med finnarna som poppar upp ganska så ofta?

  Tack på förhand. Ha en bra dag, kram!

 10. Sandra skriver:

  Hej
  Intressant läsning.
  Jag får egentligen aldrig finnar eller liknande. Någon gång emellanåt kan jag se en pormask (som jag trycker bort).
  Använder inga krämer eller sådant och har aldrig någonsin gjort.
  Eko tvål och vatten samt kokosolja är det ända jag använder.
  Men
  Nu har jag haft något som liknar en böld/finne i pannan i säkert ett år lr längre från och till.
  En ”till” period har varat i ca 3 månader nu.
  Den här böld saken i pannan går att klämma, ut kommer något vitt (som en mask) men den försvinner inte, den fylls bara på om och om igen.
  Tömmer jag den inte så växer den sig bara större.
  Nu fick jag en flipp på den och försökte tömma så hårt så nu har den varit blå i snart 2 veckor MEN det vita bara fylls på.
  Vad kan detta vara och vad ska jag göra med min inneboende?

  Ha en härlig helg!
  Kram

 11. Tess skriver:

  Hej!
  Hittade det här inlägget när jag googlade runt idag.
  Du har världens bästa blogg & insta, så känns tryggt att fråga dig.. Jag slutade med p-piller i september då min hy (och mitt humör) flippade. Fick massor av finnar/knottror. Knappt haft en finne i hela mitt liv dessförinnan! Jag gick direkt till en certifierad exuviance salong och fick hjälp och anpassade produkter.
  Använt dessa sedan första oktober i princip. Det har absolut blivit bättre, allt småknotter är borta MEN däremot har det uppkommit stora knölar/finnar under huden. Haft typ fyra stycken i två månader nu. Punktbehandlat med exuviance ansiktsvatten för acne. Något spontant tips? Det är så frustrerande, längtar så efter att känna mig fin igen, utan smink!
  Tack ☺️

  • annica skriver:

   Hej Tess, vad roligt att du gillar både bloggen och min insta. Tanken är att inspirera och förmedla min kunskap på ett enkelt och roligt sätt. När det kommer till din hud. Har du testat Clarifying cleanser? Tipsade en annan om det precis att lägga till den varje kväll och sedan använda Elemis Herbal Lavendel mask 2-3ggr/v. Testa, det kan bli toppen för hormonella plitor och för en hud som är under lite stress. Hoppas att det blir nycklen till lösning : ) kram Annica

 12. Sabina skriver:

  Hej Annica!
  Jag har haft ett problem ett tag och det är att jag får som en böld / knöl? På ca 2 olika ställen i ansiktet som återkommer ( ej samtidigt)
  Dessa knölar kan sitta i allt från några dag till ibland 1 – 1 1/2 vecka.
  Och dessa knölar gör väldigt ont och jag vet att man inte ska trycka på dom eller liknande, men det har jag gjort ändå ibland, och då kommer det bara ut genomskinlig vätska ur dom.
  Ibland och jag varit och rört på dom så kan det komma ut lite vitt som i en finne, men det är väldigt sällan.
  ( jag har aldrig haft problem med finnar eller liknande innan dessa kom. ) har du någon aning om vad detta kan vara? Eller vad jag kan göra för att få hjälp?
  Tack på förhand!!

  Kramar Sabina

  • annica skriver:

   Hej Sabina, det låter som en inkapslad inflammation. Nr 1 pilla inte….men jag vet att det är svårt att låta blir : )Sedan skulle jag testa en daglig exfoliering så som Paulas Choice bha 2% samt bada i fukt. Fukt kan skrämma iväg bakterier. Rodials Dragoon mask 5 nätter på raken kan göra susen.

   kram Annica

 13. Sophia skriver:

  Hej, detta är en bild på hy som linkar min egen http://s92.photobucket.com/user/zajonson/media/IMG_1386-1.jpg.html jag har dessa små hudfärgade prickar i ansiktet som typ blivit en del av min hy. Jag har haft det i flera år och vet inte vad det är. Är det porer? Akne? Jag har även stängds komedoner i pannan och sedan dessa prickar under. Ser hemskt ut.

 14. CC skriver:

  Hej A!

  Skriver till dig lite desperat med en fråga i ämnet problemhy. Jag använder smink på huden dagligen och har gjort i 15år. Fick tidigt problem med täppta porer (vita) i exakt hela ansiktet, som inte är utbuktande eller så, utan mer i själva poren så man ser det bara på riktigt nära håll. Jag började förstås göra det man inte ska och klämma ut innehållet. Detta gör jag varje kväll, och gör jag inte det så blir vissa till finnar och annars allmänt oren dålig hy. Jag vet inte vad jag ska göra för att få bukt med detta, börjar bli ohållbart då jag är så ledsen och skäms för min hy att jag inte kan gå utan smink, och inte kan sluta klämma dom. Läste att B-vitamin kan vara bra men har ej provat. Har du något tips på hudprodukter , tillskott eller något annat jag kan prova? Måste jag vända mig till nån hudklinik/dermatolog?

  Jättetacksam för dina råd!

  Hälsningar,
  C

  • annica skriver:

   Hej CC, det som du beskriver ska inte vara så svårt att få ordning på. Det som är lösningen är effektiv hudvård som ger dig en daglig exfoliering på ett skonsamt men effektivt. Att klämma varje dag är inte att rekommendera det kan göra att porer vidgas, bakterier sprids och huden blir röd och får ärr. Det här kitet är ett superbra sådant för att få en strålande hud med mindre porer:

   http://skincity.se/sv/product/1906/jan-marini-startkit-normal-blandhy

   kram Annica

 15. Elin skriver:

  Hej!
  Jag har sedan jag slutade med p-piller för 14 mån sen fått mer och mer finnsr på just hakan. De kommer ofta som stora onda finnsr vid ägglossningen men de spökar även resten av tiden. Har inte haft såhär mycket finnar på hakan förut. De blir ofta också inflammerade. Jag funderar på vad jag ska ta mig till och läste lite om dina rekommendationer på olika märken att använda sig av. Finnarna är som lokaliserade på hakan mest sen även på ryggen, men tänker främst på ansiktet. Vilken serie tror du skulle passa mig?

 16. Kalle skriver:

  Hejsan Annica! har haft problem med hyn under ett längre tag men de börjar ordna sig..har dock en oerhört störig röd ”prick” på kinden som inte går bort, har suttit där minst ett halvår och jag vill ha bort den ASAP…gör inte ont eller något utan den har bara bosatt sig där..va borde jag göra? 🙂 tacksam om du kunde hjälpa mig. värt att nämna är att jag är tonåring:)

  • Kalle skriver:

   Skulle man kanske kunna få ett svar?

   • annica skriver:

    Hej Kalle, självklart så ska du få svar! Det var inte alls meningen att missa din fråga. Jag svarar alltid på alla frågor, men någon gång om året så kan jag av misstag missa någon. Jag ber verkligen om ursäkt och det var verkligen toppen att du mailade igen.

    Mitt bästa tips för att påskynda läkningen av ett ärr är att applicera den här produkten morgon och kväll på området: http://skincity.se/sv/product/1372/cicamed-cicatrix

    Är det ett brustet blodkärl som du har så behöver man besöka en klinik som med laser eller annan metod tar bort kärlet.

    Lycka till nu!!!
    kram
    Annica

 17. anna skriver:

  Hej, jag har problem med överdriven talgproduktionen i brösten. Jag har klämt och ’knottrorna’ på vårtgårdarna har blivit större, som jag skäms för fruktansvärt. Dessutom har det blivit ärr pga ett inåtväxande hårstrå. Finns det någonting man kan göra åt detta?

  • annica skriver:

   Hej Anna, Det var en bra fråga. Jag vet faktiskt inte vad man ska göra åt det. Låta bli att klämma är nog det bästa, särskilt om du får tråkiga ärr. Förmodligen är det hormonellt betingat. Peela och återfukta kan man göra med försiktighet, det hjälper mot innåtväxta hår, men att behandla med serum osv skulle jag inte göra på den känsliga huden. kram Annica

 18. Emelie skriver:

  Hej.
  Har lite febrilt googlat omkring för att försökt komma underfund med vad jag kan göra åt mina hudproblem.. och vad det egentligen är och hittade hit. Ser att tråden är gammal men tänkte ändå ge mig på ett försök att få svar från någon som verkar kunna sina saker:)
  Det går i perioder och brukar inte alls vara såhär mycket på en gång och Har vanligtvis ganska ren hy annars med få acneutslag. Men kan ibland (framförallt sommartid och nästan uteslutande i panna och på näsa) få som vattenblåsor under första lagret hud som vid klämförsök genast blir mkt större och fylls med gulaktig vätska och sedan blir en gulaktig skorpa som på ett öppet sår (inte alls som när du klämmer en finne på frisk hud). Känner igen det väldigt väl ifrån en sommar då jag efter att ha bränt mig rejält i pannan fått fruktansvärda gulaktiga blåsor. Dessa har jag märkt sprids väldigt lätt från en del av ansiktet till annan om ja pillar på flera ställen vilket säger mig att det handlar om en infektion. Nu har min hud, trots avsaknaden av sol, blivit helt knottrig av små, små sådana blåsor över hela ansiktet och effekten den samma. Samtidigt är jag fruktansvärt torr, flagnar iprincip på näsan och kan dra loss stora flagor av stel hud och det har suttit i en mkt längre period än vanligt. Min fundering är om detta kan vara någon medicinsk åkomma som jag bör söka läkarvård för eller om några bra tips på produkter från dig skulle kunna hjälpa mig?!
  Tack på förhand
  /em

  • annica skriver:

   Hej Emelie, Med tanke på den vätska som du beskriver så skulle det kunna vara någonting som heter Rosacea. Det är en inflammation i huden som är ofarlig så länge man vårdar den med rätt produkter. Är det det och om man väljer för aktiva produkter så kan det trigga huden till att bli sämre. Lugn och ro, stärka och vårda känsligheten är viktigt. Nu ställer inte vi hudterapeuter en sådan ev diagnos (säger inte att det är Rosacea) utan jag rekommenderar dig ett besök hos en hudläkare. De kan enkelt avgöra om det är det eller någonting annat. Läs gärna mer om hudsjukdomen men räds inte av de värsta bilderna. Upptäcker man det i tid så kan man stilla huden massor och man behöver inte risker att huden blir sämre utan man kan stärka upp hudens balans massor. kram Annica

 19. Johanna skriver:

  Hej Annica! Jag tänkte kolla om du har någon förklaring och tips som kan lösa mott problem!

  Jag är en tjej på snart 21 år och jag har aldrig under mina tonår ansett mig haft problemhy. Har dessutom aldrig känt att jag ”behövt” använa smink för att dölja öjämnheter då jag haft fin hy. Möjligen bara lite pormaskar på näsa och haka.
  För ungefär ett år sen började jag dock få problemhy på kinderna, ungefär i den linje där man lägger rouge om du tänker dig – har dock inte använt smink på så sätt, vilket jag verkligen aldrig upplevt. Det började som någon enstaka finne på ena kinden och idag har jag fårr ganska stora porer med pormaskar på båda kinderna. Jag upplever även att huden i hela ansiktet blivit sämre, allmänt ”knottrigare” och betydligt mer aknebenägen..
  PÅ det så har jag börjat få som småsmå finnar över rygg och armar, som går i perioder – har inte sett något samband med mens eller så dock.

  Jag mår verkligen jättedåligt över detta och hoppas att du kan hjälpa mig, vill mer än något annat få tillbaka min fräscha hy!

  Tack på förhand!

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Om det är så att plitorna kommit även på kroppen så är det något på insidan som påverkar. Det kan vara hormonellt, stress, kostrelaterat. P-piller är något som många glömmer både kan ge och faktiskt också dämpa acne. Sedan är det viktigt vad du har för makeup, att du rengör penslar etc. När man är yngre kan man lätt komma undan med att inte behöva sköta sin hud så noggrant men nu när du är över 20 blir det mer viktigt. Huden kan man på ett sätt säga blir mer känslig. Vid din ålder så är stress också en vanlig faktor. Mycket som händer i livet i den åldern. Klart jag ska hjälpa dig. Först vill jag veta mer ingående hur din hud mår. Svara på frågorna i det här testet så börjar vi med en bra hudvårdsrutin. Det gör enormt mycket att man väljer rätt produkter som man använder morgon och kväll.

   Ser fram emot att hjälpa dig vidare! kram Annica

 20. Malin skriver:

  Hej Annica!
  I ca 13 år har jag haft problem med, framförallt, röd näsa i kombination med svarta porer, små finnar (kanske papler?), flottig näsa och känslig hy överlag. Har fått diagnosen rosacea men den har varit ytterst tveksamt eftersom det startade i så ung ålder. Rodnaden lättar något om jag smörjer med krämer för rosacea men det är aldrig så bra att jag inte kan täcka över det med foundation. Har provat tetracykliner men de hjälper inte, upplever bara att det hjälper om jag behandlar lokalt, men som sagt inte tillräckligt. Rodnaden sitter över hela näsan och i ”vecket” mellan näsvinge och kinder. Har i övrigt aldrig haft problem med finnar, utan endast normalt under tonåren och några enstaka per månad. Har du sett något liknande förut? Har du nåt tips på vad jag kan göra för att få bort rodnaden så jag slipper sminka mig?
  Supertacksam för svar!

  • annica skriver:

   Hej Malin, om du har fått diagnosen Rosacea från en läkare tycker jag att vi ska utgå ifrån detta. Använd gärna produkter speciellt anpassade för tillståndet och för extremt känslig hy. Produkter som är cirkulations ökande och andra saker som ökar blodcirkulationen bör också undvikas. Några exempel på det är: starkt mat, kyla, värme, sol och alkohol, rökning. Gör gärna mitt hutest så hjälper jag och mina kollegor gärna till och sätter ihop en hudvårdsrutin som passar dig. En mild exfoliering som är anpassat för en hud med rosacea som löser upp överflödigt talg samtidigt som huden får tillräckligt med fukt är en bra grund. Barrier repair från Dermalogica gäller huden att förbättrar hudens naturliga barriärfunktion, vilket brukar minska rodnaden med tiden.

   http://skincity.se/sv/product/1322/dermalogica-barrier-repair

   Kram Annica

 21. Tuva skriver:

  Hej! Har små prickar i pannan, inte riktigt något av ovanstående stämmer, vad är det och har du tips på några produkter för att få bort dem? Har lidit av detta ett par år och brukar använda visibly clear och basiron som en rutin men inget hjälper. Tacksam för svar!

 22. Jakob skriver:

  Hejsan. En längre tid fått riktigt stora ”finnar” på olika ställen av kroppen där de är riktigt ivägen.
  Insidan av låren (båda sidor) vilket har gjort det svårt att gå, ingen av dessa var gula utan såg bara ut som gigantiska rösvinsfärgade blåsor som satt kvar i cirka 1-2 månader. Förra veckan märkte jag att det började göra ont att sova på rygg eller att böja nacken uppåt och för ca 3 dagar så visade sig en gigantisk (då menar jag stor som Mount Everest, eller ja… Du kanske fattar) som jag försökt identifiera från ditt väldigt hjälpsamma inlägg, Tyvärr så har jag och min pappas fru klämt runt lite på den, och gjort den värre. Röd svullnad med mycket gult var i mitten, klämt 3 ggr, har för tillfället ett plåster med alsolsprit på vilket bränner som fan. Rekommendationer?

 23. Gabriela skriver:

  Hej, jag gör ett försök med en kommentar även fast detta inlägg är lite gammalt.
  Jag har alltid varit väldigt förvirrad gällande hur jag ska behandla min hy.
  Jag upplever den som en blandhy som jag tycker är väldigt svår att förstå vad den behöver.
  Jag känner att jag har provat det mesta i naturlig väg.
  Jag sover 8-9 timmar per natt, jag dricker 2-3 liter vatten per dag, jag motionerar och äter vegetariskt samt undviker mjölkprodukter och socker. Gör även yoga mot stress.
  Under en tid nu så har jag haft som småknottror i pannan som varken går att klämma(vet att man inte ska klämma) eller skrubba bort, dem bara är där liksom och går inte bort av sig själv heller, vet du vad detta kan bero på eller hur jag ska få bort det? i övrigt så varierar min hy mellan vara lite röd och torr till att vara ganska normal när jag låter bli att tvätta den eller använda smink(använder mineralsmink).
  Jag är ALLTID jättetorr och röd runt min näsa och vet inte vad jag ska göra åt det heller.
  Sen så har jag, inte finnar, men typ som underliggande knottror på kinderna och på sidorna av hakan, vilket jag har misstänkt att ha varit p.g.a. stress.
  Har du några tips på knottrorna i pannan, det röda runt näsan samt den övriga rödheten som jag får i ansiktet, jag har verkligen no clue vad jag ska göra för att hålla min hy nöjd haha, skulle vara såååå tacksam för svar! Kram!

 24. Camilla skriver:

  Hej,

  Jag har aldrig tidigare haft problem med finnar eller pormaskar, men nu har de kommit allt mer! Får svarta pormaskar på näsan och även på
  Hakan, får finnar och vita pormaskar i pannan. Jag vet inte om jag är torr eller fet i hyn? Känner att det stramar lite om jag inte smörjer in mig efter ansiktstvätt… Jag får även väldigt snabbt fettigt hår. Nu vart det många problem men jag fortsätter väll, jag har börjar få finnar på bröstet och mellan brösten samt lite på övre delen av ryggen. Hur ska jag bära mig åt med allt detta, jag är student och inte särskilt rik. Är även lite lat med allt fix. Finns det något piller eller så man kan ta för att minska produktionen av talg?
  Tacksam för svar för nu närmar sig sommaren och den bara huden kommer fram…

  • annica skriver:

   Hej Camilla, Om det är ett tillskott som du söker så hade jag testat B5. Det reglerar bla talgproduktionen och kan hjälpa. Fråga efter det hos en hälsokost : )
   Vill du få tips på en prisvärd hudvårdsrutin så kan SC hjälpa dig här: http://skincity.se/sv/skintest

   kram Annica

 25. Bella skriver:

  Hej! Jag har, vad jag tror är en cysta(?) på kinden som kanske kom för max 1 månad sedan. Innan var det bara en liten cyska, fast mer som en större, vit pormask. Den här cyskan gör inte ett dugg ont (om jag inte klämmer på den då) och när man känner på den så känns det ju som det är ”någonting” i, alltså som en knöl. Vad kan göras åt detta? Ska jag bara vänta på att den försvinner? Så tacksam för svar!!

  • annica skriver:

   Hej Bella, Det låter som att det är en pormask som man kan klämma. Kika förbi en hudvårdssalong så kan de kika. Med peeling och en generellt fin hudvårdsrutin så kan du sedan förebygga att de kommer tillbaka. Om det inte är en pormask så bör du uppsöka läkare som får titta på den. kram och lycka till! Annica

 26. Linda gren skriver:

  Är det någon nackdel att använda hudvårdsprodukter för ansiktet från olika märken. Eller ska man köpa en sätt från en och samma märke? Vad kan konsekvenserna vara?

  • annica skriver:

   Hej Linda gren! Jag skulle råda er till att inte blanda märken och produkter. Det för att det oftast ger en sämre effekt än om man väljer från ett märke. Visst kan det fungera men då tex serum och creme arbetar ihop, så brukar det bli bäst om man väljer från samma märke. Då vet man att de är gjorda och testade för varandra. Konsekvenser om man blandar kan vara reaktioner, utebliven effekt osv. kram Annica

 27. Bea skriver:

  Hej har en fråga. Har alltid haft väldigt fin men känslig hy. Fick två finnar tror jag (Såg ut som finnar) i pannan en bit från hårfästet. Försökte klämma dem. De efterlämnade två fina upphöjningar som har suttit där i två år nu. (Hudfärgade) Vet du vad det är? och kan jag få bort dem på något sätt. Min hud reagerar på nya krämer, parfymerat mm med Rosacea liknande symtom. (Hade exem som barn) Kan jag punktbehandla bara bulorna och med vad när jag iövrigt har så känslig hud.
  Tack och hälsningar från Bea

  • annica skriver:

   Hej Bea, Det du beskriver låter som en ärrbildning och det kan vara svårt att bli av med helt och hållet. För att kunna göra en korrekt bedömning så hade jag gärna kikat på en bild. Skulle du kunna mail den till SC? info@skincity.se
   Beroende på hur det ser ut så kan man behandla den lite olika. Kanske behöver du även besöka en salong för att utföra en behandling med tex laser eller liknande. Maila gärna en bild!

   kram Annica

 28. Sara skriver:

  Hej! Jag har aldrig riktigt haft problem med finnar förut,men så flyttade jag för att börja på högskolan och min hud bröt ut med massa finnar på hakan. Jag har ändrat min kost lite sedan jag flyttade då jag inte dricker lika mycket vatten eller äter lika mycket grönsaker men det känns lite långsökt för orsaken av finnarna. Mina finnar är stora och ser ut som en bula på huden. Jag har även fått pormaskar på senaste tid. Jag är inte alls van vid detta och jag vet inte hur man ska behandla det här. Jag läste lite på internet där det stod att finnar på hakan kan orsakas av hormonella problem men jag äter inte p-piller eller nått sånt. Vänligen Sara

  • annica skriver:

   Hej Sara!
   Det stämmer som du säger att hormonella obalanser kan ge finnar på haka och kring munnen. Man kan få besvär oavsett om man äter p-piller eller ej. Kosten spelar absolut stor roll så jag hade försökt att återgå mer till den du haft tidigare om det går. Äter du mer socker nu jämfört med tidigare så hade jag testat att dra ner på det. Socker göder inflammationer i kroppen och huden och kan därför ge finnar.

   Sen är det jätteviktigt att du hittar en bra hudvårdsrutin för tillståndet i din hud. Hjälper dig gärna med en sån via SC hudtest: http://skincity.se/sv/skintest

   Här tips på en riktigt effektiv punktbehandlare som du låter verka över natten: http://skincity.se/sv/product/4358/biodroga-md-skin-booster-anti-blemish-stick

   kram Annica

 29. Sandra skriver:

  Hej!
  Jag har till och från alltid fått stora djupa finnar som verkar ligga långt under huden. Tidigare var det kanske ett par gånger per år, nu på senare tid har jag haft 7 st efter varandra. De blir så stora så att hela området svullnar upp och blir spänt. Hade 5 på hakan under munnen som avlöpte varandra, varav en var så svullen så hela käken och läppen också svullnade. Det såg ut som om jag åkt på en smäll och äta var svårt då jag hade svårt att gapa stort. Jag undrar varför dessa typer av finner dyker upp och vad man kan göra åt dem? Jag har en känslig blandhy, men är noga med rengöring morgon och kväll. Använder Emma S.-produkter. Stort tack på förhand! Vänligen Sandra

  • annica skriver:

   Hej Sandra, Åhh det kan vara en mängd olika anledningar. Ofta är det hormonellt betingat när de sitter på haka och runt mun. Det kan vara i kombination med stess, dålig sömn, förändringar i livet etc och i kombination med felaktiga produkter. Jag skulle vilja att du gjorde vårt hudtest på Skincity.se och bifogade en bild när du är osminkad så kan i vi hjälpa dig med en optimal hudvårdsrekommendation. Kram annica

   • Sandra skriver:

    Tack för ditt svar! Jag har precis börjat jobba efter att ha varit mammaledig. Så absolut förändring i livet samt en del stress. Jag gör testet och skickar in bild. Tack igen! Vänligen Sandra

 30. Marcus skriver:

  Hej! Jag undrade om man kan få kontakt med dig på något vänster och fråga massor med frågor? Hittade precis denna blogg, eftersom mycket surfande och tittande efter olika saker. Denna verkade bra/seriös och intressant, så läser runt här inne för fullt..

  Mvh

 31. Christine skriver:

  Jag använder exuviance och skulle vilja ha en produkt att punktbehandla finnar med. Just nu har jag fått finnar både i pannan och på ena sidan av hakan. Stora finnar som gör ont… De är inte jättemånga, men kanske 4 i pannan och 7 på hakan. Det är väl högtst hormonella (vilket kanske iofs de de flesta är men anyways) och irriterande. Alltså jag brukar ha några finnar kring munnen och på hakan men inte så stora och så ömmande.. Hur som helst så skulle jag vilja ha en produkt, om det finns, som man kan punktbehandla de finnar man har, de område där man kan få finnar etc. Har sett att Exuviance har två produkter för detta: Clarifying solution och Blemish treatment gel. Kan någon av dessa vara aktuell för mig?
  Jag har yttorr hy och använder gentle cleansing creme och faktiskt även clarifying facial cleanser, sooting toning lotion, vespera, multi protective day creme, evening restorative complex. Jag har precis fått hem rejuvenating treatment masque och skinrise bionic tonic.

  Jag klämmer aldrig finnarna utan låter de alltid vara då det alltid blir värre när man börjar klämma… Men jag har besvärats av finnar i några år nu (är inte ens tonåring) och har ganska nyligen börjat med exuviance och trivs med dem, men skulle som sagt önska en punktbehandlade produkt om det finns och om det skulle funka för lilla mig 🙂

  Kram till dig

  • annica skriver:

   Hej Jessica, Båda dessa som du funkar super. Bäst är om du har båda. min favvo är clarifying solution och dutta på .. super bra! kram annica

   • Christine skriver:

    Men är inte Clarifying solution ett ansiktsvatten? Då får jag för mig att ett ansiktsvatten inte har så stor ”verkan”, jämfört med en gel – men slå MER än gärna hål på mina egna knasiga idéer 🙂

    • annica skriver:

     Hej Christine, det är helt korrekt att det är ett A-vatten. MEN inte vilket A-vatten som helst. Det är grymt bra att dutta på med på finnar och kvisslor. Lugnar och ter ner så bra samt är bakteriedödande. Testa ska du se! 🙂 Kram annica

     • Christine skriver:

      Jag tror banne mig att jag ska prova det! Men hur ska jag använda det då? Som ett ansiktsvatten, dvs hoppa över soothing toning lotion och istället använda claryfing solution på de ställen där det behövs? Eller använda mitt vanliga ansiktsvatten soothinh toning lotion FÖRST och därefter claryfying solution på det utsatta ställena? Och sedan på med serum och dagkräm eller nattkräm?
      Används det både morgon och kväll eller antingen eller?

     • annica skriver:

      Hej Christine, Nej ta soothing som vanligt och dutta sen på clarifying partiellt. Alternativt om det är större partier använd dem på olika zoner. sen serum och dagcreme och allt som vanligt. Börja en gång om dagen till kvällen och se sen hur det känns. Vill du kan du öka på till morgon och kväll. Kram annica

 32. Angel skriver:

  Hej Annica!
  VAD skulle ni rekommendera för behandling till någon med papler och pustler (papulopustolös akne)?

  Vilka typer av salongsbehandlingar resp. hemmabehandlingar?

  Vore så tacksam för svar!

  MVH, Angel

 33. Anna skriver:

  Hej! Jag har små upphöjningar främst på hakan som ser ut som finnar och är lite röda eller hudfärgade. De försvinner inte. Varför får man dessa och finns det något som tar bort dom?

  • annica skriver:

   Hej Anna, Det du beskriver kan vara många olika typer av upphöjningar. För att jag ska kunna ge dig en korrekt rekommendation så måste jag veta med vad det är för typ av upphöjningar. Du kan alltid maila en bild till info@skincity.se om du vill så kan du få lite tips efter det att de sätt din bild. Kram annica

 34. Jonas skriver:

  Hej

  Är Peter thomas roth cucumber mask en bra mask om man är yttorr och vill ha en riktigt återfuktande mask?

  Har mkt finnar

 35. Natta skriver:

  Hej
  Tack för en intressant läsning. Jag testade JM i några månader men kände inte av någon förbättring så jag gick tillbaka till Dermalogica då jag kärat ner mig i många av deras produkter=) Att få använda Daily microfoliant igen gjorde mig mycket glad=) Ha en trevlig helg

  • annica skriver:

   Hej Natta, Skönt att du hittat det som funkar för dig… som jag tjatar om allt är inte för alla… i praktiken:) KRAMIS Annica

 36. Lulillan skriver:

  Intressant att läsa!
  Jag har för tillfället inga finnar i ansiktet vilket känns jätte skönt. De kan komma nån vid mens men annars känns det OK. Jag får passa mig lite så huden inte blir för torr för då får jag dem lätt. Däremot svarta pormaskar har jag och dem blir jag inte av med. Har ju använt MD Formulations i flera år nu och gillar just att jag blivit av med finnarna och huden känns mer i balans. Däremot skulle jag ju vilja få bort pormaskarna. Jag kör djuprengörande mask ca en gång i veckan och precis efteråt kan porerna kännas lite mindre och inte lika synliga, men sen är de ju tillbaks igen. Är det för att jag har så fet hud? Jag tvättar självklart alltid av mig smink varje kväll och har en ordentlig rutin varje morgon och kväll. Skulle JM funka bättre mot mina pormaskar?

  • annica skriver:

   Hej Lulillan, Det kan vara svårt med pormaskar. Vilket märke so funkar bäst för vem är lite individuellt men jag måsta säga att Jan Marins step 3 Bioclear är mkt bra på många olika saker och däribland även pormaskar. Så är du inte riktigt nöjd med resultatet på det du har idag så är JM VÄL värt att prova. Kram annica

 37. Matilda skriver:

  Hej,
  Jag skulle vilja ha råd åt en tonårskille som har stora svarta pormaskar främst på näsan och även en och annan finne mest hela tiden. Det får inte vara många produkter och komplicerade rutiner, utan så enkelt som möjligt så att det går att sälja in 😉 Vad kan du rekommendera?
  Stort tack på förhand!

 38. Nathalie skriver:

  Tyvärr har jag inte ekonomin för att kunna köpa jan marinis produkter, trots att de säkerligen är superbra. Jag har tänkt att satsa på Maria Åkerbergs produkter för de känns bra mot min hy som också är väldigt känslig. De som jag har blivit rekomenderad att använda är bland annat: refining lotion,refinig mask, papaya mask, cleansing, neroli freshener. Tror du dessa passar bra om man vill bli av med pormaskar/finnar?

 39. Sara skriver:

  Vad kan jag använda till märkerna från finnar som inte vill försvinna? Vill gärna ha punktbehandlare eller liknande.
  De är röda & lite åt de mörka hållet
  Använder i övrigt:
  MÅ:
  Foaming wash gentle
  Neroli freshener
  Serum clearing
  Refining lotion
  Exuvuance clay mask
  Exuviance blemish treatment

  • annica skriver:

   Hej Sara, Punktbehandlare på mörka mörken: Skin brightening gel Exuviance. Dämpa rodnaden kan du göra med MÅ anti rouge serum . Kram annica

 40. Lena skriver:

  Hej
  Jag undrar vem i ready foundtion bare minerals är mest lik fairly light matte i bare minerals. Tacksam för svar. Kram Lena

  • annica skriver:

   Hej Lena, R110 stämmer bäst överens med Fairly Light. R 130, elin har svarat dig med då jag inte hade alla färgerna framför mig i helgen:) Kram Annica

 41. Therese skriver:

  Hej fina Annica,
  Jag undrar vad det är för skillnad på JM retinol Plus mask samt Factor A plus masken? Vilken tycker du är bäst på pigment resp rynkor eller båda?
  Tusen tack för svar samt din underbara informativa blogg

  • annica skriver:

   Hej Therese, Den största skillnaden är mängden retinol i produkten.
   Retinol Plus Mask 1% High concentration Retinol, anti-aging peptides & antioxidants penetrate the skin for improvement in the appearance of sun damage, fine lines & wrinkles.

   Factor A Plus Mask 0.02% This is a potent home care resurfacing product. It contains a blend of topical agents including azelaic acid, salicylic acid and kojic acid along with all-trans-retinol, antioxidants and moisturizers. Great for targeting acne, pigmention and scaring. Du fick det på engelska.. 🙂 kram Annica

 42. nathalie skriver:

  Hej! Har det senaste fått väldigt mycket pormaskar, svarta…..Inte det roligaste. Har aldrig haft det på näsan innan, men nu börjar de dyka upp där med från ingenstans. Vet inte vad jag har gjort för att det ska bli så. Var igår på ansiktsbehandling och fick pormaskarna klämda, dock tycker jag fortfarande att jag har mycket kvar. Jag mår verkligen jättedåligt över det eftersom jag har ett så socialt jobb och jag klarar verkligen inte av att gå runt med dessa äckliga pormaskar. Kan man få bort svarta pormaskar helt, eller kommer de alltid finnas där? Har lite panik och en massamassa ångest, för det känns som jag har gjort något fel med min hy så att de har uppstått(Har alltid varit supernoga med rengöring, lägger mig ALDRIG med smink). Vet inte vad som händer med min hy..:(

  • annica skriver:

   Hej Nathalie, Man kan göra jättemycket åt det. Det bästa tycker jag är att använda en serie med syra produkter och kontinutet i användandet. När man gör det så brukar det succesivt bli bättre. Jan marini tex. Mkt bra. Kram Annica

 43. Johanna skriver:

  Försökte lämna en kommentar innan men den tycks ha försvunnit. 🙁 Provar igen! Undrar om du har något tips på någon bra hudvårdsmärke som innehåller naturliga ingredienser? Jag har använt väldiga aktiva hudvårdsmärken innan som exuviance, dermatologica men tåler inte dessa märken längre. Mitt ansikte blir svullet och rött och jag får allergiutslag men är pormaskfri och finnfri. Har provat mer naturliga hudvårdsserier men reagerar då på limonene, citronellol osv och får då samma problem som med exuviance osv. Nu står jag här med jätte mycket acne, massa pormaskar, allergiutslag och samtidigt är jag supertorr! 🙁 Har du något tips! Vänligen johanna

 44. Johanna skriver:

  Har du tips om något hudvårdsmärke som är naturligt och som fungerar på väldigt acne- och pormaskbenägen hy som även är superkänslig och allergisk? Använde exuviance innan och blev sen känslig mot mina produkter. Har provat dermatologica efter det och många andra men blir svullen och röd. Har provat med mer naturliga produkter men reagerar då på limonene bland annat. Så nu har jag en oren hy med finnar, pormaskar, vätskefyllda utslag som är supertorr :(. Vänligen johanna

  • annica skriver:

   Hej Johanna, Åhh svårt. Skulle inte vilja rekommendera dig något naturlig märke..utan ett väldigt klinsikt tex Dr Babor … Gör görna vårt hudtest på skincity så får du en komplett rekommendation på det eller om du önskar något annat! Kram annica

 45. Jenny skriver:

  Intressant läsning om de olika tillstånden. Man är nog rätt van vid att bara säga acne eller finnar.
  Har dock en liten fråga också. Har i stort sett alltid haft en bra hy med lite enstaka finnar då och då. Har haft känslig hud som lätt blivit irriterad eller börjat klia av vissa ”billiga” produkter. Använde ett bra tag Dermalogica och var nöjd, men ville ha något extra och gick över till Excuviance, det var då min hud började försämras och jag fick mer och mer finnar/acne. Har efter det testat både MD och JM men inte fått några bra resultat alls. Gick i december till Acnespecialisten och provade på deras produkter och har nu inga finnar/acne kvar, dock är ju ärren kvar men det stör inte alls på samma sätt. De sa till mig att ibland kan det bli värre av att använda syraprodukter om man har acne medan vissa blir bättre. Vad säger du om detta? Kan det vara så att för mig var det just syran som gav mig den dåliga huden?
  Med vänlig hälsning Jenny

  • annica skriver:

   Hej Jenny, Ja visst är man det. Så är det med produkter det finns inget färdigt recept som passar alla. Alla är vi olika och det som funkar på en kanske inte gör det på en annan…även om det gör et i teorin kanske inte i praktiken. Vad det var är svårt att säga. Kan vara att de var för aktiva på något vis. De funkar mkt bra på de flesta men som sagt, alla är vi olika. Skönt att du hittat något som funkar. Vilket märke var det som blev bra för dig? Kram ANnica

   • Jenny skriver:

    Hej igen Annica.
    Jag använde mig av Acnespecialistens egna produkter och såg en förbättring efter två veckor och nu efter två månader är det mer eller mindre borta. Nu hoppas jag bara det förblir så 🙂
    Kram Jenny

 46. Ann-Charlotte skriver:

  Intressant! Jag har extremt svårt att hålla mig ifrån enstaka pormaskar eller ngn envis lite finne. Är där m två tops och trycker. Har inte fått ärr men det blir ju inte vackrare av en blödande illröd finne! ;( Som tur är så har jag alltid varit förskonad generellt. Däremot små knottror i pannan, tror inte att det är såna som jag haft på överarmarna som väl är keratis nånting! Utan små ofärgade knottror som känns när jag drar handen över pannan och kan synas av andra om de synar noga trots foundation och puder. Men efter jag bytte ut alla crèmer mot Exuviance har de nästan försvunnit! Vågar knappt säga det högt än, men jag tror problemet är botat! Vad kan det vara? Och hur ser du på såna här typ ”pormaskplåster” som bla Nivea o andra märken har som är formade för att sätta på runt näsan, hakan och pannan. Har provat ett par ggr bara men de verkar dra med pormaskar upp på plåstret och lämna små minikratrar i huden. Vad anser du om dessa? Och vad har man för produkt direkt efter då porerna blir alldeles öppna? Till sist, vad rekommenderar du till övre ryggpartiet åt min tonårsson som har massor av röda finnar där och tycker det är väldigt pinsamt.
  Tack för lektionen! Kram Ann-Charlotte

  • annica skriver:

   Hej Ann-Charlotte, Absolut kan det vara botat. Syran tar bort pansaret och ger fukt som förhindrar inkapslingar. Pormaskplåster = nej! Clarifying solution är grym efter portömning. Ryggpartiet kolla in mina tips till therese! Kram Annica

 47. Therese skriver:

  Hej! Jag har en längre tid haft problem med acne i ansiktet, men det börjar avta.. Har dock tesdens att få enstaka små finnar på kinderna som sitter kvar en längre tid och lämna röda ärr. Men nu har min övre del av ryggen tagit över alla finnar, både små och lite större. Vad kan jag göra åt det?? Det see fruktansvärt ut! Jag är 23 år och äter både b5 och zink.

 48. Hilde skriver:

  Klart jag läste allt, två gånger även. Nu lider jag inte själv av något mer än några pormaskar, men jag tycker det är hur intressant som helst att läsa om detta.

  Jag ska erkänna att jag klämmer pormaskar, jag kan inte låta bli. Jag får totalspatt om jag hittar en, och speciellt om den är svart 😀 Som tur är tror jag att jag har rätta snitsen på det, då jag aldrig fått ärr eller andra problem av det. Tack för ett bra inlägg!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde, Kul du orkade… haha det var ju rätt långt.. Två gånger till å med… bra där:) Det är ok, vet du ibland gör jag det med… det liksom kliar i fingrarna.. försöker dock vara duktig och mjuka upp huden samt ta skydd på finger topparna. Men ibland måste man. 🙂 Tick tack själv:)Kram Annica