ANNICAS SOLSKOLA DEL 1- Kemiskt- vs Fysikaliskt-solskydd

 • | Annica

What the sun does to your skin

85% av jordens befolkning vet inte att solens skadliga strålar är den främsta orsaken till hudens förtida åldrande, mörka fläckar på huden ( pigmenteringar), rynkor, grådaskig hud OCH hudcancer. Detta är en katastrof. Ett missslyckande av oss föräldrar, skola, samhället generellt. Detta borde självklart ligga med i undervisningen i skolan, det borde åka runt Solbussar precis som fästingbussar. Det borde avsättas pengar för att aktivt och på riktigt informera om riskerna för hudcancer. Det kostar människors liv, kostar sjukvården pengar. Varför inte satsa på att lägga en summa pengar på att förebygga detta med. Strålskyddsmyndigheten gör ett fint jobb med sina filmer som jag visat förut. Men de når bara några få. Jag talar om en INSATS som behövs göras OCH som måste tas på allvar.

Phuuuu.. jag blir så uppeldad när jag skriver/talar om detta ämne som ni ser. Så hoppas ni med spänning följer min följetong, delar mina inlägg på insta, FB etc, etc etc. Jag själv kan nå en liten klick.. men med er hjälp kan vi hjälpas åt att nå många!

Så i och med mitt brinnande engagemang för detta med solen så startar jag nu upp min SOLSKOLA igen som jag påbörjade förra våren!

Detta blir alltså en följetong av blogginlägg med start idag och som kommer på gå ett tag fram över… typ tills jag känner att jag fått ur mig allt och lite till som finnas att skriva om i detta ämne.

Börjar 2015 års SOLSKOLA med något så grundläggande info som vilka olika typer av skydd som finns samt mot vilken typ av strålar de skyddar. Många är förvirrade kring detta och det är helt förståeligt.

UVA vs UVB

DET FINNS TVÅ OLIKA TYPER AV UV-SKYDD

Alla har ni säkert hört talas om fysikaliska och kemiska filter i solskyddsmedel. En del föredrar det ena och en del det andra och en del lite av varje men vet ni på vilket sätt de fungerar olika? Skillnaden mellan dessa filter är att de har olika sätt att ”filtrerar” bort UV-strålningen från huden.

Fysikaliskt UV-filter (Titandioxid & Zink Oxid) består av små partiklar som stannar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna.

Kemiska UV-filter (tex Avobenzone, Aminobenzoic Acid, Dioxybenzone) tar molekylerna upp (absorberar) UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning i huden, dvs. genom en kemisk reaktion.

Olika UV-filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett visst UV-filter kan t.ex. ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning medan det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning.

Marie Loden

Bild från Marie Lodens bok ren, mjuk och vacker.

VILKET FILTER SKYDDAR MOT VILKA STRÅLAR?

Hur vet man då vilket solskydd i solcremen man har eller vill köpa som är fysikaliskt / kemiskt. I inci-listan (dvs ingredienslistan) på produkter så heter de andra namn. Detta gär det svårt för vanliga dödliga som inte är mega insatta i detta ämne att veta vad som är vad. Därför får ni här en liten förteckning av vilken ingrediens som är kemisk/ fysikalisk samt hur den skuddar mot UVA/UVB strålar. Bra att ha med när man går till affären.

UVA vs UVB

Läs gärna mer om detta på skincancer.org

Jag skulle säga att det tyvärr är långt ifrån alla som säljer UV-skydd/Solskydd som har koll på detta. Om du tycker det är svårt och jobbigt at vara detektiv själv så fråga personalen där du tänker köpa ditt solskydd vilket rekommenderar efter det att du har beskrivit vad du är ute efter. Låt dem plocka fram ett till två alternativ, sen kan du själv dubbelkolla med hjälp av denna tabell att de har rekommenderat korrekt till dig.

UVA märkning på solskydd

SYMBOL SOM UNDERLÄTTAR

Som ett ytterligare steg gör att underlätta för konsumenterna gällande detta så har EU-kommissionen tillsammans med branschen tagit fram en symbol, ett A i en ring, som indikerar att produkter märkta med denna symbol har tillräckligt med skydd mot UVA-strålning. Med tillräckligt menas att minst en 1/3 av skyddet skall skydda mot UVA-strålar.

Dock vill jag lägga till att denna symbol inte är en laglig sak man måste följa som producent utan en rekommendation framtaget speciellt för solskydd anpassade för sol/bad initialt. Dock använder ju sig många av denna symbol men det kan alltså finnas undantag där produkten har UVA skyddet som krävs men ej symbolen.

njut av solen

Avslutar med denna bild. Jag på en strand i Maldiverna. Avslutar med denna bild för att visa att detta med solen inte betyder att man ska sitta inne och inte njuta av värmen av solen. Jag älskar de varma månaderna MEN skyddar mig alltid med solskydd. Vi ska njuta av livet vänner… med rätt skydd kan man njuta och vara säker.

11 annica forsgren skincity.se

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

39 svar till “ANNICAS SOLSKOLA DEL 1- Kemiskt- vs Fysikaliskt-solskydd”

 • (39) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Andrea skriver:

  Hej! Jag undrar om du vet varför det pratas om att man inte ska smörja små barn med solskydd för skydden innehåller så mycket farliga kemikalier?
  Mvh Andrea

  • annica skriver:

   Hej Andrea, Det beror lite på hur små barn det handlar om. När det kommer till riktigt små barn så ska det helst inte vara i solen och ha kläder och hatt som skyddar. så att inte använda solskydd är även lite att flagga för så små barn inte ska vitsat i direkt soljus.The Organic Pharmacy Cellular Sunscreen SPF 50 till barn som jag kan rekommendera som är perfekt för mina barn. Kram Annica

 2. Monica Susi skriver:

  Hej !

  Finns det någon lista på vilka solkrämer som har fysikaliskt filter ?

  Mvh
  Monica Susi

  • annica skriver:

   Hej Monica, Inte någon lista som jag har redo direkt men bra tanke. Kontakta gärna mina duktiga kollegor på info@skincity.se så kan det hjälpa dig att hitta ett fysikaliskt solskydd som passar dig. Kram Annica

 3. Lotta skriver:

  Sunscreen sunscreen sunscreen ekar fortfarande i mitt huvud, haha hon var ju bara för underbar Paula!!! 😀
  Jag har ju tyvätt också växt upp under 80-talet med kokosnötsdoftande oljan och solarier, huuu hemska tanke, men gör alla rätt nu sedan flera år tillbaka. Förhoppningsvis hjälper det…
  Men jag undrar hur pass stor skillnad det blir i realiteten när det skiljer några få % på spf 50 till 30, och faktiskt även ner till 15 som ger 98, 97 resp 93%?? Jag kör såklart på 50 och 30 till ansiktet, men undrar lite över 15 som låter lite i mina öron men som ändå ger 93% skydd (till kroppen tänker jag på främst med spf 15).
  BRAVO är allt jag kan säga, och jag skickar dina ord vidare till min omgivning, så hoppas hoppas folk slutar pressa asap!
  Största kramen,
  Lotta

  • annica skriver:

   Hej Lotta, Som du säger så är skillnaden inte så stor mellan spf 30 och 50. Sedan ner till spf 15 är det några procent till. Beroende på hur tålig hud man har så väljer man utefter det. Vill man gardera sig och ge huden det bästa skyddet så välj ett högt skydd 30 eller 50 till kroppen. Att tänka på är att om man tar halva mängden av sin spf 30 så blir den till ca en spf 15 ; ) Har man fått färg, är tålig och bara ska vara ute någon timme så kanske spf 15 är det som räcker. På försommaren innan man fått färg så är det dock bäst med ett högre skydd för att undvika att bli röd. Klokt att sola klokt!

   kram Annica

 4. Karolina skriver:

  Hej Annica och tack för en så bra och informativ blogg!
  Skulle du rekommendera PCs Extra Care Non-Greasy SPF 50 till en 2 och 4-åring? Jag gillar verkligen att den verka hålla så bra i vatten (mina döttrar äääälskar att hålla på med vatten ute) men blev osäker när det stod från 5 år på siten? Ska jag satsa på Synchroline Sunwards Baby Milk Spf 50+ istället?
  /Förvirrad mamma

 5. Moa skriver:

  Hej Annica! Hur blir man av med kapslade pormaskar? Använder pc bha liquid 2% men får ändå en massa kapslade pormaskar, de är varken svarta eller vita utan hudfärgade och främst på kinderna. Jag får inte finnar ofta men har alltid några kapslade pormaskar som jag inte lyckas bli av med 🙁

  Tack på förhand! // Moa

 6. nina skriver:

  Alltså, man har ju samma hud i ansiktet som på kroppen 🙂 Men jag tänker att huden i ansiktet är tunnare och pigmentfläckar verkar ju kunna dyka upp bara man tittar ut genom fönstret en solig dag 🙂

  • annica skriver:

   Hej igen, Precis huden är oftast mer känslig och pigmenteringar uppkommer som oftast i ansiktet eftersom det inte skyddas med kläder så som övriga kroppen. Vill man minimerar risken för pigmentfläckar så är det helt klart solskydd på som gäller.

   kram Annica

 7. nina skriver:

  Jag är en stor anhängare av solskydd och högt spf och ingen solbadare, så jag är helt med. Men en fråga som vi fastnade i diskussion kring:
  Spf förlänger ju tiden man kan vara i solen utan att få skador.
  Men säg att man vistas ute i solen i en kvart utan solskydd.
  Är det sämre för huden än att vistas i solen någon timme MED solskydd? Jag tänker främst på kroppen här.
  Nu behöver man ju inte göra antingen eller, men jag blir ändå nyfiken på hur det egentligen funkar.

  Sen händer det ju för egen del att jag inte smort in armar/ben för att jag inte planerat att vara i solen (ansiktet alltid!) men så blir det av någon anledning så ändå, en kortare stund. Då kan man ju få lite färg utan att bränna sig nödvändigtvis. Men är den färgen skadligare för huden än om jag får samma färg när jag haft spf (och varit utomhus en längre stund)?
  Rörig fråga, men du förstår kanske hur jag menar?

  • annica skriver:

   Hej Nina, bra funderingar som du har tycker jag. Det är dock svårt att ge ett exakt svar på den för vi har olika hudtyper och är olika tåliga. Sedan är solen olika stark olika årstider men förstår att du tänker sommartid när den är som starkast : )

   Har man inte utsatts för sol alls så skulle jag inte vara utan om man är riktigt ljus. Vissa hudtyper kan bli röda efter bara 15 min mitt på dagen när solen är som starkast. Har du fått lite färg så har du skapat ett litet eget skydd och då är 15 minuter inte lika farligt. Det man ska tänka på är att har man bara fått en liten rodnad vilket de flesta får i den starkaste direktsolen utan skydd, så kallas det för en brännskada…om än en lätt sådan. Tycker att du har en sund inställning till att skydda din hud så fortsätt med det, sedan är det helt ok att vara utan skydd en kort stund om din hud klarar det. D-vitamin som bildas i kroppen är toppen och en kaffe vid 9 på morgonen tror jag alla tar ibland utan sitt skydd. Med DET sagt skippa INTE solskydd resten av dagen, det är SUPERVIKTIGT!!!

   Bra fråga men svår att svar direkt på eftersom vi är olika känsliga : )

   kram Annica

 8. LouiseP skriver:

  Hej Annica,

  Jag är en stoor förespråkare för solskydd och försöker att pracka på alla jag känner vikten av solksydd. Men de flesta skrattar en rakt upp i ansiktet.
  Men min fråga är följande: Jag har svårt att hitta någon till kroppen som jag inte tycker är för kladdig att ha en dag på kontoret. Alltså ihop med sina finare kläder. En dag på stranden eller en ledig dag, inga problem, ju mer desto bättre! 🙂
  Tack på förhand!
  Kram Louise

 9. Emma Hovén skriver:

  Soloplatta = sololja

  • annica skriver:

   Hej Emma, ha ha haaa….som jag funderade när du skrev solplatta…något jag missat ; ) Aha..sololja. Sololja=hu!!!

   kram Annica

 10. Emma Hovén skriver:

  Så bra med Solskola! Jag jobbar i skönhetsbranschen och möter kunder dagligen som inte VILL ha solskydd??? Jag blir helt tokig inombords. Önskar att jag kunde ta dom i armen, sätta dom ner på en stol och ge dom en lektion, men jag kan ju bara rekommendera dom ett högt solskydd och hoppas att dom köper det…
  Tror fan jag tar med mig ipaden till jobbet och visar din Solskola för varje kund i sommar

  När ungdomarna kommer in och köper soloplatta utan solskydd… Oj oj oj, då har jag svårt att vara tyst (säger oftast nått)

  Jag känner som dig, kan inte prata nog om skolskydd, solskydd, solskydd!! Super bra tabell, den skriver jag ut!

  Gahhh! Solbussen vart är du???

  • annica skriver:

   Hej Emma, Heja, heja!!!!! Fortsätt som du gör. Även om de inte köper skydd från dig så gör du det du kan och hör de om det på fler håll så fastnar kanske infon trots allt : ) Hoppas att någon nappar på solbuss-idén!!! Tanken är ju inte att man ska undvika solen helt utan bara ta den till sig på ett mer säkert sätt.

   kram Annica

 11. Milla skriver:

  Hej! Arbetar som BVC -tant I mitt förebyggande jobb ingår att prata om solsäkerhet. De råd vi har är bla att de minsta (spädbarn) inte ska vara i solen alls, att större barn ska vara mycket i skuggan med lätta kläder på sig samt att smörja de delar av kroppen som inte täcks av kläder med minst sfp 30. För mig låter detta inte alls extremt men du ska veta hur många föräldrar som skrattar mig rakt upp i ansiktet när jag delger informationen. De kan grunna sig till döds över eventuella e- ämnen i d- dropparna men så inser de inte det farliga i att låta barnen steka sig i solen. En ekvation som inte går ihop i mitt huvud. Perspektiv tack. Jag tycker det är jättebra att du tar upp detta med solen och jag önskar många delar så det kommer ut och blir en ny trend

  • annica skriver:

   Hej Milla, Vi går åt rätt håll och jag blir glad djupt in i hjärtat att du med din kunskap förmedlar den på detta fina sätt. Keep up the good work!!! Utlyser ockås ett perspektiv ; )

   kram Annica

 12. Katarina skriver:

  Hej, har köpt både spf 30 och 50 från organic pharmacy från skincity, är det effektivt mot både uva och uvb?

 13. Louise skriver:

  Hej 🙂 Undrar vilken bus du rekommenderar om man ska använda den till benen? Är kanon om man kan få lite återfuktande samtidigt men ändå ordentligt med färg så man blir brun 😉 Kram

 14. Linda skriver:

  Hej!
  Tack för ett kanoninlägg! Jag har en fråga: en del använder bara SPF 30 och säger att det inte är någon ide att köra med 50 för att det inget ger något egentlig mera skydd? Stämmer detta? Har du koll på vad de kan grunda den idén på?

  Med vänlig hälsning & ha en toppendag!

  • annica skriver:

   Hej Linda, Jag skulle säga att både spf 30 och 50 är bra och tillräckliga skydd. Det som skiljer dem åt är bara någon procent. För högsta skydd väljer man 50…men som sagt med spf 30 så kommer man otroligt långt och man solar säkert. Så här ligger det till:

   SPF15 skyddar huden från 93% av UVB strålningen

   SPF30 skyddar huden från 97% av UVB strålningen

   SPF50 skyddar huden 98% av UVB strålningen

   kram Annica

 15. Sandra skriver:

  Bra Annica!!!! Försöker verkligen få människor å förstå eftersom jag oxå jobbar i skönhetsbranschen! Använder solskydd året om å många undrar ju självklart varför spec på vinter halvåret… Tycker verkligen nån borde satsa pengar på en solbuss som åker runt!! Sunscreen sunscreen sunscreen!!!!

  • annica skriver:

   Hej Sandra, hade jag haft tiden så hade jag tagit med mig Paula och kört en turné Sverige runt. Hon kunde få vråla SUNSCREEN, SUNSCREEN, SUNSCREEN i en megafon….för jag förmodade att det var henne du syftade på ; ) kram Annica

 16. W skriver:

  Riktigt bra inlägg! Ser fram emot fler blogginlägg i SOLSKILAN:)
  Jag har haft svårt att få min tonåring att förstå vikten av solskydd och att man SKA använda solskydd dagligen, även molniga dagar. Nu kommer jag att ”skiva in” honom i Annicas SOLSKILA
  och hoppas på att han lär sig ett och annat;-)
  /Kram W

  • annica skriver:

   Hej W! Ha ha haaaa…vad smart av dig! Det mamma säger brukar de inte precis lyssna på. Guidar gärna din tonåring ; ) ”Skriva in sig” i skolan…vad rolig du är : )

   kram Annica

 17. Hildes Closet skriver:

  Men vilket bra inlägg!! Jag är förvånad på hur lätt man tar på detta med SPF. På jobbet tror de jag är galen som använder SPF året om, och inte solar aktivt. Visst är jag i solen, men att ligga och pressa i solen gör jag inte längre. Jag är från sololja-generationen från 80-talet och ska vara mycket glad att jag inte fått cancer redan med tanke på antalet timmar i solen. Nu blir jag aldrig solbränd, så jag kanske klarat mig i alla fall.

  Dock ligger tankarna där bak, och mina barn ska i alla fall inte vara utan skydd. De älskar Paula’s Choice Extra care non greasy med SPF50 som verkligen är toppen!
  Kram

  • annica skriver:

   Hej Hilde, Du är mycket klok : )))) Solen är underbar men förrädisk. Uv-skyddd på och med våra barn får vi chansen att göra rätt från start. Blir spännande och se ett förhoppningsvis minskat cancer-antal om 30 år i lägre åldrarna. Mina kids gillar också PC´s Spf 50. kram Annica